Effektevaluering af Landsbyggefondens pulje. Kort & klart

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Effektevaluering af Landsbyggefondens pulje. Kort & klart"

Transkript

1 Effektevaluering af Landsbyggefondens pulje Kort & klart

2 Om evalueringen Evalueringens fire dele Evalueringen har fire fokusområder, som søger at besvare følgende spørgsmål: Landsbyggefonden har i perioden mellem 2006 og 2010 uddelt 2,2 mia. kr. til boligsociale indsatser og huslejestøtte over hele landet. SFI har sammen med Rambøll Management evalueret de aktiviteter, der er igangsat med midlerne. Dette hæfte præsenterer i kort form evalueringen. Hvordan oplever beboerne selv, at området har udviklet sig i perioden? Her ses bl.a. på beboernes deltagelse i aktiviteter, oplevelse af tryghed og opfattelse af personalet i boligafdelingerne. Hvordan har de boligsociale indsatser og huslejestøtten påvirket beboersammensætningen i områderne? Her ses på fordelingen af beboere, når det gælder fx arbejdsmarkedsstatus, indkomst, uddannelse og etnisk oprindelse. 2 Hvordan har de boligsociale indsatser påvirket beboernes livssituation? Her ses på de enkelte beboeres situation, når det gælder fx arbejdsmarkedsstatus, indkomst, uddannelse og kriminalitet. 3 Hvad har de boligsociale indsatser betydet for, hvem der er flyttet ind og ud af områderne? Her ses på fx arbejdsmarkedsstatus og etnisk oprindelse hos henholdsvis til- og fraflyttere.

3 bruges til at sammenligne udviklingen i de områder, der har modtaget midler fra Landsbyggefondens pulje, med dem, der ikke har. (Læs mere om analysemetoder nedenfor.) Endelig er der gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt beboerne i 14 udvalgte boligområder, som fik bevilget en boligsocial indsats i Spørgeskemaerne er indsamlet i 2010 og igen i To typer effektmålinger 4 Evalueringen bygger på to typer effektmålinger: 5 I evalueringen ses på, hvilken effekt indsatserne og støtten har haft for de udsatte boligområder, der har modtaget midler. Der ses fx på beboersammensætningen, til- og fraflytninger til områderne og beboernes egen vurdering af området. Datagrundlag Evalueringen bygger på oplysninger fra de 540 boligafdelinger, som enten indgik i en helhedsplan eller modtog huslejestøtte under Landsbyggefondens pulje. Oplysningerne er koblet til registeroplysninger fra Danmarks Statistik, bl.a. om beboernes indkomst, arbejdsmarkedsstatus og etnicitet. I evalueringen indgår også oplysninger om alle beboere i de almene boligafdelinger mellem 2004 og Disse oplysninger En måling af de kortsigtede effekter af indsatserne. Her måles effekten for de boligafdelinger, der fik tilsagn om en bevilling fra Landsbyggefonden i Som sammenligningsgrundlag (kontrolgruppe) bruges de boligafdelinger, der først fik tilsagn om en bevilling i En måling af de kort- og langsigtede effekter af indsatserne. Her måles effekten for de boligafdelinger, der fik en bevilling i 2007 eller Som sammenligningsgrundlag (kontrolgruppe) bruges boligafdelinger, der ikke har modtaget støtte gennem Landsbyggefondens pulje. De to målinger overlapper, da de begge måler kortsigtede effekter af indsatserne. Det er dog rimeligt at formode, at kontrolgruppen i første måling ligner indsatsgruppen mest, og derfor er begge målinger anvendt.

4 Indsatserne Målgrupper De indsatsområder, der falder sammen med I de fleste indsatser er ikke rettet mod en kommunale kerneopgaver, nemlig børn, afgrænset målgruppe, men angiver alle unge og familie, beskæftigelse og uddannel- beboere i området som målgruppe. Den se, beboernes sundhed og socialt udsatte, næstmest forekommende målgruppe er har som oftest ret afgrænsede målgrupper. unge i alderen 7-17 år. Der er så godt som For kun ca. 9 pct. af aktiviteterne under I evalueringen medvirker i alt 540 boligaf- helhedsplan for boligområdet. Helheds- ingen aktiviteter, der udelukkende har disse indsatsområder er målgruppen såle- delinger, som i 2015 husede knap planerne består oftest af brede indsatser mænd eller børn i aldersgruppen 0-6 år des alle beboere, mens dette er tilfældet mennesker. indenfor otte overordnede indsatsområder som målgruppe. for 69 pct. af aktiviteterne under de øvrige (se boks). indsatsområder. 6 Af de 540 boligafdelinger er langt de fleste nemlig 521 indgået i en boligsocial Omkring 90 pct. af helhedsplanerne har 7 helhedsplan. De resterende 19 har modta- aktiviteter indenfor indsatsområderne børn, get huslejestøtte i perioden mellem 2006 og 2010, men har ikke været del af en unge og familie og det sociale liv. Disse to områder er de mest udbredte, mens Indsatser under helhedsplanerne helhedsplan. det mindst udbredte område er etniske Indsatserne falder indenfor otte områder. Parentesen angiver, hvor stor en andel af minoriteter. helhedsplanerne, der har aktiviteter på områderne: Boligafdelingerne er placeret i 62 kommu- Børn, unge og familie (93 pct.) ner landet over, med en overvægt i Køben- Der er en række forskellige aktiviteter Det sociale liv i boligområdet (88 pct.) havn og omegn samt i de øvrige større byer. indenfor hvert indsatsområde, og nogle ak- Boligområdets omdømme (77 pct.) tiviteter falder under flere områder. Eksem- Beboerdemokrati og beboerinddragelse (76 pct.) Helhedsplanerne pler på aktiviteter er væresteder og klubber, Beskæftigelse og uddannelse (70 pct.) Alle boligafdelinger, der har modtaget lektiehjælp, jobvejledning, aktiviteter til Beboernes sundhed (64 pct.) støtte til boligsociale indsatser, har været etniske minoritetskvinder, fællesspisning og Socialt udsatte (59 pct.) forpligtet til at udarbejde en boligsocial sports- og motionsaktiviteter. Etniske minoriteter (46 pct.)

5 Resultater boere, og at de føler sig mere trygge i deres Forbehold boligområde. Mange oplever samlet set, at Helhedsplanerne indeholder ikke oplysnin- deres boligområde er blevet bedre. ger om, hvilke beboere der har deltaget i indsatserne. Det betyder, at evalueringen Huslejestøtte omfatter alle beboerne i området og derfor Der er ikke fundet nogen effekter af hus- uvægerligt også dem, der ikke har deltaget i Evalueringen tyder på, at der er visse po- områderne, og at andelen af beboere med lejestøtte på beboersammensætningen. nogen aktiviteter. Det kan føre til, at analy- sitive effekter af de boligsociale indsatser. etnisk minoritetsbaggrund dermed stiger. Det kan dog skyldes, at datagrundlaget her sen undervurderer virkningen for dem, der Det gælder særligt beboernes sandsyn- er meget spinkelt, og at analysen ikke har har deltaget. lighed for at være i arbejde og andelen af Evalueringen kan ikke svare på hvorfor, men kunnet tage højde for betydningen af andre 8 etniske minoriteter i områderne. Beboerne oplever også selv, at områderne har udvik- en mulig forklaring kunne være, at nærheden til familie, venner og landsmænd er en finansieringsmuligheder i forbindelse med renovering af boligområderne. Evalueringen bygger på to typer effektmålinger (se boks side 5). I flere tilfælde viser 9 let sig positivt. vigtig faktor for nogle etniske minoriteter, de forskellige resultater på kort sigt, og det når de vælger bolig. Dermed er det måske Der er heller ikke fundet effekter af de bo- tyder på, at resultaterne skal tolkes med Beskæftigelse også naturligt, at etniske minoriteter i hø- ligsociale indsatser på beboernes indkomst, forsigtighed. Indsatserne har betydet, at andelen af jere grad end andre bliver boende i områ- uddannelsesniveau eller tilbøjelighed til at beboere i arbejde er steget i hvert fald derne, hvis fx trivslen og naboskabet bliver begå kriminalitet. på kort sigt. Det skyldes både, at flere er bedre pga. indsatserne. kommet i arbejde blandt dem, der allerede boede i boligområderne, og at der er flyttet Beboernes egen vurdering nye folk ind, der i højere grad arbejder. Beboerne i de støttede områder oplever selv, at deres boligområde har udviklet sig i en Etniske minoriteter positiv retning. De fortæller fx, at antallet af Evalueringen tyder også på, at etniske mi- aktiviteter i deres boligområde er steget, at noriteter i mindre omfang fraflytter bolig- de har fået flere relationer til de andre be-

