Sådan fungerer en NOAQ rørdæmning Tætnende del Forankrende del Opdæmmende del

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sådan fungerer en NOAQ rørdæmning Tætnende del Forankrende del Opdæmmende del"

Transkript

1 Bruksanvisning NOAQ Tubvall TW50, TW75, TW100 model 4.0 (med blå kant) 1 (10) En NOAQ rørdæmning er en selvforankrende mobil beskyttelse mod oversvømmelser. Modellerne TW 50, TW 75 og TW 100 er i stand til at opdæmme vandmasser i en højde af ca. 50, 75 eller 100 cm. Rørdæmningen er patentbeskyttet i en lang række lande. På grund af sin lave vægt kan rørdæmningen hurtigt lægges ud for at beskytte bebyggelser og anden ejendom mod vandskader. Den er beregnet til midlertidig brug, og de enkelte sektioner (rør) skal derfor jævnligt rengøres, tørres og tæthedstestes. Hver sektion består af en dæmningsdel (det luftfyldte rør), en forankringsdel (skørtet som udbredes mod jorden på oversvømmelsessiden) samt en tætningsdel (skørtets ydre blå kant). Sektionerne er desuden forsynet med et drænlag på undersiden bestående af drænplader af formstøbt plastik, samt et net som holder drænpladerne på plads. Hvert rør er udstyret med tre ventiler til påfyldning af luft, en i hver ende og en på midten. To sektioner sammenføjes ved, at deres skørter forenes med en mellemdug ved hjælp af en lynlås. Selve rørene er ikke koblet direkte sammen, men skal ligge så tæt sammen at rørenes ender trykker mod hinanden, således at mellemdugen ikke kan presses ud mellem dem, når vandet begynder at stige.

2 2 (10) En rørdæmning opbygges ved, at et rør ad gangen føjes til allerede udlagte rør, så de danner en kæde. Det bedste er at starte fra midten eller den ene ende af den kommen de dæmning. Man bør undgå at starte fra hver sin ende, da det kan være vanskeligt at få de to rørdele til at mødes på midten i samme punkt. Rørdæmningen opbygges typisk på tør jord, inden vandet når frem, men kan også lægges ud på grundt vand. Vanddybden bør da ikke være større end det halve af rørets diameter. Det er også vigtigt at undersøge jordforholdene (om overfladen ikke længere kan ses gennem vandet), så rørdæmningen ikke lægges på et uegnet underlag (se p. 1 herunder). Rørene er lette at flytte, uanset om de er sammenpakkede, viklet ud eller luftfyldte. En udlagt og luftfyldt sektion kan nemt flyttes, så længe vandet ikke er begyndt at presse skørtet mod jorden. Derimod bør man undgå at trække en rørsektion over en længere strækning på grus eller asfalt, eftersom nettet på undersiden kan tage skade af slitagen. Sådan fungerer en NOAQ rørdæmning Skørtet presses mod jorden af oversvømmelsesvandets vægt. Dæmningen forankres til underlaget via friktionen. Luftfyldt rør af armeret plastik Tætnende del Den ydre del af skørtet presses direkte mod jorden for at minimere underlækagen. Forankrende del Konstruktionens stabilitet er direkte proportional med forskellen i vandtryk mellem skørtets over- og underside. Et drænende lag bortleder indtrængende vand under skørtet, så der ikke opstår modtryk. Opdæmmende del Rørets opgave er alene at opdæmme vandet, eftersom tætning og forankring sker ved hjælp af skørtet. Gør som følgende: 1. Kontroller strækningen hvor rørdæmningen skal lægges ud. Rørdæmningen behøver ikke at være snorlige, men kan zigzagge omkring forhindringer, ujævnheder m.m. De enkelte rør skal være lige, men samlingerne mellem dem kan vinkles i op til 90 hver vej. En rørsektion kan også foldes på midten, i retning mod oversvømmelsen. For at kunne afgøre hvornår og hvordan en rørdæmning kan bruges, har vi udarbejdet er særlig tjekliste (findes bl.a. på NOAQ s hjemmeside Rørdæmninger fungerer på de fleste underlag. Grus- og asfaltveje er lige så velegnede som græs- og markarealer. Løst grus på hårde overflader skal fjernes. Områder udsat for erosion, eksempelvis sand, skal være bevokset med græs eller anden vegetation, som skaber et sammenhængende rodnet. Det samme gælder ler, mudder m.m., eftersom disse materialer risikerer at tilstoppe drænlaget. Utætte underlag som makadam bør naturligvis også undgås. Eventuelle sænkninger eller fordybninger udfyldes, så hele rørdæmningen kan opdæmme til samme niveau.

3 3 (10) Jorden under røret eller skørtet behøver ikke at være helt plan. Derimod skal skørtets tætnende blå yderkant ligge på et nogenlunde glat underlag for at have god jordkontakt. Ujævnheder ved eksempelvis fortovskanter fyldes ud. NOAQ rørdæmning har brug for en tilstrækkelig bred jordstrimmel (ca. 1,8 meter for TW 50, 2,4 meter for TW 75 og 3,2 meter for TW 100). Denne overflade skal være fri for træer, stubbe, stolper og andet. Hvis hele skjørtets overflade skal bidrage til forankringen af røret, skal det ligge plant på jorden. Hvis jordstrimlen et sted er for smal (på grund af hushjørner eller enkelte uheldigt placerede stolper eller træer), er der stadig mulighed for at komme forbi. Hvis man kan planlægge, hvor de enkelte rør skal placeres, kan man sørge for at lægge en samling ved forhindringen. Mellemdugen på de større modeller strækker sig nemlig ikke lige så langt ud fra røret som skørterne (se billede p. 8). Derved kan forhindringen havne i det frie rum mellem to skørter. Det luftfyldte rør bør ikke placeres for tæt på hushjørner og andre hårde eller skarpe genstande, da det vil blive skubbet noget tilbage i takt med, at vandet stiger. Ved direkte kontakt med sådanne forhindringer risikerer røret at slides i stykker, hvis bølger får det til at rokke frem og tilbage over længere tid. I sådanne tilfælde kan man lægge en mellemdug imellem til beskyttelse. Sørg også for, at underlaget er frit for skarpe sten og andre genstande, der kan skade røret fra undersiden. Hvis der skal fjernes krat og buske fra det sted, hvor rørdæmningen skal ligge, bør det ikke beskæres lige over jorden men helst rykkes op med rødder. Vær også opmærksom på afløbssystemer, som kan føre vandet under rørdæmningen og op gennem kloakker og afløb. Hvis sådanne findes, skal de lukkes af. 2. Flyt det sammenfoldede rør frem till stedet, hvor det skal bruges. Rørdæmningens sektioner transporteres nemmest på almindelige træpaller. Kan pallerne ikke transporteres helt hen til det sted, hvor rørdæmningen skal anvendes, kan man bære sektionerne. Afhængig af modellen er der brug for 2-4 personer til at bære 10 meter rørdæmning og 4-6 personer til at bære sektioner på 20-meter.

4 4 (10) 3. Vikl røret ud, og juster positionen Et rør kan flyttes ved at trække det langs jorden. Hvis der er behov for at flytte sektionen sidelæns, kan den trækkes i en svag bue i længderetningen og derefter tilbage igen til den ønskede position (som når man flytter en bil til siden ved at køre skiftevis lidt frem og tilbage). 4. Brug den medfølgende håndblæser til at fylde røret med luft Blæseren kører på almindelig 220 V (alternativt 110 V), og tilsluttes en stikkontakt, evt. via forlængerledning. Hvis ledningen er for kort til at nå hen stedet, hvor dæmningen skal placeres, er det muligt flytte røret, efter at det er blevet fyldt med luft. Et enkelt af rørene i dæmningen bør dog være inden for forlængerledningens rækkevidde, så lufttrykket løbende kan reguleres. Luftventilerne på røret er forsynet med en bagventil. Sæt den i åben position ved at trykke på det lille dæksel inde i ventilen og dreje det med uret. Sørg for at rørets øvrige ventiler er lukkede. Fyld med luft indtil blæserens omdrejningstal begynder af stige, et tegn på at trykket ikke kan øges mere. For et 10-metersrør tager denne procedure ca. 1,5 minutter for en TW50, ca. 3 minutter for en TW75 og ca. 5 minutter for en TW100. Fjern blæseren, og luk bagventilen ved at trykke dækslet ind og dreje det tilbage mod uret. Sørg for, at blæseren og evt. andet elektrisk udstyr ikke kommer i kontakt med vandet. Trykket bør ligge på omkring 7kPa eller i intervallet 5-10 kpa ( mbar, 0,5-1 mvs eller 0,7-1,4 psi). Hvis man anvender en anden luftpumpe, f.eks. en kompressor, skal man huske at afbryde luftpåfyldningen, inden trykket i røret bliver for højt. Det maksimalt tilladte tryk er 15 kpa (150 mbar, 1,5 mvs eller 2,1 psi). 5. Få sikret dæmningen efter behov I kraftig blæst kan det være nødvendigt at sikre dæmningen yderligere ved at lægge sten, grus, betonplader, metalplader, kæder eller andre tunge genstande langs skørtets yderkant

