Forslag Borgerinddragelsespolitik

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Forslag Borgerinddragelsespolitik"

Transkript

1 Forslag Borgerinddragelsespolitik Vision: Faxe Kommune - vi gør afstanden kort Mission: Vi vil løse de kommunale opgaver i samarbejde med kommunens borgere, medarbejdere, og interessenter i overensstemmelse med de politiske mål

2 Forord Forord Faxe Kommunes politik for Borgerinddragelse tager udgangspunkt i kommunens vision og mission. Vi ønsker at gøre afstanden kort mellem borgere, politikere og forvaltning og at løse de kommunale opgaver i dialog med det omgivende samfund. Et vigtigt redskab i denne proces er borgerinddragelse. Byrådets mål for borgerinddragelse er at opnå en tæt dialog med borgerne i alle relevante sammenhænge. Det kan f.eks. være som medborger og bruger. Borgerinddragelsen vil komme til udtryk i mange former og skal som udgangspunkt tage hensyn til borgens rolle og emnets art og karakter. Jeg håber, at borgerinddragelsespolitiken vil danne basis for en klar sammenhæng mellem forventninger og mulighed for indflydelse. Jeg håber desuden, at byrådet med denne borgerinddragelspolitik har skabt rammen og muligheder for et lokalt engagement, og at det vil opmuntre borgere i forskellige sammenhænge til at involvere sig i udviklingen af lokalområderne og i kommunen som helhed. René Tuekær Borgmester Faxe Kommune Frederiksgade 9, 4690 Haslev Tlf

3 Tilblivelsesproces og udgangspunkt Tilblivelsesproces Politikkens tilblivelsesproces begyndte i den spæde start af kommunesammenlægningen med fællesmøde for de tre gamle kommuners byråd og blev dernæst tema for det nyvalgte byråd. Politikerne tog udgangspunkt i, hvad der virkede godt i de gamle kommuner og lod sig inspirere af nye tanker om principper og metoder. Politikken har nu været i høring i blandt andet foreninger, enkeltpersoner og erhvervslivet. Det har blandt andet foregået på et offentligt borgermøde Politikken har været offentliggjort på kommunens hjemmeside, hvor der igennem et halvt år har været åben for debat. Det har på den måde været muligt for alle borgere at påvirke udformningen af kommunens borgerinddragelsespolitik. Udgangspunkt Med kommunalreformen er vi blevet en ny og større kommune. Der er blevet fysisk længere afstand fra den ene ende af kommunen til den anden og fra de yderste landdistrikter ind til rådhuset. Samtidig har vi fået muligheden for et større fællesskab indenfor forskellige grupperinger; f.eks. er gruppen af erhvervsfolk blevet større, ligesom gruppen af skoleelever er blevet større. Vi har med andre ord fået flere muligheder for at organisere os bedre på de forskellige platforme, hvis vi deler interessenter op efter geografi, alder, interesser og erhverv etc.

4 Hvorfor borgerinddragelse? Hvorfor borgerinddragelse? Borgerinddragelse er en investering. Det kræver tid (og dermed penge) både for politikerne, borgerne og kommunens forvaltning. Så hvorfor bruge denne tid, når vi nu allerede har et system, hvor lokale borgere som politikere er valgt til at tage beslutninger for resten af borgerne? Det skyldes dels, at politikerne skal tænke helhedsorienteret i forhold til, hvad der er bedst for hele Faxe Kommune, mens borgere og brugere kan tillade sig at fremføre egne interesser. Dels at det ikke er muligt at vælge fuldstændigt repræsentativt, da der altid vil være minoriteter, som må blive hørt på anden vis. Desuden bevirker borgerinddragelse, at borgerne mere aktivt får et forhold til og indflydelse på, hvad der sker i kommunen samt ejerskab til og forståelse for de beslutninger, som tages. Byrådet ønsker at skabe rammer for, at så mange borgere som muligt får mulighed for at engagere sig i lokalsamfundet og reelt opleve at blive hørt og have mulighed for at gøre en forskel. Målet er at optimere og kvalificere beslutningsprocessen, så de beslutninger der træffes bliver bedst mulige. Målet er at få flere tilfredse borgere. Investeringen skulle gerne vise sig bæredygtig i forhold til færre efterfølgende klagesager og at der dermed skal bruges mindre tid på dette arbejde. Borgerinddragelse er vigtig ikke bare for den enkelte borger, som gerne vil høres, men helt generelt for den helhedsorienterede beslutningsproces og ejerskabet for samme. Vi ønsker så vidt muligt at bruge tiden inden beslutninger tages, så vi finder frem til de bedst mulige løsninger, frem for efterfølgende at bruge mange ressourcer på klager.

5 For hvem? For hvem? Borgerinddragelsespolitikken henvender sig til alle i Faxe Kommune. Politikken udspringer fra og er endelig godkendt af byrådet. Den er således et udtryk for en politisk vision og et konkret ønske om at nå et mål. Politikken er et politisk udstukket strategisk værktøj, som forvaltningen lægger handlingsplaner ud fra for at opnå de opstillede mål. Politikken er således i sidste ende et redskab til borgerne for herigennem at kunne tjekke, om målene opfyldes.

6 Hvilke principper? Hvilke principper? Borgerinddragelsespolitikken tager udgangspunkt i kommunens værdier: Dialog: Vi ønsker målrettede og klare rammer for dialogen. Anerkendelse: Borgeren er medspiller, politikere og forvaltning skal være lyttende og undersøgende i processen. Tillid: Der skal uddelegeres ansvar og spillerum. Helhed: Beslutninger skal sættes i perspektiv. For at sikre reel indflydelse i beslutningsprocessen skal der være fokus på følgende forhold: Borgerinddragelse er i Faxe Kommune en obligatorisk overvejelse i startfasen af enhver opgave. Borgerne skal altid inddrages så tidligt som muligt i processen. Borgerne har som minimum ret til at blive hørt. At blive hørt er ikke altid det samme som at få ret. Beslutningsprocessen skal være gennemskuelig. Det skal stå klart for borgerne, hvordan en given beslutningsproces er i konkrete sager. Det skal samtidig påpeges overfor borgerne, hvor i beslutningsprocessen det er, at man kan opnå indflydelse. Det skal være let for borgerne at holde sig informeret om, hvad der sker og hvordan man kan få indflydelse på beslutningsprocesser. Borgerne skal have reelle muligheder for at deltage. Disse principper lægger op til at borgerinddragelse i Faxe Kommune består af en vifte af muligheder. For hver opgave må forvaltningen vurdere, om der skal ske borgerinddragelse udover politikerne i byrådet. Det må samtidig vurderes om borgerinddragelsen består af en konkret brugerinddragelse. Herunder en vurdering af, hvad denne konkrete borger eller gruppe af borgere ønsker, om det er en sag, der skal i offentlig høring eller om det i virkeligheden handler om at informere snarere end at inddrage.