6 Beboernes vurdering af området Beboerne oplever selv, at deres boligområde er blevet mere trygt, at der er blevet flere aktiviteter at deltage i, og at boligområdet uden arbejde. Fx var det 44 pct. i 2010 mod 21 pct. i 2015, som oplevede, at der var for få tilbud til børn og unge. 10 generelt er bedre end sit ry. Beboerne har også fået et mere positivt Aktiviteter syn på, hvordan man tager sig af de socialt 11 Undersøgelsen viser, at flere beboere udsatte grupper i boligområdet. I 2010 var deltager i aktiviteter i boligområdet i 2015 det 60 pct., der mente, at man tog sig godt end i Blandt aktiviteterne er fx af socialt udsatte grupper i boligområdet, Spørgeskemaundersøgelse beboer fester, sportsaktiviteter, kulturelle og sociale aktiviteter i øvrigt samt beboermøder. I 2010 var det 40 pct. af beboerne, der ikke deltog i aktiviteter i boligområdet, mens den tilsvarende andel var faldet til 22 pct. i Der er også færre i 2015, som synes, der er for få aktiviteter i boligområdet til fx børn og unge, ældre, etniske minoriteter og folk mens den tilsvarende andel i 2015 var 83 pct. Indflydelse Beboerne ser generelt positivt på de folk, der arbejder for boligområdet fx gårdmænd og viceværter, boligsociale medarbejdere, afdelingsbestyrelsen og boligorganisationen. Dette positive syn er i et vist omfang blevet forbedret fra 2010 til Denne del af analysen bygger på en spørgeskemaundersøgelse blandt beboerne i 14 udvalgte boligområder, som fik bevilget en boligsocial indsats i Beboerne har vurderet deres boligområde to gange: En gang i 2010 og en gang i 2015 dvs. henholdsvis før og efter, indsatserne blev sat i gang. I undersøgelsen medvirker kun beboere, der har boet i området i hele perioden.

7 Til gengæld er der flere i 2015 end i 2010, som vurderer, at deres boligområde er bedre end dets ry. Det vil sige, at flere af beboerne faktisk oplevede, at deres boligområde blev bedre fra 2010 til Forbehold En spørgeskemaundersøgelse kan sige noget om, hvordan beboernes oplevelse af området har udviklet sig. Der er imidlertid ikke gennemført en tilsvarende undersøgelse blandt beboerne i områder, der ikke Konklusion Alt i alt ser beboerne ud til at have oplevet en markant positiv udvikling i de støttede boligområder. har modtaget støtte, og derfor kan resultaterne ikke sammenlignes med udviklingen udenfor de støttede områder. Det betyder, at vi ikke med sikkerhed kan sige, om ændringerne 12 skyldes de boligsociale indsatser. Dette resultat bekræftes af spørgeskemaundersøgelser Den stigning i aktiviteter, som beboerne 13 Der er også en svag stigning i andelen af beboere, der mener, at beboerne har indflydelse på ændringer eller nye aktiviteter, hvis de ønsker det. Tryghed Beboerne føler sig i højere grad trygge i deres boligområde og oplever mindre hærværk og anden kriminalitet i 2015, end de gjorde i Fx var 21 pct. af beboerne i 2010 ikke trygge ved at færdes alene i boligområdet efter mørkets frembrud. Den tilsvarende andel i 2015 er 15 pct. Selvom beboerne er blevet mere trygge i boligområdet, er der ikke sket ændringer i deres opfattelse af områdets ry. I både 2010 og 2015 var andelen, der mener, at deres boligområde har et dårligt ry, omkring 20 pct. og andelen, der mener, at deres boligområde har et godt ry, omkring 35 pct. blandt projektledere, forretningsførere, kommuner og afdelingsbestyrelser, som er gennemført i tidligere runder af SFI s og Rambølls evaluering. Disse undersøgelser af evalueringen. blev gennemført i 2010 og 2013, og her vurderede aktørerne bl.a., at indsatserne har øget aktivitetsniveauet, forbedret samarbejdsrelationerne og øget trivslen i området. Aktørerne og beboerne er altså enige om, at indsatserne har haft en positiv indvirkning på boligområderne. har oplevet, er dog formentlig relateret til helhedsplanerne. Det er en særlig gruppe beboere, der har deltaget i undersøgelsen. Dels medvirker kun beboere, som har boet i samme boligområde i mindst fem år, og dels viser analysen af svarprocenten, at særligt socialt udsatte, etniske minoriteter og mænd har undladt at besvare skemaet.

8 Beboersammensætningen Beboersammensætningen har ændret sig i perioden, så en højere andel af beboerne er i kan bekræftes i målingen af de langsigtede effekter. arbejde. Andelen af beboere med ikke-vestlig oprindelse er også steget. Meget tyder Etnisk oprindelse 14 derfor på, at de boligsociale indsatser på Andelen af beboere med ikke-vestlig oprindelse er steget relativt mere i de boligafde- nogle områder har haft en positiv virkning. 15 Derimod kan der ikke påvises effekter af huslejestøtten. linger, der har fået boligsociale indsatser, end i andre boligafdelinger. Dette afspejler, at de boligsociale indsatser mindsker sandsynligheden Tilknytning til arbejdsmarkedet De boligsociale indsatser har på nogle punkter rykket ved beboersammensætningen på kort sigt. I de første år af indsatsperioden er flere af de årige kommet i beskæftigelse og færre er på dagpenge eller kontanthjælp, end i de boligafdelinger, som ikke har modtaget støtte. Effekterne er dog usikre, da de ikke for, at personer med ikke-vest- lig oprindelse flytter fra boligområdet. Én mulig forklaring er, at nærheden til familie, venner og landsmænd er en vigtig faktor for nogle etniske minoriteter, når de vælger bolig. Dermed er det måske også naturligt, at etniske minoriteter i højere grad end andre bliver boende i områderne, hvis fx trivslen og naboskabet bliver bedre pga. indsatserne. Ingen påviste effekter Når det gælder beboernes samlede indkomst og uddannelse, kan denne evaluering ikke påvise nogen effekter af de boligsociale indsatser. Huslejestøtten har ikke haft nogen målelig effekt på beboersammensætningen, hverken på kort eller længere sigt. Analysen bygger dog på oplysninger fra ganske få boligafdelinger 19 i alt og det forringer muligheden for at få statistisk holdbare resultater.

9 Beboernes livssituation Evalueringen tyder på, at indsatserne har flyttet beboerne tættere på arbejdsmarkedet. Indkomstniveauet er imidlertid uændret, og der kan ikke spores ændringer i de beboerne i de støttede afdelinger, når det gælder tilknytning til arbejdsmarkedet, og det gør sammenligningen svær. I nogle tilfælde er udviklingen dog vendt i løbet af 16 til arbejdsmarkedet. unge beboeres sandsynlighed for at begå indsatsperioden, så beboerne i de støttede kriminalitet. boligområder har fået en bedre tilknytning 17 Arbejdsmarked Indsatserne ser ud til at have flyttet beboerne tættere på arbejdsmarkedet. Sandsynligheden for, at en beboer mellem 18 og 64 år var i beskæftigelse i 2009, var fx lidt højere i de boligafdelinger, der havde modtaget en indsats end i dem, der endnu ikke havde modtaget støtte. Billedet er mere uklart, når man sammenligner med boligafdelinger, der slet ikke har fået bevillinger. Her har beboerne i nogle tilfælde et bedre udgangspunkt end Øvrige områder Selvom der er positive effekter at spore på beboernes arbejdsmarkedstilknytning, kan vi ikke påvise en tilsvarende effekt på deres indkomst. Her finder evalueringen ingen positive resultater. Der kan heller ikke spores positive ændringer i de unge beboeres tilbøjelighed til at begå kriminalitet. Det gælder både, når der måles på sigtelser og på domme for de årige. Forbehold Denne del af evalueringen trækker kun på oplysninger om personer, der har boet i områderne i hele perioden. Der er altså tale om en udvalgt gruppe, der ikke nødvendigvis er repræsentative for alle beboerne i områderne. Evalueringen trækker på oplysninger om alle beboere i gruppen - ikke kun dem, der har deltaget i boligsociale aktiviteter. Det kan betyde, at virkningen for dem, der deltog, bliver undervurderet.

