Det er ikke personligt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Det er ikke personligt"

Transkript

1 Det er ikke personligt Hans Harhoff Andersen 18. september 2013

2 Forudsætninger for dette kursus

3 Forudsætninger for dette kursus

4 Forudsætninger for dette kursus Fysik

5 Forudsætninger for dette kursus Fysik Matematik

6 Forudsætninger for dette kursus Fysik Matematik Engelsk

7 Forudsætninger for dette kursus Fysik Matematik Engelsk Dansk

8 Forudsætninger for dette kursus Fysik Matematik Engelsk Dansk Betjening af IT/EDB

9 Sprog Vælg sprog og skriv hele rapporten på det sprog (engelsk eller dansk)

10 Sprog Vælg sprog og skriv hele rapporten på det sprog (engelsk eller dansk) Undgå jeg, vi og man. Skriv i passivt sprog fx perioden af pendulets svingning bestemmes ved fitning til de optagne data, men ikke jeg lavede et fit til de data som vi havde optaget da vi lavede forsøget.

11 Sprog Vælg sprog og skriv hele rapporten på det sprog (engelsk eller dansk) Undgå jeg, vi og man. Skriv i passivt sprog fx perioden af pendulets svingning bestemmes ved fitning til de optagne data, men ikke jeg lavede et fit til de data som vi havde optaget da vi lavede forsøget. Undgå talesprog.

12 Sprog Vælg sprog og skriv hele rapporten på det sprog (engelsk eller dansk) Undgå jeg, vi og man. Skriv i passivt sprog fx perioden af pendulets svingning bestemmes ved fitning til de optagne data, men ikke jeg lavede et fit til de data som vi havde optaget da vi lavede forsøget. Undgå talesprog. Tænk over nutid/datid. Som udgangspunkt skrives i nutid, men i specielle tilfælde kan datid være ok ala grundet strømafbrydelse på dagen kunne vi ikke fortsætte datatagning.

13 Sprog Vælg sprog og skriv hele rapporten på det sprog (engelsk eller dansk) Undgå jeg, vi og man. Skriv i passivt sprog fx perioden af pendulets svingning bestemmes ved fitning til de optagne data, men ikke jeg lavede et fit til de data som vi havde optaget da vi lavede forsøget. Undgå talesprog. Tænk over nutid/datid. Som udgangspunkt skrives i nutid, men i specielle tilfælde kan datid være ok ala grundet strømafbrydelse på dagen kunne vi ikke fortsætte datatagning. Læs rapporten igennem også for stavefejl og sproglige formuleringer.

14 Sprog Vælg sprog og skriv hele rapporten på det sprog (engelsk eller dansk) Undgå jeg, vi og man. Skriv i passivt sprog fx perioden af pendulets svingning bestemmes ved fitning til de optagne data, men ikke jeg lavede et fit til de data som vi havde optaget da vi lavede forsøget. Undgå talesprog. Tænk over nutid/datid. Som udgangspunkt skrives i nutid, men i specielle tilfælde kan datid være ok ala grundet strømafbrydelse på dagen kunne vi ikke fortsætte datatagning. Læs rapporten igennem også for stavefejl og sproglige formuleringer. Læs især hinandens afsnit igennem; alle er ansvarlige for hele rapporten!

15 Sprog II Jeg spiser, at spise

16 Sprog II Jeg spiser, at spise Jeg lærer fysik, at lære fysik

17 Det er en del af bachelor-uddannelsen 3.5 Stave- og formuleringsevne Ved bedømmelsen af samtlige skriftlige prøver, uanset hvilket sprog prøven er aflagt på, indgår den studerendes stave- og formuleringsevne. Det faglige indhold vægter tungest, mens staveog formuleringsevnen indgår modificerende i bedømmelsen af den samlede målopfyldelse. STUDIEORDNING FOR BACHELORUDDANNELSEN I FYSIK (2012) goo.gl/sqvhu1 Det eksperimentelle program på bacheloruddannelsen i fysik For at kunne kommunikere med omverdenen, er det vigtigt at kunne præsentere sine resultater på en klar og præcis måde i skriftlig og mundtlig form. Det eksperimentelle forløb vil således også træne dig i at præsentere dine data i velvalgte tabeller og grafer samt i at udvise omhu i de sproglige formuleringer og i den logiske opbygning af rapporter. Fra Aula

18

19 Gratis fra universitetets computere samt via VPN

20 Sprog III Standart Standard. karret karet. MatLab MATLAB eller Matlab. picoskop PicoScope loggerpro Loggerpro

21 Sprog og Matematik Når man skriver matematik i sine rapport såsom Newtons anden lov F = ma, (1) hvor F er den resulterende kraft, m er massen af legemet og a er acceleationen, er det vigtigt at huske tegnsætning. Tænk på ligninger som sætninger. Nummererede ligninger (og figurer) er også smarte, da man så kan referere til fx ligning 1.

22 Abstract Abstractet er en opsummering af rapporten der giver læseren et overblik over resultaterne og om rapporten er værd at læse. En kort beskrivelse af jeres forsøg. Jeres resultater fx. g pendul = 9.87(5) m s 2. Konklusion

23 Abstract Abstractet er en opsummering af rapporten der giver læseren et overblik over resultaterne og om rapporten er værd at læse. En kort beskrivelse af jeres forsøg. Jeres resultater fx. g pendul = 9.87(5) m s 2. Konklusion Andre kommentarer til første side Husk at angive hvilket institut I kommer fra (Fysik, Matematik eller Geoscience). Det er ikke nødvendigt med understregning af en ansvarlig forfatter.

24 Abstract Abstractet er en opsummering af rapporten der giver læseren et overblik over resultaterne og om rapporten er værd at læse. En kort beskrivelse af jeres forsøg. Jeres resultater fx. g pendul = 9.87(5) m s 2. Konklusion Andre kommentarer til første side Husk at angive hvilket institut I kommer fra (Fysik, Matematik eller Geoscience). Det er ikke nødvendigt med understregning af en ansvarlig forfatter. I er alle ansvarlige.

25 Abstract Abstractet er en opsummering af rapporten der giver læseren et overblik over resultaterne og om rapporten er værd at læse. En kort beskrivelse af jeres forsøg. Jeres resultater fx. g pendul = 9.87(5) m s 2. Konklusion Andre kommentarer til første side Husk at angive hvilket institut I kommer fra (Fysik, Matematik eller Geoscience). Det er ikke nødvendigt med understregning af en ansvarlig forfatter. I er alle ansvarlige. Det er smart at angive adresse så jeg kan få fat på jer hvis der er et problem med rapporten og for at give svar ang. den sidste rapport.

26 EDB I må selv om hvilke programmer I bruger så længe den resulterende rapport er pæn, forståelig og korrekt. Det er ikke en gyldig undskyldning at det program du bruger ikke lige kan sætte enheder på akserne.

27 EDB I må selv om hvilke programmer I bruger så længe den resulterende rapport er pæn, forståelig og korrekt. Det er ikke en gyldig undskyldning at det program du bruger ikke lige kan sætte enheder på akserne. Hvis I bruger MATLAB, Easyplot eller Videopoint kan vi hjælpe jer med at få figurerne til at se ordentlige ud.

28 EDB I må selv om hvilke programmer I bruger så længe den resulterende rapport er pæn, forståelig og korrekt. Det er ikke en gyldig undskyldning at det program du bruger ikke lige kan sætte enheder på akserne. Hvis I bruger MATLAB, Easyplot eller Videopoint kan vi hjælpe jer med at få figurerne til at se ordentlige ud. Gem altid data og mellemregninger så I nemt kan rette figurer senere!

29 EDB I må selv om hvilke programmer I bruger så længe den resulterende rapport er pæn, forståelig og korrekt. Det er ikke en gyldig undskyldning at det program du bruger ikke lige kan sætte enheder på akserne. Lær at bruge Word (evt. OpenOffice) eller Latex. Hvem bruger hvad? Hvis I bruger MATLAB, Easyplot eller Videopoint kan vi hjælpe jer med at få figurerne til at se ordentlige ud. Gem altid data og mellemregninger så I nemt kan rette figurer senere!