7 Borgerinddragelse og demokratiformer Borgerinddragelse og demokratiformer Inddragelsesformer kan og bør varieres. Det er vigtigt at inddragelsesformen svarer til den rolle, som borgeren befinder sig i. Der er en række forskellige demokratiformer, som knytter sig til de roller borgerne har i inddragelsesprocessen: brugerdemokrati lokaldemokrati projektdemokrati Ved brugerdemokrati forstås områder, hvor borgerne deltager som brugere med udgangspunkt i en given aktivitet eller rolle, som har tilknytning til kommunen. Det kan være et egentligt kommunalt tilbud eller aktiviteter, hvor kommunen er med til at sætte rammerne. Brugerdemokrati kommer oftest til udtryk gennem brugerbestyrelser og brugerråd. Nogle kan være lovbestemte, mens andre kan være oprettet på lokalt initiativ. Ved lokaldemokrati er der en bredere og mere vedvarende deltagelse som medborger. Det kan være i tværgående fora som lokaludvalg. Medborgerrollen kan udmønte sig på mange måder, f.eks. ved høringer, lokaludvalg, formelle fora og råd eller borgerpaneler. For at sikre sammenhængen og helhedstænkningen i kommunen er det vigtigt at der i forbindelse med lokaldemokrati tænkes i temaer og ikke i geografi. Ved projektdemokrati forstås borgernes ad hoc deltagelse i bestemte projekter. Der en tendens til at borgerne engagerer sig i projekter, som optager dem. Det er sagen, der er drivkraften og når projektets mål er nået, er borgernes deltagelse også tilendebragt.

8 Model for borgerinddragelse i Faxe Borgerinddragelse i Faxe Kommune Formaliseret dialog med borgerne Brugerinddragelse og brugerbestyrelser Byrådet Dialog med foreninger og virksomheder Konkrete projekter Borgermøder Cafémøder Fokusgruppemøder

9 Forventningsafstemning Forventningsafstemning I et politisk system som en kommune, er det politikerne som sætter rammerne for serviceniveau mv. Det er hele ideen i et repræsentativt demokrati. Den endelige beslutningskompetence ligger altid i byrådet. Det væsentlige i denne sammenhæng er, hvordan beslutninger træffes. De træffes på baggrund af forvaltningens arbejde og sagsfremstillinger og i forhold til input fra råd og nævn, brugerbestyrelser og særlig planlagt borgerinddragelse i form af høringer, borgermøder, interview mv.

10 Proces og succeskriterium Kommunalpolitik som proces Når borgerne skal inddrages i det lokale demokrati, er det nødvendigt, at byrådet fra starten skaber de rigtige rammer. Udfordringen består i at tilrettelægge de politiske processer, så borgerne bliver inddraget på den rigtige måde og på det rigtige tidspunkt. Når borgerne inddrages i den kommunalpolitiske proces er det hver gang en udfordring at gøre det klart overfor borgerne, hvad deres rolle er og hvordan deres holdninger og meninger indgår i den videre debat i byrådet. Det er afgørende, at der altid er klarhed over, hvor beslutningskompetencerne ligger og at ansvaret for at de nødvendige beslutninger træffes, altid ligger i byrådet. Hvornår er borgerinddragelse en succes? Borgerinddragelse er en succes, når borgerne oplever at blive hørt og inddraget på en måde, der svarer til det, de er blevet stillet i udsigt i processen.

11 Eksempler på metoder Eksempler på metoder Metoderne kan bruges som inspiration til at finde den rigtige form for inddragelse, når der igangsættes forskellige initiativer. Når man har besluttet, hvad formålet med borgerinddragelse er og hvilke målgrupper man gerne vil have i tale, er det i startfasen nødvendigt at gøre op, om initiativet har overordnet karakter og omhandler hele kommunen - det kan f.eks. være sundhedspolitik og planstrategi eller om initiativer har lokal karakter og er enten geografisk og/eller emnemæssigt afgrænset. Alt efter hvilket niveau, der er tale om, kan man vælge, hvilken metode man ønsker at anvende: Informationsmøder Brug af hjemmesiden - nyhedsbrev på nettet Spørgeskemaer til at understøtte tiltag Målrettede cafemøder - dialogmøder og cafémøder med reelt indhold Dialogmøder - der skal sættes rammer for dialogen Borgerpanel denne metode giver høj svarprocent, da borgerne positivt har tilmeldt sig Brugerbestyrelser Lokalaviserne Offentlige høringer Spørgetid før Byrådets møder Fremme samarbejde med råd, foreninger og organisationer Invitere grupper af borgere og foreninger direkte i processen i visse typer af sager: Målrettede interessegruppemøder - indkaldelse af grupper ud fra interesser f.eks. unge Oprettelse af lokalråd på lokalt initiativ, men med støtte fra kommunen Mangfoldighed i inddragelsesformer og udvælgelse af deltagere

Model for borgerinddragelse i Silkeborg Kommune

Model for borgerinddragelse i Silkeborg Kommune Direktionssekretariatet 5. oktober 2007 Model for borgerinddragelse i Silkeborg Kommune Indledning Modellen for borgerinddragelse handler om, hvordan borgerinddragelsen skal foregå i Silkeborg Kommune.

Læs mere

Vedtaget af Viborg Byråd den 28. maj 2008. Borgerinddragelsespolitik

Vedtaget af Viborg Byråd den 28. maj 2008. Borgerinddragelsespolitik Vedtaget af Viborg Byråd den 28. maj 2008 Borgerinddragelsespolitik Indhold Forord............................................................. 3 Indledning........................................................

Læs mere

Vedtaget af Viborg Byråd den 25. april Borgerinddragelsespolitik

Vedtaget af Viborg Byråd den 25. april Borgerinddragelsespolitik Vedtaget af Viborg Byråd den 25. april 2012 Borgerinddragelsespolitik Indhold Forord Forord.... 2 Borgerinddragelse i dag...........................................3 Målsætninger.... 4 Indsatsområde -

Læs mere

Forslag til Borgerinddragelsespolitik

Forslag til Borgerinddragelsespolitik Forslag til Borgerinddragelsespolitik Indhold Forord............................................................. 3 Indledning........................................................ 4 Politikken og dens

Læs mere

strategi for nærdemokrati

strategi for nærdemokrati strategi for nærdemokrati i Slagelse Kommune 2009 Slagelse Kommune Ledelsessekretariatet Rådhuspladsen 11, 4200 Slagelse Tlf. 58 57 36 00 slagelse@slagelse.dk Visionen brandmen.dk Slagelse Kommune vil

Læs mere

Vedtaget af Viborg Byråd den 28. maj Borgerinddragelsespolitik

Vedtaget af Viborg Byråd den 28. maj Borgerinddragelsespolitik Vedtaget af Viborg Byråd den 28. maj 2008 Borgerinddragelsespolitik Indhold Forord............................................................. 3 Indledning........................................................

