VHM. Nyt fra mark. og skrivebord. Praktikophold på VHM At Klæde Sig På. ... vi har den gode historie

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "VHM. Nyt fra mark. og skrivebord. Praktikophold på VHM At Klæde Sig På. ... vi har den gode historie"

Transkript

1 MARTS 2009 VHM... vi har den gode historie Nyt fra mark og skrivebord Praktikophold på VHM At Klæde Sig På NR. 14

2 Indhold Et ældre blad i nye klæder Redaktionen s. 3 Et farvel til turistkontoret med god samvittighed Bente Iver sen, VHM s. 4 Praktikophold på Vendsyssel Historiske Museum Chrestina Dahl, AAU... s. 5 At Klæde Sig På Birthe Jensen, VHM s. 7 Nye åbningstider på VHM og Historisk Arkiv... s. 8 VHMKalender s. 9 Cigarer fra Hirtshals Peter Gravers, VHM s. 13 Nyt fra mark og skrivebord Sidsel Wåhlin, VHM.... s. 14 Ravperler Per Lysdahl, VHM... s. 17 Skulpturer i Museumsbutikken s. 18 Kort & Godt s. 19 VHMNyt redaktionen Ansvarshavende Morten S. Nielsen (mn@vhm.dk) Signe Langberg (sl@vhm.dk) Layout og grafik Karsten Winther Jensen (kwj@vhm.dk) Adresse VHM Nyt Vendsyssel Historiske Museum Museumsgade 3, 9800 Hjørring Tlf.: ISSN: VHMNyt 2 VHM Nyt udgives af Vendsyssel Historiske Museum (VHM) og udkommer 4 gange årligt. Indlæg til næste nummer af VHM Nyt skal være redaktionen i hænde senest måneden før udsendelse og sendes som elektronisk tekstdokument i wordformat til mn@vhm.dk eller sl@vhm.dk. Billeder der vedhæftes skal være højtopløselige i et af følgende formater: jpg, tif, eps eller pdf eller sendes som almindelig hardcopy. Billeder i hardcopy leveres tilbage efter brug. Ved indsendelse af materiale til VHM Nyt overlader man alle rettigheder til bladet. VHM Nyt forbeholder sig ret til vederlagsfrit at bruge fremsendt materiale i alle sammenhænge såvel trykt som elektronisk medie. Forside: Prøvegravning af lokalplansområde, Høngård, Hjørring.

3 Et ældre blad i nye klæder af Redaktionen MARTS 2009 VHM... vi har den gode historie V Nyt fra mark og skrivebord Praktikophold på VHM At Klæde Sig På Bladet skal ses som et supplement til museets hjemmeside, hvor man kan læse meget mere om museets afdelinger; om bl.a. åbningstider, entréer og permanente udstillinger. Alle numre af VHM Nyt vil naturligvis også være at finde på hjemmesiden. Tilbage er kun at sige god fornøjelse med bladet. Vi håber, det falder i jeres smag. VHMFakta VHM Nyt udkom første gang i maj Dette er nr. 14. VHMNyt 3 elkommen til et nyt nummer af Vendsyssel Historiske Museums blad VHM Nyt denne gang i nye klæder. VHM Nyt udkom første gang i maj 2005, og dette nummer er det 14. blad i rækken. Bladet har til formål at give læseren et indblik i museets mange opgaver: det daglige arbejde, udstillinger, arrangementer, indsamlinger, museumsbutik, havearbejde, bygningsvedligehold og meget, meget mere. I VHM Nyt kan læseren løbende holde sig orienteret om, hvad der sker på museet. Det nye layout på VHM Nyt er bygget op med nogle faste elementer, der gør det let for læseren at orientere sig. Midtersiderne i bladet, der er til at tage ud og sætte på opslagstavlen, indeholder en oversigt over de arrangementer, der sker i den nærmeste fremtid på museets fem afdelinger samt på Historisk Arkiv. Hver gang vil man også kunne læse små notitser på siden kort & godt. Derudover kan museets adresser samt telefonnummre også hver gang ses på bladets bagside. NR. 14

4 Et farvel til turistkontoret med god samvittighed af Bente Iversen administrativ leder, VHM VHMNyt 4 Anne-Marie Christensen i turistinformationen. Da Hjørring Kommune i 2004 fik brug for andre lokaler end dem i Markedsgade til at drive turistkontor i, efter at samarbejdet med turistforeningen ophørte, tilbød Vendsyssel Historiske Museum at stille lokaler gratis til rådighed. Hermed opnåede man en ekstra dimension på tilbuddet til turisterne, idet turistinformationen blev sammenknyttet med Historisk Arkiv og museet. Personalet på turistkontoret fandt hurtigt ud af, at mange turister ønskede at fordybe sig i Hjørring og omegns historie. Det blev derfor et naturligt led i servicen, når turistkontorets personale fornemmede, at turisterne gerne ville høre mere om nogle konkrete emner, at sætte dem i forbindelse med museets og arkivets personale. Her var det naturligvis en klar fordel at kende til de mange muligheder, museet og Historisk Arkiv rummer. Der har i de små fem år, samarbejdet har varet, været mere opmærksomhed om gæsterne, og museet kan med god samvittighed sige, at der i den periode ikke er gået gæster ud ad døren, uden at de har fået et indtryk af, at personalet har gjort det, de kunne, for at opfylde turistens behov på en god og samvittighedsfuld måde, uanset hvilket sprog der blev talt på. Personalet har haft mange sjove oplevelser gennem tiden, og det har været rart at arbejde med så mange positive mennesker, selv om der ikke var cykeludlejning i byen eller mulighed for at komme rundt med busser osv. Museet kan også med god samvittighed sige, at det har forvaltet kommunens budget på dette område med meget stor sparsommelighed. Omkostninger til løn har været tilskud fra kommunen på 100 tkr. og 100 tkr. fra jobcentret. Den resterende del af lønnen har museet bidraget med. Derfor har turistinformationens medarbejder også hjulpet til i museumsbutikken. Da dette servicejob er personligt, følger de kommunale midler og jobcentermidlerne med turistmedarbejderen til det nye sted. De øvrige driftsomkostninger har ligget på omkring kr. årligt. Dette har dækket telefon, telefax, porto, distributionsomkostninger samt kopierings omkostninger. Måske netop af den grund har det gjort ekstra ondt på museet/turistkontoret og det samvittighedsfulde personale, når man i medierne har kunnet læse om alle de meninger, der har været omkring turistkontoret, måske specielt fra folk, som aldrig har besøgt de nye lokaler og derfor ikke har haft de rette forudsætninger for at kunne udtale sig; men dette skal ikke ændre på vores ønsker til turistkontoret om held og lykke fremover.

5 Praktikophold på Vendsyssel Historiske Museum af Chrestina Dahl studerende på AAU Alt dette har været medvirkende til, at jeg for alvor har fået vækket interessen omkring besættelsestiden i Hirtshals. Under min praktik har det været besættelsesmagtens side af historien, som VHMFakta På en tur, søndag den 23. november med Tonny Jensen var vi bl.a. oppe i tårnet på en observationsbunker i Løkken. Gulvet var gennemtæret af rust, så man skulle se godt efter, hvor man trådte, og holde godt fast med hænderne for ikke at smutte igennem gulvet. VHMNyt 5 I forbindelse med min igangværende uddannelse på historiestudiet på Aalborg Universitet valgte jeg at tage i praktik på Bunkermuseet i Hirtshals, som er en afdeling af Vendsyssel Historiske Museum. Det blev foreslået, at jeg kunne arbejde med en ny hjemmeside til Bunkermuseet, lave en registrant over udstillingsgenstandene på museet eller lave ny skiltning til området. Efter nogle ture rundt i løbegravene for foden af Hirtshals Fyr valgte jeg at give mig i kast med udarbejdelse af et større introduktionsskilt, skiltning til informationsbunkeren samt skiltning til samtlige halvfjerds punkter på museet. For at skiltningen skulle blive så god og korrekt som muligt, var det nødvendigt først selv at lave et stort researcharbejde og herefter at få involveret nogle eksperter på området. I den forbindelse har jeg været på besøg hos Jens Andersen på Museumscenter Hanstholm og hos Kenneth Kristensen på Bangsbo Fort, hvor jeg fandt stor hjælp og inspiration. Derudover blev der skabt kontakt til to af medlemmerne fra den gamle Bunkergruppe, som over en årrække stod for udgravninger og oprettelse af Bunkermuseet. Alle har under forløbet været yderst behjælpelige med blandt andet udlån af private arkiver, lærerige udflugter til forskellige bunkeranlæg og med gennemlæsning af skiltetekster.

6 VHMNyt 6 er blevet undersøgt, men efterhånden som spørgsmål er blevet besvaret, er nye spørgsmål blevet rejst. Derfor har jeg efter min praktikperiode valgt at blive på museet for at skrive speciale om, hvilken indvirkning tyskernes tilstedeværelse i Hirtshals under besættelsen havde på lokalbefolkningens hverdag og på udviklingen i Hirtshals by. Alt i alt har min praktikperiode på Vendsyssel Historiske Museum været utrolig lærerig ikke nok med at jeg var så heldig at få lov til at arbejde med ét af mine største interesseområder og fik opnået en forholdsvis stor viden om 10. Batteri og tyskernes Stützpunktgruppe Hirtshals jeg har også fået indblik i, hvordan hverdagens gang på et historisk museum er, hvilket fra starten var mit egentlige mål. Til sidst skal en særlig tak lyde til Tonny Jensen, Peter Jensen, Stig Christensen, Jens Andersen, Jens Gerstrøm og Kenneth Kristensen, der har været en uundværlig hjælp i løbet af min praktikperiode. På en bunkerudflugt den 23. oktober med Tonny Jensen så vi bl.a. på bunkere i 9. batteri på den anden side af havnen i Hirtshals. Bagefter tog vi ud i 10. batteri, hvor vi var inde i denne mortérbunker (som normalt er lukket for besøgende) for at se et maleri af noget gradinddeling, så soldaterne vidste, i hvilken retning de skulle skyde. Havnekaptajnens bunker med fyret i baggrunden. Billedet er taget på en solrig efterårsdag den 25. september, hvor jeg sammen med Jens Gerstrøm fik gennemfotograferet hele området.

