DRENGEN BAGLÆNS. der. gik. Et touch værd! Undervisnings-e-bog

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DRENGEN BAGLÆNS. der. gik. Et touch værd! Undervisnings-e-bog"

Transkript

1 DRENGEN der gik BAGLÆNS Undervisnings-e-bog Et touch værd! En UNDERVISNINGS-E-BOG tilpasset børneromanen "Drengen der gik baglæns" med fokus på læse- og fortællestrategier, samt indeholdende differentierede læringsmål. Produceret af Kristina Riisgaard

2 om MATERIALET I denne undervisnings-e-bog vil I blive guidet igennem arbejdet med børneromanen "Drengen der gik baglæns". I kan her læse hvordan I skal bruge e-bogen: 1) I skal bruge denne e-bog til at udarbejde jeres helt egen e-bog. 2) I kan i denne e-bog løbende læse hvorfor I skal arbejde med romanen, som I skal. Det er det vi kalder for mål i undervisningen. Hold godt øje med dette ikon INDHOLD FØR I læser MENS I læser - Læselog - Læringslog EFTER I har læst 3) I e-bogen kan I læse, hvilke opgaver I skal arbejde med, og hvornår I skal skrive og arbejde med jeres egen e-bog. Kig efter dette ikon 4) I kan i e-bogen læse hvornår I skal bruge jeres logbog og hvad I skal notere i den. Når I skal bruge jeres logbog, vil I se dette ikon 5) Når I møder dette ikon skal I trykke på det og I vil kunne høre lyd Prøv bare at trykke :)

3 OPGAVER (KAP. 1) FØR I læser * Hvad tror I at "Drengen der gik baglæns" handler om? Overskriften til afsnittet skal hedde: Romanens titel * Efter at I har fået læst kapitel 1 højt, hvad tror I så nu romanen handler om? Overskriften til afsnittet skal hedde: Meddigtning ud fra kapitel 1 Tænke over en titels betydning for en tekst Lektie: Læs kap Notér, hvad du får at vide om fortælleren. - Notér, hvilken type fortæller du møder. - Notér, hvilke andre personer du møder.

4 OPGAVER (KAP. 2+3) MENS I læser * Skriv et kort resumé af kapitlerne i fælleskab med din makker. Makér afsnittet med titlen: Resumé af kapitel 2+3 * Lav, i fælleskab med jeres makker, et begrebskort over fortælleren i romanen. Nedenfor ses et eksempel på hvad et begrebskort er. I skal i midten skrive navnet på fortælleren, og så rundt i de andre cirkler skrive forskellige ting der beskriver personen. I må gerne lave flere cirkler end som vist på tegningen. I skal lave det på et blankt stykke papir og så tage et billede med jeres ipad og derefter indsætte det i jeres e-bog. personer i en tekst Markér afsnittet med titlen: Begrebskort over fortælleren i romanen

5 Lektie: Læs kap Notér, hvordan stemningen er i hjemmet i kap. 4 - Notér, hvad du får at vide om Andreas og Mikkels forhold. - Notér, hvordan Andreas beskriver sine tanker og følelser sidst i kap. 4 og kap. 5. Notér centrale sætninger fra teksten. Lære hvordan man kan beskrive tanker og følelser i en tekst OPGAVER (KAP. 4+5) Fælles på klassen: * Når I læser kap. 4 og 5 oplever I to steder at skriften ændres. Hvor er det? Og hvorfor gør den det? * Andreas skriver, at det er vigtigt hvordan man siger farvel til folk. Er I enige med ham om det? Og er der en rigtig måde at sige farvel på?

6 * Skriveopgave: Andreas siger på et tidspunkt i teksten, Vi skulle være blevet inde i huset. Der var der rart. Skriv sammen, hvad I tror der var sket, hvis de var blevet inde i huset? Markér afsnittet med titlen: Hvis Andreas og Mikkel var blevet inde i huset var stemning og miljø i en tekst OPGAVER (KAP. 6+7) Lektie: Læs kap Notér stemningen i kap Notér overordnet hvad du ser for dig, når du læser kap. 7. * Brug jeres logbogsnotater og lav et skema i jeres e-bog som følgende: Fyld skemaet ud med jeres noter. Markér afsnittet med titlen: Stemning

7 * Snak igen om hvorfor skriften i romanen sommetider skifter til kursiv. Hvad har juicekartonen med det at gøre? * De forestillingsbilleder, man danner i hovedet, når man læser, kaldes det indre scenario. I kap. 7 læser du om Andreas beskrivelser, til Mikkel, af det nye hus og mødet med det. Brug dine logbogsnotater og tegn hvordan du forestiller dig det ser ud. Tag efterfølgende billeder af jeres tegninger og indsæt dem i jeres e-bog. Skriv en overskrift der passer til jeres billeder. personer i en tekst OPGAVER (KAP. 8+9) Lektie: Læs kap Notér, hvad du hører om Andreas og deres nye hus. - Notér, hvad der fortælles om Andreas forældre. - Notér alle de ritualer Andreas har. Hvad tror du det er for noget? Fælles på klassen: * Hvad er det for nogle ritualer Andreas har? * Tror I, at dette kunne have noget med titlen på romanen at gøre? Hvis ja, hvordan?

8 * I skal nu arbejde videre med personerne i romanen. Brug jeres notater fra jeres læselog og kig evt. tilbage i bogen (find hjælp på den næste side) og opstil og udfyld følgende skema: Markér skemaet med titlen: Personer i "Drengen der gik baglæns" Hjælp til at udfylde skema: (HUSK også at bruge jeres egne notater fra jeres læselog, og hvad I ellers kan huske fra hvad I har læst!) Lektie: Læs kap Notér, hvad faren mener med, at det er en helt ny morgen? - Notér, hvad faren beskriver Andreas og ham som på s. 48 (en bestemt slags kammerater). Hvad mener faren med det, tror I?

9 LÆS om sammenligninger i boksen nedenfor. Kan det have noget med farens beskrivelse at gøre? sammenligninger i en tekst OPGAVER (KAP ) Markér afsnittet med en titel der passer til jeres tekst. Hvad er en sammenligning: En sammenligning kan fx være mellem noget, der er sket i virkeligheden og noget billedligt. I nogle situationer er det nemmere at beskrive en anden situation, der kan fungere som et billede på det, der i virkeligheden er sket. * Med hvilke ord beskriver faren den "nye" morgen? Hvordan vil I beskrive den med ord? Markér afsnittet med titlen: En ny morgen * Skriv kort, hvorfor I tror, faren beskriver ham og Andreas som soldaterkammerater, der har været i krig. Hvad er det for en krig, han snakker om? Er det en rigtig krig? Lektie: Læs kap Notér, hvad Andreas skriver omkring Mikkel s. 51 nederst. - Notér, hvilke nye personer Andreas møder.

