1 Det er muligt at have flere typer af handicap. Procenterne summerer derfor ikke til 100.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "1 Det er muligt at have flere typer af handicap. Procenterne summerer derfor ikke til 100."

Transkript

1

2

3

4

5 Formålet med dette notat er at undersøge, i hvilket omfang og i hvilke situationer, mennesker med handicap oplever, at de bliver diskrimineret. Notatet er baseret på SFI s spørgeskemaundersøgelse SHILD Survey of Health, Impairment and Living conditions in Denmark. Formålet med SHILD er at belyse forhold for mennesker med handicap sammenholdt med mennesker uden handicap og at følge udviklingen over tid. Sigtet er således at bidrage med viden om sammenhænge mellem handicap og levevilkår og udviklingen i disse sammenhænge. Respondenterne i SHILD bliver spurgt, om de har et handicap eller længevarende helbredsproblem og i givet fald hvilken type af handicap eller helbredsproblem. På baggrund af besvarelserne definerer vi følgende fem grupper: 1 Personer uden handicap (69 pct.) Personer med mindre fysisk handicap (17 pct.) Personer med større fysisk handicap (10 pct.) Personer med mindre psykisk handicap (6 pct.) Personer med større psykisk handicap. (3 pct.) I spørgeskemaundersøgelsen i 2016 har vi blandt andet spurgt alle med handicap om deres oplevelser med diskrimination. I dette notat fokuserer vi altså på den oplevede diskrimination. Vi finder følgende hovedresultater: Ca. hver fjerde person med et handicap oplever at være blevet diskrimineret Personer med et større handicap oplever at være blevet diskrimineret i højere grad end personer med et mindre handicap Personer med et synligt handicap vurderer i højere grad at være blevet diskrimineret end personer med et ikke-synligt handicap For personer med psykiske handicap er andelen, der oplever at være blevet diskrimineret, steget signifikant fra 2012 til 2016 Personer med handicap oplever hyppigst diskrimination fra arbejdsgivere, personale i uddannelsessektoren, arbejdskollegaer og medstuderende 1 Det er muligt at have flere typer af handicap. Procenterne summerer derfor ikke til 100.

6 Blandt personer med handicap har ca. hver fjerde oplevet at få afslag på at tegne forsikring med deres helbred eller handicap som begrundelse. Blandt personerne med et større fysisk handicap er andelen en tredjedel Det er især livsforsikringer og ulykkesforsikringer, som personer med handicap oplever at få afslag på 30 pct. har enten fået afslag eller skærpede betingelser, som fx forhøjet præmie, begrænset dækning eller andre vilkår. Afslag og skærpede betingelser gør sig især gældende for personer med større fysisk handicap. Notatet er struktureret på følgende måde. I kapitel 2 præsenterer vi konventioner og lovgivning på diskriminationsområdet. I kapitel 3 præsenterer vi vores definition af diskrimination samt resultaterne fra SHILD 2016 (herunder også udviklingen fra 2012), hvor vi ser på omfanget af diskrimination blandt personer med handicap, og i hvilke situationer, disse personer oplever, at de bliver diskrimineret. I kapitel 4 undersøger vi diskrimination i forbindelse med at tegne forsikringer. Kapitel 5 opsummerer resultaterne.

7 Forbud mod diskrimination er indsat i en række bestemmelser om menneskerettigheder, fx FN s handicapkonvention. Danmark tiltrådte handicapkonventionen i 2009, hvormed vi forpligter os til at forbyde enhver diskrimination på grund af handicap. I Danmark er der dog ikke et generelt forbud mod diskrimination på grund af handicap, og mennesker med handicap er foreløbigt kun beskyttet ved lov mod diskrimination på arbejdsmarkedet. Den danske børne- og socialminister har i februar 2017 rejst et forslag om et generelt forbud mod diskrimination af handicappede. Dette forslag er fortsat under behandling. Et generelt forbud mod diskrimination af personer med handicap betyder helt konkret, at mennesker med handicap ikke behøver at finde sig i diskrimination, når det gælder fx nægtet adgang til servering på restauranter, til uddannelsesinstitutioner, natklub, børnepasning, afslag på forsikring mv. Med et sådan generelt forbud vil mennesker med handicap under alle omstændigheder have muligheden for at klage, hvis de føler sig diskrimineret. Danmark er det eneste nordiske land, som ikke allerede har indført et generelt forbud mod diskrimination på grund af handicap. Fx vedtog Norge et diskriminationsforbud i 2004 og Finland i Sverige har haft forskellige reguleringer på området siden Både i FN s Menneskerettighedsråd og Handicapkomité har der været kritik af den danske lovgivning for hidtil ikke at leve op til handicapkonventionen. Diskrimination kan have mange former og kan komme til udtryk på flere måder 2 og kan have konsekvenser for, om en person med handicap får en uddannelse, et job, den rigtige (og rettidige) behandling i sundhedsvæsnet, får en forsikring, engagerer sig i kulturlivet eller sociale aktiviteter osv. Når vi i denne undersøgelse af hverdagsliv og levevilkår for mennesker med handicap fokuserer på diskrimination, er det med udgangspunkt i respondentens egen vurdering. I forhold til resultaterne, der bliver præsenteret i dette notat, er diskrimination baseret på to parametre: 2 Diskrimination kan komme til udtryk direkte, indirekte, institutionelt, ikke-institutionelt, bevidst og ubevidst (Jensen mfl., 2012). Diskriminerende handlinger er ofte forbundet med mundtlig aggression, undgåelse, individuelle tilfælde af urimelig behandling og fysisk angreb eller aggression (Institut for Menneskerettigheder, 2011).

8 1. Den definition af diskrimination, som er præsenteret i SHILD: Diskrimination finder sted, når folk bliver forskelsbehandlet, fordi de opfattes som forskellige fra andre. 2. Respondentens egen vurdering af, hvorvidt han/hun føler, at han/hun er blevet diskrimineret. SHILD (2012 og 2016) tager dermed udgangspunkt i den oplevede diskrimination. Denne type diskrimination kaldes også den subjektive diskrimination og bygger altså på borgerens egen (subjektive) oplevelse af en situation. Det vil sige, at det ikke nødvendigvis drejer sig om en faktisk (objektiv) diskrimination, der indebærer en konkret, påviselig og evt. ulovlig forskelsbehandling. I dette notat har vi stillet skarpt på følgende punkter inden for diskriminationstemaet: Diskrimination på grund af handicap Hvem der diskriminerer Diskrimination i forhold til at tegne forsikringer.

9 I SHILD 2016 er alle deltagere blevet spurgt, om de oplever diskrimination på baggrund af forskellige karakteristika. 3 I SHILD 2016 vurderer 30,8 pct. af deltagerne, at de har et handicap. Blandt alle personer med handicap vurderer 13,6 pct., at de bliver diskrimineret på grund af deres handicap, et længerevarende helbredsproblem eller en psykisk lidelse. Der er ikke sket nogen statistisk signifikant udvikling siden 2012, hvor det var 12,8 pct. af deltagerne, der oplevede diskrimination. Typen af handicap, som en person har, er afgørende for, om de oplever at blive diskrimineret. SHILD 2016 viser, som SHILD 2012, at personer med et større fysisk handicap har tre gange større sandsynlighed for at opleve diskrimination på baggrund af deres handicap i forhold til personer med et mindre fysisk handicap. Samme tendens viser sig blandt personer med psykisk handicap, hvor sandsynligheden for at opleve diskrimination er dobbelt så stor, hvis der er tale om et større psykisk handicap overfor et mindre psykisk handicap. Vores analyser viser, at flere personer med psykisk handicap oplever at blive diskrimineret i 2016 end i Blandt personer med et mindre psykisk handicap oplevede 18,2 pct. diskrimination på grund af deres handicap i 2016, hvor det i 2012 drejede sig om 14,5 pct. På samme måde ser vi, at andelen af personer med et større psykisk handicap, der oplever diskrimination på grund af sit handicap, er steget signifikant, fra 31,8 pct. i 2012 til 39,6 pct. i I spørgeskemaundersøgelsen spørger vi ligeledes til oplevelsen af diskrimination i relation til køn, alder, etnicitet, religion, seksuel orientering, udseende, højde, vægt, samlevers samt børns eller forældres handicap, længerevarende helbredsproblem eller psykisk lidelse. Helt konkret har vi spurgt til alle karakteristika således: Diskrimination finder sted, når folk bliver forskelsbehandlet, fordi de opfattes som forskellige fra andre. Føler du, at du bliver forskelsbehandlet pga. [karakteristika]?