5 5 (10) og/eller helt op til røret. Så længe selve opdæmningen endnu ikke er påbegyndt, kan dette gøres, selv når skørtet ligger under vand (først når en niveauforskel er blevet opbygget mellem dæmningens to sider begynder skørtet at blive presset tæt mod jorden). Også når røret ligger på et stærkt ujævnt terræn, kan det være nødvendigt at sikre det yderligere. Hvis der er stærk strøm i vandet, er det ekstra vigtigt at sikre kanten af skørtet, således at vandmasserne ikke river det op fra jorden. Det er bedst at bruge genstande med flade profiler, som jern- eller betonplader. Vær dog opmærksom på, at en rørdæmning primært er beregnet til stillestående eller langsomt flydende vand. Den kan bruges til at opdæmme vand, der flyder i samme retning som rørene, men bør aldrig anvendes med henblik på at bremse eller standse stærk vandstrøm. Til det formål kan man i stedet anvende NOAQ Boxdæmning. Strømmende vand Den normale situation. Den frygtede situation med hurtigt udstrømmende vand. I denne situation er det yderst vanskeligt at stoppe vandet på grund af de dynamiske kræfter. En rørdæmning, der opbygges inden vandet begynder at strømme ud, har ingen problemer med at modstå den statiske kraft fra det stigende vand, som derefter kan ledes bort. Til brug i stærk strøm findes der et særligt mellemstykke (se p. 8), men selv det normale mellemstykke kan anvendes, hvis man sikrer skørtets kant som beskrevet herover. 6. Læg næste rør ud ved at gentage punkterne 1-4 herover. Også rør af forskellige størrelser kan lægges sammen, hvilket er praktisk under forhold, hvor højden langs dæmningen varierer. Rørene lægges her, så deres centerlinjer mødes. Varierende højde Laveste punkt En meter over laveste punkt TW 50 TW 75 TW 100 TW 75 TW 50 Længde- og højdeskalaen er ikke proportionelle Laveste punkt En meter over laveste punkt

6 6 (10) 7. En rørsektion kan foldes - men kun på den ene led. Normalt danner en række rørsektioner en sammenhængende kæde, hvor de enkelte rør er lige (de rettes ud, når de fyldes med luft). Se illustrationen på side 3. En rørsektion kan dog ved behov foldes på midten, men kun på den ene led, i retning mod oversvømmelsen. Dette gøres, før sektionen fyldes med luft. Skørtet får i så fald et overskydende lag, som ombukkes. Hold skørtet fast mod jorden med en tung genstand (også ombukket), så vinklen bibeholdes, når sektionen fyldes med luft. 8. Saml rørsektionerne ved hjælp af en mellemdug. Selve rørene behøver ikke kobles sammen, da der ikke er nogen kræfter i dæmningens længderetning, som vil trække dem fra hinanden. Hvis rørene ligger på linje, vil de blive trykket noget tilbage, når vandet begynder at stige, og bevæge sig i takt med hinanden når der slår bølger imod dæmningen Hvis rørene ligger i vinkel mod hinanden, med vandet i ydervinklen, vil rørene blive trykket tættere mod hinanden, når vandet stiger. I det modsatte tilfælde, med vandet i indervinklen, vil vandet i stedet forsøge at trykke rørene fra hinanden, og der vil opstå et mellemrum. Hvis dette bliver for stort, vil vandtrykket presse mellemdugen ud mellem rørene. For at undgå dette er det vigtigt at lægge rørene så tæt mod hinanden som muligt, helt fra starten. Den samme mellemdug anvendes til samtlige størrelser af rørdæmninger. Mellemdugen fastgøres til begge skørterne med en lynlås. Hvis samlingen er lige (rørene ligger i lige linje med hinanden), er der kun brug for én mellemdug. Det samme gælder, hvis samlingen vinkles i retning af oversvømmelsen, idet der så bliver overskydende dug i den indre vinkel, som lægges i en eller flere nydelige folder. Disse folder bør fra starten presses sammen ved hjælp af sandsække, sten eller andre tunge genstande, men i takt med at vandet stiger, vil de lidt efter lidt blive presset yderligere sammen af det stigende vandtryk. Hvis samlingen vinkles væk fra oversvømmelsesvandet, skal to eller flere mellemduge sættes sammen for at dække hele den ydre vinkel. En mellemdug skal kunne nå fra lynlåsen på det ene skørt til lynlåsen på det næste, uden at materialet strækkes. Hvis det ikke er muligt, skal der bruges endnu en mellemdug. Lynlåsen skal beskyttes mod kræfter, der vil trække den fra hinanden. For at undgå at mellemdugen hænger ned mellem de to rørender, er den forsynet med en spænderem på undersiden. Ved at trække i den, holdes mellemdugen oppe. Remmen kan anbringes tre forskellige steder, et til hver rørstørrelse. Mellemdug standard Mellemdug til stærk strøm Dræning under Tæt kant Dræning under Dræning under Dræning under Tæt kant Tæt kant Tæt kant Tæt kant Tæt kant Tæt kant Tæt kant

7 7 (10) Til stærk strøm findes der en særlig mellemdug til de to større modeller TW75 og TW100. Den er udformet til at sikre skørternes hjørner mod at blive revet op. Den er bredere end den normale mellemdug og lægges således, at den overlapper det respektive skørt; over skørtet som ligger med strømmen, og under skørtet som ligger mod strømmen. Den mindste model TW50 har ingen hjørner, som skal beskyttes. 9. Sæt rørene sammen ved hjælp af luftslangerne Dette er ikke nødvendigt, men ved at skabe en sammenhængende luftvolumen er det muligt for dig at overvåge det samlede lufttryk fra centralt hold, ved hjælp af en trykvagt (se p. 13). 10. Pump lækkende vand væk En del vand kan ikke undgås at lække under dæmningen. Dertil kommer det vand som lækker under selve jorden, regnvand etc. Normalt hælder terrænet mod oversvømmelsen, hvorved alt vand samles op mod rørdæmningen. Dette vand skal pumpes væk, inden niveauet stiger. Hvis vandstanden på den tørre side får lov at stige, kommer røret efterhånden til at flyde og løfter skørtet med sig. Hvis terrænet i stedet hælder væk fra oversvømmelsen (f.eks. på toppen af et jorddige) løber vandet automatisk væk uden brug af pumper. 11. Læg yderligere belastning på skørtets kant Når vandstanden er lav, er også vandtrykket mod skørtet begrænset. Hvis terrænet er ujævnt eller tæt bevokset med græs, kan det være svært at få skørtets kant til at slutte tæt mod jorden. For at reducere underlækagen kan man lægge kæder, sandsække eller en stribe sand eller grus på skørtets kant for at give det ekstra tyngde. Dette kan især anbefales, når pumpekapaciteten er begrænset. Når skørtet er suget ordentlig fast til jorden, mindskes underlækagen, og tætningen bliver stadig mere effektiv, jo højere vandet stiger. For yderligere at reducere underlækagen kan man vælge at dække mellemdugenes lynlås med tape. 12. Kontroller rørdæmningen Luftrykket i rørene skal naturligvis være tilstrækkeligt stort til at modstå vandtrykket. Det er vigtigt at være opmærksom på, at hvis en utæthed opstår, så afslører den sig ikke ved at få røret til at skrumpe. I takt med at luften siver ud, kommer oversvømmelsesvandet til at presse røret sammen, så det fortsat ser ud til at være oppustet. Det første tegn på en utæthed er i stedet, at rørets form ændrer sig. Et lige rør kan begynde at svaje eller få en lille bøjning på midten, hvor vandet risikerer at slippe over.

