Referat Følgegruppen for forebyggelse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Referat Følgegruppen for forebyggelse"

Transkript

1 Referat Følgegruppen for forebyggelse Tidspunkt: Mandag den 5. december 2016, kl :30 Sted: Mødelokale M3, Praksisenheden, Kokholm 3B, Kolding Deltager: Lis Huge, Sundhedschef, Sundhedsafdelingen, Middelfart Kommune (mødeleder) Helle Adolfsen, Sygeplejefaglig direktør, Sygehus Lillebælt Karen Skønager, Områdeleder for Sundhed og Integration, Tønder Kommune Birthe Navntoft, Afdelingschef, Tværsektorielt samarbejde, Region Syddanmark Dorthe Høj Nielsen, Projektleder, Tværsektorielt samarbejde, Region Syddanmark Line Brinch Christensen, Sundhedsplanlægger, Sundhedsafdelingen, Middelfart Kommune (referent) Afbud: Bilag: Bilag 1: Bilag 2a: Bilag 2b: Bilag 3: Bilag 4a: Bilag 4b: Bilag 4c: Bilag 4d: Bilag 5: Bilag 6: Bilag 7a: Bilag 7b: Bilag 8: Bilag 9: Mødekalender 2017, Følgegruppe for Forebyggelse Sekretariatets forslag til arbejdsform, koordination og sekretariatsbetjening Sags- og kommunikationsgange i sundhedsaftaleorganisationen Notat: Evaluering af regional arbejdsgruppe vedr. infektionshygiejnisk rådgivning Forløbsprogram for KOL. Version med høringssvar indarbejdet Kommunikationspakke (ikke-layoutet version) Implementeringsplan Monitoreringsplan Forslag til udvikling af de resterende fire forløbsprogrammer Udkast: Monitorering af Strategi for forebyggelse og behandling af livsstilssygdomme for mennesker med en sindslidelse i Region Syddanmark".. Udkast: Rammeaftale om kompetenceudvikling og vidensdeling Input til aftale om kompetenceudvikling og vidensdeling Udkast: Afdækning af kommunernes og regionens tilbud om mental sundhed til børn og unge. Informationsmateriale om diagnostik og henvisning almen praksis Bilag 10: Spørgeskema Den regionale sundhedsprofil Hvordan har du det?, 2017 Bilag 11: Status for opgaveportefølge

2 Pkt. 1. Siden sidst 1. Status i sekretariatet 2. Godkendelse af endelig mødekalender for Punkter fra seneste møde i Det Administrative Kontaktforum d. 23. november Bilag 1 Drøftelse og beslutning Ad. 1. Christine Lund Momme overtager den regionale sekretærpost i løbet af december 2016, hvor Dorthe Høj Nielsen går på barsel. Line Brinch Christensen stopper som kommunal sekretær pr. 1. feb. 2017, hvor Iben Lykke Eggertsen vender tilbage fra barsel. Ad. 2. Mødekalenderen er forsøgt afstemt med deadlines til Det Administrative Kontaktforum (DAK) og Sundhedskoordinationsudvalget (SKU), ift. at der skal være mulighed for efterbehandling af punkter mellem følgegruppemøder og deadlines til DAK / SKU. Ligeledes er deadlines for indsendelse af materialer til følgegruppens dagsorden rykket lidt frem, så sekretariatet har bedre mulighed for at samle dagsordenen og sende videre til følgegruppen i god tid inden følgegruppemøder. Sekretariatet forsøger at flytte mødet i august til senere i måneden.. Der skal fortsat være opmærksomhed på, at møder så vidt muligt placeres først eller sidst på dagen. Desuden undersøges muligheden for videokonferencer e.l. på Kokholm. Ad. 3. Følgegruppen havde tre punkter til behandling på mødet i DAK d. 23. november: Pkt. 11: Aftale om infektionshygiejne. Aftalen er godkendt som indstillet og sendes til behandling i SKU d. 20. december Pkt. 12: Oplæg til forløbsprogram for diabetes. Oplægget er godkendt som indstillet. Det bemærkes fra følgegruppen, at der forventeligt vil forekomme udskiftninger i bemandingen af arbejdsgruppen. Den grundlæggende fordeling af repræsentation fastholdes. Pkt. 14: Syddansk børne- og ungesundhedsprofil. Indstillingen er godkendt med bemærkning: Undersøgelsen skal tage afsæt i de 13 kommuner, som pt. anvender skolesundhed.dk, samt evt. mulighed for anvendelse af data fra lignende platforme. Der er ikke opdrag til at forsøge at få de kommuner, der ikke pt. bruger skolesundhed.dk, til at anvende skolesundhed.dk. Sekretariatet udarbejder i samarbejde med afdelingen for tværsektorielt samarbejde forslag til kommissorium, tidsplan og leverancer, samt igangsætter udpegning til en arbejdsgruppe via Sundhedsstrategisk Forum. Arbejdsgruppen sammensættes af 2-3 regionale og 3 kommunale repræsentanter. Regionale konsulenter, som arbejder med Sundhedsprofilen kan med fordel indgå i arbejdet med en børne- og ungesundhedsprofil. Kommissoriet godkendes af følgegruppens formandsskab pr mail.

3 Pkt. 2 Følgegruppens sags- og kommunikationsgange Følgegruppen drøfter sags- og kommunikationsgange mellem følgegrupper og arbejdsgrupper, internt mellem følgegruppe, formandskab og sekretariat mellem Følgegruppen, Det Administrative Kontaktforum og Sundhedskoordinationsudvalget, samt SOFer. Bilag 2a og 2b. Drøftelse og beslutning Følgegruppen har det overordnede ansvar for at igangsætte, godkende og kvalitetssikre arbejdsgruppernes leverancer. I praksis kan det ofte være sekretariatet, som sikrer, at følgegruppens og formandskabets holdninger og beslutninger afspejles i leverancer og indstillinger til DAK / SKU. For at dette er praktisk muligt, er det væsentligt at der i arbejdsgruppernes tidsplaner samt følgegruppens mødeplan sættes tid af fra leverancerne indsendes til følgegruppen, og indtil deadlines til andre instanser. Bilag 2b godkendes. Birthe Navntofte sender fremover et kort resume af relevante punkter efter hvert DAK-møde til følgegruppens sekretariat.

4 Pkt. 3 Fællesmøde med følgegruppens arbejdsgrupper i marts 2017 Sagsfremstilling: Følgegruppen drøfter fællesmødets form, program og deltagere. Drøftelse og beslutning Fællesmødet kan med fordel bruges til at give generelle meldinger om samarbejdet, eksempelvis følgegruppens holdning til sagsfremstillinger, samt åbne og gensidige drøftelser af samarbejdet. Sekretariatet sender invitation til mødet samt forespørgsel til arbejdsgrupperne ang. forslag og ønsker til programpunkter.

5 Pkt. 4. Implementering, monitorering og evaluering af regional rammeaftale for infektionshygiejnisk rådgivning fra sygehusene til kommunerne Sagsfremstilling: Den regionale rammeaftale for infektionshygiejnisk rådgivning blev godkendt i Det Administrative Kontaktforum d. 23. november 2016 og behandles i Sundhedskoordinationsudvalget d. 20. december 2016, hvorefter den skal implementeres i regionen og de syddanske kommuner. Af indstillingerne til DAK og SKU fremgår følgende vedrørende implementering af rammeaftalen: Efter godkendelse i Sundhedskoordinationsudvalget præsenteres rammeaftalen for de fire syddanske samordningsfora af medlemmer fra arbejdsgruppen. Herefter beslutter hver enkelt kommune, om den ønsker at indgå en aftale med den lokale sygehusenhed om infektionshygiejnisk rådgivning. For at igangsætte implementeringen, er der behov for at følgegruppen sender et tydeligt signal om, hvilke medlemmer fra arbejdsgruppen, der præsenterer aftalen i de syddanske samordningsfora. Der er endvidere behov for, at Følgegruppen allerede nu drøfter, hvordan rammeaftalens pkt. 10 vedrørende monitorering og evaluering skal løftes. Af rammeaftalen fremgår følgende: Følgegruppen for Forebyggelse følger op på aftalen via følgende aktiviteter: 1. Hvert år indhentes status for, hvor mange kommuner, der har indgået aftale med den lokale sygehusenhed om levering af infektionshygiejnisk rådgivning, herunder hvilke ydelser, der købes. Første status leveres primo 2018 og herefter på følgegruppens første møde i hvert kalenderår. 2. Hvert andet år indhentes en kort status fra de fire sygehusenheder og de kommuner, der har en aftale om levering af rådgivning, omhandlende: a. Oplevelsen af det lokale samarbejde om rådgivningen b. Muligheder for videreudvikling af den infektionshygiejniske rådgivning. Status indhentes via nogle få standardiserede spørgsmål og sammenfattes på tværs af sygehusenhederne og kommunerne. Første status leveres primo 2019 og herefter på følgegruppens første møde i hvert andet kalenderår. 3. Hvert fjerde år evalueres den regionale rammeaftale vedrørende bl.a.: a. Sammensætning af ydelser i basispakken b. Omfanget af ydelser i basispakken c. Det samlede udbud af rådgivningsydelser Evalueringen dagsordenssættes i Det Administrative Kontaktforum og Sundhedskoordinationsudvalget. Første evaluering foretages primo 2021.

