Til Magistraten. Budget og Planlægnings bemærkninger til afdelingernes budget

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Til Magistraten. Budget og Planlægnings bemærkninger til afdelingernes budget"

Transkript

1 Til Magistraten Budget og Planlægnings bemærkninger til afdelingernes budget Side 1 af 8 1. Indledning Dette notat beskriver de ændringer og forhold, der er indeholdt i afdelingernes budgetforslag, og som har betydning for magistratens budgetforslag for Større budgetændringer i de enkelte afdelinger, der ikke er af teknisk karakter, ændringer i afdelingernes mål samt andre væsentlige ændringer er beskrevet i bilag 1. Budgetbemærkninger, takstoversigter, personaletal samt en oversigt over alle budgetændringer kan ses på H-drevet (Hotellet): Budget og Regnskab/Budget 2015/Afdelingernes budget. Der tages først stilling til konsekvenserne af budgetmodellerne i magistratens budgetforslag. Ændringerne som følge af budgetmodellerne, hvis de beregnes og udmøntes som hidtil, er præsenteret i afsnit Beslutningspunkter Det indstilles, at magistraten tiltræder, at det videre arbejde med magistratens budgetforslag baserer sig på følgende: BORGMESTERENS AFDELING Budget og Planlægning Aarhus Kommune Budget og Planlægning Rådhuset, Rådhuspladsen Aarhus C Telefon: Direkte telefon: budget@ba.aarhus.dk Direkte tr@aarhus.dk Sag: 13/ Sagsbehandler: Troels Rottbøll At 1: Afdelingernes budgetforslag herunder mål i budgetbemærkninger, økonomien som fremgår i økonomiafsnittet i afdelingernes budgetbemærkninger samt taksterne indarbejdes. At 2: Borgmesterens Afdelings forslag til ændringer i budgetforslaget indarbejdes. Efter afdelingernes fremsendelse af materiale til afdelingernes budgetforslag er der fremkommet forlag til yderligere ændringer. Borgmesterens Afdeling foreslår, at disse ændringer indarbejdes i budgettet. Ændringerne vil få konsekvenser for den samlede økonomi, serviceudgifterne i budgetforslaget, samt ændre økonomitabellerne i magistratsafdelingernes budgetbemærkninger. De foreslåede ændringer er nærmere beskrevet i bilag 1. Borgmesterens Afdeling foreslår:

2 At 2.1: der fra 2015 og frem optages en reserve på 5 mio. kr. til merudgifter som følge af, at bloktilskudskompensationen for tilsynsreformen ikke er tilstrækkelig. At 2.2: budgettet til særligt dyre enkeltsager vedr. merudgiftsydelser tilpasses det faktiske indtægtsniveau. Det indebærer en merudgift på 0,6 mio. kr. årligt. At 2.3: budgettet for det ikke-styrbare område vedr. vederlagsfri fysioterapi løftes med 6 mio. kr. årligt. Budgetløftet skyldes, at der har været en væsentlig udgiftsudvikling de senere år. At 2.4: der på anlægsreserven optages en udgift som følge af indfrielse af indtægtskrav fra finansieringspuljen for Godsbanen samt salget af Saltholmsgade/Hjortensgade. Ligeledes foreslås som følge salget af Saltholmsgade/Hjortensgade optaget en permanent udgift på driftsreserven. Side 2 af 8 At 2.5: som anført i regnskabsindstillingen for 2013 nulstilles reserven vedr. forrentning af den fri egenkapital på varmeområdet i årene 2015 og frem. At 2.6: takster på AffaldVarme-området vedr. renovationsgebyret nedsættes som foreslået i bilag 1. Effekten af de foreslåede korrektioner - hvis de tiltrædes - fremgår af tabel 1. En nærmere beskrivelse af disse ændringer fremgår af bilag 1 Tabel 1: Foreslåede korrektioner Mio. kr. Sektor Type Tilsyn af plejefamilier, døgninstitutioner og 9.20 Service 5,0 5,0 5,0 5,0 opholdssteder Særligt dyre enkeltsager 1.04 Overførsel 1,0 1,0 1,0 1,0 Særligt dyre enkeltsager 1.06 Overførsel -0,4-0,4-0,4-0,4 Vederlagsfri fysioterapi 3.35 Service 6,0 6,0 6,0 6,0 Finansieringspuljen for Godsbanen + salg af 9.20 Anlæg 7,1 Saltholmsgade/Hjortensgade Salg af Saltholmsgade/Hjortensgade 9.20 Service 0,6 0,6 0,6 0,6 Nulstilling af reserve vedr. egenkapital på varmeområdet 9.20 Anlæg 5,3 5,3 5,3 5,3 De foreslåede ændringer vedrørende service er indregnet i opgørelsen af serviceudgifterne i afsnit Udgiftsændringer siden budget 2014 Tabel 2 viser de overordnede ændringer i udgifterne i de enkelte år, siden byrådet vedtog budgettet for Tabellen indeholder både magistratsafdelingernes budgetforslag samt de ændringer der er foreslået af Borgmesterens Afdeling. Indtægtssiden vurderes først i magistratens budgetforslag. Derfor er der i tabellen alene vist ændringer på udgiftssiden. Ændringerne vises inkl. konsekvenserne af budgetmodellerne samt ændringerne i tabel 1.

3 Tabel 2: Ændringer af udgifterne siden B2014 i årene Mio. kr Overførsler 2,8-45,3-63,3-77,4 Anlæg* 6,7 3,0 2,7-9,0 Service** 23,4 15,5 9,6 64,2 *Eksklusiv: Tillægsbevillinger, Ældreboliger, Forsyningsvirksomheder, videreførelse af KBbevillinger og anlægsændringer i 2018, der blev besluttet i budget **Inklusive konsekvenserne af budgetmodellerne og de foreslåede ændringer i tabel 1. Ændringer på overførselsområdet De samlede ændringer på overførselsområdet fra overslagsårene i Budget 2014 til Afdelingernes Budget 2015 medfører merudgifter på knap 3 mio. kr. i 2015 og mindreudgifter i overslagsårene på 45 mio. kr. i 2016, 63 mio. kr. i 2017 og 77 mio. kr. i Side 3 af 8 Som udgangspunkt forventes det, at de samlede mindreudgifter på overførselsområdet vil blive modsvaret af samlede mindreindtægter fra budgetgaranti, beskæftigelsestilskud og balancetilskud. Dette afhænger dog af udgiftsudviklingen i Aarhus sammenlignet med resten af landet. Erfaringsmæssig får Aarhus sjældent dækket alle udgifterne herfra, hvorfor der i lighed med tidligere år budgetteres med et tab. Der forventes lavere udgifter på følgende områder: førtidspension, kontanthjælp, sygedagpenge og fleksjob. Det hænger blandt andet sammen med førtids- og fleksjobreformen og kontanthjælpsreformen, men ligger også i tråd med de byrådsvedtagne investeringsmodeller på beskæftigelsesområdet. Investeringsmodeller indebærer, at investeringer i ekstraordinære indsatser forventes at nedbringe udgifterne til bl.a. sygedagpenge. Der forventes højere udgifter til de forsikrede ledige blandt andet som følge af indførelsen af den midlertidige arbejdsmarkedsydelse. Der forventes også højere udgifter til boligsikring, hvilket bl.a. hænger sammen med kontanthjælpsreformen. Endeligt forventes højere udgifter til seniorjob i 2015, hvilket grundlæggende hænger sammen med den forkortede dagpengeperiode. Udviklingen i udgifterne til overførselsindkomster i Beskæftigelsesforvaltningen (førtidspension, kontanthjælp, sygedagpenge m.v.) er i øvrigt nærmere beskrevet i bilag 5. Anlæg Mindreudgifterne i årene i tabel 2 skyldes, at der er sket en opdatering af reserven til letbanen som følge af ændret vurdering af dækningsafgiften. Det indebærer, at reserven forhøjes med 1,4 mio. kr. i 2015 og reduceres med ca. 2,5 mio. kr. i årene I henhold til planen for finansiering af Aarhus Kommunes tilskud til Fonden Aarhus 2017 er der lagt et indtægtskrav på 11,8 mio. kr. under Kulturforvaltningen i Indtægtsreserven på 5,3 mio. kr. årligt vedr. forrentningen af den fri egenkapital på varmeområdet nulstilles.