Læs mere

- forslag til revision af borgerinddragelsespolitikken. Borgerinddragelsespolitik

- forslag til revision af borgerinddragelsespolitikken. Borgerinddragelsespolitik - forslag til revision af borgerinddragelsespolitikken Borgerinddragelsespolitik Indhold Forord Forord............................................................ 2 Borgerinddragelse i dag...........................................3

Læs mere

Politik. for. borgerinddragelse

Politik. for. borgerinddragelse Politik for borgerinddragelse Forord Syddjurs Kommune ønsker med udformningen af politik for Borgerinddragelse at rette fokus på den aktive borgerrolle mellem valgene. Ønsket om denne aktive rolle sker

Læs mere

Evaluering af borgerinddragelsesindsatsen i Egedal Kommune

Evaluering af borgerinddragelsesindsatsen i Egedal Kommune Den 15.05.2009 Sagsnummer: 09/4217 Udarbejdet af: Anders Laursen Evaluering af borgerinddragelsesindsatsen i Egedal Kommune Baggrund for evalueringen Borgerinddragelsesudvalget udarbejdede i efteråret

Læs mere

Nærdemokrati - politik for borger- og brugerinddragelse

Nærdemokrati - politik for borger- og brugerinddragelse Nærdemokrati - politik for borger- og brugerinddragelse Strategi og Ledelse Forord Byrådet besluttede i februar 2007 en vision for vores kommune: Fredensborg Kommune tilfredse borgere. Skal Fredensborg

Læs mere

for implementering af den nye borgerinddragelsespolitik. i Assens Kommune

for implementering af den nye borgerinddragelsespolitik. i Assens Kommune Udvikling og Kommunikation Implementering af borgerinddragelsespolitikken i Assens Kommune Implementering af borgerinddragelsespolitikken i Assens Kommune 1. Indledning Det fremgår af Assens Kommunes borgerinddragelsespolitik,

Læs mere

Strategi for borgerinddragelse i Ringsted Kommune

Strategi for borgerinddragelse i Ringsted Kommune Strategi for borgerinddragelse i Ringsted Kommune De senere år har kommunerne fået større fokus på borgerinddragelse. Tidligere var mange borgere medlem af et politisk parti og deltog via partimedlemskabet

Læs mere

Konsulentvirksomhed Økonomi og Ledelse

Konsulentvirksomhed Økonomi og Ledelse Konsulentvirksomhed Økonomi og Ledelse Niels Pedersen er skolebestyrelsesmedlem og mødes med kommunalpolitikerne for at diskutere trafiksikkerhed. Kirsten Poulsen er lokalrådsformand og søger penge fra

Læs mere

Borgerinddragelsespolitik. 1. Indledning...2

Borgerinddragelsespolitik. 1. Indledning...2 Notat Borgerinddragelsespolitik for Favrskov kommune 1. Indledning...2 Borger & Personale Skovvej 20 8382 Hinnerup Tlf. 8964 1010 Fax. 8664 6399 favrskov@favrskov.dk www.favrskov.dk 2. Borgerinddragelse:

Læs mere

Demokratistrategi for 2007 Lolland Kommune

Demokratistrategi for 2007 Lolland Kommune Demokratistrategi for 2007 Lolland Kommune November 2006 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Indsatsområder...3 3. Målsætninger for demokratistrategien...4 4. Fem forskellige former for dialog med

Læs mere

Borgerinddragelse. Andre tiltag Borgerne bliver også inddraget på andre områder. For eksempel i forbindelse med Odense Kommunes

Borgerinddragelse. Andre tiltag Borgerne bliver også inddraget på andre områder. For eksempel i forbindelse med Odense Kommunes Borgerinddragelse Demokratistrategisk funktion Odense Kommune kan oprette en demokratistrategisk funktion, der koordinerer arbejdet med inddragelsen af borgerne, rådgiver, samler ideer og selv kommer med

Læs mere

Forord. På vegne af Byrådet

Forord. På vegne af Byrådet Sammen er vi bedst - Politik for aktivt medborgerskab Forord Mange borgere bidrager personligt til fællesskabet i Assens Kommune. Det er en indsats, vi i kommunen værdsætter højt, og som vi gerne vil værne

Læs mere

Borgerinddragelse i Langeland Kommune

Borgerinddragelse i Langeland Kommune Borgerinddragelse i Langeland Kommune Redskaber til, hvordan der kan tænkes mere borgerinddragelse og aktivt d e- mokrati ind i kommunalbestyrelsens arbejde Resultatet af arbejdet i Borgerinddragelsesudvalget

Læs mere

Demokratiudvalget i Viborg Kommune. Oplæg v/ Mette Nielsen, formand for udvalget

Demokratiudvalget i Viborg Kommune. Oplæg v/ Mette Nielsen, formand for udvalget Demokratiudvalget i Viborg Kommune Oplæg v/ Mette Nielsen, formand for udvalget Teknologirådets konference om lokalt demokrati 22. marts 2007 Demokratiudvalget Demokratiudvalget er et tværgående udvalg

Læs mere

HØRINGSUDKAST HØRINGSUDKAST

HØRINGSUDKAST HØRINGSUDKAST Sammen er vi bedst - Politik for aktivt medborgerskab Forord Mange borgere bidrager personligt til fællesskabet i Assens Kommune. Det er en indsats, vi værdsætter højt, og som vi gerne vil værne om. Vi

Læs mere

Politik for Borgerinddragelse

Politik for Borgerinddragelse Politik for Borgerinddragelse Skanderborg Kommune Indledning: Med overgang til og opbygning af NySkanderborg Kommune ønsker Byrådet, at såvel den enkelte borger som borgergrupper vil opleve, at den reelle

Læs mere

Strategi for borgerinddragelse i Odense Kommune

Strategi for borgerinddragelse i Odense Kommune Borgerinddragelse Strategi for borgerinddragelse i Odense Kommune Odense Byråd vedtog i juni 2007 en strategi for øget borgerinddragelse. Strategien skal styrke mulighederne for en aktiv dialog mellem

