Smag på reklamen - analyse og fortolkning

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Smag på reklamen - analyse og fortolkning"

Transkript

1 Side: 1/10 Smag på reklamen - analyse og fortolkning Forfattere: Lisa Hansen Redaktør: Thomas Brahe Faglige temaer: Reklamer Kompetenceområder: Læsning, Fortolkning Introduktion: I denne aktivitet skal eleverne arbejde med tv-reklamer og smag. Målet med aktiviteten er, at eleverne bliver bevidste om, hvordan tv-reklamer kan appellere til vores smagssans og smagsoplevelser, særligt igennem sproglige virkemidler såsom symbolik, metaforer, rim m.v. Herigennem får eleverne mulighed for at skærpe deres kritiske bevidsthed og evne til at forholde sig til tv-reklamer i forhold til smag. Eleverne skal først se på nogle reklameeksempler, hvorefter de selv skal finde og undersøge en reklame, der beskæftiger sig med smag.

2 Side: 2/10 Aktivitets-overview 1 Skriv følgende sætninger på tavlen, så de står under hinanden: a. b. c. Smagen af god tid Smagen, du aldrig vokser fra Smager, så fuglene synger 2 Drøft herefter udsagnene med eleverne i plenum. Spørg eleverne, hvad de tror, disse sætninger hører til (hvad er de en del af?), og hvad sætningerne får dem til at tænke på. Spørg i dialogen også ind til ordet smag og hvilke ordklasser, det bruges i. Drøft dette i samspil med, at I ser reklamerne (dette eksemplificeres i dialogforslaget). Se følgende dialogforslag for inspiration til dialog (heri findes links til reklamerne også): 3 Fortæl eleverne kort om reklamer og sprog i relation til smag. Henvis eventuelt til de forrige aktiviteter mht. sprog i forløbet, såfremt I har været igennem disse. Det er vigtigt, at eleverne får en klar forståelse for, hvordan sproget om smag har en betydning i reklamer -> Hvorfor I/de skal undersøge sproget om smag i reklamer. 4 I fællesskab med eleverne drøftes derefter reklamegenren, genrekoderne og reklamegenrens relation til smag/smagsoplevelser. I nedenstående dialogforslag gennemgås disse elementer, og derudover henvises der i øvrigt til det uddybende afsnit. 5 Lad herefter eleverne selv gå på opdagelse i reklamer og smag. Del eleverne ind i par. Fortæl dem, at de nu selv skal finde eksempler på reklamer, der forsøger at appellere til smagssansen og smagsoplevelser på youtube. De må gerne finde reklamer, hvor ordet smag ikke bliver brugt (jf. de tre eksempler), men reklamen skal på en eller anden måde appellere til smagssansen. 6 Fortæl eleverne, at de meget kort skal præsentere deres valgte reklameeksempel for klassen, og kort fortælle, hvorfor de har valgt den specifikke reklame, samt hvordan reklamen appellerer til smag/smagsoplevelser. Giv eleverne minutter til dette. Imens eleverne arbejder, bevæger du (læreren) dig rundt imellem parrene, og svarer på spørgsmål og observerer. Hvis der er elever, som har svært ved at finde en reklame, kan du stilladsere deres arbejdsproces ved at bede dem kigge på fx reklamer for Arla mælk, Kinder Pingui eller Mælkesnitte, eller Dr. Oetker frysepizza. Nedenstående punkter viser de primære kriterier,

3 Side: 3/10 som eleverne skal gå ud fra, når de skal vælge et eksempel. Skriv eventuelt dette på tavlen, så det er synligt for eleverne: Reklamen skal indeholde beskrivelser, der refererer til smagen på produktet. Det kan være konkrete beskrivelser, der henvender sig til selve den sanselige smagsoplevelse eller beskrivelser, der henvender sig til smagsoplevelser. Derudover skal reklamen appellere til smag og smagsoplevelser via lyd, billeder og symboler. 7 Lad herefter eleverne vise deres valgte reklame for resten af klassen og derefter fortælle, hvorfor de har valgt den, og hvilke beskrivelser/billeder/lyd der appellerer til smagssansen. 8 Afslut aktiviteten med en klassediskussion: Er reklamer for madvarer med til at påvirke smagsoplevelsen? Se nedenstående dialogforslag med inspiration til diskussionsspørgsmål. Aktivitet med dialogoplæg og billeder 1 Skriv følgende sætninger på tavlen, så de står under hinanden: a. b. c. Smagen af god tid Smagen, du aldrig vokser fra Smager, så fuglene synger 2 Drøft herefter udsagnene med eleverne i plenum. Spørg eleverne, hvad de tror, disse sætninger hører til (hvad er de en del af?), og hvad sætningerne får dem til at tænke på. Spørg i dialogen også ind til ordet smag og hvilke ordklasser, det bruges i. Drøft dette i samspil med, at I ser reklamerne (dette eksemplificeres i dialogforslaget). Se følgende dialogforslag for inspiration til dialog (heri findes links til reklamerne også): Hvad kunne disse sætninger beskrive? Hvor kunne de optræde è I en novelle? I en artikel? (Hvis eleverne ikke kan gætte, at det er fra tv-reklamer, skal de ledes derhen, så alle elever ved, at I nu taler om tv-reklamer) Hvilke smage kommer I til at tænke på, når I hører den første sætning? Hvilke smagsassociationer får I? Hvad kunne det være en reklame for? (Nogle elever kender den måske).

