Competing with Flexible Lateral Organizations

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Competing with Flexible Lateral Organizations"

Transkript

1 Side 1 af 10 Competing with Flexible Lateral Organizations Jay R. Galbraith Fag: organisation Kapitel 1: Lateral Organizational Capability Formålet med bogen er trefoldigt. Først er det at præsentere lateral organizations (som fremover oversættes side-organisationer/tværgående organisationer/organisationer med tværgående samarbejde) som middel til at opnår fleksibilitet og på denne måde konkurrencemæssige fordele Dernæst er det at præsentere guidelines for, hvordan man vælger typer af tværgående samarbejde for at implementere forskellige strategier og for det tredje er det for at opmuntre organisationsledere til at opbygge organisatoriske kapabiliteter (evner/duelighed), så den tværgående organisation kan medarbejdere når den behøver det. Capability defineres fremover som evner/duelighed. Siden 80érne er flere og flere teoretikere begyndt at se en virksomheds kapabilitet og kompetence som kilde til konkurrencemæssige fordele. Dette er også årsagen til, at man inden for de seneste 25 år har set massive investeringer i uhåndgribelige aktiver, så som uddannelse, ledelsesoplæring, software osv. Star-modellen viser de elementer som skabes og kombineres i en organisation for at støtte opgave-udførslen og derved skabe organisatorisk kapabilitet.

2 Side 2 af 10 Star modellen udtrykker at strategien afgør hvilke opgaver, som er vigtige og kræver en organisatorisk kapabilitet. Efterfølgende må organisationen sørge for at struktur, ledelses processer, belønning og motivation samt medarbejdere spiller sammen og er i ligevægt, så opgaven kan løses. I bogen vil der bliver drøftet 3 forskellige tværgående organisationer. Den første hvor koordination sker på tværs af funktioner. Den anden hvor koordinering sker på tværs af forretnings-enheder/divisioner og den tredje hvor der sker koordinering på tværs af lande og regioner/internationalt. De er alle tre baseret på det samme koncept, men kan hver i sær stå over for forskellige implementeringsproblemer. Det er ikke sikkert at en kapabilitet skabt i det ene område kan være effektivt i de andre områder. Uanset hvilke type af tværgående samarbejde der er tale om, er der tale om en mekanisme for decentralisering af de generelle ledelsesbeslutninger. Der er en række fordele ved en organisation med kapabilitet. Der bliver ofte taget flere beslutninger som følge af decentraliseringen og derved får lederne mere tid til at lede og træffe de mere langsigtede beslutninger. Den tværgående organisationen skaber ofte en mulighed for at blive multidimensional og fleksibel. Der er selvfølgelig ikke kun fordele ved en decentraliseret organisation. Det er ikke sikkert at de decentraliserede beslutninger er bedre end dem lederne ville tage. Beslutningerne tages måske af folk med lavere kompetence og folk som mangler det totale overblik. En anden ulempe er f.eks. at der bruges meget tid når der skal tages en beslutning på tværs af afdelingerne, idet flere skal høres. En tredje ulempe kan være at der bliver flere konflikter fordi der pludselig bliver flere meninger og holdninger til tingene. Kort opsummeret er en lateral organisation en decentralisering af generelle ledelses problemer som bliver løst ved at arbejde på tværs af organisationen. Mange virksomheder forsøger i dag at nedbryde hierarkiet ved forskellige tiltag. Det ses f.eks. ved at direktionen ikke længere har egen frokoststue, egne parkeringspladser osv. Virksomhedsstrukturer bliver mere og mere flad. Dog vil der gå endnu et stykke tid før organisationer med mere end et par 100 mennesker er helt fri fra hierarki. Kapitel 2: Lateral Coordination I den laterale organisation fordeles opgaverne til forskellige grene af organisationen og i dette kapitel behandles 3 typer af lateral koordinering. Den første på tværs af forretningsenheder (afdelinger) den næste i en diversificeret organisation og den tredje behandler koordineringen i internationale organisationer. Uanset hvor meget der uddelegeres vil der altid være behov for kommunikation mellem grupperne og derfor vil der altid være et eller andet form for hierarki. Disse tværgående organisationer og koordinering skal ses som modstykke til den hierarkiske opbygning af organisationer, jf. diagrammet nedenfor.

3 Side 3 af 10 Cross-functional Coordination I en organisation er den ledelsesmæssige opgave at koordinere på tværs af de forskellige funktioner, som er nødvendig, for at få leveret produkter eller service til kunder. Dette gælder både ved single-business companies og enkelte forretningsenheder inden for en organisation. Denne form for koordinering sker lettest i organisationer/enheder som producerer et enkelt produkt til et enkelt type af kunder. Hensigten med tværgående koordinering er at give lederne mere tid til at lede og til strategi-arbejde. Umiddelbart har lederne tid nok når virksomheden koncentrer sig om få produkter til få markeder, men tiden bliver en knap faktor når der bliver flere produkter og markeder. Jo større grad af forskellighed blandt produkt og markeder jo større behov er der for tværgående koordinering. Bogen fremhæver Boing fabrikken som eksempel. Når en flyver skal laves, skabes ca. 250 tværgående teams. Et team står for vinger, et andet for cockpit, et tredje for kundekontakten osv. Der er enorm brug for tværgående koordinering når der er tale om så mange teams og ofte vil topledelsen her medvirke i mange af dag-til-dag beslutningerne i modsætning til f.eks. 250 teams i en bank, der servicerer hver deres kundeportefølje. Her træffer teams selv mange af de daglige beslutninger. Tabel 2.2: Factors Forcin Cross-Functional Communication. Diversity or Variety Unanticipated Changes Work Interdependence Total Quality Initiatives Time compression Jo større forskellighed og variation der er i produkterne og marked - jo flere ikke forventede ændringer der sker, Jo større afhængighed - jo større er behovet for tværgående koordinering. Jo større kravet er til kvalitet og jo mere tidspresset produktionen er jo større er behovet for tværgående koordinering. Corporate or Cross-profit center coordination Jo mindre forskellige forretningsenhederne er fra hinanden jo flere ressourcer og viden kan deles og jo mere værdi f.eks. moderselskabet tilfører forretningsenheden, jo større er behovet for tværgående koordinering mellem enheden og moderselskabet. Der er mindst tre årsager til tværgående kommunikation mellem forretningsenhederne er nødvendige. For det første bliver antallet af organisatoriske/-administrative medarbejdere reduceret væsentlig pga. effektivisering og teknologi og derved skal enhederne selv overtage nogle af disse opgaver. For det andet skifter organisationers konkurrencemæssige fordel fra at være produktorienteret til at være mere afhængig af virksomhedens kapabilitet og eftersom kapabilitet oftest følger medarbejderen kan denne med fordel anvendes i de forskellige forretningsenheder. International or Cross-Subsidiary Coordination