Læs mere

- Lokal Agenda 21-strategi. Dit liv, din fremtid, dit job

- Lokal Agenda 21-strategi. Dit liv, din fremtid, dit job - Lokal Agenda 21-strategi Dit liv, din fremtid, dit job Den kommunale Agenda 21 opgave Ifølge planlovens kapitel 6a, 33 a skal byrådet forklare og udgive deres strategi for kommunens bidrag til en bæredygtig

Læs mere

Op af sofaen - anbefalinger til det lokale demokrati

Op af sofaen - anbefalinger til det lokale demokrati Op af sofaen - anbefalinger til det lokale demokrati Lynne Birch Hansen Temperaturen på det lokale demokrati Pressemeddelelse af 17. december 2012 Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager vil sende

Læs mere

Kommunikation og Borgerinddragelse. Politik

Kommunikation og Borgerinddragelse. Politik Kommunikation og Borgerinddragelse Politik Kommunikation på baggrund af vision og strategi Ringsted Kommunes kommunikations- og borgerinddragelsespolitik understøtter Byrådets vision for Ringsted Kommune

Læs mere

Politik for borgerinddragelse

Politik for borgerinddragelse Politik for borgerinddragelse Forord Siden kommunalreformen i 2007 og fusionen af syv kommuner til Sønderborg Kommune har borgere, kommunens ansatte og lokal politikere skullet vænne sig til en ny kommunal

Læs mere

Tendenser i politisk ledelse i kommunerne

Tendenser i politisk ledelse i kommunerne Tendenser i politisk ledelse i kommunerne - og konsekvenser for administrativ ledelse Eva Sørensen Roskilde Universitet Den brændende platform Nye borgere Ny mission Ny styringstænkning Nye borgere Fra

Læs mere

Opsamling på dialogmøder om borgerinddragelse

Opsamling på dialogmøder om borgerinddragelse Opsamling på dialogmøder om borgerinddragelse Følgende opsamling er dannet på baggrund af kommentarer fra de fem dialogmøder der har været om borgerinddragelse i april/maj 2017. Opsamlingen skal læses

Læs mere

Sammen om Aarhus Medborgerskabspolitik version 0,2 (udkast) Forord. BORGMESTERENS AFDELING Aarhus Kommune

Sammen om Aarhus Medborgerskabspolitik version 0,2 (udkast) Forord. BORGMESTERENS AFDELING Aarhus Kommune Sammen om Aarhus Medborgerskabspolitik version 0,2 (udkast) Forord Aarhus står over for en række udfordringer de kommende år. Velfærdssamfundet bliver udfordret af demografiske forandringer og snævre økonomiske

Læs mere

Udkast: Projektoplæg vedrørende visionsproces for Aalborg Kommune MAR18

Udkast: Projektoplæg vedrørende visionsproces for Aalborg Kommune MAR18 #BREVFLET# Click here to enter text. Dokument: Neutral titel Borgmesterkontoret Sagsnr./Dok.nr. 2018-004065 / 2018-004065-32 Borgmesterens Forvaltning Boulevarden 13 9000 Aalborg Init.: LBS 22-03-2018

Læs mere

FURESØMODEL FOR BORGERINDDRAGELSE

FURESØMODEL FOR BORGERINDDRAGELSE FURESØMODEL FOR BORGERINDDRAGELSE Furesø en kommune vi udvikler sammen Indenfor de seneste år er flere forskellige former for borgerinddragelse i den politiske proces dukket op og har sat sit aftryk på

Læs mere

Nærdemokratistrategi for Halsnæs Kommune

Nærdemokratistrategi for Halsnæs Kommune Nærdemokratistrategi for Halsnæs Kommune Baggrund for Nærdemokratistrategien Nærdemokratistrategien er Halsnæs Kommunes strategi for involvering af borgere i kommunens demokratiske processer og aktiviteter.

Læs mere

Kommunikation og Borgerinddragelse. Politik

Kommunikation og Borgerinddragelse. Politik Kommunikation og Borgerinddragelse Politik Kommunikations- og Borgerinddragelsespolitik Bærende principper: Dialogbaseret Rettidig Gennemsigtig Kommunikation på baggrund af vision og strategi Ringsted

Læs mere

Møde i 17 stk. 4 udvalget d. 26 marts 2019

Møde i 17 stk. 4 udvalget d. 26 marts 2019 Møde i 17 stk. 4 udvalget d. 26 marts 2019 Opsummering af processen: hvor er vi i dag? Kortlægge rammen for udvikling af model og afrapportering. Skabe enighed om retning. Inspirationsfase Analysefase

Læs mere

Kommunikationsstrategi

Kommunikationsstrategi 20.04.05 Kommunikationsstrategi for Ikast-Brande Kommune Kommunikationsstrategi Formål og udbytte Kommunikationsstrategien for Ikast-Brande Kommune bygger som udgangspunkt på fire principper: 1. Interessentanalyse

Læs mere

FRIVILLIGHEDSPOLITIK for det sociale område

FRIVILLIGHEDSPOLITIK for det sociale område FRIVILLIGHEDSPOLITIK for det sociale område Forord...4 Den overordnede vision...6 Bærende principper...8 Understøttelse af frivilligheden...10 Mangfoldighed og respekt...12 Synliggørelse af det frivillige

Læs mere

Medborgerskab i Næstved Kommune. Medborgerskabspolitik

Medborgerskab i Næstved Kommune. Medborgerskabspolitik Medborgerskab i Næstved Kommune Medborgerskabspolitik 1 MOD PÅ MEDBORGERSKAB Næstved Kommune har mod på medborgerskab, og det er jeg som Borgmester stolt af Vi har i Næstved Kommune brug for, at alle er

Læs mere

Fremtidens lokaldemokrati. Inspiration til den lokale debat om demokrati og borgerinddragelse

Fremtidens lokaldemokrati. Inspiration til den lokale debat om demokrati og borgerinddragelse Fremtidens lokaldemokrati Inspiration til den lokale debat om demokrati og borgerinddragelse Fremtidens lokaldemokrati KL oktober 2004 Forlagsredaktion og produktion: www.mekato.dk Grafisk tilrettelægning:

Læs mere

gladsaxe.dk Fælles om Gladsaxe Gladsaxe Kommunes medborgerskabsstrategi

gladsaxe.dk Fælles om Gladsaxe Gladsaxe Kommunes medborgerskabsstrategi gladsaxe.dk Fælles om Gladsaxe Gladsaxe Kommunes medborgerskabsstrategi Forsidefoto: I 2018 har foreningen Lokal Agenda 21 med hjælp fra Gladsaxe Kommune startet et høslætlaug. Lauget slår med le en gang

Læs mere

Politik for frivilligt socialt arbejde. Sammen om det frivillige sociale arbejde i Solrød Kommune

Politik for frivilligt socialt arbejde. Sammen om det frivillige sociale arbejde i Solrød Kommune Politik for frivilligt socialt arbejde Sammen om det frivillige sociale arbejde i Solrød Kommune Forord I Solrød Kommune er vi privilegerede. Vi har et alsidigt og stærkt frivilligt socialt engagement.