7 At Klæde Sig På af Birthe Jensen tidl. projektansat, VHM VHMNyt 7 Udtrykket»Klæder skaber folk«har vidtrækkende betydning for mennesket. Påklædningen er et udtryk for civilisation, samkvem, respekt, forskønnel se, narcissisme, iscenesættelse, transformering, forførelse, markering af gruppetilhørsforhold og for social position. Vi kan ikke gå nøgne rundt, og tøjet beskytter mod kulde og varme, men samtidig er det et kommunikationsmiddel. At leve og virke kræver, at vi er påklædte, og alle vælger ud fra forskellige kriterier det tøj, de tager på. På hjemmesiden»at klæde sig på«kan man hente viden om den danske bondestands påklædning fra Siden henvender sig til elever i klasse, lærere, studerende og andre tekstilinteresseredeog man vil på siden kunne se nærmere på tekstiler, der ellers er vanskelige at komme tæt på, da de er meget sårbare over for berøring, lys og fugtighed. Projektet har et bredt sigte. Der fortælles både lokal- og kulturhistorie og om tekstiler og deres frembringelse, samt hvordan det historiske kan indgå i nutidige aktiviteter. Den er pædagogisk henvendt til både børn og voksne. Målet er, at denne tematiserede viden anvendes som en ressource i dagligdagen, både som almen oplysning og som et fagligt redskab i undervisning. Her kan lysten og evnen til at undersøge fortiden styrkes. Der kan eksperimenteres og samarbejdes om konkrete opgaver og derved give inspiration til nye ting. Tøj kan fortælle historie. Hjemmesiden kan bruges til at arbejde med stilperioder og deres sammenhæng med moden. Artiklerne fortæller bl.a. om handel med tekstiler og hvilke muligheder og

8 VHMFakta Til udvikling af hjemmesiden er der modtaget støtte fra puljen»it i Folkeskolen E-museum«, som er en del af undervisningsministeriets pulje til udvikling af digitale undervisningsmaterialer. begrænsninger, der gjorde sig gældende for den enkeltes rang og stand. Hjemmesiden oplyser også om mangfoldigheden i datidens klædedragt og afliver derved myten om, at de dragter, som folkedansere bruger, var generel påklædning i perioden. Alle havde dengang deres personlige klædeskab og indholdet afhang af social status, økonomi og personlighed. Det har været utrolig inspirerende og udfordrende at udvikle og udfylde hjemmesidens indhold. Ikke mindst den tekniske side har sat både undertegnede og andre på museet på prøve. Men ved fælles hjælp er vi nu nået frem til at kunne præsentere siden. Jeg vil gerne sige en stor tak til den teknisk kyndige Rasmus Rasmussen, der satte hjemmesiden op og startede med at lægge indhold ind. Tak for godt samarbejde i arbejdsgruppen. Museets øvrige personale har i enhver henseende altid været parat med både råd og vejledning. Nye åbningstider på VHM og Historisk Arkiv Fra 1. januar i år er der kommet nye åbningstider på flere af Vendsyssel Historiske Museums afdelinger VHMNyt 8 VHM, Hjørring 1. maj 15. september: alle dage kl september 30. april: Tirsdag-fredag kl , søndag kl Historisk Arkiv tirsdag-torsdag kl september 30. april: 1. lørdag i måneden kl Hirtshals Museum 16. juni 15. september: mandag-fredag kl , lørdag kl september 15. juni: tirsdag-torsdag kl , fredag kl Strandfogedgården, Rubjerg 15. juni 30. september: alle dage kl oktober 18. oktober: lørdage og søndage samt hverdagene i uge 42 (efterårsferien) kl

9 VHMKalender VHM Hjørring Søndag den 1. marts Vendsyssels Nationaldragter Kl Pris: Kun foredrag: voksne 40 kr. (børn gratis). For Museumsforeningens medlemmer 25 kr. Søndagspakke (Entré, arrangement, kaffe og kage): 60 kr. (for Museumsforeningens medlemmer: 40 kr.) Søndag den 8. marts Købstaden Hjørring Kl Pris: Kun omvisning: voksne 40 kr. (børn gratis). For Museumsforeningens medlemmer 25 kr. Søndagspakke (Entré, arrangement, kaffe og kage): 60 kr. (for Museumsforeningens medlemmer: 40 kr.) Søndag den 15. marts Arrangementet gentages den 22.03, 29.03, 05.04, 12.04, og 26.04, og Få en snak om quilt Tid: Kl Pris: Alm. entré Søndag den 29. marts Strikkecafé Kl Pris: Gratis. Kaffe, te og kager kan købes. Arrangør: VHM i samrbejde med Dorte Lyager, Historisk Arkiv Hjørring Lørdag den 7. marts og lørdag den 4. april Lørdagsåbent på Historisk Arkiv Kl Pris: Gratis Arrangør: Historisk Arkiv i samarbejde med Slægtshistorisk Forening for Hjørring og Omegn Her vil være rig mulighed for at hente hjælp til slægtsforskning fra medlemmer af Slægtshistorisk Forening. Ud over generel hjælp og vejledning vil der blive afholdt flg. kurser: Kl : Scrapbooking en anderledes måde at gemme din familie på. Rikke Grove Heidemann vil vise, hvordan man kan fremstille en slægtsbog ved hjælp af udklip, billeder og andre samleobjekter. Kl : Introduktion til Slægtsforskning en introduktion til dem, der gerne vil i gang, men ikke lige kan få begyndt, v. Asger Bruun, Slægtshistorisk Forening. Kl : Gotisk Skriftlæsning ved Per Maack Andersen, Slægtshistorisk Forening. Lørdag den 18. april Kunst og kultur i byrummet på opdagelse i Hjørring med Sine & Signe Kl Pris: Gratis Arrangør: Vendsyssel Historiske Museum i samarbejde med Vendsyssel Kunstmuseum VHMNyt 9

10 VHMKalender Landskabs- og Landbrugsmuseet Mosbjerg Søndag den 5. april og søndag den 3. maj Landbrug, landskab og levevilkår omvisning Kl Sted: Informationsbygningen ved Højen, Jerupvej 613, Mosbjerg, 9870 Sindal Pris: 40 kr (børn gratis) Strandfogedgården Rubjerg Søndag den 15. marts, søndag den 26. april, søndag den 17. maj Månedsvandring i klitten Kl Pris: 30 kr. (børn gratis) Tirsdag den 7. april og torsdag den 9. april Påske på Strandfogedgården for hele familien Kl Pris: 30 kr. (børn gratis) Tirsdag den 21. april Forår på Rubjerg Knude Kl Sted: P-plads på Fyrvejen Pris: Gratis Arrangør: VHM i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening i Hjørring. Turledere: Birthe Kristensen og Jakob Kofoed (Turtelefon: ) Fredag den 8. maj (store bededag) Fugle omkring fyret og fugletræk Kl Arrangør: Naturvejleder Jakob Kofoed, VHM (Turtelefon: ) i samarbejde med ornitolog Kurt Prentow Bunkermuseet Hirtshals Onsdag den 6. maj, 13. maj, 20. maj og 27. maj 10. Batteri omvisning Kl Pris: 40 kr. (børn gratis) VHMNyt 10 Hele foråret igennem sker der mange ting på museet. Hold øje med dagspressen, klik ind på vores hjemmeside eller hent vhmkalenderen 2009 med alle arrangementer i perioden januar-juni i museets reception, Museumsgade 3 i Hjørring

11 VHMUdstillinger Fredag den 13. marts 10 år med Vendelboquilter ne åbning af ny særudstilling Mange danskere har en hobby, og for nogle er det at sy patchwork. Foreningen Vendelboquilterne, der holder til i Hjørring, har 10 års jubilæum, og det fejrer de bl.a. ved at vise noget af deres arbejde frem på museet. I udstillingsperioden vil der hver søndag være medlemmer af Vendelboquilterne til stede i udstillingen, der vil demonstrere og fortælle om deres arbejde. Tid: Kl Sted: Vendsyssel Historiske Museum, Museumsgade 3, 9800 Hjørring Fredag den 24. april Sæsonåbning for vognudstillingen på Børglum Kloster Vendsyssel Historiske Museum har på Børglum Kloster en stor udstilling af vogne, slæder og kaner fra begyndelsen af 1600-årene til midten af 1900-årene. Vognudstillingen indgår i den samlede udstilling på stedet og følger åbningstider og entré fastsat af Børglum Kloster. Se yderligere oplysninger på Fredag den 1. maj Sæsonåbning for Bunkermuseet i Hirtshals Bunkermuseet Hirtshals er Danmarks eneste udgravede, komplette tyske forsvarsanlæg fra 2. verdenskrig, som er åben for publikum. Tid: Udstillingsbunker: tirsdag-lørdag kl Øvrige udstillingsbunkere er tilgængelige i forbindelse med omvisninger hver onsdag kl Sted: Bunkermuseet, Kystvejen, 9850 Hirtshals Fra skærtorsdag den 9. april til og med påskemandag den 13. april Klinten i kunsten (kunstudstilling) Den store natur og dramaet ved knuden har inspireret mange kunstnere. I påsken åbner Strandfogedgården også som udstillingssted for kunst. Naturen og dramaet ved Mårup kirke har inspireret Claus Brøndum til en serie billeder, som fastholder kirken i den store natur. Tid: Kl Sted: Strandfogedgården, Langelinie 2, Rubjerg (2 km syd for fyret) Sted: Børglum Klostervej 255 B, Børglum, 9760 Vrå VHMNyt 11