4 Ændringer i serviceudgifterne Set i forhold til overslagsårene i budget 2014 stiger serviceudgifterne med 23 mio. kr. i året 2015 og 16 mio. kr. i 2016 og 10 mio. kr. i De væsentligste ændringer er beskrevet i nedenstående. I budgetproceduren for budget 2015 er det besluttet, at der i budgettet indarbejdes effektivisering og omstilling for 0,5 % af lønsummen. Pengene er reserveret på reserven til uforudsete udgifter, samt til et råderum til politisk prioritering, herunder mulighed for gældsafvikling. Serviceudgifterne stiger med 10 mio. kr. i 2015 og 2016 som følge af en justering og udvidelse af investeringsmodellen vedr. ledighedsydelse og fleksjob (vedtaget i regnskab 2013). Side 4 af 8 Barselsudligningsordningen medfører årlige mindreudgifter på 10 mio. kr. Ændringen påvirker både nøgletallene og serviceudgifterne. Tilsynsreformen på det sociale område har betydet, at en række opgaver med godkendelse og tilsyn af tilbuddene er flyttet til Silkeborg Kommune. Aarhus Kommunes merudgifter ved etableringen af tilsynet overstiger i væsentlig grad den bloktilskudskompensation, som kommunen har fået. Derfor er det foreslået, at der afsættes en reserve på 5 mio. kr. årligt fra og med Magistratsafdelingerne har i året 2015 budgetteret med et forbrug af decentrale opsparing, som er 18 mio. kr. større end det forbrug i 2015, der var forudsat i budget Serviceudgifterne falder med 7 mio. kr. i 2015, 9 mio. kr., 14 mio. kr. og 16 mio. kr. i de følgende år som følge af at afdelingerne via forventede sparede energiudgifter finansierer anlægsinvesteringen i energirenovering. Budgetændringer som følge af budgetmodellerne indebærer mindre serviceudgifter i 2015 og 2016, mens der er merudgifter i 2017 og Ændringerne som følge af budgetmodellerne er nærmere beskrevet i nedenstående afsnit om budgetmodellerne. I forbindelse med indarbejdelse af mindreudgifter til budgetmodellerne, er der sket en revurdering af andelen, af 0-2-årige, der passes i dagplejen. Andelen har været faldende i de senere år. Det forventes at andelen også vil falde i de kommende år. Til dækning af de forventede merudgifter, reserveret 1 mio. kr. i 2016, 2 mio. kr. i 2017 og 3 mio. kr. i Siden vedtagelsen af budgettet for 2014 har byrådet godkendt en række tillægsbevillinger, der øger serviceudgifterne med 4 mio. kr. i 2015, 6 mio. kr. i 2016 og 2 mio. kr. i I 2018 indebærer godkendte tillægsbevillinger, at serviceudgifterne bliver 2 mio. kr. mindre. På de ikke-styrbare serviceområder er der en række mer- og mindreudgifter på serviceområder. Hvis der ses bort fra budgetmodellerne er der samlet set merudgifter på 6 mio. kr. i 2015, 7,2 mio. kr. i 2016, 22,8 mio. kr. i 2017 og 32,3 mio. kr. i Ændringerne på de ikke-styrbare områder fremgår af bilag 6. De ikke-styrbare merudgifter er indarbejdet i budgetforslaget. Budgetmodeller Serviceudgifterne på de befolkningsafhængige områder ændres som følge af den seneste befolkningsprognose samt ændringer i

5 efterspørgselsprocenter. Endvidere er der budgetmodeller på afledt drift af nye veje samt hjælpemidler. Der tages stilling til budgetmodellernes økonomiske konsekvenser i forbindelse med magistratens budgetforslag. Budgetmodellerne indarbejdes teknisk i Opus i afdelingernes budgetforslag. Den tekniske indarbejdelse af budgetmodellerne i Opus sker blandt andet for, at gøre det muligt at beregne takster på børneområdet. I afdelingernes budget tages der altså ikke stilling til, om budgetmodellerne skal udmøntes med fuld effekt. Den beslutning vil først blive taget i forbindelse magistratens budget. I nedenstående tabeller fremgår de beløb, der teknisk er indarbejdet i Opus. Side 5 af 8 Tabel 3 viser de mer- og mindreudgifter i budgetmodellerne, der følger af den seneste befolkningsprognose, ændrede efterspørgselsprocenter samt konsekvenserne af budgetmodellerne på vej- og hjælpemiddelområdet. Udgifterne som følge af budgetmodeller er 9,5 mio. kr. mindre i 2015 end i budgetoverslagsåret 2015 i budget Merudgiften på 99 mio. kr. i 2018 (som er et nyt budgetoverslagsår) er beregnet i forhold til udgiften i 2017, og indeholder således væksten fra 2016 til Tabel 3: Oversigt over mer-/mindreudgifter i forhold til overslagsårene i B på områder dækket af budgetmodeller: Budget vedrørende Dagpasning Børnesundhed Skole og SFO Handicappede børn og unge Børn og Unge i alt Sundhed og Omsorg - plejemodeller Realvækst hjælpemidler Vedligehold nye veje Socialforvaltningen Aarhus Kommune i alt Tabel 4 viser de potentielle merudgifter som de demografiafhængige budgetmodeller udløser i årene 2015 til 2018 set i forhold til budgettet på disse områder i Dette forudsætter, at byrådet i den videre budgetlægning beslutter, at budgettere med konsekvenserne af budgetmodellerne. Tabel 4: Oversigt over mer-/mindreudgifter i årene i forhold til budgetåret 2014 på de befolkningsafhængige områder: Budget vedrørende Dagpasning Børnesundhed Skole og SFO Handicappede børn og unge Børn og Unge i alt Sundhed og Omsorg - plejemodeller Socialforvaltningen Aarhus Kommune i alt