8 8 (10) Også temperaturforskelle skaber trykforandringer. Når temperaturen falder i løbet af natten, daler også trykket i rørene en del. Omvendt kan trykket i et rør, som er blevet fyldt til det rette niveau en kold morgen, overskride den anbefalede maksimumværdi, når solen begynder at skinne. Rørene er dog i stand til at modstå dette overtryk. 13. NOAQ Trykvagt Til at overvåge trykket i en rørdæmning anvendes en særlig trykvagt. Den kobles til en kompressor eller trykluftsflaske og sluttes til en af rørdæmningens ventiler. Trykvagten er opbygget omkring en reduktionsventil, som sørger for at holde lufttrykket i rørdæmningen nær det anbefalede niveau på 7 kpa (70 mbar eller 1 psi). Hvis der opstår en luftlækage et sted, åbner ventilen øjeblikkeligt, lukker mere luft ind og genetablerer trykket. Trykvagtens kapacitet afhænger af kompressorens. Med tilstrækkelig trykluftskapacitet opnås et maksimalt flow på 0,8 m 3 /min. Til at fylde rørene med luft (ved opbygning af dæmningen) anbefales dog i stedet den medfølgende håndblæser, som har en endnu større kapacitet. En trykvagt skal altid anvendes, især når man ikke har mulighed for løbende at overvåge rørdæmningen. Om natten og i forbindelse med støj fra pumper og elværk er det vanskeligt at opretholde et pålideligt manuelt tilsyn af systemet. For NOAQ Trykvagt findes der et særligt faktablad. 14. Tilslut rørdæmningen til en mur eller væg En rørdæmning kan let sluttes til (og altså tætnes mod) en mur eller en husfacade. Sørg for at rørets ende ligger direkte mod muren. Afhængig af tilslutningsvinklen anvendes en eller to mellemduge for opnå en tæt forbindelse. I starten skal mellemdugen holdes på plads mod muren ved hjælp af en form for støtte (eksempelvis en skråtstillet lastpalle eller en stabel sandsække) eller ved at fastgøre den. Når vandet begynder at stige, vil mellemdugen blive holdt på plads mod muren af vandtrykket. 15. Kombiner boxdæmning og rørdæmning Det er muligt at kombinere en NOAQ Rørdæmning med en NOAQ Boxdæmning. Man lægger

9 9 (10) dæmningerne, så de overlapper hinanden et par meter, helst med rørdæmningen nærmest oversvømmelsen og boxdæmningen under og bag rørdæmningen. De to dæmningsdele tætnes med en eller et par af rørdæmningens mellemduge, der anvendes på samme måde som når rørdæmningen sluttes til en mur. 16. Skader og reparationer Hvis der opstår en utæthed i røret under driften, uden at der tages foranstaltninger, vil det efterhånden miste sin opdæmmende form og dermed sin funktion. Det har ingen betydning, om skaden opstår på den tørre del af røret eller under vandet. Hvor lang tid forløbet varer, afhænger af hullets størrelse og den aktuelle vandstand. En lille utæthed behøver ikke at blive repareret under drift, da trykket holdes oppe af trykvagten. Utætheden kan også være vanskelig at finde. Hvis der derimod opstår en større utæthed, skal den naturligvis tætnes. Store og pludselige skader udbedres efter følgende fremgangsmetode: Trin 1 - Fyld luft på kontinuerligt Den medfølgende håndblæser har tilstrækkelig kapacitet til at hindre trykket i at synke, også når det drejer sig om en større skade. Ved hjælp af blæseren er det endda muligt at genskabe trykket uden at gøre noget ved selve skaden. En jævn lufttilførsel stabiliserer situationen, således at man i ro og mag kan inspicere skaden, finde reparationsmateriale frem osv. Takket være det forstærkede stofmateriale er der ingen risiko for, at revnen vokser. Trin 2 - Stop hullet til igen Den nemmeste måde hurtigt at mindske utætheden ved en støre skade er et stoppe hullet til med noget, der ligger lige ved hånden. Et stykke svamp fungerer glimrende, og en sådan findes i reparationskassen. Man skærer et stykke til i en størrelse, som passer ind i hullet, og samtidig kan udvide sig på både indersiden og ydersiden. Denne simple foranstaltning mindsker luftudslippet med 90% og fungerer lige godt over som under vandet. Ved mindre skader kan man springe dette over og gå direkte til trin 3. Trin 3 - Reparer skaden Fjern snavs og belægninger omkring skaden, og dæk derefter hullet med en gaffatape (kan også gøres under vandet). En rulle medfølger i reparationskassen. 17. Efter brug Inden rørene opmagasineres efter brug, blæses de op og spules rene. Dette gøres nemmest på en skrånende grund, hvor vandet lettere løber af. Drænpladerne på drænlaget kan trækkes ud af sine netlommer og rengøres separat. Det er vigtig at sørge for, at den side af pladen, som er forsynet med knopper, vender nedad. Rørene tæthedskontrolleres ved at lade dem ligge fuldt oppustede et stykke tid. Hvis der er utætheder, lokaliserer man dem ved at lytte sig frem eller sprøjte lidt sæbevand på mistænkte steder. Et eventuelt hul viser sig ved, at der dannes små sæbebobler på stedet. Marker, hvor utætheden er.

10 Når området er rengjort og tørret, repareres det med LiquiSole, AquaGuard eller en lignende urethanlim. Der findes en tube i reparationskassen. Følg vejledningen for det pågældende produkt. Hvis utætheden kan lokaliseres til en af ventilerne, er der værktøj i reparationskassen til at løsne og stramme ventilerne. Det består af to dele. Demonter ventilens hvide tætningsring, og placer den runde hylse i åbningen. Placer den sekskantede modholder udenfor ventilen. Stik en skruetrækker eller lignende tværs gennem hylsens hul, og stram til. Efter at tuberne er tørre, vikes de samme og lægges til opbevaring på et tørt sted, hvor de ikke udsættes for direkte sol eller temperaturer under -30 og over +50. Sådan foldes et rør sammen: 10 (10) Hvis udstyret ikke har været brugt i et stykke tid, er det fornuftigt at kontrollere det med jævne mellemrum, evt. årligt eller hvert andet år. Dels for at undersøge om dæmningen er i funktionsdygtig stand, men også for at sikre, at det tilhørende udstyr som pumper, kabler m.m. er på plads og fungerer. Desuden kan det være praktisk at træne lidt i håndteringen af udstyret, så det kan lade sig gøre at etablere rørdæmningen i forbindelse med en truende oversvømmelse uden først at skulle læse brugervejledningen. Vigtigt Oversvømmelser er en række af begivenheder, der styres af naturkræfterne, og kun i begrænset omfang lader sig kontrollere. Desuden er to hændelsesforløb aldrig ens. Alt beskyttelsesudstyr skal derfor ikke blot håndteres professionelt i henhold til retningslinjer udstukket i vejledningen, men også med en god portion sund fornuft. Producenter, distributører, forhandlere og udlejere af udstyret vil aldrig kunne gøres ansvarlige for, hvordan det anvendes, eller for eventuelle person- eller materielle skader.

Sådan fungerer en NOAQ rørdæmning Tætnende del Forankrende del Opdæmmende del

Sådan fungerer en NOAQ rørdæmning Tætnende del Forankrende del Opdæmmende del Brugervejledning NOAQ Rørdæmning TW50, TW75, TW100 model 1.0-3.2 (med gul kant) 1 (10) En NOAQ rørdæmning er en selvforankrende mobil beskyttelse mod oversvømmelser. Modellerne TW50, TW75 og TW100 er i

Læs mere

GUMMIBÅD FISHMAN. Instruktions manual

GUMMIBÅD FISHMAN. Instruktions manual GUMMIBÅD FISHMAN Instruktions manual Vigtige sikkerhedsretningslinjer for brug af gummibåden. Læs og forstå disse retningslinjer, før båden tages i brug. ISO 6185-1 Båd Type I/II Båden er konstrueret til

Læs mere

Isiteek er et gør-det-selv produkt primært rettet mod skibsmarkedet, og er hovedsageligt udviklet til at lave mindre paneler.

Isiteek er et gør-det-selv produkt primært rettet mod skibsmarkedet, og er hovedsageligt udviklet til at lave mindre paneler. Isiteek er et gør-det-selv produkt primært rettet mod skibsmarkedet, og er hovedsageligt udviklet til at lave mindre paneler. Du skal bruge følgende værktøjer: En arbejdsbænk med en lige kant Nogle vægte

Læs mere

Terrasseoverdækning/ Carport Monteringsvejledning

Terrasseoverdækning/ Carport Monteringsvejledning Terrasseoverdækning/ Carport Monteringsvejledning NØDVENDIGT VÆRKTØJ BESTANDDELE Tegningen viser en 3,0 meter bred udførelse. Antallet af bestanddele varierer efter størrelsen (se listen på næste side)

Læs mere

Brugsanvisning til REAL serien RE-CIC/RE-CIC-TR

Brugsanvisning til REAL serien RE-CIC/RE-CIC-TR Brugsanvisning til REAL serien RE-CIC/RE-CIC-TR I denne brugsanvisning kan høreapparat, renseudstyr og lignende se anderledes ud end det, du har. Ret til ændringer forbeholdes. Høreapparater, tilbehør

Læs mere

MONTERING AF DINE QUICKSTEP-FLISER

MONTERING AF DINE QUICKSTEP-FLISER MONTERING AF DINE QUICKSTEP-FLISER 1) GENERELT QUICKSTEP UNICLIC er et revolutionerende system til lægning af laminatgulve uden brug af lim. Det praktiske not-/ferdesign betyder, at fliserne klikkes sammen.