6 Indstilling Det indstilles, at Følgegruppen for Forebyggelse a) Beslutter hvem der konkret præsenterer aftalen i de syddanske samordningsfora. b) Beslutter hvordan opgaverne vedrørende monitorering og evaluering skal løftes jf. pkt Drøftelse og beslutning Ad. a) Implementering af aftalen består i første omgang af formidling af aftalen til kommunerne. Aftalen sendes til formandskabet i SOFerne, som har ansvar for at bringe aftalen videre til den/de pågældende sygehusenheder og kommuner. Arbejdsgruppens sekretariat stiller sig til rådighed ift mundtlig formidling af aftalen, som SOFerne kan gøre brug af, hvis det skønnes gavnligt. Ad b) Beslutningen afventer en bredere drøftelse i følgegruppen. I forlængelse af de implementerede strategier og aftaler i følgegruppens regi følger et stigende antal monitorerings- og evalueringsopgaver, som evt. kan varetages af én samlet arbejdsgruppe under følgegruppens sekretariat. Monitorering og evaluering bør afspejle /belyse graden af implementering af aftalen; eksempelvis årsager til at kommuner har fravalgt at indgå aftaler. Følgegruppen fortsætter drøftelsen på førstkommende følgegruppemøde.

7 Pkt. 5. Evaluering fra arbejdsgruppen for infektionshygiejnisk rådgivning Sagsfremstilling Arbejdsgruppen for infektionshygiejnisk rådgivning har afsluttet de leverancer, der er beskrevet i kommissoriet. Følgegruppen drøfter arbejdsgruppens afsluttende evaluering. Bilag 3 Drøftelser og beslutning Arbejdsgruppens evaluering rummer væsentlige betragtninger om bl.a. sammensætning af arbejdsgruppen, som er relevante i forhold til fremtidige nedsættelser af arbejdsgrupper. Evalueringen fremsendes derfor som orientering til Fælleskommunalt Sundhedssekretariat som varetager den kommunale udpegning til arbejdsgrupper. Evalueringen i sin helhed tages til efterretning, og arbejdsgruppens arbejde betragtes som afsluttet efter endelig godkendelse af aftalen i SKU. Arbejdsgruppens sekretariat står dog til rådighed fremadrettet i forhold til formidling af aftalen til SOFerne.

8 Pkt. 6. Tværsektorielt forløbsprogrammet for mennesker med KOL, kommunikationspakke, implementeringsplan og monitoreringsplan Sagsfremstilling: Tværsektorielt forløbsprogram Det tværsektorielle forløbsprogram for mennesker med KOL har været i offentlig høring i perioden d. 12/10-16/11. I alt er der indkommet 11 høringssvar fra følgende parter: Steffen Kristensen, Overlæge Sygehus Lillebælt Lægeforeningen Syddanmark Patientinddragelsesudvalget Samarbejdsudvalget for almen praksis og Kvalitets- og Efteruddannelsesudvalget i Region Syddanmark Terapeutfagligt Råd KKR Syddanmark og Sundhedsstrategisk Forum Birthe Pors, Afdelingsleder, Vejle Kommune Sygehus Sønderjylland Sydvestjysk Sygehus Odense Universitetshospital Arbejdsgruppen for nye rammer for kronisk sygdom er meget tilfredse med brugbarheden af de indkomne høringssvar. På mødet med Følgegruppen d. 5/12 vil formandskabet for arbejdsgruppen berette om de indkomne høringssvar og de ændringer i som er indført i forløbsprogrammet. Alle høringssvarene kan læses på Som bilag til sagsfremstilling vedlægges en ny version af forløbsprogrammet, det er ikke den endelige udgave da arbejdsgruppen afventer beslutning om hvorvidt den specialiserede genoptræning også skal overdrages som en del af forløbsprogrammet. Arbejdsgruppen forventer en afklaring herpå inden mødet med følgegruppen og vil, hvis muligt, eftersende et nyt kapital 9. Endvidere skal det bemærkes, at arbejdsgruppen fortsat afventer den endelige version af kapitlet om tidlig opsporing i Sundhedsstyrelsens anbefalinger for tværsektorielle forløb for mennesker med KOL. Arbejdsgruppen har været i kontakt med Sundhedsstyrelsen og den endelige version forventes offentliggjort inden udgangen af Arbejdsgruppen bemærker endvidere, at der kan forekomme mindre rettelser i vedlagte version som følge af den sidste korrekturlæsning. Kommunikationspakke Der er som en del af forløbsprogrammet udviklet en kommunikationspakke, som skal systematisere kommunikationen fra sundhedsprofessionelle til patienter og pårørende med det formål at sikre et ensartet højt kommunikationsniveau og at mindske antallet af enkeltsituationer, hvor patienter og pårørende af den ene eller anden grund oplever en mangelfuld kommunikation. Kommunikationspakken (se vedlagte bilag), er udviklet som en del af de tre workshops og er efterfølgende kvalificeret af arbejdsgruppen for nye rammer for kronisk sygdom, med assistance fra udvalgte deltagere i de tre workshops.

9 Det har ikke været muligt at få grafikeren til at lave layout på kommunikationspakken inden deadline til Følgegruppemødet. Følgegruppen vil modtage den endelige version når grafikeren er færdig. Implementeringsplan For at sikre en ensartet implementering på tværs af sygehuse, kommuner og almen praksis er der udviklet en implementeringsplan, se vedlagte bilag. Implementeringsplanen er udviklet med baggrund i DAK s beslutning om sags- og kommunikationsgange samt Sundhedsaftalens organisation. Det betyder, at en stor del af det lokale tværsektorielle implementeringsansvar er placeret ved de lokale samordningsfora. Arbejdsgruppen og Følgegruppen vil, jf. implementeringsplanen understøtte dette arbejde med generiske sagsfremstillinger og informationsmateriale. Følgegruppen skal være opmærksom på, at afsnittet omkring kompetenceudvikling ikke er endeligt. Der pågår dialog med Region Syddanmarks Ledelsesakademi herom, næste møde er d. 2/12. Arbejdsgruppen vil uddybe overvejelserne på mødet d. 5/12. Monitoreringsplan Monitoreringsplanen er en del af implementeringsplanen, men behandles indtil videre som et særskilt dokument, da dens endelige form og omfang skal politisk besluttes i Sundhedskoordinationsudvalget, se vedlagte bilag. Monitoreringsplanen fremlægger tre forskellige modeller af varierende omfang og økonomi. Arbejdsgruppen for nye rammer for kronisk sygdom anbefaler model to fordi, at den vurderes tilstrækkelig i forhold til både at belyse forløbsprogrammet implementeringsgrad og effekt for såvel borger/patient som system. Indstilling: Det indstilles, at Følgegruppen for forebyggelse: - godkender at det tværsektorielle forløbsprogram for mennesker med KOL sendes videre til behandling i DAK efter at arbejdsgruppen har redigeret kap. 9 vedr. træning og genoptræning, iht. beslutning om placering af specialiseret genoptræning og kap. 2. vedr. tidlig opsporing, iht. Sundhedsstyrelsen endelige udgave af Anbefalinger for tværsektorielle forløb for mennesker med KOL (2016). - godkender kommunikationspakken og at den vedlægges som en naturlig del af forløbsprogrammet - godkender at implementeringsplanen sendes videre til behandling i DAK - godkender at monitoreringsplanen sendes videre til behandling i DAK med følgegruppens anbefaling for en af de tre monitoreringsmodeller Bilag 4a-d Konsulent Anders Vestergaard Fournaise og specialkonsulent Arne Gårn fra afdelingen for Tværsektorielt samarbejde repræsenterer arbejdsgruppen på mødet, og fremlægger punktet. Drøftelse Forløbsprogrammet

10 Følgegruppen blev orienteret om de væsentligste ændringer og begrundelser for implementerede og afviste ændringer som opfølgning på høringen. Orienteringspunkterne fremgår af vedlagte bilag. En fuld liste over ikke medtagne høringssvar sendes til følgegruppen. Kommunikationspakken Det nuværende udkast til kommunikationspakke er for teksttungt og bør forsimples. En ny revideret udgave udarbejdes af arbejdsgruppen og fremsendes til følgegruppen Fremadrettet indtænkes digitaliseringsmuligheder. Dette bl.a. af hensyn til at lette journalisering og dokumentationsopgaver i både regionalt og kommunalt regi. I lighed med at der skal indtænkes generiske elementer i forløbsprogrammerne, kan dette også indtænkes i kommunikationspakkerne, evt med sygdomsspecifikke tillæg. Implementeringsplan PSOF er vigtig ift. implementering af strategien, da deres målgruppe i høj grad er en del af forløbsprogrammets målgruppe. Implementering i denne del af organisationen skal derfor opprioriteres. Nyt revideret udkast til implementeringsplan udarbejdes af arbejdsgruppen og fremsendes til følgegruppen. Det reviderede udkast skal indbefatte arbejdsgruppens anbefalinger til monitorering og kompetenceudvikling. Beslutning Materialet er godkendt med kommentarer. Reviderede udgaver af kommunikationspakken og implementeringsplanen fremsendes til følgegruppen forud for sagsfremstilling (i form af ét samlet dagsordenspunkt) til Det Administrative Kontaktforum. Følgegruppen fortsætter drøftelsen af, hvordan evaluerings- og monitereringsopgaver løftes, på først kommende følgegruppemøde.