12 Hirtshals Museum endsyssel Historiske Museums afdeling i Hirtshals er ind rettet i et fiskerv hjem bygget af kampesten i Stuehuset, rekonstrueret som interiør anno 1915, viser hvordan en fiskerfamilie levede på den tid. I bådhuset findes to af de ældste lokale bådtyper. Hirtshals prammen blev brugt til fiskeri ved Hirtshals fra 1850, men blev i 1902 langsomt udkonkurreret af motorjollen. Bådene, vægmalerierne og plancherne viser, hvor primitivt og farefuldt fiskeri var før Hirtshals fik sin havn. Man kan se en udstilling om Hirtshals Fyr, Hirtshals Havns historie og redningsaktioner ved Hirtshals. For gæster, som interesserer sig for historie, findes der i arkivet masser af billeder, skrifter og andre oplysninger. På museet kan også ses en udstilling af lægeplanter og urter, der er velegnede til krydring af brændevin (bjesk). Kommer man i hverdagene med en flaske Brøndums Snaps, kan den på museet»forvandles«til en af de mange velsmagende bjesk i bedste Hirtshals tradition. Åbningstider: 16. september 15. juni: tirsdag-torsdag kl , fredag kl juni 15. september: mandag-fredag kl , lørdag kl Adresse: Sophus Thomsensgade 6, 9850 Hirtshals, tlf:

13 Cigarer fra Hirtshals En dag i sommeren 2008 kom der cigarer på bordet på Hirtshals Museum, uden at det gav anledning til rygepolitiske panderynker. En dame havde dem med i et syltetøjsglas, som gennem mangfoldige år havde holdt på aromaen af de ni mærkværdigt udseende cigarer. Under 2. verdenskrig kunne den almindelige oversøiske handel ikke opretholdes, og der opstod også her i landet mangel på en del varer; mange vil have hørt om alle mulige og umulige forsøg på at fremstille noget, der kunne ligne kaffe, fx. Tobakken kommer jo også sædvanligvis fra varmere himmelstrøg, men den kan dog bringes til at vokse her hos os. Det var, hvad der skete i Hirtshals. Det er uvist, hvor planterne stammede fra, men giverens bedstefader havde flere sorter til at gro forskellige steder i byen. Bladene blev på størrelse med rabarberblade, og efter plukning blev de grønne blade glattet ud og stablet og engang imellem stænket og vendt. Efterhånden blev de brune og var til sidst klar til at blive skåret og rullet, hvorefter man pakkede dem i æsker, tæt sammen, så den rette form kunne holdes. Der har sikkert ikke været nogen tradition at bygge på i Hirtshals, men man kendte en ældre dame i København, som havde lært faget på fabrik hun havde endda som ung rullet cigarer med selve Th. Stauning, der i mange år i 20 rne og 30 rne og de første besættelsesår var landets statsminister og hun kom somme tider på besøg og hjalp til. Der blev kun dyrket til eget brug, så selv om man som alle andre måtte klare sig med diverse erstatningsprodukter, så kunne i hvert fald nogle i Hirtshals, hvad tobakken angik, skaffe sig den ægte vare. VHMNyt 13 s raver G r e t af Pe registra tor, VH M

14 Nyt fra mark og skrivebord af Sidsel Wåhlin arkæolog, VHM A rkæologisk afsnit har i årets første måneder foretaget tre prøvegravninger. Afsnittets aktiviteter i marken kan fx bestå i en samtale med en bygherre på byggegrunden, tilsyn med en verserende byggesag, en prøvegravning eller en egentlig udgravning alt sammen foretaget i henhold til Museumslovens bestemmelser. Der var vist et par fagudtryk prøvegravning, hvad er det nu for noget, og hvad er Museumsloven for en størrelse? VHMNyt 14 Lidt om Museumsloven på hverdagsdansk En prøvegravning har til formål at afklare, hvorvidt der er skjulte fortidsminder på et stykke jord, hvor en bygherre gerne vil foretage anlægsarbejde. Ved bygherre forstås den der betaler for anlægsarbejdet, dvs. kommunen når den bygger, landmanden der udvider sin stald, vejdirektoratet der skal bygge motorvej, DONG der skal lægge gasledninger ned, råstofindvinder m.fl. Prøvegravningen foregår ved at en rendegraver trækker mulden af i 2 meter brede grøfter med typisk meters afstand. Herefter kan arkæologen se, om der er nedgravninger i undergrunden, eksempelvis stolpehuller, grave eller gruber huller, hvor fortidens mennesker har taget ler og sand. Ud fra prøvegravningen kan arkæologen så tage stilling til, om der er fortidsminder fx en landsby, der skal udgraves, inden der kan bygges på grunden. Ifølge Museumsloven er det bygherre, privat såvel som offentlig, der skal afholde udgiften til udgravninger, og derfor kan det jo være godt at vide, inden man tager det første spadestik, om der er fortidsminder, hvor man vil bygge, indvinde råstof, etablere en ny sø eller andet hvor der sker en ændret arealanvendelse. Hvis der ved prøvegravning bliver fundet fortidsminder på arealet, har bygherre flere muligheder. Man kan vælge at flytte byggeriet, hvilket mest er realistisk i det åbne land, eller man kan få museet til at udregne et budget for en udgravning. Når budgettet er fremsendt, kan bygherre så igen overveje, om man vil bygge det pågældende sted. Hvis vi ikke finder noget i en prøvegravning, får bygherre at vide, at han godt kan gå i gang. Hvis der så alligevel dukker noget op, skal man standse arbejdet, tilkalde museet, som derefter foretager en udgravning, men så er det staten og ikke bygherre, der skal afholde udgiften. Såfremt man har sagt nej til en prøvegravning, skal man stadig standse arbejdet, hvis man ser fortids-

15 Søgegrøft på Søndre Havgårdsvej, Nørre Harritslev. befaler, at der foretages prøvegravning og udgravning af udstykninger i deres helhed i plan- og byggemodningsfasen, frem for at vi skal til at grave på enkelte parceller. Desuden er der en bestemmelse i Museumsloven, der siger, at arkæologien ikke må blive for dyr i forhold til de samlede anlægsomkostninger. I hver sag vurderer Kulturarvsstyrelsen, om budgettet er rimeligt, og om arkæologien bliver en urimelig økonomisk merudgift for bygherre. Såfremt styrelsen finder, at arkæologien i en konkret sag bliver en urimelig merudgift, går staten ind og dækker en del af udgifterne til arkæologi. Denne bestemmelse gælder dog kun, såfremt man har bedt museet om en udtalelse, og en sådan vil næsten altid kræve en forundersøgelse, fordi museet ikke kan være sikker på, om der er fortidsminder, før en forundersøgelse er foretaget. Marken Som nævnt i begyndelsen af denne artikel, har arkæologisk afsnit foretaget tre prøvegravninger i årets første måneder. De tre sager er henholdsvis en byggesag, en lokalplanudstykning og en råstofindvindingssag. Prøvegravningerne af et lokalplanområde ved Hjørring Vest er blevet udvidet lidt. Sven Østergaard Jensen og Peter Gravers har forsøgt at lokalisere VHMFakta En stor del af Sidsel Wåhlins arbejde går med at gennemgå lokalplaner, byggesagslister, råstof indvindingstilladelser, skovrejsning mm. for at se hvor der er risiko for at et anlægsarbejde kan støde på fortidsminder og derefter at kontakte bygherre og foreslå en prøvegravning. VHMNyt 15 minder ved anlægsarbejdet, og så må museet til at foretage en udgravning, men det kan betyde, at anlægsarbejdet må indstilles, mens udgravningen foregår, og bygherre skal betale udgiften til udgravningen. Museets arkæologer har også ret til at tilse og overvåge anlægsarbejde med henblik på at se, om der skulle dukke fortidsminder op. Der er således flere fordele ved at sige ja til en prøvegravning, når VHM foreslår det. Nu tænker nogen, det er da helt urimeligt, og hvad nu hvis jeg har købt en sommerhusgrund, og det vil koste rigtig mange penge at udgrave, jeg kan jo ikke flytte sommerhuset. Museet an-

16 VHMNyt 16 Prøvegravning på sommerhusgrund i Tolne. en gammel registrerede grav. Det ser dog ud til, at den ikke ligger i nærheden af, hvor den er markeret på kortet det kan være, vi støder på den en anden gang. Der er blevet fundet et par ildgruber ved prøvegravningen, en slags nedgravede ildsteder. Derfor drog Svend og Peter ud i det kolde januar vejr for at eftersøge en eventuel boplads, der kunne høre sammen med disse ildsteder, men den er ikke blevet fundet. Den ligger måske lige der hvor der ikke skal bygges, og det er jo godt nok, for så er der også fortid tilbage til fremtiden. Arkæologerne har også været en tur i Tolne for at prøvegrave på en sommerhusgrund. Der er registreret flere dysser/ høje i området og en langdysse, som vi ikke ved præcis hvor ligger. Vi var således især på jagt efter dyssen, andre gravanlæg eller eventuelt den boplads, der hører til de mange gravanlæg i området. Sommerhusgrunden bød nu kun på en grube den kunne vi dog datere ret præcist til det 20. eller tidligt i det 21. århundrede. Der lå en dåse med grøn maling i. I skrivende stund er Sven på Sønder Havgårdsvej for at foretage prøvegravning, inden der skal invindes sand og grus. Der blev ikke fundet noget i den første etape, og der kan således indvindes sand der med det samme. Næste del tager vi efter høst, idet marken er sået. Jeg vil benytte lejligheden til at takke alle tre bygherrer og indvinder for et godt og konstruktivt samarbejde. Hvis man skal til at bygge, og man har spørgsmål om Museumsloven skal man endelig ringe til museet. Man kan også læse om Museumsloven på Kulturarvsstyrelsens hjemmeside: Retablering af sommerhusgrund i Tolne.

