6 selvcoachingøvelser til mænd i parforhold!

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "6 selvcoachingøvelser til mænd i parforhold!"

Transkript

1 6 selvcoachingøvelser til mænd i parforhold! - 6 selvcoachingøvelser som er udviklet til programmet: Hjælp - din kone er skide sur til DRs hjemmeside De 6 øvelser er et eksempel på hvordan der kan arbejdes med at udvikle selvcoachingøvelser, som med udgangspunkt i et tema går på opdagelse i fortællinger. Her til mænd i parforhold. I øvelserne handler det ikke om at stemple konen som skide sur og ikke om at få ret, men om at gå på opdagelse i relationen. Det sker bl.a. ved at se på begivenheder i forholdet fra tre positioner. Dels fra mandens egen position, dels fra partnerens og endelig fra en position udefra, som hvis man sad og så på en film om dette par. Sigtet med øvelserne er at bidrage til, at manden finder sin livskraft til og at han får styrket sin evne til at håndtere og kommunikere med sin partner. Men først en vejledning til brug af øvelserne. Vejledning til selvcoachingsøvelser for mænd De 6 selvcoachingøvelser knytter hver især an til DR2 s mandetema for den givne aften. Øvelserne består af en række undersøgende, mærkelige og sikkert anderledes spørgsmål end du er vant til. De er imidlertid ikke valgt ud i de blå, men skabt for at hjælpe dig til at gå på opdagelse i forskellige hændelser, perspektiver, følelser og oplevelser om dig i dit parforhold. Ved at gå gennem alle faser i hver øvelse vil du måske få et større blik for, hvad der kan være på spil omkring et særligt tema, og hvad der er vigtigt i dit liv. Desuden håber jeg du får inspiration til nye skridt i dit parforhold. Du vil flere gange støde på udtrykket tænd for din indre tv-skærm. Dette er anvendt for at støtte dig i at fremkalde billeder, lyde og farver omkring hændelser i relation til temaet. Er du ikke en mand, som lige tænder for din indre TV-skærm, så er du ikke ene herom. Fortvivl ikke. Du kan stadig følge spørgsmålene, blot uden denne dimension. Der vil ligeledes være mange sætninger, som starter med måske. De er eksempler og er alene med for at sætte tankerne i gang og hjælpe dig på sporet. Men husk at det måske slet ikke er sådan i Dit liv. Med andre ord, lad dig ikke forstyrre af dem. Smid dem væk, hvis de ikke er til gavn for dig. Sørg for nedenstående når du går i gang med en øvelse: At du har én time for dig selv og at du sidder godt og afslappet At du har slukket for telefon, tv og andet, som kan forstyrre dig At du giver dig tid til at tænke over spørgsmålene og at skrive ned

2 Selv-coachingøvelse 1 Min kone styrer hjemmet Måske synes du ikke, at du har kraft til at stå imod din kone. Du må trække dig, når du oplever, at hun sætter ind med styring og kontrol. Du tænker måske, at det er din kone, som har bukserne på, og ved ikke hvordan du selv kan få bukserne på igen. Hvis du er træt af at din kone styrer hjemmet, så er denne øvelse måske noget for dig! Fase I Luk øjnene og tænd for din indre TV-skærm. Stil nu ind på det program, hvor du kan finde forskellige og hyppigt forekomne hændelser, hvor du oplever, at din kone styrer hjemmet. Se nu filmen som om du var en TV-seer. Måske er du så heldig, at kunne opleve det hele både i lyd, farver og billeder. 1. Hvad er det mere præcist og konkret konen siger og gør, når hun styrer? Måske dikterer hun hvad han skal. Måske taler hun nedsættende, irettesættende og latterliggørende om og til ham også når de er sammen med venner. Måske bestemmer hun hvem de skal se, hvornår og hvordan. Måske bestemmer hun indretningen i deres hjem. Måske fortæller hun ham, hvordan han skal se ud, hvordan han er forkert og hvad han skal gøre i stedet. 2. Hvilke følelser vækker det i manden? Måske bliver han ked af det, vred, frustreret, arrig. Fase 2 Forestil dig nu at du ser de samme episoder, men denne gang gennem dine venners øjne. Hvad ville få vennerne til at krumme tæer, når de ser hvad det er manden siger og gør, når konen styrer hjemmet? 1. Hvad er det der sker, som får vennerne til at krumme tæer? Måske ser de ham lukke sig inde i sig selv med tavshed, når hun Måske ser de, at han går sin vej, når hun Måske ser de, at han tyer til at ignorere eller håne hende, når hun Måske ser de, at han sender hende kolde eller kyniske blikke, når hun Måske ser de, at han hverken kan sige til eller fra. 2) Hvilke gevinster får vennerne øje på at manden får ved at lade konen styre hjemmet? Måske slipper han for at tage stilling til så meget. Måske giver det manden fred og ro i dagligdagen. Måske får han fred for evige diskussioner. Måske slipper han for så meget praktisk arbejde og ansvar. Måske slipper han for alle mulige opgaver med børnene. Fase 3 Se filmen igen men gennem vennernes blik. Denne gang viser filmen en række hændelser, hvor manden formår at holde fast i sig selv og at styrke forholdet til sin kone. Vennerne har også forslag til manden om hvordan han kan gribe det an.

3 1) Hvad det er manden siger og gør for at holde fast i sig selv og samtidig styrke sit forhold til sin kone? Måske siger han klart til sin kone, hvad det gør ved ham når hun taler til ham på den måde. Måske siger han uden anklage, hvordan han tænker og hvad han mener. Når hans kone demonstrativt er gået i gang med rengøringen, siger han, at han synes de skal gøre det sammen, men at de må aftale et tidspunkt der passer dem begge. 2) Hvilke forslag tror du vennerne, på baggrund af deres erfaringer, har til manden om hvordan han kan gribe det an? Måske synes de, at han skal holde mere fast i sig selv og gøre de ting han har lyst til. Måske synes de, at han igen skal begynde at tage på fisketur. Måske synes de, at han bare kan invitere vennerne uden først at spørge sin kone. Måske synes de, at han skal sige til sin kone hvad han mener, uden at lade sig styre af hendes reaktioner. Fase 4 Se nu filmen hvor mandens anstrengelser for at mindske hendes styring er lykkedes og hvor de begge har bukserne på. Hvad er det du får øje på? 1) Hvad får du øje på som er særligt i dette forhold? Måske er der plads til at de begge gør de ting der er vigtige for dem. Måske tager de begge et mere ligeligt ansvar for familien. Måske er deres problemer indgang til nye veje, som de sammen begiver sig ud på. Måske sidder de sidst på aftenen og snakker sammen om dagens oplevelser. Fase 5 1. Hvad var det vigtigste for dig i denne øvelse? 2. Hvad blev du mest overrasket over at få øje på? 3. Hvilke små skridt du vil foretage allerede i dag og i den næste uge?

4 Selv-coachingøvelse 2 Min kone tænker kun på børnene Måske hører du til blandt dem, som føler sig spillet af banen i dit ægteskab. Hvor du engang havde en stærk og nær relation til din kone, hvor I gjorde en masse ting sammen, har du måske i dag en oplevelse af at være Mr. OFF SIDE. Sat på stand by. Nu er børnene nr. 1 og centrum for din kones omsorg, opmærksomhed og tid. Hvis den oplevelse vækker genkendelse, og hvis du er ved at være godt og grundigt træt af det, så er denne øvelse måske noget for dig! Fase I Tænd for din indre TV-skærm. Stil ind på det program eller forestil dig hændelser, hvor børnene får eller tager din kones fulde omsorg og opmærksomhed. Hændelser hvor du oplever at komme i anden eller måske tredje række. Se hændelserne fra din synsvinkel. Måske er du så heldig at kunne opleve det hele både i lyd, farver og billeder. 1) Hvad er det mere præcist og konkret din kone siger og gør, som giver følelsen af at være Mr. OFF SIDE, der er sat på stand by? Måske afbryder hun jeres samtale, når børnene henvender sig. Måske tager hun igen afsted på weekend sammen med veninderne og børnene. Måske går din kone i seng samtidig med børnene. Måske siger hun i en nedladende tone: Du er snart mere umulig end børnene. 2) Hvilke tanker og følelser vækker det hos dig, at føle dig udenfor. Måske følelsen af at være forkert, ikke god nok, umulig, ikke noget værd. Eller måske, opgivenhed, tomhed, vrede, harme, tunghed, smerte. Fase 2 Tænd nu for et sportsprogram og se din familie som et fodboldhold. Læg nøje mærke til hvem i familien der spiller hvilke positioner på holdet. 1) Hvilke positioner tænker du at din kone, dine børn og du selv har på holdet. Giv jer hver især en spillertitel? Måske optræder din kone som holdtræner, anfører, dommer. Måske optræder dine børn som angribere og målscorere. Måske optræder du selv som målmand eller udskiftningsspiller. Måske oplever du at du har fået det røde kort. Du er vist ud og er trasket ned i omklædningsrummet, hvor lugten til tider er tæt, tyk og klam. 2) Hvilke tanker og følelser vækker din spillertitel hos dig? Måske frygt eller rædsel. Måske klarhed eller lettelse. Fase 3 Se filmen med tidspunkter og hændelser, hvor du og din kone var partnere på et fælles hold. Se nærmere på de hændelser, hvor du var en mere aktiv ligeværdig spiller og medtræner. 1) Hvad var særligt den gang?