4 Side: 4/10 Hvordan smager god tid? Er det sødt, er det salt eller noget tredje? -> Reklamen er for Merrild kaffe Hvorfor tror I, at en kaffereklame beskæftiger sig med smagen af god tid? -> Lad os se reklamen: Efter I har set reklamen: Hvilken sammenhæng skaber reklamen mellem god tid og smag? Hvilke smage forsøger reklamen at få os til at tænke på? Kom gerne med eksempler fra reklamen der viser dette. Lad os kigge nærmere på den næste: smagen du aldrig vokser fra -> Hvilke smagsassociationer får I, når I hører denne sætning? Hvilke smage kommer I til at tænke på? Er der nogle særlige smage I forbinder med jeres barndom? Er der nogle smage I aldrig vokser fra? Hvad kunne denne sætning være med til at reklamere for? Sætningen er en del af en reklame for 3-stjernet pålæg -> Lad os se reklamen:

5 Side: 5/10 Efter I har set reklamen: Hvilke smage forsøger reklamen at få os til at tænke på? Hvilke andre elementer bruger reklamen til at fremhæve smagsoplevelsen med? (Her tænkes der bl.a. på den meget diskrete lyd af salatbladet der knaser, og lyden af læreren der siger uhhm imens hun spiser) Lad os kigge på den sidste sætning: Smager så fuglene synger è Hvilke smagsassociationer får I, når I hører denne sætning? Hvilken ordklasse hører smager til i denne sammenhæng (verbum)? Hvordan adskiller det sig fra den ordklasse som smag bruges i, i de to foregående eksempler (subjekt)? Har det nogen betydning, om ordet er et subjekt eller et verbum? Hvilke smage kommer I til at tænke på, når I hører sætningen? Hvad kunne denne sætning være med til at reklamere for? Sætningen er en del af en reklame for Bähncke -> Lad os se reklamen:

6 Side: 6/10 Hvilke andre sætninger bruges der i sangen om smagen af produktet? 3 Fortæl eleverne kort om reklamer og sprog i relation til smag. Henvis eventuelt til de forrige aktiviteter mht. sprog i forløbet, såfremt I har været igennem disse. Det er vigtigt, at eleverne får en klar forståelse for, hvordan sproget om smag har en betydning i reklamer -> Hvorfor I/de skal undersøge sproget om smag i reklamer. Efter at vi nu har kigget nærmere på sproget i de tre eksempler, bliver det tydeligt, at sproget, som bruges til at appellere til vores smag og smagsoplevelser, kan have en stor indvirkning på, hvordan vi opfatter en specifik reklame. Ved at kigge nærmere på sproget i reklamer, der handler om smag, kan vi blive mere bevidste om, hvad afsenderen ønsker at fremkalde hos modtageren. Reklamen har jo den udfordring, at den skal beskrive og reklamere for en smag på et produkt uden at kunne give os (modtagerne/forbrugerne) den rigtige smagsoplevelse. Det er jo en rigtig stor udfordring, når det netop er smagsfaktoren, der skal være med at sælge produktet, og derfor også er det, afsenderen vælger at fokusere på. Derfor får sproget (sammen med billede og lyd) en betydningsbærende rolle i forhold til at kommunikere smagen og smagsoplevelsen på bedst muligt vis. Det er netop derfor, vi kigger på reklamernes sprog om smag. fordi vi på denne måde kan blive i stand til at forholde os til reklamer på en undersøgende og kritisk måde. 4 I fællesskab med eleverne drøftes derefter reklamegenren, genrekoderne og reklamegenrens relation til smag/smagsoplevelser. I nedenstående dialogforslag gennemgås disse elementer, og derudover henvises der i øvrigt til det uddybende afsnit.

7 Side: 7/10 Godt, I kender jo selvfølgelig alle sammen til reklamegenren, også de reklamer der vises i tv ikke sandt? Hvad er en reklame så egentlig? (her må eleverne meget gerne komme med bud) è En reklame er en måde at kommunikere på. Afsenderen af reklamen ønsker at overbevise sin modtager om noget. I vores tilfælde arbejder vi med tv-reklamer; en tv-reklame er en kort film med et salgsbudskab, og derfor forsøger den at overbevise modtageren om at købe et produkt. Derfor indeholder reklamer særlige virkemidler, der bidrager til reklamens måde at argumentere på. Sådanne virkemidler kan fx være sproglige virkemidler, hvilket er det, vi har kigget på med de tre eksempler. En tv-reklame består af mange elementer, som vi kan kigge nærmere på, når vi undersøger dem. Det kan fx være: billeder og typografi (altså hvordan ser den skrevne tekst egentlig ud), ordvalg og argumentation, hvilken livsstil appellerer reklamen til, kamera (vinkler, afstande, bevægelser, klipning/overgange), lyd. Som jeg tidligere (i forrige dialogforslag) nævnte, kan tv-reklamerne være udfordret, når de skal reklamere for noget hvor smagen er vigtig, fordi de ikke kan give modtageren den konkrete smagsoplevelse. Men fordi reklamen har så mange andre virkemidler at trække på (fx de sproglige eller andre af dem jeg lige har nævnt), kan de stadig give modtageren en nær-smagsoplevelse, hvilken også er meget effektfuld. Tv-reklamerne tager også nøje hensyn til de aktuelle krav, der er på spil i samfundet è fx har der i de senere år været meget fokus på friske råvarer, hvilket afspejler sig i reklamerne, som netop fremhæver friskhed. 5 Lad herefter eleverne selv gå på opdagelse i reklamer og smag. Del eleverne ind i par. Fortæl dem, at de nu selv skal finde eksempler på reklamer, der forsøger at appellere til smagssansen og smagsoplevelser på youtube. De må gerne finde reklamer, hvor ordet smag ikke bliver brugt (jf. de tre eksempler), men reklamen skal på en eller anden måde appellere til smagssansen. 6 Fortæl eleverne, at de meget kort skal præsentere deres valgte reklameeksempel for klassen, og kort fortælle, hvorfor de har valgt den specifikke reklame, samt hvordan reklamen appellerer til smag/smagsoplevelser. Giv eleverne minutter til dette. Imens eleverne arbejder, bevæger du (læreren) dig rundt imellem parrene, og svarer på spørgsmål og observerer. Hvis der er elever, som har svært ved at finde en reklame, kan du stilladsere deres arbejdsproces ved at bede dem kigge på fx reklamer for Arla mælk, Kinder Pingui eller Mælkesnitte, eller Dr. Oetker frysepizza. Nedenstående punkter viser de primære kriterier, som eleverne skal gå ud fra, når de skal vælge et eksempel. Skriv eventuelt dette på tavlen, så det er synligt for eleverne: Reklamen skal indeholde beskrivelser, der refererer til smagen på produktet. Det kan