30 EDB I må selv om hvilke programmer I bruger så længe den resulterende rapport er pæn, forståelig og korrekt. Det er ikke en gyldig undskyldning at det program du bruger ikke lige kan sætte enheder på akserne. Lær at bruge Word (evt. OpenOffice) eller Latex. Hvem bruger hvad? Helst Latex. Hvis I bruger MATLAB, Easyplot eller Videopoint kan vi hjælpe jer med at få figurerne til at se ordentlige ud. Gem altid data og mellemregninger så I nemt kan rette figurer senere!

31 EDB I må selv om hvilke programmer I bruger så længe den resulterende rapport er pæn, forståelig og korrekt. Det er ikke en gyldig undskyldning at det program du bruger ikke lige kan sætte enheder på akserne. Hvis I bruger MATLAB, Easyplot eller Videopoint kan vi hjælpe jer med at få figurerne til at se ordentlige ud. Gem altid data og mellemregninger så I nemt kan rette figurer senere! Lær at bruge Word (evt. OpenOffice) eller Latex. Hvem bruger hvad? Helst Latex. Brug vektorgrafik dvs. pdf, svg eller emf. På den måde bliver figurerne ikke pixelerede.

32 EDB I må selv om hvilke programmer I bruger så længe den resulterende rapport er pæn, forståelig og korrekt. Det er ikke en gyldig undskyldning at det program du bruger ikke lige kan sætte enheder på akserne. Hvis I bruger MATLAB, Easyplot eller Videopoint kan vi hjælpe jer med at få figurerne til at se ordentlige ud. Gem altid data og mellemregninger så I nemt kan rette figurer senere! Lær at bruge Word (evt. OpenOffice) eller Latex. Hvem bruger hvad? Helst Latex. Brug vektorgrafik dvs. pdf, svg eller emf. På den måde bliver figurerne ikke pixelerede. Indsæt formler vha. Word Equation Editor (eller Mathtype) eller i Latex med $\sqrt{2}$.

33 Figurer

34 Figurer Figurer skal altid have enheder på akserne!

35 Figurer Figurer skal altid have enheder på akserne! Figurer skal være læselige!

36 Figurer Figurer skal altid have enheder på akserne! Figurer skal være læselige! Der skal altid være figurtekst der forklarer hvad der er plottet. En figur skal kunne stå alene (de fleste læser figurer og figurtekster før, hvis ikke kun, de læser resten).

37 Figurer Figurer skal altid have enheder på akserne! Figurer skal være læselige! Der skal altid være figurtekst der forklarer hvad der er plottet. En figur skal kunne stå alene (de fleste læser figurer og figurtekster før, hvis ikke kun, de læser resten). Fit og data må gerne være i samme figur.

38 Figurer Figurer skal altid have enheder på akserne! Figurer skal være læselige! Der skal altid være figurtekst der forklarer hvad der er plottet. En figur skal kunne stå alene (de fleste læser figurer og figurtekster før, hvis ikke kun, de læser resten). Fit og data må gerne være i samme figur. Næsten identiske måleserier kan udelades, lav istedet opsummerende tabel eller figur.

39 Figurer Tabeller af rå PicoScope data er aldrig interessante. Figurer skal altid have enheder på akserne! Figurer skal være læselige! Der skal altid være figurtekst der forklarer hvad der er plottet. En figur skal kunne stå alene (de fleste læser figurer og figurtekster før, hvis ikke kun, de læser resten). Fit og data må gerne være i samme figur. Næsten identiske måleserier kan udelades, lav istedet opsummerende tabel eller figur.

40 Figurer Figurer skal altid have enheder på akserne! Figurer skal være læselige! Der skal altid være figurtekst der forklarer hvad der er plottet. En figur skal kunne stå alene (de fleste læser figurer og figurtekster før, hvis ikke kun, de læser resten). Fit og data må gerne være i samme figur. Næsten identiske måleserier kan udelades, lav istedet opsummerende tabel eller figur. Tabeller af rå PicoScope data er aldrig interessante. Figurer skal kun indeholde relevant information og der skal ikke være legends og fitresultater oven i data. Disse ting hører til i figurteksten.

41 Figurer Figurer skal altid have enheder på akserne! Figurer skal være læselige! Der skal altid være figurtekst der forklarer hvad der er plottet. En figur skal kunne stå alene (de fleste læser figurer og figurtekster før, hvis ikke kun, de læser resten). Fit og data må gerne være i samme figur. Næsten identiske måleserier kan udelades, lav istedet opsummerende tabel eller figur. Tabeller af rå PicoScope data er aldrig interessante. Figurer skal kun indeholde relevant information og der skal ikke være legends og fitresultater oven i data. Disse ting hører til i figurteksten. Man plotter ikke U vs. t. Skriv i stedet U som funktion af t eller samhørende værdier af U og t. Det hedder desuden (t, U) ikke (U, t)

42 Figurer Figurer skal altid have enheder på akserne! Figurer skal være læselige! Der skal altid være figurtekst der forklarer hvad der er plottet. En figur skal kunne stå alene (de fleste læser figurer og figurtekster før, hvis ikke kun, de læser resten). Fit og data må gerne være i samme figur. Næsten identiske måleserier kan udelades, lav istedet opsummerende tabel eller figur. Tabeller af rå PicoScope data er aldrig interessante. Figurer skal kun indeholde relevant information og der skal ikke være legends og fitresultater oven i data. Disse ting hører til i figurteksten. Man plotter ikke U vs. t. Skriv i stedet U som funktion af t eller samhørende værdier af U og t. Det hedder desuden (t, U) ikke (U, t)

43 Det nye: Statistik

44 Det nye: Statistik Som absolut minimum: Betydende cifre på alle tal!

45 Det nye: Statistik Som absolut minimum: Betydende cifre på alle tal! For endelige resultater udregnes spredning/usikkerhed/standardafvigelse (eng. standard deviation)

46 Det nye: Statistik Som absolut minimum: Betydende cifre på alle tal! For endelige resultater udregnes spredning/usikkerhed/standardafvigelse (eng. standard deviation) Procentvis afvigelse hører (heller ikke) til i gymnasiet.

47 Det nye: Statistik Som absolut minimum: Betydende cifre på alle tal! For endelige resultater udregnes spredning/usikkerhed/standardafvigelse (eng. standard deviation) Procentvis afvigelse hører (heller ikke) til i gymnasiet. R 2 er ikke et godt mål for noget som helst. Vurder i stedet selv om fittet passer med data fx om data punkter er spredt ligeligt omkring fittet.

48 Det nye: Statistik Som absolut minimum: Betydende cifre på alle tal! For endelige resultater udregnes spredning/usikkerhed/standardafvigelse (eng. standard deviation) Procentvis afvigelse hører (heller ikke) til i gymnasiet. R 2 er ikke et godt mål for noget som helst. Vurder i stedet selv om fittet passer med data fx om data punkter er spredt ligeligt omkring fittet. Gentag målinger. Jo flere gange et forsøg gentages jo bedre estimater for middelværdi samt spredning

49 Det nye: Statistik Som absolut minimum: Betydende cifre på alle tal! For endelige resultater udregnes spredning/usikkerhed/standardafvigelse (eng. standard deviation) Procentvis afvigelse hører (heller ikke) til i gymnasiet. R 2 er ikke et godt mål for noget som helst. Vurder i stedet selv om fittet passer med data fx om data punkter er spredt ligeligt omkring fittet. Gentag målinger. Jo flere gange et forsøg gentages jo bedre estimater for middelværdi samt spredning For gentagelser af det samme forsøg kan man fx plotte middelværdien samt ± spredning og se om punkter falder udenfor (mere end 68% af gangene)

50 Forskellen på fejlkilder og usikkerhed En fejlkilde giver en fejl på resultatet og vil altid pege i samme retning. Hvis fejlkilden kan findes og kvantificeres kan man korrigere for den og dermed fjerne fejlen.