6 Det skal understreges, at merudgifterne fra budgetmodellerne kun er en del af effekterne af befolkningsvæksten. Merudgifterne modsvares af merindtægter fra skatter, øget andel af statstilskuddet samt udgiftsbehovsudligningsordningen. 4. Udviklingen i de samlede serviceudgifter Tabel 5 viser de samlede serviceudgifter i budgetforslaget. Serviceudgifterne er beregnet inkl. de ændringer, der foreslås her i notatet. Tabel 5. Serviceudgifter i Afdelingernes budgetforslag (2015-priser) Mio. kr. 2014* Serviceudgifter *Serviceudgifterne i 2014 er fratrukket den reservation af serviceramme på 105 mio. kr. som blev optaget i forbindelse med vedtagelsen af budget 2014 Årene er inklusive konsekvenserne af budgetmodellerne, de opsamlede merudgifter på de ikke-styrbare områder (bilag 6) samt de foreslåede ændringer i tabel 1. Side 6 af 8 Serviceudgifterne falder med ca. 49 mio. kr. fra 2014 til Denne udvikling fra 2014 til 2015 var indeholdt i budgettet for Servicevækstrammen for alle landets kommuner 2015 fastlægges i forbindelse med regeringsaftalen, som blev indgået tirsdag den 3. juni Servicevækstrammen for Aarhus Kommune er endnu ikke beregnet, men vurderingen er, at der ikke vil blive problemer med at overholde servicerammen i I budgetproceduren for budget 2015 blev det besluttet, at reservere minimum 50 mio. kr. serviceramme til uforudsete merudgifter. Reservationen skal imødegå unødige opbremsninger midt i budgetåret, og der er altså ikke tale om en finansieret forbrugsmulighed. Da de budgetterede serviceudgifter i 2015 er langt under sidste års serviceramme, vil reservationen sandsynligvis kunne ske uden krav om tvungen opsparing på de styrbare områder. 5. Øvrige forhold Effektiviseringer I budgettet er der krav om at gennemføre effektiviseringer og omstillinger for 0,7 % af lønsummen. Heraf blev 0,2 % besluttet i budget De resterende 0,5 % kommer fra budgetproceduren for budget 2015 hvor det blev besluttet, at der i budgettet indarbejdes effektivisering og omstilling for 0,5 % af lønsummen. Sektor 1.06 og 0.38 indeholder ikke løn og burde derfor have været friholdt i opgørelsen af effektiviseringskravene. Det betyder, at effektiviseringskravet i Borgmesterens Afdeling reduceres med kr. om året, mens effektiviseringskravet for Magistratsafdelingen for Sociale forhold og Beskæftigelse reduceres med kr. i 2015, kr. i 2016, kr. i 2017 og kr. i Samlet set betyder det, at puljen til uforudsete udgifter, råderum til politisk prioritering, herunder mulighed for gældsafvikling reduceret med knap 0,5 mio. kr. årligt og herefter udgør 44,7 mio. kr. i Afledte driftsudgifter til Dokk1 og havnepladser I budgetforliget for 2011 blev det besluttet, at de direkte afledte udgifter til drift og vedligehold af henholdsvis Multimediehuset og Havnepladserne skulle håndteres i forbindelse med den tekniske budgetlægning for De direkte udgifter til drift blev opgjort på baggrund af indstillingen

7 Multimediehuset og Havnepladserne drift, vedligehold og aktiviteter som blev behandlet i byrådet den 8. september Efterfølgende er der sket en række ændringer i byggeprojektet Dokk1. Der er enighed mellem Kultur og Borgerservice og Borgmesterens Afdeling om at tilførsel af et beløb på kr. årligt fra 2015 og frem dækker det resterende behov (jf. bilag 1). I forhold til Teknik og Miljøs direkte afledte driftsudgifter til Havnepladserne er der tilsvarende foretaget en fornyet vurdering på baggrund af det endelige projekt. Det foreslås på den baggrund, at Teknik og Miljø tilføres kr. årligt fra 2015 og frem. Beløbet knytter sig primært til drift af legeplads samt kajanlæg og vejbroer. Udgifterne finansieres af reserven til merudgifter til driften af Multimediehuset og Havnepladserne. Side 7 af 8 Løbende tilpasninger af budgettet I budgetlægningen indlæses der løbende ændringer til økonomisystemet. Det drejer sig blandt andet om byrådsgodkendte tillægsbevillinger. Af tekniske årsager kan fremskrivningen af sådanne ændringer medføre, at magistratsafdelingernes budgetter kommer til at adskille sig fra deres rammer. Det medfører, at det ser ud som om, at afdelingerne enten sparer op eller forbruger af deres opsparing, hvilket ikke er intentionen. I sådanne tilfælde skal afdelingerne forklare i regnskabet, hvorfor deres forbrug ikke svarer til deres budget. For at undgå denne uhensigtsmæssige arbejdsgang bemyndiges magistratsafdelingerne til at indberette ændringer til økonomisystemet, der sikrer, at deres budget tilpasses til deres ramme. Det skal understreges, at en sådan tilpasning ikke har betydning for de økonomiske nøgletal. Bilag til afdelingernes budget Der er vedlagt en række bilag, som nærmere beskriver og uddyber nogle af de forhold, der indgår i budgetforslaget. Herudover er alle følgeskrivelserne fra magistratsafdelingerne vedlagt. Alle bilagene er behandlet i dette notat og i bilag 1 under de afdelinger, hvor det er relevant. Derudover er der i bilag 4 en boligprognose, for årene Boligprognosen er en prognose for fordelingen af boligbyggeriet de kommende 8 år på lokalsamfund/skoledistrikter, I prognosen lægges der især vægt på en fordeling af familieboligbyggeriet, idet dette har stor afledt betydning for udnyttelsen af specielt kapaciteten på skole- og pasningsområdet og derfor den del af prognosen, der har største indvirkning på den kommunale økonomi.

8 Bilagsoversigt Bilag 1: Bilag 2: Bilag 3: Bilag 4: Bilag 4.1: Beskrivelse af væsentlige ændringer på de enkelte magistratsafdelingers område. Indstillinger hvor finansieringen er henvist til budgetdrøftelserne Pladsbehov Boligprognosen for årene Anbefalinger, skemaer og kort Bilag 5: Ikke styrbare udgifter i beskæftigelsesforvaltningen budget Bilag 6 Bilag 7: Bilag 8: Bilag 9: Bilag 10: Bilag 11: Bilag 12 Oversigt over merudgifter på de ikke-styrbare serviceområder i afdelingernes budget Følgebrev fra MSB Følgebrev fra MTM Følgebrev fra MSO Følgebrev fra MKB Følgebrev fra MBU Følgebrev fra BA Side 8 af 8

Notat. Budget og Regnskabs bemærkninger til afdelingernes budget 2014-2017. 1. Indledning. 2. Udgiftsændringer siden budget 2013.

Notat. Budget og Regnskabs bemærkninger til afdelingernes budget 2014-2017. 1. Indledning. 2. Udgiftsændringer siden budget 2013. Notat Til: Magistraten Den 6. juni 2013 Budget og Regnskabs bemærkninger til afdelingernes budget 2014-2017 Aarhus Kommune Borgmesterens Afdeling 1. Indledning Dette notat beskriver de ændringer og forhold,

Læs mere

Ændringer i økonomien siden B2014-2017

Ændringer i økonomien siden B2014-2017 Bilag 2 Dato 20-08-2014 Ændringer i økonomien siden B2014-2017 Tabellen viser de væsentligste ændringer i økonomien i budgetforslaget for 2015-2018. Ændringerne er kommet til, siden Byrådet sidst har behandlet

Læs mere

1. Resume Aarhus vokser, og vi bliver flere og flere aarhusianere. Det sætter præg på alle dele af kommunen.

1. Resume Aarhus vokser, og vi bliver flere og flere aarhusianere. Det sætter præg på alle dele af kommunen. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 1. september 2014 Forslag til budget 2015-2018 1. Resume Aarhus vokser, og vi bliver flere og flere aarhusianere. Det sætter

Læs mere

Halvårsregnskab og forventet regnskab for 2016

Halvårsregnskab og forventet regnskab for 2016 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 6. september 2016 Halvårsregnskab og forventet regnskab for 2016 1. Resume Magistratsafdelingerne har udarbejdet skøn over regnskabet

Læs mere

Notat. Tekniske korrektioner til budgetforslaget for Indledning

Notat. Tekniske korrektioner til budgetforslaget for Indledning Notat Emne: Til: 1. Fællesmøde mellem Magistraten og Økonomiudvalget Byrådets medlemmer Den 11. september 2013 Tekniske korrektioner til budgetforslaget for 2014-2017 Aarhus Kommune Borgmesterens Afdeling

Læs mere

Forløbet af og forudsætningerne for budgetlægningen for budget

Forløbet af og forudsætningerne for budgetlægningen for budget Bilag 2 Fra Borgmesterens Afdeling Dato 25-02-2016 I dette bilag beskrives hvordan den politiske og den administrative budgetproces tilrettelægges på en række konkrete områder. Administrativ proces for

Læs mere

Budgetprocedure for budget

Budgetprocedure for budget Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 31. januar 2017 Budgetprocedure for budget 2018-2021 1. Resume Procedureindstillingen beskriver hvordan budgetlægningen for