10 Hvor nemt man bemærker en persons handicap, kan spille en rolle for, om de oplever diskrimination. Deltagerne i SHILD er blevet spurgt til, hvor hurtigt en fremmed vil bemærke deres handicap. Helt konkret har vi spurgt: Vil en fremmed i løbet af 5 minutter lægge mærke til, at du har et handicap, helbredsproblem eller en psykisk lidelse?. Hvis respondenten har svaret, at dette Altid eller Nogle gange er tilfældet, har vi antaget, at handicappet er nemt at bemærke. Som det fremgår af figur 3.1, har det stor betydning, hvor nemt et givet handicap bemærkes, for hvorvidt den enkelte oplever diskrimination på grund af sit handicap. For alle fire typer af handicap er der signifikant forskel mellem, hvorvidt man oplever diskrimination, alt efter om man vurderer, at ens handicap nemt bemærkes eller ej. 4 Blandt andet ser vi, at blandt personerne med et mindre fysisk handicap, som bemærkes, er det 15,9 pct., der oplever diskrimination, mens blandt dem med et mindre handicap, som ikke bemærkes, er det 4,7 pct., der oplever diskrimination. Personer, der selv vurderer, at deres handicap nemt bemærkes, oplever altså i højere grad at blive diskrimineret og vil måske i højere grad også tilskrive diskriminationen deres handicap. Både graden af og hvor nemt handicappet bemærkes har altså betydning for, hvorvidt en person oplever diskrimination på grund af sit handicap Mindre fysisk hc. Større fysisk hc. Mindre psykisk hc. Større psykisk hc. Man vil bemærke handicap Man vil ikke bemærke handicap Blandt de personer med handicap, der oplever diskrimination grundet deres handicap, har vi spurgt Hvem forskelsbehandler dig pga. handicap, længerevarende helbredsproblem eller psykisk lidelse?. Her skulle deltagerne vælge den vigtigste og altså kun afgive ét svar. Svarmulighederne fremgår af tabel Det samme gjorde sig gældende for SHILD 2012, og der er ingen udvikling i forskellene mellem 2012 og 2016, derfor vises disse tal ikke.

11 Som det fremgår af tabel 3.2, oplever personer med handicap hyppigst diskrimination fra Arbejdsgiver/personale i uddannelsessektoren/arbejdskollega/medstuderende (26 pct.)., dernæst er det hyppigst Andre (18 pct.) end dem, vi har listet, Personale i den kommunale administration (15 pct.), Familie eller slægtninge (14 pct.) og Fremmede (14 pct.). Det er således hyppigst i relationer knyttet til arbejdsinstitutioner og uddannelsesinstitutioner, at personer med handicap oplever diskrimination.

12

13 På baggrund af en antagelse om, at der er ulighed i forhold til adgang til forsikring, har vi valgt at se nærmere på diskrimination af personer med handicap i forbindelse med at tegne forsikringer. Spørgsmålene om forsikringer er desværre kun medtaget i 2016, så vi kan ikke se på udviklingen siden 2012 inden for området. De enkelte forsikringsselskaber fastlægger selv vilkårene for at tegne forsikring på baggrund af statistik og den enkelte persons konkrete forhold. Forsikringsselskaberne kan dermed selv vælge, hvorvidt de vil tilbyde en forsikring med forhøjet præmie eller med forbehold, samt om de vil afslå en henvendelse. Et afslag kan fx dreje sig om tilfælde, hvor forsikringsselskabet vurderer, at risikoen ved en hændelse, som forsikringen skal dække, er høj eller ikke kan vurderes. Forsikringsselskaberne er forpligtet til at give en saglig begrundelse for et afslag, dog er der ikke nogle bindende retningslinjer for hvad en saglig begrundelse dækker over. Helt konkret kan det betyde, at forsikringsselskaber nægter personer med handicap forsikringer, der udbetaler kompensation ved kritisk sygdom, tab af erhvervsevne, invaliditet eller død 5 (Institut for Menneskerettigheder, 2016). Vi har i SHILD 2016 spurgt Har du oplevet at få afslag på at tegne forsikring, som blev begrundet i dit helbred eller handicap Det fremgår af tabel 4.1, at der blandt alle deltagere med handicap er 24 pct. (1.439 personer), der har oplevet at få afslag på at tegne forsikring med deres helbred eller handicap som begrundelse. Blandt personerne med et større fysisk handicap har en tredjedel af respondenterne oplevet at få afslag på at tegne forsikring med deres helbred eller handicap som begrundelse. 5 Institut for Menneskerettigheder (2016) vurderer, at dette er i strid med FN s handicapkonvention, hvor der bl.a. står, at deltagerstaterne: er forpligtede til at sikre, at personer med handicap tilbydes sygeforsikringer og livsforsikringer på retfærdige og rimelige vilkår (art 25, litre e).

14 De personer med handicap, der har oplevet at få afslag på en forsikring, er yderligere blevet spurgt til, hvilken slags forsikring der var tale om. Her var det muligt at vælge de følgende svarkategorier: Indboforsikring Livsforsikring Ulykkesforsikring Rejseforsikring Tab af erhvervsevne Kritisk sygdomsforsikring Andet. Resultaterne i tabel 4.2 viser, at der især er tale om livsforsikringer, når personer med handicap oplever at få afslag. Her er det nemlig 40,9 pct., der svarer, at det drejer sig om livsforsikringer. Dernæst er det ulykkesforsikring, hvor 27,3 pct. af deltagerne svarer, at det er denne type forsikring, de har fået afslag på. Blandt personer med handicap, der har oplevet at få afslag på en forsikring, har langt de fleste (81,2 pct.) kun fået afslag på én type forsikring. Der er 12,6 pct., der har oplevet at få afslag fra mindst to af de fremhævede forsikringstyper, og 6,3 pct., der har oplevet at få afslag på mindst tre forsikringstyper. I SHILD har vi desuden spurgt til skærpede betingelser: Har du oplevet, at pensionskasser eller forsikringsselskaber stiller skærpede betingelser fx forhøjet præmie eller begrænset dækning på grund af dit helbred eller handicap? og igen, hvilken type forsikring, dette drejede sig om. Resultaterne i tabel 4.4 viser, at blandt alle i undersøgelsen med handicap svarer 3,2 pct., at de har fået en forhøjet præmie, 11,1 pct. svarer, at de har fået begrænset dækning, og 4,2 pct. har fået andre vilkår. De skærpede betingelser gør sig især gældende for personer med større fysisk handicap.