Læs mere

Brugervejledning Viki, Vik, Viktor & Viktoria

Brugervejledning Viki, Vik, Viktor & Viktoria Brugervejledning Viki, Vik, Viktor & Viktoria Jørn Iversen Rødekro ApS Hydevadvej 48 DK-6230 Rødekro Tlf: +45 74 66 92 42 iversen@ji.dk www.ji.dk Indholdsfortegnelse Værd at vide Side 4 Inden første cykeltur

Læs mere

Set forfra: 1. Teleskophåndtag 2. Håndtag 3. Frakoblingsstopknap 4. Søjle 5. Glidedel til batteri. 6. Krog 7. Fastspændingsskrue til ring 8.

Set forfra: 1. Teleskophåndtag 2. Håndtag 3. Frakoblingsstopknap 4. Søjle 5. Glidedel til batteri. 6. Krog 7. Fastspændingsskrue til ring 8. DK... Light Drive Light Drive er en monterbar strømforsyningsenhed, som omdanner din manuelle kørestol til en elektrisk letvægtskørestol. Den er designet til hjælpe dig med at komme omkring indendørs,

Læs mere

BRUGSANVISNING KARMA

BRUGSANVISNING KARMA 1 BRUGSANVISNING KARMA Inden du kører ud på din Karma scooter venligst læs denne vejledning nøje igennem. Karma scooteren er forsynet med drejesæde, som kan låses i 4 positioner. Når man forflytter sig

Læs mere

ZappBug Oven 2. Brugermanual. Vigtigt! Læs Advarsler før ovnen tages i brug SIKKER, GENNEMPRØVET BEKÆMPELSE

ZappBug Oven 2. Brugermanual. Vigtigt! Læs Advarsler før ovnen tages i brug SIKKER, GENNEMPRØVET BEKÆMPELSE ZappBug Oven 2 Brugermanual Vigtigt! Læs Advarsler før ovnen tages i brug SIKKER, GENNEMPRØVET BEKÆMPELSE 1 ! Vigtige oplysninger om sikkerhed Information Alle sikkerhedsoplysninger skal overholdes, når

Læs mere

DK..... Light Assist

DK..... Light Assist DK... Light Assist Light Assist er en flytbar motor til hjælp for assisterende personer, der skubber en manuel kørestol. Dens rolle er at gøre dagligdagens kørsel på fortove, gader og stier lettere. Den

Læs mere

Instruktion i kommandoerne.

Instruktion i kommandoerne. Instruktion i kommandoerne. Velkommen til Risskov Roklub. Roklubben er fra 1935 og har altid ligget på Bellevue Strand. Vi er medlem af Dansk Forening for Rosport (DFfR) under D.I.F. Vores daglige rofarvand

Læs mere

KOMMANDOER. 15.1 Formål. 15.2 Indledning. At give viden om hvilke kommandoer der anvendes i forskellige rosituationer.

KOMMANDOER. 15.1 Formål. 15.2 Indledning. At give viden om hvilke kommandoer der anvendes i forskellige rosituationer. 15.1 Formål KOMMANDOER At give viden om hvilke kommandoer der anvendes i forskellige rosituationer. 15.2 Indledning En god styrmand skal kunne give sit mandskab korrekte, præcise og klare kommandoer i

Læs mere

Opstillings- og betjeningsvejledning / Installation and Operating Instructions. Morsø 1540

Opstillings- og betjeningsvejledning / Installation and Operating Instructions. Morsø 1540 Opstillings- og betjeningsvejledning / Installation and Operating Instructions Morsø 1540 MORSØ JERNSTØBERI A/S. DK-7900 NYKØBING MORS E-Mail: stoves@morsoe.com Website: www.morsoe.com 1 2 Til lykke med

Læs mere

Gennemlæs denne brugsanvisning og sikkerhedsforskrifter før brug. Vi anbefaler dig at gemme denne brugsanvisning til senere brug.

Gennemlæs denne brugsanvisning og sikkerhedsforskrifter før brug. Vi anbefaler dig at gemme denne brugsanvisning til senere brug. Sneslynge. Varenr.: 9043846 Beskrivelse: Selvkørende sneslynge med 212 ccm benzinmotor. Maskinen har 5 fremadgående gear, 2 bakgear og har en arbejdsbredde på 62 cm. Sneslyngen er forsynet med 220 V el-start

Læs mere

Hvis du leder efter et billigt haveskur,

Hvis du leder efter et billigt haveskur, Den overdækkede hyggekrog giver skuret en ekstra dimension. Med plads til alle havens redskaber og en hyggekrog oven i købet overgår dette solide haveskur langt de skure, du kan købe dig til. Den solide

Læs mere

Betjeningsvejledning. Forhandler:

Betjeningsvejledning. Forhandler: Forhandler: Kunde: Denne betjeningsvejledning skal udleveres til kunden. Kontrollér, at brugeren af Rolko- AIRpad puden forstår produktoplysningerne Læs denne betjeningsvejledning omhyggeligt for at få

Læs mere

Leglifter. Brugsvejledning. Winncare Nordic ApS, Hejreskovvej 18 B C, 3490 Kvistgård, tlf.: 4913 8855 Rev. 1 2016.01.20

Leglifter. Brugsvejledning. Winncare Nordic ApS, Hejreskovvej 18 B C, 3490 Kvistgård, tlf.: 4913 8855 Rev. 1 2016.01.20 Leglifter Brugsvejledning. Winncare Nordic ApS, Hejreskovvej 18 B C, 3490 Kvistgård, tlf.: 4913 8855 Rev. 1 2016.01.20 DANSK Producent: Mangar International Presteigne, Powys Wales, UK UK LD8 2UF England

Læs mere

Lille Viking. Brugervejledning. Etac a /s Parallelvej 1, 8751 Gedved Telefon 79 68 58 33 Fax 75 66 52 57 E-mail info@etac.dk Hjemmeside www.etac.

Lille Viking. Brugervejledning. Etac a /s Parallelvej 1, 8751 Gedved Telefon 79 68 58 33 Fax 75 66 52 57 E-mail info@etac.dk Hjemmeside www.etac. Lille Viking Brugervejledning Etac a /s Parallelvej 1, 8751 Gedved Telefon 79 68 58 33 Fax 75 66 52 57 E-mail info@etac.dk Hjemmeside www.etac.dk INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning... 3 Betjeningsvejledning...

Læs mere

Denne brugervejledning er et redskab til alle, som skal hjælpe børn, der bruger NF-Walker som et stå og ganghjælpemiddel.

Denne brugervejledning er et redskab til alle, som skal hjælpe børn, der bruger NF-Walker som et stå og ganghjælpemiddel. Information 2 Denne brugervejledning er et redskab til alle, som skal hjælpe børn, der bruger NF-Walker som et stå og ganghjælpemiddel. Man skal på forhånd have modtaget en oplæring omkring nedenstående

Læs mere

Beklædning af skelettet efter G-SOF metoden Del 1. SOFbyg skin1

Beklædning af skelettet efter G-SOF metoden Del 1. SOFbyg skin1 Beklædning af skelettet efter G-SOF metoden Del 1. SOFbyg skin1 Når skellettet er klar til beklædning, dvs. skelettet er høvlet så der ikke er nogle skarpe kanterskelettet er lakeret med fortyndet lak

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Mavebøjning i kæde. Mavebøjning i makkerpar FYSIK TRÆNING FYSIK TRÆNING

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Mavebøjning i kæde. Mavebøjning i makkerpar FYSIK TRÆNING FYSIK TRÆNING Nr.10256 Alder: 8-90 år - Tid: 5 min. Nr.10255 Alder: 8-90 år - Tid: 5 min. Mavebøjning i kæde Materiale Bold Mavebøjning i makkerpar At styrke de lige mavemuskler Deltagerne sætter sig skråt for hinanden.