8 Side: 8/10 være konkrete beskrivelser, der henvender sig til selve den sanselige smagsoplevelse eller beskrivelser, der henvender sig til smagsoplevelser. Derudover skal reklamen appellere til smag og smagsoplevelser via lyd, billeder og symboler. 7 Lad herefter eleverne vise deres valgte reklame for resten af klassen og derefter fortælle, hvorfor de har valgt den, og hvilke beskrivelser/billeder/lyd der appellerer til smagssansen. 8 Afslut aktiviteten med en klassediskussion: Er reklamer for madvarer med til at påvirke smagsoplevelsen? Se nedenstående dialogforslag med inspiration til diskussionsspørgsmål. Synes I, at mad, der bliver reklameret for, smager bedre end mad, der ikke bliver reklameret for? Hvorfor/hvorfor ikke? Smager Arlas mælk fx bedre end en mælk, der ikke blive reklameret for? Hvis ja - har reklamen så noget med det at gøre? Forberedelser Ingen særlig forberedelse. Læringsmål Nedenstående udvalgte læringsmål anses i denne sammenhæng som de mest centrale i forhold til aktivitetens udformning og hensigten med den. Det skal her nævnes, at andre færdigheds- og vidensmål også kan skinne igennem i aktiviteten (fx mål fra kommunikation og fortolkning (undersøgelse)). Læsning - Eleven kan styre og regulere sin læseproces og diskutere teksters betydning i deres kontekst Færdighedsmål sprogforståelse: Eleven kan vurdere tekstens sproglige virkemidler Vidensmål sprogforståelse:eleven har viden om sproglige virkemidler Fortolkning - Eleven kan forholde sig til kultur, identitet og sprog gennem systematisk undersøgelse og diskussion af litteratur og andre æstetiske tekster

9 Side: 9/10 Færdighedsmål oplevelse og indlevelse: Eleven kan formulere egne oplevelser og sansninger i æstetisk sprog Vidensmål oplevelse og indlevelse: Eleven har viden om æstetisk sprogbrug Uddybende Reklamer i danskundervisningen har i mange år været en fast og obligatorisk del af danskundervisningen. Reklamerne fungerer, med deres udvidet tekstbegreb, som lærerig genstand for analyse og fortolkning. Reklamer er en stor del af medieverden, og dette stiller krav til elevernes evne til at møde dem og forholde sig til dem. Tilgangen til genren varierer, hvor flere områder ofte kombineres som fx: reklamer som information, reklamer som manipulation, reklamernes æstetik, reklamer som kulturspejl og reklamer med modtagerorientering ift. segmenter og livsstile. Nærværende aktivitet arbejder ud fra en sproglig analytisk tilgang, hvilket skal være med til at skærpe elevernes kritiske bevidsthed i forhold til, hvordan det sproglige element appellerer til smagen og smagssansen, og hvordan dette kan bruges i og som argumentationskneb. Det stiller krav til elevernes viden om sprog og viden om, hvordan sproget bruges i forhold til emnet smag. Derfor ligger disse aktiviteter efter arbejdet med essays, da elevernes sproglige opmærksomhed her er i fokus. Reklamegenrens relevans i forhold til det overordnede tema smag, skal bl.a. ses i lyset af, at vi som forbrugere af mad (og smag) bombarderes med forskellige produkter, og dermed stilles overfor en masse valg hver eneste dag. Vi påvirkes af udefrakommende indtryk, hvor reklameindustrien flittigt udnytter vores mere eller mindre bevidste bestræbelse på at ramme en bestemt mode eller en bestemt social gruppes definition på den gode madsmag (Carlsen, 2011, p. 17). Produkter markedsføres som livstilsmarkører, og dermed bliver iscenesættelsen af disse produkter central i den visuelle kommunikation, som tv-reklamer er (Carlsen, 2011). Her bliver sproget bl.a. ét af de centrale elementer, der netop er med til at skabe det ønskede billede. Dette stiller store krav til os som forbrugere i forhold til vores bevidsthed om, hvor meget vi lader os påvirke af reklamerne og endvidere, hvor bevidste og kritiske vi forholder os til, om vi vil være en del af det fællesskab, som reklamerne igennem maden visualisere og skaber (Carlsen, 2011). Derfor sættes der netop fokus på til slut i aktiviteten at diskutere med eleverne, om reklamerne så faktisk har en indvirkning på vores konkrete smagsoplevelse. Netop dette element er tidligere undersøgt (2007), hvor forskere fra bl.a. Archives of Pediatric & Adolescent Medicine har fundet ud af, at der er sammenhæng mellem børns smagsoplevelser og den emballage som maden kommer i. Maden fra velkendte producenter som fx McDonalds smagte, ifølge børnene, bedre end mad der ikke var pakket ind i den emballage. Dette til trods for at det var den samme mad (Urban, 2007). Referencer Carlsen, H. (2011). Mad og æstetik. København K: Hans Reitzels Forlag.

10 Side: 10/10 Urban. (2007, August 8). Berlingske. Retrieved 29 august, 2017, from

Smag på læsningen - oplæsning og smagsprøver

Smag på læsningen - oplæsning og smagsprøver Side: 1/5 Smag på læsningen - oplæsning og smagsprøver Forfattere: Lisa Hansen Redaktør: Thomas Brahe Faglige temaer: Essay Kompetenceområder: Læsning, Fortolkning Introduktion: Denne aktivitet bygger

Læs mere

At smage med næse og øjne

At smage med næse og øjne Side: 1/6 At smage med næse og øjne Forfattere: Cathrine Terkelsen Redaktør: Thomas Brahe Faglige temaer: Smagens fysiologi, Krydderier, Lugtesansen, Kanel Kompetenceområder: Madlavning Introduktion: I

Læs mere

Erkend de 5 grundsmage

Erkend de 5 grundsmage Side: 1/13 Erkend de 5 grundsmage Forfattere: Cathrine Terkelsen, Diverse forfattere Redaktør: Thomas Brahe Info: Aktiviteten er inspireret af undervisningsmateriale udviklet af Kirsten Marie Pedersen

Læs mere

Hvad er et metaforisk udtryk?