10 Lære hvordan man kan beskrive tanker og følelser i en tekst Lektie: Læs kap Notér Andreas rute hjem fra skole. - Notér stemningen i kap. 15. * Introduktion til feedback og feedbackøvelser (feedbackspil og interview omkring læringslog) OPGAVER (KAP ) * Skriv et kort resumé af kapitlerne i fælleskab med din makker. Markér afsnittet med titlen: Resumé af kapitel * Tal med din makker om hvilke følelser og tanker Andreas beskriver på s. 51. Markér afsnittet med titlen: Andreas' følelser og tanker? Lektie: Læs kap Notér, hvordan sorg beskrives i de to kapitler. Notér både Andreas' og hans forældres. Notér både ord og sætninger fra teksten der beskriver, hvordan de hver især føler sorg. - Notér, hvilken detalje du hører om Andreas' ritualer på s. 69.

11 hvordan et emne som sorg kan beskrives i en tekst OPGAVER (KAP ) Lektie: Læs kap Notér, hvad du hører om tid i kapitlerne og hvilken betydning tiden har. - Notér, hvad Andreas fortæller Mikkel, at han må gøre i kap Notér om du mener det er virkeligt det der sker i kap. 19. * Skriv, hver især, i jeres læselog i 5 minutter hvad I kommer til at tænke på når overskriften er sorg. * Skriv i jeres e-bog: - Hvordan Andreas føler sorg. - Hvordan faren føler sorg. - Hvordan moren føler sorg. Markér afsnittet med en titel I synes passer til jeres tekst.

12 Lære at arbejde med tid i en tekst Lektie: Læs kap Notér, hvilke tanker og følelser Andreas beskriver i kap. 20. Læs kapitlet mere end én gang, for at få så mange notater med som muligt. - Notér, hvad det er Andreas skal nå i kap. 21. OPGAVER (KAP ) * Skriv i jeres e-bog hvad tiden betyder for Andreas? Hvorfor kigger han hele tiden på sit ur? Markér afsnittet med titlen: Tid * Skriv ned, hvad I tror Andreas ønsker at gøre med tiden i de næste kapitler, og hvorfor I tror at han vil det.

13 synsvinkel i en tekst OPGAVER (KAP ) Synsvinkel: Den vinkel en historie fortælles fra. Hvis h istorien fortælles fra x s synsvinkel, ser vi historien gennem x s øjne. * Skriv et kort resumé af kapitlerne i fælleskab med din makker. Markér afsnittet med titlen: Resumé af kapitel * Skriv ned, hvilken synsvinkel I mener at denne historie fortælles fra. Er I i tvivl om, hvad en synsvinkel er, så find hjælp i boksen i e-bogen på næste side. Markér afsnittet med titlen: Synsvinkel.

14 Lektie: Læs kap Notér, hvilken typer fortæller du møder i romanen. Formulér det så godt du kan. - Notér, hvad Andreas laver, mens de andre i klassen tegner dyr. - Notér i hovedtræk, hvad kap. 23 handler om. Sker det i virkeligheden? fortællerforhold i en tekst OPGAVER (KAP ) * Skriv et kort resumé af kapitlerne i fælleskab med din makker. Markér afsnittet med titlen: Resumé af kapitel * Skriv ned, hvilken type fortæller I er nået frem til at historien fortælles gennem. Er I i tvivl om, hvad en fortæller er, så find hjælp i boksen i e-bogen på næste side. Markér afsnittet med titlen: Fortæller

15 Fo rt æ l l e r : D e n s te m m e, so m fortælleren har valgt at fortælle historien gennem. Fortælleren kan være en jeg-fortæller eller en 3. persons-fortæller. Fortælleren er ikke lig forfatteren. * Lav en linje hvor I skriver ned, hvad Andreas oplever når han går tilbage i tiden. Forsøg at få så mange deltaljer med som muligt. Fx, at når han kommer forbi den kæmpe skorsten, så kryber røgen ned i stedet for op. Hvad oplever han mere af anderledes ting på hans rute? Find hjælp til hvordan I skal lave ruten på billedet nedenfor. Lektie: Læs kap Notér, hvorfor at du ikke mener, at Andreas har brug for walkien mere. - Notér, hvad det er for en opgave Andreas mener, at han har i kap. 25, s. 94. Notér, hvordan han løser opgaven. Tegn linjen i pages eller på papir!

16 at gå i dybden med en tekst EKSTRA OPGAVE, hvis man bliver færdig: * Brug tid på at gå tilbage i jeres e-bog og rette til, uddybe opgaver og gøre lidt ekstra ud af udseendet (layoutet). Har I husket at bruge punktum, at starte med stort osv. i jeres opgavebesvarelser? Husk, at det snart er tid til at jeres e- bøger skal afleveres :) OPGAVER (KAP ) * Skriv, I jeres e-bog hvad det er for en opgave Andreas skal løse. Brug tid på at uddybe jeres svar. Markér afsnittet med en titel I synes passer til afsnittet. * Skriv, hvordan han løser opgaven, og hvorfor at I tror, at han skal gøre det. Brug tid på at gå i dybden med teksten. Hvorfor er det, at Andreas går tilbage i tiden og gør de ting han gør? Lektie: Læs kap Notér, hvordan Andreas reagerer på at Mikkel er kommet? Er han "rigtig" kommet tilbage? - Notér, hvad Mikkel siger i hans tale. - Notér, hvad der får Mikkel til at gå. Hvorfor tror du, at han går?

17 hvordan en hovedpersons tanker/følelser kan have betydning for en teksts stemning * Skriv ned, hvorfor I ikke tror at Andreas har noget imod at Bent flytter ind. OPGAVER (KAP ) * Skriv, hvad I tror det er for en verden Andreas befinder sig i. Uddyb hvorfor I tror, at han befinder sig i den slags verden. Markér afsnittet med en titel der beskriver den verden, I mener at Andreas befinder sig i. * Optag en lydfil, hvor I lader som om, at I holder Mikkels tale for Andreas. Lektie: Læs kap Notér, hvorfor du tror, at Andreas vil gå forlæns igen. - Notér, hvad du tror, at andre vil kunne bruge juicekartonen til. - Notér, hvorfor du tror, at Andreas ikke længere tænker så meget på streger, striber og på at dunke sig på brystet. Markér lydfilen med overskriften: Mikkels tale til Andreas

18 at samle op på en handlings betydning * Skriv, hvad I tror der sker videre i Andreas liv. I skal mindst skrive 5 linjer. Markér afsnittet med titlen: Andreas' fremtid OPGAVER (KAP ) * Skriv, hvad I tror Andreas mener, at andre kan bruge juicekartonen til, og hvorfor I tror, at han ikke mere tænker så meget på streger, striber og på at dunke sig på brystet. Markér afsnittet med en titel I synes passer til afsnittet.