10 Til- og fraflyttere KONKLUSION Evalueringen viser, at: De boligsociale indsatser har haft i hvert fald på kort sigt en positiv virkning på beboernes sandsynlighed for at være i arbejde. Det skyldes både, at flere er kommet i arbejde blandt dem, der allerede boede i boligområderne, og at der er Indsatserne har betydet, at flere ressour- Vi finder ingen kortsigtede effekter på flyttet nye folk ind, der i højere grad arbejder. cestærke beboere er flyttet til boligom- hverken tilflytternes indkomst, de unge råderne, mens færre beboere med etnisk tilflytteres kriminalitetstilbøjelighed eller Indsatserne har betydet, at færre med etnisk minoritetsbaggrund er flyttet fra de minoritetsbaggrund er flyttet derfra. på sandsynligheden for, at tilflytterne har støttede boligområderne, og andelen af beboere med etnisk minoritetsbaggrund 18 Tilflyttere ikke-vestlig oprindelse. dermed er steget. 19 De boligsociale indsatser ser ud til at have Fraflyttere Beboerne vurderer selv, at områderne er blevet bedre at bo i. De deltager i højere givet anledning til, at flere ressourcestærke Der er ikke sket nogen væsentlige æn- grad i lokale aktiviteter i boligområdet, flere er trygge ved at gå ud om aftenen beboere er flyttet til boligområderne (i hvert dringer i, hvem der flytter fra områderne i end før indsatserne, og flere føler, at deres boligområde er bedre end sit ry. fald på kort sigt): Flere af tilflytterne er i perioden, med en undtagelse: I starten af beskæftigelse og færre er på dagpenge el- indsatsperioden faldt andelen af fraflyttere Evalueringen kan ikke påvise nogen effekter af indsatserne på beboernes samlede ler kontanthjælp. med ikke-vestlig baggrund. Sandsynlighe- indkomstniveau, eller på forekomsten af kriminalitet (målt ved sigtelser og den for, at personer med en ikke-vestlig domme) blandt beboere mellem 15 og 29 år. Når vi ser på tilflytternes tilknytning til baggrund flytter fra området, er altså faldet arbejdsmarkedet, er der altså en kortsigtet som følge af indsatserne, dog primært på effekt af de boligsociale indsatser. Derimod kort sigt. ses der ingen effekter for fraflytterne på dette område.

11 Pjecen er forfattet af: Vibeke Jakobsen, seniorforsker, SFI Malene Rode Larsen, videnskabelig assistent, SFI Trine Jørgensen, kommunikationsmedarbejder, SFI Mere viden om emnet: Vibeke Jakobsen og Malene Rode Larsen: Boligsociale indsatser og huslejestøtte: En effektevaluering af Landsbyggefondens pulje SFI-rapport 16:27, 2016 Rapporten kan læses og downloades på Udgiver: SFI Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, 2016 Foto: Ole Bo Jensen og Hedda Bank Design: heddabank.dk Tryk: Rosendahls a/s ISBN: e-isbn:

BOLIGSOCIALE INDSATSER OG HUSLEJESTØTTE EN EFFEKTEVALUERING AF LANDSBYGGEFONDENS PULJE

BOLIGSOCIALE INDSATSER OG HUSLEJESTØTTE EN EFFEKTEVALUERING AF LANDSBYGGEFONDENS PULJE Boligsociale indsatser og huslejestøtte En effektevaluering af Landsbyggefondens 2006-2010-pulje 16:27 Vibeke Jakobsen Malene Rode Larsen 16:27 BOLIGSOCIALE INDSATSER OG HUSLEJESTØTTE EN EFFEKTEVALUERING

Læs mere

Evalueringer af boligsociale indsatser nogle hovedresultater. Vibeke Jakobsen og Christine Lunde Rasmussen

Evalueringer af boligsociale indsatser nogle hovedresultater. Vibeke Jakobsen og Christine Lunde Rasmussen Evalueringer af boligsociale indsatser nogle hovedresultater Vibeke Jakobsen og Christine Lunde Rasmussen 04-11-2016 2 Indhold/disposition Effekterne af de boligsociale indsatser på - beboersammensætningen

Læs mere

Gåhjemmøde om indsatser i udsatte boligområder

Gåhjemmøde om indsatser i udsatte boligområder Gåhjemmøde om indsatser i udsatte boligområder Indsatser i udsatte boligområder Hvad virker, hvorfor og hvordan? Gunvor Christensen Det vil jeg tale om: Hvad har vi undersøgt og hvorfor? Hvad har vi fundet

Læs mere

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del Bilag 266 Offentligt KONSEKVENSER FOR BOSÆTNINGEN

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del Bilag 266 Offentligt KONSEKVENSER FOR BOSÆTNINGEN Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2017-18 TRU Alm.del Bilag 266 Offentligt KONSEKVENSER FOR BOSÆTNINGEN HANS SKIFTER ANDERSEN Min opgave Hvad betyder Regeringens forslag for bosætningen? Hvor flytter

Læs mere

Boligsociale indsatser effekter, udfordringer og muligheder

Boligsociale indsatser effekter, udfordringer og muligheder Boligsociale indsatser effekter, udfordringer og muligheder Bydelskonference Greve Nord Louise Aner Institut for Socialt Arbejde Profil Adjunkt på Institut for Socialt Arbejde på Metropol Indgår i evalueringen

Læs mere

Områdebaserede indsatser - hvad virker, hvorfor og hvordan? Gunvor Christensen

Områdebaserede indsatser - hvad virker, hvorfor og hvordan? Gunvor Christensen Områdebaserede indsatser - hvad virker, hvorfor og hvordan? Gunvor Christensen Det vil jeg tale om: Boligpolitisk syn på indsatser baggrund Hvilke indsatser har vi undersøgt og hvilke effekter? Udfordringer

Læs mere

Effektmåling 1. Mere attraktive almene boliger?

Effektmåling 1. Mere attraktive almene boliger? Effektmåling 1 Mere attraktive almene boliger? Effektevaluering af Omprioriteringsloven 2000 Effektmålinger Formål med pjecerne Der er i dag et stigende fokus på effekterne af de offentlige indsatser,

Læs mere

Landsbyggefonden prækvalifikation for Nørremarken

Landsbyggefonden prækvalifikation for Nørremarken Landsbyggefonden prækvalifikation for Nørremarken Ansøgning til en boligsocial indsats fra 2013 1. Problemkomplekset 1.1 Hvilke problemer ønskes løst/afhjulpet? På Nørremarken ligger der 3 almene boligafdelinger

Læs mere

HELHEDSPLANER OG KRIMINALITETS- FOREBYGGELSE. En analyse af boligsociale helhedsplaners effekt på andelen af sigtede unge i udsatte boligområder

HELHEDSPLANER OG KRIMINALITETS- FOREBYGGELSE. En analyse af boligsociale helhedsplaners effekt på andelen af sigtede unge i udsatte boligområder HELHEDSPLANER OG KRIMINALITETS- FOREBYGGELSE En analyse af boligsociale helhedsplaners effekt på andelen af sigtede unge i udsatte boligområder HELHEDSPLANER OG KRIMINALITETS- FOREBYGGELSE De boligsociale

Læs mere

Nulpunktsundersøgelse for kommunale indsatser og boligsociale helhedsplaner i Slagelse Kommune

Nulpunktsundersøgelse for kommunale indsatser og boligsociale helhedsplaner i Slagelse Kommune Nulpunktsundersøgelse for kommunale indsatser og boligsociale helhedsplaner i Slagelse Kommune Udarbejdet af Sekstanten 0 Januar 2015 Nulpunktsundersøgelse for kommunale indsatser og boligsociale helhedsplaner