4 Side 4 af 10 Her ses der på begreberne Global integration og Global Dispersion (spredning) Når en virksomhed skal lancere et produkt skal den overveje om omkostningerne kan hentes hjem ved salg på sit hjemmemarked, eller om man er nød til at integrere det på det globale marked. Dernæst skal vurderes om produkterne og markederne er homogene. Kort opsummeret er en global integreret virksomhed en med høje omkostninger der producerer universelle produkter der afsættes på homogene markeder. Modsætningen til dette er en virksomhed, med lave omkostninger og heterogene markeder omkring i verdenen, som bliver serviceret med en stor del af varierende produkter. Globale kunder og konkurrenter spiller ind på det forhold om virksomheden kan nøjes med en samlet strategi eller om den skal lave en strategi for hvert land. Dette afhænger af kunderne og konkurrent-situationen. Den anden dimension af international strategi, som har indflydelse på tværgående koordinering er graden af, hvor meget virksomheden har spredt sine aktiviteter globalt. Her tænkes på antallet af lande, men også hvor meget det enkelte land bidrager til indtjening. Her skal man være opmærksom på forhold som lokale regeringer og deres politik, hvor kan man finde veluddannede medarbejdere og hvor skal hovedkvarteret evt. ligge. Som det ses af ovenstående figur kan der nu udledes 4 mulige strategier og typerne af strategi er vigtigt, fordi de hver i sær har specielle krav til tværgående koordinering. Kort opsummeret betyder det at jo større grad af global integration og global spredning jo større krav er der til tværgående koordinering. Der er ovenfor gennemgået tre forskellige tværgående koordineringsmuligheder, men det er vigtigt at anskue at man nødvendigvis ikke er god til alle tre. F.eks. er mange amerikanske virksomheder gode til at koordinere produkter på tværs af funktionerne i en forretningsenhed, men kan måske ikke finde ud af at koordinere produkterne rund i de forskellige forretningsenheder. Kapitel 3: Lateral Organization I kapitel 1 blev en tværgående organisation defineret som en mekanisme til at decentralisere generelle ledelsesbeslutninger til en gruppe fra en anden organisatorisk enhed. Der gennemgås i dette kapitel 3 forskellige typer af tværgående organisationer, Se figur. 3.1 og forskellen heri varierer i, hvor meget ledelsestid de kræver.

5 Side 5 af 10 Den simple tværgående organisation er den organisation hvor det tværgående samarbejde opstår frivilligt og uformelt og hvor lederne ofte fornemmer en situation og kommunikerer det ud. Det er ikke alle topledere der kan arbejde i uformelle rammer og derfor nedsætter mange ledere en formel gruppe, f.eks. en produkt-team, som skal stå for den nødvendige koordinering. Da det er lederne der typisk sammensætter en sådant formelt team skal der bruges ressourcer for at få dem til at samarbejde og derved er de mere omkostningskrævende. En formel gruppe kan godt indeholde et hierarki og har man mange grupper, som f.eks. Boing (250) kan det være nødvendigt at nedsætte en styregruppe. Den tredje om mest komplekse tværgående organisation er Integrators. På nogle tidspunkter kræver grupperne en ny leder ofte har de titler af projekt manager, brand manager osv. og de overtager ofte nogle af den generelle leders beslutninger. Implementeringen af integratoren er den dyreste af de tre typer. De skyldes at der skal bruges omkostninger til at oplære de nye ledere. Kort opsummeret kan man i simple situationer nøjes med en uformel tværgående organisation. Ved andre strategier er det evt. nødvendigt med formelle grupper og sidst kan det blive nødvendigt at ansætte ledere til at håndtere grupperne. Fakta er, at forskellige strategier kræver forskellige typer af tværgående koordinering. I den uformelle organisation opstår netværk ofte naturligt, men ofte kan lederne gør noget for skabe yderligere netværk også i de organisationer som ikke er uformelle Netværk kan skabes på mange måder:. F.eks. kan topledelsen sørge for at mellemlederne (eller evt. også andre) roterer rundt i de forskellige afdelinger. Det vil bevirke at mellemlederne får indsigt i virksomheden og dens funktion og derved får ledelsestræning. Desuden skabes en del netværker som de senere kan få gavn af. Analyser viser, at ledere der har roteret internt er mere opmærksomme på problemstillinger i de enkelte afdelinger, idet de har et grundlæggende kendskab og desuden også, at de er bedre til at kommunikerer ud i organisationen, idet de er opmærksom på, hvilket sprog der tales i de enkelte afdelinger. Rotation er effektiv i alle tre typer af tværgående organisationer, altså Cross-functional, Cross Business-Unit and International Coordination, men man skal være opmærksom på, at det har sin pris at rotere rundt på folk. En anden måde at skabe et netværk på er co-location som reelt betyder at man f.eks. placerer ingeniører og fabriksarbejder ved siden af hinanden. Til at starte med drøfter de vind og vejr, men med tiden vil der opstå nogle uformelle netværker hvor de også drøfter arbejde, f.eks. de nye produkter osv. BMW rykker eksempelvis teams fra ingeniørstaben, produktionen, økonomi, salg, marketing osv. ind på en helt speciel udviklingsfabrik hvor de så arbejder tæt

6 Side 6 af 10 sammen om f.eks. at udvikle en ny BMW serie. Co-location bruges til at øge kvaliteten og kvantiteten af tværgående afdelingskommunikation. En tredje måde at etablere netværker på er via informations teknologien. Teknologien betyder at gamle barrierer som eksempelvis tid, organisatoriske barriere og hierarki langsom nedbrydes da man f.eks. med kan skrive til hvem som helst når som helst. Vil du skabe et netværk via teknologien kan man blot skrive på en hjemmeside/nyhedsbrev m.m. Jeg er interesseret i XXX. Er du det så kontakt mig. Når folk svarer tilbage er der reelt skabt en netværk. En fjerde måde at skabe netværker på er at lave begivenheder på tværs af organisationen. Det mest brugte er træningsophold i f.eks. 2 uger. En femte måde at skabe netværker på og en måde at tilvejebringe en hurtigere beslutningsgang er organisere sig som spejl-billede funktionel struktur se figur 3.2 Her er der ingeniører der fremstiller vinger, de taler sammen med fabriks-arbejderne om design, og produktionsfolkene osv. Der er altså en fra hver afdeling der har med vinger at gøre osv. Kapitel 4: Formal Lateral Groups Denne type af organisation, er i modsætning til den uformelle organisation, mere formel, fordi topledelsen tager en mere aktiv rolle i oprettelsen og vedligeholdelsen af de formelle grupper, når ledelsen bliver opmærksomme på problemer. I dagens flade strukturer er det ledelsen der skal prioriterer hvem og hvor mange der skal indgå i en formel gruppe for at få løst et problem og får at få indfri organisationens strategi og mål. Når en formel gruppe skal dannes, er der nogle design-parametre som skal tages højde for og i bogen er der kort skitseret hvilke: Basis: Hvordan skal gruppen sammensættes i organisationen? Frihed: Hvilke rammer og beslutninger kan gruppen tage? Personale: Skal der være en repræsentant for alle funktioner i gruppen. Konflikt: Hvordan sikres, at teamet kan løse konflikter. Skal de f.eks. på team-building? Belønning: Hvordan belønnes gruppen som helhed? Leder: Skal gruppen have en leder og hver skal denne komme fra? De fleste organisationer udpeger en leder for at styre agendaen, kalde gruppen sammen osv. De fleste virksomheder har erfaring i at bruge formelle grupper på tværs af organisationens forskellige funktioner og det ses typisk i produktionsvirksomheder hvor produktion, design, salg, marketing osv. indgår i formelle grupper. Der henvises til tidligere eksempel med Boeing. De mest udbredte formelle tværgående grupper, er grupper der udvikler nye produkter.