17 Ravperler i svenske hænder af Per Lysdahl museumsinspektør, VHM For omkring 25 år siden var Vendsyssel Historiske Museum jævnligt leverandør af arkæologiske genstande til brug ved undervisningen af vordende konservatorer på Konservatorskolen i København. En ordning, der var til stor glæde for begge parter. De dengang unge studerende er i dag erfarne medarbejdere på konserveringsværkstederne rundt omkring i landet, herunder Bevaringscenter Nordjylland (BCN) i Hammer Bakker. Arbejdet med genstande fra VHM er således fortsat for nogles vedkommende. BCN har jævnligt praktikanter fra de nordiske konservatoruddannelser, og i efteråret var det Madelene Skogbert fra Göteborgs Universitet, der fik den specielle nordjyske vinkel på sin uddannelse under kyndig vejledning af Hanne og Lone Juhl. Blandt de VHM-fund, der var til konservering, var det især nogle store æsker med omkring 120 ravperler liggende i sand fra udgravningsstedet, som tiltrak Madelene. Rav bärnsten er ikke hverdagskost på de svenske konserveringsværksteder. Ravperlerne blev udgravet i 2002 ved Højgård i Serritslev. Her blev der i en overpløjet gravhøj undersøgt et ca. 2,5x 3 m stort øst-vest orienteret stenbygget gravkammer indeholdende knoglerester, de ca. 120 ravperler samt fem små pilespidser af flint. Ved konserveringen blev ravperlerne rengjort med pensel og træpind, imprægneret med lak under vakuum og eventuelle fliser limet på. Den 6. januar 2009 kunne Madelene returnere ravperlerne til VHM til registrering og formidling. Nyttige links om ravperler Vil du vide mere om rav og ravperler har Nationalmuseet et helt site, der udelukkende omhandler emnet Ravperler. Her er udover tæt beskrevne sider om Fundhistorier, Bevaringstilstand, CT-scanning og lidt om Nationalmuseets Bevaringsafdeling også et rigt billedmateriale. Link: VHMFakta VHMNyt 17

18 Skulpturer i museumsbutikken I museumsbutikken, Museumsgade 3 i Hjørring, kan man for tiden se og købe a bstrakte s kulpturer i træ. VHMNyt 18 Kunstneren Kim Holm Andresen har sin daglige gang på museets værksted, men i fritiden står den blandt andet på fremstilling af smukke kunstværker i træ. Hvordan en kunstner arbejder kan du læse mere om her. Se også hjemmesiden kommer pludselig når jeg har gået og set på træstykket længe så er den der bare. Mange gange ser jeg noget i formen på træstykket, der tiltaler mig, og det er det jeg arbejder videre ud fra. Mine materialer finder jeg i naturen eller i brændestabler faktisk er flere af mine skulpturer kommet fra træ fra brændestablen. Jeg arbejder med forskellige træsorter. De propper, jeg laver, kan eksempelvis være fra ege-, bøge-, birke-, valnødde-, oliven- og ikke mindst frugttræer, da kernen i træets stamme er meget flot. Jeg har eksperimenteret med mange former for materialer, men er altid vendt tilbage til træ, da det er så varmt. Interessen for at skære i træ startede allerede som barn min mor var dog ikke så glad for, at jeg skar i vindueskarmen og køkkenbordet, men det skete også i ny og næ... Det er først for cirka 10 år siden, jeg begyndte at lave større skulpturer. Skulpturerne grovbearbejder jeg i mit værksted, hvorefter jeg sætter mig foran tv et og skærer resten«.

19 Scanning af billeder fra Hjørring Sygehus I den kommende tid vil Historisk Arkiv gå i gang med en scanning af arkivets store billedsamling vedrørende Hjørring Sygehus. Projektet er et samarbejde med Museet på Sygehus Vendsyssel, der stiller sin hjælp til rådighed, både hvad angår scanning og eventuelle supplerende oplysninger til Historisk Arkivs sygehusbilleder. Museet på Sygehus Vendsyssel har lokaler på loftet over den bygning, hvor dialyseafsnittet ligger, og holder åbent tirsdage fra kl til Søndagspakke= en hyggelig eftermiddag på VHM Fra sidst i januar og et godt stykke ind i foråret tilbyder museet i Hjørring en såkaldt Søndagspakke: et arrangement, adgang til museets udstillinger, samt kaffe og kage for den beskedne sum af 60 kr. Er man tilmed medlem af Museumsforeningen, er prisen bare 40 kr. Muligheden for køb af kort & godt disse Søndagspakker har i skrivende stund været til stede to søndage begge dage med stor succes. Her var der film på plakaten. Hist o risk Arkiv havde fundet gamle film frem fra magasinet, og loftet i Skolegade 8 blev indrettet som museumsbio graf. Første søndag i marts går vi videre med et foredrag om Vendsyssels Nationaldragter. Her vil Birthe Jensen give en gennemgang af moden i perioden med de egnspræg, der findes i Vendsyssel. Skilte fra museets samlinger Et skilt er et vidt begreb: et gadeskilt, et reklameskilt, et navneskilt, et forretningsskilt, skilte af pap, emaljeskilte, skilte af jern, plastik, træ, metal... der er næsten ingen grænser for, hvad et skilt er. I museets samling findes mange skilte, og dem har vi nu valgt at lave en lille udstilling med. Udstillingen afløser udstillingen»strik fra museets samlinger«i Skolegade 8, som man har kunnet se de sidste to år. Meningen med at vise enkelte grupper af genstande fra museets samlinger frem på denne måde er at give et indblik i samlingens al sidighed det er genstanden og mangfoldigheden af denne type, der er i centrum, frem for de individuelle historier. Farvel til gode kollegaer Anne Marie Christiansen flytter efter fem år ved Vendsyssel Historiske Museum videre til Metropol/ biblioteket, hvorfra der nu skal drives turistinformation. Det har været fem gode år med mange udfordringer. Vi har været glade for at lære Anne Marie at kende og vi ønsker hende held og lykke det nye sted og håber, de tager vel imod hende. Phuoc Da Hong, der den 9. marts fylder 65 år, stopper nu som medarbejder ved VHM efter mange års ansættelse. Phuoc, der har sidste arbejdsdag den 5. marts, har arbejdet for Historisk Arkiv og har hovedsageligt arbejdet med at klargøre og pakke glaspladenegativer fra arkivets store samling fra de lokale fotografer. I alt har Phuoc ompakket omkring negativer, som nu står i fin ordnet stand og pakket i arkivbestandig emballage klar til fremtidig brug til publikationer, forskningsformål mv. Vi ønsker Phuoc til lykke med fødselsdagen og et efterfølgende godt otium. VHMNyt 19

20 VHMAfdelinger HIRTSHALS TORNBY RUBJERG HIRTSHALS BØRGLUM MOSBJERG HJØRRING Vendsyssel Historiske Museum (1) Museumsgade Hjørring Tlf: Fax: vhm@vhm.dk Strandfogedgården (2) Langelinie 2, Rubjerg 9480 Løkken Tlf: Tlf.: Landskabsog landbrugsmuseet i Mosbjerg (3) Jerupvej 613, Mosbjerg 9870 Sindal Tlf: Hirtshals Museum (4) Sophus Thomsensgade Hirtshals Tlf: Bunkermuseet (5) Kystvejen 9850 Hirtshals Tlf.: Tornby Strand v/det gamle Skudehandlerpakhus (6) Strandvejen, Tornby 9850 Hirtshals Tlf: Vognudstillingen på Børglum Kloster (7) Børglum Klostervej 255 B, Børglum 9760 Vrå Tlf.: (åbningstider m.v.) Tlf.: (vedr. vognudst.) Historisk Arkiv (8) Museumsgade Hjørring Tlf.: Fax: arkiv@vhm.dk For åbningstider mv. klik ind på

Til grupper der vil besøge Vendsyssel Historiske Museum, har vi nogle helt specielle tilbud

Til grupper der vil besøge Vendsyssel Historiske Museum, har vi nogle helt specielle tilbud Til grupper der vil besøge Vendsyssel Historiske Museum, har vi nogle helt specielle tilbud Vendsyssel Historiske Museum har fem afdelinger, og alle steder er der mulighed for, at grupper kan bestille

Læs mere

VHMKalender2011. januar. januar februar marts april. Lørdagsåbent på Historisk Arkiv Lørdag den 8. januar

VHMKalender2011. januar. januar februar marts april. Lørdagsåbent på Historisk Arkiv Lørdag den 8. januar januar Lørdagsåbent på Historisk Arkiv Lørdag den 8. januar Her vil være rig mulighed for at hente hjælp til slægtsforskning hos medlemmer af Slægtshistorisk Forening. Ud over generel hjælp og vejledning

Læs mere

VHM Kalender. Januar Februar Marts April. Museumsgade 3 DK-9800 Hjørring 96241050 www.vhm.dk

VHM Kalender. Januar Februar Marts April. Museumsgade 3 DK-9800 Hjørring 96241050 www.vhm.dk 2015 VHM Kalender Januar Februar Marts April Vendsyssel Historiske Museum Museumsgade 3 DK-9800 Hjørring 96241050 www.vhm.dk JANUAR Lørdag den 3. januar Lørdagsåbent på Historisk Arkiv Benyt dig af muligheden

Læs mere

Foto: KWJ JUBILÆUM. VHM Kalender. Januar Februar Marts April. Vendsyssel Historiske Museum Museumsgade 3 DK-9800 Hjørring 96241050 www.vhm.

Foto: KWJ JUBILÆUM. VHM Kalender. Januar Februar Marts April. Vendsyssel Historiske Museum Museumsgade 3 DK-9800 Hjørring 96241050 www.vhm. Foto: KWJ 1889-1964 - 2014 VENDSYSSEL HISTORISKE MUSEUM 125 & ARKIV 50 JUBILÆUM 2014 VHM Kalender Januar Februar Marts April Vendsyssel Historiske Museum Museumsgade 3 DK-9800 Hjørring 96241050 www.vhm.dk

Læs mere

VHMKalender2010. juli august september. Sommeraktiviteter på VHM. i juli og august

VHMKalender2010. juli august september. Sommeraktiviteter på VHM. i juli og august Sommeraktiviteter på VHM i juli og august Husmandsstedet i Mosbjerg Hver dag fra mandag den 28. juni til søndag den 15. august er husmandsstedet i Mosbjerg beboet. I husmandsstedet lever familierne, som

Læs mere

JUBILÆUM. VHM Kalender. September Oktober November December. Vendsyssel Historiske Museum Museumsgade 3 DK-9800 Hjørring 96241050 www.vhm.