Hvad er et metaforisk udtryk? Side: 1/7 Hvad er et metaforisk udtryk? Forfattere: Kristine Böhm Nielsen Redaktør: Thomas Brahe Info: Thomas Brahe er medforfatter på denne aktivitet. Faglige temaer: Metafor, Symbolik Kompetenceområder:

Læs mere

Skriv om smagen - analyse og essayskrivning

Skriv om smagen - analyse og essayskrivning Side: 1/9 Skriv om smagen - analyse og essayskrivning Forfattere: Lisa Hansen Redaktør: Thomas Brahe Faglige temaer: Essay, Skriveøvelser Kompetenceområder: Læsning, Fremstilling Introduktion: I aktiviteten

Læs mere

Blindsmagning - beskriv hvad du smager

Blindsmagning - beskriv hvad du smager Side: 1/5 Blindsmagning - beskriv hvad du smager Forfattere: Cathrine Terkelsen Redaktør: Thomas Brahe Info: Aktiviteten er inspireret af Maria Nøhr og Kristen Marie Pedersen Illustrationer af Leonardo

Læs mere

Beskrivelser: Smagsbeskrivelser

Beskrivelser: Smagsbeskrivelser Side: 1/10 Beskrivelser: Smagsbeskrivelser Forfattere: Cathrine Terkelsen Faglige temaer: Skriveøvelser, Æbler Kompetenceområder: Fremstilling Introduktion: Med denne aktivitet lægges der op til, at eleverne

Læs mere

Forløb: Tilsmagning Aktivitet: Opfind din egen drik Fag: Madkundskab Klassetrin: Indskoling Side: 1/16. Opfind din egen drik

Forløb: Tilsmagning Aktivitet: Opfind din egen drik Fag: Madkundskab Klassetrin: Indskoling Side: 1/16. Opfind din egen drik Side: 1/16 Opfind din egen drik Forfattere: Diverse forfattere Redaktør: Cathrine Terkelsen, Thomas Brahe Info: Aktiviteten er udviklet af lærerstuderende i faget madkundskab på læreruddannelsen, UCL,

Læs mere

Overordnet litteraturpædagogisk inspiration - Gå på jagt efter billedsprog

Overordnet litteraturpædagogisk inspiration - Gå på jagt efter billedsprog Side: 1/7 Overordnet litteraturpædagogisk inspiration - Gå på jagt efter billedsprog Forfattere: Kristine Böhm Nielsen Redaktør: Thomas Brahe Faglige temaer: Kompetenceområder: Fortolkning Introduktion:

Læs mere

Man smager med alle sanser

Man smager med alle sanser Side: 1/13 Man smager med alle sanser Forfattere: Cathrine Terkelsen Redaktør: Thomas Brahe Faglige temaer: Smagens fysiologi, Smagsoplevelser Kompetenceområder: Madlavning Introduktion: Aktiviteten har

Læs mere

Årsplan for fag: Dansk 7. Årgang 2015/2016 STH & LAH

Årsplan for fag: Dansk 7. Årgang 2015/2016 STH & LAH Årsplan for fag: Dansk 7. Årgang 2015/2016 STH & LAH Antal lektioner kompetencemål Færdigheds og vidensområder Forløb/stofområder Evt. produkt Evaluering Periode: 33 36 Eleven kan styre og regulere sin

Læs mere

Forløb: Smag med alle sanser - oplev smagen Aktivitet: Madens lyd Fag: Madkundskab Klassetrin: Indskoling, Mellemtrin, Udskoling Side: 1/8.

Forløb: Smag med alle sanser - oplev smagen Aktivitet: Madens lyd Fag: Madkundskab Klassetrin: Indskoling, Mellemtrin, Udskoling Side: 1/8. Side: 1/8 Madens lyd Forfattere: Cathrine Terkelsen Redaktør: Thomas Brahe Info: Faglige temaer: Tekstur, Smagsoplevelser, Smagens fysiologi, Smagslege, Tilsmagning Kompetenceområder: Madlavning Introduktion:

Læs mere

Vi samler billeder og laver katalog/planche/novelle

Vi samler billeder og laver katalog/planche/novelle Side: 1/6 Vi samler billeder og laver katalog/planche/novelle Forfattere: Thomas Brahe Redaktør: Cathrine Terkelsen Info: Undervisningsforløbet er udviklet i samarbejde med Klavs Styrbæk og Pia Styrbæk.

Læs mere

Forløb: Speaking with and about foods Aktivitet: A Taste of Denmark Fag: Engelsk Klassetrin: Udskoling Side: 1/14. A Taste of Denmark

Forløb: Speaking with and about foods Aktivitet: A Taste of Denmark Fag: Engelsk Klassetrin: Udskoling Side: 1/14. A Taste of Denmark Side: 1/14 A Taste of Denmark Forfattere: Lisa Hansen Redaktør: Thomas Brahe Faglige temaer: Ordforråd, Madkultur Kompetenceområder: Mundtlig kommunikation, Kultur og samfund Introduktion: I følgende aktivitet

Læs mere

Smagen af "Hindbærsnitter" - smag i essaygenren

Smagen af Hindbærsnitter - smag i essaygenren Side: 1/9 Smagen af "Hindbærsnitter" - smag i essaygenren Forfattere: Lisa Hansen Redaktør: Thomas Brahe Faglige temaer: Essay Kompetenceområder: Læsning, Fortolkning Introduktion: Eleverne skal arbejde

Læs mere

Årsplan for 9. A & B klasse i Dansk for skoleåret 2018/2019

Årsplan for 9. A & B klasse i Dansk for skoleåret 2018/2019 Årsplan for 9. A & B klasse i Dansk for skoleåret 2018/2019 Undervisningen er tilrettelagt således, så den følger retningslinjerne fra Fælles Mål for faget dansk. Vi ønsker, at eleverne skal udvikle et

Læs mere

Smagen af det levende sprog

Smagen af det levende sprog Side: 1/10 Smagen af det levende sprog Forfattere: Anne Krogh Aastrup Redaktør: Thomas Brahe Faglige temaer: Talemåder, Sproglig bevidsthed Kompetenceområder: Kommunikation Introduktion: En tynd kop te.

Læs mere

Dansk kl.