7 Side 7 af 10 I Figur 4.2 er Boeings formelle grupper illustreret med en 777 styregruppe og de forskellige underliggende teams. Som det ses af figuren kan formelle tværgående grupper variere fra at være helt simple til meget komplekse, som er tilfældet i Boeing. I dag ser man ofte at der laves formelle internationale grupper hvor fordelene ligner dem der er beskrevet under grupper på tværs af organisationens funktioner. Hvis en organisation ønsker en fælles global strategi, fælles uddannelse og udvikling og koordinering og lancering af nye produkter etableres ofte en formel international gruppe. At designe en international formel gruppe er ikke noget problem problemet består i, at få gruppen til at samarbejde og håndtere barrierer som etniske, sproglige og kultur. Koordinering af aktiviteter på tværs af forretningsenheder er den mindst udviklet af de tre kapabiliteter. Årsagen til, at tværgående grupper blandt forretningsenheder ikke er udbredt kan skyldes nogle barriere. Først er der en tendens til, at stærke afdelinger/enheder ikke ønsker et tværgående samarbejde med en svag enhed og en anden barriere kan være at mange virksomheder ikke etablerer en tværgående strategi, så de forskellige enheder kender de langsigtede mål. Lederne har en væsentlig rolle, såfremt at tværgående grupper skal implementeres med succes. Reelt er der 4 forhold de skal tage hensyn til. 1. De skal formulere en strategi tydeligt fremhæver hvordan tværgående samarbejde skal bidrage til konkurrencemæssige fordele. 2. De skal søge for at virksomheden har de nødvendige kapabiliteter for at kunne gennemføre tværgående samarbejde. Opbygningen af kapabiliteter sker ud fra Starmodellen, som er gengivet nedenfor. Man arbejder mod uret ifølge modellen. 3. De skal eventuel sørger for at der bliver nedsat formelle grupper, hvis der ikke frivilligt bliver danne grupper. 4. De skal sørge for at der er nogen der kan lede dag-dag beslutningerne i den tværgående organisation.

8 Side 8 af 10 Kapitel 5: Integrating Roles I de foregående kapitler er det illustreret at tværgående samarbejde, tværgående grupper og koordinering har til formål, at give lederne mere tid til at koncentrere sig om strategisk arbejde og derved blive fri fra så mange dag-til-dag beslutninger. Trods det kan der i nogle situationer være behov for en fuldtidsleder (Integrator) der skal sørge for implementering, opretholdelse og vedligeholdelsen af de tværgående grupper. Der er ledelsen der beslutter hvor meget magt og indflydelse integratoren skal have. Jo større forskelligheder der er blandt enhederne som skal arbejde sammen, jo større magt og indflydelse kræves det af integratoren. Nedenfor er illustreret forskelle integrator-roller:

9 Side 9 af 10 På trods af at der findes flere alternativer for at strukturerer integratorrollen er den mest almindelige at mellemlederne rapporterer direkte til toplederen. Den sværeste beslutning i.f.m. integrator-rollen er at finde den rigtige person som med succes kan få de integreret de tværgående samarbejder. Kandidaten bør have erfaring fra mange af de enheder som skal integreres, han skal have personlige egenskaber/uddannelse til at opbygge teams og ofte skal han have en solid teknisk kompetence. I virksomheder hvor titler og status er vigtige, kan man topledelsen fremme integratorens indflydelse ved at gøre rollen son integrator ekstrem vigtig, f.eks. ved at sætte integratorrollen tæt på topledelsen i et organisationsdiagram osv. Hvis en integrator skal udføre sit job ordentligt skal han have adgang til alle systemer, så han kan skaffe sig viden om kostpriser, omsætning, produktionstid osv. så han kan være med i enhver forhandling. Integratoren skal være meget opmærksom på Informationssystemer, planlægningsprocesser og belønningssystemer som hænger nøje sammen. Af andre redskaber der kan bevirke at en integrator for magt og indflydelse er ved at give ham indflydelse på budgetter. Kapitel 6: The Distributed Organization Ved en multidimensional organisation forstås en organisation hvor integratorer koordinerer aktiviteter på tværs af hierarkiet. F.eks. hvis organisationen er opdelt hierarkisk efter geografiske områder, og integratorer som så koordinerer aktiviteter på tværs lande. En organisation bliver en Distributed organizatoin når hovedkvarterets aktiviteter eller missioner bliver distribueret/delt ud fra hovedkvarteret til udførende enheder/afdelinger. Enhederne har ansvaret for at efterleve hovedkvarterets mission såvel som sit eget driftsansvar. Lederne i enhederne har et To hat ansvar. Den distribuerende organisation

10 Side 10 af 10 opstår når lokal ekspertise overgår den central ekspertise. F.eks. Hvis en af de lokale enheder har forhandlet en god pris på en vare hvorfor så ikke lade denne indkøbe til hele organisationen. Den distribuerende organisation har derfor både elementer af centraliseret og decentraliseret i sig. Den distribuerende organisation i et inernationalt perspektiv kaldes en trans-national organization. Når en organisation vil blive international eksempelvis ved at flytte noget af produktionen til en andet land end de hovedkvarteret ligger i, er der nogle forhold man skal tage højde for. F.eks. kræver nogle lande at man producerer nogle varer i landet, for at man kan få lov til at komme ind på deres marked. Dette er f.eks. tilfældet med Indonesien, Kina og Indien. Vil du sælge der må du også producerer noget der. Den transnationale organisation kan opleves i flere forskellige former Peer-to-peer relationerne kan kun anvendes når enhederne er i balance, altså hvor ingen af afdelingerne er dominante på størrelse eller effektivitet. I Parent-Child modellen er kommunikationen let, da det hele går via hovedkvarteret, hvor i mod kommunikationen i Peerto-peer modellen er langt mere besværlig. Kapitel 7: Lateral Coordination Cases Der gennemgås i dette kapitel en case hvor en organisation har skabt en tværgående organisation, primært baseret på bestyrelser og forretningsledere. Disse koordinerer på tværs af geografiske områder og funktioner og virksomhedens succes skyldes multidimensionale information og planlægningssystemer og den jævne rotation af lederne. Den næste case omhandler HP som er i en krisesituation. Der mistes markedsandele. Casen illustrerer hvordan en ledelse griber implementeringen af tværgående grupper an. De starter med en ny strategi og de bygger langsom flere og flere tværgående samarbejder op. Både funktionsmæssigt og geografisk. Casene forsøger at illustrerer de teorier og modeller som er gennemgået i de forgående kapitaler og ved at læse de to Cases får et godt overblik over, hvad det er der menes med tværgående koordinering, organisationer og samarbejde.

Hvad drejer det sig om?

Hvad drejer det sig om? Hvad drejer det sig om? Kapitlet fokuserer på de forhold, der har indflydelse på: - hvordan organisationens struktur skal designes og - hvor mange formelle regler, der skal være for, at organisationens

Læs mere

Matrixorganisationen på godt og ondt

Matrixorganisationen på godt og ondt Tlf. 7022 5252 Matrixorganisationen på godt og ondt Et stigende antal virksomheder vælger at organisere sig i en matrixorganisation. Det gør de, når de er trætte af silotankegangen og har brug for et stærkt

Læs mere

LEDERPROFILER STÆRK 6SKANDERBORG KOMMUNE LEDELSE. Medarbejder. Direktør. Leder af medarbejder. Fag- og stabschef. Leder af ledere.

LEDERPROFILER STÆRK 6SKANDERBORG KOMMUNE LEDELSE. Medarbejder. Direktør. Leder af medarbejder. Fag- og stabschef. Leder af ledere. v LEDERPROFILER 6SKANDERBORG KOMMUNE Medarbejder Direktør Leder af medarbejder STÆRK Fag- og stabschef Leder af ledere Kontraktholder STÆRK SGRUNDLAG Den meget tillidsbaserede kultur og organisationsform

Læs mere

Strategisk relationel ledelse om at skabe forandringskapacitet

Strategisk relationel ledelse om at skabe forandringskapacitet Strategisk relationel ledelse om at skabe forandringskapacitet Overskrifter Forskningsprojektet interesser og baggrund Inspirationen fra Relationel Koordination Next step Følg med på vores nye Blog Følg

Læs mere

Corporate Communication

Corporate Communication Corporate Communication Uddrag af artikel trykt i Corporate Communication. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. Børsen Ledelseshåndbøger er Danmarks

Læs mere

Interview med butikschef i Companys Original

Interview med butikschef i Companys Original Interview med butikschef i Companys Original Interviewer 1: Amanda Interviewer 2: Regitze Butikschef: Lene Interviewer 1: Ja, det er bare, som sagt, til os selv, så vi selv kan analysere på det, men vi

Læs mere

Tietgenskolen - Nørrehus. Data warehouse. Database for udviklere. Thor Harloff Lynggaard DM08125

Tietgenskolen - Nørrehus. Data warehouse. Database for udviklere. Thor Harloff Lynggaard DM08125 Tietgenskolen - Nørrehus Data warehouse Database for udviklere Thor Harloff Lynggaard DM08125 Juni 2010 Indhold Beskrivelse... 3 Data warehouse... 3 Generelt... 3 Sammenligning... 3 Gode sider ved DW...