11 Pkt. 7. Forslag til udvikling af de resterende fire forløbsprogrammer Sagsfremstilling: Følgegruppen for forebyggelse har bedt om et forslag til rækkefølge for udvikling af de resterende fire forløbsprogrammer for hjertesygdom, rygsygdom, depression og leddegigt. Arbejdsgruppen for nye rammer for kronisk sygdom forslår nedenstående rækkefølge, men opfordrer Følgegruppen til at vente med at præsentere rækkefølgen for Det Administrative Kontaktforum, da arbejdet med diabetes programmet er igangsat og fordi nationale dagsordner og indsatser, som ved diabetes programmet, kan være med til at ændre rækkefølgen. Indstilling: Det indstilles, at Følgegruppen for forebyggelse godkender forslaget til rækkefølgen for udvikling af de resterende fire forløbsprogrammer, men at beslutningen i Det Administrative Kontaktforum først finder sted d. 22/ Bilag 5 Drøftelse og beslutning Rækkefølgen godkendes foreløbigt, men behandles igen på følgegruppemødet d. 15. maj 2017, og herefter i Det Administrative Kontaktforum d. 22. juni 2017.

12 Pkt. 8. Monitorering af Strategi for forebyggelse og behandling af livsstilssygdomme for mennesker med en sindslidelse i Region Syddanmark Sagsfremstilling: På baggrund af et skriftligt udkast fra monitoreringsarbejdsgruppen behandler Følgegruppen for Forebyggelse et revideret oplæg til monitoreringstiltag. Endvidere indleder følgegruppen en drøftelse af strategiens fremadrettede berettigelse. Drøftelsen følges op på et senere følgegruppemøde. Bilag 6 Drøftelse og beslutning Den fremadrettede monitorering: - Skal indbefatte nye målinger af dødelighed/levealder på regionalt plan. Dette også af hensyn til at understøtte en central målsætning i den nuværende sundhedsaftale Skal belyse behovet for fortsat at gøre noget på opgavefeltet - Skal gerne afdække eksisterende lokale initiativer i både regionalt og kommunalt regi. Dette med henblik på at udveksle erfaringer og udbrede gode eksempler på tværs af kommuner og sygehusenheder, samt understøtte den lokale og mere lavpraktiske implementering af strategien. Denne del af monitorering kan evt. gennemføres ved at de enkelte (P)SOFer årligt indsender en status over igangsætte lokale initiativer. Arbejdsgruppen arbejder videre med oplægget og drøftelsen heraf fortsættes på førstkommende følgegruppemøde, hvor det ligeledes vil blive drøftet, om en mere tværgående arbejdsgruppe med fokus på diverse monitoreringsopgaver skal nedsættes i regi af Følgegruppen for Forebyggelse. Punktet kommer ikke på DAK-mødet i januar, men udskydes til et senere DAK-møde.

13 Pkt. 9. Rammeaftale om kompetenceudvikling og vidensdeling Indstilling: Følgegruppens sekretariat har afdækket behov for kompetenceudvikling og vidensdeling i alle de somatiske og psykiatriske samordningsfora. På baggrund af afdækningen har følgegruppens sekretariat udarbejdet et udkast til rammepapir, som behandles på mødet. De indkomne input til aftalen om kompetenceudvikling og vidensdeling er vedlagt til orientering. Bilag 7a og b Drøftelse og beslutning Det vurderes væsentligt, at rammeaftalen udmøntes i konkrete tilbud med forholdsvis kort leveringstid. Rammeaftalen kan med fordel eksemplificere, hvad der allerede ligger indenfor det eksisterende samarbejde. Dvs. hvad kan kommuner og region forvente af hinanden i samarbejdet med henblik på at sikre høj kvalitet og sammenhæng i den fælles opgaveløsning på sundhedsområdet. Følgegruppens sekretariat kvalificerer udkastet til et rammepapir yderligere i samarbejde med repræsentanter i kommunalt og regionalt regi. Drøftelsen af rammepapiret fortsættes på næstkommende følgegruppemøde. Punktet behandles ikke på mødet i DAK i januar 2017, men udskydes.

14 Pkt. 10. Afdækning af kommunernes og regionens tilbud om mental sundhed til børn og unge Sagsfremstilling: Følgegruppens sekretariat har sammen med regionale konsulenter gennemført en afdækning af tilbud til børn og unge med fokus på mental sundhed. Afdækningen er gennemført i de syddanske kommuner, de fem sygehusenheder og psykiatrien i regionen. På baggrund af afdækningen er udarbejdet en sammenfattende afrapportering, som behandles på mødet. Indstilling: Det indstilles, - at følgegruppen drøfter afdækningens form og fund - at følgegruppen drøfter behovet for yderligere kvalitetssikring af afdækningens materialer - at følgegruppen drøfter den videre behandling i Det Administrative Kontaktforum Bilag 7 Drøftelse Afdækningen peger på et behov for styrket samarbejde, koordination og sammenhængskraft i børne- og ungearbejdet mellem kommunalt og regionalt regi. Afdækningens fund er i tråd med resultaterne af en afdækning af behov for kompetenceudvikling og videndeling (behandlet under pkt. 9). Afdækningen giver således anledning til at styrke det planlagte hhv. igangværende arbejde med 1. Ny aftale for børn og unge (sundhedsaftalen pkt ) 2. Aftale om kompetenceudvikling og videndeling (sundhedsaftalen pkt ) Udviklingen af en ny aftale på børne- og ungeområdet bør omfatte både det pædiatriske og det børne og ungdomspsykiatriske område. Opgaven kan både placeres i Følgegruppen for behandling og pleje, samt Følgegruppe for forebyggelse.. Beslutning Afdækningen giver ikke anledning til formuleringen af nye fælles mål, men påkalder derimod igangsættelse af en aftale på børn- og ungeområdet, jf. punkt 8.2 i Sundhedsaftalen Følgegruppen foreslår, at opgaven med at udvikle en ny aftale for børn og unge placeres i Følgegruppen for forebyggelse. Oplægget fremstilles for Det Administrative Kontaktforum på førstkommende møde i januar 2017.

15 Pkt 11. Henvisning til og synliggørelse af kommunale trænings- og patientuddannelsesstilbud i implementeringen af den nationale kliniske regningslinje vedr. knæartrose Sagsfremstilling: Det Administrative Kontaktforum behandlede den 1. april 2016 en sag om implementeringen af de nationale kliniske retningslinjer for knæartrose og besluttede ved denne lejlighed, at det videre tværsektorielle arbejde hermed skulle forankres i Følgegruppen for Forebyggelse. Et grundelement i den nationale kliniske retningslinje vedr. knæartrose er, at træning og patientuddannelse i mange tilfælde kan erstatte eller udsætte operation. Træningen kan foregå hos privatpraktiserende fysioterapeuter eller i kommunale forebyggelsestilbud under sundhedslovens 119. Som led i implementeringen af den nationale kliniske retningslinje har en regional implementeringsgruppe udarbejdet et materiale til de alment praktiserende læger, som kan understøtte korrekt diagnosticering og henvisning til relevante tilbud herfra. Dette materiale vedlægges til orientering. Herudover er der brug for, at Region Syddanmark og de privatpraktiserende fysioterapeuter indgår en 2-aftale om. trænings og uddannelsestilbud for knæartrosepatienter i praksissektoren. En sådan aftale forventes godkendt i regionsrådet den 20. december 2016 til ikrafttræden i februar I det tværsektorielle arbejdsfelt udestår så for det første spørgsmålet om, hvilke patienter der henvises til træning og patientuddannelse hos henholdsvis privatpraktiserende fysioterapeuter og kommunale tilbud. For det andet spørgsmålet om synliggørelse af kommunale trænings- og uddannelsestilbud over for de alment praktiserende læger. Med hensyn til hvilke patienter, der kan henvises til kommunale trænings- og undervisningstilbud, anbefaler implementeringsgruppen, at henvisning hertil kan overvejes, når en eller flere af følgende situationer er aktuelle: - patienten er tilknyttet den kommunale hjemmepleje og/eller hjemmesygepleje - patienten har en lav egenomsorgsevne, som betyder, at vedkommende vil have svært ved at deltage i et tilbud hos en praktiserende fysioterapeut. - patientens situation kompliceres af sygdommens sværhedsgrad/stadium for den enkelte lidelse og evt. comorbiditet, hvor indsatsen kræver en koordinering mellem flere samtidige (kommunale) indsatser (f.eks. jobcenter, sundhedscenter m.v.). I disse tilfælde finder implementeringsgruppen, at den praktiserende læge sammen med patienten bør beslutte, om træningen/undervisningen kan foregå i et kommunalt tilbud. Det er implementeringsgruppens opfattelse, at beslutningen på denne måde bedst muligt kan tage udgangspunkt i patientens samlede helbreds- og livssituation samt behov for de mere helhedsorienterede tilbud, kommunen kan give.