Læs mere

Tryghed og holdning til politi og retssystem

Tryghed og holdning til politi og retssystem JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR JANUAR Tryghed og holdning til politi og retssystem Danmark i forhold til andre europæiske lande. UNDERSØGELSENS MATERIALE I etableredes European Social Survey (ESS),

Læs mere

Spørgemøde vedr. udbud af evaluering: Landsbyggefondens boligsociale indsatser under midlerne, afholdt den 25. april 2017

Spørgemøde vedr. udbud af evaluering: Landsbyggefondens boligsociale indsatser under midlerne, afholdt den 25. april 2017 Spørgemøde vedr. udbud af evaluering: Landsbyggefondens boligsociale indsatser under 2015-18-midlerne, afholdt den 25. april 2017 TILBUDSFASEN Spm. nr. Besvaret dato Spørgsmål Svar 1 25. april 2017 I udbudsmaterialet

Læs mere

Effekterne af byudvalgets indsats i almene boligområder

Effekterne af byudvalgets indsats i almene boligområder Effekterne af byudvalgets indsats i almene boligområder 1994-98 I 1994 igangsatte Regeringens Byudvalg en omfattende indsats i et stort antal almene boligområder med en udsat position på boligmarkedet.

Læs mere

Notat. Naboskabsundersøgelse for Det hvide snit. #JobInfo Criteria=KABside1# Notat til: Afdelingsbestyrelsen i Det hvide snit

Notat. Naboskabsundersøgelse for Det hvide snit. #JobInfo Criteria=KABside1# Notat til: Afdelingsbestyrelsen i Det hvide snit Notat til: Afdelingsbestyrelsen i Det hvide snit Kopi til: Københavns Kommune (Socialforvaltningen) Kontaktoplysninger Stine Kofod Konsulent T 38381853 sti@kab-bolig.dk Naboskabsundersøgelse for Det hvide

Læs mere

Bosætningsanalyse. Hvem bor i Høje-Taastrup Kommune og hvem er flyttet til de sidste 10 år og hvorfor? Johannes Bakker og Helle Engelund, COWI

Bosætningsanalyse. Hvem bor i Høje-Taastrup Kommune og hvem er flyttet til de sidste 10 år og hvorfor? Johannes Bakker og Helle Engelund, COWI Bosætningsanalyse Hvem bor i Høje-Taastrup Kommune og hvem er flyttet til de sidste 10 år og hvorfor? Johannes Bakker og Helle Engelund, COWI 1 Formål og datagrundlag Formålet med undersøgelsen er at besvare

Læs mere

BEBOERUNDERSØGELSE I 8 BOLIGOMRÅDER I RANDERS

BEBOERUNDERSØGELSE I 8 BOLIGOMRÅDER I RANDERS BEBOERUNDERSØGELSE I 8 BOLIGOMRÅDER I RANDERS Delrapport for beboerundersøgelse 2010 BJELLERUPPARKEN BOLIGORGANISATIONERNE MØLLEVÆNGET & STORGAARDEN LEJERBO RANDERS BOLIGFORENING AF 1940 FÆLLESKONTORET

Læs mere

Markant fremgang blandt de unge i boligområder med boligsociale helhedsplaner

Markant fremgang blandt de unge i boligområder med boligsociale helhedsplaner Dansk/vestlig Efterkommer Indvandrer Dansk/vestlig Efterkommer Indvandrer Dansk/vestlig Efterkommer Indvandrer Markant fremgang blandt de unge i boligområder med boligsociale helhedsplaner 1. Indledning

Læs mere

Afsluttende afrapportering af boligsociale data for Helhedsplan for Nordbyen Glarbjergvejområdet, Jennumparken & Vangdalen

Afsluttende afrapportering af boligsociale data for Helhedsplan for Nordbyen Glarbjergvejområdet, Jennumparken & Vangdalen Afsluttende afrapportering af boligsociale data for Helhedsplan for Nordbyen 2013 2017 Glarbjergvejområdet, Jennumparken & Vangdalen September 2017 1 Boligsociale data, september 2017 Baggrund... 3 0.

Læs mere

BOLIGSOCIALE INDSATSER OG HUSLEJESTØTTE

BOLIGSOCIALE INDSATSER OG HUSLEJESTØTTE BOLIGSOCIALE INDSATSER OG HUSLEJESTØTTE KORTLÆGNING OG PROGRAMEVALUERING AF LANDSBYGGEFONDENS 2006-10-PULJE 10:15 DELRAPPORT 1 GUNVOR CHRISTENSEN MARIA FALK MIKKELSEN KATRINE BUCHHOLT PEDERSEN ANNA AMILON

Læs mere

Børn i lavindkomstfamilier KORT & KLART

Børn i lavindkomstfamilier KORT & KLART Børn i lavindkomstfamilier KORT & KLART Om dette hæfte 2 Hvor mange børn lever i familier med en lav indkomst? Er der blevet færre eller flere af dem i de seneste 30 år? Og hvordan går det børn i lavindkomstfamilier,

Læs mere

UNDERSØGELSE AF. Naboskab og tryghed. i Vollsmose 2017

UNDERSØGELSE AF. Naboskab og tryghed. i Vollsmose 2017 UNDERSØGELSE AF Naboskab og tryghed i Vollsmose 2017 Indhold 1. Indledning...3 2. Opsummering af resultater... 7 3. Baggrundsspørgsmål...8 3.1 Aldersfordeling...8 3.2 Kønsfordeling...8 3.3 Samlivsforhold...9

Læs mere

Udviklingen i den etniske segregation i Danmark siden 1985 årsager og konsekvenser. Hans Skifter Andersen Adjungeret professor, SBi

Udviklingen i den etniske segregation i Danmark siden 1985 årsager og konsekvenser. Hans Skifter Andersen Adjungeret professor, SBi Udviklingen i den etniske segregation i Danmark siden 1985 årsager og konsekvenser Hans Skifter Andersen Adjungeret professor, SBi Oplæggets indhold Udviklingen i indvandring og bosætning i boliger og

Læs mere

Hvordan kan it hjælpe med at løse sociale udfordringer i praksis?

Hvordan kan it hjælpe med at løse sociale udfordringer i praksis? Hvordan kan it hjælpe med at løse sociale udfordringer i praksis? Jesper Nygård Adm. direktør, KAB Digitale færdigheder for vækst og velfærd Konference den 23. februar 2011, Christiansborg Danskere med

Læs mere

Udviklingen i udsatte boligområder i København og på Frederiksberg. v/bo Andersen Konsulent, Boligsocial Funktion, Landsbyggefonden

Udviklingen i udsatte boligområder i København og på Frederiksberg. v/bo Andersen Konsulent, Boligsocial Funktion, Landsbyggefonden Udviklingen i udsatte boligområder i København og på Frederiksberg v/bo Andersen Konsulent, Boligsocial Funktion, Landsbyggefonden Emner i dagens workshop Udsatte boligområder hvordan udsat? Boligsociale

Læs mere

VOLLSMOSE. Fra udsat boligområde til bydel

VOLLSMOSE. Fra udsat boligområde til bydel VOLLSMOSE Fra udsat boligområde til bydel Fra VOLLSMOSE belastende FAKTA til bidragende bydel Helhedsplanen i Vollsmose skal via lokale indsatser understøtte de politiske udviklingsmål, som stat, kommune,

Læs mere

NOTAT VEDR. BOLIGOMRÅDET SKOVPARKEN/SKOVVEJEN I KOLDING

NOTAT VEDR. BOLIGOMRÅDET SKOVPARKEN/SKOVVEJEN I KOLDING NOTAT VEDR. BOLIGOMRÅDET SKOVPARKEN/SKOVVEJEN I KOLDING Kolding Kommune har 2 boligområder på listen over hårde ghettoer. Dette notat relaterer sig til det ene af disse to områder, nemlig boligområdet