Læs mere

Installationsvejledning COMBI E. Læs denne vejledning før installation

Installationsvejledning COMBI E. Læs denne vejledning før installation Installationsvejledning COMBI E Læs denne vejledning før installation Indledning Sådan fungerer Quooker COMBI E Quooker COMBI E er en kogende- og varmtvandsforsyning, som består af en sikkerhedsventil,

Læs mere

Karma 848 el-scooter. Hvis man skal køre langt og ønsker en komfortabel køreoplevelse på 4 hjul. Tekniske specifikationer:

Karma 848 el-scooter. Hvis man skal køre langt og ønsker en komfortabel køreoplevelse på 4 hjul. Tekniske specifikationer: Karma 848 el-scooter Hvis man skal køre langt og ønsker en komfortabel køreoplevelse på 4 hjul. Fuldt affejdret Programmerbar hastighed etc. Lys, blinklys, stoplys, katastrofeblink Lastevægt max. 180 kg

Læs mere

Gør både dig og dit hus glad

Gør både dig og dit hus glad Vejledning i placering og montage af SolarMagic Juni 2011 www.solarmagic.dk Denne vejledning viser, hvordan SolarMagic kan placeres og monteres på huset, så der opnås størst mulig effekt af anlægget. Det

Læs mere

Øvelser til større børn

Øvelser til større børn som bedrer bevægelse, styrke, balance og stabilitet i fødderne. KONTAKT OG MERE VIDEN Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os. Kontakt Fysio- og Ergoterapi Tlf. 97 66 42 10 SÅDAN GØR DU ØVELSE

Læs mere

Tørring. Materialelære. Friluftstørring og lagring. stabling:

Tørring. Materialelære. Friluftstørring og lagring. stabling: Tørring Friluftstørring og lagring Stabling Stabling af træ har overordentlig stor betydning for opnåelse af en god og ensartet ovntørring. Ved stablingen bør det tilstræbes at opbygge træstablen på en

Læs mere

Cykel vedligeholdelse

Cykel vedligeholdelse Cykel vedligeholdelse Introduktion Du sidder nu med en guide til, hvordan du kan passe og pleje din cykel, så den ikke tager skade af det hårde danske vejr. Guiden her er hurtigt læst, og vil helt sikkert

Læs mere

DEUTSCH SILENT COMBI 8211-3452-04

DEUTSCH SILENT COMBI 8211-3452-04 DEUTSCH D SILENT COMBI 8211-3452-04 45 45 S S B SVENSKA 1. A 2. 2 1 3 4 5 5 6 2 1 3. 4. 5. 6. 2 SVENSKA S 7. 8. 9. 10. 11. P S 12. 3 DK DANSK SYMBOLER Følgende symboler findes på maskinen for at minde

Læs mere

VELKOMMEN TIL PEARL. Pearl er en ny måde at fjerne uønsket hår på. Det er en anderledes metode end de traditionelle, du allerede kender.

VELKOMMEN TIL PEARL. Pearl er en ny måde at fjerne uønsket hår på. Det er en anderledes metode end de traditionelle, du allerede kender. 1 VELKOMMEN TIL PEARL DK Pearl er en ny måde at fjerne uønsket hår på. Det er en anderledes metode end de traditionelle, du allerede kender. Indtil du har vænnet dig til at bruge produktet, kan det i starten

Læs mere

Betjeningsmanual. Gælder for følgende modeller: Revisionsnr 12 1/7

Betjeningsmanual. Gælder for følgende modeller: Revisionsnr 12 1/7 Betjeningsmanual Gælder for følgende modeller: e3 Venlo e3 Manhattan E3 SYLT EPO Classic L3 Revisionsnr 12 1/7 1 Indledning Det er vigtigt, at du læser manualen før du bruger din nye elcykel. På den måde

Læs mere

MANUAL I HENHOLD TIL EN-1298

MANUAL I HENHOLD TIL EN-1298 MANUAL I HENHOLD TIL EN-1298 CUSTERS RULLESTILLADS Materielhuset A/S, Havdrup - DK, March 2005 Med forbehold af alle rettighederingen dele af denne publikation må reproduceres/kopieres eller publiceres

Læs mere

3. Tage med hældning på 34 til 60 grader

3. Tage med hældning på 34 til 60 grader 3. Tage med hældning på 34 til 60 grader 3.1. Arbejde ved tagfod og på tagfladen på tage med en hældning på 34 til 60 grader Ansatte, der arbejder og færdes på tage med en hældning på 34 til 60 grader,

Læs mere

Lægningsanvisning. Boligvinyl. 5. Marts 2013

Lægningsanvisning. Boligvinyl. 5. Marts 2013 Lægningsanvisning Boligvinyl 5. Marts 2013 Læs dette først! 1. Boligvinylen kan monteres på spartlet betonunderlag, spånplade- og krydsfiner gulvplader, eksisterende trægulve eller træfiberplader (masonitplader).

Læs mere

DEUTSCH. Silent 41 8211-3453-03

DEUTSCH. Silent 41 8211-3453-03 DEUTSCH D Silent 41 8211-3453-03 S SVENSKA R 1 1 R O P 2 2 3 L M M L 3 5 I J K 4 4 K J I N 1. 2 230 V 2 2. 3. 4 SVENSKA S ABC 4. 5. 6. 7. 8. 9. 36 mm 19 mm 10. 11. 5 DK DANSK SYMBOLER Maskinen er udstyret

Læs mere

S26 MOTOR Original brugermanual

S26 MOTOR Original brugermanual S26 MOTOR Original brugermanual Indhold 1. Indledning 1 2. Liste over nødvendigt værktøj 1 3. Sikkerhedspåbud 1 4. Motor montering 2 4.1. Instruktion før montering 2 4.2. Samling af skinne 3 4.3. Opsætning

Læs mere

STIGA VILLA 107M 8211-3038-01

STIGA VILLA 107M 8211-3038-01 STIGA VILLA 107M 8211-3038-01 1. 2. A C B 3. 4. 5. 6. A+5 A B+5 B 7. 8. 2 9. 10. R L 11. R L X Z Z X Y V W 12a. 12b Y V W 13. 3 DK DANSK SYMBOLER Maskinen er udstyret med følgende symboler for at huske

Læs mere

Gå til forside: Klik HER. Plantekuvøse

Gå til forside: Klik HER. Plantekuvøse Plantekuvøse Gå til forside: Klik HER Beskrivelse af dyrkningsmetoder og resultater I virkeligheden er det kun få af årets måneder, at vi har tomater, agurker, peberfrugte osv. i vores drivhuse. Juli og

Læs mere

Opdateret: 06.09.2012. Monteringsvejledning Scoop, naturcontainer # 142

Opdateret: 06.09.2012. Monteringsvejledning Scoop, naturcontainer # 142 Opdateret: 06.09.2012 Monteringsvejledning Scoop, naturcontainer # 142 Montage af Scoop Scoop leveres i 2 dele Scoop kun til træer og buske Scoop er udelukkende til tilplantning af træer og buske og er

Læs mere

Odsherred Kommune har i 2007 modtaget mange henvendelser omkring vedligeholdelse af vandløb

Odsherred Kommune har i 2007 modtaget mange henvendelser omkring vedligeholdelse af vandløb Information om vandløbsvedligeholdelse Odsherred Kommune har i 2007 modtaget mange henvendelser omkring vedligeholdelse af vandløb og dræn. For at mindske risikoen for vand på grundene anbefaler Odsherred

Læs mere

ZappBug Room. Brugermanual. VIGTIGT: Læs manualen før brug

ZappBug Room. Brugermanual. VIGTIGT: Læs manualen før brug ZappBug Room Brugermanual VIGTIGT: Læs manualen før brug Tanaco Danmark A/S Glentevej 11 6705 Esbjerg Ø tlf.: +45 75144800 tanaco@tanaco.dk www.tanaco.dk1 Vigtig sikkerhedsinformation Alle sikkerhedsforskrifter

Læs mere

Bundsuger til private svømmebassiner. Model: Junior, Senior og RC.

Bundsuger til private svømmebassiner. Model: Junior, Senior og RC. Bundsuger til private svømmebassiner. Model: Junior, Senior og RC. Pool Valet Junior. Pool Valet Senior. Pool Valet RC med fjernbetjening. Der tages forbehold for evt. produktændringer. Copyright: Welldana

Læs mere

STIGA PARK 4 WD 107 M 107 M HD 121 M. 125 Combi Pro BRUGSANVISNING. »HC P K»fl œoà «Œ EÀfl 8211-0543-01

STIGA PARK 4 WD 107 M 107 M HD 121 M. 125 Combi Pro BRUGSANVISNING. »HC P K»fl œoà «Œ EÀfl 8211-0543-01 STIGA PARK 4 WD 107 M 107 M HD 121 M 125 Combi Pro BRUGSANVISNING»HC P K»fl œoà «Œ EÀfl 8211-0543-01 1 125 Combi Pro 2 125 Combi Pro 3 125 Combi Pro 121 M 107 M HD A B C B 4 125 Combi Pro 107 M HD 121

Læs mere

Installationsvejledning I denne vejledning er der angivet varenumre i parentes efter omtalte monteringsdele, så du kan finde dem i vores prisliste.