16 Implementeringsgruppen bemærker endvidere, at dens forslag svarer til en model, som allerede anvendes i Region Nordjylland. Med hensyn til synliggørelsen af relevante kommunale trænings- og undervisningstilbud anbefaler implementeringsgruppen, at hver enkelt kommune sikrer, at opdaterede beskrivelser af tilbud, som kan afhjælpe knæartrose, er tilgængelige på sundhed.dk. Ud over mere specifikke træningstilbud med fokus på knæleddet kan det eksempelvis også dreje sig om tilbud, som tager sigte på at opnå et vægttab hos deltagerne. Sundhed.dk har i forbindelse med synliggørelsen af de kommunale tilbud en central betydning som det redskab, den alment praktiserende læge kan bruge til at danne sig et overblik over tilgængelige trænings- og patientuddannelsesmuligheder. Indstilling: Det indstilles, at Følgegruppen for Forebyggelse anbefaler, at Det Administrative Kontaktforum - godkender den foreslåede model for henvisning til kommunale trænings- og undervisningstilbud; - henstiller, at de syddanske kommuner sikrer, at opdaterede beskrivelser af relevante trænings- og uddannelsestilbud er tilgængelige på sundhed.dk Bilag 9 Drøftelse og beslutning Punktet behandles på mail efterfølgende, da mødetiden er overskredet. Punktet forventes forsat at skulle på DAK-mødet i januar 2017.

17 Pkt 12. Den regionale sundhedsprofil Hvordan har du det? Den regionale sundhedsprofil gennemføres næste gang i starten af Spørgeskemaet er stort set på plads, og fremlægges hermed for følgegruppen til orientering. Bilag 10 Drøftelse og beslutning Følgegruppen takker for spørgeskemaet, som tages til efterretning. Spørgeskemaet sendes til orientering på næste møde i Det Administrative Kontaktforum

18 Pkt. 13. Status på følgegruppens opgaveportefølje Indstilling: Følgegruppen behandler indkomne statusser fra arbejdsgrupper samt status for øvrige dele af følgegruppens opgaveportefølje. Bilag 11 Drøftelse og beslutning Status godkendes.

19 Pkt. 14. Evt. I forlængelse af drøftelserne under punkt 4, 6 og 8 foreslår følgegruppen, at der nedsættes en arbejdsgruppe under sekretariatet, som fremadrettet varetager monitorerings og evalueringsopgaver, som falder ind under følgegruppens samlede opgaveportefølje. Følgegruppen fortsætter drøftelsen på næste møde.

20 Tværsektoriel forløbsprogram for mennesker med KOL i Region Syddanmark Følgegruppe for Forebyggelse 5. december 2016

21 Indkomne høringssvar Steffen Kristensen, Overlæge Sygehus Lillebælt Lægeforeningen Syddanmark Patientinddragelsesudvalget Samarbejdsudvalget for almen praksis og Kvalitets- og Efteruddannelsesudvalget i Region Syddanmark Terapeutfagligt Råd KKR Syddanmark og Sundhedsstrategisk Forum Birthe Pors, Afdelingsleder, Vejle Kommune Sygehus Sønderjylland Sydvestjysk Sygehus Odense Universitetshospital 2

22 Væsentlige ændringer Specialiseret genoptræning overgår til kommuner Revision af kapitel 9 Henvisning til kommuner fra almen praksis og sygehus REF01 Kommunehenvisning (REF01) Dynamiske henvisning med efterfølgende afklarende samtale samt systematiske afslutningsnotater Forberedelse til implementering af ny MEDCOM standard, XREF15 og XDIS15 Anbefalinger til kommunale forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom Kommunal patientuddannelsestilbud Kommunale forebyggelsestilbud Generel terminologi 3

23 Eksempler på ikke medtagne høringssvar Sundhedsstyrelsen Det ønskes at der henvises til sundhedsfaglige rehabiliteringstilbud i kommunen via ref01. Arbejdsgruppen vurderer, at det ikke er hensigtsmæssigt at skrive sundhedsfaglige rehabiliteringsindsatser, idet den afklarende samtale i kommunen er bestemmende for om der er behov for fx socialfaglige rehabiliteringsindsatser. Kommuner Rækken af kommunikationsmuligheder mellem sygehuset og kommunerne, lapper ind over hinanden. Arbejdsgruppen er enige i, at der eksisterer mange kommunikationsmuligheder, men vurderer ikke at det er i regi af forløbsprogrammet at en simplificering skal vedtages. Lægeforeningen Syddanmark PLO Syd vil opfordre til, at der udarbejdes en pixi udgave af programmet. Forløbsprogrammet er situationsspecifikt og kan fungere som opslagsværk, det er svært at kondensere det yderligere uden at miste mening. Det er håbet, at almen praksis kan bruge de specifikke situationer til at indarbejde dem i deres instrukser ift. akkreditering. 4

24 Kommunikationspakke Udarbejdet med udgangspunkt i workshops Systematisere kommunikation og inddragelse Udgangspunkt i samme specifikke situationer som forløbsprogrammet Konkrete råd og emner Tjekliste til borgere 5

25 Implementeringsplan Indsats Tid Politisk godkendelse 28/ Tilrettelæggelse af lokal implementering 2. kvartal 2017 Kompetenceudvikling 3. kvartal 2017 Monitorering af implementeringsgrad 3. kvartal 2017 Monitorering af effekt 1. kvartal

26 Monitorering Fokuspunkter Implementeringsgrad og effekt: Forebyggelse og tidlig opsporing Risikovurdering Ambulant opfølgning Genoptræning Patientuddannelse Ernæringsindsats Indlæggelse og udskrivning En kombination af eksisterende og nygenerede data Tre modeller Model 1 (eksisterende data) Dansk register for Kronisk Obstruktiv Lungesygdom Kommunale registreringer Model 2 Ovenstående fra model 1 Spørgeskema til kommuner, fokusgruppeinterview samt spørgeskema til KOL patienter Model 3 Ovenstående fra model 1 og 2 Ensartet registrering i kommuner Kliniske audits 7

27 Kommende forløbsprogrammer 8

Referat Følgegruppen for forebyggelse

Referat Følgegruppen for forebyggelse Referat Følgegruppen for forebyggelse Tidspunkt: Mandag den 3. oktober 2016, kl. 14.30-16.00 Sted: Mødelokale M2, Praksisenheden, Kokholm 3B, Kolding Deltager: Helle Adolfsen, Sygeplejefaglig direktør,

Læs mere

Referat. Møde i følgegruppen for forebyggelse Mandag den 29. februar 2016 Mødelokale 1515, Regionshuset, Damhaven 12, 7100 Vejle

Referat. Møde i følgegruppen for forebyggelse Mandag den 29. februar 2016 Mødelokale 1515, Regionshuset, Damhaven 12, 7100 Vejle Afdeling: Sundhedssamarbejde og Kvalitet Udarbejdet af: Journal nr.: E-mail: blm@rsyd.dk og iben.lykkeeggertsen@middelfart.dk Dato: 08-03-2016 Telefon: 2920 1212 og 3057 1183 Referat Møde i følgegruppen

Læs mere

Implementeringsplan for tværsektorielt forløbsprogram

Implementeringsplan for tværsektorielt forløbsprogram Implementeringsplan for tværsektorielt forløbsprogram for mennesker med KOL Indledning Region Syddanmark og de 22 kommuner har primo 2017 vedtaget et nyt forløbsprogram for mennesker med kronisk obstruktiv

Læs mere

Dagsorden Følgegruppen for forebyggelse

Dagsorden Følgegruppen for forebyggelse Dagsorden Følgegruppen for forebyggelse Tidspunkt: Mandag den 15. maj 2017, kl. 14.30-17:00 Sted: Mødelokale M4, Praksisenheden, Kokholm 3B, Kolding Deltager: Lis Huge, Sundhedschef, Sundhedsafdelingen,

Læs mere

Sundhedsaftalen Porteføljestyringsværktøj

Sundhedsaftalen Porteføljestyringsværktøj Sundhedsaftalen 2015-2018 Porteføljestyringsværktøj Følgegruppen for forebyggelse Arbejdsgruppen: Arbejdet med udvikling af Nye rammer for nye rammer for kronisk kronisk sygdom sygdom og udviklingen af

Læs mere

Referat Følgegruppen for forebyggelse

Referat Følgegruppen for forebyggelse Referat Følgegruppen for forebyggelse Tidspunkt: Mandag den 3. april 2017, kl. 10.30-12:30 Sted: Mødelokale M4, Praksisenheden, Kokholm 3B, Kolding Deltager: Helle Adolfsen, Sygeplejefaglig direktør, Sygehus

Læs mere

Dagsorden Følgegruppen for forebyggelse

Dagsorden Følgegruppen for forebyggelse Dagsorden Følgegruppen for forebyggelse Tidspunkt: Torsdag den 11. oktober 2018 kl. 8.30-11.00 Sted: Mødelokale 4, Praksisenheden i Kolding (Kokholm 3B) Deltager: Helle Adolfsen, Sygeplejefaglig direktør,

Læs mere

Referat Følgegruppen for forebyggelse

Referat Følgegruppen for forebyggelse Referat Følgegruppen for forebyggelse Tidspunkt: Torsdag 7. marts 2019 kl. 12.00-14.00 Sted: Rådhuset i Middelfart, Mødelokale Ørslev Bjerge, Nytorv 9, 5500 Middelfart Deltager: Helle Adolfsen, Sygeplejefaglig

Læs mere

Følgegruppen for forebyggelse, d Sundhedsaftalen Porteføljestyringsværktøj

Følgegruppen for forebyggelse, d Sundhedsaftalen Porteføljestyringsværktøj Sundhedsaftalen 2015-2018 Porteføljestyringsværktøj 1 Følgegruppen for forebyggelse Opdatering af den Følgegruppen for forebyggelse godkendte eksisterende regionale på møde d 11/10 2018 igangsættelse af