Læs mere

VIRKSOMHEDSSIMULERING

VIRKSOMHEDSSIMULERING KEY LEARNING ER ET KREATIVT KONSULENTHUS MED MASSER AF POWER! Styrk dine medarbejdere gennem leg og seriøst sjov Med en virksomhedssimulering vil medarbejderne træne virkelige situationer og udvikle deres

Læs mere

Strategisk lederkommunikation

Strategisk lederkommunikation Strategisk lederkommunikation Introduktion til kommunikationsplanlægning Hvorfor skal jeg lave en kommunikationsplan? Med en kommunikationsplan kan du planlægge og styre din kommunikation, så sandsynligheden

Læs mere

Opgave 1: Sommereksamen maj 2000. Spørgsmål 1.1: Dette opgavesæt indeholder løsningsforslag til opgavesættet:

Opgave 1: Sommereksamen maj 2000. Spørgsmål 1.1: Dette opgavesæt indeholder løsningsforslag til opgavesættet: Dette opgavesæt indeholder løsningsforslag til opgavesættet: Sommereksamen maj 2000 Det skal her understreges, at der er tale om et løsningsforslag. Nogle af opgaverne er rene beregningsopgaver, hvor der

Læs mere

Strategic Management of Professional Service Firms

Strategic Management of Professional Service Firms Strategic Management of Professional Service Firms Bente R. Løwendahl Strategi AALBORG UNIVERSITET Det samfundsvidenskablige fakultet HD i Organisation og Ledelse 8. semester HDO Indhold 1 Professionelle

Læs mere

Oplæg til workshop om funktionsudbud og tildeling

Oplæg til workshop om funktionsudbud og tildeling Oplæg til workshop om funktionsudbud og tildeling Victoria Concepts Husk figurer 14. april 2015 Victoria Concepts Tel +45 30 28 06 56 Skovbovænget 141 Email: fon@victoria.dk 2750 Ballerup Indhold 1 Indledning...

Læs mere

Proces orientering af IT organisationer (ITIL - implementering)

Proces orientering af IT organisationer (ITIL - implementering) Proces orientering af IT organisationer (ITIL - implementering) Af Lars Zobbe Mortensen Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Hvorfor bedst practice processer (f.eks. ITIL)?... 3 2 Beslutning om forandring...

Læs mere

Effektive organisationsformer. ved Wenche Strømsnes, Center for Ledelse

Effektive organisationsformer. ved Wenche Strømsnes, Center for Ledelse Effektive organisationsformer ved Wenche Strømsnes, Center for Ledelse 2 Hvordan bygges organisationen op? Funktionsopdelt Matrix organisering/ Projektorganisering/ Kundeorganisering A B 1 C D E A 2 B

Læs mere

Brobyggerne. Erfaringer fra 10 projekter om ledelse af fremtidens velfærd. Maj 2014

Brobyggerne. Erfaringer fra 10 projekter om ledelse af fremtidens velfærd. Maj 2014 Brobyggerne Erfaringer fra 10 projekter om ledelse af fremtidens velfærd Maj 2014 De ti projekter 1. Ledelse i akutmodtagelser: Seks hospitaler i fire regioner 2. Klyngeledelse med øre til fremtiden: Dagtilbud

Læs mere

HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI. Version 1 (2013)

HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI. Version 1 (2013) HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI Version 1 (2013) INDHOLD Indhold... 2 Forord... 3 1 Om Holbæk Kommunes Strategi for velfærdsteknologi... 4 1.1 Strategiens sammenhæng til øvrige strategier...

Læs mere

6 Tips til, hvordan mindre organisationer kan skabe en sund kultur på en billig måde

6 Tips til, hvordan mindre organisationer kan skabe en sund kultur på en billig måde 6 Tips til, hvordan mindre organisationer kan skabe en sund kultur på en billig måde Af Thobias Laustsen Det er almindeligt kendt, at mindre organisationer ikke altid har de samme økonomiske muligheder

Læs mere

RELATIONEL KOORDINERING SAMMEN GØR VI JER ENDNU BEDRE

RELATIONEL KOORDINERING SAMMEN GØR VI JER ENDNU BEDRE RELATIONEL KOORDINERING SAMMEN GØR VI JER ENDNU BEDRE # VI OPLEVER, AT MANGE OFFENTLIGE ORGANISATIONER ER UNDER VOLDSOMT PRES. LAD OS HJÆLPE JER! 2 KOORDINERING AF KOMPLEKSE OG TVÆRGÅENDE ARBEJDSPROCESSER

Læs mere

Teams 7 bevidsthedsniveauer

Teams 7 bevidsthedsniveauer Teams 7 bevidsthedsniveauer Af Richard Barrett Oversat til dansk af Benjamin Lindquist og Thobias Laustsen Teams vækster og udvikler sig ved at mestre de syv niveauer af team bevidsthed. De syv forskellige

Læs mere

Ledelsesgrundlag Center for Akut- og Opsøgende Indsatser

Ledelsesgrundlag Center for Akut- og Opsøgende Indsatser Ledelsesgrundlag Center for Akut- og Opsøgende Indsatser 14 Hvorfor et ledelsesgrundlag? Center for Akut- og Opsøgende Indsatser består af flere forskellige afdelinger, som opererer under forskellige paragraffer

Læs mere

Hvilke udfordringer står speditionsbranchen overfor?

Hvilke udfordringer står speditionsbranchen overfor? Hvilke udfordringer står speditionsbranchen overfor? Efter at have mødt mange medlemsvirksomheder af Danske Speditører på generalforsamlinger, lokalforeningsmøder og ved direkte besøg i de enkelte virksomheder,

Læs mere

BEHOVET FOR VELFÆRDSUDDANNEDE I HOVEDSTADSOMRÅDET

BEHOVET FOR VELFÆRDSUDDANNEDE I HOVEDSTADSOMRÅDET NOVEMBER 213 REGION HOVEDSTADEN BEHOVET FOR VELFÆRDSUDDANNEDE I HOVEDSTADSOMRÅDET PIXI-RAPPORT 1. BEHOVET FOR VELFÆRDSUDDANNEDE I HOVEDSTADEN 3 INDHOLD 1 Indledning 1 2 Overordnede konklusioner 2 3 De

Læs mere

SKITSE TIL EN SAMARBEJDSMODEL

SKITSE TIL EN SAMARBEJDSMODEL SKITSE TIL EN SAMARBEJDSMODEL På vej mod en samarbejdsmodel SKITSE TIL EN SAMARBEJDSMODEL INDLEDNING Fællesskabet er vigtigt for at skabe vækst. Når vi står sammen er vi stærkere og kan formå mere. Det

Læs mere

Application Management Service

Application Management Service Application Management Service I dette Whitepaper vil vi beskrive nogle af vores erfaringer med Application Management. De fleste virksomheder har på et tidspunkt lavet, eller fået lavet, en mindre applikation,