Installationsvejledning I denne vejledning er der angivet varenumre i parentes efter omtalte monteringsdele, så du kan finde dem i vores prisliste. Installationsvejledning I denne vejledning er der angivet varenumre i parentes efter omtalte monteringsdele, så du kan finde dem i vores prisliste. 1 Indhold 1 Sikkerhedsregler ved brug af centralstøvsugeren...............

Læs mere

Gigant havetrampolin. Trampolincenter.dk. Brugsvejledning. - En del af PE-Redskaber A/S

Gigant havetrampolin. Trampolincenter.dk. Brugsvejledning. - En del af PE-Redskaber A/S Gigant havetrampolin Brugsvejledning Trampolincenter.dk - En del af PE-Redskaber A/S Vigtig information før brug af trampolinen ADVARSEL: VED BRUG AF DENNE TRAMPOLIN ER DER, VED LANDING PÅ RYG, NAKKE

Læs mere

FUGTSIKRING AF UDVENDIG TRAPPE 03/2012

FUGTSIKRING AF UDVENDIG TRAPPE 03/2012 FUGTSIKRING AF UDVENDIG TRAPPE 03/2012 Fugtsikring af udvendig trappe FUGTSIKRING AF UDVENDIG TRAPPE Udvendige trapper, hvad enten de er over eller under terræn, lider ofte af fugt- og frostskader. Fugtindtrængning

Læs mere

210/HR21. Servicemanual til kæde. .com. Niftylift Limited Fingle Drive Stonebridge Milton Keynes MK13 0ER England. i n f o @ n i f t y l i f t.

210/HR21. Servicemanual til kæde. .com. Niftylift Limited Fingle Drive Stonebridge Milton Keynes MK13 0ER England. i n f o @ n i f t y l i f t. 210/HR21 Servicemanual til kæde i n f o @ n i f t y l i f t. c o m.com M50286/02 Niftylift Limited Fingle Drive Stonebridge Milton Keynes MK13 0ER England www.niftylift.com e-mail: info@niftylift.com Tel:

Læs mere

SUPERJUMPER. Trampolin. Brugermanual PRO-LINE TEPL14

SUPERJUMPER. Trampolin. Brugermanual PRO-LINE TEPL14 SUPERJUMPER Trampolin PRO-LINE TEPL14 Brugermanual 2 Indhold Brugermanual: Dansk ----------------------------------------------------- Side 3~6 Samlevejledning TEPL14 -----------------------------------------------------

Læs mere

DEUTSCH. Multiclip El 8211-0229-05

DEUTSCH. Multiclip El 8211-0229-05 DEUTSCH D Multiclip El 8211-0229-05 S SVENSKA A 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. SVENSKA S 9. 10. DK DANSK SYMBOLER Følgende symboler findes på maskinen for at minde Dem om den forsigtighed og opmærksomhed, der

Læs mere

Forslag til hvilestillinger Lig på ryggen med en pude under knæene. Løfteteknik Når du løfter, skal du huske at:

Forslag til hvilestillinger Lig på ryggen med en pude under knæene. Løfteteknik Når du løfter, skal du huske at: Smerter i ryggen Forslag til hvilestillinger Lig på ryggen med en pude under knæene. Lig på siden med en pude mellem benene. Puden vil få dig til at slappe bedre af. Løfteteknik Når du løfter, skal du

Læs mere

Thule Urban Glide 1 & 2 Instruktioner

Thule Urban Glide 1 & 2 Instruktioner Thule Urban Glide 1 & 2 Instruktioner B 51100987 INDHOLD 1 INTRODUKTION 1.1 Tilsigtet anvendelse af vejledning 04 1.2 Tilsigtet anvendelse af vogn 04 1.3 Specifikationer 04 2 SIKKERHED 2.1 Symboler og

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. SEA-DOO er et registreret varemærke tilhørende Bombardier Inc. og bruges under licens til Daka Development Ltd.

INDHOLDSFORTEGNELSE. SEA-DOO er et registreret varemærke tilhørende Bombardier Inc. og bruges under licens til Daka Development Ltd. INDHOLDSFORTEGNELSE OVERSIGT... 3 SIKKERHEDSHENVISNINGER... 4 IBRUGTAGNING... 6 VAND-SCOOTER brugt til svømning og snorkling... 6 VAND-SCOOTER brugt til dykning... 8 BATTERIBRUG... 10 Oplad batteri...

Læs mere

BETJENINGSVEJLEDNING

BETJENINGSVEJLEDNING BETJENINGSVEJLEDNING TEXAS 56 COMBI Bemærk! Før motoren startes, bedes du gennemlæse instruktionsbogen for motoren. Husk påfyldning af olie før start! Kære kunde! Vi ønsker dig tillykke med din Texas plæneklipper.

Læs mere

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder.

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder. s Grundtræning 7-12 måneder. Indledning. Vi har under hvalpe træningen lagt vægt på at præge hvalpen i rigtig retning og forberede den til dens fremtidige arbejdsopgaver. Vi skal nu i gang med at indarbejde

Læs mere

Alarmsender. Brugervejledning. yderligere information på www.phonicear.dk

Alarmsender. Brugervejledning. yderligere information på www.phonicear.dk Alarmsender DK Brugervejledning yderligere information på www.phonicear.dk indholdsfortegnelse DETECTs funktion.............................. 1 DETECT indstillinger............................ 2 DETECT

Læs mere

Jørn Iversen Rødekro Aps. Hydevadvej 48 Hydevad DK-6230 Rødekro Tel.: +45 74669242 Fax.: +45 74669294 e-mail.: iversen@ji.dk Web.: www.ji.

Jørn Iversen Rødekro Aps. Hydevadvej 48 Hydevad DK-6230 Rødekro Tel.: +45 74669242 Fax.: +45 74669294 e-mail.: iversen@ji.dk Web.: www.ji. 0 1 Indholdsfortegnelse. Brugsanvisning side 2 Brugervejledning side 3 Tilpasning af cyklen side 4 Din første tur side 4 Justering af sæde side 5 Justering af sædehøjde side 6 Indstilling af ryglæn side

Læs mere

STIGA VILLA 85 M 8211-3039-02

STIGA VILLA 85 M 8211-3039-02 STIGA VILLA 85 M 8211-3039-02 1. 2. A B 3. 4. 5. 6. 7. 8. 2 R L 9. 10. Y Z X W V 11. 3 DK DANSK SYMBOLER Maskinen er forsynet med følgende symboler for at understrege, at der skal udvises forsigtighed

Læs mere

ALFA 56. Tips til sikker kørsel Side 1-2. Oversigt over kørestolen Side 3-4. Justeringer Side 5-6. Brugervejledning Side 7-8

ALFA 56. Tips til sikker kørsel Side 1-2. Oversigt over kørestolen Side 3-4. Justeringer Side 5-6. Brugervejledning Side 7-8 ALFA 56 Indholdsfortegnelse Tips til sikker kørsel Side 1-2 Oversigt over kørestolen Side 3-4 Justeringer Side 5-6 Brugervejledning Side 7-8 Opladning af batterier.. Side 9 Bemærk følgende Side 10 Vedligeholdelse

Læs mere

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien For nogen tid siden efterlyste jeg i et forum et nyt ord for håndflash, da det nok ikke er det mest logiske

Læs mere

Tag pulsen på vandmiljøet

Tag pulsen på vandmiljøet Tag pulsen på vandmiljøet Ved hjælp af en hvid skive, en pind, dit syn og din lugtesans kan du bestemme vandmiljøets sundhedstilstand. Denne artikel beskriver, hvordan du gennemfører et systematisk miljøtilsyn,

Læs mere

Kvalitet og styrke. Følgende generelle retningslinier kan hjælpe dig til at få sat et hegn, som fungerer godt i mange år.