51 Forskellen på fejlkilder og usikkerhed En fejlkilde giver en fejl på resultatet og vil altid pege i samme retning. Hvis fejlkilden kan findes og kvantificeres kan man korrigere for den og dermed fjerne fejlen. Luftmodstand Baggrundsniveau

52 Forskellen på fejlkilder og usikkerhed En fejlkilde giver en fejl på resultatet og vil altid pege i samme retning. Hvis fejlkilden kan findes og kvantificeres kan man korrigere for den og dermed fjerne fejlen. Luftmodstand Baggrundsniveau I rapporten bør kun nævne fejlkilder der faktisk betyder noget og om muligt estimere størrelsen.

53 Forskellen på fejlkilder og usikkerhed En fejlkilde giver en fejl på resultatet og vil altid pege i samme retning. Hvis fejlkilden kan findes og kvantificeres kan man korrigere for den og dermed fjerne fejlen. Luftmodstand Baggrundsniveau I rapporten bør kun nævne fejlkilder der faktisk betyder noget og om muligt estimere størrelsen. Usikkerhed er fx støj eller begrænset opløsning. I princippet kan man gentage målingen mange gange for at få bedre statistik og dermed mindre usikkerhed.

54 Forskellen på fejlkilder og usikkerhed En fejlkilde giver en fejl på resultatet og vil altid pege i samme retning. Hvis fejlkilden kan findes og kvantificeres kan man korrigere for den og dermed fjerne fejlen. Luftmodstand Baggrundsniveau I rapporten bør kun nævne fejlkilder der faktisk betyder noget og om muligt estimere størrelsen. Usikkerhed er fx støj eller begrænset opløsning. I princippet kan man gentage målingen mange gange for at få bedre statistik og dermed mindre usikkerhed. Elektrisk støj Ting der varierer uafhængigt fra måling til måling Videopoint tracking

55 Forskellen på fejlkilder og usikkerhed En fejlkilde giver en fejl på resultatet og vil altid pege i samme retning. Hvis fejlkilden kan findes og kvantificeres kan man korrigere for den og dermed fjerne fejlen. Luftmodstand Baggrundsniveau I rapporten bør kun nævne fejlkilder der faktisk betyder noget og om muligt estimere størrelsen. Usikkerhed er fx støj eller begrænset opløsning. I princippet kan man gentage målingen mange gange for at få bedre statistik og dermed mindre usikkerhed. Elektrisk støj Ting der varierer uafhængigt fra måling til måling Videopoint tracking Usikkerheder udregnes vha. ophobningsloven og estimerede usikkerheder fra målinger og fit.

56 Fysikken Fejlkilder i pendulforsøget

57 Fysikken Fejlkilder i pendulforsøget Vandmodstand og luftmodstand: Meget lille.

58 Fysikken Fejlkilder i pendulforsøget Vandmodstand og luftmodstand: Meget lille. Udsvingsvinkel ca. 10% ved θ = 20. Usikkerhed i pendulforsøget

59 Fysikken Fejlkilder i pendulforsøget Vandmodstand og luftmodstand: Meget lille. Udsvingsvinkel ca. 10% ved θ = 20. Usikkerhed i pendulforsøget Snorlængde

60 Fysikken Fejlkilder i frit falds-forsøget Fejlkilder i pendulforsøget Vandmodstand og luftmodstand: Meget lille. Udsvingsvinkel ca. 10% ved θ = 20. Usikkerhed i pendulforsøget Snorlængde

61 Fysikken Fejlkilder i pendulforsøget Vandmodstand og luftmodstand: Meget lille. Udsvingsvinkel ca. 10% ved θ = 20. Usikkerhed i pendulforsøget Snorlængde Fejlkilder i frit falds-forsøget evt. luftmodstand (for lette, store ting).

62 Fysikken Fejlkilder i pendulforsøget Vandmodstand og luftmodstand: Meget lille. Udsvingsvinkel ca. 10% ved θ = 20. Usikkerhed i pendulforsøget Snorlængde Fejlkilder i frit falds-forsøget evt. luftmodstand (for lette, store ting). Parallakse

63 Fysikken Fejlkilder i pendulforsøget Vandmodstand og luftmodstand: Meget lille. Udsvingsvinkel ca. 10% ved θ = 20. Usikkerhed i pendulforsøget Snorlængde Fejlkilder i frit falds-forsøget evt. luftmodstand (for lette, store ting). Parallakse(?)

64 Fysikken Fejlkilder i pendulforsøget Vandmodstand og luftmodstand: Meget lille. Udsvingsvinkel ca. 10% ved θ = 20. Usikkerhed i pendulforsøget Snorlængde Fejlkilder i frit falds-forsøget evt. luftmodstand (for lette, store ting). Parallakse(?) afstand mellem lineal og bold ca. 5%

65 Fysikken Fejlkilder i pendulforsøget Vandmodstand og luftmodstand: Meget lille. Udsvingsvinkel ca. 10% ved θ = 20. Usikkerhed i pendulforsøget Snorlængde Fejlkilder i frit falds-forsøget evt. luftmodstand (for lette, store ting). Parallakse(?) afstand mellem lineal og bold ca. 5% Hvis linealen hænger skævt

66 Fysikken Fejlkilder i pendulforsøget Vandmodstand og luftmodstand: Meget lille. Udsvingsvinkel ca. 10% ved θ = 20. Usikkerhed i pendulforsøget Snorlængde Fejlkilder i frit falds-forsøget evt. luftmodstand (for lette, store ting). Parallakse(?) afstand mellem lineal og bold ca. 5% Hvis linealen hænger skævt framerate

67 Fysikken Fejlkilder i pendulforsøget Vandmodstand og luftmodstand: Meget lille. Udsvingsvinkel ca. 10% ved θ = 20. Usikkerhed i pendulforsøget Snorlængde Fejlkilder i frit falds-forsøget evt. luftmodstand (for lette, store ting). Parallakse(?) afstand mellem lineal og bold ca. 5% Hvis linealen hænger skævt framerate Usikkerhed i frit falds-forsøg Videopoint tracking

68 Fysikken Fejlkilder i pendulforsøget Vandmodstand og luftmodstand: Meget lille. Udsvingsvinkel ca. 10% ved θ = 20. Usikkerhed i pendulforsøget Snorlængde Fejlkilder i frit falds-forsøget evt. luftmodstand (for lette, store ting). Parallakse(?) afstand mellem lineal og bold ca. 5% Hvis linealen hænger skævt framerate Usikkerhed i frit falds-forsøg Videopoint tracking Håndholdt kamera?

69 Tænk selv og sammen Det er en god ide at snakke med sine holdkammerater om rapporterne. De har tit forstået andre ting end jer og har måske haft samme problemer.

70 Tænk selv og sammen Det er en god ide at snakke med sine holdkammerater om rapporterne. De har tit forstået andre ting end jer og har måske haft samme problemer. Tænk kreativt og selvstændigt. Hvordan kan vi gøre forsøget bedre? Hvilke fejlkilder er der og hvordan kan vi undgå dem eller estimere dem?

71 Tænk selv og sammen Det er en god ide at snakke med sine holdkammerater om rapporterne. De har tit forstået andre ting end jer og har måske haft samme problemer. Tænk kreativt og selvstændigt. Hvordan kan vi gøre forsøget bedre? Hvilke fejlkilder er der og hvordan kan vi undgå dem eller estimere dem? Hvad kan vi gøre bedre næste gang?

72 Tænk selv og sammen Det er en god ide at snakke med sine holdkammerater om rapporterne. De har tit forstået andre ting end jer og har måske haft samme problemer. Tænk kreativt og selvstændigt. Hvordan kan vi gøre forsøget bedre? Hvilke fejlkilder er der og hvordan kan vi undgå dem eller estimere dem? Hvad kan vi gøre bedre næste gang? Det er meningen at I til eksamensprojektet selv skal designe opstillinger der tester fysik på bedst mulige måde.