Læs mere

SUNDHEDSAFTALE

SUNDHEDSAFTALE Kommissorium for permanent arbejdsgruppe vedr. Patientrettet forebyggelse og kronisk sygdom Godkendt: Den administrative styregruppe den 27. marts 2015. Bemærkning: Baggrund Region Hovedstaden og kommunerne

Læs mere

Referat Følgegruppen for forebyggelse

Referat Følgegruppen for forebyggelse Referat Følgegruppen for forebyggelse Tidspunkt: Torsdag den 9. februar 2017 kl. 8.30-11.30 Sted: Mødelokale M4, Praksisenheden, Kokholm 3B, Kolding Deltager: Lis Huge (LH), Sundhedschef, Sundhedsafdelingen,

Læs mere

Referat Følgegruppen for forebyggelse

Referat Følgegruppen for forebyggelse Referat Følgegruppen for forebyggelse Tidspunkt: Torsdag den 24. august 2017, kl. 13:30-16:00 Sted: Mødelokale M4, Praksisenheden, Kokholm 3B, Kolding Deltager: Helle Adolfsen, Sygeplejefaglig direktør,

Læs mere

Referat Følgegruppen for forebyggelse

Referat Følgegruppen for forebyggelse Referat Følgegruppen for forebyggelse Tidspunkt: Mandag den 2. oktober 2017, kl. 15.30-17:00 Sted: Adm. 1, Vejle Sygehus Deltager: Karen Skønager, Områdeleder for Sundhed og Integration, Tønder Kommune

Læs mere

Referat Følgegruppen for forebyggelse

Referat Følgegruppen for forebyggelse Referat Følgegruppen for forebyggelse Tidspunkt: Mandag den 10. december 2018 kl. 10.30-12.30 Sted: Mødelokale M2, Praksisenheden i Kolding (Kokholm 3B) Deltager: Helle Adolfsen, Sygeplejefaglig direktør,

Læs mere

Udvikling af tværsektorielt forløbsprogram for mennesker med diabetes

Udvikling af tværsektorielt forløbsprogram for mennesker med diabetes Udvikling af tværsektorielt forløbsprogram for mennesker med diabetes Sagsfremstilling: Det Administrative Kontaktforum besluttede på mødet d. 21. september 2016 at igangsætte udviklingen af det tværsektorielle

Læs mere

Møde i Følgegruppe for Genoptræning og Rehabilitering

Møde i Følgegruppe for Genoptræning og Rehabilitering Journal nr.: Dato: Møde i Følgegruppe for Genoptræning og Rehabilitering Tidspunkt: Den 8. december 2017, kl. 11.30 14.30 Sted: Teglgårdsparken 26, mødelokale 203 Deltagere: Susanne Lauth, sygeplejefaglig

Læs mere

Referat Følgegruppen for forebyggelse

Referat Følgegruppen for forebyggelse Referat Følgegruppen for forebyggelse Tidspunkt: Torsdag d. 24/5 kl. 14.00-17.00 Sted: Mødelokale M2, Kokholm 3, 6000 Kolding Deltager: Helle Adolfsen, Sygeplejefaglig direktør, Sygehus Lillebælt (mødeleder)

Læs mere

Referat Ekstraordinært møde i Følgegruppen for forebyggelse

Referat Ekstraordinært møde i Følgegruppen for forebyggelse Referat Ekstraordinært møde i Følgegruppen for forebyggelse Tidspunkt: Fredag den 9. juni 2017 kl. 13.00-14.30 Sted: Mødelokale K2, Praksisenheden, Kokholm 3B, Kolding Deltager: Helle Adolfsen, Sygeplejefaglig

Læs mere

Møde i Følgegruppen for behandling og pleje

Møde i Følgegruppen for behandling og pleje Møde i Følgegruppen for behandling og pleje Dato: Mandag den 10. oktober 2016 kl. 12.00-15.00 Sted: Mødelokale M6, Praksisenheden i Kolding, Kokholm 3B, 6000 Kolding Deltagere: Birthe Mette Pedersen, Programchef,

Læs mere

Møde i Følgegruppe for Genoptræning og Rehabilitering

Møde i Følgegruppe for Genoptræning og Rehabilitering Afdeling: Faaborg Midtfyn kommune Udarbejdet af: Ulrik Christensen Journal nr.: E mail: uschr@rfmk.dk Dato: 7. februar 2017 Telefon: 7353 6087 Møde i Følgegruppe for Genoptræning og Rehabilitering Tidspunkt:

Læs mere

Følgegruppen for uddannelse og arbejde

Følgegruppen for uddannelse og arbejde Kommissorium for Baggrund Region Syddanmark og de 22 syddanske kommuner har indgået Sundhedsaftalen 2019-2023. Aftalen er godkendt i kommunalbestyrelser og regionsrådet og trådte i kraft den 1. juli 2019.

Læs mere

Kommissorium for Følgegruppen for uddannelse og arbejde

Kommissorium for Følgegruppen for uddannelse og arbejde Kommissorium for Baggrund Region Syddanmark og de 22 syddanske kommuner har indgået Sundhedsaftalen 2019-2023. Aftalen er godkendt i kommunalbestyrelser og regionsrådet og trådte i kraft den 1. juli 2019.

Læs mere

Følgegruppen for forebyggelse, d Sundhedsaftalen Porteføljestyringsværktøj

Følgegruppen for forebyggelse, d Sundhedsaftalen Porteføljestyringsværktøj Sundhedsaftalen 2015-2018 Porteføljestyringsværktøj 1 Følgegruppen for forebyggelse Opdatering af den Efter en behovsafdækning i eksisterende regionale SOF områderne i foråret 2019, godkendte samarbejdsaftale

Læs mere

Møde i Følgegruppen for Genoptræning og Rehabilitering

Møde i Følgegruppen for Genoptræning og Rehabilitering Journal nr.: 15/40526 Dato: 12. januar 2016. Udarbejdet af: Arne Vesth Pedersen E-mail: arne.vesth.pedersen@regionsyddanmark.dk Telefon: 29201104 Referat Møde i Følgegruppen for Genoptræning og Rehabilitering

Læs mere

Møde i Følgegruppen for behandling og pleje

Møde i Følgegruppen for behandling og pleje Møde i Følgegruppen for behandling og pleje Dato: Tirsdag den 4. april 2017 kl. 12.00-15.00 Sted: Mødelokale M2, Praksisenheden i Kolding, Kokholm 3B, 6000 Kolding Deltagere: Birthe Mette Pedersen, Programchef,

Læs mere

Porteføljestyringsværktøj, Følgegruppen for Genoptræning og Rehabilitering. august 2019

Porteføljestyringsværktøj, Følgegruppen for Genoptræning og Rehabilitering. august 2019 Porteføljestyringsværktøj, Følgegruppen for Genoptræning og Rehabilitering august 2019 Farvekoder: Grøn = indsatsen forløber planmæssigt Gul = indsatsen kræver opmærksomhed i følgegruppen/afventer afklaringer

Læs mere

Kommissorium og forretningsorden for SOF-Som i Sønderjylland

Kommissorium og forretningsorden for SOF-Som i Sønderjylland Kommissorium og forretningsorden for SOF-Som i Sønderjylland Læsevejledning: Nærværende kommissorium er udarbejdet med udgangspunkt i udkast til generisk kommissorium for samordningsfora, godkendt på DAK-mødet

Læs mere

Dagsorden Følgegruppen for forebyggelse

Dagsorden Følgegruppen for forebyggelse Dagsorden Følgegruppen for forebyggelse Tidspunkt: Mandag den 4. december 2017, kl. 14.30-17.00 Sted: Mødelokale M4, Praksisenheden, Kokholm 3B, Kolding Deltager: Helle Adolfsen, Sygeplejefaglig direktør,

Læs mere

OVERSIGT OVER SAMARBEJDSAFTALER OG INDSATSER I SUNDHEDSAFTALEN

OVERSIGT OVER SAMARBEJDSAFTALER OG INDSATSER I SUNDHEDSAFTALEN SAMARBEJDSAFTALER Indgået/senest revideret - Utilsigtede hændelser i sektorovergange - IV-behandling med antibiotika i eget hjem - IV-behandling med væske i eget hjem - Lavpotent kemoterapi i eget hjem

Læs mere

Porteføljestyringsværktøj, Følgegruppen for Genoptræning og Rehabilitering. maj 2019

Porteføljestyringsværktøj, Følgegruppen for Genoptræning og Rehabilitering. maj 2019 Porteføljestyringsværktøj, Følgegruppen for Genoptræning og Rehabilitering maj 2019 Farvekoder: Grøn = indsatsen forløber planmæssigt Gul = indsatsen kræver opmærksomhed i følgegruppen/afventer afklaringer

Læs mere

Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen

Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen 1 Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen 2011-2014 Forebyggelse TSG Flowdiagram for selvmordsforebyggelse en opgave fra 2. generations sundhedsaftale, som snart kan færdiggøres. Center for Selvmordsforebyggelse,

Læs mere

SUNDHEDSAFTALE

SUNDHEDSAFTALE Kommissorium for permanent arbejdsgruppe vedr. forebyggelse af indlæggelser og genindlæggelser Godkendt: Den administrative styregruppe den 27. marts 2015 Bemærkning: Baggrund Region Hovedstaden og kommunerne

Læs mere

Møde i Følgegruppe for Genoptræning og Rehabilitering

Møde i Følgegruppe for Genoptræning og Rehabilitering Afdeling: Faaborg Midtfyn kommune Udarbejdet af: Ulrik Christensen Journal nr.: E mail: uschr@rfmk.dk Dato: 26. september 2017 Telefon: 7353 6087 Møde i Følgegruppe for Genoptræning og Rehabilitering Tidspunkt:

Læs mere

Sundhedsbrugerrådet, 13. oktober Sundhedsaftaler i Region Syddanmark

Sundhedsbrugerrådet, 13. oktober Sundhedsaftaler i Region Syddanmark Sundhedsbrugerrådet, 13. oktober 2011 Sundhedsaftaler i Region Syddanmark Krav til sundhedsaftaler Der skal som minimum indgås sundhedsaftaler vedr.: Indlæggelse og udskrivningsforløb Genoptræning Behandlingsredskaber

Læs mere

Sundhedsaftaler

Sundhedsaftaler Sundhedsbrugerrådet 2. juni 2014 Sundhedsaftaler 2015-18 Chefkonsulent Annette Lunde Stougaard, Afd. Sundhedssamarbejde og kvalitet, annette.stougaard@rsyd.dk Sundhedsloven om samarbejdet 3 Regioner og

Læs mere

Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen

Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen 1 Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen 2011-2014 Hjælp til selvmordstruede borgere Der er udarbejdet en oversigt over, hvor sundhedspersonale på tværs af sektorer kan få hjælp til en selvmordtruet

Læs mere

REFERAT. Møde: Implementeringsgruppen for forebyggelse Tidspunkt: 26. april Sted: Lokale , Ørbækvej 100, 5220 Odense SØ

REFERAT. Møde: Implementeringsgruppen for forebyggelse Tidspunkt: 26. april Sted: Lokale , Ørbækvej 100, 5220 Odense SØ REFERAT Møde: Implementeringsgruppen for forebyggelse Tidspunkt: 26. april 2019 10.00-12.00 Sted: Lokale 3.1.56, Ørbækvej 100, 5220 Odense SØ Deltagere Kommuner: Mette Søndergaard Robl, chef, Odense Kommune

Læs mere

Møde i Følgegruppe for Genoptræning og Rehabilitering

Møde i Følgegruppe for Genoptræning og Rehabilitering Afdeling: Faaborg Midtfyn kommune Udarbejdet af: Ulrik Christensen Journal nr.: E mail: uschr@rfmk.dk Dato: 7. februar 2017 Telefon: 7353 6087 Møde i Følgegruppe for Genoptræning og Rehabilitering Tidspunkt:

Læs mere

REFERAT. Implementeringsgruppen for forebyggelse. Tidspunkt: 21. april 2017 kl Sted: Ørbækvej 100, 5220 Odense SØ, lokale 1.1.

REFERAT. Implementeringsgruppen for forebyggelse. Tidspunkt: 21. april 2017 kl Sted: Ørbækvej 100, 5220 Odense SØ, lokale 1.1. REFERAT Møde: Implementeringsgruppen for forebyggelse Tidspunkt: 21. april 2017 kl. 09.00-11.00 Sted: Ørbækvej 100, 5220 Odense SØ, lokale 1.1.65 DELTAGERE Kommuner Mette Søndergaard Robl, chef, Odense

Læs mere

Kommissorium for Følgegruppen for behandling og pleje

Kommissorium for Følgegruppen for behandling og pleje Kommissorium for Baggrund Region Syddanmark og de 22 syddanske kommuner har indgået Sundhedsaftalen 2019-2023. Aftalen er godkendt i kommunalbestyrelser og regionsrådet og trådte i kraft den 1. juli 2019.

Læs mere

Møde i Følgegruppen for behandling og pleje

Møde i Følgegruppen for behandling og pleje Møde i Følgegruppen for behandling og pleje Dato: Mandag den 8. oktober 2018 kl. 12.00-15.00 Sted: Mødelokale M4, Praksisenheden i Kolding, Kokholm 3B, 6000 Kolding Deltagere: Eva Nielsen, Sygeplejefaglig

Læs mere

Referat Følgegruppen for forebyggelse

Referat Følgegruppen for forebyggelse Referat Følgegruppen for forebyggelse Tidspunkt: Onsdag den 29. august 2018 kl. 10.00-12.00 Sted: Direktionens mødelokale, Kolding Sygehus, 6000 Kolding Deltager: Helle Adolfsen, Sygeplejefaglig direktør,

Læs mere

Referat. Møde: Implementeringsgruppen for forebyggelse Tidspunkt: 13. april 2018 kl Sted: OUH Patienthotellet 8. sal Syd.

Referat. Møde: Implementeringsgruppen for forebyggelse Tidspunkt: 13. april 2018 kl Sted: OUH Patienthotellet 8. sal Syd. Referat Møde: Implementeringsgruppen for forebyggelse Tidspunkt: 13. april 2018 kl. 9.00-11.00 Sted: OUH Patienthotellet 8. sal Syd Deltagere Kommuner: Mette Søndergaard Robl, chef, Odense Kommune (næstformand)

Læs mere

Sundheds it under sundhedsaftalen

Sundheds it under sundhedsaftalen Sundheds it under sundhedsaftalen Et sammenhængende og borger nært sundhedsvæsen forudsætter hurtig præcis kommunikation mellem de forskellige aktører. Målsætningen i sundhedsaftalen for 2008 2010 (Gl.

Læs mere

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Morsø Kommune er 2 politiske repræsentanter

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Morsø Kommune er 2 politiske repræsentanter Krav 6. Hvordan parterne følger op på aftalen. Der er indgået følgende aftaler om organisering af opfølgningen af sundhedsaftalerne. Målsætningen er en sammenhængende opgavefordeling mellem de involverede

Læs mere

Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling

Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling Opmærksomhedspunkt Overordnet Forebyggelse (organisatorisk placering) Nedsat udviklingsgrupper

Læs mere

Referat fra møde i Følgegruppen for økonomi, kvalitet og effekt

Referat fra møde i Følgegruppen for økonomi, kvalitet og effekt Journal nr.: 16/10940 Dato: 28. december 2016. Udarbejdet af: Annette Weng E-mail: avw @rsyd.dk Telefon: 29201007 Referat fra møde i Følgegruppen for økonomi, kvalitet og effekt Tidspunkt: Den 16. december

Læs mere

Referat af møde i Følgegruppen for økonomi, kvalitet og effekt

Referat af møde i Følgegruppen for økonomi, kvalitet og effekt Journal nr.: 16/10940 Dato: 13. februar 2017. Udarbejdet af: Helle Marie Sejr Bentsen og Morten Jessen-Hansen E-mail: helle.marie.sejr.bentsen@rsyd.dk mjh@aabenraa.dk Telefon: 51709731 Referat af møde

Læs mere

Det Administrative Kontaktforum

Det Administrative Kontaktforum Det Administrative Kontaktforum Referat Mødedato: Torsdag den 29. marts 2012 Mødetidspunkt: 13:00-15:00 Mødelokale: Mødeværelse 6 Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle Deltagere: Helene Bækmark (Næstformand),

Læs mere

Det Administrative Kontaktforum

Det Administrative Kontaktforum Det Administrative Kontaktforum Referat Mødedato: Fredag den 27. januar 2017 Mødetidspunkt: 13:00 til 16:00 Mødelokale: Mødelokale 4 Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle Deltagere: Arne Nikolajsen,

Læs mere

Sundhedsaftalen Porteføljestyringsværktøj

Sundhedsaftalen Porteføljestyringsværktøj Sundhedsaftalen 2015-2018 Porteføljestyringsværktøj Status på indsatsen Milepæle 1 Følgegruppen for behandling og pleje IT-understøttelse og elektronisk kommunikation Revision af forløbene Igangværende.

Læs mere

Status på forløbsprogrammer 2014

Status på forløbsprogrammer 2014 Dato 19-12-2014 Sagsnr. 4-1611-8/14 kiha fobs@sst.dk Status på forløbsprogrammer 2014 Introduktion I dette notat beskrives den aktuelle status på udarbejdelsen og implementeringen af forløbsprogrammer

Læs mere

Referat Følgegruppen for forebyggelse

Referat Følgegruppen for forebyggelse Referat Følgegruppen for forebyggelse Tidspunkt: Fredag d. 13. april 2018, kl. 08.30-10.30 Sted: Regionshuset, Vejle Deltager: Helle Adolfsen, Sygeplejefaglig direktør, Sygehus Lillebælt (mødeleder) Margit

Læs mere

Faaborg-Midtfyn Kommunes høringssvar til udkast til sundhedsaftale 2015-2018

Faaborg-Midtfyn Kommunes høringssvar til udkast til sundhedsaftale 2015-2018 Faaborg-Midtfyn Kommunes høringssvar til udkast til sundhedsaftale 2015-2018 Faaborg-Midtfyn Kommune hilser høringsversionen af Sundhedsaftalen 2015-2018 for Region Syddanmark velkommen og anerkender det

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 1 Forebyggelse 070314 Generel indledning. I 2014 skal kommuner og regioner

Læs mere

REFERAT. Implementeringsgruppen for forebyggelse. Tidspunkt: 16. juni 2017 kl Sted: Ørbækvej 100, 5220 Odense SØ, lokale 1.1.