19 LÆSE- og FORTÆLLESTRATEGIER EFTER I har læst * I skal nu samle op på hvilke læse- og fortællestrategier I har arbejdet med i dette forløb. Dette gør I ved at udfylde skemaerne på næste side. De er lavet til jer i kopi, så I blot skal udfylde de tomme felter. Når I skal udfylde felterne, skal I bruge både jeres logbog og min undervisnings-e-bog. Husk, at man kan sagtens have arbejdet med de samme strategier i flere kapitler. Når I skal notere hvilke kapitler, I har arbejdet med, med de forskellige LÆSESTRATEGIER, skal I kigge særligt på, hvad I har skulle notere derhjemme og på hvilke opgaver I har skulle lave dertil. Lære at udpege læse- og fortællestrategier Når I skal notere hvilke FORTÆLLESTRATEGIER I har arbejdet med, skal I kigge særligt på målene for forløbet. En fortællestrategi er fx at arbejde med en romans titel. Når I har udfyldt skemaerne, tager I et billede af dem og indsætter dem i jeres e-bog. Markér afsnittet med titlen: Læsestrategier og fortællestrategier brugt i arbejdet med "Drengen der gik baglæns"

20 Tekster handler om mange forskellige ting, men hvad vil I mene det allervigtigste er i denne tekst? Det allervigtigste i en tekst kan siges med meget få ord. Det kan fx være længsel efter frihed eller opgør med forældre. Man kan også sige, at teksten handler om noget, men drejer sig om noget andet. Det, teksten drejer sig om, kaldes tekstens tema. TEMA Lære at arbejde med tema i en tekst * Skriv, hvad I mener teksten handler om. Markér afsnittet med titlen: "Drengen der gik baglæns" handler om: * Skriv, hvad I mener teksten drejer sig om, altså hvad I mener er teksten tema. Markér afsnittet med titlen: "Drengen der gik baglæns" drejer sig om:

21 GENRE Lære at arbejde med genren i en tekst * Hvad gør "Drengen der gik baglæns" til en realistisk fortælling? * Hvilket realistisk problem tager romanen udgangspunkt i? * Kunne fortællingen foregå et sted i verden i dag? Hvor? Markér afsnittet med titlen: Genren - en realistisk fortælling Realistiske fortællinger er fortæl l inger, der l ig ner virkelighedens verden uden helt at være det. "Drengen der gik baglæns" handler om en drengs virkelige liv. Det virkelige liv kaldes også det realistiske liv. Fortællingen o m " D r e n g e n d e r g i k baglæns" er opdigtet, men skrevet som en realistisk fortælling, der kunne være foregået i virkeligheden. Eleverne spiller feedbackspil og der interviewes omkring arbejdet med læringsloggen.

22 Lære at samle op på en tekst ved brug af en figur OVERSIGT over forløbets differentierede Tænke over en titels betydning for en tekst personer i en tekst LÆRINGSMÅL Lære hvordan man kan beskrive tanker og følelser i en tekst stemning og miljø i en tekst FORTÆLLINGSANSIGT sammenligninger i en tekst hvordan et emne som sorg kan beskrives i en tekst tid i en tekst synsvinkel i en tekst * I skal nu, med al jeres viden omkring børneromanen "Drengen der g ik baglæns", udfylde kopiarket "FORTÆLLINGSANSIGT". fortællerforhold i en tekst at gå i dybden med en tekst hvordan en hovedpersons tanker/ følelser kan have betydning for en teksts stemning at samle op på en handlings betydning Når I har udfyldt ansigtet, tager I et billede af det og indsætter i jeres e-bog. Lære at udpege læseog fortællestrategier tema i en tekst genren i en tekst Lære at samle op på en tekst ved brug af en figur Markér billedet med titlen: Opsamling af romanen med fortællingsansigt En læse- og fortællerig oplevelse!

Opgaver: Mikkel Hansen. 2. I faktaboksen på side 5 er der indsat en kode. Hvad kaldes sådan en kode? Hvordan virker koden?

Opgaver: Mikkel Hansen. 2. I faktaboksen på side 5 er der indsat en kode. Hvad kaldes sådan en kode? Hvordan virker koden? Hansen Opgaver: Mikkel Hansen Hvad står der? 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Tekst Illustrationer Omslag m.m. Titel Fotos Indholdsfortegnelse Overskrifter Tegninger Stikord Billedtekster Skemaer Sidetal

Læs mere

Pædagogisk vejledning til

Pædagogisk vejledning til 1 Pædagogisk vejledning til 1 Udarbejdet af Pædagogisk konsulent Helle Rahbek VIA Center for Undervisningsmidler 1 DET SKJULTE KORT af Morten Dürr Målgruppe: 6.-7.klasse Bogen er læseteknisk ikke svær

Læs mere

Bent Haller Wildsvin Opgaver Personkarakteristik - Sprog - Symbolik - Temaer - Genre

Bent Haller Wildsvin Opgaver Personkarakteristik - Sprog - Symbolik - Temaer - Genre Bent Haller Wildsvin Opgaver Personkarakteristik - Sprog - Symbolik - Temaer - Genre 1 Indledende opgaver: Bogomslag og titel 1. Uddeling af arbejdsark/kompendium 1. del. 2. Mål for arbejdet i dag: at

Læs mere

Undervisningsforløb til Luremine Af Rie Borre, Læsekonsulent i Dit Læsekompagni og læsevejleder i Hvidovre Kommune

Undervisningsforløb til Luremine Af Rie Borre, Læsekonsulent i Dit Læsekompagni og læsevejleder i Hvidovre Kommune FORLAG Undervisningsforløb til Luremine Af Rie Borre, Læsekonsulent i Dit Læsekompagni og læsevejleder i Hvidovre Kommune Til eleven Indledning Du skal nu læse bogen Luremine. Bogen består af to dele,

Læs mere

Undervisningsforløb til Randulf Af Rie Borre, Læsekonsulent i Dit Læsekompagni og læsevejleder i Hvidovre Kommune

Undervisningsforløb til Randulf Af Rie Borre, Læsekonsulent i Dit Læsekompagni og læsevejleder i Hvidovre Kommune FORLAG Undervisningsforløb til Randulf Af Rie Borre, Læsekonsulent i Dit Læsekompagni og læsevejleder i Hvidovre Kommune Til eleven Indledning Du skal nu læse bogen Randulf. Bogen består af to dele, en

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER PÅ JAGT Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores læseundervisning.

Læs mere

Arbejdsopgaver til Hjerte i vente Udarbejdet af Camilla Wandahl

Arbejdsopgaver til Hjerte i vente Udarbejdet af Camilla Wandahl Arbejdsopgaver til Hjerte i vente Udarbejdet af Camilla Wandahl Følgende opgaver er udarbejdet, så eleverne alene, to og to, i grupper og fælles i klassen får mulighed for at arbejde med romanen både før,

Læs mere

Opgaver: Caroline Wozniacki. 2. Læs side 4 igen. Hvorfor tror du, Caroline slår bolden i jorden tre gange, inden hun server?