Impuls og kinetisk energi

Impuls og kinetisk energi Impuls og kinetisk energi Peter Hoberg, Anton Bundgård, and Peter Kongstad Hold Mix 1 (Dated: 7. oktober 2015) 201405192@post.au.dk 201407987@post.au.dk 201407911@post.au.dk 2 I. INDLEDNING I denne øvelse

Læs mere

FY01 Obligatorisk laboratorieøvelse. Matematisk Pendul. Jacob Christiansen Afleveringsdato: 10. april 2003 Morten Olesen Andreas Lyder

FY01 Obligatorisk laboratorieøvelse. Matematisk Pendul. Jacob Christiansen Afleveringsdato: 10. april 2003 Morten Olesen Andreas Lyder FY01 Obligatorisk laboratorieøvelse Matematisk Pendul Hold E: Hold: D12 Jacob Christiansen Afleveringsdato: 10. april 2003 Morten Olesen Andreas Lyder Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 1 Formål...3

Læs mere

Fysik 2 - Den Harmoniske Oscillator

Fysik 2 - Den Harmoniske Oscillator Fysik 2 - Den Harmoniske Oscillator Esben Bork Hansen, Amanda Larssen, Martin Qvistgaard Christensen, Maria Cavallius 5. januar 2009 Indhold 1 Formål 1 2 Forsøget 2 3 Resultater 3 4 Teori 4 4.1 simpel

Læs mere

Modelkontrol i Faktor Modeller

Modelkontrol i Faktor Modeller Modelkontrol i Faktor Modeller Julie Lyng Forman Københavns Universitet Afdeling for Anvendt Matematik og Statistik Statistik for Biokemikere 2003 For at konklusionerne på en ensidet, flersidet eller hierarkisk

Læs mere

Analyse af måledata I

Analyse af måledata I Analyse af måledata I Faldforsøg undersøgt med LoggerPro Af Michael Brix Pedersen, Birkerød Gymnasium I fysik skal eleverne lære at behandle og repræsentere måledata, som enten er indsamlet ved manuelle

Læs mere

Rapport uge 48: Skråplan

Rapport uge 48: Skråplan Rapport uge 48: Skråplan Morten A. Medici, Jonatan Selsing og Filip Bojanowski 2. december 2008 Indhold 1 Formål 2 2 Teori 2 2.1 Rullebetingelsen.......................... 2 2.2 Konstant kraftmoment......................

Læs mere

Emil, Nicklas, Jeppe, Robbin Projekt afkodning

Emil, Nicklas, Jeppe, Robbin Projekt afkodning Skal man omskrive noget om til en kompakt tekst, eller til specifikt sprog, så kan matematiken være et meget fornuftigt alternativ. Matematiken er et sprog som mange forstår, eller i hvert fald kan lære

Læs mere

For at få tegnet en graf trykkes på knappen for graftegning. Knap for graftegning

For at få tegnet en graf trykkes på knappen for graftegning. Knap for graftegning Graftegning på regneark. Ved hjælp af Excel regneark kan man nemt tegne grafer. Man åbner for regnearket ligger under Microsoft Office. Så indtaster man tallene fra tabellen i regnearkets celler i en vandret

Læs mere

Formål. Teori Udførelse Materialer Fremgangsmåde Usikkerhed Konkret forventning. Resultater Data Databehandling Resultatgennemgang

Formål. Teori Udførelse Materialer Fremgangsmåde Usikkerhed Konkret forventning. Resultater Data Databehandling Resultatgennemgang Rapportskrivning En rapport bygger altid på en undersøgelse, og den er struktureret så den følger en undersøgelses tre faser Baggrund, Observation, Efterbehandling. På den måde ligner den meget en journal,

Læs mere

Brydningsindeks af vand

Brydningsindeks af vand Brydningsindeks af vand Øvelsesvejledning til brug i Nanoteket Udarbejdet i Nanoteket, Institut for Fysik, DTU Rettelser sendes til Ole.Trinhammer@fysik.dtu.dk 15. marts 2012 Indhold 1 Indledning 2 2 Formål

Læs mere

Analyse af måledata II

Analyse af måledata II Analyse af måledata II Usikkerhedsberegning og grafisk repræsentation af måleusikkerhed Af Michael Brix Pedersen, Birkerød Gymnasium Forfatteren gennemgår grundlæggende begreber om måleusikkerhed på fysiske

Læs mere

IT-manual August 2014

IT-manual August 2014 IT-manual August 2014 Indhold IT-pixibog Opgave i brug af Lectio At skrive store opgaver i Word Opgave i at bruge Words specialfunktioner 1 IT-pixibog Skolens computere - låner jeg en computer? - hente

Læs mere

Eksperimentel matematik Kommentarer til tag-med opgaver

Eksperimentel matematik Kommentarer til tag-med opgaver Eksperimentel matematik Kommentarer til tag-med opgaver Hypotesedannelse I har alle produceret grafer af typen 0.8 0.6 0.4 0.2 0 0. 0.2 0.3 0.4 0.5 (de lilla punkter er fundet ved en strenglængde på 35,

Læs mere

David Kallestrup, Aarhus School of Engineering, SRP-forløb ved Maskinteknisk retning 1

David Kallestrup, Aarhus School of Engineering, SRP-forløb ved Maskinteknisk retning 1 1 Pendul David Kallestrup, Aarhus School of Engineering, SRP-forløb ved Maskinteknisk retning 1 1.1 Hvad er et pendul? En matematiker og en ingeniør ser tit ens på mange ting, men ofte er der forskelle

Læs mere

Projektopgave Observationer af stjerneskælv

Projektopgave Observationer af stjerneskælv Projektopgave Observationer af stjerneskælv Af: Mathias Brønd Christensen (20073504), Kristian Jerslev (20072494), Kristian Mads Egeris Nielsen (20072868) Indhold Formål...3 Teori...3 Hvorfor opstår der

Læs mere

Studieretningsopgave

Studieretningsopgave Virum Gymnasium Studieretningsopgave Harmoniske svingninger i matematik og fysik Vejledere: Christian Holst Hansen (matematik) og Bodil Dam Heiselberg (fysik) 30-01-2014 Indholdsfortegnelse Indledning...

Læs mere

Lavet af Ellen, Sophie, Laura Anna, Mads, Kristian og Mathias Fysikrapport blide forsøg Rapport 6, skråt kast med blide Formål Formålet med f

Lavet af Ellen, Sophie, Laura Anna, Mads, Kristian og Mathias Fysikrapport blide forsøg Rapport 6, skråt kast med blide Formål Formålet med f Rapport 6, skråt kast med blide Formål Formålet med forsøget er at undersøge det skrå kast, bl.a. med fokus på starthastighed, elevation og kastevidde. Teori Her følger der teori over det skrå kast Bevægelse

Læs mere

Faldmaskine. , får vi da sammenhængen mellem registreringen af hullerne : t = 2 r 6 v

Faldmaskine. , får vi da sammenhængen mellem registreringen af hullerne : t = 2 r 6 v Faldmaskine Rapport udarbejdet af: Morten Medici, Jonatan Selsing, Filip Bojanowski Formål: Formålet med denne øvelse er opnå en vis indsigt i, hvordan den kinetiske energi i et roterende legeme virker

Læs mere

Skråplan. Esben Bork Hansen Amanda Larssen Martin Sven Qvistgaard Christensen. 2. december 2008

Skråplan. Esben Bork Hansen Amanda Larssen Martin Sven Qvistgaard Christensen. 2. december 2008 Skråplan Esben Bork Hansen Amanda Larssen Martin Sven Qvistgaard Christensen 2. december 2008 1 Indhold 1 Formål 3 2 Forsøg 3 2.1 materialer............................... 3 2.2 Opstilling...............................