REFERAT. Implementeringsgruppen for forebyggelse. Tidspunkt: 16. juni 2017 kl Sted: Ørbækvej 100, 5220 Odense SØ, lokale 1.1. REFERAT Møde: Implementeringsgruppen for forebyggelse Tidspunkt: 16. juni 2017 kl. 10.00-12.00 Sted: Ørbækvej 100, 5220 Odense SØ, lokale 1.1.46 DELTAGERE Kommuner Mette Søndergaard Robl, forløbschef,

Læs mere

Den justerede Nordjyske Kronikermodel

Den justerede Nordjyske Kronikermodel Den justerede Nordjyske Kronikermodel Forudsætningerne Sundhedskoordinationsudvalget godkendte på sit møde den 31. august den justerede Nordjyske Kronikermodel. Uændrede forudsætninger for det tværsektorielle

Læs mere

REFERAT. Implementeringsgruppen for forebyggelse. Tidspunkt: 8. februar 2017 kl Sted: Ørbækvej 100, 5220 Odense SØ, lokale 1.1.

REFERAT. Implementeringsgruppen for forebyggelse. Tidspunkt: 8. februar 2017 kl Sted: Ørbækvej 100, 5220 Odense SØ, lokale 1.1. REFERAT Møde: Implementeringsgruppen for forebyggelse Tidspunkt: 8. februar 2017 kl. 15.00-17.00 Sted: Ørbækvej 100, 5220 Odense SØ, lokale 1.1.65 DELTAGERE Kommuner Mette Søndergaard Robl, chef, Odense

Læs mere

Krav 5. Sundhedskoordinationsudvalget Kommunal/regionale politiske styregrupper

Krav 5. Sundhedskoordinationsudvalget Kommunal/regionale politiske styregrupper Krav 5. Hvordan parterne følger op på aftalen. Der er indgået følgende aftaler om organisering af opfølgningen af sundhedsaftalerne. Målsætningen er en sammenhængende opgavefordeling mellem de involverede

Læs mere

Referat. Svendborg Kommune

Referat. Svendborg Kommune Referat Møde: Implementeringsgruppen for forebyggelse Tidspunkt: 23. februar 2018 kl. 9.00-11.00 Sted: OUH Patienthotellet 8. sal Syd Deltagere Kommuner: Mette Søndergaard Robl, chef, Odense Kommune (næstformand)

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering 070314 Generel indledning.

Læs mere

Sundhedsdirektørernes Forretningsudvalg. Tid 25. maj 2018, kl Sted Regionshuset, Niels Bohrs Vej 30, 9220 Aalborg Ø.

Sundhedsdirektørernes Forretningsudvalg. Tid 25. maj 2018, kl Sted Regionshuset, Niels Bohrs Vej 30, 9220 Aalborg Ø. Dokument: Neutral titel Møde Sundhedsdirektørernes Forretningsudvalg Tid 25. maj 2018, kl. 09.30-11.30 Sted Regionshuset, Niels Bohrs Vej 30, 9220 Aalborg Ø. Deltagere Leif Serup (Hjørring Kommune) Formand

Læs mere

Møde i Følgegruppe for Genoptræning og Rehabilitering

Møde i Følgegruppe for Genoptræning og Rehabilitering Afdeling: Faaborg Midtfyn kommune Udarbejdet af: Ulrik Christensen Journal nr.: E mail: uschr@rfmk.dk Dato: 15. maj 2017 Telefon: 7353 6087 Møde i Følgegruppe for Genoptræning og Rehabilitering Tidspunkt:

Læs mere

Helen Fuglsang Kock, sundhedsfaglig konsulent, Gladsaxe Kommune

Helen Fuglsang Kock, sundhedsfaglig konsulent, Gladsaxe Kommune REFERAT Møde i: Dato: Arbejdsgruppen vedr. patientrettet forebyggelse og kronisk sygdom Onsdag den 13. december Kl.: 9-11 (kommunalt formøde fra 8-9) Sted: Regionsgården, Hillerød, mødelokale H4) Deltagere:

Læs mere

Patientrettet forebyggelse og kronisk sygdom: Afrapportering 2015 og Årsplan 2016

Patientrettet forebyggelse og kronisk sygdom: Afrapportering 2015 og Årsplan 2016 Patientrettet forebyggelse og kronisk sygdom: Afrapportering 2015 og Årsplan 2016 Afrapportering af fremdriften. Arbejdsgruppen skal inden årets udgang afrapportere fremdriften til den administrative styregruppe.

Læs mere

Møde i det administrative kontaktforum

Møde i det administrative kontaktforum Område: Sundhedsområdet Afdeling: Afdelingen for Sundhedssamarbejde og Kvalitet Journalnr.: 11/33268 Dato: 30. januar 2011 Udarbejdet af: Betina Simonsen E-mail: betina.simonsen@regionsyddanmark.dk Telefon:

Læs mere

Indsats/opgave/projekt Status på indsatsen Milepæle[1] Forventes at være klar til fremlæggelse for SKU/DAK

Indsats/opgave/projekt Status på indsatsen Milepæle[1] Forventes at være klar til fremlæggelse for SKU/DAK være behandling og pleje Prioriterede indsatser Videreudvikling af SAM:BO ift. DAK besluttede på møde den 15. juni 2016 at nedsætte en arbejdsgruppe, som skulle socialpsykiatri videreudvikle SAM:BO i forhold

Læs mere

Det Administrative Kontaktforum

Det Administrative Kontaktforum Det Administrative Kontaktforum Dagsorden Mødedato: Fredag den 27. januar 2017 Mødetidspunkt: 13:00 til 16:00 Mødelokale: Mødelokale 4 Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle Deltagere: Arne Nikolajsen,

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 4 Sundheds-IT og digitale arbejdsgange 070314

Læs mere

REFERAT. Møde: SOF-OUH Tidspunkt: 30. november 2016 kl Sted: Ørbækvej 100, 5220 Odense SØ, lokale DELTAGERE

REFERAT. Møde: SOF-OUH Tidspunkt: 30. november 2016 kl Sted: Ørbækvej 100, 5220 Odense SØ, lokale DELTAGERE REFERAT Møde: SOF-OUH Tidspunkt: 30. november 2016 kl. 14.30-16.30 Sted: Ørbækvej 100, 5220 Odense SØ, lokale 1.1.65 DELTAGERE Jan Lindegaard, ældre- og handicapchef, Odense Kommune (formand) Anne Højmark

Læs mere

Kommissorium for Styregruppen for Sundhedsaftalen i Horsens-klyngen

Kommissorium for Styregruppen for Sundhedsaftalen i Horsens-klyngen Kommissorium for Styregruppen for Sundhedsaftalen 2015-2018 i Horsens-klyngen Dette kommissorium beskriver den overordnede ramme for det tværsektorielle samarbejde mellem hospital, kommune og praktiserende

Læs mere

Syddanmark. Status, per medio oktober, på implementering af screenings- og forløbsvejledningen

Syddanmark. Status, per medio oktober, på implementering af screenings- og forløbsvejledningen Årlig status vedr. forløbskoordinatorfunktioner Status sendes til Danske Regioner (nch@regioner.dk) og KL (kmm@kl.dk) én gang årligt d. 15. november 2013-2015. Status i Region Syddanmark pr. 15. nov. 2014

Læs mere

Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje

Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje Generel indledning. I 2014 skal kommuner og regioner jfr. Sundhedslovens 205 indgå nye sundhedsaftaler, som skal fremsendes

Læs mere

ÅRLIG STATUS TIL DEN ADMINISTRATIVE STYREGRUPPE 2011

ÅRLIG STATUS TIL DEN ADMINISTRATIVE STYREGRUPPE 2011 ÅRLIG STATUS TIL DEN ADMINISTRATIVE STYREGRUPPE 2011 Status fra: Koordineringsgruppe for indlæggelse og udskrivning Kontaktperson: Regional tovholder for sundhedsaftalen om indlæggelse og udskrivning Ole

Læs mere

Det Administrative Kontaktforum

Det Administrative Kontaktforum Det Administrative Kontaktforum REFERAT Mødedato: Tirsdag den 26. juni 2012 Mødetidspunkt: 13:00 til 15:00 Mødelokale: Mødeværelse 6 Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle Deltagere: Helene Bækmark (Næstformand),

Læs mere

Referat af møde i Sundhedsaftalens Porteføljestyregruppe 26. marts 2015 kl

Referat af møde i Sundhedsaftalens Porteføljestyregruppe 26. marts 2015 kl Referat af møde i Sundhedsaftalens Porteføljestyregruppe 26. marts 2015 kl. 14-16 Mødedeltagere Porteføljestyregruppen Inge Kjær Andersen, Klynge Syd Vibeke Olesen, Klynge Midt Anne Fink, Klynge Vest Lisbeth

Læs mere

Referat fra møde i arbejdsgruppen vedr. genoptræning den 3. september 2015

Referat fra møde i arbejdsgruppen vedr. genoptræning den 3. september 2015 Regionshuset Viborg Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Referat fra møde i arbejdsgruppen vedr. genoptræning den 3. september 2015 Deltagere:

Læs mere

Det Administrative Kontaktforum

Det Administrative Kontaktforum Det Administrative Kontaktforum Formandsbeslutning Mødedato: Torsdag den 20. september 2012 Mødetidspunkt: Mødet blev aflyst Mødelokale: Sinatur Hotel Haraldskær Skibetvej 140 7100 Vejle Deltagere: Helene

Læs mere

Strategien for den sammenhængende indsats på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet.

Strategien for den sammenhængende indsats på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet. Sundhedsstyrelsens konference: Sundhedsaftalerne arbejdsdeling, sammenhæng og kvalitet Axelborg den 2. november 2007. Strategien for den sammenhængende indsats på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet.