Læs mere

Halvårsregnskab og forventet regnskab for 2017

Halvårsregnskab og forventet regnskab for 2017 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 5. september 2017 for 2017 1. Resume Magistratsafdelingerne har udarbejdet skøn over regnskabet. I forhold til budget 2017 viser

Læs mere

BORGMESTERENS AFDELING Økonomi Aarhus Kommune. Tekniske korrektioner til budgetforslaget for

BORGMESTERENS AFDELING Økonomi Aarhus Kommune. Tekniske korrektioner til budgetforslaget for Til Til Byrådets medlemmer Drøftelse ved 1. fællesmøde mellem Magistraten og Økonomiudvalget om budget 2018-2021 Side 1 af 5 Tekniske korrektioner til budgetforslaget for 2018-2021 Indledning I dette notat

Læs mere

Forslag 90: Borgmesterens Afdelings udtalelse vedr. Det Konservative Folkepartis beslutningsforslag om stram økonomisk styring af Aarhus Kommune

Forslag 90: Borgmesterens Afdelings udtalelse vedr. Det Konservative Folkepartis beslutningsforslag om stram økonomisk styring af Aarhus Kommune Forslag 90: Borgmesterens Afdelings udtalelse vedr. Det Konservative Folkepartis beslutningsforslag om stram økonomisk styring af Aarhus Kommune Resume af beslutningsforslaget: De reserverede midler til

Læs mere

Indstilling Magistraten i Aarhus

Indstilling Magistraten i Aarhus Indstilling Magistraten i Aarhus Til Aarhus Byråd Den 23. august 2013 Forslag til budget for 2014 til 2017 1. Resume Aarhus er en by i vækst, og det sætter sit præg på hele kommunen. Kommunen er desuden

Læs mere

Indstilling Magistraten i Aarhus

Indstilling Magistraten i Aarhus Indstilling Magistraten i Aarhus Til Aarhus Byråd 5. september 2011. 1. Resume Aarhus Kommune mærker i lighed med resten af landet den økonomiske krise, hvor blandt andet kravet om nulvækst i de kommunale

Læs mere

Budgetprocedure for budget

Budgetprocedure for budget Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 21. februar 2019 Budgetprocedure for budget 2020-2023 1. Resume Indstillingen beskriver budgetlægningen for Budget 2020. Proceduren

Læs mere

Bilag 5. Den 3. august 2011 Aarhus Kommune

Bilag 5. Den 3. august 2011 Aarhus Kommune Bilag 5 Den 3. august 2011 Aarhus Kommune Borgmesterens Afdeling Generelt I prognosen er der anvendt budgettet for perioden 2011-2014, mens der i 2015-30 er foretaget en fremskrivning af indtægter og udgifter

Læs mere

I indstillingen lægges der op til at: Magistraten udvælger tværgående temaer som direktørgruppen

I indstillingen lægges der op til at: Magistraten udvælger tværgående temaer som direktørgruppen Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 14. februar 2018 Budgetprocedure for Budget 2019 1. Resume Indstillingen beskriver budgetlægningen for Budget 2019. Da det er

Læs mere

Forløbet af og forudsætningerne for budgetlægningen for budget

Forløbet af og forudsætningerne for budgetlægningen for budget Bilag 2 Fra Borgmesterens Afdeling Dato 21-02-2019 I dette bilag beskrives, hvordan den politiske og den administrative budgetproces tilrettelægges på en række konkrete områder. Krav til anlægsforslag

Læs mere

Bilag: Prognose over merudgifter til flygtninge og familiesammenførte til flygtninge. BORGMESTERENS AFDELING Budget og Planlægning Aarhus Kommune

Bilag: Prognose over merudgifter til flygtninge og familiesammenførte til flygtninge. BORGMESTERENS AFDELING Budget og Planlægning Aarhus Kommune Bilag: Prognose over merudgifter til flygtninge og familiesammenførte til flygtninge Der er i forbindelse med prognosen for antal flygtninge og familiesammenførte i Aarhus Kommune i et tværmagistratligt

Læs mere

Aarhus Kommune Opsparingsopgørelse 2012

Aarhus Kommune Opsparingsopgørelse 2012 Bilag til indstilling Bilag 4: Beskrivelse af regnskabsresultatet B4.1 De decentraliserede områder Regnskabsresultatet for de decentraliserede skattefinansierede områder Tabellen Opsparingsopgørelse 2012

Læs mere

Budgetrevision Samlet vurdering. Budgetrevision 2. Forventning til regnskab 2018

Budgetrevision Samlet vurdering. Budgetrevision 2. Forventning til regnskab 2018 Budgetrevision 2 Forventning til regnskab 2018 1 Samlet resultat... 3 Samlet vurdering i forhold til korrigeret budget... 3 Likviditet... 4 Kort vurdering... 4 Holder det korrigerede driftsbudget?... 5

Læs mere

Halvårsregnskab og forventet regnskab for 2015

Halvårsregnskab og forventet regnskab for 2015 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 3. september 2015 Halvårsregnskab og forventet regnskab for 2015 1. Resume Magistratsafdelingerne har udarbejdet skøn over regnskabet

Læs mere

Notat. BORGMESTERENS AFDELING Budget og Planlægning Aarhus Kommune. Tekniske korrektioner til budgetforslaget for

Notat. BORGMESTERENS AFDELING Budget og Planlægning Aarhus Kommune. Tekniske korrektioner til budgetforslaget for Notat Side 1 af 9 Til Til Byrådets medlemmer Drøftelse ved 1. fællesmøde mellem Magistraten og Økonomiudvalget om budget 2017-2020 Tekniske korrektioner til budgetforslaget for 2017-2020 Indledning I dette

Læs mere

Budgetrevision Samlet vurdering. Budgetrevision 4. Forventning til regnskab 2018

Budgetrevision Samlet vurdering. Budgetrevision 4. Forventning til regnskab 2018 Budgetrevision 4 Forventning til regnskab 2018 1 Samlet resultat... 3 Samlet vurdering i forhold til korrigeret budget... 3 Likviditet... 4 Kort vurdering... 5 Holder det korrigerede driftsbudget?... 5

Læs mere

Budgetrevision Samlet vurdering. Budgetrevision 3. Forventning til regnskab 2018

Budgetrevision Samlet vurdering. Budgetrevision 3. Forventning til regnskab 2018 Budgetrevision 3 Forventning til regnskab 2018 1 Samlet resultat... 3 Samlet vurdering i forhold til korrigeret budget... 3 Likviditet... 4 Kort vurdering... 4 Holder det korrigerede driftsbudget?... 5

Læs mere

Bilag til indstillingen om forventet regnskab for Aarhus Kommune og tillægsbevilling til budgetreserverne og de finansielle konti. 1.