Læs mere

Samarbejde giver ny viden og nye kunder

Samarbejde giver ny viden og nye kunder 2. februar 2007 Samarbejde giver ny viden og nye kunder Strategisk samarbejde. Et flertal af virksomhederne i Region Midtjyllands vækstpanel Det Midtjyske Vækstlag angiver, at samarbejde med andre virksomheder

Læs mere

BYG BRO MELLEM SILOERNE

BYG BRO MELLEM SILOERNE Bo Vestergaard BYG BRO MELLEM SILOERNE Ledelsesprocesser, der skaber sammenhængende borger- og patientforløb* Forskningsbaseret og praktisk tilgang med høj succesrate Byg bro mellem siloerne Ledelsesprocesser,

Læs mere

Vi præsenterer. Talent Management

Vi præsenterer. Talent Management Vi præsenterer Talent Management Der findes desværre ikke en opskrift på vellykket Talent Management, men solidt HR-håndværk, kombineret med intelligente og effektive løsninger giver resultater. Vi deler

Læs mere

Strategisk ledelse i skrumpende markeder

Strategisk ledelse i skrumpende markeder Strategisk ledelse i skrumpende markeder Uanset den konkrete situation ligger ansvaret for virksomhedens fremtid hos den øverste ledelse. Her er det vigtigt at være sig bevidst, om de afgørende strategiske

Læs mere

Roller og ansvar Grundlaget for ledelse i en ny organisationsstruktur

Roller og ansvar Grundlaget for ledelse i en ny organisationsstruktur Roller og ansvar Grundlaget for ledelse i en ny organisationsstruktur NOTAT HR-stab Arbejdet med en mere klar og tydelig ledelse er med dette oplæg påbegyndt. Oplægget definerer de generelle rammer i relation

Læs mere

E-markedspladser et springbræt for dansk eksport

E-markedspladser et springbræt for dansk eksport E-markedspladser et springbræt for dansk eksport Reimer Ivang, Morten Rask og Erik A. Christensen Reimar Ivang, Morten Rask og Erik A. Christensen E-markedspladser et springbræt for dansk eksport 1. udgave

Læs mere

9. KONKLUSION... 119

9. KONKLUSION... 119 9. KONKLUSION... 119 9.1 REFLEKSIONER OVER PROJEKTETS FUNDAMENT... 119 9.2 WWW-SØGEVÆRKTØJER... 119 9.3 EGNE ERFARINGER MED MARKEDSFØRING PÅ WWW... 120 9.4 UNDERSØGELSE AF VIRKSOMHEDERNES INTERNATIONALISERING

Læs mere

LEDELSE AF RELATIONEL KOORDINERING. En strategisk udviklingsproces, der sikrer samarbejdet omkring den komplekse kerneopgave.

LEDELSE AF RELATIONEL KOORDINERING. En strategisk udviklingsproces, der sikrer samarbejdet omkring den komplekse kerneopgave. LEDELSE AF RELATIONEL KOORDINERING En strategisk udviklingsproces, der sikrer samarbejdet omkring den komplekse kerneopgave. Vi skal væk fra at tænke i og producere velfærdsydelser som færdige produkter.

Læs mere

LEDELSESGRUNDLAG DEL 2 UDVALGTE ROLLER, OPGAVER OG ANSVAR DECEMBER 2016

LEDELSESGRUNDLAG DEL 2 UDVALGTE ROLLER, OPGAVER OG ANSVAR DECEMBER 2016 LEDELSESGRUNDLAG DEL 2 UDVALGTE ROLLER, OPGAVER OG ANSVAR DECEMBER 2016 Ledelsesgrundlaget er lavet med udgangspunkt i Leadership-Pipeline modellen. Ledelsesgrundlaget viser ledelsesfunktionerne i Guldborgsund

Læs mere

Forandringsteori for Frivilligcentre

Forandringsteori for Frivilligcentre Dokumentation af workshop d. 24. april om: Forandringsteori for Frivilligcentre Formålet med dagen Formålet med workshoppen var, med afsæt i de beslutninger der blev truffet på FriSe s generalforsamling

Læs mere

Introduktion til projekter

Introduktion til projekter Introduktion til projekter v. 1.0.3 Introduktion I dette materiale ser vi overordnet på, hvad projekter egentlig er, hvordan de er skruet sammen og hvilke begreber, som relaterer sig til projekter. Vi

Læs mere

LEDELSESGRUNDLAG UDVALGTE ROLLER, OPGAVER OG ANSVAR PÅ 4 LEDELSESNIVEAUER OG 6 TEMAER - DEL 2

LEDELSESGRUNDLAG UDVALGTE ROLLER, OPGAVER OG ANSVAR PÅ 4 LEDELSESNIVEAUER OG 6 TEMAER - DEL 2 LEDELSESGRUNDLAG UDVALGTE ROLLER, OPGAVER OG ANSVAR PÅ 4 LEDELSESNIVEAUER OG 6 TEMAER - DEL 2 Ledelsesgrundlaget er lavet med udgangspunkt i Leadership-Pipeline modellen. 2 Politisk betjening - Lede opad

Læs mere

Figur 9.1 De otte forandringstrin.[28]

Figur 9.1 De otte forandringstrin.[28] 9. IMPLEMENTERING 9. IMPLEMENTERING Dette kapitel har til formål, at redegøre for hvordan Temagruppe 10 kan skabe rammerne for succesfuld Benchmarking. I foregående kapitel er der redegjort for hvorledes

Læs mere

Stillings- og profilbeskrivelse (januar 2017)

Stillings- og profilbeskrivelse (januar 2017) Stillings- og profilbeskrivelse (januar 2017) Stillingsbetegnelse Erhvervschef Organisatorisk placering Danske Fysioterapeuters sekretariat Afdelingen Erhverv med reference til direktøren Arbejdssted Danske

Læs mere

Patientens team i Psykiatrien i Region Nordjylland

Patientens team i Psykiatrien i Region Nordjylland Patientens team i Psykiatrien i Region Nordjylland Rammebeskrivelse: Strategi. Organisering. Implementering. Inklusiv regionalt gældende principper for Patientens team i Region Nordjylland. Revideret version

Læs mere

Bogen bygger på viden og mange års erfaringer og indeholder opskrifter, inspiration og mere end 70 eksempler og cases fra den virkelige verden.

Bogen bygger på viden og mange års erfaringer og indeholder opskrifter, inspiration og mere end 70 eksempler og cases fra den virkelige verden. Bogen handler om succesfuld (primært organisatorisk) implementering af CRM (Customer Relationship Management) i virksomheder, foreninger og andre organisationer. Den beskriver de væsentlige overvejelser,

Læs mere

Årsplan Center for Politik og Organisation

Årsplan Center for Politik og Organisation Årsplan 2019 Center for Politik og Organisation Kort opsummering af jeres drøftelse: Nærhed til borgeren Center for Politik og Organisation har som stabsfunktion færre opgaver med direkte borgerkontakt,

Læs mere

Frivilligt, socialt arbejde - i arbejdstiden!