JUBILÆUM. VHM Kalender. September Oktober November December. Vendsyssel Historiske Museum Museumsgade 3 DK-9800 Hjørring 96241050 www.vhm. 1889-1964 - 2014 VENDSYSSEL HISTORISKE MUSEUM 125 & ARKIV 50 JUBILÆUM 2014 VHM Kalender September Oktober November December Museumsgade 3 DK-9800 Hjørring 96241050 www.vhm.dk SEPTEMBER Tirsdag den 2. september

Læs mere

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2013

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2013 Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2013 Referencenummer: 23015 Navn naturvejleder: Jakob Kofoed Navn nærmeste leder: Vendsyssel Historiske Museum Arbejdssted: Museets afdelinger i Mosbjerg, Rubjerg og

Læs mere

VHMkalender. September - Oktober - November - December

VHMkalender. September - Oktober - November - December VHMkalender September - Oktober - November - December 2015 LIVE UDGRAVNING September Hvad finder de i mosen? I september og muligvis noget af oktober graver arkæologerne, ved Sidsel Wåhlin igen i Svennum

Læs mere

VHMnyt. Bunkermuseet og Hirtshals Fyr i tæt samarbejde. Affald med historisk værdi. Efterlysning af skraldemandstøj

VHMnyt. Bunkermuseet og Hirtshals Fyr i tæt samarbejde. Affald med historisk værdi. Efterlysning af skraldemandstøj VHMnyt MAJ 2009... vi har den gode historie NR. 15 Bunkermuseet og Hirtshals Fyr i tæt samarbejde Affald med historisk værdi Efterlysning af skraldemandstøj Indhold Forord Redaktionen...........................................

Læs mere

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

VHM. Kalender. Vendsyssel Historiske Museum Museumsgade 3 DK-9800 Hjørring 96241050 www.vhm.dk. september oktober november december.

VHM. Kalender. Vendsyssel Historiske Museum Museumsgade 3 DK-9800 Hjørring 96241050 www.vhm.dk. september oktober november december. Bunkermuseet Hirtshals Rubjerg Hjørring Mosbjerg VHM 2013 Kalender september oktober november december Museumsgade 3 DK-9800 Hjørring 96241050 www.vhm.dk Tirsdag den 3. september Strikkecafé Da Strik i

Læs mere

Brugerbladet. Atkærcenteret. April - Maj. Brugerbladet. Sommer og vinter vi mødes på. Glædelig påske

Brugerbladet. Atkærcenteret. April - Maj. Brugerbladet. Sommer og vinter vi mødes på. Glædelig påske Brugerbladet Udgives af Brugerrådet Atkærcenteret. Februar, April, Juni, August, Oktober, December Har du noget, du gerne vil have, bladet skal skrive om, så kontakt: Peter på tlf. 35 11 04 15 Brugerbladet

Læs mere

ARKÆOLOGIEN I ODSHERRED - EN GUIDE TIL DIG DER SKAL BYGGE ELLER HAR FUNDET NOGET

ARKÆOLOGIEN I ODSHERRED - EN GUIDE TIL DIG DER SKAL BYGGE ELLER HAR FUNDET NOGET ARKÆOLOGIEN I ODSHERRED - EN GUIDE TIL DIG DER SKAL BYGGE ELLER HAR FUNDET NOGET ODSHERREDS KULTURHISTORISKE MUSEUM 2011 ARKÆOLOGIEN I ODSHERRED Det overordnede ansvar for det arkæologiske arbejde i Danmark

Læs mere

VHMnyt. Farvel & Tobak. Hverdagen i Hirtshals under besættelelsen. Sundhedsministeren åbner udstilling. Rubjerg Knude-projektet evalueres

VHMnyt. Farvel & Tobak. Hverdagen i Hirtshals under besættelelsen. Sundhedsministeren åbner udstilling. Rubjerg Knude-projektet evalueres VHMnyt SEPTEMBER 2009... vi har den gode historie NR. 16 Farvel & Tobak Sundhedsministeren åbner udstilling Rubjerg Knude-projektet evalueres Hverdagen i Hirtshals under besættelelsen Indhold Mindeord

Læs mere

Nyhedsbrev, november 2003

Nyhedsbrev, november 2003 Nyhedsbrev, november 2003 Så er det længe ventede andet nyhedsbrev i 2003 fra Den Sikre Vej på gaden. Brevet indeholder en beretning af, hvad der er sket i foreningen siden sidst og lidt nyheder fra Camino

Læs mere

Til gildeledelse, vicere, redaktør, gruppeledere, webmaster repræsentanter og herolder. Husk gilderådsmødet i hulen d. 31. maj kl. 19.00 Ved evt.

Til gildeledelse, vicere, redaktør, gruppeledere, webmaster repræsentanter og herolder. Husk gilderådsmødet i hulen d. 31. maj kl. 19.00 Ved evt. Maj 2012 Der var engang en blomsterkyndig, som skulle afgøre, hvilken blomst der er allersmukkest. Han rejste rundt i hele verden, Men alle sagde, at lige bestemt deres undlingsblomst er den smukkeste.

Læs mere

Råbjerg Mile: Handicapdag og rullende trapper

Råbjerg Mile: Handicapdag og rullende trapper Råbjerg Mile: Handicapdag og rullende trapper Af naturvejleder Villy K. Hansen, Naturstyrelsen Vendsyssel Da det kan være alt for sjældent at handicappede kommer ud i naturen, har Naturstyrelsen Vendsyssel

Læs mere

Alle der ønsker at deltage på den censurerede del af festivalen, både ind- og udenlandske kunstnere, skal:

Alle der ønsker at deltage på den censurerede del af festivalen, både ind- og udenlandske kunstnere, skal: Vil du være en del af International Art Festival 2013? Send ind til censurering nu. Vores mål er at arrangerer en årligt tilbagevendende kunstfestival med internationalt tilsnit. I 2011 gennemførte vi

Læs mere

December 2011... vi har den gode historie. temanummer: arkæologi

December 2011... vi har den gode historie. temanummer: arkæologi VHMnyt December 2011... vi har den gode historie NR. 24 temanummer: arkæologi Indhold Forord... s. 3 Arkæologer her, der og alle vegne Sidsel Wåhlin, arkæolog, vhm... s. 4 Hvad mulden gemte i Tornby Marlena

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

VHM Præstegårdens Lod

VHM Præstegårdens Lod VHM 00623 Præstegårdens Lod En stenalderlokalitet med en tuegrav fra enkelgravskulturen (2800-2351 f.kr.) samt aktivitetsområde med gruber og kogestensgruber. Vrå sogn Fund og Fortidsminder 100118-57 VHM00623_F052.

Læs mere

din kreative fremtid starter her SKO LEN TILMELDING NU Nyhed Horsens Kunstmuseum mode * 3D

din kreative fremtid starter her SKO LEN TILMELDING NU Nyhed Horsens Kunstmuseum mode * 3D Nyhed mode * 3D BILLED fremtid starter her SKO LEN din kreative Horsens Kunstmuseum Forår 2015 TILMELDING NU BILLED SKOLEN Billedskolen tilbyder i foråret 2015 en fritidsundervisning, hvor begreber som

Læs mere

Målgruppe: klasse Titel: Arkæolog for en dag

Målgruppe: klasse Titel: Arkæolog for en dag Målgruppe: 4.-6. klasse Titel: Arkæolog for en dag Fagområder: Historie, natur/teknologi Kort beskrivelse: Forløbet præsenterer en sanselig tilgang til kulturhistorien, hvor eleverne gennem genstande,

Læs mere

Stenalderbopladsen. Vi kan tilbyde

Stenalderbopladsen. Vi kan tilbyde ved Mortenstrupgård - et historisk værksted Gratis undervisningstilbud til skoler i Fredensborg og Hørsholm kommuner 2010 www.hoersholmmuseum.dk Stenalderbopladsen ved Mortenstrupgård er et historisk værksted

Læs mere

Billedet fortæller historier

Billedet fortæller historier Billedet fortæller historier 1. - 5. klassetrin. Billedkunst, dansk og historie H.A. Brendekilde (1857-1942): Udslidt, 1889 Olie på lærred, 207 x 270 cm FOR MEGET LÆNGE siden snart 125 år - malede en ung

Læs mere

Bygherrerapport for arkæologisk udgravning af bålgruberækker fra yngre bronzealder og ældre jernalder ved Bispegårdsvej i Allerslev

Bygherrerapport for arkæologisk udgravning af bålgruberækker fra yngre bronzealder og ældre jernalder ved Bispegårdsvej i Allerslev Bygherrerapport for arkæologisk udgravning af bålgruberækker fra yngre bronzealder og ældre jernalder ved Bispegårdsvej i Allerslev Forud for etablering af nyt ældrecenter og ældreboliger på arealet mellem

Læs mere

Hugin og Munin Klubben Midtjylland. Nr. 38 Januar - april 2017

Hugin og Munin Klubben Midtjylland. Nr. 38 Januar - april 2017 Hugin og Munin Klubben Midtjylland Nr. 38 Januar - april 2017 Praktiske oplysninger Program: I bladet finder du klubbens program for Januar, februar, marts, april 2017 Tilmelding Find ud af hvad du vil

Læs mere

F-dag - 0.c på naturhistorisk museum

F-dag - 0.c på naturhistorisk museum Februar F-dag - 0.c på naturhistorisk museum På årets første fordybelsesdag skulle 0.c på Naturhistorisk museum. Vi startede dagen med at snakke og lave opgaver om danske og afrikanske dyr. Vi arbejdede