Læs mere

Bemærkninger til vigtige emner i høringssvarene

Bemærkninger til vigtige emner i høringssvarene Bemærkninger til vigtige emner i høringssvarene 1. Ens organisering på tværs af byer og mindre lokalområder: I et af høringssvarene stilles spørgsmålstegn ved relevansen af ens organisering på tværs af

Læs mere

Borgerinddragelse. Oktober 2010

Borgerinddragelse. Oktober 2010 Borgerinddragelse Oktober 2010 1 HVORFOR EN BORGER- INDDRAGELSESSTRATEGI Fordord ved Direktørgruppen I 2007 vedtog Byrådet en borgerinddragelsespolitik, som med dette arbejde udmøntes i en strategi. Strategien

Læs mere

Evaluering af borgerdialog i forbindelse med forslag til Kommuneplan 2009 debatmøde 9. marts 2009

Evaluering af borgerdialog i forbindelse med forslag til Kommuneplan 2009 debatmøde 9. marts 2009 7.05.2009 Evaluering af borgerdialog i forbindelse med forslag til Kommuneplan 2009 debatmøde 9. marts 2009 Cafémetoden er valgt som den gennemgående metode. Metoden er kendetegnet ved en høj grad af deltagerinvolvering

Læs mere

Annika Aggers oplæg til temaaftenen og workshoppen samt protokollat for hele udvalgsmødet kan ses på

Annika Aggers oplæg til temaaftenen og workshoppen samt protokollat for hele udvalgsmødet kan ses på Sammendrag MØDE I Udvalget for Nærdemokrati, borgerinddragelse og frivillighed ( 17, stk. 4) Temamøde Nærdemokrati, Borgerinddragelse og Frivillighed Workshop med Annika Agger fra Roskilde Universitetscenter

Læs mere

Det gode lokale samarbejde. - anbefalinger til et godt samarbejde mellem kommuner og frivillige sociale organisationer

Det gode lokale samarbejde. - anbefalinger til et godt samarbejde mellem kommuner og frivillige sociale organisationer Det gode lokale samarbejde - anbefalinger til et godt samarbejde mellem kommuner og frivillige sociale organisationer Rådet for Frivilligt Socialt Arbejde Februar 2007 Øvrige publikationer/foldere i samme

Læs mere

Dialogbaseret styring

Dialogbaseret styring Dialogbaseret styring Indledning Furesø er kendetegnet ved aktive, kreative borgere og velfungerende stærke lokalsamfund. Den politiske styring afspejler en tradition og kultur i Furesø, der bygger på

Læs mere

Kommunikationspolitik for Ringsted Kommune

Kommunikationspolitik for Ringsted Kommune Kommunikationspolitik for Ringsted Kommune Ringsted Kommune ønsker, at det skal være nemt, nyttigt og nærværende at kommunikere i og med kommunen. Kommunikation på baggrund af vision og strategi Ringsted

Læs mere

Politik for Inklusion og Medborgerskab [Høring august 2013]

Politik for Inklusion og Medborgerskab [Høring august 2013] 2013-2017 [Høring august 2013] 1 Indhold Vision: Vi vil styrke og fordre medborgerskabet Forord... 3 Vision... 4 Strategi... 4 Fokus Medborgerskab... 5 Fokus Mangfoldighed... 6 Fokus Inklusion... 7 Fokus:

Læs mere

Strategi for Nærdemokrati. Ballerup.dk/naerdemokrati

Strategi for Nærdemokrati. Ballerup.dk/naerdemokrati Strategi for Nærdemokrati Ballerup.dk/naerdemokrati Indhold Indledning 03 Politikformulering mål med strategien 06 Principper og procedurer visionernes udmøntning i praksis 07 Grundlag for strategien 10

Læs mere

Frederikshavn Kommune. Politik for frivilligt socialt arbejde 2014-2018

Frederikshavn Kommune. Politik for frivilligt socialt arbejde 2014-2018 Frederikshavn Kommune Politik for frivilligt socialt arbejde 2014-2018 Indledning FÆLLES pejlemærker Bærende principper Tænkes sammen med 4 5 8 10 Indledning Frederikshavn Kommune er fyldt med frivillige

Læs mere

Servicepolitik for Miljø og Teknik Randers Kommune

Servicepolitik for Miljø og Teknik Randers Kommune Servicepolitik for Miljø og Teknik Randers Kommune Vi vil yde en imødekommende og helhedsorienteret service til borgere og erhvervsliv baseret på et fagligt kvalificeret grundlag. Vi er nemme at komme

Læs mere

Digitalt demokrati et spørgsmål om vilje

Digitalt demokrati et spørgsmål om vilje Digitalt demokrati et spørgsmål om vilje Mange kommuner oplever, at borgernes engagement i lokaldemokratiet er faldende, men undersøgelser viser, at to tredjedele af befolkningen er interesseret, eller

Læs mere

Udvikling af landdistriktspolitik i Haderslev Kommune. Mere liv på landet

Udvikling af landdistriktspolitik i Haderslev Kommune. Mere liv på landet Udvikling af landdistriktspolitik i Haderslev Kommune Mere liv på landet Mere liv på landet Haderslev Kommune ønsker en helhedsorienteret sammenhæng mellem visioner og strategier, kommuneplan, politikker,

Læs mere

REDEGØRELSE OM NÆRDEMOKRATI

REDEGØRELSE OM NÆRDEMOKRATI REDEGØRELSE OM NÆRDEMOKRATI INDENRIGS- OG SUNDHEDSMINISTERENS REDEGØRELSE TIL FOLKETINGET Indhold 1. Indledning... 3 2. Regeringens indsats for at styrke nærdemokratiet... 4 2.1. Regeringens grundlæggende

Læs mere

Udkast til Kommunikationsstrategi for Medborgerskabsudvalget

Udkast til Kommunikationsstrategi for Medborgerskabsudvalget Udkast til Kommunikationsstrategi for Medborgerskabsudvalget Side 1 af 9 Formål med strategien 1. At styrke kendskabet til udvalgets arbejde 2. At klæde udvalgets medlemmer på til at prioritere budskaber

Læs mere

Amager Vest Lokaludvalgs arbejde med københavnerinddragelse

Amager Vest Lokaludvalgs arbejde med københavnerinddragelse KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Sekretariatet for Amager Vest Lokaludvalg 18. januar 2019 Sagsnr. 2016-0350417 Amager Vest Lokaludvalgs arbejde med københavnerinddragelse Dokumentnr. 2016-0350417-15