15 For langt de fleste (71,4 pct.) gælder det, at de kun har oplevet, at der blev skærpede betingelser til en type forsikring. For 18,1 pct. af deltagerne drejede det sig om to forsikringstyper. I forhold til den enkeltes oplevelser med skærpede betingelser i forbindelse med at tegne forsikring drejer det sig særligt om ulykkesforsikring (39,1 pct.) og livsforsikring (35,8 pct.). Ellers er oplevelsen rimeligt fordelt blandt de øvrige tre handicapgrupper. Der tegner sig et billede af, at personer med handicap kan have svært ved at tegne forsikringer. Når vi skelner mellem de fire kategorier af handicap, som vi operer med, viser det sig ikke overraskende, at personer med større i forhold til de mindre handicap i særlig høj grad oplever diskrimination, når de vil tegne forsikring dette gælder både fysisk og psykisk handicap. Det er oftest livs- og ulykkesforsikringer samt kritisk sygdomsforsikring og forsikring mod tab af erhvervsevne, som personer med handicap får afslag på eller bliver tilbudt på skærpede betingelser. Det er sjældnere indboforsikring og rejseforsikring, personer med handicap kan have svært ved at få.

16

17 Dette notat giver et overblik over omfanget af oplevet diskriminering blandt personer med handicap. Vi skelner mellem hhv. større og mindre hhv. fysiske og psykiske handicap. Resultaterne viser, at ca. hver fjerde person med et handicap oplever at være blevet diskrimineret. Både graden af handicap, og hvor nemt handicappet bemærkes, har betydning for, hvorvidt en person oplever at være blevet diskrimineret på grund af sit handicap personer med et større handicap oplever altså at være blevet diskrimineret i højere grad end personer med et mindre handicap. Personer med et handicap, der nemt kan bemærkes, vurderer i højere grad at være blevet diskrimineret, end personer med et handicap, der ikke nemt kan bemærkes. For personer med psykiske handicap er andelen, der oplever at være blevet diskrimineret, steget signifikant fra 2012 til Personer med handicap oplever hyppigst diskrimination fra Arbejdsgiver/personale i uddannelsessektoren/arbejdskollega/medstuderende. Dette resultat er bemærkelsesværdigt, set i lyset af at dansk lovgivning beskytter mod diskrimination på arbejdspladsen. Blandt personer med handicap har ca. hver fjerde oplevet at få afslag på at tegne forsikring med deres helbred eller handicap som begrundelse. Blandt personerne med et større fysisk handicap er andelen en tredjedel. Det er især livsforsikringer og ulykkesforsikringer, som personer med handicap oplever at få afslag på. Derudover har forholdsvis mange fået skærpede betingelser, som fx forhøjet præmie, begrænset dækning eller andre vilkår. De skærpede betingelser gør sig især gældende for personer med større fysisk handicap. Notatet tegner dermed et billede af, at oplevet diskrimination er et reelt problem for mange personer med handicap i Danmark i dag.

18

19 Damgaard, M., T. Steffensen & S. Bengtsson (2013): Hverdagsliv og levevilkår for mennesker med handicap. København: SFI Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, 13:26 Institut for Menneskerettigheder (2016): Diskrimination og handicap Forslag til et forbud mod diskrimination på grund af handicap. København: Institut for Menneskerettigheder. Institut for Menneskerettigheder (2011): Begrebskatalog. København: Institut for Menneskerettigheder. Jensen, T.G., K. Weibel, M.K. Tørslev, L.L. Knudsen & S.J. Jacobsen (2012): Måling af diskrimination på baggrund af etnisk oprindelse. København: SFI Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, 12:22.

Indledning: Tak for invitationen til at komme her i udvalget i dag. Jeg er blevet stillet to spørgsmål.

Indledning: Tak for invitationen til at komme her i udvalget i dag. Jeg er blevet stillet to spørgsmål. Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 899 Offentligt [DET TALTE ORD GÆLDER] 17. juni 2014 Talepapir SUU alm. Del Samråd om tegning af forsikringer til personer

Læs mere

1 GULDINDIKATOR Institut for Menneskerettigheder og SFI foreslår, at guldindikatoren for diskrimination bliver:

1 GULDINDIKATOR Institut for Menneskerettigheder og SFI foreslår, at guldindikatoren for diskrimination bliver: 3. NOVEMBER 2014 BESLUTNING OM GULDINDIKATOR FOR DISKRIMINATION ARTIKEL 5 På baggrund af 3. følgegruppemøde den 1. oktober 2014 og efterfølgende drøftelser har Institut for Menneskerettigheder og SFI udarbejdet

Læs mere

Arbejdsnotat. Foreløbige resultater fra SHILD Steen Bengtsson

Arbejdsnotat. Foreløbige resultater fra SHILD Steen Bengtsson Arbejdsnotat Foreløbige resultater fra SHILD 2016 Steen Bengtsson Foreløbige resultater fra SHILD 2016 VIVE og forfatterne, 2017 VIVE Viden til Velfærd Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd

Læs mere

Skolevægring. Resultater fra en spørgeskemaundersøgelse blandt skoleledere på danske folkeskoler og specialskoler

Skolevægring. Resultater fra en spørgeskemaundersøgelse blandt skoleledere på danske folkeskoler og specialskoler Skolevægring Resultater fra en spørgeskemaundersøgelse blandt skoleledere på danske folkeskoler og specialskoler Udarbejdet af Analyse & Tal for Institut for Menneskerettigheder juli 017 Indledning Udsendelse

Læs mere

Beskæftigelse og handicap

Beskæftigelse og handicap Notat v. Max Miiller SFI - Det Nationale Forskningscenter for velfærd Beskæftigelse og handicap Beskæftigelse blandt personer med og uden et handicap SFI udgav i efteråret 2006 rapporten Handicap og beskæftigelse

Læs mere

MÅLING AF INKLUSION SURVEY

MÅLING AF INKLUSION SURVEY NOTAT MÅLING AF INKLUSION SURVEY MALENE DAMGAARD STEEN BENGTSSON KØBENHAVN 2014 MÅLING AF INKLUSION SURVEY Afdelingsleder: Kræn Blume Jensen Afdelingen for socialpolitik og velfærdspolitik 2014 SFI Det

Læs mere

BESKÆFTIGELSE OG INTE GRATION 26. APRIL 2011 EFTERLØN OG NEDSLIDNING. Jan Høgelund og Lars Brink Thomsen

BESKÆFTIGELSE OG INTE GRATION 26. APRIL 2011 EFTERLØN OG NEDSLIDNING. Jan Høgelund og Lars Brink Thomsen BESKÆFTIGELSE OG INTE GRATION 26. APRIL 2011 EFTERLØN OG NEDSLIDNING Jan Høgelund og Lars Brink Thomsen Med udgangspunkt i SFI s survey fra 2006, som er indsamlet i forbindelse med rapporten Handicap

Læs mere

BESLUTNING OM GULDINDIKATOR FOR TILGÆNGELIGHED ARTIKEL 9

BESLUTNING OM GULDINDIKATOR FOR TILGÆNGELIGHED ARTIKEL 9 15. SEPTEMBER 2015 BESLUTNING OM GULDINDIKATOR FOR TILGÆNGELIGHED ARTIKEL 9 På baggrund af 7. følgegruppemøde den 3. juni 2015 samt efterfølgende drøftelser og rådgivning fra SFI har Institut for Menneskerettigheder

Læs mere

Undersøgelse af danske skolebørns viden om menneskerettigheder og børnekonventionen

Undersøgelse af danske skolebørns viden om menneskerettigheder og børnekonventionen Undersøgelse af danske skolebørns viden om menneskerettigheder og børnekonventionen 1 Indledning Baggrund for undersøgelsen KANTAR Gallup har for UNICEF Danmark og Institut for Menneskerettigheder gennemført

Læs mere

HANDICAP OG BESKÆFTIGELSE I 2012

HANDICAP OG BESKÆFTIGELSE I 2012 HANDICAP OG BESKÆFTIGELSE I 2012 REGIONALE FORSKELLE 13:10 MARIE MØLLER KJELDSEN JAN HØGELUND 13:10 HANDICAP OG BESKÆFTIGELSE I 2012 REGIONALE FORSKELLE MARIE MØLLER KJELDSEN JAN HØGELUND KØBENHAVN 2013

Læs mere

4. Selvvurderet helbred

4. Selvvurderet helbred 4. Selvvurderet helbred Anni Brit Sternhagen Nielsen Befolkningens helbred er bl.a. belyst ud fra spørgsmål om forekomsten af langvarig sygdom og spørgsmål om interviewpersonernes vurdering af eget helbred.