Læs mere

En lærerguide ENTROPIA. 13. april 19. maj 2013

En lærerguide ENTROPIA. 13. april 19. maj 2013 En lærerguide ENTROPIA - en soloudstilling med Marianne Jørgensen 13. april 19. maj 2013 Introduktion I perioden 13. april til 19. maj 2013 kan du og din klasse opleve udstillingen ENTROPIA en soloudstilling

Læs mere

BØRNEKULTUR NYT juni 2013

BØRNEKULTUR NYT juni 2013 BØRNEKULTUR NYT juni 2013 UNGE BØRN FAMILIER Kultur- og Fritidsafdelingen Levende Ungekultur - Levende Byrum Silkeborg Street Festival Lørdag den 24. august bliver en dag fyldt med overraskelser og anderledes

Læs mere

Lærervejledning. Brug af arkæologi-kassen og opgaver

Lærervejledning. Brug af arkæologi-kassen og opgaver Center for Undervisningsmidler, Esbjerg Lærervejledning Brug af arkæologi-kassen og opgaver Lærervejledningens indhold: Fælles Mål Om materialet Fakta om arkæologi og oldtiden 4 forskellige opgaver: Opgave

Læs mere

Lokalhistoriske. arrangementer. Sinding, 1950

Lokalhistoriske. arrangementer. Sinding, 1950 Lokalhistoriske arrangementer Sinding, 1950 Silkeborg efterår 2009 BESØG PÅ FUNDER RADIOMUSEUM Onsdag 19. august kl.19 Bjarne Jensen vil vise og fortælle om sine 1685 gamle radioer, grammofoner, fjernsyn

Læs mere

Historisk Arkiv for Haderslev Kommune

Historisk Arkiv for Haderslev Kommune Nyhedsbrev for den 11.02.13. Historisk Arkiv for Haderslev Kommune Nyheder Ny hjemmeside og nyt nyhedsbrev Vi har langt om længe fået vores nye hjemmeside op at køre. På hjemmesiden er det muligt at læse

Læs mere

din kreative fremtid starter her SKO LEN TILMELDING NU TILMELDING NU om Meget mere Animation Læs mere Horsens Kunstmuseum

din kreative fremtid starter her SKO LEN TILMELDING NU TILMELDING NU om Meget mere Animation Læs mere Horsens Kunstmuseum BILLED fremtid starter her SKO LEN Læs mere om Meget mere Animation TILMELDING NU din kreative Horsens Kunstmuseum Forår 2014 TILMELDING NU BILLED SKOLEN Forår 2014 Selvom Billedskolen nu er 15 år, så

Læs mere

Vil du være en del af international ArtWeek 2019?

Vil du være en del af international ArtWeek 2019? Vil du være en del af international ArtWeek 2019? På havnen i DOK5000 i Odense 10. august 17. august 2019 Ideen med Art Week er at samle kunstnere fra hele verden. Kunstnere som gerne vil mødes og udstille

Læs mere

Naturvejledning på Morslands Historiske Museum

Naturvejledning på Morslands Historiske Museum Naturvejledning på Morslands Historiske Museum ÅRSRAPPORT 2012 Naturvejleder Jørgen Frank Rasmussen. Jeg blev ansat 1. marts 2009. Friluftsrådet, Morsø Kommune og museet yder løntilskud til stillingen.

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Udgravning ved Sneumvej 32, Vadum. Undersøgelse af et langhus fra bronzealderen. J.nr. ÅHM 6196 Udgravning august 2012. Telefon: 99 31 74 00 E-mail:

Læs mere

På Læsø 16. - 20. april 2007

På Læsø 16. - 20. april 2007 På Læsø 16. - 20. april 2007 Med Vicki Morten Nina Kasper Martin og Jytte, Alex og Peter Mandag Vi kørte i to busser, skolens røde og Mortens grå Transit, fra Limfjordsskolen klokken 9.15 over Aalborg

Læs mere

VHM Ådalen etape 5

VHM Ådalen etape 5 VHM 00286 Ådalen etape 5 Ådalen, Brønderslev sogn, Børglum herred, Brønderslev Kommune Fund og Fortidsminder 100101-142 VHM00286_05_F001. Søgegrøft 2 under muldafrømning. Arkæologisk forundersøgelse af

Læs mere

Nyhedsbrev for Historisk Samfund for Sydøstjylland Præsentation af årets årbog

Nyhedsbrev for Historisk Samfund for Sydøstjylland Præsentation af årets årbog Nyhedsbrev for Historisk Samfund for Sydøstjylland Præsentation af årets årbog Reception for årbog 2017 Det er med stor glæde, at vi igen kan invitere vores medlemmer til reception torsdag d. 5. oktober

Læs mere

Undervisningsmaterialet er udviklet af Luna Christensen & Niels Erling. Med kyndig vejledning fra Mirjam Dyrgaard Hansen

Undervisningsmaterialet er udviklet af Luna Christensen & Niels Erling. Med kyndig vejledning fra Mirjam Dyrgaard Hansen Undervisningsmaterialet er udviklet af Luna Christensen & Niels Erling Med kyndig vejledning fra Mirjam Dyrgaard Hansen Layout & Tegninger: Kenneth Nytoft & Terese Skovhus www.teaterbloom.dk Dette materiale

Læs mere

BILLEDSKOLEN HORSENS FORÅR/SOMMER 2016

BILLEDSKOLEN HORSENS FORÅR/SOMMER 2016 BILLEDSKOLEN HORSENS FORÅR/SOMMER 2016 BILLED SKOLEN Billedskolen tilbyder i foråret 2016 en fritidsundervisning, hvor begreber som design, illustration og animation nu bliver en del af flere fritidshold.

Læs mere

BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland

BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland Er det en veninde, som ikke er her mere? Jeg er meget ked af det, det er Nurzan, og hun skal tage af sted Vi har været sammen siden begyndelsen, også på det første

Læs mere

Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen

Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen Introduktion Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen (1863-1945) var en af de mest banebrydende kvindelige billedhuggere i Danmark. Den Hirschsprungske

Læs mere

Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren

Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren Stemmer fra Hulbjerg Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren v/ Anette Wilhjelm Jahn Her er forslag til opgaver, der sætter fantasien

Læs mere

Æblebladet. Sæby. 01. 08. 2015 Nr.15

Æblebladet. Sæby. 01. 08. 2015 Nr.15 Kære Alle 90 års fødselsdag fejret d. 15. maj Æblebladet. Sæby. 01. 08. 2015 Nr.15 Blandt havens mange gæster denne dag var også efterkommere af Grethe og Nic. Nellemann. 40 personer fra nær og fjern var

Læs mere

EFTERÅR RANDERS GRENAA EBELTOFT SEPTEMBER OKTOBER 2016 GRATIS ADGANG

EFTERÅR RANDERS GRENAA EBELTOFT SEPTEMBER OKTOBER 2016 GRATIS ADGANG EFTERÅR SEPTEMBER OKTOBER 2016 GRATIS ADGANG RANDERS GRENAA EBELTOFT RANDERS Museum Østjylland er et kulturhistorisk museum. Vores gæster kan opleve den lokale historie på vores udstillingssteder i Randers,

Læs mere

Spørgsmål eller emner, der ønskes drøftet på et Styrelsesmøde sendes løbende, men helst senest 8 dage før et styrelsesmøde til formanden for LASS.

Spørgsmål eller emner, der ønskes drøftet på et Styrelsesmøde sendes løbende, men helst senest 8 dage før et styrelsesmøde til formanden for LASS. LASS Indhold: 1. Fra LASS Styrelse. 2. Kurser og møder i LASS. 3. Fra medlemmerne. 4. Hjemmesiden & Nyhedsbrevet. 5. Andre arrangementer. Ad 1: Fra LASS Styrelse: LASS Årsmøde blev afholdt den 10. marts

Læs mere

Væltesbakkes historie Af Thomas Østergaard efter mundtlige fortællinger af Jane Holt på Sandgaarden Øster Hurup d. 25. marts 2013.

Væltesbakkes historie Af Thomas Østergaard efter mundtlige fortællinger af Jane Holt på Sandgaarden Øster Hurup d. 25. marts 2013. Væltesbakkes historie Af Thomas Østergaard efter mundtlige fortællinger af Jane Holt på Sandgaarden Øster Hurup d. 25. marts 2013. Historien om et gammelt klitområde i Nr. Hurup, som gik fra at være dårligt

Læs mere

FLORENCE NIGHTINGALE HOSPICE AYLESBURY ENGLAND

FLORENCE NIGHTINGALE HOSPICE AYLESBURY ENGLAND FLORENCE NIGHTINGALE HOSPICE AYLESBURY ENGLAND Mine forventninger til opholdet var at prøve at blive kastet ud i en anden kultur, hvor kommunikationen foregår på engelsk. Da jeg altid har haft meget svært

Læs mere

Jens Bohr 20/1 0-25/11 201 2

Jens Bohr 20/1 0-25/11 201 2 NÆSTVED KUNSTFORENING Amtsgården Amtmandsstien 1 Blad nr. 7/201 2 Jens Bohr 20/1 0-25/11 201 2 Næstved Kunstforening inviterer til jubilæumsudstilling og fernisering af Jens Bohr Lørdag den 20. oktober

Læs mere

Kunst & historier: Hvem er manden? Hvad laver manden? Hvem kender manden? Tak til manden!

Kunst & historier: Hvem er manden? Hvad laver manden? Hvem kender manden? Tak til manden! nr.11 november 1996 4 Kunst & historier: Hvem er manden? Hvad laver manden? Hvem kender manden? Tak til manden! kunst & historier Portæt af kunstner Kjeld Jensen tegnet af Mette Falk Jeg spørger til Kjelds

Læs mere

Bygning, hjem, museum

Bygning, hjem, museum Bygning, hjem, museum arkitektur på Ordrupgaard Undervisningsmateriale til udskolingen Arkitektur er bygninger. Bygninger til at leve i, til at opleve, til at lære i eller til at arbejde i. Arkitektur

Læs mere

Som nærmeste nabo til den virksomhed, der er belliggende på området som omfattes af lokalplanen, har vi visse betænkeligheder.