Læs mere

Boligsociale indsatser der virker. Gunvor Christensen, SFI

Boligsociale indsatser der virker. Gunvor Christensen, SFI Boligsociale indsatser der virker Gunvor Christensen, SFI Hvad vil jeg berøre? Missionen med boligsociale indsatser Hvad er problemet med/i de udsatte boligområder? Hvilke effekter ved vi boligsociale

Læs mere

06.12.2011. Fritidsjobsindsatser

06.12.2011. Fritidsjobsindsatser 1 Fritidsjobsindsatser 2 Program Børn og unge aktiviteter i selvevalueringerne Effekter af fritidsjob Fire veje til fritidsjob Debat i plenum og i grupper 3 De mest udbredte aktiviteter 33 Væresteder og

Læs mere

Ansøgning om prækvalifikation. Egeparken. Bjerringbro Andelsboligforening. Boligselskabet Sct. Jørgen Viborg-Kjellerup. Ansøgning til Landsbyggefonden

Ansøgning om prækvalifikation. Egeparken. Bjerringbro Andelsboligforening. Boligselskabet Sct. Jørgen Viborg-Kjellerup. Ansøgning til Landsbyggefonden Ansøgning om prækvalifikation Egeparken Bjerringbro Andelsboligforening Boligselskabet Sct. Jørgen Viborg-Kjellerup Ansøgning til Landsbyggefonden August 2011 Udarbejdet af Boligkontoret Danmark 1 Helhedsorienteret

Læs mere

Til orientering, Skoleudvalget ser frem til at følge indsatsen. Indsatsen drøftes i regi af budget 2018.

Til orientering, Skoleudvalget ser frem til at følge indsatsen. Indsatsen drøftes i regi af budget 2018. Punkt 5. Orientering om samarbejde med boligorganisationerne Alabu Bolig og Lejerbo om boligsocial helhedsplan i Aalborg øst, for perioden 1. januar 2017-31. januar 2021 2016-072864 Skoleforvaltningen

Læs mere

GLADSAXE KOMMUNE NOTAT. Årlig erfaringsopsamling på fleksibel udlejning i Høje Gladsaxe og Værebro Park

GLADSAXE KOMMUNE NOTAT. Årlig erfaringsopsamling på fleksibel udlejning i Høje Gladsaxe og Værebro Park GLADSAXE KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen - Analyse og Udvikling Årlig erfaringsopsamling på fleksibel udlejning i Høje Gladsaxe og Værebro Park NOTAT Dato: 24. oktober 2014 Af: Tine Hansen og

Læs mere

BESKÆFTIGELSE OG INTE GRATION 26. APRIL 2011 EFTERLØN OG NEDSLIDNING. Jan Høgelund og Lars Brink Thomsen

BESKÆFTIGELSE OG INTE GRATION 26. APRIL 2011 EFTERLØN OG NEDSLIDNING. Jan Høgelund og Lars Brink Thomsen BESKÆFTIGELSE OG INTE GRATION 26. APRIL 2011 EFTERLØN OG NEDSLIDNING Jan Høgelund og Lars Brink Thomsen Med udgangspunkt i SFI s survey fra 2006, som er indsamlet i forbindelse med rapporten Handicap

Læs mere

UDSATTE BOLIGOMRÅDER OG GHETTOER. Hvordan undgår vi flere hårde ghettoer i Odense?

UDSATTE BOLIGOMRÅDER OG GHETTOER. Hvordan undgår vi flere hårde ghettoer i Odense? UDSATTE BOLIGOMRÅDER OG GHETTOER Hvordan undgår vi flere hårde ghettoer i Odense? UDSAT BOLIGOMRÅDE: ALMENT BOLIGOMRÅDE MED MINDST 1000 BEBOERE, DER OPFYLDER 2 UD AF FØLGENDE 4 KRITERIER: BESKÆFTIGELSE

Læs mere

Samspil sociale og fysiske indsatser

Samspil sociale og fysiske indsatser Samspil sociale og fysiske indsatser Indhold 1. Opsamlet Viden på området 2. De formelle rammer/helhedsplanskrav 3. Udfordringer 4. Samarbejdsområder beboerhåndtering, tryghed 5. Organisering 2016 Almennet/Himmerland

Læs mere

Ældre faglærte oplever smerter på arbejdet

Ældre faglærte oplever smerter på arbejdet Ældre faglærte oplever smerter på arbejdet Mens hver fjerde lønmodtager er begrænset på arbejdet pga. smerter, er omkring hver. lønmodtager hårdt ramt af smerter. Det er især faglærte og ufaglærte, der

Læs mere

Statusopgørelse 2015 for fire almene boligområder i Slagelse Kommune med boligsocial indsats

Statusopgørelse 2015 for fire almene boligområder i Slagelse Kommune med boligsocial indsats 2015 Statusopgørelse 2015 for fire almene boligområder i Slagelse Kommune med boligsocial indsats 0 Statusopgørelse 2015 for fire almene boligområder i Slagelse Kommune med boligsocial indsats Motalavej

Læs mere

CFBU/bma 1. Center for Boligsocial Udvikling CFBU

CFBU/bma 1. Center for Boligsocial Udvikling CFBU CFBU/bma 1 Center for Boligsocial Udvikling CFBU 2 Oplæg i dag Kort om CFBU De boligsociale helhedsplaner med fokus på aktiviteter for børn og unge Det gode samarbejde 3 CFBU Er etableret som en selvejende

Læs mere

Aarhus Kommunes kategoriseringsmodel

Aarhus Kommunes kategoriseringsmodel Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2017-18 TRU Alm.del Bilag 266 Offentligt Aarhus Kommunes kategoriseringsmodel Den 11. april 2018 Christian Mølgaard, Formand for Bestyrelsen for Boligsociale Helhedsplaner,

Læs mere

Bilag 3: Naboskabsundersøgelser i ABC 2009 2012

Bilag 3: Naboskabsundersøgelser i ABC 2009 2012 Bilag 3: Naboskabsundersøgelser i ABC 2009 2012 Generelt I foråret 2009 og igen i foråret 2012 gennemførte ABC-medarbejderne sammen med afdelingsbestyrelserne Naboskabsundersøgelsen i de boligområder,

Læs mere

Agervang et område i positiv udvikling. Fysisk tiltag. Boligsociale tiltag

Agervang et område i positiv udvikling. Fysisk tiltag. Boligsociale tiltag Agervang et område i positiv udvikling Agervang har været på ghettolisten, siden den første liste udkom i 2010. Agervang har dog i perioden siden 2010 gennemgået en positiv udvikling, som bl.a. skyldes

Læs mere

Nye adgangskrav truer den positive udvikling i de udsatte boligområder

Nye adgangskrav truer den positive udvikling i de udsatte boligområder Nye adgangskrav truer den positive udvikling i de udsatte boligområder 1. Indledning I 1 var der ca.2. borgere, som boede i et alment boligområde, omfattet af en boligsocial helhedsplan støtte af Landsbyggefonden.

Læs mere

Fællesskab i 3B s boligafdelinger 2017

Fællesskab i 3B s boligafdelinger 2017 Fællesskab i 3B s boligafdelinger 2017 Indholdsfortegnelse Forord...3 1. Fællesskab i boligafdelingerne....4 1.1. Svarprocent og repræsentativitet...4 1.2 Analyse af boligafdelingerne på samlet niveau...6

Læs mere

Projekt Social balance i Værebro Park : Beskrivelse af indsatsforslag

Projekt Social balance i Værebro Park : Beskrivelse af indsatsforslag Økonomiudvalget 18.06.2013 Punkt nr. 140, 20. bilag juni 2013 1 Projekt Social balance i Værebro Park : Beskrivelse af indsatsforslag 1. Indsatsens navn Hvad er indsatsens titel? 2. Baggrund Hvad er baggrunden

Læs mere

Boligselskabet Viborg. Grethe Hassing. 10. Maj Fremtidens familie- og boformer

Boligselskabet Viborg. Grethe Hassing. 10. Maj Fremtidens familie- og boformer Boligselskabet Viborg - Fremtidens familie- og boformer Grethe Hassing 10. Maj 2017 1 Hvad er Boligselskabet Viborg 3250 boliger Viborg, Karup, Frederiks, Kølvrå og Bruunshåb Selvstændigt selskab, som

Læs mere

Har områdebaserede indsatser en effekt på beboernes tilknytning til arbejdsmarkedet?