Læs mere

Civilsamfundsstrategi for Syddjurs Kommune

Civilsamfundsstrategi for Syddjurs Kommune Civilsamfundsstrategi for Syddjurs Kommune Civilsamfundsstrategi for Syddjurs Kommune Civilsamfundet hvem er det? Civilsamfundet er en svær størrelse at få hold på. Civilsamfundet er foreninger, interesseorganisationer,

Læs mere

Ny visionspolitik for aktivt medborgerskab i Randers Kommune

Ny visionspolitik for aktivt medborgerskab i Randers Kommune Vedrørende: Procesplan for udarbejdelse af politik for aktivt medborgerskab Sagsnavn: Ny politik for aktivt medborgerskab Sagsnummer: 00.01.00-G00-91-14 Skrevet af: Line Bøgelund Sand Forvaltning: Social

Læs mere

HOLBÆK KOMMUNE DEMOKRATIEKSPERIMENTARIET BORGERINDDRAGELSE. Anders Lauritsen, Strategi og Udvikling Michael Suhr, Byrådet Holbæk Kommune

HOLBÆK KOMMUNE DEMOKRATIEKSPERIMENTARIET BORGERINDDRAGELSE. Anders Lauritsen, Strategi og Udvikling Michael Suhr, Byrådet Holbæk Kommune HOLBÆK KOMMUNE DEMOKRATIEKSPERIMENTARIET BORGERINDDRAGELSE Anders Lauritsen, Strategi og Udvikling Michael Suhr, Byrådet Holbæk Kommune > Holbæk Kommune Fakta om Holbæk Kommune Ca. 70.000 indbyggere 60

Læs mere

SYNLIGHED PÅ VESTERBRO KOMMUNIKATION OG DIALOG VESTERBRO LOKALUDVALGS KOMMUNIKATIONSSTRATEGI 2019

SYNLIGHED PÅ VESTERBRO KOMMUNIKATION OG DIALOG VESTERBRO LOKALUDVALGS KOMMUNIKATIONSSTRATEGI 2019 SYNLIGHED PÅ VESTERBRO KOMMUNIKATION OG DIALOG VESTERBRO LOKALUDVALGS KOMMUNIKATIONSSTRATEGI 2019 FORMÅL Formålet med kommunikationsstrategien er at understøtte Vesterbro Lokaludvalgs arbejde, og fungere

Læs mere

7 Ishøj Kommune. Ishøj Byråd 4. Oktober 2011

7 Ishøj Kommune. Ishøj Byråd 4. Oktober 2011 7 Ishøj Kommune Ishøj Byråd 4. Oktober 2011 Medborgerpolitik Forord et medborgerskab i Ishøj... 3 Vision mangfoldighed er Ishøjs styrke... 4 Mission skab en bedre kommune for alle... 5 HOVEDFOKUS: Inklusion...

Læs mere

FÆLLES OM ODENSE. Civilsamfundsstrategi

FÆLLES OM ODENSE. Civilsamfundsstrategi FÆLLES OM ODENSE Civilsamfundsstrategi 1 FORENINGSFRIVILLIG Corperate Volunteer ADD-ON MODEL MEDLEM SERIEL ENKELTSTÅENDE DEN STRATEGISK INTEGREREDE MODEL UORGANISEREDE ELLER VIRTUEL FRIVILLIG OFFENTLIG

Læs mere

Principper for borgerdialog i Rudersdal Kommune

Principper for borgerdialog i Rudersdal Kommune Principper for borgerdialog i Rudersdal Kommune I Rudersdal Kommune prioriterer vi den gode borgerdialog. For at styrke denne og for at give dialogen en klar retning er der formuleret tre principper for

Læs mere

Guide til en god trivselsundersøgelse

Guide til en god trivselsundersøgelse arbejdsmiljø københavn Guide til en god trivselsundersøgelse Indhold Indledning... 2 Trivselsundersøgelsen... 3 Før: Forberedelse af undersøgelsen (fase 1)... 4 Sørg for at forankre arbejdet med trivselsundersøgelsen...

Læs mere

DEMOKRATIET I HOLBÆK KOMMUNE BORGERPANELUNDERSØGELSE

DEMOKRATIET I HOLBÆK KOMMUNE BORGERPANELUNDERSØGELSE DEMOKRATIET I HOLBÆK KOMMUNE BORGERPANELUNDERSØGELSE OKTOBER 2015 Indledning 1 Om rapport og resultater 2 Om undersøgelsen 3 Sammenfatning 4 Resultater fordelt på emner Oplevelse af demokratiet i Holbæk

Læs mere

STAND 1. Foto: Mads Claus Rasmussen

STAND 1. Foto: Mads Claus Rasmussen STAND 1 Hvordan samskabes der med borgerne? Der kunne oprettes en idebank hvor borger kan komme med seriøse ideer. Åbne borgerrettede møder om pågældende temaer Ideer/projekter præsenteres på kommunens

Læs mere

HOLBÆK KOMMUNES DEMOKRATI, MØDET MED KOMMUNEN OG BORGERPANELET

HOLBÆK KOMMUNES DEMOKRATI, MØDET MED KOMMUNEN OG BORGERPANELET HOLBÆK KOMMUNES DEMOKRATI, MØDET MED KOMMUNEN OG BORGERPANELET BORGERPANELUNDERSØGELSE - RESULTATOVERSIGT OKTOBER 2015 Undersøgelsen Holbæk Kommune skal være en stærk medspiller for vores borgere og virksomheder.

Læs mere

Vi gør det - sammen. Politik for det aktive medborgerskab

Vi gør det - sammen. Politik for det aktive medborgerskab Vi gør det - sammen Politik for det aktive medborgerskab 2017-2021 Kære læser Du har netop åbnet den nordfynske politik for det aktive medborgerskab. Jeg vil gerne give denne politik et par ord med på

Læs mere

Aktivt medborgerskab i Assens Kommune v. Charlotte Christiansen, formand for Innovations- og Medborgerskabsudvalget.

Aktivt medborgerskab i Assens Kommune v. Charlotte Christiansen, formand for Innovations- og Medborgerskabsudvalget. Aktivt medborgerskab i Assens Kommune v. Charlotte Christiansen, formand for Innovations- og Medborgerskabsudvalget www.assens.dk/vaer-aktiv En ny og bredt favnende politik for aktivt medborgerskab Før:

Læs mere

Midlertidigt udvalg vedrørende demokrati

Midlertidigt udvalg vedrørende demokrati Midlertidigt udvalg vedrørende demokrati Afrapportering fra Region Midtjyllands midlertidige udvalg vedrørende demokrati Regionssekretariatet Oktober 2013 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 1.