Bilag til indstillingen om forventet regnskab for Aarhus Kommune og tillægsbevilling til budgetreserverne og de finansielle konti. 1. Bilag 2 til indstilling om forventet regnskab 2012 for Aarhus Kommune Den 6. december 2012 Bilag til indstillingen om forventet regnskab for Aarhus Kommune og tillægsbevilling til budgetreserverne og de

Læs mere

Aarhus Kommune Resultatopgørelse FVR pr. u. september kr., netto Forventet regnskab pr. u-09 (1) (2) (3)=(1)-(2)

Aarhus Kommune Resultatopgørelse FVR pr. u. september kr., netto Forventet regnskab pr. u-09 (1) (2) (3)=(1)-(2) Bilag 1 til indstilling om forventet regnskab 2015 for Aarhus Kommune Den 10. december 2015 Uddybende kommentarer til Aarhus Kommunes forventede regnskab pr. ultimo september 2015 Det forventede regnskab

Læs mere

Indstilling Magistraten i Århus

Indstilling Magistraten i Århus Indstilling Magistraten i Århus Til Århus Byråd Borgmesterens Afdeling Den 6. august 2007 Århus Kommune Økonomisk Afdeling Borgmesterens Afdeling Forslag til årsbudget for 2008 samt budgetoverslag for

Læs mere

Indstilling Magistraten i Aarhus

Indstilling Magistraten i Aarhus Indstilling Magistraten i Aarhus Til Aarhus Byråd Den 23. august 2013 Forslag til budget for 2014 til 2017 1. Resume Aarhus er en by i vækst, og det sætter sit præg på hele kommunen. Kommunen er desuden

Læs mere

Foreløbigt regnskab 2016

Foreløbigt regnskab 2016 Foreløbigt regnskab 2016 Hermed fremsendes bemærkninger til det foreløbige regnskab 2016 for Aalborg Kommune under følgende overskrifter: 1. Foreløbig resultatopgørelse pr. 7. marts 2017 2. Forventet overførsel

Læs mere

Budgetrevision Samlet vurdering. Budgetrevision 3. Forventning til regnskab 2019

Budgetrevision Samlet vurdering. Budgetrevision 3. Forventning til regnskab 2019 Budgetrevision 3 Forventning til regnskab 2019 1 Samlet resultat... 3 Samlet vurdering i forhold til korrigeret budget... 3 Likviditet... 4 Kort vurdering... 4 Holder det korrigerede driftsbudget?... 5

Læs mere

Stigende udgiftspres til botilbud og bostøtte

Stigende udgiftspres til botilbud og bostøtte Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sundhed og Omsorg Dato 18. juni 2014 Stigende udgiftspres til botilbud og bostøtte 1. Resume Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg (MSO) har oplevet

Læs mere

Aarhus Kommunes regnskab for 2018

Aarhus Kommunes regnskab for 2018 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 3. april 2019 Aarhus Kommunes regnskab for 2018 1. Resume Driftsresultatet for 2018 viser en forbedring på 326 mio. kr. i forhold

Læs mere

Overførselsområdet skal i dette notat ses som udgifter til overførselsindkomst på følgende

Overførselsområdet skal i dette notat ses som udgifter til overførselsindkomst på følgende NOTAT Udviklingen i økonomien på overførselsområdet 2016-2020 Dato: 3. juli 2019 Formålet med dette notat er give et overblik over udviklingen i økonomien på overførselsområdet både via en beskrivelse

Læs mere

Tekniske korrektioner til budgetforslaget for 2015-2018

Tekniske korrektioner til budgetforslaget for 2015-2018 Notat Side 1 af 11 Til Til Byrådets medlemmer Drøftelse ved 1. fællesmøde mellem Magistraten og Økonomiudvalget om budget 2015-2018 Tekniske korrektioner til budgetforslaget for 2015-2018 BORGMESTERENS

Læs mere

Notat. Budget og Regnskabs bemærkninger til afdelingernes budgetbidrag for Magistraten. Den 4. juni 2012 Aarhus Kommune

Notat. Budget og Regnskabs bemærkninger til afdelingernes budgetbidrag for Magistraten. Den 4. juni 2012 Aarhus Kommune Notat Til: Magistraten Den 4. juni 2012 Aarhus Kommune Budget og Regnskabs bemærkninger til afdelingernes budgetbidrag for 2013-2016 Borgmesterens Afdeling 1. Indledning Dette notat beskriver de budgetmæssige

Læs mere

0.20 Budgetreserver. Hovedkonti på driftsreserven. Der er oprettet følgende hovedkonti på driftsreserven: - 1 -

0.20 Budgetreserver. Hovedkonti på driftsreserven. Der er oprettet følgende hovedkonti på driftsreserven: - 1 - Hovedkonti på driftsreserven Der er oprettet følgende hovedkonti på driftsreserven: Overførsel - øvrige Overførsel - lovændringer Service - øvrige Service - lovændringer Løn og pension Finansiering Udenfor

Læs mere

Notat. Ændringer fra B til B og de økonomiske konsekvenser af struktur- og udligningsreformerne BILAG 1. Den 3.

Notat. Ændringer fra B til B og de økonomiske konsekvenser af struktur- og udligningsreformerne BILAG 1. Den 3. Notat BILAG 1 Den 3. august 2006 Ændringer fra B2006-2009 til B2007-2010 og de økonomiske konsekvenser af struktur- og Århus Kommune Økonomisk Afdeling Borgmesterens Afdeling I det følgende beskrives de

Læs mere

Halvårsregnskab 2014 Dok.nr.: 1693 Sagsid.: 14/17602 Initialer: ps Åben sag

Halvårsregnskab 2014 Dok.nr.: 1693 Sagsid.: 14/17602 Initialer: ps Åben sag Halvårsregnskab 2014 Dok.nr.: 1693 Sagsid.: 14/17602 Initialer: ps Åben sag Indledning Folketinget vedtog den 26. februar 2011 en ændring af Lov om kommunernes styrelse. Ændringen indebærer, at kommunerne

Læs mere

Budgetrevision Samlet vurdering. Budgetrevision 2. Forventning til regnskab 2019

Budgetrevision Samlet vurdering. Budgetrevision 2. Forventning til regnskab 2019 Budgetrevision 2 Forventning til regnskab 2019 1 Samlet resultat... 3 Samlet vurdering i forhold til korrigeret budget... 3 Likviditet... 4 Kort vurdering... 4 Holder det korrigerede driftsbudget?... 6

Læs mere

Bilag 5: Regnskabsmæssige forhold til godkendelse og/eller orientering. A: Økonomiske forhold vedrørende regnskabet for 2013. Den 8.

Bilag 5: Regnskabsmæssige forhold til godkendelse og/eller orientering. A: Økonomiske forhold vedrørende regnskabet for 2013. Den 8. Den 8. maj 2014 Aarhus Kommune Bilag 5: Regnskabsmæssige forhold til godkendelse og/eller orientering Borgmesterens Afdeling A: Økonomiske forhold vedrørende regnskabet for 2013 B5.1 Uerholdelige tilgodehavender

Læs mere

Mio. kr. Oprindeligt budget 3.800,1 Forventet regnskab 3.743,8 Underskridelse -56,3

Mio. kr. Oprindeligt budget 3.800,1 Forventet regnskab 3.743,8 Underskridelse -56,3 Vedrørende: Notat - budgetopfølgning og forventet regnskab pr. 30. juni 2013 Sagsnavn: Budgetopfølgning 2013 Sagsnummer: 00.30.14-S00-1-12 Skrevet af: Susanne Risager Clausen E-mail: susanne.clausen@randers.dk

Læs mere

Aarhus Kommune Resultatopgørelse FVR pr. u. september kr., netto Forventet regnskab pr. u-09 (1) (2) (3)=(1)-(2)

Aarhus Kommune Resultatopgørelse FVR pr. u. september kr., netto Forventet regnskab pr. u-09 (1) (2) (3)=(1)-(2) Bilag 1 til indstilling om forventet regnskab 2014 for Aarhus Kommune Den 4. december 2014 Resume af Aarhus Kommunes forventede ultimo september 2014 Det forventede regnskab for 2014 pr. ultimo september

Læs mere

Indstilling. Klimatilpasning i Aarhus midtby. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Den 23. maj 2012.