Dansk kl. Dansk 2017-2018 8.kl. ( med forbehold for ændringer!...) Uge 32-38 Uge 39-41 Uge 42 Uge 43-47 Uge 48-51 Uge 1-5 Uge 6 Uge 7 Uge 8 Uge 9-11 Uge 12-14 Roman: Intet (opgaver vokseværker s. 148-163) Den kære

Læs mere

Juice og pulp - brug din fantasi

Juice og pulp - brug din fantasi Side: 1/8 Juice og pulp - brug din fantasi Forfattere: Diverse forfattere, Denise Gjørtz Krog Redaktør: Cathrine Terkelsen, Thomas Brahe Info: Aktiviteten er udviklet af prpgessionsbachelorstuderende i

Læs mere

Årsplan 7/8. Klasse Dansk Skoleåret 2016/17

Årsplan 7/8. Klasse Dansk Skoleåret 2016/17 Læsetræning og forberedelse til Lejrskole på Bornholm Uge 32-37 Lektioner 1.forløb Uge 32-37 26 lektioner Eleven kan styre og regulere sin læseproces og diskutere teksters betydning i deres kontekst. Eleven

Læs mere

Færdigheds- og vidensområder. Hvordan lærer eleven dette. Eleven kan vurdere tekstens sproglige virkemidler. Eleven har viden om sproglige virkemidler

Færdigheds- og vidensområder. Hvordan lærer eleven dette. Eleven kan vurdere tekstens sproglige virkemidler. Eleven har viden om sproglige virkemidler Klasse: Mars (6.-7. klasse) Skoleår: 2016/2017 Fag: Dansk Uge/måned Emner/tema Kompetenceområde(r) August Poetry Slam Hvad underviser skal lære eleven Læsning:. Fremstilling: Fortolkning: Hvordan lærer

Læs mere

Smagen af jul. Smag. Lav. Snak. Læs. Skriv. Fag. Madkundskab, klasse. Faglige temaer. Introduktion. Kompetenceområder og faglige temaer

Smagen af jul. Smag. Lav. Snak. Læs. Skriv. Fag. Madkundskab, klasse. Faglige temaer. Introduktion. Kompetenceområder og faglige temaer Årstider Fag Mad Kompetenceområder og faglige temaer Introduktion Faglige temaer Smag og tilsmagning (1) 1. En duft der vækker (jule)minder Smag og tilsmagning, Madens æstetik Duft, Sans, Snak 2. Duften

Læs mere

Erindringer: Smagserindringer

Erindringer: Smagserindringer Side: 1/17 Erindringer: Smagserindringer Forfattere: Cathrine Terkelsen Faglige temaer: Skriveøvelser Kompetenceområder: Fremstilling Introduktion: Med denne aktivitet lægges der op til, at eleverne skriver

Læs mere

Skriv til en målgruppe

Skriv til en målgruppe #26 Opgaveark Dansk, 3.-5. klasse Omfang: 1-2 lektioner Skriv til en målgruppe Målgruppeøvelserne handler om at finde ud af, hvad en målgruppe er og at gøre eleverne dygtigere til at målrette emnevalget

Læs mere

ÅRSPLAN 18/19. -Eleven kan udtrykke sig forståeligt, klart og varieret i skrift, tale, lyd og billede i en form, der passer til genre og situation

ÅRSPLAN 18/19. -Eleven kan udtrykke sig forståeligt, klart og varieret i skrift, tale, lyd og billede i en form, der passer til genre og situation Lærer: LG Fag: Dansk 8. klasse Efter 9. klasse skal eleverne være i stand til at: -Eleven kan styre og regulere sin læseproces og diskutere teksters betydning i deres kontekst -Eleven kan udtrykke sig

Læs mere

Opfind et overgangsritual

Opfind et overgangsritual Side: 1/8 Opfind et overgangsritual Forfattere: Mathias Mølleskov Redaktør: Thomas Brahe Faglige temaer: Ritual, Tro, Overgangsritual, Fase, Rollespil Kompetenceområder: Ikke-kristne religioner og andre

Læs mere

På kant med EU. Fred, forsoning og terror - lærervejledning

På kant med EU. Fred, forsoning og terror - lærervejledning På kant med EU Fred, forsoning og terror - lærervejledning Forløbet Forløbet På kant med EU er delt op i 6 mindre delemner. Delemnerne har det samme overordnede mål; at udvikle elevernes kompetencer i

Læs mere

Det fælles og det danskfaglige

Det fælles og det danskfaglige Ph.d. bodilnsti@gmail.com forene flere hensyn } Det, eleverne skal bruge i livet uden for skolen som privatpersoner, borgere, i job og uddannelse } Det, der passer til prøverne } Det, der passer til det

Læs mere

Hvis den næste 1time og 25 minutter skal indfri forventningerne, har

Hvis den næste 1time og 25 minutter skal indfri forventningerne, har FÆLLES MÅL - Dansk Hvis den næste 1time og 25 minutter skal indfri forventningerne, har I Fået større viden og forståelse af målenes opbygningen og indhold i dansk Tænkt over sammenhængen mellem jeres

Læs mere

Fælles forenklede mål - folkeskolen

Fælles forenklede mål - folkeskolen Fælles forenklede mål - folkeskolen Dansk [ Færdigheds- og vidensmål efter 2. klasse ] Kompetencemål: Eleven kan kommunikere med opmærksomhed på sprog og relationer i nære hverdagssituationer Eleven kan

Læs mere

Taste is King. Forfattere: Lisa Hansen Redaktør: Thomas Brahe. Kultur og samfund, Mundtlig kommunikation, Skriftlig kommunikation

Taste is King. Forfattere: Lisa Hansen Redaktør: Thomas Brahe. Kultur og samfund, Mundtlig kommunikation, Skriftlig kommunikation Side: 1/12 Taste is King Forfattere: Lisa Hansen Redaktør: Thomas Brahe Faglige temaer: Reklamer, Ordforråd, Madkultur Kompetenceområder: Kultur og samfund, Mundtlig kommunikation, Skriftlig kommunikation

Læs mere

Årsplan 9. Klasse Dansk Skoleåret 2016/17

Årsplan 9. Klasse Dansk Skoleåret 2016/17 Tema: Identitet Uge 32-39 32 styre og regulere sin læseproces og diskutere teksters betydning i deres udtrykke sig forståeligt, klart og varieret i skrift, tale, lyd og billede i en form der passer til

Læs mere

Det gyser. Færdigheds- og vidensmål. Tegn på læring til de fire læringsmål kan være. Plot 5, kapitel 1. Side Tegn på læring til de 4 læringsmål

Det gyser. Færdigheds- og vidensmål. Tegn på læring til de fire læringsmål kan være. Plot 5, kapitel 1. Side Tegn på læring til de 4 læringsmål Plot 5, kapitel 1 Det gyser Side 10-73 Tegn på læring til de 4 læringsmål Undersøgelse Eleven kan undersøge teksters rum og tid scenarier og tidsforståelser fortælle om kendetegn ved gysergenren forklare