Opgaver: Caroline Wozniacki. 2. Læs side 4 igen. Hvorfor tror du, Caroline slår bolden i jorden tre gange, inden hun server? Opgaver: Wozniacki Opgaver: Caroline Wozniacki Hvad står der? 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Tekst Illustrationer Omslag Titel Fotografi Indholdsfortegnelse Overskrift Tegning Stikord Figurtekst Skema

Læs mere

Hvad står der? Opgaver: Justin Bieber. 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X

Hvad står der? Opgaver: Justin Bieber. 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Bieber Opgaver: Justin Bieber Hvad står der? 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Tekst Illustrationer Omslag Titel Fotografi Indholdsfortegnelse Overskrift Tegning Stikord Figurtekst Skema Sidetal Faktaboks

Læs mere

Opgaver: Melodi Grand Prix

Opgaver: Melodi Grand Prix Opgaver: Grand Prix Hvad står der? 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Tekst Illustrationer Omslag Titel Fotografi Indholdsfortegnelse Overskrift Tegning Stikord Billedtekst Skema Sidetal Faktaboks Landkort

Læs mere

STANDBY UNDERVISNINGSMATERIALE. Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL KLASSE.

STANDBY UNDERVISNINGSMATERIALE. Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL KLASSE. UNDERVISNINGSMATERIALE Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL 7.-9. KLASSE LÆRERVEJLEDNING Hvordan er det at leve et almindeligt ungdomsliv med skoleopgaver, venner, fritidsjob og gymnasiefester, når

Læs mere

Opgaver: Daniel Agger. 2. Hvilke to danske klubber har Daniel Agger spillet for, inden han blev solgt til Liverpool?

Opgaver: Daniel Agger. 2. Hvilke to danske klubber har Daniel Agger spillet for, inden han blev solgt til Liverpool? Agger Opgaver: Daniel Agger Hvad står der? 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Tekst Illustrationer Omslag m.m. Titel Fotos Indholdsfortegnelse Overskrifter Tegninger Stikord Billedtekster Skemaer Sidetal

Læs mere

Opgaver. Spejder. Før du læser. Kig på forsiden. Fortæl om, hvad du kan se på billedet. Bogens titel. Forfatter. Forlag

Opgaver. Spejder. Før du læser. Kig på forsiden. Fortæl om, hvad du kan se på billedet. Bogens titel. Forfatter. Forlag Spejder Før du læser Kig på forsiden. Fortæl om, hvad du kan se på billedet. Bogens titel Forfatter Forlag Se på billedet på bagsiden. Fortæl, hvad du kan se. 1 Læs bagsideteksten. Skriv sætningerne færdige:

Læs mere

et undervisningsforløb

et undervisningsforløb et undervisningsforløb Her skal du arbejde med en af tidens helt store fortællinger, nemlig Lene Kaaberbøls Skammerens datter. Forløbet er som en tretrinsraket: Først skal du læse begyndelsen af romanen

Læs mere

HUL I HOVEDET UNDERVISNINGSMATERIALE. Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL KLASSE.

HUL I HOVEDET UNDERVISNINGSMATERIALE. Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL KLASSE. UNDERVISNINGSMATERIALE Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL 7.-9. KLASSE LÆRERVEJLEDNING Ungdomsromanen Hul i hovedet handler om, hvordan det er at være ung og ramt af afasi, som betyder, at man

Læs mere

Uge 34-36: På tværs i grupperne - om personkarakteristik. Uge 37-38: Noveller alle Novelle afleveres. Vi arbejder med begrebet tema

Uge 34-36: På tværs i grupperne - om personkarakteristik. Uge 37-38: Noveller alle Novelle afleveres. Vi arbejder med begrebet tema Årsoversigt Uge 33: Godt igang Uge 34-36: På tværs i grupperne - om personkarakteristik Uge 36 afsluttes med lejrskole Uge 37-38: Noveller alle Novelle afleveres. Vi arbejder med begrebet tema Uge 39 40:

Læs mere

Lektionsplan: Drengen i den stribede pyjamas

Lektionsplan: Drengen i den stribede pyjamas Lektionsplan: Drengen i den stribede pyjamas Lektionsplan Modul Indholdsmæssigt fokus Færdighedsmål Læringsmål Undervisningsaktivitet Tegn på læring 1 (1/3 lektion) 2 (1 2/3 lektioner) 3 4 Introduktion

Læs mere

Kig på forsidebilledet og titlen. Hvad tænker du om romanen og hvad tror du fortællingen kan handle om.

Kig på forsidebilledet og titlen. Hvad tænker du om romanen og hvad tror du fortællingen kan handle om. Titel Tema: Fag: Målgruppe: Familierelationer, ensomhed Dansk 4.-5. klasse Data om læremidlet: Forfatter: Bjarne Reuter Forlag: Gyldendal, 2016 Faglig relevans/kompetenceområder Litteraturundervisning

Læs mere

Fabulous Fiction gennemførelsen

Fabulous Fiction gennemførelsen Fabulous Fiction gennemførelsen Lektionsplan Lektion 1-2 Start: Læreren introducerer læringsmålene for undervisningsforløbet og sikrer sig elevernes forståelse af disse måske skal nogle af dem yderligere

Læs mere

Hvad står der? Opgaver: Penge. 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X

Hvad står der? Opgaver: Penge. 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Hvad står der? 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Tekst Illustrationer Omslag Titel Fotografi Indholdsfortegnelse Overskrift Tegning Stikord Figurtekst Skema Sidetal Faktaboks Landkort Udgivelsesår Punktopstilling

Læs mere

Du skal lære. o o o o o. Om filmen. Filmen er en animationsfilm. Animation betyder at gøre noget levende.

Du skal lære. o o o o o. Om filmen. Filmen er en animationsfilm. Animation betyder at gøre noget levende. Du skal lære o o o o o At tale om, hvad der sker i filmen på dansk. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmen. At læse og forstå korte tekster om filmen på dansk. At skrive ord og sætninger om

Læs mere

LURE BOG FOR TOSPROGEDE

LURE BOG FOR TOSPROGEDE Læring Undring Refleksion - Evaluering Velkommen til din LURE bog LURE er en forkortelse og står for: Læring Undring Refleksion Evaluering Hvorfor skal du bruge LURE? Der er i dag større og større krav

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER KEVINS HUS Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores

Læs mere

Du skal skrive en fortælling med titlen:

Du skal skrive en fortælling med titlen: Du skal skrive en fortælling med titlen: 1 DRENGEN, DER IKKE KUNNE FINDE HJEM Du må selv finde på handlingen i fortællingen, men der er nogle elementer du SKAL forholde dig til. 1) Drengen har et mål nemlig

Læs mere

Opgaver: Zlatan. 2. Hvor mange år er Zlatan? 3. På side 4 står, at Zlatan lavede et saksespark. Hvorfor tror du, at sparket kaldes det?