Læs mere

Anvendt Statistik Lektion 7. Simpel Lineær Regression

Anvendt Statistik Lektion 7. Simpel Lineær Regression Anvendt Statistik Lektion 7 Simpel Lineær Regression 1 Er der en sammenhæng? Plot af mordraten () mod fattigdomsraten (): Scatterplot Afhænger mordraten af fattigdomsraten? 2 Scatterplot Et scatterplot

Læs mere

1/41. 2/41 Landmålingens fejlteori - Lektion 1 - Kontinuerte stokastiske variable

1/41. 2/41 Landmålingens fejlteori - Lektion 1 - Kontinuerte stokastiske variable Landmålingens fejlteori - lidt om kurset Landmålingens fejlteori Lektion 1 Det matematiske fundament Kontinuerte stokastiske variable - rw@math.aau.dk Institut for Matematiske Fag Aalborg Universitet Kursusholder

Læs mere

Monter Photogaten og kraftsensoren på stativet som vis på figuren nedenfor.

Monter Photogaten og kraftsensoren på stativet som vis på figuren nedenfor. Cirkelbevægelse. Formålet med øvelser er: - At undersøge sammenhængen mellem kraften og hastigheden i en cirkelbevægelse. - At undersøge hvorledes ændring af massen og radius påvirker kraften. (variabelkontrol)

Læs mere

Arbejdet på kuglens massemidtpunkt, langs x-aksen, er lig med den resulterende kraft gange strækningen:

Arbejdet på kuglens massemidtpunkt, langs x-aksen, er lig med den resulterende kraft gange strækningen: Forsøgsopstilling: En kugle ligger mellem to skinner, og ruller ned af den. Vi måler ved hjælp af sensorer kuglens hastighed og tid ved forskellige afstand på rampen. Vi måler kuglens radius (R), radius

Læs mere

Tallene angivet i rapporten som kronologiske punkter refererer til de i opgaven stillede spørgsmål.

Tallene angivet i rapporten som kronologiske punkter refererer til de i opgaven stillede spørgsmål. Labøvelse 2, fysik 2 Uge 47, Kalle, Max og Henriette Tallene angivet i rapporten som kronologiske punkter refererer til de i opgaven stillede spørgsmål. 1. Vi har to forskellige størrelser: a: en skive

Læs mere

Kaotisk kuglebevægelse En dynamisk analyse

Kaotisk kuglebevægelse En dynamisk analyse Kaotisk kuglebevægelse En dynamisk analyse Ole Witt-Hansen 08 Kaotisk kuglebevægelse Kaotisk bevægelse Kaotiske bevægelser opstår, når bevægelsesligningerne ikke er lineære. Interessen for kaotiske bevægelser

Læs mere

Resonans 'modes' på en streng

Resonans 'modes' på en streng Resonans 'modes' på en streng Indhold Elektrodynamik Lab 2 Rapport Fysik 6, EL Bo Frederiksen (bo@fys.ku.dk) Stanislav V. Landa (stas@fys.ku.dk) John Niclasen (niclasen@fys.ku.dk) 1. Formål 2. Teori 3.

Læs mere

Lineære sammenhænge, residualplot og regression

Lineære sammenhænge, residualplot og regression Lineære sammenhænge, residualplot og regression Opgave 1: Er der en bagvedliggende lineær sammenhæng? I mange sammenhænge indsamler man data som man ønsker at undersøge og afdække eventuelle sammenhænge

Læs mere

Harmonisk oscillator. Thorbjørn Serritslev Nieslen Erik Warren Tindall

Harmonisk oscillator. Thorbjørn Serritslev Nieslen Erik Warren Tindall Harmonisk oscillator Thorbjørn Serritslev Nieslen Erik Warren Tindall November 27, 2007 Formål At studere den harmoniske oscillator, som indgår i mange fysiske sammenhænge. Den harmoniske oscillator illustreres

Læs mere

Verniers spektrofotometer SPRT-VIS USB 650

Verniers spektrofotometer SPRT-VIS USB 650 Verniers spektrofotometer SPRT-VIS USB 650 Bølgelængdeinterval: 350 nm 1000 nm, nøjagtighed: < 1 nm. Brug Logger Pro s nyeste udgaver (3.6.0 eller 3.6.1). Hent evt. opdateringer fra Verniers hjemmeside

Læs mere

Kapitel 3 Lineære sammenhænge

Kapitel 3 Lineære sammenhænge Matematik C (må anvendes på Ørestad Gymnasium) Lineære sammenhænge Det sker tit, at man har flere variable, der beskriver en situation, og at der en sammenhæng mellem de variable. Enhver formel er faktisk

Læs mere

Introduktion til TI-Interactive!

Introduktion til TI-Interactive! Introduktion til TI-Interactive! TI-Interactive! er et program, som befinder sig i grænseområdet mellem almindelig tekstbehandling, regneark og egentlige tunge matematikprogrammer. Man kan gøre mange af

Læs mere

Kuglers bevægelse i væske

Kuglers bevægelse i væske Kuglers bevægelse i væske Øvelsens formål er - at eftervise v 2 -loven for bevægelse i væsker: For et legeme der bevæger sig i vand. - at se at legemet i vores forsøg er så stort, at vi ikke har laminar

Læs mere

I dag. Statistisk analyse af en enkelt stikprøve med kendt varians Sandsynlighedsregning og Statistik (SaSt) Eksempel: kobbertråd

I dag. Statistisk analyse af en enkelt stikprøve med kendt varians Sandsynlighedsregning og Statistik (SaSt) Eksempel: kobbertråd I dag Statistisk analyse af en enkelt stikprøve med kendt varians Sandsynlighedsregning og Statistik SaSt) Helle Sørensen Først lidt om de sidste uger af SaSt. Derefter statistisk analyse af en enkelt

Læs mere

Basal statistik for lægevidenskabelige forskere, forår 2012 Udleveret 6.marts, afleveres senest ved øvelserne i uge 15 (

Basal statistik for lægevidenskabelige forskere, forår 2012 Udleveret 6.marts, afleveres senest ved øvelserne i uge 15 ( Hjemmeopgave Basal statistik for lægevidenskabelige forskere, forår 2012 Udleveret 6.marts, afleveres senest ved øvelserne i uge 15 (10.-12. april) I et randomiseret forsøg sammenlignes vitamin D behandling

Læs mere

En lille vejledning til lærere og elever i at bruge matematikprogrammet WordMat (begynderniveau)

En lille vejledning til lærere og elever i at bruge matematikprogrammet WordMat (begynderniveau) Matematik i WordMat En lille vejledning til lærere og elever i at bruge matematikprogrammet WordMat (begynderniveau) Indholdsfortegnelse 1. Introduktion... 3 2. Beregning... 4 3. Beregning med brøker...

Læs mere

Dansk Erhvervs gymnasieanalyse Sådan gør vi

Dansk Erhvervs gymnasieanalyse Sådan gør vi METODENOTAT Dansk Erhvervs gymnasieanalyse Sådan gør vi FORMÅL Formålet med analysen er at undersøge, hvor dygtige de enkelte gymnasier er til at løfte elevernes faglige niveau. Dette kan man ikke undersøge

Læs mere

Epidemiologi og biostatistik. Uge 3, torsdag. Erik Parner, Institut for Biostatistik. Regressionsanalyse

Epidemiologi og biostatistik. Uge 3, torsdag. Erik Parner, Institut for Biostatistik. Regressionsanalyse Epidemiologi og biostatistik. Uge, torsdag. Erik Parner, Institut for Biostatistik. Lineær regressionsanalyse - Simpel lineær regression - Multipel lineær regression Regressionsanalyse Regressionsanalyser

Læs mere

Brugervejledning til Graph

Brugervejledning til Graph Graph (brugervejledning) side 1/17 Steen Toft Jørgensen Brugervejledning til Graph Graph er et gratis program, som ikke fylder meget. Downloades på: www.padowan.dk/graph/. Programmet er lavet af Ivan Johansen,

Læs mere

En Maple time med efterfølgende elevgruppe diskussion og refleksionssamtale med lærer.