Læs mere

Det fælles i det faglige. Ph.d. Bodil Nielsen

Det fælles i det faglige. Ph.d. Bodil Nielsen Det fælles i det faglige Ph.d. Bodil Nielsen bodilnsti@gmail.com Det fælles i det faglige kompetencer på tværs Undersøgelse og dialog Eleverne skal lære at - forholde sig undersøgende til omverdenen -

Læs mere

Dansk årsplan 16/17 KK

Dansk årsplan 16/17 KK Dansk årsplan 16/17 KK Årsplanen er udarbejdet ud fra Fælles Mål for faget dansk 10, som overordnet indeholder følgende kompetenceområder og kompetencemål: Kompetenceområde Kompetencemål Læsning Eleven

Læs mere

Kombinatorik og smag. Aktivitets-overview. Forfattere: Lise Holm Redaktør: Thomas Brahe Smagskombinationer, Kombinatorik, Algoritmer

Kombinatorik og smag. Aktivitets-overview. Forfattere: Lise Holm Redaktør: Thomas Brahe Smagskombinationer, Kombinatorik, Algoritmer Side: 1/12 Kombinatorik og smag Forfattere: Lise Holm Redaktør: Thomas Brahe Faglige temaer: Smagskombinationer, Kombinatorik, Algoritmer Kompetenceområder: Statistik og sandsynlighed Introduktion: Med

Læs mere

Tiltag Hvad skal eleverne lave?

Tiltag Hvad skal eleverne lave? Årsplan Klasse: 9.årgang Fag: Dansk År: 2016/2017 Periode Hvornår på året, og hvor lang tid? Fælles Mål Hvilke kompetencemål og områder sigtes der mod? Læringsmål Hvad er de overordnet læringsmål for klassen?

Læs mere

Neotribalisme og smagsdoxa statistisk bearbejdning af data

Neotribalisme og smagsdoxa statistisk bearbejdning af data Forløb: Maskulinitet, smag og samfund Aktivitet: Neotribalisme og smagsdoxa statistisk bearbejdning af data Fag: Samfundsfag Klassetrin: Udskoling Side: 1/9 Neotribalisme og smagsdoxa statistisk bearbejdning

Læs mere

Smags-associationshjulet

Smags-associationshjulet Side: 1/13 Smags-associationshjulet Forfattere: Diverse forfattere, Cathrine Terkelsen Redaktør: Thomas Brahe Info: Inspiration: Ole G. Mouritsen, Jonas Astrup Pedersen, Maria Nøhr. Faglige temaer: Madens

Læs mere

8:30-14:30 Sproglig udvikling Kort aktivitet Planlægning af undervisningsforløb Fremlæggelse af undervisningsforløb

8:30-14:30 Sproglig udvikling Kort aktivitet Planlægning af undervisningsforløb Fremlæggelse af undervisningsforløb 8:30-14:30 Sproglig udvikling Kort aktivitet Planlægning af undervisningsforløb Fremlæggelse af undervisningsforløb Kaffepause 10:00-10:15 Frokost 12:15-13:00 Kaffepause 13:45-14:00 SPROGLIG UDVIKLING

Læs mere

Skriv til en målgruppe

Skriv til en målgruppe Opgaveark Dansk, 3.-5.- klasse Omfang: 1-2 lektioner Skriv til en målgruppe Målgruppeøvelserne handler om at finde ud af, hvad en målgruppe er og om at gøre eleverne dygtigere til at målrette deres emnevalg

Læs mere

Grundlæggende egenskaber for vand og fedt

Grundlæggende egenskaber for vand og fedt Side: 1/9 Grundlæggende egenskaber for vand og fedt Forfattere: Morten Christensen Redaktør: Thomas Brahe Faglige temaer: Vand, Olie, Hydrofil, Hydrofob Kompetenceområder: Undersøgelse, Perspektivering,

Læs mere

Evaluering af dansk efter 9 kl på Ahi Internationale Skole Det talte sprog. Fælles Mål. Ahi Internationale Skole.

Evaluering af dansk efter 9 kl på Ahi Internationale Skole Det talte sprog. Fælles Mål. Ahi Internationale Skole. Evaluering af dansk efter 9 kl på Ahi Internationale Skole 2013-14 Det talte sprog. Fælles Mål kunne lede møder og styre diskussioner udvikle et nuanceret ordog begrebsforråd fremlægge og formidle stof

Læs mere

Målstyret undervisning Dansk udskoling

Målstyret undervisning Dansk udskoling ffm.emu.dk Målstyret undervisning Dansk udskoling 22. april 2015 Inger-Lise Lund illu@ucc.dk Forenklede Fælles Mål udskoling A Gennemgang af målhierarki ffm.emu.dk C Danskhed og national identitet Danas

Læs mere

Faglig årsplan 2010-2011 Skolerne i Oure Sport & Performance. Undervisningsmål. Emne Tema Materialer Genreforløb. aktiviteter

Faglig årsplan 2010-2011 Skolerne i Oure Sport & Performance. Undervisningsmål. Emne Tema Materialer Genreforløb. aktiviteter Fag:dansk Hold:14 Lærer:th r 33-34 Undervisningsmål 9/10 klasse Lytte aktivt og forholde sig analytisk og vurderende til andres mundtlige fremstilling. Forholde sig selvstændigt, analytisk og reflekteret

Læs mere

Billedanalyse og portrættering

Billedanalyse og portrættering Billedanalyse og portrættering Titel: Billedanalyse og portrættering et undervisningsforløb med værkstedsarbejde Kort beskrivelse af emnet: I danskfaget indgår billedanalyse på flere klassetrin. I dette

Læs mere

Rizza. Aktivitet med dialogoplæg og billeder. Forfattere: Pia Styrbæk, Klavs Styrbæk Redaktør: Cathrine Terkelsen

Rizza. Aktivitet med dialogoplæg og billeder. Forfattere: Pia Styrbæk, Klavs Styrbæk Redaktør: Cathrine Terkelsen Side: 1/11 Rizza Forfattere: Pia Styrbæk, Klavs Styrbæk Redaktør: Cathrine Terkelsen Faglige temaer: Madens æstetik, Madspild Kompetenceområder: Fødevarebevidsthed, Madlavning Introduktion: En kvart agurk,

Læs mere

Neotribalisme og smagsdoxa hvilke madstammer tilhører du, og tør du fortælle det?