Indstilling. Klimatilpasning i Aarhus midtby. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Den 23. maj 2012. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 23. maj 2012 Klimatilpasning i Aarhus midtby Aarhus Kommune Trafik og Veje Teknik og Miljø 1. Resume Byrådet besluttede i efteråret 2010,

Læs mere

Til Byrådet (Aarhus Byråd via Magistraten) Fra Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg Dato 8. november 2016

Til Byrådet (Aarhus Byråd via Magistraten) Fra Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg Dato 8. november 2016 Indstilling Til Byrådet (Aarhus Byråd via Magistraten) Fra Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg Dato 8. november 2016 tillægsbevillinger MSO 2016 1. Resume Forventet årsresultat på det decentraliserede

Læs mere

Bilag 3 Budgetgaranti og konjunkturregulerede områder

Bilag 3 Budgetgaranti og konjunkturregulerede områder Bilag 3 Budgetgaranti og konjunkturregulerede områder 10. august 2018 Sagsbeh.: thol Økonomiafdelingen 1. Ændringsforslag på budgetgaranterede og konjunkturregulerede områder Budgettet på disse områder

Læs mere

Halvårs- regnskab 2012

Halvårs- regnskab 2012 1 Halvårsregnskab 2012 Regnskabsopgørelse i 1.000 kr. Forbrug pr. 30.6.2012 regnskab Korrigeret budget Budget 2012 Det skattefinansierede område Indtægter Skatter Generelle tilskud mv. Indtægter i alt

Læs mere

Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen - budgetgaranterede områder tillægsbevilling.

Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen - budgetgaranterede områder tillægsbevilling. Punkt 4. Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen - budgetgaranterede områder 2014 - tillægsbevilling. 2014-34532. Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen indstiller, indstiller, byrådet godkender, der

Læs mere

Byrådet, Side 1

Byrådet, Side 1 Byrådet, 06-09-2016 Side 1 2. Åbent punkt - Beslutningssag - 1. behandling af budget 2017-2020 med tilhørende justering af de økonomiske pejlemærker - Sag nr. 16/4131 Sagsgang og sagstype Økonomiudvalget,

Læs mere

Budgetforslag på arbejdsmarkedsområdet bemærkninger

Budgetforslag på arbejdsmarkedsområdet bemærkninger Sagsnr.: 00.30.10-S00-2-16 Dato: 08-08-2016 Sagsbehandler: Carina Andersen Budgetforslag 2017-2020 på arbejdsmarkedsområdet bemærkninger Budgetlægningen på arbejdsmarkedsområdet er underlagt særlige vilkår,

Læs mere

Budgetreserver. Reserven omfatter beløb, som ikke er praktiske eller hensigtsmæssige at placere på sektorernes konti.

Budgetreserver. Reserven omfatter beløb, som ikke er praktiske eller hensigtsmæssige at placere på sektorernes konti. Budgetreserver Reserven omfatter beløb, som ikke er praktiske eller hensigtsmæssige at placere på sektorernes konti. Principielt bør alle udgifter og indtægter budgetteres på de konti, som vedrører det

Læs mere

Indstilling. Justering af seniorjobordningen i Aarhus Kommune. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Magistraten Sundhed og Omsorg

Indstilling. Justering af seniorjobordningen i Aarhus Kommune. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Magistraten Sundhed og Omsorg Indstilling Til Magistraten Sundhed og Omsorg Den 11. februar 2013 Aarhus Kommune Borgmesterens Afdeling Justering af seniorjobordningen i Aarhus Kommune 1. Resume Beskæftigelsesministeriet har opjusteret

Læs mere

Bilag 1. Budgetforudsætninger, resultatopgørelsens poster og serviceudgifter i magistratens budgetforslag for

Bilag 1. Budgetforudsætninger, resultatopgørelsens poster og serviceudgifter i magistratens budgetforslag for Bilag 1 Budgetforudsætninger, resultatopgørelsens poster og serviceudgifter i magistratens budgetforslag for 2014-2017 I dette bilag gennemgås forudsætningerne for budgettet samt de enkelte poster i resultatopgørelsen

Læs mere

Godkendelse af halvårsregnskab Aalborg Kommune.

Godkendelse af halvårsregnskab Aalborg Kommune. Punkt 2. Godkendelse af halvårsregnskab 2016 - Aalborg Kommune. 2016-041110 Magistraten indstiller, at byrådet godkender halvårsregnskab 2016 for Aalborg Kommune i henhold til lov. nr. 156 af 26. februar

Læs mere

NOTAT: Konjunkturvurdering

NOTAT: Konjunkturvurdering Økonomi og Beskæftigelse Økonomi og Analyse Sagsnr. 233717 Brevid. 1717829 Ref. LAOL Dir. tlf. 4631 3152 lasseo@roskilde.dk NOTAT: Konjunkturvurdering 2014-2017 20. august 2013 I budgettet for rammen indkomstoverførsler

Læs mere

Politikområde Børn og unge med særlige behov (Aftaleområdet) Budgetopfølgning ultimo januar Overførte midler fra 2013 gæld

Politikområde Børn og unge med særlige behov (Aftaleområdet) Budgetopfølgning ultimo januar Overførte midler fra 2013 gæld Overordnet konklusion: Politikområde Børn og unge med særlige behov (Aftaleområdet) Budgetopfølgning ultimo januar 2014 Tabel 1: (1.000 kr.) Forventning til årets resultat samt forventet overførsel fra

Læs mere

Indstilling. Forslag til budget Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Magistraten Dato 5. september 2016

Indstilling. Forslag til budget Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Magistraten Dato 5. september 2016 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Magistraten Dato 5. september 2016 Forslag til budget 2017 1. Resume Byrådet i Aarhus Kommune har gennem mange år prioriteret stram økonomistyring og økonomisk

Læs mere

Faxe kommunes økonomiske politik

Faxe kommunes økonomiske politik Formål: Faxe kommunes økonomiske politik 2013-2020 18. februar Faxe kommunes økonomiske politik har til formål at fastsætte de overordnede rammer for kommunens langsigtede økonomiske udvikling og for den

Læs mere

Notat. Emne: Proces frem mod anlægskonference 2013 Magistraten til drøftelse. Den 23. januar Et 10-årigt anlægsprogram for

Notat. Emne: Proces frem mod anlægskonference 2013 Magistraten til drøftelse. Den 23. januar Et 10-årigt anlægsprogram for Notat Emne: Proces frem mod anlægskonference 2013 Til: Magistraten til drøftelse Den 23. januar 2013 Et 10-årigt anlægsprogram for 2014-2024 I budgettet for 2013 blev det besluttet, at der i forbindelse

Læs mere

Forventet regnskab 2017 og tillægsbevillinger

Forventet regnskab 2017 og tillægsbevillinger Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 14. november 2017 Forventet regnskab 2017 og tillægsbevillinger - MSB 1. Resume Sociale Forhold og Beskæftigelse forventer

Læs mere

Indstilling. Indstilling om forventet regnskab for 2006 pr. ultimo juni Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling

Indstilling. Indstilling om forventet regnskab for 2006 pr. ultimo juni Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Borgmesterens Afdeling Den 7. september Århus Kommune Økonomisk Afdeling Borgmesterens Afdeling Indstilling om forventet for pr. ultimo juni 1. Resume På baggrund

Læs mere

Indstilling. Forventet årsregnskab på det specialiserede socialområde pr. 2. kvartal Resume. 2. Beslutningspunkter. 3.

Indstilling. Forventet årsregnskab på det specialiserede socialområde pr. 2. kvartal Resume. 2. Beslutningspunkter. 3. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Den 12. september 2011 Aarhus Kommune Økonomi og Personale Sundhed og Omsorg Forventet årsregnskab på det specialiserede socialområde pr. 2. kvartal 2011 1.