En Maple time med efterfølgende elevgruppe diskussion og refleksionssamtale med lærer. Bilag 5 En Maple time med efterfølgende elevgruppe diskussion og refleksionssamtale med lærer. Indledning Vi har som led i projektet observeret en del lektioner, med helt eller delvis fokus på Maple-brug.

Læs mere

Massespektrometri og kulstof-14-datering

Massespektrometri og kulstof-14-datering Massespektrometri og kulstof-14-datering Opgavehæfte AMS 14 C Daterings Center Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet JO\ AUG 2004 BP\FEB 2010 Opgaverne 5,6 og 7 er hentet eller modificeret

Læs mere

Tegninger ved skriftlig prøve i fysik A, stx Om tegning på pdf-filer med Adobe Acrobat Reader og andre programmer

Tegninger ved skriftlig prøve i fysik A, stx Om tegning på pdf-filer med Adobe Acrobat Reader og andre programmer Tegninger ved skriftlig prøve i fysik A, stx Om tegning på pdf-filer med Adobe Acrobat Reader og andre programmer Nils Kruse Fra sommeren 2018 bliver eksamensopgaverne i skriftlig fysik A udleveret digitalt.

Læs mere

Opgaveark....Of doom! Bjarke Mønsted

Opgaveark....Of doom! Bjarke Mønsted LATEX Opgaveark...Of doom! Bjarke Mønsted Indhold 1 Pointsystem 1 2 Installation (15 point) 2 3 Hent preamble (15 point) 2 4 Kompiler et dokument (10 point) 2 5 Ligninger (10 point) 2 5.1 Bonusopgave:

Læs mere

FORSØGSVEJLEDNING. Kasteparablen

FORSØGSVEJLEDNING. Kasteparablen Fysik i idræt - Idræt i fysik 006 FORSØGSVEJLEDNING Kasteparablen Formål: At bestemme kastelængden (x-positionen) for kast ed forskellige afleeringsinkler: o Ca. 30 o. o Ca. 45 o. o Ca. 60 o. og ed brug

Læs mere

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Rapport nr.: 77 Titel Hvordan skal forekomsten af outliers på lugtmålinger vurderes? Undertitel - Forfatter(e) Arne Oxbøl Arbejdet udført, år 2015

Læs mere

Lærervejledning Modellering (3): Funktioner (1):

Lærervejledning Modellering (3): Funktioner (1): Lærervejledning Formål Gennem undersøgelsesbaseret undervisning anvendes lineære sammenhænge, som middel til at eleverne arbejder med repræsentationsskift og aktiverer algebraiske teknikker. Hvilke overgangsproblemer

Læs mere

Mini SRP. Afkøling. Klasse 2.4. Navn: Jacob Pihlkjær Hjortshøj, Jonatan Geysner Hvidberg og Kevin Høst Husted

Mini SRP. Afkøling. Klasse 2.4. Navn: Jacob Pihlkjær Hjortshøj, Jonatan Geysner Hvidberg og Kevin Høst Husted Mini SRP Afkøling Klasse 2.4 Navn: Jacob Pihlkjær Lærere: Jørn Christian Bendtsen og Karl G Bjarnason Roskilde Tekniske Gymnasium SO Matematik A og Informations teknologi B Dato 31/3/2014 Forord Under

Læs mere

En verden af fluider bevægelse omkring en kugle

En verden af fluider bevægelse omkring en kugle En verden af fluider bevægelse omkring en kugle Øvelsesvejledning til brug i Nanoteket Udarbejdet i Nanoteket, Institut for Fysik, DTU Rettelser sendes til Ole.Trinhammer@fysik.dtu.dk 29. marts 2012 Indhold

Læs mere

Brug af Word til matematik

Brug af Word til matematik Flex på KVUC, matematik C Brug af Word til matematik Word er et af de gængse tekstbehandlingssystemer der slipper bedst fra det at skrive matematiske formler. Selvfølgelig findes der andre systemer der

Læs mere

Harmonisk oscillator. Dan Elmkvist Albrechtsen, Edin Ikanović, Joachim Mortensen Hold 4, gruppe n + 1, n {3}, uge 46-47

Harmonisk oscillator. Dan Elmkvist Albrechtsen, Edin Ikanović, Joachim Mortensen Hold 4, gruppe n + 1, n {3}, uge 46-47 Harmonisk oscillator Dan Elmkvist Albrechtsen, Edin Ikanović, Joachim Mortensen Hold 4, gruppe n + 1, n {3}, uge 46-47 28. november 2007 Indhold 1 Formål 2 2 Teori 2 3 Fremgangsmåde 3 4 Resultatbehandling

Læs mere

VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER

VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Ludus - Log ind. side 3 2. Ludus - Skriv note til læreren, når du er syg side 4 3. Ludus

Læs mere

Bevægelse op ad skråplan med ultralydssonde.

Bevægelse op ad skråplan med ultralydssonde. Bevægelse op ad skråplan med ultralydssonde. Formål: a) At finde en formel for accelerationen i en bevægelse op ad et skråplan, og at prøve at eftervise denne formel, ud fra en lille vinkel og vægtskål

Læs mere

Mikro-kursus i statistik 1. del. 24-11-2002 Mikrokursus i biostatistik 1

Mikro-kursus i statistik 1. del. 24-11-2002 Mikrokursus i biostatistik 1 Mikro-kursus i statistik 1. del 24-11-2002 Mikrokursus i biostatistik 1 Hvad er statistik? Det systematiske studium af tilfældighedernes spil!dyrkes af biostatistikere Anvendes som redskab til vurdering

Læs mere

Ideliste til projekter med kommentarer

Ideliste til projekter med kommentarer Ideliste til projekter med kommentarer Vedrørende projektfasen i uge 42-44 2014. Følgende er en samling af mere eller mindre løse ideer til projekter som kan bruges som inspiration før definition af jeres

Læs mere

Nanostatistik: Opgaver

Nanostatistik: Opgaver Nanostatistik: Opgaver Jens Ledet Jensen, 19/01/05 Opgaver 1 Opgaver fra Indblik i Statistik 5 Eksamensopgaver fra tidligere år 11 i ii NANOSTATISTIK: OPGAVER Opgaver Opgave 1 God opgaveskik: Når I regner

Læs mere

Dansk Erhvervs gymnasieeffekt - sådan gør vi

Dansk Erhvervs gymnasieeffekt - sådan gør vi Dansk Erhvervs gymnasieeffekt - sådan gør vi FORMÅL Formålet har været at undersøge, hvor dygtige de enkelte gymnasier er til at løfte elevernes faglige niveau. Dette kan man ikke undersøge blot ved at

Læs mere

Matematik A eksamen 14. august Delprøve 1

Matematik A eksamen 14. august Delprøve 1 Matematik A eksamen 14. august 2014 www.matematikhfsvar.page.tl Delprøve 1 Info: I denne eksamensopgave anvendes der punktum som decimaltal istedet for komma. Eks. 3.14 istedet for 3,14 Opgave 1 - Andengradsligning

Læs mere

Regneark II Calc Open Office

Regneark II Calc Open Office Side 1 af 10 Gangetabel... 2 Udfyldning... 2 Opbygning af gangetabellen... 3 Cellestørrelser... 4 Øveark... 4 Facitliste... 6 Sideopsætning... 7 Flytte celler... 7 Højrejustering... 7 Kalender... 8 Dage

Læs mere

Newton-Raphsons metode

Newton-Raphsons metode Newton-Raphsons metode af John V. Petersen Indhold Indledning: Numerisk analyse og Newton-Raphsons metode... 2 Udlede Newtons iterations formel... 2 Sætning 1 Newtons metode... 4 Eksempel 1 konvergens...