Læs mere

Op af sofaen - anbefalinger til det lokale demokrati. Michala Høg Daimar

Op af sofaen - anbefalinger til det lokale demokrati. Michala Høg Daimar Op af sofaen - anbefalinger til det lokale demokrati Michala Høg Daimar Agenda Temperaturmåling på demokratiet: Hvorfor Hvordan Særligt om kommunikation Resultater af spørgeskemaundersøgelse Afrapportering:

Læs mere

Silkeborg Kommune. Debatoplæg. Borgerhøring: Nærdemokrati i den nye Silkeborg Kommune - hvordan? 16. september 2006

Silkeborg Kommune. Debatoplæg. Borgerhøring: Nærdemokrati i den nye Silkeborg Kommune - hvordan? 16. september 2006 2007 Silkeborg Kommune Debatoplæg Borgerhøring: Nærdemokrati i den nye Silkeborg Kommune - hvordan? 16. september 2006 Debatoplæg til borgerhøringen 16. september 2006 Borgerhøringen 16. september 2006

Læs mere

KOMMUNIKATIONSPOLITIK

KOMMUNIKATIONSPOLITIK KOMMUNIKATIONSPOLITIK www.nordfynskommune.dk Østergade 23 DK-5400 Bogense Tel.: 64 82 82 82 Fax: 64 82 80 99 KOMMUNIKATIONSPOLITIK et fælles grundlag for god kommunikation Kommunikationspolitikken skal

Læs mere

BORGERPANEL I HOLBÆK KOMMUNE

BORGERPANEL I HOLBÆK KOMMUNE BORGERPANEL I HOLBÆK KOMMUNE 2015 FORMÅL MED BORGERPANELET Som en del af Demokratieksperimentariet og Strategi for brugerundersøgelser er det besluttet, at der som et 1-årigt eksperiment etableres et borgerpanel.

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK. Børne- og ungepolitik

BØRNE- OG UNGEPOLITIK. Børne- og ungepolitik Børne- og ungepolitik 2018-2022 1 Indledning Formålet med Rebild Kommunes Børne- og Ungepolitik er, at alle børn og unge skal have et godt liv, hvor de opbygger de kompetencer, der efterspørges i fremtidens

Læs mere

Bilag 2: Procesbeskrivelse og resultater fra undersøgelse af Økonomiforvaltningens københavnerdialog i 2017

Bilag 2: Procesbeskrivelse og resultater fra undersøgelse af Økonomiforvaltningens københavnerdialog i 2017 KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Borgerrepræsentationens Sekretariat NOTAT 18. juni 2018 Bilag 2: Procesbeskrivelse og resultater fra undersøgelse af Økonomiforvaltningens københavnerdialog i 2017

Læs mere

Politik for Nærdemokrati

Politik for Nærdemokrati Politik for Nærdemokrati oktober 2010 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Baggrund... 3 1.2 Formål... 3 2 Rammer for nærdemokratiet... 4 2.1 Definition af lokalområder... 4 2.2 Lokal repræsentation...

Læs mere

NÅR FORENINGER SAMARBEJDER...

NÅR FORENINGER SAMARBEJDER... NÅR FORENINGER SAMARBEJDER... KORT FORTALT hovedpunkter fra undersøgelsen Tværgående samarbejde blandt folkeoplysningens aktører NÅR FORENINGER SAMARBEJDER... hovedpunkter fra undersøgelsen Tværgående

Læs mere

Næstved Kommunes. Sammenhængende børne- og ungepolitik

Næstved Kommunes. Sammenhængende børne- og ungepolitik Næstved Kommunes Sammenhængende børne- og ungepolitik Næstved Kommune Rådmandshaven 20 4700 Næstved Telefon: 5588 5588 naestved@naestved.dk www.naestved.dk Forord.... 4 Introduktion til politikken... 5

Læs mere

POLITIK FOR SAMARBEJDE MELLEM CIVILSAMFUND OG KOMMUNE. Sammen om FÆLLESSKABER

POLITIK FOR SAMARBEJDE MELLEM CIVILSAMFUND OG KOMMUNE. Sammen om FÆLLESSKABER POLITIK FOR SAMARBEJDE MELLEM CIVILSAMFUND OG KOMMUNE Sammen om FÆLLESSKABER 1 FORORD Faaborg-Midtfyn Kommune er karakteriseret ved sine mange stærke fællesskaber. Foreninger, lokalråd, borgergrupper mv.

Læs mere

Guide til en god trivselsundersøgelse

Guide til en god trivselsundersøgelse Guide til en god trivselsundersøgelse - Guiden er bygget op over faserne: Før: Forberedelse af undersøgelsen (fase 1) Under: Gennemførelse af undersøgelsen (fase 2) Efter: Opfølgning (fase 3) Udarbejdet

Læs mere

Social- og Psykiatripolitik. Lolland Kommune

Social- og Psykiatripolitik. Lolland Kommune Social- og Psykiatripolitik Lolland Kommune 2015-2018 Indholdsfortegnelse Vision... 3 Forord... 4 Indledning... 5 Målgruppe... 6 Målsætning... 6 Værdier for social- og psykiatriområdet i Social- og arbejdsmarkedssektoren...

Læs mere

Det gode samarbejde - frivillige på arbejdspladsen

Det gode samarbejde - frivillige på arbejdspladsen Det gode samarbejde - frivillige på arbejdspladsen Vejledning Forord Frivillige har i flere år været en del af Fredensborg Kommune. Fredensborg Kommune er glade for samarbejdet med de frivillige og oplever,

Læs mere

Guide til en god trivselsundersøgelse

Guide til en god trivselsundersøgelse Guide til en god trivselsundersøgelse Udarbejdet af Arbejdsmiljø København November 2016 Indhold Indledning... 2 Trivselsundersøgelsen... 3 Før: Forberedelse af undersøgelsen (fase 1)... 5 Sørg for at

Læs mere

Referat fra mødet i Udvikling af den politiske struktur. (Indeholder åbne dagsordenspunkter)

Referat fra mødet i Udvikling af den politiske struktur. (Indeholder åbne dagsordenspunkter) Udvikling af den politiske struktur, 09-02-2015 Referat fra mødet i Udvikling af den politiske struktur (Indeholder åbne dagsordenspunkter) Mødedato: Mandag den 9. februar 2015 Mødested: Meldahls Rådhus

Læs mere

Vi har brug for at høre din mening! Til 3.000 tilfældigt udvalgte borgere i den nye Silkeborg Kommune 10. august 2006