Kvalitet og styrke. Følgende generelle retningslinier kan hjælpe dig til at få sat et hegn, som fungerer godt i mange år. Kvalitet og styrke En indhegning med hjorte rummer store værdier og det er derfor nødvendigt at sikre sig at hegnet er opsat på rigtig måde, samt at de anvendte materialer er af bedste kvalitet. Følgende

Læs mere

Manual til Dæk - 291 Nimalift.dk Manual, installations- og monteringsvejledning

Manual til Dæk - 291 Nimalift.dk Manual, installations- og monteringsvejledning Nimalift 2014 Manual til Dæk - 291 Nimalift.dk Manual, installations- og monteringsvejledning Nimalift.dk, Søgårdparken 20, 7250 Hejnsvig 2 FORSIKRING)OM)OVERENSSTEMMELSE)) Søgårdparken20 7250Hejnsvig

Læs mere

Isola Vedligeholdelsesog reparationsprodukter

Isola Vedligeholdelsesog reparationsprodukter Isola Vedligeholdelsesog reparationsprodukter Vedligeholdelse af tag Beskyttelse af mur- og betonflader Reparation af asfalt- og betonflader Fjernelse af mos og lignende Tørre og sunde huse! Isola Vedligeholdelses-

Læs mere

4. Tage med en hældning på over 60 grader

4. Tage med en hældning på over 60 grader 4. Tage med en hældning på over 60 grader 4.1. Arbejde ved tagfod og på tagfladen på tage med en hældning på over 60 grader Ansatte, der arbejder og færdes på tage med en hældning på over 60 grader, skal

Læs mere

STIGA ST 1200 8219-3204-08

STIGA ST 1200 8219-3204-08 STIGA ST 1200 8219-3204-08 B A D C 1. 2 E F 2. 3. H I 4. G M J 5. 6. 3 K 7. 8. L 9. 10. 11. 12. 4 DK DANSK SIKKERHEDSFORSKRIFTER Maskinen er udstyret med følgende symboler for at huske Dem på, at der skal

Læs mere

TRAY. Installations vejledning. 1 TRAY VARMEVEKSLER. VANDENERGI M.A. Denmark ApS Email: mail@vandenergi.com Phone: +45 61653562

TRAY. Installations vejledning. 1 TRAY VARMEVEKSLER. VANDENERGI M.A. Denmark ApS Email: mail@vandenergi.com Phone: +45 61653562 Installations vejledning. TRY TILLYKKE MED DIN NYE SMUKKE SHOWER TRY Tray er en af de mest økonomiske og interessante måder at spare energi og CO2. Tilbagebetalingstiden er kort. Ved at anvende Tray sparer

Læs mere

Amphora model : VK80 VK120 VK160 VK160S VK200 VK200S VK300 VK400. Version: 2014-01-31

Amphora model : VK80 VK120 VK160 VK160S VK200 VK200S VK300 VK400. Version: 2014-01-31 Amphora model : VK80 VK120 VK160 VK160S VK200 VK200S VK300 VK400 Version: 2014-01-31 Tak fordi du valgte et nyt vinskab fra Amphora. Bemærk at brugsanvisningen gælder for flere Amphora vinskabe. Illustrationer

Læs mere

Information og træningsprogram. Smerter i ryggen. Fysioterapien

Information og træningsprogram. Smerter i ryggen. Fysioterapien Information og træningsprogram Smerter i ryggen Fysioterapien Indholdsfortegnelse Hvilestillinger og løfteteknik side 2 Fra liggende til siddende stilling side 3 Siddestillinger side 4 Øvelser for ryggens

Læs mere

Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge

Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge Du har et brud på kravetbenet, og du har derfor fået en armslynge på til at aflaste bruddet. I begyndelsen skal du bruge armslyngen

Læs mere

Affugter KCC-610HA. drifts- og vedligeholdelsesvejledning

Affugter KCC-610HA. drifts- og vedligeholdelsesvejledning 64303501 drifts- og vedligeholdelsesvejledning 1 VIGTIGE SIKKERHEDSINSTRUKTIONER ViVIGTIGE INSTRUKTIONER 1. Læs disse instruktioner grundigt inden aggregatet tages i brug. 2. ADVARSEL: Lad ikke børn lege

Læs mere

Blå Energi ved Nordborg Spejderne. Det blev det til:

Blå Energi ved Nordborg Spejderne. Det blev det til: Blå Energi ved Nordborg Spejderne Ide oplæg: Leder: - Udgangs punkt var at lave mad på en nemmer og mere brænde besparende måde - - - Træ pille komfur og så får vi også en ovn Trop: - Vil gerne have mobilen

Læs mere

SERIES DANSK INDEKS MED LEDNING MODEL MONTERING TRÅDLØS MODEL MONTERING BATTERI TYPE & LEVETID KUNDESERVICE-CENTRE

SERIES DANSK INDEKS MED LEDNING MODEL MONTERING TRÅDLØS MODEL MONTERING BATTERI TYPE & LEVETID KUNDESERVICE-CENTRE DANSK INDEKS 1 2 3 4 MED LEDNING MODEL MONTERING FARTSENSOR & MAGNET FORBUNDET HOLDER HOVEDENHEDEN KADENCESENSOR & MAGNET MONTERINGSAFPRØVNINGER TRÅDLØS MODEL MONTERING Wl2X TRÅDLØS FART & KADENCE SENDER

Læs mere

Brugsanvisning. Varenr.: 90 xx xxx Varenr.: 90 32 386. Sdr. Ringvej 1 I 6600 Vejen I Tlf. 70 21 26 26 I Fax 70 21 26 30 I www.p-lindberg.

Brugsanvisning. Varenr.: 90 xx xxx Varenr.: 90 32 386. Sdr. Ringvej 1 I 6600 Vejen I Tlf. 70 21 26 26 I Fax 70 21 26 30 I www.p-lindberg. Brugsanvisning Overskrift Motorsav, 45,1cc Varenr.: 90 xx xxx Varenr.: 90 32 386 Sdr. Ringvej 1 I 6600 Vejen I Tlf. 70 21 26 26 I Fax 70 21 26 30 I www.p-lindberg.dk Tillykke med dit produkt fra P. Lindberg!

Læs mere

AFFUGTER DH10M. Læs venligst denne brugsanvisning og gem den til senere brug

AFFUGTER DH10M. Læs venligst denne brugsanvisning og gem den til senere brug AFFUGTER DH10M Læs venligst denne brugsanvisning og gem den til senere brug Indhold Brug venligst tid på at læse denne manual igennem og gem den til senere brug. Specifikationer Hvordan den virker Placering

Læs mere

Instruktionsmanual. Kidzone ECE R44 / 04. Fremadvendende med sikkerhedssele 9-18 kilo. Bagudvendende med sikkerhedssele 9-25 kilo

Instruktionsmanual. Kidzone ECE R44 / 04. Fremadvendende med sikkerhedssele 9-18 kilo. Bagudvendende med sikkerhedssele 9-25 kilo Instruktionsmanual Kidzone Bagudvendende med sikkerhedssele 9-25 kilo Fremadvendende med sikkerhedssele 9-18 kilo Fremadvendende med sikkerhedssele for voksne 15-25 kilo Testet og godkendt i henhold til

Læs mere

Brugervejledning Fun2Go

Brugervejledning Fun2Go Brugervejledning Fun2Go Jørn Iversen Rødekro ApS Hydevadvej 48 DK-6230 Rødekro Tlf: +45 74 66 92 42 iversen@ji.dk www.ji.dk Indholdsfortegnelse Bemærk Introduktion Tekniske data Inden første cykeltur Tilpasning

Læs mere

Manual. Ultrasonisk Luftbefugter HACE MJS-400 - HACE MJS-500 MJS 400 MJS 500

Manual. Ultrasonisk Luftbefugter HACE MJS-400 - HACE MJS-500 MJS 400 MJS 500 Manual Ultrasonisk Luftbefugter HACE MJS-400 - HACE MJS-500 MJS 400 MJS 500 Vigtige sikkerhedsforskrifter Må ikke skilles ad, repareres eller ændres ved. Service skal udføres af uddannede serviceteknikere.

Læs mere

Samling af C-Dax Sprayrider sprøjter

Samling af C-Dax Sprayrider sprøjter Trin 1: Start med at holde sprøjten lodret og tømme den for løse dele. Du skal have en lanse, en fastgøringsrem, et ledningssæt samt en manual som vist på billedet. Ryst sprøjten, så du er sikker på at

Læs mere

ELEKTRISK MALERSPRØJTE 650 W 1 L

ELEKTRISK MALERSPRØJTE 650 W 1 L ELEKTRISK MALERSPRØJTE 650 W 1 L ART NR 83002010 EAN NR 5709133800819 LÆS BRUGERMANUAL FØR BRUG. SIKKERHEDSFORSKRIFTER ARBEJDSOMRÅDE: Rengør regelmæssigt. Støv, affald og skrammel på en arbejdsplads øger

Læs mere

FAQ om FGK's golfbane

FAQ om FGK's golfbane FAQ om FGK's golfbane (Ofte stillede spørgsmål) Indhold Banens turnering. Hvad er det for en turnering?... 2 Banens længde.... 3 Bunkerriven. Hvor skal den ligge?... 4 Flaget.... 5 Hvem bestemmer hvor

Læs mere

HURLUMHEJHUS. med masser af muligheder LEGEHUS I LUKSUSUDGAVE. Klatreribbe

HURLUMHEJHUS. med masser af muligheder LEGEHUS I LUKSUSUDGAVE. Klatreribbe LEGEHUS I LUKSUSUDGAVE Klatreribbe HURLUMHEJHUS med masser af muligheder 10 Af Søren Stensgård. Idé: Birgitte Matthiesen. Foto: Lasse Hansen. Tegninger: Christian Raun Gør Det Selv 10/2004 Det flotte legehus

Læs mere

BETJENINGSVEJLEDNING. Cod. Q600020020 - Rev. A 10/06

BETJENINGSVEJLEDNING. Cod. Q600020020 - Rev. A 10/06 BETJENINGSVEJLEDNING Cod. Q600020020 - Rev. A 10/06 Den rette afskaffelse af dette produkt (elektrisk og elektronisk affald) (Anvendes i den Europæiske Union og andre Europæiske lande med separat genbrugsanordninger)

Læs mere

Stafet eller bare lille leg. Gå med lukkede øjne og sådan man sætter foden ned umiddelbart foran den anden. (Hæl rører anden fods tå).