Læs mere

Analyse af en lineær regression med lav R 2 -værdi

Analyse af en lineær regression med lav R 2 -værdi Analyse af en lineær regression med lav R 2 -værdi Denne gennemgang omhandler figur 13 i Regn med biologi. Man kan sagtens lave beregninger på egne data. Forsøgsmæssigt kræver det bare en tommestok tapet

Læs mere

Kasteparabler i din idræt øvelse 1

Kasteparabler i din idræt øvelse 1 Kasteparabler i din idræt øvelse 1 Vi vil i denne første øvelse arbejde med skrå kast i din idræt. Du skal lave en optagelse af et hop, kast, spark eller slag af en person eller genstand. Herefter skal

Læs mere

Projekt 4.9 Bernouillis differentialligning

Projekt 4.9 Bernouillis differentialligning Projekt 4.9 Bernouillis differentialligning (Dette projekt dækker læreplanens krav om supplerende stof vedr. differentialligningsmodeller. Projektet hænger godt sammen med projekt 4.0: Fiskerimodeller,

Læs mere

Dansk Erhvervs gymnasieeffekt - sådan gjorde vi

Dansk Erhvervs gymnasieeffekt - sådan gjorde vi Dansk Erhvervs gymnasieeffekt - sådan gjorde vi INDHOLD Formålet har været at undersøge, hvor dygtige de enkelte gymnasier er til at løfte elevernes faglige niveau. Dette kan man ikke undersøge blot ved

Læs mere

VEJLEDNING TIL WORD INDHOLDSFORTEGNELSE. 1. Linjeafstand. side 3. 2. Margener.. side 3. 3. Sidehoved og sidefod... side 4. 4. Sidetal..

VEJLEDNING TIL WORD INDHOLDSFORTEGNELSE. 1. Linjeafstand. side 3. 2. Margener.. side 3. 3. Sidehoved og sidefod... side 4. 4. Sidetal.. VEJLEDNING TIL WORD VEJLEDNING TIL WORD INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Linjeafstand. side 3 2. Margener.. side 3 3. Sidehoved og sidefod... side 4 4. Sidetal.. side 5 5. Spalter.... side 5 6. Skifte ordbog.. side

Læs mere

Aflevering 4: Mindste kvadraters metode

Aflevering 4: Mindste kvadraters metode Aflevering 4: Mindste kvadraters metode Daniel Østergaard Andreasen December 2, 2011 Abstract Da meget få havde løst afleveringsopgave 4, giver jeg har en mulig (men meget udførlig) løsning af opgaven.

Læs mere

Modellering af elektroniske komponenter

Modellering af elektroniske komponenter Modellering af elektroniske komponenter Formålet er at give studerende indblik i hvordan matematik som fag kan bruges i forbindelse med at modellere fysiske fænomener. Herunder anvendelse af Grafregner(TI-89)

Læs mere

Opgave: Digitalisering af et dokument

Opgave: Digitalisering af et dokument Denne opgave omhandler digitaliseringen af et Veje i Frederikssund Kommune. I opgaven gennemgås følgende: Oprettelse af mapper og sider på hjemmesiden Indsættelse af tekst, billeder, links til PDF og hjemmesider

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold December 2015 vinter VUC Vestegnen stx Mat A Gert Friis

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/Juni 2018 Institution HF & VUC Nordsjælland Hillerød afdeling Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold stx

Læs mere

Naturvidenskab. En fællesbetegnelse for videnskaberne om naturen, dvs. astronomi, fysik, kemi, biologi, naturgeografi, biofysik, meteorologi, osv

Naturvidenskab. En fællesbetegnelse for videnskaberne om naturen, dvs. astronomi, fysik, kemi, biologi, naturgeografi, biofysik, meteorologi, osv Naturvidenskab En fællesbetegnelse for videnskaberne om naturen, dvs. astronomi, fysik, kemi, biologi, naturgeografi, biofysik, meteorologi, osv Naturvidenskab defineres som menneskelige aktiviteter, hvor

Læs mere

Andengradsligninger. Frank Nasser. 11. juli 2011

Andengradsligninger. Frank Nasser. 11. juli 2011 Andengradsligninger Frank Nasser 11. juli 2011 2008-2011. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her. Indhold 1 Introduktion

Læs mere

Intern evaluering af Makroøkonomi 2 Langt sigt Forelæsninger, efterår 2003 Underviser: Hans Jørgen Whitta-Jacobsen

Intern evaluering af Makroøkonomi 2 Langt sigt Forelæsninger, efterår 2003 Underviser: Hans Jørgen Whitta-Jacobsen Intern evaluering af Makroøkonomi 2 Langt sigt Forelæsninger, efterår 2003 Underviser: Hans Jørgen Whitta-Jacobsen Er dine generelle forudsætninger for at følge faget tilstrækkelige? Meget gode 7 9,1%

Læs mere

Brugervejledning til Graph (1g, del 1)

Brugervejledning til Graph (1g, del 1) Graph (brugervejledning 1g, del 1) side 1/8 Steen Toft Jørgensen Brugervejledning til Graph (1g, del 1) Graph er et gratis program, som ikke fylder meget. Downloades på: www.padowan.dk/graph/. Programmet

Læs mere

Tegninger ved skriftlig prøve i fysik A, htx

Tegninger ved skriftlig prøve i fysik A, htx Tegninger ved skriftlig prøve i fysik A, htx Om tegning med Adobe Acrobat Reader og andre programmer Nils Kruse Fra sommeren 2018 bliver de skriftlige eksamensopgaver i fysik A, htx, udleveret digitalt.

Læs mere

Lærerorientering til opgaver pa Bakken og i Dyrehaven:

Lærerorientering til opgaver pa Bakken og i Dyrehaven: Lærerorientering til opgaver pa Bakken og i Dyrehaven: Opgaverne er alle bygget op efter samme koncept; eleverne laver observationer i Dyrehaven og på Bakken og bruger derefter observationerne til at lave

Læs mere

Institut for Matematiske Fag Matematisk Modellering 1 UGESEDDEL 6

Institut for Matematiske Fag Matematisk Modellering 1 UGESEDDEL 6 Institut for Matematiske Fag Matematisk Modellering 1 Aarhus Universitet Eva B. Vedel Jensen 25. februar 2008 UGESEDDEL 6 Forelæsningerne torsdag den 21. februar og tirsdag den 26. februar. Jeg har gennemgået

Læs mere

NATURFAGSPROJEKT 3. Biologi. Det er nu blevet tid til det tredje naturfagsprojekt! Tværfaglighed i andet projekt

NATURFAGSPROJEKT 3. Biologi. Det er nu blevet tid til det tredje naturfagsprojekt! Tværfaglighed i andet projekt NATURFAGSPROJEKT 3 Det er nu blevet tid til det tredje naturfagsprojekt! Projektet vil tage udgangspunkt i den undervisning, som I har modtaget i biologi, geografi og kemi fra november og frem til nu under

Læs mere

Andengradsligninger. Frank Nasser. 12. april 2011

Andengradsligninger. Frank Nasser. 12. april 2011 Andengradsligninger Frank Nasser 12. april 2011 c 2008-2011. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her. Bemærk: Dette

Læs mere

Fraktaler. Mandelbrots Mængde. Foredragsnoter. Af Jonas Lindstrøm Jensen. Institut For Matematiske Fag Århus Universitet

Fraktaler. Mandelbrots Mængde. Foredragsnoter. Af Jonas Lindstrøm Jensen. Institut For Matematiske Fag Århus Universitet Fraktaler Mandelbrots Mængde Foredragsnoter Af Jonas Lindstrøm Jensen Institut For Matematiske Fag Århus Universitet Indhold Indhold 1 1 Komplekse tal 3 1.1 Definition.......................................

Læs mere

Kræfter og Energi. Nedenstående sammenhæng mellem potentiel energi og kraft er fundamental og anvendes indenfor mange af fysikkens felter.