Har områdebaserede indsatser en effekt på beboernes tilknytning til arbejdsmarkedet? Har områdebaserede indsatser en effekt på beboernes tilknytning til arbejdsmarkedet? Marts 2016 Har områdebaserede indsatser en effekt på beboernes tilknytning til arbejdsmarkedet? Marts 2016 Opsummering

Læs mere

Københavns Kommune. Trivselsundersøgelse i boligsociale projekter i Københavns kommune

Københavns Kommune. Trivselsundersøgelse i boligsociale projekter i Københavns kommune Københavns Kommune Trivselsundersøgelse i boligsociale projekter i Københavns kommune April 2006 Københavns Kommune TRIVSELSUNDERSØGELSE IBOLIGSOCIA- LE PROJEKTER IKØBENHAVNS KOMMUNE April 2006 Åboulevarden

Læs mere

Ansøgning om prækvalifikation. Boligområdets problemkompleks

Ansøgning om prækvalifikation. Boligområdets problemkompleks Ansøgning om prækvalifikation Højvangen, september 2015 Midtjysk Boligselskab, Skanderborg Andelsboligforening og Skanderborg Kommune fremsender hermed ansøgning om prækvalifikation til en helhedsplan

Læs mere

Boligsocial profil Vandtårnsområdet, juni 2012

Boligsocial profil Vandtårnsområdet, juni 2012 07.03.2013 Prækvalifikation af boligsocial helhedsplan i Vandtårnsområdet (Vorrevangen, Kalmargade og Reginehøj) 1.0 Problemkompleks Andel hærværk/indbrud Boligsocial profil Vandtårnsområdet, juni 2012

Læs mere

Bosætningsanalyse. Hvem bor i Høje-Taastrup Kommune og hvem er flyttet til de sidste 10 år og hvorfor? Johannes Bakker og Helle Engelund, COWI

Bosætningsanalyse. Hvem bor i Høje-Taastrup Kommune og hvem er flyttet til de sidste 10 år og hvorfor? Johannes Bakker og Helle Engelund, COWI Bosætningsanalyse Hvem bor i Høje-Taastrup Kommune og hvem er flyttet til de sidste 10 år og hvorfor? Johannes Bakker og Helle Engelund, COWI 1 Formål og datagrundlag Formålet med undersøgelsen er at besvare

Læs mere

OMRÅDESEKRETARIATER - kort fortalt

OMRÅDESEKRETARIATER - kort fortalt OMRÅDESEKRETARIATER - kort fortalt Erfaringer og anbefalinger fra SFI og Rambøll Management Consultings evaluering af Landsbyggefondens 2006-2010-pulje Områdesekretariaterne: Hvorfor? Som led i organiseringen

Læs mere

Analyse 18. december 2014

Analyse 18. december 2014 18. december 214 Unge efterkommere med ikke-vestlig baggrund halter stadig efter danskere i uddannelsessystemet Af Kristian Thor Jakobsen og Christoffer Jessen Weissert Unge med ikke-vestlig baggrund klarer

Læs mere

Erfaringer og anbefalinger fra SFI og Rambøll Management Consultings evaluering af Landsbyggefondens 2006-2010-pulje Marts 2014

Erfaringer og anbefalinger fra SFI og Rambøll Management Consultings evaluering af Landsbyggefondens 2006-2010-pulje Marts 2014 RUNDT OM BOLIGSOCIALE INDSATSER Erfaringer og anbefalinger fra SFI og Rambøll Management Consultings evaluering af Landsbyggefondens 2006-2010-pulje Marts 2014 Hvad er en boligsocial indsats? En boligsocial

Læs mere

Budget 2008-2011. Boligsocialt udvalgs budget:

Budget 2008-2011. Boligsocialt udvalgs budget: Budget 2008-2011 Boligsocialt udvalgs budget: Indeholder Bevilling nr. 81 Boligsociale aktiviteter 82 Integration 81 Boligsociale aktiviteter Bevillingens indhold Drift Driftssikring af boligbyggeri 1.690

Læs mere

Maj 2013. MEGAFON Research - Analyse - Rådgivning

Maj 2013. MEGAFON Research - Analyse - Rådgivning Vallensbæk Kommune Tilfredshedsundersøgelse af hjemmeplejen Tekstrapport Maj 2013 Projektkonsulenter Connie Flausø Larsen Casper Ottar Jensen Alle rettigheder til undersøgelsesmaterialet tilhører MEGAFON.

Læs mere

PROJEKTOPLYSNINGER. Der ansøges således dels om de øremærkede midler til Hedelundgårdparken.

PROJEKTOPLYSNINGER. Der ansøges således dels om de øremærkede midler til Hedelundgårdparken. PROJEKTOPLYSNINGER 1 Indsatsens formål Esbjerg Kommune ønsker en bredere koordineret og målbar indsats på det boligsociale område med henblik på at gøre udsatte boligområder velfungerende og attraktive.

Læs mere

Ansøgning om prækvalifikation Boligsocial Helhedsplan Vangkvarteret Holbæk

Ansøgning om prækvalifikation Boligsocial Helhedsplan Vangkvarteret Holbæk Ansøgning om prækvalifikation Boligsocial Helhedsplan 2014-2018 Vangkvarteret Holbæk Juni 2013 Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2. Boligområdets problemkompleks 3. Indsatsområder 4. Organisering 5. Koordinering

Læs mere

Indstilling. Gellerup-analyse (fase 1) og det videre arbejde. Til Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 5. november 2014

Indstilling. Gellerup-analyse (fase 1) og det videre arbejde. Til Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 5. november 2014 Indstilling Til Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 5. november 2014 Gellerup-analyse (fase 1) og det videre arbejde. 1. Resume Magistraten igangsatte med beslutning 11. August 2014 Gellerup-analyse

Læs mere

Hvordan kan du være med?

Hvordan kan du være med? Tak for jeres engagement de første fire år i Fælles fremtid på tværs. En ny helhedsplan for perioden 2019-2022 er nu ved at tage form og vi glæder os til fire nye og spændende år sammen med jer. I denne

Læs mere

Opfølgende undersøgelse i Korskærparken 2013

Opfølgende undersøgelse i Korskærparken 2013 Opfølgende undersøgelse i Fredericia Kommune Rapport Marts 2014 AARHUS COPENHAGEN NUUK OSLO SAIGON STAVANGER VIENNA INDHOLD 1. INDLEDNING 3 1.1 Læsevejledning 4 2. HOVEDRESULTATER 6 3. DATAINDSAMLING OG

Læs mere

PÅ VEJ FREM. En analyse af uddannelsesmønstret for unge i udsatte boligområder

PÅ VEJ FREM. En analyse af uddannelsesmønstret for unge i udsatte boligområder PÅ VEJ FREM En analyse af uddannelsesmønstret for unge i udsatte boligområder PÅ VEJ FREM KONKLUSIONER OG ANBEFALINGER Uddannelsesmønstrene for unge i Danmark har de seneste år ændret sig markant, så stadigt

Læs mere

A- og B-vedligeholdelsesordninger i den almene boligsektor

A- og B-vedligeholdelsesordninger i den almene boligsektor TEMASTATISTIK 2018:7 A- og B-vedligeholdelsesordninger i den almene boligsektor 2012-16 I ca. 85 % af de almene boligafdelinger anvendes A-vedligeholdelsesordningen. I disse er de gennemsnitlige udgifter

Læs mere

Indkomsterstattende Ydelser/pension

Indkomsterstattende Ydelser/pension Fællessekretariat Viborg Et samarbejde mellem Boligselskabet Viborg, Viborg Boligselskabet Sct. Jørgen Viborg-Kjellerup Viborg Kjellerup & Viborg Kommune Ansøgning til Landsbyggefonden September 2011 Udarbejdet

Læs mere

Tryghed og holdning til politi og retssystem

Tryghed og holdning til politi og retssystem JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR SEPTEMBER 01 Tryghed og holdning til politi og retssystem En sammenligning mellem Danmark og andre europæiske lande 1. UNDERSØGELSENS MATERIALE I 001 etableredes European