Læs mere

Rapport Survey om medborgerskab blandt unge. Københavns Kommune Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen (BIF) December 2018

Rapport Survey om medborgerskab blandt unge. Københavns Kommune Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen (BIF) December 2018 Rapport Survey om medborgerskab blandt unge Københavns Kommune Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen (BIF) December 2018 Moos-Bjerre A/S Vartov, Farvergade 27A 1463 København K moos-bjerre.dk 2

Læs mere

BESLUTNING OM GULDINDIKATOR FOR BEVIDSTGØRELSE ARTIKEL 8

BESLUTNING OM GULDINDIKATOR FOR BEVIDSTGØRELSE ARTIKEL 8 15. SEPTEMBER 2015 BESLUTNING OM GULDINDIKATOR FOR BEVIDSTGØRELSE ARTIKEL 8 På baggrund af 6. følgegruppemøde den 15. april 2015 samt efterfølgende drøftelser og rådgivning fra SFI har Institut for Menneskerettigheder

Læs mere

Institut for Menneskerettigheder har følgende bemærkninger til udkastet:

Institut for Menneskerettigheder har følgende bemærkninger til udkastet: Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet uibm@uibm.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 D I R E K T E 3 2 6 9 8 9 7 9 M O B I L 3 2 6 9 8 9 7 9 E M K

Læs mere

FN s Handicapkonvention

FN s Handicapkonvention FN s Handicapkonvention Hvorfor er konventionen vigtig og hvordan? 4. februar 2012 Knud Kristensen Mit indlæg Hvorfor er konventionen vigtig for os? Er vi handicappede? Hvilke konsekvenser har det? Påvirkningen

Læs mere

Vold og trusler på arbejdspladsen

Vold og trusler på arbejdspladsen 27. november 2017 Vold og trusler på arbejdspladsen Omkring en tredjedel af FOAs medlemmer har inden for det seneste år været udsat for trusler om vold eller fysisk vold på deres arbejdsplads. Undersøgelsen

Læs mere

Forskelsbehandlingslove n. Handicapkonference Aalborg 7. oktober 2010 Pia Justesen, Advokat og PhD

Forskelsbehandlingslove n. Handicapkonference Aalborg 7. oktober 2010 Pia Justesen, Advokat og PhD + Forskelsbehandlingslove n Handicapkonference Aalborg 7. oktober 2010 Pia Justesen, Advokat og PhD E-mail: pj@justadvice.dk 1 + Forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet Diskriminationsgrunde:

Læs mere

Handicap og ulighed -Et sundhedsøkonomisk perspektiv

Handicap og ulighed -Et sundhedsøkonomisk perspektiv Veje til lighed i sundhed for mennesker med handicap 27. november 213 Handicap og ulighed -Et sundhedsøkonomisk perspektiv Kjeld Møller Pedersen Syddansk Universitet Aalborg Universitet kmp@sam.sdu.dk

Læs mere

Hovedresultater: Mobning

Hovedresultater: Mobning Hovedresultater: Mobning Knap hver 10. akademiker er blevet mobbet indenfor de sidste 6 måneder. Regionerne er i højere grad en arbejdsplads som er præget af mobning. Det er oftest kolleger (65 pct.) som

Læs mere

Hver 4. kvinde udsat for chikane på jobbet

Hver 4. kvinde udsat for chikane på jobbet Hver. kvinde udsat for chikane på jobbet 1 pct. af lønmodtagere har været udsat for chikane på jobbet indenfor de seneste 1 måneder. Det viser tal fra det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. De

Læs mere

at undgå diskrimination

at undgå diskrimination GODE RÅD OM... at undgå diskrimination SIDE 1 indhold 3 Indledning 3 Begrebet forskelsbehandling 4 Chikane 4 Nationalitet 4 Handicap 5 Alder 6 Registrering 7 Godtgørelse for overtrædelse af loven 7 Ugyldige

Læs mere

BESLUTNING OM GULDINDIKATOR FOR RETTEN TIL UDDANNELSE ARTIKEL 24

BESLUTNING OM GULDINDIKATOR FOR RETTEN TIL UDDANNELSE ARTIKEL 24 28. JANUAR 2015 BESLUTNING OM GULDINDIKATOR FOR RETTEN TIL UDDANNELSE ARTIKEL 24 På baggrund af 4. følgegruppemøde den 19. november 2014 samt efterfølgende drøftelser har Institut for Menneskerettigheder

Læs mere

[Det talte ord gælder]

[Det talte ord gælder] Ligestillingsudvalget 2015-16 LIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 156 Offentligt T A L E 23.08.2016 J.nr. 2016-4514 Ministerens tale ved samråd den 1. september 2016 om spørgsmål stillet ved jobsamtaler

Læs mere

1. Selvvurderet helbred (andel af personer med og uden handicap, der siger, de har et godt fysisk/psykisk helbred).

1. Selvvurderet helbred (andel af personer med og uden handicap, der siger, de har et godt fysisk/psykisk helbred). 13. APRIL 2015 BESLUTNING OM GULDINDIKATOR FOR RETTEN TIL SUNDHED ARTIKEL 25 På baggrund af 5. følgegruppemøde den 4. marts 2015 samt efterfølgende drøftelser har Institut for Menneskerettigheder og SFI

Læs mere

Indledning. Baggrund for undersøgelsen

Indledning. Baggrund for undersøgelsen Undersøgelse af danske skolebørns viden om menneskerettigheder og børnekonventionen 2019 1 Indledning Baggrund for undersøgelsen Kantar Gallup har for UNICEF Danmark og Institut for Menneskerettigheder

Læs mere

Talepapir til samråd i Ligestillingsudvalget den 8. februar 2017 om diskrimination på arbejdsmarkedet og anonymiserede jobansøgninger

Talepapir til samråd i Ligestillingsudvalget den 8. februar 2017 om diskrimination på arbejdsmarkedet og anonymiserede jobansøgninger Ligestillingsudvalget 2016-17 LIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 52 Offentligt T A L E 29-01-2017 Talepapir til samråd i Ligestillingsudvalget den 8. februar 2017 om diskrimination på arbejdsmarkedet

Læs mere

Danskernes syn på sundhedsforsikringer

Danskernes syn på sundhedsforsikringer Danskernes syn på sundhedsforsikringer 15.06.2009 1. Indledning og sammenfatning Sundhedsforsikringer bliver stadig mere udbredte. Ved udgangen af 2008 havde knap 1 mio. danskere en sundhedsforsikring.

Læs mere

Forebyggelse af arbejdsmiljøproblemer

Forebyggelse af arbejdsmiljøproblemer 8. juli 2016 Forebyggelse af arbejdsmiljøproblemer Der er en sammenhæng mellem og medlemmernes trivsel samt fysiske og psykiske sundhed. Det viser en undersøgelse, som FOA har udført blandt sine medlemmer.