5 Måske talte I sammen om hvad I skulle i ferien. Måske talte I sammen om hvordan I skulle tackle svære situationer. Måske talte I om hvilke drømme I havde for holdet. Måske tog du initiativ til at handle ind, vaske tøj, lege med børnene, lave mad og snakke sammen. Måske planlagde du små overraskelser til din kone og til jeres børn. Fase 4 Se nu dig selv i filmen som en spiller, der er i stand til at genfinde eller genvinde din position på holdet og som bidrager til et stærkt samspil. Hvilket spillernavn skulle du så have, og hvad ville du gå i gang med at træne. Hvad tror du din kone og dine børn ville få øje på. 1) Hvilket spillernavn ville du give dig selv? Måske kunne du hedde fighter, dribler, tekniker eller 2) Hvad ser man fighteren, dribleren, teknikeren træne? Måske træne i at være mere udholdende op af bakkerne. Måske træne i at drible uden om situationer som ender i vrede. Måske træne i at tage initiativ på banen. Måske træne i at være dén, der får pasningsspillet til at flyde. 3) Hvad tror du dine børn og din kone vil være særlig glade og stolte over, at denne spiller siger, gør, tager initiativ til. Måske ville de blive glade for, at han tog initiativ til nye ting som de sammen kunne dyrke. Måske ville de blive glade for, at han tog mere ansvar. Måske ville de blive glade for, at han spørger med større nærvær og uden at underkende deres oplevelser. Måske ville de blive glade for, at han viste dem, hvor betydningsfulde de er i hans liv. Fase 5 1. Hvad var det vigtigste for dig i denne øvelse? 2. Hvad blev du mest overrasket over at få øje på? 3. Hvilke små træk vil du, med dit nye spillernavn, foretage allerede i dag eller i løbet af den næste uge?

6 Selv-coachingøvelse 3 Min kone har beslaglagt min fritid Måske hører du til dem, der engang var tro mod det du havde lyst til og som var vigtigt for dig. Men med årene er du måske kommet til at leve i et parforhold, hvor du oplever, at din fritid styres og beslaglægges af din kones forventninger til dig på hjemmefronten. Når du tager af sted til ting, der er vigtige for dig, kan det være, at du må høre for det, og at du endda har dårlig samvittighed. Hvis det vækker genkendelse, så er denne øvelse måske noget for dig! Fase 1 Luk øjnene og tænd for din indre TV-skærm. Stil ind på det program eller forestil dig de hændelser og omstændigheder, hvor du oplever at din kone beslaglægger din fritid. Se hændelserne fra din synsvinkel. Måske er du så heldig at kunne opleve det hele både i lyd, farver og billeder. 1) Hvad er det mere præcist og konkret din kone siger og gør, som med stor sandsynlighed får dig til at makke ret og giver dig oplevelsen af ikke have et valg? Måske siger hun i en anklagende tone: Hvad forestiller du dig egentlig. Du kan da ikke bare tage til fodbold, når hele huset stadig ligner et bombet lokum? Måske går hun demonstrativt i gang med rengøring lørdag morgen, der hvor du gerne vil læse avis. Måske sender hun dig kone-blikket, når du er ved at arrangere en tur med en af dine få venner. 2) Hvilken rolle indtager din kone, for at få dig til at bruge tiden hjemme? Måske optræder hun som en slags arbejdsgiver eller kontrollant, spiller offer eller prøve at give dig skyldfølelse. Måske en MOR. Fase 2 Fortsæt med at se eller forestille dig forskellige episoder, hvor fritiden beslaglægges. Se filmen som tv-seer - uden følelsesmæssig tilknytning til personerne og oplev hvordan manden reagerer, når hans tid beslaglægges. 1) På hvilke måder reagerer manden, når hans tid beslaglægges af konen? Måske bliver han stille. Måske bukker han hovedet og lusker af. Måske lukker hans blik ned. Måske forstener han. Måske græder han. Måske er han harmdirrende og emmer af vrede. Måske smækker han med døren. Måske hvisker han møjso inden i sig selv. Fase 3 Sæt nu en anden film på din indre TV-skærm eller forestil dig nogle hændelser hvor det er DIG, der bevidst eller ubevidst beslaglægger din kones tid. Se filmen fra din kones perspektiv. 1) Hvad er det du hun oplever at du gør, som giver hende oplevelsen af, at du lægger beslag på hendes fritid?

7 Måske oplever hun, at du ikke tager så stort et ansvar på hjemmefronten, med det resultat at din kone står tilbage med en masse opgaver. Opgaver, som du slet ikke har øje for, at hun må løse alene. Måske du kommer daskende ind af døren en halv time senere end I har aftalt, på dage hvor hun skal afsted. 2) Hvad tror du effekten er på hende og den måde hun møder dig på, hvis det er sådan hun oplever det? Måske oplever hun dig med en indbygget afstand. Måske oplever hun at hun at hun har et ekstra barn i familien. Måske får hun meget forvirrede følelser omkring dig og jeres relation. Fase 4 Bring dig selv i en tilstand hvor du giver dig lov til at drømme. Se en film, hvor den mandlige hovedperson, har en del mere tid til sin rådighed og ikke føler sin tid beslaglagt. 1) Hvad bruger manden i filmen den ekstra tid på? Måske dyrker han de mandlige venskaber mere? Måske dyrker han mere sport? Måske arbejder han mere? Måske netværker han mere? Måske dyrker han nye interesser? Måske er der ting han gør mere af sammen med sin kone? 2) Hvilken betydning tror du det har for ham at have den tid? Måske oplever han en ny form for frihedsfølelse og engagement. Måske får han et større overskud i forhold til sin kone. Måske oplever han at være mere i live og tro mod sig selv. Fase 5 Se filmen en gang til som en tilfældig TV-seer. Nu ser du en mand, med gode kommunikative evner. Han har set DR2 s udsendelse og har været i gang med DR2 s selvcoachingøvelse og skal nu dele sine ønsker og håb om mere fritid med din kone. Du hører dem have en samtale, hvor han undgår at falde i alle de huller hvor det kunne være gået galt. 1) Hvad er det han gør og siger, som giver konen en forståelse for, hvad der er vigtigt for ham? Måske tager han en samtale med hende om øvelsen her. Han fortæller måske hvad den har sat gang i hos ham. Hvordan han oplever hverdagen og hvad han savner. Måske får du øje på, at han spørger hende om, hvordan hun oplever hverdagen og hvad hun ønsker mere tid til. Måske fortæller han hende, at for ham er tiden sammen med hende og familien vigtig. Men at det også er vigtigt med tid helt til ham selv, og han fortæller, hvad han kunne tænke sig at bruge mere tid på. 2) Hvad ville du råde ham til under ingen omstændigheder at sige og gøre? Måske anklager han ikke, måske spiller han ikke offer, måske dikterer han ikke, måske har han ikke et lukket kropssprog. Fase 6 1. Hvad var det vigtigste for dig i denne øvelse? 2. Hvad blev du mest overrasket over at få øje på? 3. Hvilke små skridt du vil foretage allerede i dag og i den næste uge?