Opgaver: Zlatan. 2. Hvor mange år er Zlatan? 3. På side 4 står, at Zlatan lavede et saksespark. Hvorfor tror du, at sparket kaldes det? Hvad står der? 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Tekst Illustrationer Omslag m.m. Titel Fotos Indholdsfortegnelse Overskrifter Tegninger Stikord Billedtekster Skemaer Sidetal Faktabokse Landkort Udgivelsesår

Læs mere

Vi ses, Pellerøv. af Anne Sofie Hammer. 1 skoleskabet.dk

Vi ses, Pellerøv. af Anne Sofie Hammer. 1 skoleskabet.dk Vi ses, Pellerøv af Anne Sofie Hammer 1 Før vi læser 1. Kig på forsiden og kun forsiden. Hvad tror du bogen handler om? Skriv svaret i dit hæfte 2. 3. Kig nu på bagsiden, og læs bagsideteksten. Der står

Læs mere

KAPTAJNEN I BLOMMETRÆET Bodil Bredsdorff

KAPTAJNEN I BLOMMETRÆET Bodil Bredsdorff Pædagogisk vejledning til KAPTAJNEN I BLOMMETRÆET Bodil Bredsdorff Udarbejdet af pædagogisk konsulent Sara Sejrskild Rejsenhus TIL LÆREREN Litteraturundervisning på mellemtrinnet skal fokuserer på genre,

Læs mere

Hvad står der? Opgaver: VM fodbold. 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X

Hvad står der? Opgaver: VM fodbold. 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X fodbold Hvad står der? 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Tekst Illustrationer Omslag Titel Foto Indholdsfortegnelse Overskrift Tegning Stikord Billedtekst Skema Sidetal Faktaboks Landkort Udgivelsesår

Læs mere

Krageungen af Bodil Bredsdorff

Krageungen af Bodil Bredsdorff Fokusområder Litterær analyse og fortolkning Mål: At eleverne prøver at indgå i et fortolkningsfællesskab omkring en fælles litterær oplevelse. At eleverne lærer at finde begrundelser i teksten for deres

Læs mere

Fugletosserne. Titel. Ensomhed, venskab, anderledes, at have en særlig interesse. Dansk, litteratur

Fugletosserne. Titel. Ensomhed, venskab, anderledes, at have en særlig interesse. Dansk, litteratur Titel Tema: Fag: Målgruppe: Ensomhed, venskab, anderledes, at have en særlig interesse. Dansk, litteratur 2. klasse, Hans Chr. Hansen. Viggo-bøgerne. Alrune, 2016 Bogens handling Viggo er vild med fugle,

Læs mere

Kender jeg Kim Fupz Aakeson? Se på billederne side 21, 23, 25 og 27. Her er billeder af 4 bøger:

Kender jeg Kim Fupz Aakeson? Se på billederne side 21, 23, 25 og 27. Her er billeder af 4 bøger: Før jeg læser bogen Kender jeg Kim Fupz Aakeson? Se på billederne side 21, 23, 25 og 27. Her er billeder af 4 bøger: Nina Sahl Kim Fupz Aakeson Gyldendal 1. Hvad hedder de 4 bøger? x x x x x x x x x x

Læs mere

Opgaver: Isbjørnen. 2. Læs side 4 igen. Hvad gør isbjørnen, når den skal fange en sæl?

Opgaver: Isbjørnen. 2. Læs side 4 igen. Hvad gør isbjørnen, når den skal fange en sæl? Hvad står der? 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Tekst Illustrationer Omslag Titel Fotografi Indholdsfortegnelse Overskrift Tegning Stikord Figurtekst Skema Sidetal Faktaboks Landkort Udgivelsesår Punktopstilling

Læs mere

Paris Belinda Hansen er en pige der, hverken er pæn eller rig eller boglig begavet. Hvad fortæller denne sætning om hovedpersonen?

Paris Belinda Hansen er en pige der, hverken er pæn eller rig eller boglig begavet. Hvad fortæller denne sætning om hovedpersonen? Titel Tema: Fag: Målgruppe: Venskab, familie, skilsmisse Dansk 3.-4. klasse Data om læremidlet: Forfatter: Anne Sofie Hammer Høst og Søn, 2014 Faglig relevans/kompetenceområder Vejledningen tager sit afsæt

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BENNI BÅT Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores læseundervisning.

Læs mere

Dødningedukken af Peter Mourtizen kapitel 1+2+3

Dødningedukken af Peter Mourtizen kapitel 1+2+3 af Peter Mourtizen kapitel 1+2+3 1. Hvad sker der i de 3 kapitler? Arbejd sammen med en makker og lav hver især 3 spørgsmål til hvert kapitel (brug både niveau 1-2- 3 spørgsmål). Skriv i danskhæftet. TID:

Læs mere

VITELLO. Kim Fupz Aakesons. af Kenneth Jakobsen Bøye

VITELLO. Kim Fupz Aakesons. af Kenneth Jakobsen Bøye VITELLO Kim Fupz Aakesons Undervisningsmateriale af Kenneth Jakobsen Bøye Undervisningsforløbet til skuespillet Vitello. Mål: At børnene gennem både kreative, skriftlige og mundtlige opgaver får lyst til

Læs mere

Drageherren. Forløbet - generelt

Drageherren. Forløbet - generelt Drageherren Forløbet - generelt Som indledning tales der om fantasygenren. Der fortælles, at der kan være tale om to eller ét univers, hvor der sker ting, som ikke kan ske eller sker i vores verden. Der

Læs mere

ibelong Er vi fælles om at være alene?

ibelong Er vi fælles om at være alene? ibelong Er vi fælles om at være alene? Formål: Teenagerne skal se, at de ikke står alene midt i deres liv med både op- og nedture. De er en del af et kristent fællesskab på flere måder. Forslag til programforløb:

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER MARS ER FOR TABERE Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet

Læs mere

Hvad står der? Opgaver: Rooney. 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X

Hvad står der? Opgaver: Rooney. 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Hvad står der? 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Tekst Illustrationer Omslag Titel Foto Indholdsfortegnelse Overskrift Tegning Stikord Billedtekst Skema Sidetal Faktaboks Landkort Udgivelsesår Punktopstilling

Læs mere

Drengen med sølvhjelmen

Drengen med sølvhjelmen Drengen med sølvhjelmen UNDERVISNINGSFORLØB TIL AF HANNE KVIST Et undervisningsforløb Tid Selve læsearbejdet har fordelt sig over 4 uger, fordelt således: Første gang læste jeg højt fra begyndelsen og

Læs mere

På skolebænken. Titel. Forfatter. Hvad forestiller forsidebilledet? Hvad fortæller bagsideteksten om bogen?

På skolebænken. Titel. Forfatter. Hvad forestiller forsidebilledet? Hvad fortæller bagsideteksten om bogen? A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? _ På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? _ Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

Opgaver: Halloween. 4. Find også eksemler på to ting, som hører med til nutidens halloweenfest, men som ikke hørte med til kelternes nytårsfest.

Opgaver: Halloween. 4. Find også eksemler på to ting, som hører med til nutidens halloweenfest, men som ikke hørte med til kelternes nytårsfest. Hvad står der? 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Tekst Illustrationer Omslag Titel Fotografi Indholdsfortegnelse Overskrift Tegning Stikord Figurtekst Skema Sidetal Faktaboks Landkort Udgivelsesår Punktopstilling

Læs mere

Du skal gå en tur i Ry med et kamera. Du skal nu finde 9 forskellige retvinklede trekanter og tage billeder af dem. Sæt billederne ind her.