Som nærmeste nabo til den virksomhed, der er belliggende på området som omfattes af lokalplanen, har vi visse betænkeligheder. Fra: Teamplan [TMPlan@Hjoerring.dk] Til: Niels-Kristian Balle [niels-kristian.balle@hjoerring.dk] Sendt dato: 15-03-2018 15:23 Modtaget Dato: 15-03-2018 15:23 Vedrørende: VS: 901.3160-L01 Fra fælles postkassen.

Læs mere

Dybbøl matr. 1885, Dybbøl sogn, sb 341, Nybøl herred, Sønderborg amt, St. nr

Dybbøl matr. 1885, Dybbøl sogn, sb 341, Nybøl herred, Sønderborg amt, St. nr Dybbøl matr. 1885, Dybbøl sogn, sb 341, Nybøl herred, Sønderborg amt, St. nr. 230302 J. nr. HAM 5229, sags nr. 12/3605-8.1.1 Ved prøvegravningen forud for udstykning til boligområde, blev der påvist spor

Læs mere

Hilsen fra redaktionen

Hilsen fra redaktionen NYHEDSBLADET - for Klingstrupvænget & Rødegårdsvej Hilsen fra redaktionen Kære beboer, Du sidder nu med årets første udgave af vores nyhedsblad; rigtig mange gange velkommen. I dette nyhedsblad skal vi

Læs mere

Generalforsamling 2014

Generalforsamling 2014 Generalforsamling 2014 DAGENS MATCH: (No. 1: 2 ks. Manneklubbolde/No. 2: 4 fl. vin/no. 3: 4 Manneklubtrøjer) No. 1: Allan Hansen, Mogens Lundh, Kaj Mortensen (31 point), Svend Skiby 103 point No. 2: Torben

Læs mere

Nyhedsbrev november december Kære forældre.

Nyhedsbrev november december Kære forældre. Nyhedsbrev november december 2018 Kære forældre. Det er igen blevet tid til et nyhedsbrev. Denne gang er årets bedsteforældrejuleklippeklisterdag netop blevet afholdt. Endnu engang var det en rigtig god

Læs mere

Bemærkning nr. 1. Vedr. bemærkninger til lokalplansforslag , Sommerhusområde Kryle Klit, Jammerbugt.

Bemærkning nr. 1. Vedr. bemærkninger til lokalplansforslag , Sommerhusområde Kryle Klit, Jammerbugt. Bemærkning nr. 1 Nordjyllands Historiske Museum Jammerbugt Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen Toftevej 43 9440 Aabybro Aalborg Historiske Museum Algade 48 Postboks 1805 9100 Aalborg Telefon 99 31 74

Læs mere

Nyt fra Den Sikre Vej

Nyt fra Den Sikre Vej Nyhedsbrev juli 2005 Nyt fra Den Sikre Vej Her kommer lidt sommerlæsning fra Den Sikre Vej, dette nyhedsbrev indeholder nemlig to artikler. Den første artikel handler om vores aktiviteter på børnekarnevalet

Læs mere

NU VED JEG HVAD JEG VIL! Gennem produktion, kreativitet og personlig udvikling, gør produktionsskolerne dig klar til din ungdomsuddannelse.

NU VED JEG HVAD JEG VIL! Gennem produktion, kreativitet og personlig udvikling, gør produktionsskolerne dig klar til din ungdomsuddannelse. NU VED JEG HVAD JEG VIL! Gennem produktion, kreativitet og personlig udvikling, gør produktionsskolerne dig klar til din ungdomsuddannelse. Gennem tillid og anerkendelse støtter vi din faglige udvikling

Læs mere

Om Vendsyssel Historiske Museum og Historisk Arkiv (Bilag til stillingsopslag, version 2, 11. december 2014)

Om Vendsyssel Historiske Museum og Historisk Arkiv (Bilag til stillingsopslag, version 2, 11. december 2014) Om Vendsyssel Historiske Museum og Historisk Arkiv (Bilag til stillingsopslag, version 2, 11. december 2014) Mission: Vendsyssel Historiske Museum og Historisk Arkiv skal gennem indsamling, registrering,

Læs mere

Februar. Nr. 1 Sjællands Motor Veteraner 37. Årgang

Februar. Nr. 1 Sjællands Motor Veteraner 37. Årgang Februar Nr. 1 Sjællands Motor Veteraner 37. Årgang 2015 Formand Allan Larsen E-mail: smv1978@mail.dk Tlf.:3053 9635 Næstformand Lars Christiansen E-mail: info@larsvognmand.dk Tlf.:2166 6987 Kasserer Mette

Læs mere

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven.

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven. Side 3 Kurven historien om Moses i kurven En lov 4 Gravid 6 En dreng 8 Farvel 10 Mirjam 12 En kurv 14 Jeg vil redde ham 16 En mor 18 Tag ham 20 Moses 22 Det fine palads 24 Side 4 En lov Engang var der

Læs mere

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24.

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Gud holder fest, det handler Jesu lignelse om. Men er der nogen Gud til at holde fest for os? Det er vores tids

Læs mere

København S, 10. juni 2015. Kære menigheder

København S, 10. juni 2015. Kære menigheder København S, 10. juni 2015 Kære menigheder Morten Kofoed Programme Coordinator Baptist Union of Denmark Cell: +45 3011 2904 E-mail: morten@baptistkirken.dk Mange tak for jeres bidrag til Burundis Baptistkirke

Læs mere

30. årgang - NR. 3-2013 Marts

30. årgang - NR. 3-2013 Marts 30. årgang - NR. 3-2013 Marts Magnus næsten i mål - foto fra Haraldvangen Lavuks tilbud Fritids- og ungdomsklubben Lavuk Voksenklubben Lavuk Pibergården Skolen på Borgervænget Lavuk Stjernens tilbud Dagtilbudet

Læs mere

Vi sender en fortegnelse over indkvarteringen til Gaudium, så fordeler de selv deltagerne.

Vi sender en fortegnelse over indkvarteringen til Gaudium, så fordeler de selv deltagerne. Sysselkoret Planlægning af besøg af Gaudium i dagene fra søndag, den 4. maj til tirsdag, den 6. maj. Planlægningsgruppen: Karin BH, Daniel, Jens samt fra bestyrelsen Flemming, Åse og Elisabeth. Referat

Læs mere

KOM UD OG LÆR! - om Oldtiden i baghaven

KOM UD OG LÆR! - om Oldtiden i baghaven KOM UD OG LÆR! - om Oldtiden i baghaven Forløb 11 HISTORIE 4-6 klasse Oldtiden ligger mere end 1000 år tilbage med sten-, bronze- og jernalder. Alligevel kan vi stadig finde spor fra dengang i landskabet

Læs mere

Helenenyt. Nr. 10 (oktober - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650

Helenenyt. Nr. 10 (oktober - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650 nr 10 - oktober 2013 Helenenyt Nr. 10 (oktober - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650 Ansvarshavende: Maj Greifenstein tlf: 29347195 eller 39105651 email:

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Udgravning ved Mejlby Efterskole. Undersøgelse af en boplads fra bronzealderen i Mejlby. J.nr. ÅHM 6207 Udgravning Juni 2012. Telefon: 99 31 74 00

Læs mere

Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen

Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen Introduktion Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen (1863-1945) var en af de mest banebrydende kvindelige billedhuggere i Danmark. Den Hirschsprungske

Læs mere

Opgaver til:»tak for turen!«

Opgaver til:»tak for turen!« Opgaver til:»tak for turen!«1. Hvad kan du se på bogens forside? 2. Hvad kan du læse på bogens bagside? 3. Hvad tror du bogen handler om? En invitation 1. Hvad hedder Lindas veninde? 2. Hvorfor ringer

Læs mere

din kreative fremtid starter her SKO LEN TILMELDING NU Visuelt Gymnasium Læs om nyt Horsens Kunstmuseum

din kreative fremtid starter her SKO LEN TILMELDING NU Visuelt Gymnasium Læs om nyt Horsens Kunstmuseum Læs om nyt BILLED fremtid starter her SKO LEN Visuelt Gymnasium din kreative Horsens Kunstmuseum Forår 2013 TILMELDING NU BILLED SKOLEN Forår 2013 Det er her en kreativ fritid og fremtid starter. Her kommer

Læs mere

Århus Friskoles Fredagsbrev d. 9. nov. 2012. Flittige hænder, rappe fødder og én i kassen!

Århus Friskoles Fredagsbrev d. 9. nov. 2012. Flittige hænder, rappe fødder og én i kassen! Århus Friskoles Fredagsbrev d. 9. nov. 2012 Flittige hænder, rappe fødder og én i kassen! 1 Kære børn, forældre og øvrige venner af Friskolen. Efter mange grundige overvejelser, har jeg i dag fortalt skolens

Læs mere

Formandens beretning 2012/2013

Formandens beretning 2012/2013 Formandens beretning 2012/2013 Timring Læringscenter har nu eksisteret i et år og dette er dermed den første beretning for Timring Læringscenter. Det har været et rigtig spændende første år, men også et

Læs mere

Beboerblad for. Ellekonebakken, Guldstjernevej og Firkløvervej. September 2013. Læs mere om det, inde i bladet på side 3

Beboerblad for. Ellekonebakken, Guldstjernevej og Firkløvervej. September 2013. Læs mere om det, inde i bladet på side 3 Beboerblad for Ellekonebakken, Guldstjernevej og Firkløvervej September 2013 Er dette Sidste udgave af Beboerbladet????? Læs mere om det, inde i bladet på side 3 Side 2 HER PÅ BAKKEN september 2013 HER

Læs mere

LOUISIANA LEJRSKOLE

LOUISIANA LEJRSKOLE LOUISIANA LEJRSKOLE 24.9 28.9.2018 FIRE DAGE PÅ LOUISIANA OG I HELSINGØR MED FOKUS PÅ KUNST, ARKITEKTUR OG KREATIVITET VIND ET GRATIS LEJRSKOLEOPHOLD MED LOUISIANA LEARNING Foto: Louisiana Learning Louisiana

Læs mere

Naturdagpleje Stadil Vedersø. Fra spirende idé til naturlig hverdag. Af Lone Pedersen og Karin Krog Thornvig

Naturdagpleje Stadil Vedersø. Fra spirende idé til naturlig hverdag. Af Lone Pedersen og Karin Krog Thornvig Naturdagpleje Stadil Vedersø Fra spirende idé til naturlig hverdag Af Lone Pedersen og Karin Krog Thornvig Det er præcis ét år siden at idéen til Stadil Vedersø Natur Dagpleje opstod, og så er tiden vel

Læs mere

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie.