Frivilligt, socialt arbejde - i arbejdstiden! idéer for livet Frivilligt, socialt arbejde - i arbejdstiden! 38 Idéer for livet Ambassadører ved IFL jubilæumsarrangement i sept. 2008. Evaluering af Skandia Idéer for livet Ambassadører 2008 Denne rapport

Læs mere

FN s verdensmål for bæredygtig udvikling

FN s verdensmål for bæredygtig udvikling Analyse fra LEDERNE FN s verdensmål for bæredygtig udvikling Muligheder, forventninger, fordele og barrierer ud fra et ledelsesperspektiv Indledning Undersøgelsen belyser blandt andet: Virksomheders og

Læs mere

Netværksledelse. Hvordan håndterer kommunerne nye strategiske samarbejder? Workshop på CBS, 2014 Peter Andreas Norn, Realdania By og CBS

Netværksledelse. Hvordan håndterer kommunerne nye strategiske samarbejder? Workshop på CBS, 2014 Peter Andreas Norn, Realdania By og CBS Netværksledelse Hvordan håndterer kommunerne nye strategiske samarbejder? Workshop på CBS, 2014 Peter Andreas Norn, Realdania By og CBS Disposition Hvorfor taler vi om netværk? Hvorfor er der brug for

Læs mere

Ledelseskvaliteten kan den måles

Ledelseskvaliteten kan den måles 9. Virksomheds 5. Processer 1. Lederskab Ledelseskvaliteten kan den måles Af Jan Wittrup, Adm. Direktør og Executive Advisor Fokus på balancerede indsatser for at skabe balancerede er et eksempel på Excellent

Læs mere

Programbeskrivelse. 2.1 Program for velfærdsteknologi Formål og baggrund

Programbeskrivelse. 2.1 Program for velfærdsteknologi Formål og baggrund Programbeskrivelse 2.1 Program for velfærdsteknologi 2017-2020 1. Formål og baggrund Formål Programmet skal sikre en strategisk udvikling af det velfærdsteknologiske område ved at opsamle viden, koordinere

Læs mere

Effektiviseringsstrategi

Effektiviseringsstrategi Allerød Kommune Effektiviseringsstrategi 2017-20 Maj 2016 1 Indledning Med afsæt i Allerød Kommunes vision Fælles udvikling i Balance, præsenteres hermed kommunens effektiviseringsstrategi. Fælles - ved

Læs mere

Hvorfor jeg interesserer mig for og forsker i hospitaler

Hvorfor jeg interesserer mig for og forsker i hospitaler Samarbejde og bureaukrati på hospitaler: kan bureaukratisering styrke samarbejdet på tværs? Te m a d a g o m a k u t s y g e h u s e n e 1 2. m a j 2 0 1 5 THIM PRÆTORIUS Ph.d., Postdoc Institut for økonomi

Læs mere

KONSTRUKTIV KONFLIKTKULTUR

KONSTRUKTIV KONFLIKTKULTUR KristianKreiner 24.april2010 KONSTRUKTIVKONFLIKTKULTUR Hvordanmanfårnogetkonstruktivtudafsinekonflikter. Center for ledelse i byggeriet (CLiBYG) har fulgt et Realdaniafinansieret interventionsprojekt,

Læs mere

Stillings- og personprofil. Administrerende direktør FDC A/S

Stillings- og personprofil. Administrerende direktør FDC A/S Stillings- og personprofil Administrerende direktør FDC A/S Maj 2014 Opdragsgiver FDC A/S Adresse Lautrupvang 3A 2750 Ballerup Tlf.: 44 65 45 00 www.fdc.dk Stilling Administrerende direktør Refererer til

Læs mere

Direktionens årsplan

Direktionens årsplan Direktionens årsplan 2019 Indhold Indledning 3 Fortælling, vision og pejlemærker 3 Fokusområder i Direktionens årsplan 2019 4 Mål for 2019 med central forankring 7 Mål for 2019 for institutioner og afdelinger

Læs mere

Hvad kræver en opgradering af dit ERP-system?

Hvad kræver en opgradering af dit ERP-system? Hvad kræver en opgradering af dit ERP-system? At opgradere dit ERP-system kan være meget omfangsrigt. Vi har redegjort for, hvilke elementer du skal være opmærksom og forberedt på inden du skifter. Hvad

Læs mere

Ledelse og relationer

Ledelse og relationer Ledelse og relationer 4 K A P I T E L 1. Relationer i organisationer Ledelse og relationer 3. Ledelse og organisationskultur Vores kultur er speciel... Vi har vores fælles værdier, erfaringer og... Kommunikative

Læs mere

DIAmanten. God ledelse i Solrød Kommune

DIAmanten. God ledelse i Solrød Kommune DIAmanten God ledelse i Solrød Kommune Indhold 1. Indledning 3 2. Ledelsesopgaven 4 3. Ledelse i flere retninger 5 4. Strategisk ledelse 7 5. Styring 8 6. Faglig ledelse 9 7. Personaleledelse 10 8. Personligt

Læs mere

10 Vigtigste SEO Ranking Faktorer

10 Vigtigste SEO Ranking Faktorer 10 Vigtigste SEO Ranking Faktorer Indledning 10 Vigtigste Ranking Faktorer Agilitor Der findes en lang række faktorer, der har indflydelse på din websites position i Google på forskellige søgeord. Faktisk

Læs mere

FREMTIDENS ARBEJDSMARKED

FREMTIDENS ARBEJDSMARKED FREMTIDENS ARBEJDSMARKED En undersøgelse af projektdrevne virksomheders og organisationers erfaringer med krav til konsulentbemanding, effektivitet og specialisering. April 9 Interim Competence Jobmarkedets

Læs mere

Læs først casebeskrivelsen på næste side. Det kan være en god ide at skimme spørgsmålene, som I skal besvare, inden casen læses.

Læs først casebeskrivelsen på næste side. Det kan være en god ide at skimme spørgsmålene, som I skal besvare, inden casen læses. I en kort artikel på næste side beretter vi om Elin, der er borgerkonsulent i Visitationen i Aarhus Kommune. Tidligere var Elins titel visitator. Artiklen beskriver på baggrund af interviews hvad forandringen

Læs mere

EA3 eller EA Cube rammeværktøjet fremstilles visuelt som en 3-dimensionel terning:

EA3 eller EA Cube rammeværktøjet fremstilles visuelt som en 3-dimensionel terning: Introduktion til EA3 Mit navn er Marc de Oliveira. Jeg er systemanalytiker og datalog fra Københavns Universitet og denne artikel hører til min artikelserie, Forsimpling (som også er et podcast), hvor

Læs mere

Decision Dynamics Karrieremodel. CareerView Kulturmatch profil 22 januar 2018

Decision Dynamics Karrieremodel. CareerView Kulturmatch profil 22 januar 2018 Decision Dynamics Karrieremodel CareerView Kulturmatch profil 1983-2017 Decision Dynamics Alle rettigheder forbeholdt. www.decisiondynamics-int.com Decision Dynamics er førende i metoder og værktøjer til

Læs mere

Undervisning Webdesign Rådgivning

Undervisning Webdesign Rådgivning Og vi kan skræddersy løsninger efter dine behov Dine ønsker og forventninger er det centrale i vores produktudvikling Hos WedoIT har vi ekspertise indenfor områderne: Undervisning Webdesign Rådgivning

Læs mere

Analyse af capabiliteter

Analyse af capabiliteter Analyse af capabiliteter Ressourceanalysen deles op indenfor fire områder [s245]: Kapitel 6: Analysing resources basics Kapitel 7: Analysing human resources Kapitel 8: Analysing financial resources Kapitel

Læs mere

Organisationsformer 0 1 2

Organisationsformer 0 1 2 Organisationsformer 0 1 2 Organisationsformer - overordnet Den formelle organisationsstruktur skal beskrive, hvordan en org. opdeler og koordinerer opgaver for at løse de aktiviteter, det kræves for at

Læs mere

Anbefalinger SAMFUNDSANSVAR I OFFENTLIGE INDKØB

Anbefalinger SAMFUNDSANSVAR I OFFENTLIGE INDKØB Anbefalinger SAMFUNDSANSVAR I OFFENTLIGE INDKØB Anbefalinger om samfundsansvar i offentlige indkøb Introduktion Hvad kan det offentlige gøre for at fremme gode rammer for, at samfundsansvar indgår som