Du skal gå en tur i Ry med et kamera. Du skal nu finde 9 forskellige retvinklede trekanter og tage billeder af dem. Sæt billederne ind her. Du skal gå en tur i Ry med et kamera. Du skal nu finde 9 forskellige retvinklede trekanter og tage billeder af dem. Sæt billederne ind her. Gå på opdagelse med et kamera. Du skal finde skilte Det kan være

Læs mere

TIL GENNEMSYN. Indhold

TIL GENNEMSYN. Indhold Denne side må ikke kopieres Glæde & Børn v/louise Tidmand Side 3 Indhold Velkommen til Min Styrkebog... s. 4 Øvelse 1: De 24 styrker... s. 5 Øvelse 2: Styrkespillet... s. 9 Øvelse 3: Find styrker i personerne

Læs mere

Sådan bruger du ereolens app på ipad eller iphone

Sådan bruger du ereolens app på ipad eller iphone Sådan bruger du ereolens app på ipad eller iphone Med ereolens app har du mulighed for at læse bøger online (via stream) og at hente bøger ned til din tablet eller smartphone til offline læsning. Her får

Læs mere

GENFÆRD. UNDERVISNINGSMATERIALE Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL KLASSE.

GENFÆRD. UNDERVISNINGSMATERIALE Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL KLASSE. UNDERVISNINGSMATERIALE Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL 8.-9. KLASSE LÆRERVEJLEDNING Genfærd er en alvorlig roman for unge om mobning og selvmord, og de efterfølgende følelser af skyld, skam

Læs mere

READ SAMMEN OM LÆSNING PÅ MELLEMTRINNET LÆSEKONTRAKT

READ SAMMEN OM LÆSNING PÅ MELLEMTRINNET LÆSEKONTRAKT READ SAMMEN OM LÆSNING PÅ MELLEMTRINNET LÆSEKONTRAKT Læsekontrakt_Mellemtrin.indd 1 18-12-2018 09:57:01 Læsekontrakt_Mellemtrin.indd 2 18-12-2018 09:57:01 SÅDAN BRUGER DU LÆSEKONTRAKTEN Notér i læsekontrakten

Læs mere

Opgaver. Europa. Før du læser. Kig på forsiden. Fortæl om, hvad du kan se på billedet. Bogens titel. Forfatter. Forlag

Opgaver. Europa. Før du læser. Kig på forsiden. Fortæl om, hvad du kan se på billedet. Bogens titel. Forfatter. Forlag Europa Før du læser Kig på forsiden. Fortæl om, hvad du kan se på billedet. Bogens titel Forfatter Forlag Læs bagsideteksten. Skriv sætningerne færdige. Europa Europa Folk er 1 Læs indholdsfortegnelsen

Læs mere

Hvad ved jeg om fantasy? Tænk dig godt om. Kig på skemaet. Kig i bogen. Skriv eller tegn alt, hvad du ved om fantasy.

Hvad ved jeg om fantasy? Tænk dig godt om. Kig på skemaet. Kig i bogen. Skriv eller tegn alt, hvad du ved om fantasy. Før jeg læser bogen Hvad ved jeg om fantasy? Tænk dig godt om. Kig på skemaet. Kig i bogen. Skriv eller tegn alt, hvad du ved om fantasy. Fantasy Dorte Lilmose Gyldendal Hvad ved jeg om fantasy? Skriv

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

Hvordan har du det i børnehaven?

Hvordan har du det i børnehaven? Samtale om børnemiljø Dansk Center for Undervisningsmiljø. Danish Centre of Educational Environment www.dcum.dk. dcum@dcum.dk. tlf. +45 722 654 00. fax +45 722 654 01 Postboks 2077. Blommevej 40. DK -

Læs mere

LÆSEGUIDER til børnehaveklassen

LÆSEGUIDER til børnehaveklassen LÆSEGUIDER til børnehaveklassen Solstrålebøgerne TRIN 1 af Lis og Torben Pøhler Trin 1 cow boy ter s m o l B I Walkklovn to Sc loere hool r pape gøje På v e j til sk o le pilot Hvem Forlag et Pø www hl.poehl

Læs mere

Råd og redskaber til skolen

Råd og redskaber til skolen Råd og redskaber til skolen v/ Anna Furbo Rewitz Udviklingskonsulent i ADHD-foreningen og projektleder på KiK ADHD-foreningens konference Kolding d. 4/9 2015 Temablokkens indhold De tre overordnede råd

Læs mere

Hvad står der? Opgaver: Balotelli. 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X

Hvad står der? Opgaver: Balotelli. 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Hvad står der? 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Tekst Illustrationer Omslag Titel Foto Indholdsfortegnelse Overskrift Tegning Stikord Billedtekst Skema Sidetal Faktaboks Landkort Udgivelsesår Punktopstilling

Læs mere

Undervisningsforløb med billedromanen Emmely M i 5. klasse

Undervisningsforløb med billedromanen Emmely M i 5. klasse Undervisningsforløb med billedromanen Emmely M i 5. klasse Af Mette Kjersgaard Andersen Dette undervisningsforløbs overordnede formål er at etablere en forståelse for genren fantastiske fortællinger. Hensigten

Læs mere

Velkommen til din logbog!

Velkommen til din logbog! Logbog for: Junior Velkommen til din logbog! Denne bog er til dig, der skal træne med Hukommelsesleg Flex. I logbogen får du information om arbejdshukommelsen. Du får at vide, hvordan træningen foregår,

Læs mere

6.D: Berømmelsens pris

6.D: Berømmelsens pris Mandag Kl. 8.00 11.15: Eleverne læser sine undre spørgsmål igen. Indsamling af kilder til projektet. Eleverne skaber sin egen mediebrønd, som passer til en gruppes vinkel, hovedperson og sammenlignelige

Læs mere

Uge 15: Verden omkring mig. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Verden omkring mig side 1 HIPPY

Uge 15: Verden omkring mig. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Verden omkring mig side 1 HIPPY Kursusmappe Uge 15: Verden omkring mig Vejledning til HippHopp guider Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp uge_15_guidevejl_verden_omkring_mig.indd 1 06/07/10

Læs mere

Innovation Step by Step

Innovation Step by Step Innovation Step by Step Elevhæfte. kl. verdens bedste læserum Et tværfagligt forløb mellem dansk og billedkunst Innovation Step by Step Et undervisningsmateriale til mellemtrinnet med fokus på arkitektur

Læs mere

Du skal lære. o o o o o. Om filmen. Filmen er en animationsfilm. Animation betyder at gøre noget levende.