Læs mere

Område: Sundhedsstaben og Fælleskommunalt Sundhedssekretariat Dato: 28. februar 2013

Område: Sundhedsstaben og Fælleskommunalt Sundhedssekretariat Dato: 28. februar 2013 Område: Sundhedsstaben og Fælleskommunalt Sundhedssekretariat Dato: 28. februar 2013 Som led i satspuljeaftalen for 2012-2015 blev der afsat i alt 200,4 mio. kr. til en national handlingsplan for den ældre

Læs mere

Afrapportering fra arbejdsgruppen for behandlingsredskaber og hjælpemidler.

Afrapportering fra arbejdsgruppen for behandlingsredskaber og hjælpemidler. Afrapportering fra arbejdsgruppen for behandlingsredskaber og hjælpemidler. Indstilling til styregruppen for grundaftaler Arbejdsgruppen for behandlingsredskaber og hjælpemidler indstiller til styregruppen

Læs mere

Møde i Følgegruppe for Genoptræning og Rehabilitering

Møde i Følgegruppe for Genoptræning og Rehabilitering Journal nr.: Dato: 31. marts 2016. Referat Møde i Følgegruppe for Genoptræning og Rehabilitering Tidspunkt: Den 25. april 2016, kl. 14.00-17.00 Sted: Regionshuset, Damhaven 12, Vejle, mødelokale 3 Deltagere:

Læs mere

Referat af drøftelserne under det enkelte dagsordenspunkt er anført i kursiv.

Referat af drøftelserne under det enkelte dagsordenspunkt er anført i kursiv. Referat af møde i Følgegruppe for genoptræning Torsdag 5. september 2013 kl. 10.00 15.00 Regionshuset Vejle, mødelokale 6 Kommunalt formøde kl. 9.00-9.45 Deltagere: Kommunale deltagere Asger Kudahl, Odense

Læs mere

Temadrøftelse - Sundhedsaftalen Det Administrative Kontaktforum Vejle, den 21. marts 2018

Temadrøftelse - Sundhedsaftalen Det Administrative Kontaktforum Vejle, den 21. marts 2018 Temadrøftelse - Sundhedsaftalen 2019-2022 Det Administrative Kontaktforum Vejle, den 21. marts 2018 Disposition Status på arbejdet med Sundhedsaftalen 2015-2018 Vejledning og bekendtgørelse for Sundhedsaftalen

Læs mere

Ærø Kommune. OUH Odense Universitetshospital og Svendborg Sygehus REFERAT

Ærø Kommune. OUH Odense Universitetshospital og Svendborg Sygehus REFERAT REFERAT Møde: Implementeringsgruppen for forebyggelse Tidspunkt: 22. februar 2019 10.00-12.00 Sted: Lokale 2.s.50, Ørbækvej 100, 5220 Odense SØ Deltagere r: René Tækker Clausen, konsulent, Langeland Lisbeth

Læs mere

Referat møde i Følgegruppen for økonomi, kvalitet og effekt

Referat møde i Følgegruppen for økonomi, kvalitet og effekt Afdeling: Tværsektorielt samarbejde Udarbejdet af: Magnus Falby Journal nr.: 16/10 940 E-mail: magnus.falby@rsyd.dk Dato: 18. december 2017 Telefon: 5170 9732 møde i Følgegruppen for økonomi, kvalitet

Læs mere

MØDETIDSPUNKT MØDESTED MEDLEMMER. Sundhedskoordinationsudvalget 13-05-2015 09:00. Mødelokale på regionsgården

MØDETIDSPUNKT MØDESTED MEDLEMMER. Sundhedskoordinationsudvalget 13-05-2015 09:00. Mødelokale på regionsgården BESLUTNINGER Sundhedskoordinationsudvalget - mødesager Sundhedskoordinationsudvalget MØDETIDSPUNKT 13-05-2015 09:00 MØDESTED Mødelokale på regionsgården MEDLEMMER Formand Per Seerup Knudsen Næstformand

Læs mere

Forslag til ny organisering af det tværsektorielle samarbejde om sundhed

Forslag til ny organisering af det tværsektorielle samarbejde om sundhed Forslag til ny organisering af det tværsektorielle samarbejde om sundhed I regi af sundhedsaftalen har kommunerne, regionen og almen praksis opbygget en samarbejdsorganisation, der har kunnet løse en række

Læs mere

Videreudvikling af Sam:Bo tankegangen i relation til arbejdsmarkedsområdet

Videreudvikling af Sam:Bo tankegangen i relation til arbejdsmarkedsområdet Område: Sundhed Afdeling: Tværsektorielt Sundhedssamarbejde Journal nr.: Dato: 6. juni 2016 Udarbejdet af: Christine Lund Momme E-mail: clm@rsyd.dk Telefon: 76631318 Videreudvikling af Sam:Bo tankegangen

Læs mere

Porteføljestyringsværktøj, Følgegruppen for Genoptræning og Rehabilitering. August 2018

Porteføljestyringsværktøj, Følgegruppen for Genoptræning og Rehabilitering. August 2018 Porteføljestyringsværktøj, Følgegruppen for Genoptræning og Rehabilitering August 2018 Farvekoder: Grøn = indsatsen forløber planmæssigt Gul = indsatsen kræver opmærksomhed i følgegruppen/afventer afklaringer

Læs mere

Tids- og aktivitetsplan

Tids- og aktivitetsplan Tids- og aktivitetsplan Tid Aktivitet opgaver Inden første møde i temagruppe Opgaver: - oversigt over opgaver/aftaleområder -tjekliste - screening af nuværende aftale Uge 4-7 1. møde i temagruppen -arbejdsform/proces

Læs mere

Rammerne for udvikling af Sundhedsaftalen. v/ Kontorchef, Alice Morsbøl og kontorchef, Charlotte Larsen

Rammerne for udvikling af Sundhedsaftalen. v/ Kontorchef, Alice Morsbøl og kontorchef, Charlotte Larsen Rammerne for udvikling af Sundhedsaftalen v/ Kontorchef, Alice Morsbøl og kontorchef, Charlotte Larsen Overordnede grundvilkår, bekendtgørelse og vejledning Én sundhedsaftale pr. region Udgangspunkt i

Læs mere

Sundhedsaftalen

Sundhedsaftalen Punkt 2. Sundhedsaftalen 2015-2018 2014-40284 Sundheds- og Kulturudvalget, Ældre- og Handicapudvalget, Familie- og Socialudvalget og Beskæftigelsesudvalget indstiller, at byrådet godkender Sundhedsaftalen

Læs mere

Møde i Følgegruppen for behandling og pleje

Møde i Følgegruppen for behandling og pleje Møde i Følgegruppen for behandling og pleje Dato: Tirsdag den 21. februar 2017 kl. 9.00-12.00 Sted: Mødelokale M2, Praksisenheden i Kolding, Kokholm 3B, 6000 Kolding Deltagere: Birthe Mette Pedersen, Programchef,

Læs mere

Kommissorium for servicetjek af genoptrænings- og rehabiliteringsindsatserne for personer med erhvervet hjerneskade

Kommissorium for servicetjek af genoptrænings- og rehabiliteringsindsatserne for personer med erhvervet hjerneskade Dato 06-02-2017 N Kommissorium for servicetjek af genoptrænings- og rehabiliteringsindsatserne for personer med erhvervet hjerneskade Indledning Der skal gennemføres et servicetjek af genoptrænings- og

Læs mere

Sundhedsaftaler fra stafet til samarbejde og samtidighed

Sundhedsaftaler fra stafet til samarbejde og samtidighed Sundhedsaftaler fra stafet til samarbejde og samtidighed Seminar for DS-ILPS mandag den 12. marts 2018 Lene Olesen og Elisabeth Skibsted, Sundhedsstyrelsen Agenda Sundhedsaftaler fra stafet til samarbejde

Læs mere

Foreningen af Kliniske Diætisters høringssvar vedrørende Vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler revision 2013.

Foreningen af Kliniske Diætisters høringssvar vedrørende Vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler revision 2013. København, den 25. november 2013 Foreningen af Kliniske Diætisters høringssvar vedrørende Vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler revision 2013. Foreningen af Kliniske Diætister (FaKD)

Læs mere

Årsrapport 2015 Fælleskommunalt Sundhedssekretariat

Årsrapport 2015 Fælleskommunalt Sundhedssekretariat ÅRSRAPPORT 2015 Side 1 af 5 Årsrapport 2015 Fælleskommunalt Sundhedssekretariat Fælleskommunalt Sundhedssekretariat har primære formål og opgaver for de 22 medlemskommuner at: 1. Understøtte Sundhedsstrategisk

Læs mere

Referat af møde i SOF-OUH

Referat af møde i SOF-OUH af møde i SOF-OUH Tidspunkt: 7. juni 2018, kl. 14.00-16.00 Sted: Ørbækvej 100, Lokale 3.s.54 (Fløj III, stuen) Deltagere Anette Pedersen, Oversygeplejerske, Hjertemedicinsk Afd. B, OUH (formand for IPG

Læs mere

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Kommunen er Orla Kastrup Kristensen og Gert

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Kommunen er Orla Kastrup Kristensen og Gert Krav 3. Hvordan parterne følger op på aftalen Der er indgået følgende aftaler om organisering af opfølgningen af sundhedsaftalerne. Målsætningen er en sammenhængende opgavefordeling mellem de involverede

Læs mere