Læs mere

STATISTIK. Beboere i den almene boligsektor 2017

STATISTIK. Beboere i den almene boligsektor 2017 STATISTIK Beboere i den almene boligsektor 2017 Forord Beboere i den almene boligsektor 2017 indeholder oplysninger om beboere, husstande, til- og fraflytninger, offentligt forsørgede, uddannelse og beskæftigelse

Læs mere

POLITIK FOR ALMENT SOCIALT ANSVAR I BOLIGFORENINGEN AAB

POLITIK FOR ALMENT SOCIALT ANSVAR I BOLIGFORENINGEN AAB POLITIK FOR ALMENT SOCIALT ANSVAR I BOLIGFORENINGEN AAB Indhold AAB s sociale ansvar - principielt... 1 Respekt for beboerdemokratiet... 2 Fremtidssikring... 2 Nybyggeri... 2 AAB s sociale ansvar - konkrete

Læs mere

Opdatering af analyser af grønlænderes beskæftigelsesforhold i Danmark

Opdatering af analyser af grønlænderes beskæftigelsesforhold i Danmark Rapport Opdatering af analyser af grønlænderes beskæftigelsesforhold i Danmark Malene Rode Larsen Opdatering af analyser af grønlænderes beskæftigelsesforhold i Danmark VIVE og forfatterne, 2018 e-isbn:

Læs mere

Problemstillinger omkring spørgeskemaundersøgelser blandt etniske minoriteter. Vibeke Jakobsen SFI Det Nationale Forskningscenter for Velfærd

Problemstillinger omkring spørgeskemaundersøgelser blandt etniske minoriteter. Vibeke Jakobsen SFI Det Nationale Forskningscenter for Velfærd Problemstillinger omkring spørgeskemaundersøgelser blandt etniske minoriteter Vibeke Jakobsen SFI Det Nationale Forskningscenter for Velfærd Er kvaliteten lavere i data indsamlet blandt etniske minoriteter

Læs mere

Singler i København KØBENHAVNS KOMMUNE

Singler i København KØBENHAVNS KOMMUNE KØBENHAVNS KOMMUNE Singler i København Indholdsfortegnelse 1. Singlernes by 2. Singlers boligforhold 3. Singlers indkomst og brug af kommunale ydelser 4. Singlers socioøkonomiske status 5. Singlers uddannelse

Læs mere

Dine naboer kan påvirke din mentale sundhed. September 2018

Dine naboer kan påvirke din mentale sundhed. September 2018 Dine naboer kan påvirke din mentale sundhed September 2018 Opsummering OPSUMMERING 7 Opsummering Globalt vil én ud af fire personer i løbet af deres liv opleve alvorlige psykiske problemer såsom depressioner

Læs mere

Boligselskabet Sct. Jørgen Viborg Kjellerup. O punktsmåling. Gennemført i 2012/2013 frekvens & antal u. tekst

Boligselskabet Sct. Jørgen Viborg Kjellerup. O punktsmåling. Gennemført i 2012/2013 frekvens & antal u. tekst Boligselskabet Sct. Jørgen Viborg Kjellerup O punktsmåling Gennemført i 2012/2013 frekvens & antal u. tekst Udviklingsafdelingen 04-03-2013 O punksmålingen er gennemført i 2013, hvor der er omdelt spørgeskemaer

Læs mere

BEBOERUNDERSØGELSE I 8 BOLIGOMRÅDER I RANDERS

BEBOERUNDERSØGELSE I 8 BOLIGOMRÅDER I RANDERS BEBOERUNDERSØGELSE I 8 BOLIGOMRÅDER I RANDERS Delrapport for beboerundersøgelse 2010 ROMALT OG HORNBÆK BOLIGORGANISATIONERNE MØLLEVÆNGET & STORGAARDEN LEJERBO RANDERS BOLIGFORENING AF 1940 FÆLLESKONTORET

Læs mere

Bent Madsen. 1. april 2019, Greve Nord

Bent Madsen. 1. april 2019, Greve Nord Bent Madsen 1. april 2019, Greve Nord alment samfundsansvar Boligsocialt arbejde i nyt gear Kortlægning og evaluering Boligsociale helhedsplaner Omfatter ca. 80 boligområder 220.000 beboere Mange børn

Læs mere

Udsatte boligområder Hvordan er de opstået? Hans Skifter Andersen Statens Byggeforskningsinstitut v. Aalborg Universitet

Udsatte boligområder Hvordan er de opstået? Hans Skifter Andersen Statens Byggeforskningsinstitut v. Aalborg Universitet Udsatte boligområder Hvordan er de opstået? Hans Skifter Andersen Statens Byggeforskningsinstitut v. Aalborg Universitet Udsatte boligområder Ikke noget nyt, bortset fra, at nyere boligområder rammes Som

Læs mere

BEBOERUNDERSØGELSE I 8 BOLIGOMRÅDER I RANDERS

BEBOERUNDERSØGELSE I 8 BOLIGOMRÅDER I RANDERS BEBOERUNDERSØGELSE I 8 BOLIGOMRÅDER I RANDERS Delrapport for beboerundersøgelse 2010 KRISTRUP BOLIGORGANISATIONERNE MØLLEVÆNGET & STORGAARDEN LEJERBO RANDERS BOLIGFORENING AF 1940 FÆLLESKONTORET RANDERSEGNENS

Læs mere

Analyse 17. marts 2015

Analyse 17. marts 2015 17. marts 2015 Indvandrerpiger fra ghettoer klarer sig særligt dårligt i grundskolen Af Kristian Thor Jakobsen Børn med ikke-vestlig baggrund klarer sig dårligst ved grundskolens afgangsprøver i dansk

Læs mere

Har områdebaserede indsatser en effekt på beboernes tilknytning til arbejdsmarkedet?

Har områdebaserede indsatser en effekt på beboernes tilknytning til arbejdsmarkedet? Har områdebaserede indsatser en effekt på beboernes tilknytning til arbejdsmarkedet? Marts 2016 Har områdebaserede indsatser en effekt på beboernes tilknytning til arbejdsmarkedet? Marts 2016 Har områdebaserede

Læs mere

August 2014. Sammen kan vi mere

August 2014. Sammen kan vi mere August 2014 Sammen kan vi mere Boligsocial helhedsplan Vapnagaard 2015-2017 1.FORORD...2 2.RESUMÉ...2 3.BAGGRUND BESKRIVELSEAFBOLIGOMRÅDETOGDESOCIALEUDFORDRINGER...4 3.1BESKRIVELSEAFBOLIGOMRÅDET...4 Fællesfaciliteterogfællesområder...4

Læs mere

Flere indvandrere bor i ejerbolig

Flere indvandrere bor i ejerbolig Mens størstedelen af de etniske danskere bor i egen ejerbolig, er dette kun tilfældet for hver fjerde af indvandrerne fra ikke-vestlige lande. De væsentligste forklaringer på dette er, at indvandrere fra

Læs mere

VIDENS INDSAMLING HOTSPOT. Fælles fodslag for tryggere boligområder

VIDENS INDSAMLING HOTSPOT. Fælles fodslag for tryggere boligområder VIDENS INDSAMLING 01 HOTSPOT Fælles fodslag for tryggere boligområder 1 MOD TRYGGERE BOLIGOMRÅDER 1 Nye tiltag mod utryghed Frygten for vold, tyveri og hærværk er kendsgerninger, som beboere i mange udsatte

Læs mere

Endelig helhedsplan. Lejerbo, Haslev afd. 91-0

Endelig helhedsplan. Lejerbo, Haslev afd. 91-0 Endelig helhedsplan Lejerbo, Haslev afd. 91-0 Lejerbo november 2008 Forord Frøgården står i dag over for store udfordringer i forbindelse med at skabe en højere grad af forståelse for det at bo i en almen

Læs mere

BEBOERUNDERSØGELSE I 8 BOLIGOMRÅDER I RANDERS

BEBOERUNDERSØGELSE I 8 BOLIGOMRÅDER I RANDERS BEBOERUNDERSØGELSE I 8 BOLIGOMRÅDER I RANDERS Delrapport for beboerundersøgelse 2010 LØVENHOLMVEJ BOLIGORGANISATIONERNE MØLLEVÆNGET & STORGAARDEN LEJERBO RANDERS BOLIGFORENING AF 1940 FÆLLESKONTORET RANDERSEGNENS