Du skal lære. o o o o o. Om filmen. Filmen er en animationsfilm. Animation betyder at gøre noget levende. Du skal lære o o o o o At tale om, hvad der sker i filmen på dansk. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmen. At læse og forstå korte tekster om filmen på dansk. At skrive ord og sætninger om

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30: Venner. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Venner side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30: Venner. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Venner side 1 Uge 30: Venner Vejledning til HippHopp guider Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Venner side 1 HIPPY HippHopp uge_30_guidevejl_venner.indd 1 06/07/10 10.41 Denne vejledning er et

Læs mere

Undervisningsmateriale til indskolingen

Undervisningsmateriale til indskolingen Undervisningsmateriale til indskolingen Øvelse 1: Snak i fællesskab Du kan starte med at (gen)fortælle, at tegnefilmen bl.a. viser, at børn og voksne tit tænker forskelligt. Malthes forældre tror slet

Læs mere

Billedet fortæller historier

Billedet fortæller historier Billedet fortæller historier 1. - 5. klassetrin. Billedkunst, dansk og historie H.A. Brendekilde (1857-1942): Udslidt, 1889 Olie på lærred, 207 x 270 cm FOR MEGET LÆNGE siden snart 125 år - malede en ung

Læs mere

Arbejdsopgaver til Som en tikken under huden Udarbejdet af Camilla Wandahl

Arbejdsopgaver til Som en tikken under huden Udarbejdet af Camilla Wandahl Arbejdsopgaver til Som en tikken under huden Udarbejdet af Camilla Wandahl Følgende opgaver er udarbejdet, så eleverne alene, to og to, i grupper og fælles i klassen får mulighed for at arbejde med romanen

Læs mere

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen.

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen. Til underviseren Her er nogle små skrivelser med information til forældrene om Perspekt. Du kan bruge dem til løbende at lægge på Forældreintra eller lignende efterhånden som undervisningen skrider frem.

Læs mere

Du skal lære. o o o o o. Om filmen. Filmen er en animationsfilm. Animation betyder at gøre noget levende.

Du skal lære. o o o o o. Om filmen. Filmen er en animationsfilm. Animation betyder at gøre noget levende. Du skal lære o o o o o At tale om, hvad der sker i filmen på dansk. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmen. At læse og forstå korte tekster om filmen på dansk. At skrive ord og sætninger om

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

Undervisningsforløb til Pigen med den sorte kuffert

Undervisningsforløb til Pigen med den sorte kuffert Undervisningsforløb til Pigen med den sorte kuffert Målgruppe: 2.-3. klasse Lavet af Christine Lund Jakobsen Aktiviteter 1. Forforståelse Tænd et stearinlys. Rul gardinerne for, og saml børnene tæt omkring

Læs mere

Nej sagde Kaj. Forløb

Nej sagde Kaj. Forløb Nej sagde Kaj Kaj siger nej til alle mors gode tilbud om rejser ud i verden. Han vil hellere have en rutsjebanetur - og det får han, både forlæns og baglæns gennem mærkelige og uhyggelige steder som Gruel

Læs mere

Undervisningsforslag til Spis ormen, Janus Kodal. Målgruppe: klasse

Undervisningsforslag til Spis ormen, Janus Kodal. Målgruppe: klasse Handling En gruppe børn begynder i skolen efter en lang ferie. Alex er ny i klassen, og han bliver placeret i den gruppe, hvor Marco, Lukas, Emma og Sisse sidder. Marco fortæller Alex, at det er hans gruppe,

Læs mere

Hvorfor gør man det man gør?

Hvorfor gør man det man gør? Hvorfor gør man det man gør? Ulla Kofoed, lektor ved Professionshøjskolen UCC Inddragelse af forældrenes ressourcer - en almendidaktisk udfordring Med projektet Forældre som Ressource har vi ønsket at

Læs mere

Hvis jeg flytter i en flaske

Hvis jeg flytter i en flaske Undervisningsmateriale til Hvis jeg flytter i en flaske Lavet af Christine Lund Jakobsen Målgruppe: (0.) 1.-2. klasse Introduktion I dette materiale kan du finde ideer til, hvordan der kan arbejdes med

Læs mere

Undervisningsmateriale udarbejdet af overlærer Bodil Johanne Fris. Forlaget Brændpunkt

Undervisningsmateriale udarbejdet af overlærer Bodil Johanne Fris. Forlaget Brændpunkt Undervisningsmateriale udarbejdet af overlærer Bodil Johanne Fris Forlaget Brændpunkt Kort om bogen Vi er kommet for at leve er en realistisk ungdomsroman, der giver dig et godt afsæt til samtaler om,

Læs mere

Sådan bruger du ereolens app på en Android tablet eller smartphone

Sådan bruger du ereolens app på en Android tablet eller smartphone Sådan bruger du ereolens app på en Android tablet eller smartphone Med ereolens app har du mulighed for at læse bøger online (via stream) og at hente bøger ned til din tablet eller smartphone til offline

Læs mere

Drengen på Elmegården, Bodil Bredsdorff Målgruppe: klasse

Drengen på Elmegården, Bodil Bredsdorff Målgruppe: klasse Majken er fortælleren. Det starter med en skilsmisse, og dengang det var uhørt at lade sig skille. Men Majken og hendes musikglade overlever af en mor forlader faren uden den store dramatik. Moren har

Læs mere

Excel regneark. I dette kapitel skal I arbejde med noget af det, Excel regneark kan bruges til. INTRO EXCEL REGNEARK

Excel regneark. I dette kapitel skal I arbejde med noget af det, Excel regneark kan bruges til. INTRO EXCEL REGNEARK Excel regneark Et regneark er et computerprogram, der bl.a. kan regne, tegne grafer og lave diagrammer. Regnearket kan bruges i mange forskellige sammenhænge, når I arbejder med matematik. Det kan gøre

Læs mere

Tegn på læring til de 4 læringsmål

Tegn på læring til de 4 læringsmål Plot 6, kapitel 1 At spejle sig Side 10-55 Oplevelse og indlevelse fase 1 Eleven kan læse med fordobling at læse på, mellem og bag linjerne Eleven kan udtrykke en æstetisk s stemning måder at udtrykke

Læs mere

3. Løs følgende opgaver i dit hæfte: Hvad er der sket (førnutid)? Hvad vil der ske (fremtid)? Hvordan er kompositionen i de første to kapitler?