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie. Bamse hjælper Nogle gange, når jeg sidder ved mit skrivebord og kigger på gamle billeder, dukker der en masse historier frem. Historier fra dengang jeg var en lille dreng og boede på et mejeri sammen med

Læs mere

SMÅNYT. Kalenderen. 36. ÅRGANG NR. 3 Oktober 2014. Registrering I anden halvdel af 2014 mødes vi følgende aftener kl.19.

SMÅNYT. Kalenderen. 36. ÅRGANG NR. 3 Oktober 2014. Registrering I anden halvdel af 2014 mødes vi følgende aftener kl.19. Adresselabels 12 Kalenderen ISSN 1602 9577 1 Den 26. oktober kl. 13.30 Tur til Københavns Rådhus Sted: Foran Københavns Rådhus (Rådhuspladsen) Den 13. november kl. 19.30 Foredrag om Rakkerne Ved Mette

Læs mere

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere )

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere ) Vi havde lejet et sommerhus på Gammelby Møllevej 57, men vi skulle først hente nøglerne i en Dagli' Brugsen i Børkop. Det kunne vi desværre først gøre fra kl.16.00. Herefter kunne vi endelig sætte GPSen

Læs mere

Tversted Borger- og Turistforening Nyhedsbrev Oktober 2015

Tversted Borger- og Turistforening Nyhedsbrev Oktober 2015 Tversted Borger- og Turistforening ønsker i fremtiden at udvise en større åbenhed omkring vores arbejde og aktiviteter. Derfor vil der blive udsendt et lille nyhedsbrev (ca. 8-10 gange om året) på www.tverstedliv.dk

Læs mere

Munkebo Kulturhus Pigegruppen

Munkebo Kulturhus Pigegruppen Munkebo Kulturhus Pigegruppen pigefrokost 2013 Hurra for en pigefrokost! Beslutningen om en Pigefrokost 2013 blev taget og en Invitation blev sendt ud Nytårsdag. Arrangementet skulle foregå d. 9. marts

Læs mere

DECEMBER 2010... vi har den gode historie. Nyt fra felten Brugerundersøgelse på Hirtshals Museum Gem dine em@ils Fra klintetur til flintetur

DECEMBER 2010... vi har den gode historie. Nyt fra felten Brugerundersøgelse på Hirtshals Museum Gem dine em@ils Fra klintetur til flintetur VHMnyt DECEMBER 2010... vi har den gode historie NR. 21 Nyt fra felten Brugerundersøgelse på Hirtshals Museum Gem dine em@ils Fra klintetur til flintetur Indhold Forord Redaktionen...........................................

Læs mere

Tversted Borgerforening Nyhedsbrev Maj 2016

Tversted Borgerforening Nyhedsbrev Maj 2016 ønsker at udvise åbenhed omkring vores arbejde og aktiviteter. Derfor vil der blive udsendt et lille nyhedsbrev (ca. 8-10 gange om året) på www.tverstedliv.dk om hvad der sker i bestyrelsen, hvilke opgaver

Læs mere

Forundersøgelsesrapport MOE Søringen

Forundersøgelsesrapport MOE Søringen Forundersøgelsesrapport MOE 00768 Søringen Af arkæolog Cand.mag. Liv Stidsing Reher- Langberg Museum Østjylland Stemannsgade 2 DK-8900 Randers C Tlf. 8712 2600 www.museumoj.dk Matr. 13ae, Udbyover By,

Læs mere

FORMANDENS BERETNING 2015

FORMANDENS BERETNING 2015 FORMANDENS BERETNING 2015 Tiden ikke bare går stærkt - den løber afsted. Og det skyldes jo heldigvis oftest, at der sker så meget interessant dag efter dag, at man helt glemmer tiden. Ihvertfald føler

Læs mere

Dagsorden for generalforsamling i Nexø og Omegns Museumsforening. Formandens beretning.

Dagsorden for generalforsamling i Nexø og Omegns Museumsforening. Formandens beretning. Dagsorden for generalforsamling i Nexø og Omegns Museumsforening Valg af dirigent. Formandens beretning. Regnskab. Indkomne forslag. Valg. Valg til bestyrelsen: Jørn Olsen, Erik Gornitzka og Steffen Gerdes,

Læs mere

KOM UD OG LÆR! - om Danmarkshistorien rundt om din skole

KOM UD OG LÆR! - om Danmarkshistorien rundt om din skole KOM UD OG LÆR! - om Danmarkshistorien rundt om din skole Forløb 10 HISTORIE Billedkunst 4-6 klasse Bondestenalder, Middelalder og Landboreformer kan godt virke lidt fjerne, men lige uden for skoledøren

Læs mere

SFO-NYT sept Løbeklub. Velkommen i SFO til nye såvel gamle børn og forældre.

SFO-NYT sept Løbeklub. Velkommen i SFO til nye såvel gamle børn og forældre. SFO-NYT sept 2010 Velkommen i SFO til nye såvel gamle børn og forældre. Som I sikkert allerede har bemærket er der kommet rigtig mange børn i vores SFO 95 helt præcist fra 0.-4. klasse så vi har været

Læs mere

Siden sidst Onsdag den 16. januar Fredag den 18 januar Tirsdag den 23 april Lørdag den 1-juni

Siden sidst Onsdag den 16. januar Fredag den 18 januar Tirsdag den 23 april Lørdag den 1-juni 2013-2 Siden sidst Onsdag den 16. januar var der foredrag på Ferritslev Friskole. Sognepræst ved Brahetrolleborg, Øster Hæsinge og Krarup Kirker, Ole Buhl Hansen, fortalte om,hvordan vi ved hjælp af humoren

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

August, september og oktober Bestyrelsen :

August, september og oktober Bestyrelsen : Orientering fra bestyrelsen : Ved samkørsel betales der 2,00 kr. pr. bil pr. km., som deles ligeligt mellem personer i bilen. Vi opretholder stadig vores rygepolitik i offentlige bygninger, med ikke at

Læs mere

Kunstnerhuset KARAVANA. Månedsbrev januar/februar 2018

Kunstnerhuset KARAVANA. Månedsbrev januar/februar 2018 1993 2018 Kunstnerhuset KARAVANA Kunstnerhuset KARAVANA Ind i kunsten ud i verden Månedsbrev januar/februar 2018 Kunstnerhuset KARAVANA Borgercenter NORD, Graham Bellsvej 1A, 8200 Århus N, karavana@msb.aarhus.dk

Læs mere

Hugin og Munin Klubben Midtjylland. Nr. 29 Januar - april 2014

Hugin og Munin Klubben Midtjylland. Nr. 29 Januar - april 2014 Hugin og Munin Klubben Midtjylland Nr. 29 Januar - april 2014 Praktiske oplysninger: Program: I bladet finder du klubbens program for Januar, februar, marts og april 2014 Tilmelding: Find ud af hvad du

Læs mere

TransiT En LÆrErGUiDE TiL En UDsTiLLinG om menneskets forhold TiL naturen

TransiT En LÆrErGUiDE TiL En UDsTiLLinG om menneskets forhold TiL naturen Transit EN LÆRERGUIDE TIL EN UDSTILLING om Menneskets forhold til naturen INTRODUKTION TIL LÆRERGUIDEN I perioden 19. februar til 17. marts kan du og din klasse opleve udstillingen TRANSIT. Med denne lærerguide

Læs mere

Arkæologisk forundersøgelse Rapport. HOM2354 Forundersøgelse Del 6. Tidl. Vejle Amt, Nørvang Herred, Langskov Sogn, Hauge Ejerlav, matrikelnr.

Arkæologisk forundersøgelse Rapport. HOM2354 Forundersøgelse Del 6. Tidl. Vejle Amt, Nørvang Herred, Langskov Sogn, Hauge Ejerlav, matrikelnr. Arkæologisk forundersøgelse Rapport HOM2354 Forundersøgelse Del 6 Tidl. Vejle Amt, Nørvang Herred, Langskov Sogn, Hauge Ejerlav, matrikelnr.: 1a, 4 Sted-SBnr.: 170809-32 KUAS: 2009-7.24.02/HOM-0020 Horsens

Læs mere

Ø-posten, december 2014

Ø-posten, december 2014 Indholdsfortegnelse: Om Ø-posten 1 Træffetid og telefontid 1 VAR DET NOGET FOR DIG? (Førtidspensionistnetværk) 2 Tur går til Christiansborg 2 Sidste Torsdagscafe inden jul 2 Det er sket: - Medlesmøde om

Læs mere

Rapport for arkæologisk forundersøgelse MOE Enghøj 7, etape 3

Rapport for arkæologisk forundersøgelse MOE Enghøj 7, etape 3 Rapport for arkæologisk forundersøgelse MOE 00084 Enghøj 7, etape 3 Af arkæolog Lotte Bach Christensen Museum Østjylland Stemannsgade 2 DK-8900 Randers C Tlf. 8712 2600 www.museumoj.dk Matr. 10ah, Helsted

Læs mere