Læs mere

SYGEFORSIKRINGER ØGER DEN SOCIALE ULIGHED

SYGEFORSIKRINGER ØGER DEN SOCIALE ULIGHED 18. oktober 2002 Af Anita Vium - Direkte telefon: 33 55 77 24 ad pkt. 6b) SUNDHEDSPOLITIK Resumé: SYGEFORSIKRINGER ØGER DEN SOCIALE ULIGHED Der er social skævhed i fordelingen af sygdom. De socialt dårligt

Læs mere

Åbne, inkluderende og tilgængelige arbejdspladser for personer med bevægelseshandicap?

Åbne, inkluderende og tilgængelige arbejdspladser for personer med bevægelseshandicap? Åbne, inkluderende og tilgængelige arbejdspladser for personer med bevægelseshandicap? Thomas Bredgaard Professor MSO, Ph.d. Forskningscenter for Handicap og Beskæftigelse (www.fhb.aau.dk) Handicap 2019,

Læs mere

Indvandrere og efterkommere i foreninger er frivillige i samme grad som danskere

Indvandrere og efterkommere i foreninger er frivillige i samme grad som danskere 1 Indvandrere og efterkommere i foreninger er frivillige i samme grad som danskere Færre med ikke-vestlige oprindelse end dansk oprindelse er medlem af en forening. Men ikke-vestlige indvandrere og efterkommere

Læs mere

Beskæftigelse af personer med handicap

Beskæftigelse af personer med handicap Beskæftigelse af personer med handicap Resultater fra SFI s forskning Jan Høgelund Seniorforsker Det Nationale Forskningscenter for Velfærd Disposition: Resultater fra SFI s forskning Hvor mange har et

Læs mere

Mangfoldighed Denne pjece giver værdifulde informationer om en god integration af medarbejdere med mangfoldig baggrund

Mangfoldighed Denne pjece giver værdifulde informationer om en god integration af medarbejdere med mangfoldig baggrund Ligebehandlingens Emma Gad Mangfoldighed Denne pjece giver værdifulde informationer om en god integration af medarbejdere med mangfoldig baggrund regionsyddanmark.dk På engelsk hedder det Diversity På

Læs mere

Familie på mange måde opsamling fra Temadag. FIU-ligstilling 2011

Familie på mange måde opsamling fra Temadag. FIU-ligstilling 2011 Familie på mange måde opsamling fra Temadag. FIU-ligstilling 2011 I arbejdslivet antager vi ofte en enshed vi antager implicit, at alle har de samme behov, arbejder ens og skal behandles på samme måde.

Læs mere

V E D R Ø R E N D E H Ø R I N G O V E R F O R S L A G T I L I N A T S I S A R T U T L O V O M F Ø R T I D S P E N S I O N

V E D R Ø R E N D E H Ø R I N G O V E R F O R S L A G T I L I N A T S I S A R T U T L O V O M F Ø R T I D S P E N S I O N Naalakkersuisut Departementet for Familie og Justitsvæsen iian@nanoq.gl W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 D I R E K T E 3 2 6 9 8 9 7 9 M O B I L 3 2 6 9 8

Læs mere

Forskelsbehandlingsloven. Workshop TR tema kursus Svendborg MAJ2018

Forskelsbehandlingsloven. Workshop TR tema kursus Svendborg MAJ2018 Forskelsbehandlingsloven Workshop TR tema kursus Svendborg MAJ2018 Hvad er forskelsbehandling? 1 Ved forskelsbehandling forstås; enhver direkte eller indirekte forskelsbehandling pga: race, hudfarve, religion

Læs mere

43 pct. mener at skattesystemet for lønmodtagere er enkelt, mod tidligere 48 pct. i 2010 og 50 pct. i 2088.

43 pct. mener at skattesystemet for lønmodtagere er enkelt, mod tidligere 48 pct. i 2010 og 50 pct. i 2088. Skatteudvalget 2012-13 SAU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 155 Offentligt Notat Koncerncentret Borger og virksomhed Indsats og analyse 23. august 2012 Borgerne oplever øget risiko for at blive opdaget

Læs mere

Inden Advokatrådet kommenterer de to nævnte forhold, er der dog anledning til at knytte et par generelle bemærkninger til lovforslaget.

Inden Advokatrådet kommenterer de to nævnte forhold, er der dog anledning til at knytte et par generelle bemærkninger til lovforslaget. Advokatrådet ADVOKAT SAMFUNDET Beskæftigelsesministeriet Ved Stranden 8 I 061 København K bm@bm.dk + mll@bm.dk + ksw@bm.dk KRONPRINSESSEGADE 28 1306 KØBENHAVN K TLF. 33 96 97 98 DATO: 8. april 2015 SAGSNR.:

Læs mere

Udlændinge-, Integrations-, og Boligministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Danmark

Udlændinge-, Integrations-, og Boligministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Danmark Udlændinge-, Integrations-, og Boligministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Danmark W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 D I R E K T E 3 2 6 9 8 759 T

Læs mere

Flere unge fra kontanthjælp tilgår og fastholdes i uddannelse

Flere unge fra kontanthjælp tilgår og fastholdes i uddannelse Flere unge fra kontanthjælp tilgår og fastholdes i uddannelse KVANTITATIV ANALYSE 09. maj 2016 Viden og Analyse/NNI og CHF Sammenfatning Analysens hovedkonklusioner: Flere af unge mellem 25 og 29 år forlader

Læs mere

Skænderier og konflikter

Skænderier og konflikter 11. september 2017 Skænderier og konflikter Hvert fjerde medlem oplever skænderier eller konflikter på arbejdspladsen månedligt eller oftere. Undersøgelsen viser desuden, at skænderier og konflikter påvirker

Læs mere

Faktaark om jobtilfredshed, stress og psykisk arbejdsmiljø 2016

Faktaark om jobtilfredshed, stress og psykisk arbejdsmiljø 2016 Ref. KAB/- Faktaark om jobtilfredshed, stress og psykisk arbejdsmiljø 2016 27.01.2017 Indhold Baggrund...1 Hovedresultater...2 Motivation og jobtilfredshed...3 Stressniveau på arbejdspladsen...5 Individuelt

Læs mere

Hvad er dette? Du kan bruge det selv eller du kan bruge det som del af en gruppe

Hvad er dette? Du kan bruge det selv eller du kan bruge det som del af en gruppe 02/02/06 page 1 Hvad er dette? Det er uddannelsesmateriale. Du kan bruge det selv eller du kan bruge det som del af en gruppe Det fortæller dig om diskrimination (uretfærdig behandling) på arbejdet. 02/02/06

Læs mere

Ældre faglærte oplever smerter på arbejdet

Ældre faglærte oplever smerter på arbejdet Ældre faglærte oplever smerter på arbejdet Mens hver fjerde lønmodtager er begrænset på arbejdet pga. smerter, er omkring hver. lønmodtager hårdt ramt af smerter. Det er især faglærte og ufaglærte, der

Læs mere

Notat om kønsforskelle

Notat om kønsforskelle Notat om kønsforskelle Hvad tilbyder kommuner og arbejdsgiver mænd og kvinder, der har været udsat for en arbejdsulykke? Socialforskningsinstituttet har på foranledning af Arbejdsskadestyrelsen udarbejdet

Læs mere

Mobning på arbejdspladsen. En undersøgelse af oplevelser med mobning blandt STEM-ansatte