Læs mere

7: Balance, grænseløst arbejde og fleksibilitet. Oktober 2013

7: Balance, grænseløst arbejde og fleksibilitet. Oktober 2013 7: Balance, grænseløst arbejde og fleksibilitet Oktober 2013 Djøfs undersøgelse af psykisk arbejdsmiljø, stress og balance 2012 Faktaark nr. 7: Balance, grænseløst arbejde og fleksibilitet Dette faktaark

Læs mere

Ledelseskompetencer og skandinavisk ledelsesstil

Ledelseskompetencer og skandinavisk ledelsesstil Ledelseskompetencer og skandinavisk ledelsesstil Lederne April 16 Indledning Undersøgelsen belyser: Hvilke kompetencer privatansatte topledere, mellemledere og linjeledere mener, er de vigtigste i deres

Læs mere

Ledelse og medarbejdere -et uddannelsestilbud med fokus på ledelse i mødet mellem frivillighed og fagprofessionalitet

Ledelse og medarbejdere -et uddannelsestilbud med fokus på ledelse i mødet mellem frivillighed og fagprofessionalitet Ledelse og medarbejdere -et uddannelsestilbud med fokus på ledelse i mødet mellem frivillighed og fagprofessionalitet At lede samspillet mellem fagprofessionelle og frivillige i velfærdsinstitutionerne

Læs mere

Kap4: Velfærdseffekten af prisdiskriminering i flybranchen

Kap4: Velfærdseffekten af prisdiskriminering i flybranchen Side 1 af 5 Kap4: Velfærdseffekten af prisdiskriminering i flybranchen Når flyselskaberne opdeler flysæderne i flere klasser og sælger billetterne til flysæderne med forskellige restriktioner, er det 2.

Læs mere

Susanne Teglkamp Ledergruppen

Susanne Teglkamp Ledergruppen Susanne Teglkamp Ledergruppen det dynamiske omdrejningspunkt Susanne Teglkamp Ledergruppen det dynamiske omdrejningspunkt LEDERGRUPPEN det dynamiske omdrejningspunkt Copyright 2013 Susanne Teglkamp All

Læs mere

Ledelses-workshop for Marketingdirektører

Ledelses-workshop for Marketingdirektører Ledelses-workshop for Marketingdirektører Tirsdag den 27. oktober 2009 Opsamling på dagens nøglekonklusioner Marketingledelsens basale målsætninger og scorecard Strategy & Innovation Værdiskabelse Produktivitet

Læs mere

Professionel ledelse - Lederen som medarbejderudvikler. August 2011

Professionel ledelse - Lederen som medarbejderudvikler. August 2011 Professionel ledelse - Lederen som medarbejderudvikler August 2011 Indhold Kan dine medarbejdere matche udfordringerne nu og i fremtiden? MUS et redskab til systematisk og strategisk kompetenceudvikling

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø og produktivitet. Vilhelm Borg, Seniorforsker, NFA Malene Friis Andersen, Post.doc., NFA

Psykisk arbejdsmiljø og produktivitet. Vilhelm Borg, Seniorforsker, NFA Malene Friis Andersen, Post.doc., NFA Psykisk arbejdsmiljø og produktivitet Vilhelm Borg, Seniorforsker, NFA Malene Friis Andersen, Post.doc., NFA De næste 45 minutter Hvorfor er psykisk arbejdsmiljø så vigtig for produktiviteten? Sammenhæng

Læs mere

CSR Hvordan arbejder virksomhedernes ledere med samfundsansvar?

CSR Hvordan arbejder virksomhedernes ledere med samfundsansvar? CSR Hvordan arbejder virksomhedernes ledere med samfundsansvar? Lederne August 2009 Indholdsfortegnelse Sammenfatning... 2 Indledning... 3 Arbejdet med CSR... 3 Effekter af CSR-arbejdet... 5 Krisens betydning

Læs mere

Er du en sensitiv leder?

Er du en sensitiv leder? Er du en sensitiv leder? 15-20 procent af alle mennesker er sensitive, og rigtig mange ender i en lederstilling, fordi man som sensitivt menneske er rigtig god til at mærke stemninger i grupper og tune

Læs mere

Studienummer: /2/2019. Antag, at virksomhederne træffer beslutninger under fuldkommen konkurrence.

Studienummer: /2/2019. Antag, at virksomhederne træffer beslutninger under fuldkommen konkurrence. Mikroøkonomi eksamen Del 1 (vægt 50%): Markedet (Kristian) Virksomheder anvender ofte forskellige typer af arbejdskraft, eksempelvis ufaglært arbejdskraft. Besvar venligst følgende 4 spørgsmål med udgangspunkt

Læs mere

Den værdiskabende bestyrelse

Den værdiskabende bestyrelse Af cand. merc. Halfdan Schmidt, CMC, Konsulent i Udviklingsledelse Halfdan Schmidt LedelsesRådgivning ApS Den værdiskabende bestyrelse Det at sidde i en bestyrelse er et krævende og betroet job, der kræver

Læs mere

Ideerne bag projektet

Ideerne bag projektet Projektledere: Sanne Brønserud Larsen, Konsulent, KL Søren Teglskov, Konsulent, Skolelederforeningen Konsulenter: Andreas Rønne Nielsen, Partner, Wanscher & Nielsen Tore Wanscher, Partner, Wanscher og

Læs mere

DGI - Kulturmåling 2015 (DGI - Kulturmåling 2013)

DGI - Kulturmåling 2015 (DGI - Kulturmåling 2013) Performance : 3,84 (3,79) Importance : 3,90 (3,94) Respondenter : 414 (360) Organisation 3,53 (3,38) 5.0 Økonomi 3,84 (3,68) 4.5 4.0 3.5 Ledelse 4,03 (3,98) 3.0 Kunder / Foreninger / Samarbejdspa 3,66

Læs mere

Kommunal ledelse Odense Congress Center 3. maj 2004

Kommunal ledelse Odense Congress Center 3. maj 2004 Kommunal ledelse Odense Congress Center 3. maj 2004 Per B. Christensen Børne- og Kulturdirektør Formand for Børne- og kulturchefforeningen Klaus Nørskov Børne- og Undervisningsdirektør Bestyrelsesmedlem,

Læs mere

Mono og tværfaglige samarbejdsformer Modul 5. Udarbejdet af Lektor Grethe E. Nielsen Ergoterapeutuddannelsen

Mono og tværfaglige samarbejdsformer Modul 5. Udarbejdet af Lektor Grethe E. Nielsen Ergoterapeutuddannelsen Mono og tværfaglige samarbejdsformer Modul 5 Udarbejdet af Lektor Grethe E. Nielsen Ergoterapeutuddannelsen 31-01-2014 side 2 Hvorfor samarbejde på tværs? 31-01-2014 side 3 Hvorfor samarbejde på tværs?

Læs mere

Samarbejdsroller Rapport Test Testesen

Samarbejdsroller Rapport Test Testesen Samarbejdsroller Rapport Test Testesen Professional Styles Rapport på: Test Testesen Sammenligningsgruppe: Ledere og specialister (DK, IA, 2013) Fremstillet den: 18-nov-2016 Side 2 2017 Willis Towers Watson.