Kræfter og Energi. Nedenstående sammenhæng mellem potentiel energi og kraft er fundamental og anvendes indenfor mange af fysikkens felter. Kræfter og Energi Jacob Nielsen 1 Nedenstående sammenhæng mellem potentiel energi og kraft er fundamental og anvendes indenfor mange af fysikkens felter. kraften i x-aksens retning hænger sammen med den

Læs mere

1gma_tændstikopgave.docx

1gma_tændstikopgave.docx ulbh 1gma_tændstikopgave.docx En lille simpel opgave med tændstikker Læg 10 tændstikker op på en række som vist Du skal nu danne 5 krydser med de 10 tændstikker, men du skal overholde 3 regler: 1) når

Læs mere

Løsning til eksamen d.27 Maj 2010

Løsning til eksamen d.27 Maj 2010 DTU informatic 02402 Introduktion til Statistik Løsning til eksamen d.27 Maj 2010 Referencer til Probability and Statistics for Engineers er angivet i rækkefølgen [8th edition, 7th edition]. Opgave I.1

Læs mere

IT undervisning. Digitale medier. Skræddersy dit eget forløb! Office

IT undervisning. Digitale medier. Skræddersy dit eget forløb! Office UNDERVISNING IT undervisning Skræddersy dit eget forløb! WebGaits undervisere har en bred erfaring indenfor en lang række IT-områder. WebGait planlægger undervisningen så den passer til de udfordringer

Læs mere

APPENDIX A INTRODUKTION TIL DERIVE

APPENDIX A INTRODUKTION TIL DERIVE APPENDIX A INTRODUKTION TIL DERIVE z x y z=exp( x^2 0.5y^2) CAS er en fællesbetegnelse for matematikprogrammer, som foruden numeriske beregninger også kan regne med symboler og formler. Det betyder: Computer

Læs mere

Epidemiologi og Biostatistik

Epidemiologi og Biostatistik Kapitel 1, Kliniske målinger Epidemiologi og Biostatistik Introduktion til skilder (varianskomponenter) måleusikkerhed sammenligning af målemetoder Mogens Erlandsen, Institut for Biostatistik Uge, torsdag

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet Danmarks Tekniske Universitet Side 1 af 9 sider Skriftlig prøve, lørdag den 13. december, 2014 Kursus navn Fysik 1 Kursus nr. 10916 Varighed: 4 timer Tilladte hjælpemidler: Alle tilladte hjælpemidler på

Læs mere

Brugsvejledning for Frit fald udstyr

Brugsvejledning for Frit fald udstyr Brugsvejledning for 1980.10 Frit fald udstyr 13.12.10 Aa 1980.10 1. Udløser 2. Tilslutningsbøsninger for prøveledninger 3. Trykknap for udløser 4. Kontaktplader 5. Udfræsning for placering af kugle 6.

Læs mere

Brydningsindeks af luft

Brydningsindeks af luft Brydningsindeks af luft Øvelsesvejledning til brug i Nanoteket Udarbejdet i Nanoteket, Institut for Fysik, DTU Rettelser sendes til Ole.Trinhammer@fysik.dtu.dk 14. marts 2012 1 Introduktion Alle kender

Læs mere

Velkommen til Flemmings store Maplekursus 1. lektion. Skift mellem tekst- og matematikmode

Velkommen til Flemmings store Maplekursus 1. lektion. Skift mellem tekst- og matematikmode Velkommen til Flemmings store Maplekursus 1. lektion. Skift mellem tekst- og matematikmode Man kan skifte mellem tekst- og matemamatikmode ved at trykke på F5. I øjeblikket er jeg i tekstmode.. 2. lektion.

Læs mere

Skriftlig Eksamen ST501: Science Statistik Tirsdag den 8. juni 2010 kl

Skriftlig Eksamen ST501: Science Statistik Tirsdag den 8. juni 2010 kl Skriftlig Eksamen ST501: Science Statistik Tirsdag den 8. juni 2010 kl. 9.00 12.00 IMADA Syddansk Universitet Alle skriftlige hjælpemidler samt brug af lommeregner er tilladt. Opgavesættet består af 5

Læs mere

Statistik for Biokemikere Projekt

Statistik for Biokemikere Projekt Statistik for Biokemikere Projekt Institut for Matematiske Fag Inge Henningsen og Helle Sørensen Københavns Universitet November 2008 Formalia Dette projekt udgør en del af evalueringen i kurset Statistik

Læs mere

Fysik 2 - Oscillator. Amalie Christensen 7. januar 2009

Fysik 2 - Oscillator. Amalie Christensen 7. januar 2009 Fysik 2 - Oscillator Amalie Christensen 7. januar 2009 1 Indhold 1 Forsøgsopstilling 3 2 Forsøgsdata 3 3 Teori 4 3.1 Den udæmpede svingning.................... 4 3.2 Dæmpning vha. luftmodstand..................

Læs mere

SRO. Newtons afkølingslov og differentialligninger. Josephine Dalum Clausen 2.Y Marts 2011 SRO

SRO. Newtons afkølingslov og differentialligninger. Josephine Dalum Clausen 2.Y Marts 2011 SRO SRO Newtons afkølingslov og differentialligninger Josephine Dalum Clausen 2.Y Marts 2011 SRO 0 Abstract In this assignment I want to illuminate mathematic models and its use in the daily movement. By math

Læs mere

Basal statistik for sundhedsvidenskabelige forskere, efterår 2014 Udleveret 30. september, afleveres senest ved øvelserne i uge 44 (

Basal statistik for sundhedsvidenskabelige forskere, efterår 2014 Udleveret 30. september, afleveres senest ved øvelserne i uge 44 ( Hjemmeopgave Basal statistik for sundhedsvidenskabelige forskere, efterår 2014 Udleveret 30. september, afleveres senest ved øvelserne i uge 44 (28.-30. oktober) En stor undersøgelse søger at afdække forhold

Læs mere

Matematik A STX december 2016 vejl. løsning Gratis anvendelse - læs betingelser!

Matematik A STX december 2016 vejl. løsning  Gratis anvendelse - læs betingelser! Matematik A STX december 2016 vejl. løsning www.matematikhfsvar.page.tl Gratis anvendelse - læs betingelser! Opgave 1 Lineær funktion. Oplysningerne findes i opgaven. Delprøve 1: Forskrift Opgave 2 Da

Læs mere

ISCC. IMM Statistical Consulting Center. Brugervejledning til beregningsmodul til robust estimation af nugget effect. Technical University of Denmark

ISCC. IMM Statistical Consulting Center. Brugervejledning til beregningsmodul til robust estimation af nugget effect. Technical University of Denmark IMM Statistical Consulting Center Technical University of Denmark ISCC Brugervejledning til beregningsmodul til robust estimation af nugget effect Endelig udgave til Eurofins af Christian Dehlendorff 15.

Læs mere

Graph brugermanual til matematik C

Graph brugermanual til matematik C Graph brugermanual til matematik C Forord Efterfølgende er en guide til programmet GRAPH. Programmet kan downloades gratis fra nettet og gemmes på computeren/et usb-stik. Det betyder, det også kan anvendes

Læs mere

SSO MINIKURSUS. Få mest muligt ud af opgaveskrivningen!

SSO MINIKURSUS. Få mest muligt ud af opgaveskrivningen! SSO MINIKURSUS Få mest muligt ud af opgaveskrivningen! Hovedpunkter En eksamensopgave Forarbejdet Opgaveformuleringen Disposition og layout Dokumentation Selvstændighed Abstract Vurderingskriterier SSO-opgaven

Læs mere

Matematik A og Informationsteknologi B

Matematik A og Informationsteknologi B Matematik A og Informationsteknologi B Projektopgave 2 Eksponentielle modeller Benjamin Andreas Olander Christiansen Jens Werner Nielsen Klasse 2.4 6. december 2010 Vejledere: Jørn Christian Bendtsen og

Læs mere