Mobning på arbejdspladsen. En undersøgelse af oplevelser med mobning blandt STEM-ansatte Mobning på arbejdspladsen En undersøgelse af oplevelser med mobning blandt STEM-ansatte September 2018 Mobning på arbejdspladsen Resumé Inden for STEM (Science, Technology, Engineering & Math) var der

Læs mere

NOTATSERIE. Medborgerskab Notat nr. 3: Nydanskeres tilfredshed med livet i Danmark

NOTATSERIE. Medborgerskab Notat nr. 3: Nydanskeres tilfredshed med livet i Danmark NOTATSERIE Medborgerskab 217 Notat nr. 3: Nydanskeres tilfredshed med livet i Danmark AUGUST 217 Nydanskeres tilfredshed med livet i Danmark 1. Hovedpointer 9 ud af nydanskere er generelt tilfredse eller

Læs mere

Hovedresultater: Delrapport om selvstændige

Hovedresultater: Delrapport om selvstændige 1 Hovedresultater: Delrapport om selvstændige 93 pct. af de selvstændige akademikere er tilfredse eller meget tilfredse med deres job, og kun 2 pct. tilkendegiver utilfredshed De selvstændige forventer

Læs mere

NOTAT Sygeplejerskernes oplevelse af arbejdstilrettelæggelse

NOTAT Sygeplejerskernes oplevelse af arbejdstilrettelæggelse Louise Kryspin Sørensen September 2016 NOTAT Sygeplejerskernes oplevelse af arbejdstilrettelæggelse DSR har i foråret 2015 indhentet data om sygeplejerskers psykiske arbejdsmiljø og helbred (SATH). I denne

Læs mere

Seksuel chikane på arbejdspladsen. En undersøgelse af oplevelser med seksuel chikane i arbejdslivet blandt STEM-ansatte

Seksuel chikane på arbejdspladsen. En undersøgelse af oplevelser med seksuel chikane i arbejdslivet blandt STEM-ansatte Seksuel chikane på arbejdspladsen En undersøgelse af oplevelser med seksuel chikane i arbejdslivet blandt STEM-ansatte Juni 2018 Seksuel chikane på arbejdspladsen Resumé Inden for STEM (Science, Technology,

Læs mere

Hovedresultater fra PISA Etnisk 2015

Hovedresultater fra PISA Etnisk 2015 Hovedresultater fra PISA Etnisk 2015 Baggrund I PISA-undersøgelserne fra 2009, 2012 og 2015 er der i forbindelse med den ordinære PISA-undersøgelse foretaget en oversampling af elever med anden etnisk

Læs mere

Undersøgelse af den nordiske befolknings kendskab og holdning til Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd og et særligt forstærket nordisk samarbejde

Undersøgelse af den nordiske befolknings kendskab og holdning til Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd og et særligt forstærket nordisk samarbejde Undersøgelse af den nordiske befolknings kendskab og holdning til Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd og et særligt forstærket nordisk samarbejde Oxford Research, oktober 2010 Opsummering Undersøgelsen

Læs mere

Vold og trusler i psykiatrien

Vold og trusler i psykiatrien 14. marts 2017 Vold og trusler i psykiatrien Hvert andet medlem i psykiatrien har oplevet fysisk vold på arbejdspladsen inden for det seneste år, hvilket er en markant større andel sammenlignet med 2012,

Læs mere

6 ud af 10 medlemmer arbejder meget i bøjede og forvredne arbejdsstillinger. I undersøgelsen fra 2012 gjaldt det for 5 ud af 10 medlemmer.

6 ud af 10 medlemmer arbejder meget i bøjede og forvredne arbejdsstillinger. I undersøgelsen fra 2012 gjaldt det for 5 ud af 10 medlemmer. 22. december 2015 Fysisk arbejdsmiljø FOAs medlemmer vurderer, at deres arbejde er mere fysisk hårdt end danske lønmodtagere generelt. Den gennemsnitlige vurdering af, hvor hårdt det fysiske arbejdsmiljø

Læs mere

Tine Rostgaard og Mads Ulrich Matthiessen. At arbejde rehabiliterende i hjemmeplejen gør arbejdet meningsfuldt

Tine Rostgaard og Mads Ulrich Matthiessen. At arbejde rehabiliterende i hjemmeplejen gør arbejdet meningsfuldt Tine Rostgaard og Mads Ulrich Matthiessen At arbejde rehabiliterende i hjemmeplejen gør arbejdet meningsfuldt At arbejde rehabiliterende i hjemmeplejen gør arbejdet meningsfuldt Publikationen kan hentes

Læs mere

Leverandørskifte vurdering af arbejdskapacitet

Leverandørskifte vurdering af arbejdskapacitet Leverandørskifte vurdering af arbejdskapacitet s fælles principper om antagelse og videreførelse ved leverandørskifte i firmapensionsordninger indeholder et kriterium for, om en medarbejder skal tilbydes

Læs mere

NOTAT Ledelsesrum og ledernes psykiske arbejdsmiljø

NOTAT Ledelsesrum og ledernes psykiske arbejdsmiljø Louise Kryspin Sørensen Juni 2016 NOTAT Ledelsesrum og ledernes psykiske arbejdsmiljø 44% af lederne angiver, at de i høj eller meget høj kan løse deres arbejde som leder inden for de rammer de er givet.

Læs mere

Faktaark: Ledelseskvalitet

Faktaark: Ledelseskvalitet Faktaark: Ledelseskvalitet Dette faktaark omhandler djøfernes vurdering af deres nærmeste personaleansvarlige leder i sammenhæng med forskellige faktorer i det psykiske arbejdsmiljø. Resultaterne stammer

Læs mere

Regler og rettigheder

Regler og rettigheder Juni 2018 Regler og rettigheder når du arbejder i Danmark Her kan du læse om nogle af de vigtigste regler og rettigheder, som du skal kende, når du arbejder i Danmark. Du kan få mere at vide på hjemmesiden

Læs mere

MÅLING AF INKLUSION SURVEY 2015

MÅLING AF INKLUSION SURVEY 2015 NOTAT MÅLING AF INKLUSION SURVEY 2015 STEEN BENGTSSON KØBENHAVN 2016 MÅLING AF INKLUSION SURVEY 2015 Afdelingsleder: Kræn Blume Jensen Afdelingen for Socialpolitik og Velfærd 2016 SFI Det Nationale Forskningscenter

Læs mere

2 ud af 3 medlemmer har et fast antal timer næsten hver dag og 2 ud af 3 medlemmer har overvejende dagsarbejde.

2 ud af 3 medlemmer har et fast antal timer næsten hver dag og 2 ud af 3 medlemmer har overvejende dagsarbejde. FOA Kampagne og Analyse 25. oktober 2012 Det siger medlemmerne af FOA om mindre pauser i løbet af arbejdsdagen FOA har i perioden 28. august til 6. september 2012 gennemført en spørgeskemaundersøgelse

Læs mere

Mener du, det er rimeligt, at der ikke er et forbud imod at diskriminere mennesker med handicap?