Læs mere

Boligsociale indsatser til småbørnsfamilier. Chefanalytiker Gunvor Christensen

Boligsociale indsatser til småbørnsfamilier. Chefanalytiker Gunvor Christensen Boligsociale indsatser til småbørnsfamilier Chefanalytiker Gunvor Christensen Baggrund for undersøgelsen at tilvejebringe viden om boligsociale aktiviteters gennemslagskraft inden for følgende fire temaer

Læs mere

Datadrevet ledelse i udviklingen af udsatte boligområder. Kommunaldirektør Bo Rasmussen, Gladsaxe Kommune

Datadrevet ledelse i udviklingen af udsatte boligområder. Kommunaldirektør Bo Rasmussen, Gladsaxe Kommune Datadrevet ledelse i udviklingen af udsatte boligområder Kommunaldirektør Bo Rasmussen, Gladsaxe Kommune Udfordringen og visionen Udfordringen: Et boligområde i social ubalance En skæv beboersammensætning

Læs mere

Bydele i social balance

Bydele i social balance Bydele i social balance Strategi for social balance i Gladsaxe Kommune Revideret udkast til Økonomiudvalget Sidst revideret: 9. februar 2016 J. nr. 00.01.00P05 1 Gladsaxe Kommune er et attraktivt sted

Læs mere

Har boligkrisen ændret boligpræferencerne 2008-09?

Har boligkrisen ændret boligpræferencerne 2008-09? Har boligkrisen ændret boligpræferencerne 2008-09? Hans Skifter Andersen Hovedkonklusioner... 2 Undersøgelse af ændrede boligpræferencer 2008-2009... 3 Hvem er påvirket af boligkrisen og hvordan... 3 Ændringer

Læs mere

Budget for boligsocial helhedsplan

Budget for boligsocial helhedsplan Budget for boligsocial helhedsplan Boligområde/projektnavn Boulevardbebyggelserne i Varde Journal nr.: Jnr: 171 Udgifter pr. år Samlede udgifter Finansiering LBF/CFBU 213 214 215 216 217 Landsbyggefonden

Læs mere

BEBOERUNDERSØGELSE I 8 BOLIGOMRÅDER I RANDERS

BEBOERUNDERSØGELSE I 8 BOLIGOMRÅDER I RANDERS BEBOERUNDERSØGELSE I 8 BOLIGOMRÅDER I RANDERS Delrapport for beboerundersøgelse 2010 DRONNINGBORG BOLIGORGANISATIONERNE MØLLEVÆNGET & STORGAARDEN LEJERBO RANDERS BOLIGFORENING AF 1940 FÆLLESKONTORET RANDERSEGNENS

Læs mere

STATISTIK. Beboere i den almene boligsektor 2018

STATISTIK. Beboere i den almene boligsektor 2018 STATISTIK Beboere i den almene boligsektor 2018 Forord indeholder oplysninger om beboere, husstande, til- og fraflytninger, offentligt forsørgede, uddannelse og beskæftigelse samt indkomstforhold for beboerne

Læs mere

Metodebilag Metodebilaget består af følgende:

Metodebilag Metodebilaget består af følgende: Metodebilag Metodebilaget består af følgende: Spørgeskema med svarfordeling Bortfaldsanalyse Faktoranalyse Klyngeanalyse Faktorscorer for de enkelte klynger Spørgeskema og svarfordeling Bilagstabel 1.

Læs mere

Samfundsøkonomisk cost-benefit-beregning

Samfundsøkonomisk cost-benefit-beregning Samfundsøkonomisk cost-benefit-beregning Rasmus Højbjerg Jacobsen CENTRE FOR ECONOMIC AND BUSINESS RESEARCH EN DEL AF COPENHAGEN BUSINESS SCHOOL Program Hvem er jeg? Hvad er rationalet bag analyserne?

Læs mere

Fra udsat boligområde til hel bydel. Programbestyrelsen 2004-2008

Fra udsat boligområde til hel bydel. Programbestyrelsen 2004-2008 Fra udsat boligområde til hel bydel Programbestyrelsen 2004-2008 Agenda Tilbageblik - kort Signalement af områderne og deres beboere En strategisk dagsorden Tilbageblik Programbestyrelsen Strategiudvikling

Læs mere

Tingbjerg Sogn ligger i Bispebjerg-Brønshøj Provsti, Københavns. Stift. Ifølge Danmarks Statistik boede der pr. 1.

Tingbjerg Sogn ligger i Bispebjerg-Brønshøj Provsti, Københavns. Stift. Ifølge Danmarks Statistik boede der pr. 1. Kirkeudvalget 2009-10 KIU alm. del Svar på Spørgsmål 7 Offentligt Dato: 16. november 2009 Kontor: Integrationskontoret J.nr.: 09/09368 Sagsbeh.: ETA Talepapir til brug for besvarelse af samrådsspørgsmål

Læs mere

BEBOERUNDERSØGELSE I 8 BOLIGOMRÅDER I RANDERS

BEBOERUNDERSØGELSE I 8 BOLIGOMRÅDER I RANDERS BEBOERUNDERSØGELSE I 8 BOLIGOMRÅDER I RANDERS Delrapport for beboerundersøgelse 2010 OMRÅDET OMKRING ENERGIVEJ BOLIGORGANISATIONERNE MØLLEVÆNGET & STORGAARDEN LEJERBO RANDERS BOLIGFORENING AF 1940 FÆLLESKONTORET

Læs mere

Vækst og beskæftigelse

Vækst og beskæftigelse Vækst og beskæftigelse Udsatte byområder Materiale til udlevering / Kvantitativ analyse Velfærdsanalyseenheden i Københavns Kommune Vækst og beskæftigelse for borgere i tre udsatte boligområder 2.660 boliger

Læs mere

PIXI-UDGAVE: Stærmosegården Boligsocial helhedsplan 2015-2019

PIXI-UDGAVE: Stærmosegården Boligsocial helhedsplan 2015-2019 PIXI-UDGAVE: Stærmosegården Boligsocial helhedsplan 2015-2019 HVORDAN BLIVER EN HELHEDSPLAN TIL? Helt overordnet er det Landsbyggefonden, der bestemmer, hvad en boligsocial helhedsplan skal indeholde.

Læs mere

Boligsocial profil for AKB, København

Boligsocial profil for AKB, København Boligsocial profil for AKB, København 2015-2020 Vision Formål Vores vision som boligselskab er ikke kun at sikre gode og sunde boliger til rimelige priser. Det er også at være med til at skabe gode rammer

Læs mere

Med udkastet til ny aftale videreføres de mål, parterne har samarbejdet om gennem en årrække:

Med udkastet til ny aftale videreføres de mål, parterne har samarbejdet om gennem en årrække: KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Socialpolitik og Udvikling NOTAT 25. marts 2019 Udlejningsaftalen 2019-2023 - kort fortalt Københavns Kommune og de almene boligorganisationer, organiseret

Læs mere

unge har været uden job og uddannelse i mindst 2 år

unge har været uden job og uddannelse i mindst 2 år 3. unge har været uden job og uddannelse i mindst år Næsten 3. unge i alderen -9 år er hverken i job eller under uddannelse. Gruppen kan karakteriseres som udsatte unge, da de har været uden for i mindst

Læs mere

Fase to af Borgerstilfredshedsundersøgelsen på Jobcenter Rebild

Fase to af Borgerstilfredshedsundersøgelsen på Jobcenter Rebild Fase to af Borgerstilfredshedsundersøgelsen på Jobcenter Rebild 2015 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Undersøgelsens resultater. 4 3. Vurdering af den telefoniske kommunikation..5 4. Vurdering

Læs mere

Erfaringsgruppe 4. Videre forløb

Erfaringsgruppe 4. Videre forløb Erfaringsgruppe 4 Videre forløb Erfaringsgruppe 4 videre forløb På det sidste erfaringsgruppemøde skal gruppen finde fælles arbejdsområder til videre samarbejde, med fokus på anbefalingerne fra AlmenNet

Læs mere