Læs mere

Forslag til ny organisering af det tværsektorielle samarbejde om sundhed

Forslag til ny organisering af det tværsektorielle samarbejde om sundhed Forslag til ny organisering af det tværsektorielle samarbejde om sundhed I regi af sundhedsaftalen har kommunerne, regionen og almen praksis opbygget en samarbejdsorganisation, der har kunnet løse en række

Læs mere

VÆKSTBRIEFING TEMA OM BESTYRELSE

VÆKSTBRIEFING TEMA OM BESTYRELSE VÆKSTBRIEFING TEMA OM BESTYRELSE VÆKSTBRIEFING 27. JANUAR 2017 1. Kompetencer i virksomheder med vækstambitioner 2. Stil krav til eksterne bestyrelsesmedlemmer og rådgivere 3. Hvordan og hvor? 4. Bestyrelse

Læs mere

Global provider of medical devices, plastics solutions and pharmaceutical systems. Code of Conduct

Global provider of medical devices, plastics solutions and pharmaceutical systems. Code of Conduct Code of Conduct 3 Introduktion 4 Interne anliggender Menneskerettigheder Arbejdstagerrettigheder Tillid og respekt Sikkerhed 5 Eksterne anliggender Konkurrence Åbenhed og fortrolighed Anti-korruption og

Læs mere

Et kommercielt whitepaper er således et stærkt marketingsværktøj, der kan støtte beslutningstagere i valget af den ene løsning frem for den anden.

Et kommercielt whitepaper er således et stærkt marketingsværktøj, der kan støtte beslutningstagere i valget af den ene løsning frem for den anden. Sådan skriver du et whitepaper Et whitepaper er et almindeligt brugt værktøj til at introducere tekniske innovationer og nye produkter. Men der er meget at tage stilling til, når man skal skrive et whitepaper.

Læs mere

Artikel trykt i ERP. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret.

Artikel trykt i ERP. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. ERP Artikel trykt i ERP. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. Børsen Ledelseshåndbøger er Danmarks største og stærkeste videns- og udviklingsklub.

Læs mere

OPGAVE 1: Den gode arbejdsdag

OPGAVE 1: Den gode arbejdsdag OPGAVE 1: Den gode arbejdsdag INSTRUKTION Aftal interviews med makker inden for de næste 2 dage. Hvert interview varer 10 min. Hold tiden! I behøver ikke nå helt til bunds. Makkerne interviewer hinanden

Læs mere

Arbejdet med forretningsplanen kan mindske den store risiko, der er ved at starte egen virksomhed.

Arbejdet med forretningsplanen kan mindske den store risiko, der er ved at starte egen virksomhed. Vejledning til forretningsplan for Nordjysk Iværksætter Netværk. En forretningsplan er en beskrivelse af din virksomhed på papir. En forretningsplan er et godt beslutningsgrundlag, hvor du kan vurdere,

Læs mere

Cooperative Learning teams behøver de at være heterogene?

Cooperative Learning teams behøver de at være heterogene? Cooperative Learning teams behøver de at være heterogene? Af Jette Stenlev Det heterogene princip for teamdannelse er et meget væsentligt princip i Cooperative Learning. Med heterogene teams opnår man

Læs mere

Digitaliseringsstrategi for 0-18 år Vejen kommune. Udkast til digitaliseringsstrategi 0-18 år Vejen Kommune 2016

Digitaliseringsstrategi for 0-18 år Vejen kommune. Udkast til digitaliseringsstrategi 0-18 år Vejen Kommune 2016 Udkast til digitaliseringsstrategi 0-18 år Vejen Kommune 2016 1 Indhold Indledning... 3 Formål... 3 Vision... 3 Mål... 3 Digital dannelse... 4 Digital dannelse i forskellige perspektiver... 5 Digital dannelse

Læs mere

1. Hvad er intern forenkling?

1. Hvad er intern forenkling? Hvad er intern forenkling? Det er vigtigt, at kommunen har et fælles svar på dette spørgsmål, når de går i gang med at forenkle egne regler og procedurer. Ellers risikerer man, at arbejdet trækker i forskellige

Læs mere

Videndeling og fælles læring på tværs af organisationen

Videndeling og fælles læring på tværs af organisationen Videndeling og fælles læring på tværs af organisationen Kurt Æbelø Strategisk sundhedskonsulent, Fredericia Kommune 7210 7236, soku@fredericiakom.dk Temamøde om forebyggelse på tværs, Region Syddanmark

Læs mere

Digitalisering af danske virksomheder

Digitalisering af danske virksomheder Digitalisering af danske virksomheder Indholdsfortegnelse Digitalisering af danske virksomheder. 3 Digitalisering en vej til øget vækst og produktivitet 4 Større virksomheder ser mere potentiale i digitalisering

Læs mere

14 designsucceser - findings. 5 hurtige budskaber 5 tunge observationer 1 opskrift på succes

14 designsucceser - findings. 5 hurtige budskaber 5 tunge observationer 1 opskrift på succes 14 designsucceser - findings 5 hurtige budskaber 5 tunge observationer 1 opskrift på succes Hvem er jeg? Selvstændig siden 2001 Ledelsesrådgiver for erhvervspolitiske aktører Inden da embedsmand i ØEM

Læs mere

LEDERSKAB (OG MOTIVATION) I DANSKE GYMNASIER

LEDERSKAB (OG MOTIVATION) I DANSKE GYMNASIER LEDERSKAB (OG MOTIVATION) I DANSKE GYMNASIER Christian Bøtcher Jacobsen Adjunkt SLIDE 2 INDLEDNING Ledelse fremhæves i disse år ofte som afgørende for offentlige organisationers performance og effektivitet.

Læs mere

SCALING BY DESIGN FUNDAMENTET

SCALING BY DESIGN FUNDAMENTET SCALING BY DESIGN FUNDAMENTET SCALING BY DESIGN Er jeres virksomhed klar til at skalere? Gennemgå fundament-kortene for at sikre, at jeres virksomhed har grundlaget i orden, før skaleringsprocessen går

Læs mere

KURSER INDENFOR SOA, WEB SERVICES OG SEMANTIC WEB

KURSER INDENFOR SOA, WEB SERVICES OG SEMANTIC WEB KURSER INDENFOR SOA, WEB SERVICES OG SEMANTIC WEB Det er Web Services, der rejser sig fra støvet efter Dot Com boblens brag. INTRODUKTION Dette dokument beskriver forslag til fire moduler, hvis formål

Læs mere

EXPERTS WITHOUT BOUNDARIES. CapTech CapSourcing CapAssist

EXPERTS WITHOUT BOUNDARIES. CapTech CapSourcing CapAssist EXPERTS WITHOUT BOUNDARIES CapTech CapSourcing CapAssist 2 Experts without boundaries Om CapWorks CapWorks er skabt som et stærkt alternativ til de store etablerede konsulenthuse. Vi har specialiseret

Læs mere

SBH, d. 4. okt v/janne Seemann, Aalborg Universitet

SBH, d. 4. okt v/janne Seemann, Aalborg Universitet SBH, d. 4. okt. 2018 v/janne Seemann, Aalborg Universitet Der findes ikke én sektor eller én Afdeling for Menneskebehandling. Vores velfærdsorganisationer er præget af specialisering og arbejdsdeling,

Læs mere

Human Resource Managements historie

Human Resource Managements historie Ved ANDERS FOGH JENSEN Human Resource Managements historie v. Anders Fogh Jensen www.filosoffen.dk med skyldig skelen til Simon Torp Indhold Historien Hård og blød HRM Glansbilledet HRM Forandring af ledelsen

Læs mere

KRISENS SPOR. Fra før krisen i 2008 til midt i krisen 2010

KRISENS SPOR. Fra før krisen i 2008 til midt i krisen 2010 CIOViewpoint 2010 KRISENS SPOR Fra før krisen i 2008 til midt i krisen 2010 Den verserende krises nøjagtige omfang og betydning for danske virksomheder kendes formentlig først, når krisen engang er veloverstået.

Læs mere