Mener du, det er rimeligt, at der ikke er et forbud imod at diskriminere mennesker med handicap? 4. juni 2015 SO/jsk/br Folketingsvalget 18. juni 2015 Valgspørgsmål og baggrund Overordnede principper Danmark har tiltrådt FN s handicapkonvention. Dermed har vi forpligtet os til at sikre en fortsat

Læs mere

5.3 Alkoholforbrug. På baggrund af forskningsresultater har Sundhedsstyrelsen formuleret syv anbefalinger om alkohol (3):

5.3 Alkoholforbrug. På baggrund af forskningsresultater har Sundhedsstyrelsen formuleret syv anbefalinger om alkohol (3): Liter Kapitel 5.3 Alkoholforbrug 5.3 Alkoholforbrug Alkohol er en af de kendte forebyggelige enkeltfaktorer, der har størst indflydelse på folkesundheden i Danmark. Hvert år er der mindst 3.000 dødsfald

Læs mere

HANDICAP OG BESKÆFTIGELSE I 2010

HANDICAP OG BESKÆFTIGELSE I 2010 HANDICAP OG BESKÆFTIGELSE I 2010 REGIONALE FORSKELLE 11:22 LARS BRINK THOMSEN JAN HØGELUND 11:22 HANDICAP OG BESKÆFTIGELSE I 2010 REGIONALE FORSKELLE LARS BRINK THOMSEN JAN HØGELUND KØBENHAVN 2011 SFI

Læs mere

Flere fattige familier giver flere afsavn og dårligere muligheder for børnene

Flere fattige familier giver flere afsavn og dårligere muligheder for børnene 1 Flere fattige familier giver flere afsavn og dårligere muligheder for børnene Fra 2015 til 2016 faldt grænsen for, hvor lille ens indkomst skal være for at tilhøre landets 10 procent fattigste. De 10

Læs mere

For og imod åbenhed. Om fordele og ulemper ved åbenhed om psykisk sygdom

For og imod åbenhed. Om fordele og ulemper ved åbenhed om psykisk sygdom For og imod åbenhed Om fordele og ulemper ved åbenhed om psykisk sygdom OM UNDERSØGELSEN: Denne undersøgelse handler om erfaringer med åbenhed om egen psykisk sygdom. Alle respondenter har indledningsvis

Læs mere

April 2016. Højtuddannede i små og mellemstore virksomheder. Indhold

April 2016. Højtuddannede i små og mellemstore virksomheder. Indhold April 2016 Højtuddannede i små og mellemstore virksomheder Indhold Opsummering...2 Metode...2 Højtuddannede i små og mellemstore virksomheder...3 Ansættelse af studerende... 10 Tilskudsordninger... 11

Læs mere

Et psykisk belastende arbejde har store konsekvenser for helbredet

Et psykisk belastende arbejde har store konsekvenser for helbredet Flere gode år på arbejdsmarkedet 5. maj 2017 Et psykisk belastende arbejde har store konsekvenser for helbredet Risikoen for at have et dårligt psykisk helbred mere end fordobles for personer med et belastende

Læs mere

Hver sjette er blevet mobbet på arbejdet

Hver sjette er blevet mobbet på arbejdet 5. marts 2015 Hver sjette er blevet mobbet på arbejdet FOA gennemførte i januar 2015 en undersøgelse, der viste, at hver sjette FOA-medlem inden for de seneste 12 måneder har været udsat for mobning, mens

Læs mere

Forringelser på arbejdspladsen: Fyringer, nedskæringer mv.

Forringelser på arbejdspladsen: Fyringer, nedskæringer mv. Forringelser på arbejdspladsen: Fyringer, nedskæringer mv. Samlet set har 85 procent af FOAs medlemmer oplevet, at der er sket forringelser på deres arbejdsplads inden for det seneste år. Forringelserne

Læs mere

Fra forskelsbehandling til fælles trivsel

Fra forskelsbehandling til fælles trivsel Fra forskelsbehandling til fælles trivsel LO-fagbevægelsens holdning til forskelsbehandling og diskrimination på baggrund af etnisk eller national oprindelse, race, tro, religion og hudfarve. Marts 2012

Læs mere

Tilliden til politiet i Danmark 2010

Tilliden til politiet i Danmark 2010 Tilliden til politiet i Danmark 2010 Befolkningens syn på og tillid til politiet før og efter gennemførelse af politireformen i 2007 Af Flemming Balvig, Lars Holmberg & Maria Pi Højlund Nielsen Juli 2010

Læs mere

Selvstændiges arbejdsmiljø De selvstændige i undersøgelsen Jobtilfredshed og stress Selvstændige ledere og arbejdsmiljø...

Selvstændiges arbejdsmiljø De selvstændige i undersøgelsen Jobtilfredshed og stress Selvstændige ledere og arbejdsmiljø... 1 Indhold Selvstændiges arbejdsmiljø... 3 De selvstændige i undersøgelsen... 3 Jobtilfredshed og stress... 5 Selvstændige ledere og arbejdsmiljø... 9 Selvstændige lederes fokus på arbejdsmiljø... 9 De

Læs mere

Når en medarbejder bliver syg September 2014. DANSK HR Webinar

Når en medarbejder bliver syg September 2014. DANSK HR Webinar Når en medarbejder bliver syg September 2014 DANSK HR Webinar Hvad får du svar på Sygemelding Dokumentation af sygdom Krav til arbejdsgiver under en medarbejders sygdom Krav til medarbejderen under egen

Læs mere

Stress er ikke kun et akademiker fænomen

Stress er ikke kun et akademiker fænomen Flere gode år på arbejdsmarkedet 14. marts 2018 Stress er ikke kun et akademiker fænomen Tal fra LO s spørgeskemaundersøgelse om arbejdsmiljø og tilbagetrækning fra november 2017 viser med al tydelighed,

Læs mere

Faglig kritik og sparring

Faglig kritik og sparring 15. august 2019 Faglig kritik og sparring Næsten hvert tredje medlem får aldrig faglig kritik for deres arbejde af deres leder, og 40 procent af medlemmerne får sjældent den nødvendige ros og anerkendelse

Læs mere

Dette notat indeholder en oversigt over hovedresultater fra PISA Etnisk 2012. Notatet består af følgende

Dette notat indeholder en oversigt over hovedresultater fra PISA Etnisk 2012. Notatet består af følgende PISA Etnisk 2012: Kort opsummering af de væsentligste resultater Dette notat indeholder en oversigt over hovedresultater fra PISA Etnisk 2012. Notatet består af følgende afsnit: Fem hovedresultater Overordnede

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 16. marts 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 16. marts 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 16. marts 2012 Sag 185/2010 HK Danmark som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Irma A/S (advokat Yvonne Frederiksen) og Beskæftigelsesministeriet (kammeradvokaten

Læs mere

Bilag 4 til rapporten Idræt i udsatte boligområder

Bilag 4 til rapporten Idræt i udsatte boligområder Bilag 4 til rapporten Idræt i udsatte boligområder Beboernes selvvurderede helbred Spørgeskemaerne til voksne beboere i de seks boligområder og skoleelever fra de skoler, som især har fra de samme boligområder,

Læs mere

DSI s høringssvar til høring over udkast til forslag til lov om Klagenævnet for Ligebehandling

DSI s høringssvar til høring over udkast til forslag til lov om Klagenævnet for Ligebehandling Arbejdsmarkedsudvalget (2. samling) L 41 - Bilag 7 Offentligt Beskæftigelsesministeriet Ved Stranden 8 1061 København K Den 29. januar 2007 J.nr. 3947.274 [24.TEL.OTN] MR/ck DSI s høringssvar til høring

Læs mere

Bliver du forskelsbehandlet?

Bliver du forskelsbehandlet? HVIS EN FODbOLDKLub GIVER KVINDEHOLDENE DE DåRLIGSTE baner AT SpILLE på FOTOS, SMS ER ELLER ANDET MATERIALE Du ER VELKOMMEN TIL AT INDSENDE FORSKELLIGE FORMER FOR KOpIERET MATERIALE TIL AT underbygge DIN

Læs mere

Tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet

Tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet December 2016 Tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet Indhold Hovedresultater... 1 Forventet tilbagetrækningsalder... 2 Fastholdelse på arbejdsmarkedet... 4 Bekymringer på arbejdspladsen... 6 Arbejdsmarkedet...