8 Selv-coachingøvelse 4 Du får ret og jeg får fred Måske hører du til dem, der i hverdagen oplever, at din kone vil bestemme. Måske forsøger hun at ændre på dig i den helt store stil. Hun har meninger om alt og også om dig og din gøren og laden. Måske behøver hun blot at se på dig med koneblikket, så tilpasser du dig og glemmer at få holdt fast i alt det, som du tidligere var glad for? Bare for at få fred. Måske begynder du endog at tro på, at der må være noget om det hun siger. Hvis den oplevelse vækker genkendelse, så kan denne øvelse være noget for dig! Fase I Luk øjnene og tænd for din indre TV-skærm. Stil ind på det program, hvor du kan se forskellige og hyppigt forekomne hændelser, hvor du oplever, at din kone får ret og du til gengæld får fred. Se programmet fra din synsvinkel. Måske er du så heldig, at kunne opleve det hele både i lyd, farver og billeder. 1) Hvad er det mere præcist og konkret hun siger og gør, når hun vil have ret og du akcepterer. Til gengæld for at du få fred? Måske fortæller hun dig at du ser håbløs ud i tøjet og skal skifte stil. Du gør det for at få fred. Måske siger hun, at dine venner ikke er værd at bruge tid på og at du skal komme direkte hjem fra arbejde. Du kommer så direkte hjem for at få fred. Måske siger hun, at du ser for meget og det forkerte fjernsyn. Du skærer ned for at få fred. Måske synes hun ikke at din gamle interesse for biler passer til en mand i din alder. Du prøver at beherske din tid på biler. Måske synes hun ikke, at du spiser rigtigt. Du prøver at spise mere af hendes slags mad. Måske vil hun have dig til at holde op med at sige de der fjollede drengede udtryk. Du prøver, men kommer gang på gang galt af sted. Fase 2 Prøv at se filmen med fokus på hendes kropssprog i de situationer hvor du oplever, at hun vil have ret. Hvis det er svært at fremkalde de situationer for dit indre blik, så prøv at holde øje med hendes kropssprog næste gang der opstår sådan en situation. 1) Hvordan ser hun ud i ansigtet, hvordan er hendes øjne, hvordan er hendes talehastighed, hvad gør hendes hænder, arme og ben? Måske taler hun meget hurtigt med en skinger stemme. Måske er hendes øjne kolde og hårde. Måske er hendes mund stram. Måske er hendes hænder meget gestikulerende. Måske står hun meget fast på gulvet. Måske er det det tilstrækkeligt, at hun hæver det ene øjenbryn. 2) Hvordan reagerer du på hendes kropssprog? Måske får du svært ved at trække vejret ned i maven. Måske får du en trykken for brystet. Måske føler du væmmelse. Måske tænker du: Hvem er den kvinde jeg lever sammen med? Fase 3 Prøv nu at forestille dig at du ser en gyser-film på TV med en række episoder, som minder meget om situationer med din kone.

9 1) Hvad oplever du at kvinden i filmen prøver at fortælle sin mand med sine ord, handlinger og med sit kropssprog? Måske prøver hun at fortælle ham, at han er uduelig, at hun ser ham som et ansvarsløst barn, mens hun selv er en ansvarlig voksen. Måske prøver hun at fortælle, at hun ikke tror at hendes mand kan finde ud af tingene selv. Måske prøver hun at fortælle, at der er noget hun savner i sit samliv. Fase 4 Filmen er nu langtfra en gyser. Du ser manden tage initiativ til en særlig samtale med sin kone. Du får øje på, hvordan de i parforholdet bevæger sig fremad sammen med bitte små skridt. Og måske bliver du inspireret til selv at tage et initiativ. 1) Hvad siger og gør manden, der får samtalen til at blive vellykket? Måske spørger han nysgerrigt og uden anklage, hvad hun savner i sit liv og i sit liv med dig? Måske bliver han ved at lytte og spørge, uden at gå i forsvar. Måske giver han hende god tid til, at tænke sig om. Måske siger han på et tidspunkt, at han har brug for at hun også spørger og lytter til ham. Måske fortæller han hende, hvad han savner. Hvis hun alligevel afbryder ham, kan det være at han med fasthed i stemmen siger noget i denne retning: Nu er det mig der er på, og jeg har brug for tid til at tænke mig om, og sige det der er vigtigt for mig. Når begge har lyttet, er der måske en åbning, hvor parret bedre forstår hinandens forskellige perspektiver. Måske tager han initiativ til at tale om én lille ting, som de kunne have lyst til at gøre sammen. 2) Er der noget af det, som manden i samtalen praktiserer, som inspirerer dig til at tage en samtale med din kone. En samtale der styrker fællesskabet og som mindsker oplevelsen af at hun får ret og du få fred. Fase 5 1. Hvad var det vigtigste for dig i denne øvelse? 2. Hvad blev du mest overrasket over at få øje på? 3. Hvilke små skridt du vil foretage allerede i dag og i den næste uge?

10 Selv-coachingøvelse 5 Min kone har lukket for det varme vand Måske var der i jeres parforhold en stærk erotisk og seksuel gnist mellem jer, da du og din kone mødte hinanden. Men som årene gik, begyndte det blomstrende sexliv at forsvinde. Nærværet og varmen i forholdet er måske langt væk i dag. Hvis du genkender følelsen af, at din kone ofte har lukket for det varme vand, og gnisten og den seksuelle lyst hos jer begge er på lavblus, så er denne øvelse måske noget for dig! Fase I Luk øjnene og tænd for din indre TV-skærm. Stil ind på det program, hvor du kan finde forskellige og hyppigt forekomne hændelser, hvor du oplever, at din kone lukker for det varme vand. Se hændelserne fra din synsvinkel. Måske er du så heldig at kunne opleve det hele både i lyd, farver og billeder. Hold øje med særlige omstændigheder eller situationer, hvor du oplever, at hun hyppigst lukker for det varme vand. 1) Under hvilke omstændigheder og i hvilke konkrete situationer oplever du, at DIN kone særligt lukker for det varme vand? Måske lukker hun for det varme vand, når hun er træt eller udbrændt, når der er problemer på hendes arbejde, når der er problemer med børnene. Når hun oplever, at du svigter hende i forhold til arbejdsopgaver eller måske når hun føler sig presset til sex. Fase 2 Se filmen igen. Hvad ser og fornemmer du hende sige og gøre helt konkret, der giver dig oplevelsen af, at hun lukker for det varme vand? Hvilken effekt har det på dig? 1) Hvad er det hun mere præcist siger og gør, når hun lukker for det varme vand? Måske siger hun, at hun er så træt for tiden og slet ikke rigtigt fornemmer sin krop. Måske giver hun ham et kram, men han oplever, at det er med indbygget afstand. Måske oplever han en umærkelig kulde rundt omkring hende. Måske er hendes ansigt forkrampet, mens hun kritiserer ham. Måske vender hun sig om på den anden side, når de går i seng. 2) Hvad er effekten på dig, når du har lyst til sex, men oplever at hun lukker for det varme vand? Måske bliver du såret, ked af det eller indesluttet. Måske bliver du vred og hidsig. Måske hænger du hende ud eller anklager hende i andres påhør. Måske ignorerer du hende. Måske straffer du hende. Måske mister du lysten til hende, og det er nu dig der lukker for det varme vand. Fase 3 Tænk tilbage på starten af jeres forhold. Den tid, hvor jeres sexliv var nyt og alt måske slog gnister. Spil filmen fra dengang, nyd den og se nøje efter: 1) Hvad var særligt mellem jer dengang som gør dig glad?

11 Måske havde I eller I tog jer blot masser af tid sammen og tog på spændende ture. Måske planlagde I små overraskelser for hinanden. Måske kyssede du hende med varme og nærværende læber og hviskede hende søde ting i øret. Måske havde I øje for hinanden, når I var ude. Måske var I mere nysgerrige seksuelt, eksperimenterede mere og havde sex mange forskellige steder. Fase 4 Spol frem og tilbage i de senere års film. Undersøg om der i den tid alligevel har været hændelser, hvor der ikke har været helt lukket for det varme vand. Hvor jeres sexliv alligevel har blomstret måske bare lidt. Hvis der har været sådanne hændelser, så stop filmen dér og kig nøje efter. Er der noget du bliver inspireret til at sige og gøre anderledes i forhold til din kone. 1) Hvad gjorde du/i som åbnede for vandet hvad var særligt? Måske havde I en dejlig ferie. Måske gik det godt på arbejdet og du havde du en særlig energi. Måske var din kone mere afslappet. Måske havde du overskud til at være mere opmærksom på din kone. 2) Er du gennem denne øvelse blevet inspireret til at sige og gøre noget anderledes i dit parforhold, så der skrues op for det varme vand? Måske spørger du hende om, hvad hun synes, der vil være vigtigt, at I lægger mere vægt på i fremtiden, så hun kan få en højere grad af lyst til og nydelse af jeres sexliv. Måske overrasker du din kone og bringer noget nyt og spændende ind i jeres dagligdag. Måske tager du initiativ til at I dyrker sex nye steder, som i en skov, en park, på et offentligt toilet. Måske gør du mere ud af din krop og dit udseende og tager noget pænt tøj på, når I har en aften sammen? Måske viser du hende, hvor dejlig hun er, netop i aften? Måske fortæller du historier med seksuelle fantasier, når I er sammen? Måske finder du det rette tidspunkt til at sige mere direkte, hvad du godt kunne tænke dig seksuelt? Fase 5 1. Hvad var det vigtigste for dig i denne øvelse? 2. Hvad blev du mest overrasket over at få øje på? 3. Hvilke små skridt du vil foretage allerede i dag og i den næste uge?