Vi har brug for at høre din mening! Til 3.000 tilfældigt udvalgte borgere i den nye Silkeborg Kommune 10. august 2006 Til 3.000 tilfældigt udvalgte borgere i den nye Silkeborg Kommune 10. august 2006 Vi har brug for at høre din mening! Vi tillader os at skrive til dig i et vigtigt ærinde. Din nye kommune arbejder aktivt

Læs mere

Kultur- og fritidspolitik for Faxe Kommune

Kultur- og fritidspolitik for Faxe Kommune Kultur- og fritidspolitik for Faxe Kommune Indhold Indledning...3 Udgangspunkt...4 Pejlemærker...4 Værdier...7 Målgrupper...9 Afrunding...11 2 Indledning Kultur- og fritidslivet og de tilknyttede arrangementer,

Læs mere

BORGERNE PÅ BANEN BORGERBUDGETTERING OG DIREKTE DEMOKRATI

BORGERNE PÅ BANEN BORGERBUDGETTERING OG DIREKTE DEMOKRATI BORGERNE PÅ BANEN BORGERBUDGETTERING OG DIREKTE DEMOKRATI Hvad er Borgerbudgettering? Borgerbudgettering er en demokratisk proces, hvor borgere og foreninger kan søge om penge til projekter, der gavner

Læs mere

Aftale mellem Jobcenter Silkeborg og Job- og Borgerservicechef Michael Maaløe

Aftale mellem Jobcenter Silkeborg og Job- og Borgerservicechef Michael Maaløe Aftale mellem Jobcenter Silkeborg og Job- og Borgerservicechef Michael Maaløe 1. Indhold Styringsmodellen i Silkeborg Kommune baserer sig på gensidige aftaler mellem institutionslederne og den budgetansvarlige

Læs mere

Afdækning af Rudersdal Kommunes borger- og brugerdialog. Beskæftigelse og Kultur. Beskæftigelse. Bestyrelser, råd og andre formelle fora

Afdækning af Rudersdal Kommunes borger- og brugerdialog. Beskæftigelse og Kultur. Beskæftigelse. Bestyrelser, råd og andre formelle fora Afdækning af Rudersdal Kommunes borger- og brugerdialog Beskæftigelse og Kultur Dette notat er en kort skriftlig opsamling på afdækningen af Rudersdal Kommunes borger- og brugerdialog i Beskæftigelse og

Læs mere

Nærdemokratimodel 2010 for Vordingborg Kommune. Dialogudvalg og Lokalråd

Nærdemokratimodel 2010 for Vordingborg Kommune. Dialogudvalg og Lokalråd Nærdemokratimodel 2010 for Vordingborg Kommune Dialogudvalg og Lokalråd Vedtaget af Kommunalbestyrelsen 26. november 2009 Indhold UFormål med nærdemokratimodellenu 3 UDet politiske niveauu 3 UDet lokale

Læs mere

Idrætsstrategi for Bornholms Regionskommune

Idrætsstrategi for Bornholms Regionskommune » Idrætsstrategi for Bornholms Regionskommune Baggrund Kommunalbestyrelsen i Bornholms Regionskommune godkendte den 19. december 2013 en revideret idrætspolitik. Idrætspolitikken præciserer hvilke fokusområder

Læs mere

Ungepolitik Ballerup Kommune

Ungepolitik Ballerup Kommune www.ballerup.dk Ungepolitik Ballerup Kommune Vi satser på mennesker Ny ungepolitik Den 26. januar 2009 vedtog Kommunalbestyrelsen den nye Ungepolitik Forud var gået en god, lang og grundig proces, hvor

Læs mere

Høringsmateriale. Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2014

Høringsmateriale. Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2014 Høringsmateriale Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2014 FORORD Fællesskabets børn morgendagens samfund Jeg er meget stolt af, at kunne præsentere Struer Kommunes sammenhængende børne- og ungepolitik,

Læs mere

Forslag. til udviklingsarbejde i lokalsamfundene - proces for projekt Udvikling i en hel kommune

Forslag. til udviklingsarbejde i lokalsamfundene - proces for projekt Udvikling i en hel kommune Teknik- og Miljøforvaltningens sekretariat Middelfart Kommune Østergade 21 5580 Nørre Aaby www.middelfart.dk Telefon +45 8888 5500 Direkte +45 8888 4798 Fax +45 8888 5501 Dato: 24. maj 2011 Sagsnr.: 201103042-12

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK UDKAST. Børne- og ungepolitik

BØRNE- OG UNGEPOLITIK UDKAST. Børne- og ungepolitik 2018-2022 Børne- og ungepolitik 1 Indledning Formålet med Rebild Kommunes Børne- og Ungepolitik er, at alle børn og unge skal have et godt liv, hvor de opbygger de kompetencer, der efterspørges i fremtidens

Læs mere

Struktur for Samarbejdende Bysamfund SAMBY Horsens kommune

Struktur for Samarbejdende Bysamfund SAMBY Horsens kommune Struktur for Samarbejdende Bysamfund SAMBY Horsens kommune Udarbejdet af den af bysamfundene nedsatte arbejdsgruppe den 19. september 2006 Revideret 28.august 2008 Forslag til Revideret udgave september

Læs mere

GUIDEN / TIL DEMOKRATISKE DELTAGELSESMETODER

GUIDEN / TIL DEMOKRATISKE DELTAGELSESMETODER GUIDEN / TIL DEMOKRATISKE DELTAGELSESMETODER VÆRKTØJET TIL POLITIKFORMULERINGSPROCESSER CENTER FOR LIGEBEHANDLING AF HANDICAPPEDE INDHOLD / MAINSTREAMING AF HANDICAPOMRÅDET INTRODUKTION GODE RÅD OM INDDRAGELSE

Læs mere

Integrationspolitik Indsatsområder og målsætninger

Integrationspolitik Indsatsområder og målsætninger Integrationspolitik Indsatsområder og målsætninger Integrationspolitik Indsatsområder og målsætninger Baggrund Integrationspolitikken skal være med til at understøtte Jammerbugt Kommunes overordnede vision

Læs mere

Københavns Kommune gennemfører hvert andet år en fælles trivselsundersøgelse på alle arbejdspladser i kommunen.

Københavns Kommune gennemfører hvert andet år en fælles trivselsundersøgelse på alle arbejdspladser i kommunen. TRIVSELSUNDERSØGELSEN 2015 Indhold Indledning 3 Fase 1: Før Forberedelse af undersøgelsen 5 Fase 2: Under Gennemførelse af undersøgelsen 8 Fase 3: Efter Analyse og dialog om undersøgelsen 11 Indledning

Læs mere