Neotribalisme og smagsdoxa hvilke madstammer tilhører du, og tør du fortælle det? Side: 1/12 Neotribalisme og smagsdoxa hvilke madstammer tilhører du, og tør du fortælle det? Forfattere: Thomas Brahe Redaktør: Cathrine Terkelsen Info: Illustreret af Annette Carlsen Faglige temaer: Smagslege,

Læs mere

Sprog, identitet og kultur

Sprog, identitet og kultur Sprog, identitet og kultur Fag Klassetrin Kompetenceområde Færdigheds- og vidensmålpar Dansk 7.-9. klasse Læsning og fortolkning LÆSNING/Sprogforståelse FORTOLKNING/Perspektivering Formål Forløbets formål

Læs mere

På kant med EU. Det forgyldte landbrug - lærervejledning

På kant med EU. Det forgyldte landbrug - lærervejledning På kant med EU Det forgyldte landbrug - lærervejledning Forløbet Forløbet På kant med EU er delt op i 6 mindre delemner. Delemnerne har det samme overordnede mål; at udvikle elevernes kompetencer i kritisk

Læs mere

På kant med EU. Østarbejderne kommer - lærervejledning

På kant med EU. Østarbejderne kommer - lærervejledning På kant med EU Østarbejderne kommer - lærervejledning Forløbet Forløbet På kant med EU er delt op i 6 mindre delemner. Delemnerne har det samme overordnede mål; at udvikle elevernes kompetencer i kritisk

Læs mere

Kompetenceområder Forløbstitel Materialer/ressourcer Periode Antal lektioner Fremstilling Fortolkning Kommunikation

Kompetenceområder Forløbstitel Materialer/ressourcer Periode Antal lektioner Fremstilling Fortolkning Kommunikation Klasse: 3. klasse Skoleår: Kompetenceområder Forløbstitel Materialer/ressourcer Periode Antal lektioner Fortolkning Kommunikation Færdigheds- og vidensområder : Forberedelse Respons Når jeg bliver stor

Læs mere

Romantikkens brevskrivning

Romantikkens brevskrivning Lærervejledning Romantikkens brevskrivning Forløbsbeskrivelse og indhold Romantikkens brevskrivning er et undervisningsforløb om 1800-tallets brevskrivning, som er målrettet danskfaget på 8. klassetrin.

Læs mere

UNDERVISNING HEART HERNING MUSEUM OF CONTEMPORARY ART BIRK CENTERPARK 8 DK 7400 HERNING Målgruppe: Udskoling

UNDERVISNING HEART HERNING MUSEUM OF CONTEMPORARY ART BIRK CENTERPARK 8 DK 7400 HERNING  Målgruppe: Udskoling UNDERVISNING HEART HERNING MUSEUM OF CONTEMPORARY ART BIRK CENTERPARK 8 DK 7400 HERNING WWW.HEARTMUS.DK Målgruppe: Udskoling Introduktion til materialet Materialet er udformet som et diskussions- og opgaveark,

Læs mere

FÆRDIGHEDS- OG VIDENSOMRÅDER

FÆRDIGHEDS- OG VIDENSOMRÅDER FÆLLES Forløbet om køn og seksualitet tager udgangspunkt i følgende kompetence-, færdigheds- og vidensmål for dansk, historie, samfundsfag, billedkunst og sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab:

Læs mere

Indholdsplan for Engelsk FS10+

Indholdsplan for Engelsk FS10+ Indholdsplan for Engelsk FS10+ Intro: På engelsk FS10+ holdene tales der engelsk hele tiden, bortset fra når vi arbejder med grammatik. Det forventes, at eleverne har et højt engagement i faget, at de

Læs mere

Lærervejledning. Romantikkens brevskrivning

Lærervejledning. Romantikkens brevskrivning Lærervejledning Romantikkens brevskrivning Forløbsbeskrivelse og indhold Romantikkens brevskrivning er et undervisningsforløb om 1800-tallets brevskrivning, som er målrettet danskfaget på 8. klassetrin.

Læs mere

Sandsynlighed og smag

Sandsynlighed og smag Side: 1/10 Sandsynlighed og smag Forfattere: Lise Holm Redaktør: Thomas Brahe Faglige temaer: Smagsoplevelser, Chance Kompetenceområder: Statistik og sandsynlighed Introduktion: Målet med aktiviteten er

Læs mere

Fra lasagne til san-nakji! Hvad er en livret?

Fra lasagne til san-nakji! Hvad er en livret? Forløb: Aktivitet: Fra lasagne til san-nakji! Hvad er en livret? Fag: Dansk, Madkundskab Klassetrin: Mellemtrin, Udskoling Side: 1/12 Fra lasagne til san-nakji! Hvad er en livret? Forfattere: Thomas Brahe

Læs mere

Sanseposer - indpakket duft, tekstur og smag

Sanseposer - indpakket duft, tekstur og smag Side: 1/12 Sanseposer - indpakket duft, tekstur og smag Forfattere: Pia Styrbæk, Klavs Styrbæk Redaktør: Cathrine Terkelsen Faglige temaer: Smagsoplevelser, Smag med alle sanser, Sæt ord på smagen Kompetenceområder:

Læs mere

På besøg i et supermarked

På besøg i et supermarked Side: 1/7 På besøg i et supermarked Forfattere: Pia Styrbæk, Klavs Styrbæk Redaktør: Cathrine Terkelsen Faglige temaer: Madspild Kompetenceområder: Fødevarebevidsthed, Madlavning Introduktion: I denne

Læs mere

Livet som børneslave i 2018

Livet som børneslave i 2018 Introduktion og mål (Dansk 10. klasse) Dansk, 10. klasse. 2 lektioner (svarende til 90 min.) Materialer: Computer/tablet/telefon. Introduktion Koncentratet portrætterer to drenge, som begge har været børneslaver

Læs mere

Fablen Af Anders Korsgaard Pedersen

Fablen Af Anders Korsgaard Pedersen 1/5 Fablen Af Anders Korsgaard Pedersen Niveau 3. - 5. klasse Varighed 10-12 lektioner Faglige mål I dette forløb skal eleverne arbejde med fabelgenren gennem fem udvalgte fabler af Æsop, H. C. Andersen