12 Selv-coachingøvelse 6 Jeg er blevet kastreret Måske oplever du, at din kone har gennem årene har taget kaptajntrøjen på. Hun dikterer, forlanger eller forventer sig måske noget af dig, som du ikke synes I har aftalt eller er enige om. I stedet for at træde i karakter og sige hvad du mener, føjer du dig, kryber måske lidt rundt og får ikke holdt fast i det du synes er vigtigt i livet. Det påvirker din respekt for hende og giver sig udslag i at I begge trækker jer. Samtidig er du måske i tvivl om, hvad du egentlig brænder for. Hvis du genkender denne oplevelse af at blive kastreret og alligevel har en oplevelse af, at der trods alt må være mere i dette liv, så er denne øvelse måske noget for dig! Fase I Luk øjnene og tænd for din indre TV-skærm. Stil nu ind på det program, hvor du kan finde forskellige og hyppigt forekomne hændelser, hvor du oplever, at din kone har kaptajntrøjen på og du bliver kastreret. Se hændelserne fra din synsvinkel. Kig nøje efter hvad hun siger og gør og kig på hvordan du selv reagerer. Måske er du så heldig, at kunne opleve det hele både i lyd, farver og billeder. 1) Hvad er det, hun mere præcist og konkret siger og gør? Måske dikterer hun dig, hvilke håndværksmæssige ting du nu skal igang med i jeres bolig. Måske smider hun dine ting ud til storskrald. Måske bestemmer hun, at din bedste ven ikke er velkommen til jeres fest. Måske latterliggør hun din interesse for modeltog, og siger at hun finder den upassende for en mand i din alder. Måske kræver hun, at du skal droppe dit arbejde i boligbestyrelsen, fordi det går ud over familielivet. 2) Hvad er effekten på dig - hvordan reagerer du? Måske bliver du initiativløs og opgivende. Måske bliver du sur, men føjer dig. Måske lukker du af mentalt og kropsligt. Måske forlader du fællesskabet ved at gå ned i kælderen. Måske gør du gengæld ved en passende lejlighed. Måske begynder du at drikke mere og spise mere usundt. Måske begynder du at løbetræne for at få fred. Fase 2 Se nu filmen, hvor din kone har holdkaptajntrøjen på og du bliver kastreret, men gennem din kones linse. Hvad får du nu øje på? 1) Hvad er det din kone kæmper med i dagligdagen, som gør at hun måske føler sig nødsaget til at tage kaptajntrøjen på? Måske får du øje på, at hun oplever sig for alene med at få hverdagen til at hænge sammen. Måske ser du, at hun er presset fra mange kanter og derfor er træt, vred eller ked af det. Måske ser du, at hun oplever sig svigtet og at hun skal give og give uden selv at få det store. Måske kæmper hun for at få alle ender til at hænge sammen. For at leve op til at være den perfekte mor og kone og den selvstændige initiativrige medarbejder. Måske er hun i tvivl om jeres aftaler om oprydning, madlavning, rengøring, indkøb og putning holder. 2) Hvilken effekt tror du, der har på hende, hvis hun kæmper med ovenstående i dagligdagen? Måske græder hun inden i, måske er hun rasende og frustreret inden i, måske er hun fyldt af en dyb træthed. Måske er hun tom og modløs. Måske regner hun ikke længere med dig. Måske kæmper hun for ikke at bukke under.

13 Fase 3 Find nu de private optagelser frem, som stiller skarpt på det, som du undervejs i jeres forhold har glemt at holde fast i. Det kan være interesser eller værdier, som tidligere var vigtige for dig, men som nu er blevet væk eller er meget fjerne. Se dem for dig og svar så på nedenstående. 1. Er der særlige interesser, som du har kastet over bord, fordi kaptajnen har gjort det svært for dig at holde fast i det? Måske droppede du engagementet i fodboldklubben. Måske opgav du at ses alene med dine venner. Måske opgav du at bygge både, som du elskede, da du var yngre. Måske går du rundt med en drøm om at rejse jorden rundt, men tror næsten ikke selv på den mere. Fase 4 Se nu en film, som viser dig i en mere handlekraftig og stærk udgave. Dig et år ude i fremtiden, der hvor du deler holdkaptajntrøjen med din kone. Der hvor du ved, hvad der er vigtigt for dig og holder fast i det. Hvad mon du bliver glad for at få øje på? 1) Hvad får du først øje på som er anderledes og som du bliver glad for at se om dit liv? Måske får du øje på en mand med masser af kraft, energi og overskud, fordi han gør mere af det, der gør ham glad, og mere af det han tror på. Måske ser du dig række ud efter verden og tage af sted med vennerne. Måske ser du dig tage mere ansvar i familien og tage initiativ til noget rart og meningsfuldt med konen og familien. Måske begynder du at tage initiativ til noget, der er helt nyt i dit liv. Måske er du ofte glad, siger til og fra og træder i karakter som mand. Fase 5 Spol fremtidsfilmen drømmescenen - lidt tilbage. Du skal hen til det sted, hvorfra du tydeligt kan se, hvilke første vigtige skridt du tog. De skridt der bragte dig frem til scener, hvor du ikke længere føler dig kastreret. 1) Hvilke første skridt tog du? Måske lavede du denne øvelse, nærlæste dine svar og i kølvandet herpå lavede en aftale med dig selv om, hvad du herfra ville prioritere. Måske tog du en samtale med en af dine mandlige venner, som er rigtig god at tale med. Samtalen brugte du til at undersøge hvad der skulle ind i dit liv igen og hvad du kunne gøre for at få det til at ske. Måske tog du initiativ til en samtale med din kone om, hvordan verden opleves fra hendes perspektiv og hvordan I får mere glæde og liv ind i jeres forhold. Fase 6 1. Hvad var det vigtigste for dig i denne øvelse? 2. Hvad blev du mest overrasket over at få øje på? 3. Hvilke små skridt du vil foretage allerede i dag og i den næste uge?

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN Samtaleguiden 36 Samtaleguiden er lavet primært til unge, der ryger hash. Som vejleder, mentor m.fl. kan du bruge Samtaleguiden som et fælles udgangspunkt i samtalen med den unge. Du kan dog også blot

Læs mere

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du får en bedre, mere støttende relation til dig selv. Faktisk vil jeg vise dig hvordan du bliver venner med dig selv, og især med den indre kritiske

Læs mere

Forladt. Mathias Amsinck Kalhauge. mkalhauge@gmail.com

Forladt. Mathias Amsinck Kalhauge. mkalhauge@gmail.com Forladt By Mathias Amsinck Kalhauge mkalhauge@gmail.com INT. - ETNRÉ (GANG) - EFTERMIDDAG FADE IN: En tom gang vises. Der er ingen, men en fjern lyd af dialog nærmer sig. Dialogen bliver tydeligere, og

Læs mere

Indhold i [ klammer ] er udeladt af redaktionen efter ønske fra Karin.

Indhold i [ klammer ] er udeladt af redaktionen efter ønske fra Karin. August 2006 - helt ind i hovedet på Karin Der er gået to måneder, siden Karin fik at vide, at hun er donorbarn. Det er august 2006, og hun sender denne mail til en veninde. Indhold i [ klammer ] er udeladt

Læs mere

MORDET. EMIL (22) Hva gutter, skal vi ikke lige snuppe en øl oppe hos mig? Asger kigger grinende på Emil og svarer ham med et blink i øjet.

MORDET. EMIL (22) Hva gutter, skal vi ikke lige snuppe en øl oppe hos mig? Asger kigger grinende på Emil og svarer ham med et blink i øjet. EXT. VED DØR PÅ GADE. NAT MORDET Tre unge mænd ude foran en trappeopgang til en lejlighed i et mørkt København efter en bytur. Berusede folk og andre skøre skæbner råber og griner på gaden. Den ene af

Læs mere

Prædiken til 2. påskedag 2016 i Jægersborg Kirke. Salmer: 236 305 224 // 241 227 235. Maria Magdalene ved graven

Prædiken til 2. påskedag 2016 i Jægersborg Kirke. Salmer: 236 305 224 // 241 227 235. Maria Magdalene ved graven Prædiken til 2. påskedag 2016 i Jægersborg Kirke Salmer: 236 305 224 // 241 227 235 Maria Magdalene ved graven 1. Jeg har igennem årene mødt mange enker og enkemænd, men nok mest enker, som har fortalt

Læs mere

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. - udvikle sig til et selvstændigt menneske

Læs mere

Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15).

Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15). Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15). Salmer: Hinge kl.9: 422-7/ 728-373 Vinderslev kl.10.30: 422-7- 397/ 728-510,v.5-6- 373 Dette hellige evangelium

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Mini guides til eksamen

Mini guides til eksamen Mini guides til eksamen Indhold PRÆSENTATIONSTEKNIK FORBEREDELSE NERVØSITET KONCENTRATION MINDSET KOMMUNIKATION 5 6 Præsentationsteknik Husk følgende 7 gode råd om Præsentationsteknik under eksamen: Fødder:

Læs mere

Kvinden Med Barnet 1

Kvinden Med Barnet 1 Kvinden Med Barnet 1 Du blev født. Du voksede op. Du blev voksen, flyttede hjemmefra og så dig aldrig tilbage. Du fik dig en god uddannelse. Du blev forelsket, og I blev kærester. I var sammen i flere

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Håndtering af stof- og drikketrang

Håndtering af stof- og drikketrang Recke & Hesse 2003 Kapitel 5 Håndtering af stof- og drikketrang Værd at vide om stof- og drikketrang Stoftrang kommer sjældent af sig selv. Den opstår altid i forbindelse med et bestemt udløsningssignal

Læs mere

HVAD & HVOR HOLDER DU DIG TILBAGE?

HVAD & HVOR HOLDER DU DIG TILBAGE? HVAD & HVOR HOLDER DU DIG TILBAGE? En øvelse i at blive bevidst omkring de områder af dit liv hvor du holder dig selv tilbage Basisbehov Jeg udsætter ofte at spise selvom jeg er sulten eller skipper/glemmer

Læs mere

Det uerstattelige får også liv og opstandelse i ord til de kære efterlevende

Det uerstattelige får også liv og opstandelse i ord til de kære efterlevende Det uerstattelige får også liv og opstandelse i ord til de kære efterlevende prædiken til Påskedag den 27/3 2016 i Bejsnap Kirke II: Matt 28,1-8. Ved Jens Thue Harild Buelund. Da Hans Barrøy dør, bliver

Læs mere

Dukketeater til juleprogram.

Dukketeater til juleprogram. Dukketeater til juleprogram. Dukketeater 1: (Der er brug for to dukker, en frisk og glad drengedukke (dukke 1), der er spændt på at det er jul og en lidt fornuftig pigedukke (dukke 2), der ikke kommet

Læs mere

1 s e Trin. 29.maj 2016. Vinderslev kirke kl.9.00. Hinge kirke kl.10.30.

1 s e Trin. 29.maj 2016. Vinderslev kirke kl.9.00. Hinge kirke kl.10.30. 1 s e Trin. 29.maj 2016. Vinderslev kirke kl.9.00. Hinge kirke kl.10.30. Salmer: Vinderslev kl.9: 36-208/ 379-680 Hinge kl.10.30: 36-208- 621/ 379-287- 680 Dette hellige evangelium skriver evangelisten

Læs mere

INTRODUKTION TIL LØSNINGSFOKUSERET SAMTALE

INTRODUKTION TIL LØSNINGSFOKUSERET SAMTALE INTRODUKTION TIL LØSNINGSFOKUSERET SAMTALE 1. INGREDIENSERNE I ET VELLYKKET SAMARBEJDE - virksomme faktorer i behandlingen 2. PARTNERSKAB MED KLIENTEN - løsningsfokuserede samtaleprincipper 3. KONTRAKTEN

Læs mere

Guide: Bevar gløden i forholdet - hele livet

Guide: Bevar gløden i forholdet - hele livet Guide: Bevar gløden i forholdet - hele livet Gløden er væk. Sommerfuglene i maven er fløjet bort. I sidder i hver jeres hjørne af sofaen uden at tale sammen. Skilsmissen er kun en underskrift væk. Et skrækscenarie

Læs mere

er kom en tid, hvor Regitse ikke kunne lade være med at græde. Pludselig en dag sad hun i skolen og dryppede tårer ud over sit kladdehæfte.

er kom en tid, hvor Regitse ikke kunne lade være med at græde. Pludselig en dag sad hun i skolen og dryppede tårer ud over sit kladdehæfte. Hos regnormene er kom en tid, hvor Regitse ikke kunne lade være med at græde. Pludselig en dag sad hun i skolen og dryppede tårer ud over sit kladdehæfte. Hun gik i første klasse, og selv om hun allerede

Læs mere

Sorg. Jeg håndterer min sorg i små bidder. Aarhus Universitetshospital

Sorg. Jeg håndterer min sorg i små bidder. Aarhus Universitetshospital Jeg håndterer min sorg i små bidder. I denne folder vil vi i Det Palliative Team i Aarhus gerne informere dig, om de reaktioner du kan opleve i forbindelse med at have mistet din pårørende. Her beskriver

Læs mere

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust AT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust Når det handler om at lykkes i livet, peger mange undersøgelser i samme retning: obuste børn, der har selvkontrol, er vedholdende og fokuserede, klarer

Læs mere

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus.

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus. Side 1 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus Side 2 Personer: Nicolaus Side 3 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus 1 Nicolaus 4 2 Naboen 6 3 Tre poser guld 8 4 Mere guld 10 5 Gaden er tom 12 6

Læs mere

Som der blev orienteret om ved forældremødet, begynder vi nu på det nye undervisningsprogram, som hedder Trin for Trin.

Som der blev orienteret om ved forældremødet, begynder vi nu på det nye undervisningsprogram, som hedder Trin for Trin. Breve til kopiering Trin for Trin Som der blev orienteret om ved forældremødet, begynder vi nu på det nye undervisningsprogram, som hedder Trin for Trin. Trin for Trin lærer børnene færdigheder, som de

Læs mere

Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09

Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09 Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09 Af cand pæd psych Lisbeth Lenchler-Hübertz og familierådgiver Lene Bagger Vi har gennem mange års arbejde mødt rigtig mange skilsmissebørn,

Læs mere

For at hjælpe dialogen på vej, har vi udarbejdet en række cases, der illustrerer de dilemmaer, der kan opstår i den pædagogiske dagligdag.

For at hjælpe dialogen på vej, har vi udarbejdet en række cases, der illustrerer de dilemmaer, der kan opstår i den pædagogiske dagligdag. Dilemma Formålet med nedenstående dilemma cases, er at skabe dialog om den fagprofessionelles relation og samvær med børn, i personalegrupperne i alle børnehuse. For at hjælpe dialogen på vej, har vi udarbejdet

Læs mere

Vejen til Noah og overdragelsen af ham!

Vejen til Noah og overdragelsen af ham! Charlotte S. Sistrup, eneadoptant og mor til Noah Truong fra Vietnam fortæller sin historie Vejen til Noah og overdragelsen af ham! Den 29. august 2004 sendte jeg ansøgningspapirerne af sted til adoptionsafsnittet,

Læs mere

Indhold Målgruppe 5 Din betydning som træner Mål 5 Spørg ind Hvad skal vi lære om? Forældrenes betydning Viden børn, trivsel og fodbold

Indhold Målgruppe 5 Din betydning som træner Mål 5 Spørg ind Hvad skal vi lære om? Forældrenes betydning Viden børn, trivsel og fodbold TRÆNERHÆFTE 1 Målgruppe 5 Indhold Mål 5 Hvad skal vi lære om? 6 Viden børn, trivsel og fodbold 8 Børn, trivsel og fodbold 11 Refleksion noter 12 Samspil og sammenhæng 13 Refleksion noter 14 Din betydning

Læs mere

3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en

3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en 3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en Egentlig et fint og smukt lille puslespil. Ikke sandt. Der er bare det ved det, at der mangler en brik. Sådan som vores tema lyder i dag: der mangler en.

Læs mere

Energizere bruges til at: Ryste folk sammen Få os til at grine Hæve energiniveauet Skærpe koncentrationen Få dialogen sat i gang

Energizere bruges til at: Ryste folk sammen Få os til at grine Hæve energiniveauet Skærpe koncentrationen Få dialogen sat i gang FORSKELLIGE ENERGIZERS ENERGIZER Energizere er korte lege eller øvelser, som tager mellem to og ti minutter. De fungerer som små pauser i undervisningen, hvor både hjernen og kroppen aktiveres. Selv om

Læs mere

BLIV VEN MED DIG SELV

BLIV VEN MED DIG SELV Marianne Bunch BLIV VEN MED DIG SELV - en vej ud af stress, depression og angst HISTORIA Bliv ven med dig selv - en vej ud af stress, depression og angst Bliv ven med dig selv Copyright Marianne Bunch

Læs mere

Kære 9. klasse kære dimittender.