3. Løs følgende opgaver i dit hæfte: Hvad er der sket (førnutid)? Hvad vil der ske (fremtid)? Hvordan er kompositionen i de første to kapitler? DE GALE KIM FUPZ AAKESON 1. Hurtigskriv i ti minutter. Emnet er De gale. 2. + Du skal nu i gang med at læse. Romanen handler om nogle unge mennesker, der rejser gennem Danmark. Mens du læser, skal du indtegne

Læs mere

Den dag mit sovedyr blev væk

Den dag mit sovedyr blev væk At berette En personlig beretning Vi læser MÅL Du kan skrive om en oplevelse, du har haft med dit sovedyr. Tal om... Hvilke sovedyr har I været rigtig glade for? Fortæl hvorfor. Læs sammen og tænk Den

Læs mere

LITTERATURFORLØB klasse

LITTERATURFORLØB klasse LITTERATURFORLØB 2.-4. klasse til Tudetøsen af Bent Haller og Lea Letén BENT HALLER OG LEA LETÉN Tudetøsen forløb af Marianne Eskebæk og Kenneth Jakobsen Bøye INTRO Formål Eleverne får øjnene op for, hvordan

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Du skal se en film om emnet familie o. Drengen i kufferten

Du skal se en film om emnet familie o. Drengen i kufferten Du skal se en film om emnet familie o Drengen i kufferten Du skal lære o At tale på dansk om emnet familie. o At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmene. o At læse og forstå tekster om emnet familie

Læs mere

Hvordan har du det i fritidshjemmet Samtale om børnemiljø

Hvordan har du det i fritidshjemmet Samtale om børnemiljø i fritidshjemmet Samtale om børnemiljø Dansk Center for Undervisningsmiljø. Danish Centre of Educational Environment www.dcum.dk. dcum@dcum.dk. tlf. +45 722 654 00. fax +45 722 654 01 Postboks 2077. Blommevej

Læs mere

Undervisningsforløb til mellemtrinnet. Et børnehjem

Undervisningsforløb til mellemtrinnet. Et børnehjem FORLAG Et børnehjem Af Henriette Langkjær, Bredballe Privatskole Foto: Frank Productions ApS Introduktion Et børnehjem er en gribende animationsfilm, som bygger på en dokumentarisk radioudsendelse fra

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER. (men det er ikke altid det de andre kalder mig)

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER. (men det er ikke altid det de andre kalder mig) BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER JEG ER FREDE (men det er ikke altid det de andre kalder mig) Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse,

Læs mere

ÅRSPLAN 4. KLASSE DANSK 2016/2017 Voldumegnens Friskole, Eva Bak Nyhuus

ÅRSPLAN 4. KLASSE DANSK 2016/2017 Voldumegnens Friskole, Eva Bak Nyhuus ÅRSPLAN 4. KLASSE DANSK 2016/2017 Voldumegnens Friskole, Eva Bak Nyhuus Undervisningen i dansk i 4. klasse er tilrettelagt på baggrund af Undervisningsministeriets Forenklede Fælles Mål. I 4. klasse skal

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

Kender jeg Ole Lund Kirkegaard?

Kender jeg Ole Lund Kirkegaard? Før jeg læser bogen Kender jeg Ole Lund Kirkegaard? Se på side 20. Her er billeder af 4 bøger. Nina Sahl Ole Lund Kirkegaard Gyldendal 1. Hvad hedder de 4 bøger? 1 2 3 4 2. Hvis du kender bøgerne, så tegn

Læs mere

Mål for læringsforløb Dansk efter 2. klasse

Mål for læringsforløb Dansk efter 2. klasse Mål for læringsforløb Dansk efter 2. klasse Emne: Folk og røvere i Kardemommeby Fælles Mål (færdigheds- og vidensmål) Forberedelse Eleven kan forberede læsning gennem samtale i klassen måder til at skabe

Læs mere

PIRLS 2011. Hæfte. PIRLS & TIMSS Danmark Tuborgvej 164, 2400 København NV IEA, 2011

PIRLS 2011. Hæfte. PIRLS & TIMSS Danmark Tuborgvej 164, 2400 København NV IEA, 2011 PIRLS 20 Hæfte L PIRLS & TIMSS anmark Tuborgvej 64, 2400 København NV IEA, 20 Vejledning I dette hæfte skal du læse nogle tekster og svare på spørgsmål om det, du læser. u vil måske synes, at noget af

Læs mere

En indsats for indskolingselever 0.-3.kl.?

En indsats for indskolingselever 0.-3.kl.? En indsats for indskolingselever 0.-3.kl.? Hvornår sættes der ind? Hvordan sættes der ind? Eksempler på it-støttede indsatser Eksempler på forældresamarbejde Hvorfor tidlig indsats? Michael Rosholm, leder

Læs mere

Faglig læsning og skrivning

Faglig læsning og skrivning Forældreguide Faglig læsning og skrivning Mellemtrinnet på 36-42 dage. unger efter en drægtighedsperiode Sciurus vulgaris, der føder tre-syv bronzealderfund i bronze og guld. nationalklenodie et enestående

Læs mere

Undervisningsforløb til billedbogen: De forbandede dukker land, Kim Fupz Aakeson

Undervisningsforløb til billedbogen: De forbandede dukker land, Kim Fupz Aakeson Forløbet er bygget op efter Thomas Illum Hansens: Ind i værket inde i værket ud af værket. Forslag til undervisningen: Opgaverne kan løses på forskellige devices. Her er specifikt medtaget ideer og forslag

Læs mere

Hvad er en gruppe, og hvorfor er det vigtigt at være en del af gruppen?

Hvad er en gruppe, og hvorfor er det vigtigt at være en del af gruppen? Navn: Hvad er en gruppe, og hvorfor er det vigtigt at være en del af gruppen? Dato: Kapitel 7: Øvelsesark 1 Side 1 af 2 I kapitel 7 i Børnenes lærebog ser vi på, hvad det betyder at være en del af en gruppe,

Læs mere

Pædagogisk vejledning

Pædagogisk vejledning Pædagogisk vejledning Sara Sejrskild Rejsenhus september 2013 Indhold Information til læreren... 3 Gå på opdagelse.... 4 Når litteraturen bliver digital... 4 Symmetri og kontrapunkt i fortællingen....

Læs mere

Sara Skaarup: Sort sommer, Dansklærerforeningen, FFF,

Sara Skaarup: Sort sommer, Dansklærerforeningen, FFF, Sara Skaarup: Sort sommer, Dansklærerforeningen, FFF, Jonas og 27 andre unge ankommer til en sommerlejr, der er noget anderledes end de fleste af den slags lejre. Ingen fælles arrangementer og pligterne

Læs mere

Undervisningsforslag til Spis ormen, Janus Kodal

Undervisningsforslag til Spis ormen, Janus Kodal Handling En gruppe børn begynder i skolen efter en lang ferie. Alex er ny i klassen, og han bliver placeret i den gruppe, hvor Marco, Lukas, Emma og Sisse sidder. Marco fortæller Alex, at det er hans gruppe,

Læs mere

Intro. Kompetenceområde: Læsning Finde tekst. Eleven kan vælge en tekst ud fra et mindre udvalg. Tekstforståelse

Intro. Kompetenceområde: Læsning Finde tekst. Eleven kan vælge en tekst ud fra et mindre udvalg. Tekstforståelse Intro Finde tekst Eleven kan vælge en tekst ud fra et mindre udvalg Tekstforståelse Eleven har viden om fortællende og informerende teksters struktur Eleven kan få øje på sproglige træk sproglige, lydlige

Læs mere

Opgaver til Skilles. Annette Møller. Forlaget Delta

Opgaver til Skilles. Annette Møller. Forlaget Delta Opgaver til Skilles Annette Møller Forlaget Delta 1 1. Søvnløs Hvordan har jeg-fortælleren det? Beskriv stemningen i huset, som jeg-fortælleren oplever den! Brug tillægsordene fra teksten! Hvilke ting

Læs mere