Læs mere

Baggrund Københavns Kommune har besluttet at opdele kommunens budget i fire styringsområder:

Baggrund Københavns Kommune har besluttet at opdele kommunens budget i fire styringsområder: KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi NOTAT Til Økonomiudvalget 27. september 2018 Definition af kommunens styringsområder Ved 2. behandlingen af budgetforslag 2019 og overslagsårene

Læs mere

Bilag 3 Budgetgaranti og konjunkturregulerede områder

Bilag 3 Budgetgaranti og konjunkturregulerede områder Bilag 3 Budgetgaranti og konjunkturregulerede områder 4. maj 2017 Sagsbeh.: thol J.nr.: 00.30.10-S00-8-16 Økonomiafdelingen 1. Ændringsforslag på budgetgaranterede og konjunkturregulerede områder Budgettet

Læs mere

Indtægtsprognose

Indtægtsprognose Indtægtsprognose 2018-2021 1. Ny indtægtsprognose 2018-2021 Der er udarbejdet en ny prognose for indtægterne for skat, tilskud og udligning i juli 2017. De nye indtægter er baseret på udmeldt statsgaranti

Læs mere

Høring vedr. budget Generel orientering

Høring vedr. budget Generel orientering Høring vedr. budget 2014 2017 - Generel orientering Præsentation: Jørgen Bach, Økonomichef i Viborg Kommune Program: (ca. 15 minutter) Hvor bruges pengene? Hvordan ser økonomien ud i 2013? Budgetlægningsprocessen

Læs mere

Budgetreserver. Reserven omfatter beløb, som ikke er praktiske eller hensigtsmæssige at placere på sektorernes

Budgetreserver. Reserven omfatter beløb, som ikke er praktiske eller hensigtsmæssige at placere på sektorernes Budgetreserver Reserven omfatter beløb, som ikke er praktiske eller hensigtsmæssige at placere på sektorernes konti. Principielt bør alle udgifter og indtægter budgetteres på de konti, som vedrører det

Læs mere

Faxe Kommunes økonomiske politik 2012-2015

Faxe Kommunes økonomiske politik 2012-2015 Faxe Kommunes økonomiske politik 2012-2015 Formål Faxe Kommunes økonomiske politik har til formål at fastsætte de overordnede retningslinjer for både de kommende års budgetlægning, det løbende økonomiske

Læs mere

Indstilling Magistraten i Aarhus

Indstilling Magistraten i Aarhus Indstilling Magistraten i Aarhus Til Aarhus Byråd 5. september 2011. Forslag til årsbudget for 2012-2015 1. Resume Aarhus Kommune mærker i lighed med resten af landet den økonomiske krise, hvor blandt

Læs mere

Investeringsmodeller. Status og principper. Budget og Planlægning Borgmesterens Afdeling Aarhus Kommune

Investeringsmodeller. Status og principper. Budget og Planlægning Borgmesterens Afdeling Aarhus Kommune Investeringsmodeller Status og principper Status Følgende byrådsvedtagne investeringsmodeller er aktive: Investeringsmodel vedrørende mellemkommunal refusion Etablering af midlertidige fleksjob for personer

Læs mere

Vedrørende: Forventet regnskab budgetopfølgning pr. 28. februar 2015

Vedrørende: Forventet regnskab budgetopfølgning pr. 28. februar 2015 Vedrørende: Forventet regnskab 2015 - budgetopfølgning pr. 28. februar 2015 Sagsnavn: Budgetopfølgning 2015 Sagsnummer: 00.30.14-S00-1-14 Skrevet af: Susanne Risager Clausen E-mail: susanne.clausen@randers.dk

Læs mere

Budgetreserver Anlæg

Budgetreserver Anlæg Budgetreserver Anlæg Der er oprettet følgende konti på anlægsreserven: XA-8919000809 Bynære havnearealer -115.111-462.895-315.561-171.603-136.278 XA-8919000909 Udv.plan for kollektiv trafik 7.350-10.600

Læs mere

Fremlæggelse af Direktørgruppens forslag til besparelser, herunder effektiviseringskataloget Fælles om nye løsninger

Fremlæggelse af Direktørgruppens forslag til besparelser, herunder effektiviseringskataloget Fælles om nye løsninger 22. august 2018 Fremlæggelse af Direktørgruppens forslag til besparelser, herunder effektiviseringskataloget Fælles om nye løsninger Indledning Det vedlagte materiale udgør Direktørgruppens forslag til,

Læs mere

Korrektioner til budget 2016 som følge af refusionsreform samt tilpasninger i tilskuds- og udligningssystemet

Korrektioner til budget 2016 som følge af refusionsreform samt tilpasninger i tilskuds- og udligningssystemet Til: Økonomiudvalget Fra: Center for Økonomi- og Administration Korrektioner til budget 2016 som følge af refusionsreform samt tilpasninger i tilskuds- og udligningssystemet Baggrund: De foreløbige beregninger,

Læs mere

Bilag 1: Opgørelse af budgetter til vedligehold og genopretning

Bilag 1: Opgørelse af budgetter til vedligehold og genopretning Bilag 1: Opgørelse af budgetter til vedligehold og genopretning I forbindelse med udarbejdelse af indeværende rapport er der foretaget en gennemgang af budgettildelingen vedrørende vedligeholdelse og genopretning

Læs mere

Økonomisk politik og budgetproces 2016-2019 Stevns Kommune

Økonomisk politik og budgetproces 2016-2019 Stevns Kommune Økonomi,HR&IT Økonomisk politik og budgetproces 2016-2019 Stevns Kommune Baggrund Økonomi har gennemført evaluering af Budgetproces 2015 med fagudvalgene og Økonomiudvalget, hvor hovedessensen er, at til

Læs mere

Indstilling. Indstilling om forventet regnskab for 2005 pr. ultimo juli Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling

Indstilling. Indstilling om forventet regnskab for 2005 pr. ultimo juli Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Borgmesterens Afdeling Den 7. september Århus Kommune Økonomisk Afdeling Borgmesterens Afdeling Indstilling om forventet for pr. ultimo juli 1. Resume Kommunerne

Læs mere

1. Overordnede økonomiske mål

1. Overordnede økonomiske mål Vedrørende: Budgetprocedure 2015-18 Sagsnavn: Budget 2015-18 Sagsnummer: 00.01.00-S00-1-14 Skrevet af: Brian Hansen E-mail: brian.hansen@randers.dk Forvaltning: Budget Dato: 10-03-2014 Sendes til: Økonomiudvalget

Læs mere

Indstilling. 1. Resumé. Til Århus Byråd via Magistraten. Den 9. juni Århus Kommune

Indstilling. 1. Resumé. Til Århus Byråd via Magistraten. Den 9. juni Århus Kommune Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Den 9. juni 2009 1. Resumé Århus Kommune Beskæftigelsesforvaltningen Social- og Beskæftigelsesforvaltningen Det foreslås, at der sker en styrkelse af den eksterne

Læs mere

1. Budget 2019 med overslagsårene (1. behandling)

1. Budget 2019 med overslagsårene (1. behandling) Økonomiudvalget 27. august 2018 1. Budget 2019 med overslagsårene 2020-2022 (1. behandling) Sagsnr. Initialer ANSO Åbent Sagsfremstilling Drøftelse og indstilling af teknisk budgetforslag 2019 til 1. behandling

Læs mere

Forudsætninger i budgetforslaget for

Forudsætninger i budgetforslaget for Bilag 2 Fra Borgmesterens Afdeling Dato 23-08-2018 Forudsætninger i budgetforslaget for 2019-2022 I dette bilag gennemgås forudsætningerne for budgettet. De præsenterede tal er fortrinsvis opgjort på baggrund

Læs mere

Bilag 1c Udvalgsgennemgang og specifikation af 2. forventet regnskab

Bilag 1c Udvalgsgennemgang og specifikation af 2. forventet regnskab Bilag 1c Udvalgsgennemgang og specifikation af 2. forventet regnskab Dette bilag indeholder en kort gennemgang af 2. forventede regnskab på det skattefinansierede område. For det brugerfinansierede område

Læs mere

Afstemningsliste for budget 2014 til Ændringsforslag fra Byrådets grupper -

Afstemningsliste for budget 2014 til Ændringsforslag fra Byrådets grupper - 87 Forligsparterne Sociale Forhold og Beskæftigelse anmodes om at tilrettelægge en proces, hvor kommunens beskæftigelsesmæssige indsats og organisering revurderes 88 Forligsparterne Sociale Forhold og

Læs mere

Økonomiudvalget. Forventet Regnskab Forbrug pr. 31. marts i mio. kr. Udvalget i alt 1.075, , ,976-0,331 2,680

Økonomiudvalget. Forventet Regnskab Forbrug pr. 31. marts i mio. kr. Udvalget i alt 1.075, , ,976-0,331 2,680 Økonomiudvalget Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Korrigeret budget Forbrug pr. 31. marts i mio. kr. Regnskab afvigelse ift. korrigeret budget (+)=merforbrug (-)=min.forbrug Heraf forventes overført

Læs mere

Bilag 11. Business case - Korrekt cpr-registrering på det sociale område. Brug i Magistratens budgetforslag. Den 20. august 2013.