Kære 9. klasse kære dimittender. 1 Kære 9. klasse kære dimittender. Vores dimissionsfest i eftermiddag blev indledt med den LIP DUP, som I fornylig har en stor del af æren for, og som jeg tror på en eller anden måde vil minde jer om Th.

Læs mere

Hvordan kan jeg støtte mit barns sprogudvikling?

Hvordan kan jeg støtte mit barns sprogudvikling? Hvordan kan jeg støtte mit barns sprogudvikling? Få svarene her. Forældrefolder Langmark Kære Forældre Vi vil med denne folder give inspiration til, hvad du kan gøre for at støtte dit barn i at udvikle

Læs mere

liv&sjæl SARA-MARIE TEMA Styrk dit åndedræt Lær at elske dig selv fantastisk familieliv lev grønt Bliv vægtvogter med hang til grøn mad

liv&sjæl SARA-MARIE TEMA Styrk dit åndedræt Lær at elske dig selv fantastisk familieliv lev grønt Bliv vægtvogter med hang til grøn mad liv&sjæl Magasinet for bevidst livskvalitet Nr. 5 - oktober/november 2013 Kr. 48,00 TEMA Styrk dit åndedræt Coach dig selv til et fantastisk familieliv Derfor bør du give dig selv alenetid Lev let lev

Læs mere

For hendes fødder. af Emma Elisabeth Nielsen

For hendes fødder. af Emma Elisabeth Nielsen For hendes fødder af Emma Elisabeth Nielsen Hun hedder Mia. Hun smækker med døren. Det er, som om verden er sky. Sådan er det altid. Det er, som om græsset bøjer sig for hende, når hun tramper gennem haven

Læs mere

Aggression eller Misforståelser?

Aggression eller Misforståelser? Aggression eller Misforståelser? Min hund er pludselig blevet aggressiv! Min hund knurrede ad mig, og bed ud efter mig! Min hund gik til angreb på et barn! Dette er bare noget af det jeg syntes at kunne

Læs mere

PERSONLIGE HISTORIER OM AT VÆRE SIG SELV - FOR 6.-7. KLASSETRIN

PERSONLIGE HISTORIER OM AT VÆRE SIG SELV - FOR 6.-7. KLASSETRIN PERSONLIGE HISTORIER OM AT VÆRE SIG SELV - FOR 6.-7. KLASSETRIN Uge Sex, Temamateriale 6. - 7. klasse 16 AT VÆRE DEN FØRSTE I PUBERTETEN Navn: Anne Beskæftigelse: Studerende på Business College Horsens

Læs mere

Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30

Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30 Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30 Salmer: Hinge kl.9: 458-462/ 467-37,v.5-671 Vinderslev kl.10.30: 458-462- 178/ 467-37,v.5-671 Dette hellige evangelium

Læs mere

PRÆSENTATIONSWORKSHOP - BLIV BEDRE TIL AT HOLDE OPLÆG OG KOMME FREM BAG SKRANKEN

PRÆSENTATIONSWORKSHOP - BLIV BEDRE TIL AT HOLDE OPLÆG OG KOMME FREM BAG SKRANKEN PRÆSENTATIONSWORKSHOP - BLIV BEDRE TIL AT HOLDE OPLÆG OG KOMME FREM BAG SKRANKEN PROGRAM 09.00-15.00 09.00-9.30 Velkomst, program og indflyvning til dagen 09.30-10.15 En indføring i grundlæggende kommunikative

Læs mere

SFI Konference Det delte barn Forældreskab og Familieliv

SFI Konference Det delte barn Forældreskab og Familieliv SFI Konference Det delte barn Forældreskab og Familieliv At kunne være sig selv Katja 13 år : altså jeg bliver lidt ked af det, fordi det er sådan lidt jeg synes at det er lidt frustrerende at skifte hele

Læs mere

Det bedste og det værste - en praktikevaluering fra 10.95

Det bedste og det værste - en praktikevaluering fra 10.95 1 og det værste - en praktikevaluering fra 10.95 med udgangspunkt i Søren Ulrik Thomsens digte: Det værste og det bedste Et eksempel på evaluering af komplekse, subjektive og helt umålelige processer.

Læs mere

Når endometriosen gør parforholdet lidt svært v/ sexolog Dorthe Aarslev, Getabetterlife.dk

Når endometriosen gør parforholdet lidt svært v/ sexolog Dorthe Aarslev, Getabetterlife.dk Endometrioseforeningens årsmøde 2011 Når endometriosen gør parforholdet lidt svært v/ sexolog, parterapeut Dorthe Aarslev Dorthe Aarslev har en baggrund som sygeplejerske og har i mere end 20 år arbejdet

Læs mere

DAVID OG SAUL BESØG. Bibeltime 4 DUKKETEATER I M500. soendagsskoler.dk BIBELCAMPING 2016 LEDERARK

DAVID OG SAUL BESØG. Bibeltime 4 DUKKETEATER I M500. soendagsskoler.dk BIBELCAMPING 2016 LEDERARK DUKKETEATER I M500 DAVID OG SAUL Af: Hanne Hebsgaard Tekst: 1 Sam 19,9-24 Rekvisitter Dukketeater med små dukker (se nedenfor). Tøj til dukkerne harpe til David (eller evt. guitar mundharmonika eller andet)

Læs mere

Hej Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvem er vi? Hvem er du? Har du søskende? Ved du hvorfor du er her?

Hej Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvem er vi? Hvem er du? Har du søskende? Ved du hvorfor du er her? Hej Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvem er vi? Hvem er du? Har du søskende? Ved du hvorfor du er her? Du er her i dette hus, fordi dine voksne har problemer, og det hjælper vi med at løse. Her i dette

Læs mere

JONAS (10) sidder ved sit skrivebord og tegner monstre og uhyrer. Regitze (16) kommer ind på værelset og river tegningen væk.

JONAS (10) sidder ved sit skrivebord og tegner monstre og uhyrer. Regitze (16) kommer ind på værelset og river tegningen væk. 1. INT. VÆRELSE. DAG. (10) sidder ved sit skrivebord og tegner monstre og uhyrer. Regitze (16) kommer ind på værelset og river tegningen væk. Hey! Regitze kigger afventende på ham med korslagte arme. (Vred)

Læs mere

Trine Bjerre & Kirsten Ruth. Oskar i Legeland. Forlaget Den lille Delfin

Trine Bjerre & Kirsten Ruth. Oskar i Legeland. Forlaget Den lille Delfin Trine Bjerre & Kirsten Ruth Oskar i Legeland Forlaget Den lille Delfin Oskar i Legeland af Trine Bjerre & Kirsten Ruth 2014 1. udgave, 1. oplag isbn-13: 978-87-996221-3-9 Tekst & Lay-out: Trine Bjerre

Læs mere

Hvordan underviser man børn i Salme 23

Hvordan underviser man børn i Salme 23 Hvordan underviser man børn i Salme 23 De fleste børn er rigtig gode til at lære udenad, og de kan sagtens lære hele Salme 23. Man kan f.eks. lære børnene Salme 23, mens man underviser om Davids liv. Det

Læs mere

Undersøgelse af undervisningsmiljø og generel trivsel. - Foretaget juni 2012, skoleåret 2011/12

Undersøgelse af undervisningsmiljø og generel trivsel. - Foretaget juni 2012, skoleåret 2011/12 Undersøgelse af undervisningsmiljø og generel trivsel. - Foretaget juni 2012, skoleåret 2011/12 Denne undersøgelse er lavet med alle skolens elever. Eleverne har siddet i deres kontaktgrupper og diskuteret

Læs mere

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken BILAG H Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken Informanten var udvalgt af Sidesporets leder. Interviewet blev afholdt af afhandlingens forfattere. Interview gennemført d. 24.09.2015

Læs mere

EN E-BOG FRA MIG TIL DIG

EN E-BOG FRA MIG TIL DIG EN E-BOG FRA MIG TIL DIG 8 GYLDNE GENVEJE TIL MERE ALENETID UDEN DÅRLIG SAMVITTIGHED. Apropos børn, så har vi sammen smukke Aia på 6 år, charmerende Villads på 3 år og bedårende Vega på 1 år. 3 verdensstjerner