Stafet eller bare lille leg. Gå med lukkede øjne og sådan man sætter foden ned umiddelbart foran den anden. (Hæl rører anden fods tå). Motorik - aktiviteter Her er forskellige udfordrende og sjove øvelser/aktiviteter, som også kan bruges til at krydre andre aktitviteter med. f.eks. gøre dem sjovere eller sværere. De er gode og kan bruges

Læs mere

Brugsanvisning. Flishugger, 13 HK benzin Varenr.: 90 35 973. Sdr. Ringvej 1 I 6600 Vejen I Tlf. 70 21 26 26 I Fax 70 21 26 30 I www.p-lindberg.

Brugsanvisning. Flishugger, 13 HK benzin Varenr.: 90 35 973. Sdr. Ringvej 1 I 6600 Vejen I Tlf. 70 21 26 26 I Fax 70 21 26 30 I www.p-lindberg. Brugsanvisning Flishugger, 13 HK benzin Varenr.: 90 35 973 Sdr. Ringvej 1 I 6600 Vejen I Tlf. 70 21 26 26 I Fax 70 21 26 30 I www.p-lindberg.dk Tillykke med dit produkt fra P. Lindberg! Inden installering

Læs mere

Støttestrømper Spilerdug

Støttestrømper Spilerdug Støttestrømper Spilerdug Brehms Spilerdug Tlf: 57648351 E.mail:info@spilerdug.dk www.spilerdug.dk 1 I denne vejledning benyttes ordet STØTTESTRØMPE uanset stømpetype. Udklipsstørrelser + klemme Længden

Læs mere

7.0 Montering af hegn

7.0 Montering af hegn 7.0 Montering af hegn 7.1 Poda Hegn med Insultimber MATERIALER & VÆRKTØJ TIL PODA HEGN (INSULTIMBER) 2,5 mm tråd (2001). Trådstrammere (14643). 7.1 Poda Hegn med Insultimber Hjørnestolper, Ø14 x 230 cm

Læs mere

Brugsvejledning for Cykeldrom - Opstilling, nedtagning & anvendelse

Brugsvejledning for Cykeldrom - Opstilling, nedtagning & anvendelse - Opstilling, nedtagning & anvendelse Udarbejdet af Ranum Telt- & Eventudlejning A/S 2007 Vesterled 46 9681 Ranum Tlf: 98 67 68 39 w w w. ranum-teltudlejning. d k Før brug/opstilling Gennemlæs opstillingsvejledningen

Læs mere

Instruktion havkajak

Instruktion havkajak Instruktion havkajak Discipliner for havkajak 24-04-2009 Fredericia Roklub Per Jørgensen Side 2: Side 3: Side 4: Side 5: Side 6: Side 7: Side 8: Side 9: Side 10: Side 12: Side 14: Side 15: Skadesforebyggende

Læs mere

50 TON PRESSER Installation, drift & vedligeholdelsesmanual

50 TON PRESSER Installation, drift & vedligeholdelsesmanual 50 TON PRESSER Installation, drift & vedligeholdelsesmanual Vare nr. 10054001 1 INDHOLDSFORTEGNELSE Brugerens data... 3 Installations data... 4 Montagevejledning... 5 Før første brug... 5 Betjeningsvejledningen...

Læs mere

SPAHN reha GmbH. Manual til Vasketoilet VAmat. WC-sæde kombineret med vask og varmlufttørring for optimal hygiejne.

SPAHN reha GmbH. Manual til Vasketoilet VAmat. WC-sæde kombineret med vask og varmlufttørring for optimal hygiejne. SPAHN reha GmbH Manual til Vasketoilet VAmat C-sæde kombineret med vask og varmlufttørring for optimal hygiejne. Der tages forbehold for evt. produktændringer. Copyright: elldana Innocare. Udgave 1,0 09

Læs mere

Men det er da et nydeligt objektiv, ik?

Men det er da et nydeligt objektiv, ik? Generelt indtryk Macro Takumar 50mm f/4 blev produceret fra 1964, og blev i 1966 afløst af en redesignet udgave. Afløseren (Super Macro Takumar 50mm f/4) blev i 1971 jo afløst af Super-Multi-Coated Macro

Læs mere

Sikkerhedsinstruktioner og gode råd om brug

Sikkerhedsinstruktioner og gode råd om brug 1 Sikkerhedsinstruktioner og gode råd om brug Indledning Dækket udgør den eneste kontakt mellem køretøjet og underlaget. Derfor er det vigtigt, at brugerne sørger for at bevare dækkenes kvalitet og præstationer.

Læs mere

Montage- og brugsanvisning PST. plantørringsstyring

Montage- og brugsanvisning PST. plantørringsstyring Montage- og brugsanvisning PST plantørringsstyring Montage- og brugsanvisning for Kongskilde PST plantørringsstyring Generelt Kongskilde PST plantørringsstyring anvendes til automatisk start/stop af lavtryksblæser

Læs mere

En n klassiker. i topkvalitet. Her er den så. Den magelige, TRÆ I HAVEN TRÆ I HAVEN

En n klassiker. i topkvalitet. Her er den så. Den magelige, TRÆ I HAVEN TRÆ I HAVEN E En n klassiker i topkvalitet En let duven i en traditionel hængesofa af jern burde give ro i sjælen, men den forstyrres ofte af»slinger i valsen«og metalliske mislyde. Her får du imidlertid anvisningerne

Læs mere

Installationsvejledning COMBI. Læs venligst denne vejledning før installation

Installationsvejledning COMBI. Læs venligst denne vejledning før installation Installationsvejledning COMBI Læs venligst denne vejledning før installation Indledning Sådan fungerer Quooker COMBI Quooker COMBI er en vandbeholder med kogende (110 C) vand. Quooker COMBI består af en

Læs mere

Gode råd om service og vedligehold

Gode råd om service og vedligehold Kratholmvej 63 5260 Odense S Tlf. 63 18 18 40 Fax 63 18 18 41 Sydbank Reg.nr. 6845 kontonr. 6318184 CVR nr. 26 05 05 10 Gode råd om service og vedligehold Om produkterne Produkterne er bygget af materialer

Læs mere

Branchevejledning. distribution. af varer. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

Branchevejledning. distribution. af varer. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Branchevejledning distribution af varer Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros branchevejledning om distribution af varer Indhold Indledning... 1 Transport- og adgangsveje.... 2 Parkering...

Læs mere

TA-10. Manual. Feiyue Group Europé Aps Troensevej 7 DK 9220 Aalborg, Denmark

TA-10. Manual. Feiyue Group Europé Aps Troensevej 7 DK 9220 Aalborg, Denmark TA-10 Manual DK Feiyue Group Europé Aps Troensevej 7 DK 9220 Aalborg, Denmark Kære fru, hr. Hjertelig tillykke med købet af din affugter. Du har købt et kvalitetsprodukt, som du vil have glæde af i mange

Læs mere

Inden du rengør eller foretager nogen som helst vedligeholdelse af apparatet, skal du altid slukke for det og tage stikket ud af stikkontakten.

Inden du rengør eller foretager nogen som helst vedligeholdelse af apparatet, skal du altid slukke for det og tage stikket ud af stikkontakten. LÆS DENNE VEJLEDNING OMHYGGELIGT Denne støvsuger må kun anvendes til almindelig husholdningsrengøring, som beskrevet i brugsanvisningen. Du bør sikre dig, at du har forstået indholdet af denne brugervejledning

Læs mere

Formålet med udsætningen er at få hønsene til at blive på terrænet. Foto: Danmarks Jægerforbund.

Formålet med udsætningen er at få hønsene til at blive på terrænet. Foto: Danmarks Jægerforbund. Formålet med udsætningen er at få hønsene til at blive på terrænet. Foto: Danmarks Jægerforbund. Jagt og prøver med stående hund kræver en passende bestand af fuglevildt. Der er ikke meget ved at gå over

Læs mere