Læs mere

Seksuel chikane på arbejdspladsen

Seksuel chikane på arbejdspladsen 18. december 2017 Seksuel chikane på arbejdspladsen Mere end hvert tiende FOA-medlem har inden for de seneste 12 måneder været udsat for seksuel chikane. Det er især medlemmer i Social- og Sundhedssektoren,

Læs mere

Konflikter med brugere/pårørende og arbejdspres

Konflikter med brugere/pårørende og arbejdspres 8. oktober 2014 Konflikter med brugere/pårørende og arbejdspres FOA har i perioden den 9. til den 19. maj foretaget en undersøgelse blandt medlemmerne via forbundets elektroniske medlemspanel. 4.782 medlemmer

Læs mere

NOTAT Mobning blandt sygeplejersker 2012

NOTAT Mobning blandt sygeplejersker 2012 Louise Kryspin Sørensen Oktober 2012 NOTAT Mobning blandt sygeplejersker 2012-14 % af de beskæftigede sygeplejersker vurderer, at der ofte eller sommetider forekommer mobning på deres arbejdsplads. - Hver

Læs mere

H Ø R I N G V E D R. U D K A S T T I L F O R S L A G T I L L O V O M

H Ø R I N G V E D R. U D K A S T T I L F O R S L A G T I L L O V O M Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering Njalsgade 72A 2300 København S Danmark star@star.dk Att. Tina Holgaard Madsen (thm@star.dk) Anne Hedegaard (aih@star.dk ) W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3

Læs mere

Seksuel chikane på arbejdspladsen

Seksuel chikane på arbejdspladsen 17. januar 2018 Seksuel chikane på arbejdspladsen Hver sjette FOA-medlem har været udsat for seksuel chikane inden for det seneste år. Det viser en undersøgelse, som FOA har gennemført blandt sine medlemmer.

Læs mere

Seksuel chikane blandt sygeplejersker i 2012

Seksuel chikane blandt sygeplejersker i 2012 Ja (n=245) fra en kollega (n=9) fra en leder (n=0) fra underordnede (n=0) fra en læge (n=45) fra klienter/patienter (n=187) fra pårørende (n=15) fra en anden (n=14) Louise Kryspin Sørensen Oktober 2012

Læs mere

Et fysisk hårdt arbejdsliv har store konsekvenser for helbred og tilbagetrækning

Et fysisk hårdt arbejdsliv har store konsekvenser for helbred og tilbagetrækning Flere gode år på arbejdsmarkedet 5. maj 2017 Et fysisk hårdt arbejdsliv har store konsekvenser for helbred og tilbagetrækning Et hårdt arbejdsliv har store konsekvenser for helbredet og tilknytningen til

Læs mere

Børne- og Socialministeriet Holmens Kanal København K Danmark. Att. Christina S. Christensen med kopi til

Børne- og Socialministeriet Holmens Kanal København K Danmark. Att. Christina S. Christensen med kopi til Børne- og Socialministeriet Holmens Kanal 22 1060 København K Danmark Att. Christina S. Christensen chc@sim.dk med kopi til reml@sim.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø B E N H A V N K T E L E F

Læs mere

LIGEBEHANDLING 2013-2016 SUBSTRATEGI

LIGEBEHANDLING 2013-2016 SUBSTRATEGI LIGEBEHANDLING 2013-2016 SUBSTRATEGI LIGEBEH ANDLING ER E N MENNE SKERET INTRO LIGEBEHANDLING ER EN MENNESKERET MISSION ˮInstitut for Menneskerettigheder skal fremme ligebehandling og herigennem bidrage

Læs mere

Ligebehandlingsnævnets afgørelse om handicap - ej handicap - afskedigelse - ej medhold

Ligebehandlingsnævnets afgørelse om handicap - ej handicap - afskedigelse - ej medhold KEN nr 9854 af 28/11/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 23. juni 2019 Ministerium: Journalnummer: 7100310-12 Økonomi- og Indenrigsministeriet Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ligebehandlingsnævnets afgørelse

Læs mere

Rockwool Fondens Forskningsenhed og SFI Det Nationale Forskningscenter for Velfærd

Rockwool Fondens Forskningsenhed og SFI Det Nationale Forskningscenter for Velfærd September 2009 Notat Rockwool Fondens Forskningsenhed og SFI Det Nationale Forskningscenter for Velfærd Risikoen for at flygtninge og indvandrere sættes ud af deres bolig Flygtninge og indvandrere lever

Læs mere

Praktikkonsulenten i spændingsfeltet mellem virksomhedskrav og hensynet til ikke-disdiskrimination

Praktikkonsulenten i spændingsfeltet mellem virksomhedskrav og hensynet til ikke-disdiskrimination Slagelse, 28. april 2009 Praktikkonsulenten i spændingsfeltet mellem virksomhedskrav og hensynet til ikke-disdiskrimination Torben Tranæs Dagsorden Hvorfor denne undersøgelse? Diskrimination er ikke blot

Læs mere

Vold og trusler i psykiatrien

Vold og trusler i psykiatrien 27. november 2017 Vold og trusler i psykiatrien Hvert andet medlem i psykiatrien har oplevet fysisk vold på arbejdspladsen inden for det seneste år, hvilket er en markant større andel sammenlignet med

Læs mere

Bilag 2 til rapporten Idræt i udsatte boligområder

Bilag 2 til rapporten Idræt i udsatte boligområder Bilag 2 til rapporten Idræt i udsatte boligområder Hvem har svaret? Tabel 1: Andelen af skoleeleverne, der har besvaret spørgeskemaet, som bor i boligområdet (pct.) Sundparken Horsens Stengårdsvej Esbjerg

Læs mere

ULIGHEDEN I DANSKERNES LEVEALDER FALDER

ULIGHEDEN I DANSKERNES LEVEALDER FALDER Af analysechef Otto Brøns-Petersen Direkte telefon 20 92 84 40 September 2015 ULIGHEDEN I DANSKERNES LEVEALDER FALDER Det er velkendt, at danskernes middellevealder er støt stigende. Beregningerne i dette

Læs mere

Udgiftspres på voksenhandicapområdet

Udgiftspres på voksenhandicapområdet Udgiftspres på voksenhandicapområdet Hovedpointer: Kommunerne melder om stigende udgiftspres på området for voksne handicappede. 56 pct. forventer, at den demografiske udvikling på området vil give øgede

Læs mere

Kortlægning af seksuelle krænkelser. Dansk Journalistforbund

Kortlægning af seksuelle krænkelser. Dansk Journalistforbund Kortlægning af seksuelle krænkelser Dansk Journalistforbund Udarbejdet af: Flemming Pedersen og Søren Vejlstrup Grove Marts 2018 KORTLÆGNING AF SEKSUELLE KRÆNKELSER Udarbejdet af: Flemming Pedersen og

Læs mere

BESKÆFTIGELSESINDSATSEN IFØLGE BORGERNE I FRIKOMMUNER FEBRUAR 2014

BESKÆFTIGELSESINDSATSEN IFØLGE BORGERNE I FRIKOMMUNER FEBRUAR 2014 BESKÆFTIGELSESINDSATSEN IFØLGE BORGERNE I FRIKOMMUNER FEBRUAR 2014 BESKÆFTIGELSESINDSATSEN IFØLGE BORGERNE I FRIKOMMUNER SLOTSHOLM A/S KØBMAGERGADE 28 1150 KØBENHAVN K WWW.SLOTSHOLM.DK UDARBEJDET FOR KL

Læs mere