Læs mere

Højsæson for skilsmisser sådan kommer du bedst gennem en skilsmisse

Højsæson for skilsmisser sådan kommer du bedst gennem en skilsmisse Højsæson for skilsmisser sådan kommer du bedst gennem en skilsmisse Vanen tro er der igen i år et boom af skilsmisser efter julen. Skilsmisseraad.dk oplever ifølge skilsmissecoach og stifter Mette Haulund

Læs mere

Ugebrev 45 Indskolingen 2014

Ugebrev 45 Indskolingen 2014 Ugebrev 45 Indskolingen 2014 Fælles info: Kære forældre til indskolingen. I skrivende stund er det ikke fredag endnu, men jeg er sikker på, at vi er mange, der har haft en dejlig Halloweenfest, når fredagen

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Retningslinjer for den uerfarne spøgelsesjæger

Retningslinjer for den uerfarne spøgelsesjæger Retningslinjer for den uerfarne spøgelsesjæger Flere gange om året bliver jeg ringet op af nogen som er bekymrede over en spøgelsesagtig tilstedeværelse, sædvanligvis i deres hjem. Nogle af dem er ligesom

Læs mere

Inderst Inde. Et manuskript af. 8.B, Herningsholmskolen

Inderst Inde. Et manuskript af. 8.B, Herningsholmskolen Inderst Inde Et manuskript af 8.B, Herningsholmskolen 3. Gennemskrivning, juni 2009 1 SC. 1 FLASHBACK - MØRKT RUM Intromusik Irakiske oprørssoldater terrorisrer private hjem, Lejla er fanget i mængden,

Læs mere

I Guds hånd -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter

I Guds hånd -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter I Guds hånd -1 I Guds hånd vokser jeg Mål: At give børn en forståelse for, at det er Gud, der lader os vokse. Når vi lægger vores liv i Guds hånd, kan han forme os helt efter sin plan, så vi kan blive

Læs mere

Samspillet GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN DEL DINE FIDUSER

Samspillet GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN DEL DINE FIDUSER DEL DINE FIDUSER GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN Samspillet 9 ud af 10 forældre mener, at debat om børnenes trivsel og problemer i klassen er det vigtigste indhold på et forældremøde.

Læs mere

mennesker noget andet navn under himlen, som vi kan blive frelst ved. Ap.G. 4,7-12

mennesker noget andet navn under himlen, som vi kan blive frelst ved. Ap.G. 4,7-12 Fra det gamle testamente: Luk retfærdighedens porte op, jeg vil gå ind og takke Herren! Her er Herrens port, her går de retfærdige ind! Jeg takker dig, for du svarede mig og blev min frelse. Den sten,

Læs mere

Uanmeldt tilsyn. Udfyldes af konsulenten

Uanmeldt tilsyn. Udfyldes af konsulenten Uanmeldt tilsyn Udfyldes af konsulenten Institution Marthagården Status (selvejende/kommunal/privat) Selvejende Adresse Peter Bangs Vej 12 Leder Ingrid Fuglseth Jensen Normerede pladser 0-3 år Normeret

Læs mere

I blev gamle sammen, men det var fint, for I havde stadig hinanden. Så blev hun syg. Du passede hende, indtil hun døde. Og så var du pludselig alene.

I blev gamle sammen, men det var fint, for I havde stadig hinanden. Så blev hun syg. Du passede hende, indtil hun døde. Og så var du pludselig alene. Den Gamle Mand 1 Du blev født. Du voksede op. Du fik en uddannelse som lærer. Du fik en god stilling. Du blev gift. Du fik børn. Du holdt af dit arbejde. Du elskede rollen som ægtefælle og som far. Børnene

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Brolæggervej

Læreplaner i Børnehaven Brolæggervej Læreplaner i Børnehaven Brolæggervej Bekendtgørelsen om pædagogiske læreplaner i daginstitutioner blev indført i august 2004. Det betyder, at vi i institutionen skal: Have mål for læring. Beskrive valg

Læs mere

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder.

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder. s Grundtræning 7-12 måneder. Indledning. Vi har under hvalpe træningen lagt vægt på at præge hvalpen i rigtig retning og forberede den til dens fremtidige arbejdsopgaver. Vi skal nu i gang med at indarbejde

Læs mere

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling.

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling. Alsidige personlige udvikling. Målsætning 0 3 år Barnet udvikler en begyndende kompetence til: At handle selvstændigt. At have indlevelse i andre. At være psykisk robust. Vi har en anerkendende tilgang

Læs mere

JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER

JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER Anne Rosenvold er uddannet Cand. Scient. Soc. fra RUC. Hun er uddannet coach, har boet nogle år i Australien, arbejdet med ind- og udstationerede familier, hun er foredragsholder,

Læs mere

15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste.

15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste. 15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste. Salmer: Hinge kl.9: 736-48/ 165-52 Vinderslev kl.10.30: 729-51- 450/ 165-477- 730 Dette hellige evangelium skriver

Læs mere

Børnehave i Changzhou, Kina

Børnehave i Changzhou, Kina Nicolai Hjortnæs Madsen PS11315 Nicolaimadsen88@live.dk 3. Praktik 1. September 2014 23. Januar 2015 Institutionens navn: Soong Ching Ling International Kindergarten. Det er en børnehave med aldersgruppen

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Beretning Generalforsamling den 23-01-2015

Beretning Generalforsamling den 23-01-2015 Beretning Generalforsamling den 23-01-2015 Velkommen til den årlige generalforsamling. Sang nummer? Jeg vil starte med at ønske tillykke til Erik Scherdetzki med 40 år og optagelse som æresmedlem, Morten

Læs mere

Selvskadende unge er styret af negative tanker

Selvskadende unge er styret af negative tanker Selvskadende unge er styret af negative tanker Jeg har kontakt med en meget dygtig pige, der synger i kor. Under en prøve sagde et af de andre kormedlemmer til hende: Du synger forkert. Det mente hun ikke,

Læs mere

Forord. Julen 2005. Hej med jer!

Forord. Julen 2005. Hej med jer! Indhold Julen 2005. Forord 2 1. Historien om jul i Muserup Yderkær. 4 2. Venner af Muserup Yderkær. 7 3. Den mærkeligste dag på året. 9 4. I nødens stund. 11 5. Bedste hædres som heltenisse. 14 6. Den

Læs mere

1. Hvad er LyLe? LyLe fordi vi har brug for hinanden! Du er ikke alene Kend din sygdom

1. Hvad er LyLe? LyLe fordi vi har brug for hinanden! Du er ikke alene Kend din sygdom 1. Hvad er LyLe? LyLe fordi vi har brug for hinanden! Hvert år får ca. 2.500 danskere enten lymfekræft, leukæmi, MDS eller andre blodkræftsygdomme, og godt 20.000 lever i dag med en af disse sygdomme.

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Trinitatis søndag 2015.docx. 31-05-2015 side 1. Prædiken til Trinitatis søndag 2015. Tekst. Johs.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Trinitatis søndag 2015.docx. 31-05-2015 side 1. Prædiken til Trinitatis søndag 2015. Tekst. Johs. 31-05-2015 side 1 Prædiken til Trinitatis søndag 2015. Tekst. Johs. 3,1-15 På den sidste forårsdag, den sidste søndag i maj, kun med teltdugen mellem os og Kærmindehavens grønne natur, mødes vi af en moden

Læs mere

Historier om vold. Forslag til anvendelse

Historier om vold. Forslag til anvendelse Spillet Forslag til anvendelse Beskrivelse af handlingsforløb Vælg en historie og vis barnet/den voksne det. Beskriv handlingen i et enkelt sprog. Fortsæt med det næste kort indtil forløbet er fuldført.

Læs mere

Til pårørende. De sidste døgn... Vælg billede. Vælg farve. 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen

Til pårørende. De sidste døgn... Vælg billede. Vælg farve. 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen Til pårørende De sidste døgn... Vælg billede Vælg farve 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen Når døden nærmer sig En hjælp til at kunne være til stede I denne pjece vil vi gerne fortælle jer pårørende om,

Læs mere

Velkommen til forvandl dit liv til et festfyrværkeri s workshop

Velkommen til forvandl dit liv til et festfyrværkeri s workshop Velkommen til forvandl dit liv til et festfyrværkeri s workshop Kære skønne kvinde. Tillykke med du har valgt at investere tid i dig selv. For at du får mest mulig ud af materialet. Anbefaler jeg at du

Læs mere

Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden.

Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden. 1 Kære 10.klasse, kære dimittender Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden. Først vil jeg ønske jer til lykke med eksamen. Det er for de fleste en tid med blandede følelser. Det er dejligt

Læs mere

9 tips til din intuition Den ved præcis, hvor du skal hen for at blive glad

9 tips til din intuition Den ved præcis, hvor du skal hen for at blive glad 9 tips til din intuition Den ved præcis, hvor du skal hen for at blive glad Tak, fordi du giver dig tid til at læse de 9 bedste tips til at bruge din intuition. Det er måske den mest berigende investering

Læs mere

Min morfar Min supermand

Min morfar Min supermand Dedikeret til min farmor og min far. Skrevet af Lilian Rask Andersen 2012. Manuskript doneret til Kræftens Bekæmpelse, i et håb om at bogen kan hjælpe familier og pårørende til at tale og græde sammen

Læs mere

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder.

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder. s Grundtræning 7-12 måneder. Indledning. Vi har under hvalpe træningen lagt vægt på at præge hvalpen i rigtig retning og forberede den til dens fremtidige arbejdsopgaver. Vi skal nu i gang med at indarbejde

Læs mere

Man skal have mod til at være sig selv! Interview med Rasmus Møller. Forældre med handicap i DHF

Man skal have mod til at være sig selv! Interview med Rasmus Møller. Forældre med handicap i DHF Forældre med handicap i DHF Man skal have mod til at være sig selv! Interview med Rasmus Møller Rasmus Møller er lærerstuderende, benamputeret og far til August på 3 år. Og Rasmus og hans kone venter en

Læs mere

Sunde og smukke fødder

Sunde og smukke fødder Sunde og smukke fødder med Franklin Balls af Lotte Paarup DEN INTELLIGENTE KROP Indledning til øvelser Alle bør træne fødderne Alle har stor gavn af at træne fodens muskler. Det fodtøj og underlag, vi

Læs mere

Gør dine slides så enkle som muligt. Brug billeder frem for tekst og bullets. Fokuser på et tema pr. slide og suppler dette tema med et billede.

Gør dine slides så enkle som muligt. Brug billeder frem for tekst og bullets. Fokuser på et tema pr. slide og suppler dette tema med et billede. Med afsæt i din passion og dit mål formulerer du tre nøglebudskaber. Skriv de tre budskaber ned, som er lette at huske, og som er essensen af det, du gerne vil formidle til de involverede. Du må maks.

Læs mere

Forældreperspektiv på Folkeskolereformen

Forældreperspektiv på Folkeskolereformen Forældreperspektiv på Folkeskolereformen Oplæg v/ personalemøde på Hareskov Skole d. 23. januar 2014 Tak fordi jeg måtte komme jeg har glædet mig rigtig meget til at få mulighed for at stå her i dag. Det

Læs mere

Når udviklingshæmmede sørger

Når udviklingshæmmede sørger Når udviklingshæmmede sørger Af Susanne Hollund, konsulent og Line Rudbeck, præst begge Landsbyen Sølund Det kan for mange medarbejdere være svært at vide, hvordan de skal hjælpe deres udviklingshæmmede

Læs mere

Spørgsmål til forældrene samt forældrenes svar til forældremødet d. 28/10.-2015

Spørgsmål til forældrene samt forældrenes svar til forældremødet d. 28/10.-2015 1. Spørgsmål til forældrene samt forældrenes svar til forældremødet d. 28/10.-2015 Konflikter er en del af det at være forældre og barn altså menneske Det er OK at sige: NEJ! Det er OK at sige: det bestemmer

Læs mere

Tag livet til dig fra hi til energi Netværksforløb for kvinder.

Tag livet til dig fra hi til energi Netværksforløb for kvinder. Tag livet til dig fra hi til energi Netværksforløb for kvinder. Et feminint forvandlingsrum med genveje til mere nydelse, flere handlemuligheder og bedre balance i dit liv! Forestil dig at Du er fuld af

Læs mere

REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008

REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008 REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008 Kursus om: Professionelt forældresamarbejde med underviser Kurt Rasmussen Den 27. september 2008 på Vandrehjemmet i Slagelse fra kl. 8:30-16:00 Referat af dagen: Dette

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Prædiken til 5. søndag efter påske, Joh. 17,1-11, 2. tekstrække.

Prædiken til 5. søndag efter påske, Joh. 17,1-11, 2. tekstrække. Prædiken til 5. søndag efter påske, Joh. 17,1-11, 2. tekstrække. Side 1 Urup Kirke. Søndag d. 1. maj 2016 kl. 11.00. Egil Hvid-Olsen. Prædiken til 5. søndag efter påske, Joh. 17,1-11, 2. tekstrække. Salmer.

Læs mere

Dagbog fra Ramadan 2005

Dagbog fra Ramadan 2005 Dagbog fra Ramadan 2005 Af Astrid Fribo Så er det Ramadan, muslimernes fastemåned. Den måned, hvor muslimer over hele verden faster for at vise solidaritet med fattige og for at vise deres respekt for

Læs mere

Forældre Loungen Maj 2015

Forældre Loungen Maj 2015 Forældre Loungen Maj 2015 FRA FORLØBET SÅDAN HOLDER DU OP MED AT SKÆLDE UD Dag 1 handler om Hvorfor skæld ud er ødelæggende for vores børn Vores børn hører ikke altid de ord, vi siger, de hører budskaberne

Læs mere

Side 1. Ulvens børn. historien om romulus og remus.

Side 1. Ulvens børn. historien om romulus og remus. Side 1 Ulvens børn historien om romulus og remus Side 2 Personer: Numitor Amulius Rea Romulus Remus Side 3 Ulvens børn historien om romulus og remus 1 Tronen 4 2 Guden Mars 6 3 To sønner 8 4 Romulus og

Læs mere

Opgaver til:»tak for turen!«

Opgaver til:»tak for turen!« Opgaver til:»tak for turen!«1. Hvad kan du se på bogens forside? 2. Hvad kan du læse på bogens bagside? 3. Hvad tror du bogen handler om? En invitation 1. Hvad hedder Lindas veninde? 2. Hvorfor ringer

Læs mere

Sort Hvid Spilpersoner. - Det er så disse spilpersoner, spillerne skal have efter 1. akt... når de har taget dråberne.

Sort Hvid Spilpersoner. - Det er så disse spilpersoner, spillerne skal have efter 1. akt... når de har taget dråberne. Sort Hvid Spilpersoner - Det er så disse spilpersoner, spillerne skal have efter 1. akt... når de har taget dråberne. Jheck' Han går sammen med Nathanael ud af kirken. De går og snakker. Imens han rammes

Læs mere

MGP i Sussis klasse.

MGP i Sussis klasse. Side 1. MGP i Sussis klasse. Hans Chr. Hansen. Alrune. Side 2. 1. MGP i 2.b. Sussi har musik i skolen. Det har alle jo. Hun elsker de timer. De laver alt muligt i musik. De slår rytmer. De leger. De synger

Læs mere

Det var nat. Fuldmånen lyste svagt bag skyerne. Tre væsner kom flyvende og satte sig i et dødt træ. Det var de tre blodsøstre Harm, Hævn og Hunger.

Det var nat. Fuldmånen lyste svagt bag skyerne. Tre væsner kom flyvende og satte sig i et dødt træ. Det var de tre blodsøstre Harm, Hævn og Hunger. Det var nat. Fuldmånen lyste svagt bag skyerne. Tre væsner kom flyvende og satte sig i et dødt træ. Det var de tre blodsøstre Harm, Hævn og Hunger. De kom fra hver sit hjørne af verden, hvor de havde ledt

Læs mere

Formandsberetning Aalborg IMU 12/2 2009

Formandsberetning Aalborg IMU 12/2 2009 Formandsberetning Aalborg IMU 12/2 2009 Året har budt på en del ændringer i IMU og mange store oplevelser sammen med jer. Vi har haft en masse sociale arrangementer, vi har arrangeret koncert med The Dawn,

Læs mere

Du må være med! -2. Den, der ikke rigtig hører til

Du må være med! -2. Den, der ikke rigtig hører til Du må være med! -2 Den, der ikke rigtig hører til Mål: Det er ubehageligt at blive holdt udenfor. Men Jesus holder ingen udenfor. Han inkluderer hvert eneste menneske. Børnene må komme til den overbevisning,

Læs mere

Noter til forældre, som har mistet et barn

Noter til forældre, som har mistet et barn Noter til forældre, som har mistet et barn En vejledning til forældre, som har mistet et barn Udgivet af Forældreforeningen VI HAR MISTET ET BARN At miste et barn er noget af det sværeste, man kan blive

Læs mere

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK UNDERVISNINGSMATERIALE HVERDAGENS HELTE Lærervejledning og pædagogisk vejledning til Hverdagens helte 4 - om autisme Et undervisningsmateriale

Læs mere