Bilag 11. Business case - Korrekt cpr-registrering på det sociale område. Brug i Magistratens budgetforslag. Den 20. august 2013. Bilag 11 Til: Brug i Magistratens budgetforslag Den 20. august 2013 Business case - Korrekt cpr-registrering på det sociale område Aarhus Kommune Sociale Forhold og Beskæftigelse 1. Baggrund Før sommerferien

Læs mere

0.20 Budgetreserver. Hovedkonti på driftsreserven Der er oprettet følgende hovedkonti på driftsreserven:

0.20 Budgetreserver. Hovedkonti på driftsreserven Der er oprettet følgende hovedkonti på driftsreserven: Hovedkonti på driftsreserven Der er oprettet følgende hovedkonti på driftsreserven: Overførsel - øvrige Overførsel - lovændringer Service - øvrige Service - lovændringer Løn og pension Finansiering Udenfor

Læs mere

Faxe kommunes økonomiske politik.

Faxe kommunes økonomiske politik. Faxe kommunes økonomiske politik. 2013-2020 Formål: Faxe kommunes økonomiske politik har til formål at fastsætte de overordnede retningslinjer for både de kommende års budgetlægning, og styringen af kommunens

Læs mere

Indstilling. Til Byrådet via Magistraten. Den 12. oktober 2012

Indstilling. Til Byrådet via Magistraten. Den 12. oktober 2012 Indstilling Til Byrådet via Magistraten Den 12. oktober 2012 Udmøntning af den statslige medfinansiering 2012 2015 til lederuddannelse og ledelsesudvikling 1. Resume Med henblik på at styrke ledernes kompetenceudvikling

Læs mere

Økonomirapport pr. 31. marts 2016 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget.

Økonomirapport pr. 31. marts 2016 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Økonomirapport pr. 31. marts 2016 for Børne-, Skole og Uddannelseset. Drift Økonomirapport 1 for perioden 1. januar 31. marts 2016 viser en samlet forventet mindreudgift på ca. 11,6 mio. kr. Børne- Skole

Læs mere

Budgetlægningen for 2016-2019 er præget af, at den nye regering ønsker, at kommunerne i de kommende år skal aflevere et omprioriteringsbidrag.

Budgetlægningen for 2016-2019 er præget af, at den nye regering ønsker, at kommunerne i de kommende år skal aflevere et omprioriteringsbidrag. Indstilling Til Aarhus Byråd Fra Magistraten Dato 31. august 2015 Forslag til budget 2016-2019 1. Resume Byrådet i Aarhus Kommune har gennem krisen lagt vægt på, at kommunens økonomi skal være i balance.

Læs mere

Budgetprocedure

Budgetprocedure Budgetprocedure 2020-2023 Udkast 20. februar 2019 Budgettet er politikernes vigtigste redskab til at styre den økonomiske udvikling i kommunen. Det er således ved budgetlægningen, at de store beslutninger

Læs mere

Igangsætning af budgetlægningen 2015-2018

Igangsætning af budgetlægningen 2015-2018 Notat Haderslev Kommune Økonomi og Udbud Gåskærgade 26 6100 Haderslev Tlf. 74 34 34 34 Fax 74 34 00 34 post@haderslev.dk www.haderslev.dk 13. maj 2014 Sagsident: 14/14080 Lb.nr. 97953 Sagsbehandler: Jytte

Læs mere

Notat om overførselsområdet i basisbudget 2016-2019

Notat om overførselsområdet i basisbudget 2016-2019 Notat om overførselsområdet i basisbudget 2016-2019 Venstre, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti indgik i februar 2015 aftale om reform af refusionssystemet

Læs mere

Generelle bemærkninger til personaleoversigten

Generelle bemærkninger til personaleoversigten en indeholder oplysninger om regnskabsårets personaleforbrug omregnet til fuldtidsbeskæftigede efter gældende overenskomst sammenholdt med det tilsvarende personaleforbrug for året før. Endvidere indeholder

Læs mere

Halvårs- regnskab 2013

Halvårs- regnskab 2013 1 Halvårsregnskab 213 Regnskabsopgørelse i 1. kr. Forbrug pr. 3.6.213 regnskab Korrigeret budget Budget 213 Det skattefinansierede område Indtægter Skatter Generelle tilskud mv. 1.68.436 498.22 2.14.939

Læs mere

Forventet regnskab 2016 og tillægsbevillinger

Forventet regnskab 2016 og tillægsbevillinger Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Børn og Unge Dato 4. november 2016 Forventet regnskab 2016 og tillægsbevillinger 1. Resume Der forventes samlet set et overskud i Børn og Unge på ca. 61

Læs mere

Sundhedsudvalget

Sundhedsudvalget Sundhedsudvalget 26-05-2014 Drøftelse af, hvad forslaget til økonomisk politik betyder for s økonomi og service Budget for 2015-2018 Udfordringer og effektiviseringer Udfordringer Pres udefra Genoptræning

Læs mere

Indstilling Magistraten i Århus

Indstilling Magistraten i Århus Indstilling Magistraten i Århus Til Århus Byråd Den 8. august 2005 Forslag til årsbudget for 2006 og budgetoverslag for årerne 2007-2009 1. Resume I overensstemmelse med bestemmelserne i den kommunale

Læs mere

NOTAT. Indtægtsskøn budget

NOTAT. Indtægtsskøn budget NOTAT Indtægtsskøn budget 2016-2019 Skatter, tilskud og udligning Kommunens indtægtsside bestående af skatter, tilskud og udligning budgetteres i et af Kommunernes Landsforening udviklet prognoseprogram.

Læs mere

1. Resume Aarhus Kommunes økonomi er kendetegnet af befolkningsvækst,

1. Resume Aarhus Kommunes økonomi er kendetegnet af befolkningsvækst, Indstilling Til Aarhus Byråd Fra Magistraten Dato 23. august 2018 Forslag til budget 2019-2022 1. Resume Aarhus Kommunes økonomi er kendetegnet af befolkningsvækst, erhvervsmæssig fremgang, øgede skatteindtægter

Læs mere

Indstilling. Evaluering af Huslejemodellen. 1. Resume Evalueringen af Huslejemodellen fremgår af vedlagte rapport. Til Aarhus Byråd via Magistraten

Indstilling. Evaluering af Huslejemodellen. 1. Resume Evalueringen af Huslejemodellen fremgår af vedlagte rapport. Til Aarhus Byråd via Magistraten Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 29. januar 2013 Ejendomsforvaltningen Teknik og Miljø Aarhus Kommune 1. Resume Evalueringen af Huslejemodellen fremgår af vedlagte rapport.

Læs mere

Bilag 4. Notat. Valg mellem selvbudgettering og statsgaranti for 2014. 1. Fællesmøde mellem Magistraten og Økonomiudvalget.

Bilag 4. Notat. Valg mellem selvbudgettering og statsgaranti for 2014. 1. Fællesmøde mellem Magistraten og Økonomiudvalget. Bilag 4 Notat Til: Kopi: til: 1. Fællesmøde mellem Magistraten og Økonomiudvalget Byrådets medlemmer Aarhus Kommune Borgmesterens Afdeling Den 12. september 2013 Valg mellem selvbudgettering og statsgaranti

Læs mere