Læs mere

Svimlende store og ok kaotiske kom med til Afrikas megabyer

Svimlende store og ok kaotiske kom med til Afrikas megabyer Introduktion og mål (Dansk 7.-9. klasse) Dansk, 7.-9. klassetrin. 2 lektioner (svarende til 90 min.) Materialer: Computer, tablet eller telefon. Introduktion Dette koncentrat er tredje del af en serie

Læs mere

Forfattere: Cathrine Terkelsen Redaktør: Thomas Brahe Info: Inspiration og illustrationer: Heidi Olsen Råvarekendskab, De fem grundsmage, Smagslege

Forfattere: Cathrine Terkelsen Redaktør: Thomas Brahe Info: Inspiration og illustrationer: Heidi Olsen Råvarekendskab, De fem grundsmage, Smagslege Side: 1/19 Grundsmags-vendespil Forfattere: Cathrine Terkelsen Redaktør: Thomas Brahe Info: Inspiration og illustrationer: Heidi Olsen Faglige temaer: Råvarekendskab, De fem grundsmage, Smagslege Kompetenceområder:

Læs mere

1. Årsplan for Dansk i 7a. 2015/2016 Der vil i hver uge være grammatik træning om mandagen, samt 20 minutters læsebånd hver tirsdag.

1. Årsplan for Dansk i 7a. 2015/2016 Der vil i hver uge være grammatik træning om mandagen, samt 20 minutters læsebånd hver tirsdag. 1. Årsplan for Dansk i 7a. 2015/2016 Der vil i hver uge være grammatik træning om mandagen, samt 20 minutters læsebånd hver tirsdag. UGE Emne Aktiviteter Fælles mål 33 Klassens værdier/regler - Introduktion

Læs mere

Dagens plan. Gennemgang af danskfaget og -eksamen Genre- og analysebegreber Opgave til artikelanalyse

Dagens plan. Gennemgang af danskfaget og -eksamen Genre- og analysebegreber Opgave til artikelanalyse Dansk Dagens plan Gennemgang af danskfaget og -eksamen Genre- og analysebegreber Opgave til artikelanalyse Gennemgang af danskfaget og eksamen Hvorfor dansk? For din fremtid Evt. videre uddannelse Daglig

Læs mere

Reality-gameshow ( Klædt af ) Kendis-program ( Familien fra Bryggen ) Doku-soap ( Prinsesserne fra Blokken )

Reality-gameshow ( Klædt af ) Kendis-program ( Familien fra Bryggen ) Doku-soap ( Prinsesserne fra Blokken ) Titel Tema: Fag: Målgruppe: Reality-tv, gameshows, dokusoap, manipulation, iscenesættelse, digital dannelse, kendisprogram Dansk 8. - 10. kl. Data om læremidlerne: Prinsesserne fra blokken (1), DR3, 14-11-2016,

Læs mere

Vores Danmark. Vores Danmark. Hvad VED en aktiv medborger om fællesskaber? 4a - Drejebog - Vores Danmark - s1. Indhold

Vores Danmark. Vores Danmark. Hvad VED en aktiv medborger om fællesskaber? 4a - Drejebog - Vores Danmark - s1. Indhold 4a - Drejebog - - s1 Hvad VED en aktiv medborger om fællesskaber? Indhold Denne øvelse handler om, hvorledes forskellige mekanismer og midler kan virke ekskluderende eller inkluderende. Igennem øvelsen

Læs mere

Billedtekster og overskrifter

Billedtekster og overskrifter Månestenen #27 Opgaveark Dansk, 3.-5. klasse Omfang: 1-2 lektioner Billedtekster og overskrifter Billedtekster er meget vigtigere, end mange tænker. Børnenes Egen U-landskalender består grundlæggende af

Læs mere

Årsplan for dansk i 4.klasse

Årsplan for dansk i 4.klasse Årgang 13/14 Side 1 af 7 Årsplan for dansk i 4.klasse Formål for faget dansk: Formålet med undervisningen i dansk er at fremme elevernes oplevelse af sproget som kilde til udvikling af personlig og kulturel

Læs mere

Twitter i danskundervisningen med særlig henblik på novellelæsning konkretiseret ved noveller af Kim Fupz Aakeson ca. 10 lektioner, 8.

Twitter i danskundervisningen med særlig henblik på novellelæsning konkretiseret ved noveller af Kim Fupz Aakeson ca. 10 lektioner, 8. Twitter i danskundervisningen med særlig henblik på novellelæsning konkretiseret ved noveller af Kim Fupz Aakeson ca. 10 lektioner, 8. årgang FRA FÆLLES MÅL Kompetencemål, læsning: Eleven kan styre og

Læs mere

Skriftligt dansk. Taksonomiske niveauer og begreber. Redegørelse

Skriftligt dansk. Taksonomiske niveauer og begreber. Redegørelse Skriftligt dansk Taksonomiske niveauer og begreber Redegørelse En redegørelse er en fokuseret og forklarende gengivelse af noget, fx synspunkter i en tekst, fakta om en litteraturhistorisk periode eller

Læs mere

Billedtekster og overskrifter

Billedtekster og overskrifter Side 1/6 Fag/klassetrin: Dansk, 3.-4- klassse Omfang: 1-2 lektioner. Målpar, læringsmål, tegn på læring: Se skema nedenfor. Formål: Formålet er at styrke elevernes evne til at skrive deres egne billedtekster

Læs mere

Det da løgn. Tegn på læring til læringsmålene kan være. Færdigheds- og vidensmål. Plot 4, kapitel 1. Side 10-55 FORTOLKNING

Det da løgn. Tegn på læring til læringsmålene kan være. Færdigheds- og vidensmål. Plot 4, kapitel 1. Side 10-55 FORTOLKNING Plot 4, kapitel 1 Det da løgn Side 10-55 FORTOLKNING Oplevelse og indlevelse Eleven kan dramatisere litteratur og andre æstetiske tekster gennem oplæsning og tegning mundtlige, kropslige og billedlige

Læs mere

Konstruktiv Kritik tale & oplæg

Konstruktiv Kritik tale & oplæg Andres mundtlige kommunikation Når du skal lære at kommunikere mundtligt, er det vigtigt, at du åbner øjne og ører for andres mundtlige kommunikation. Du skal opbygge et forrådskammer fyldt med gode citater,

Læs mere

Tegn på læring til de 4 læringsmål

Tegn på læring til de 4 læringsmål Plot 6, kapitel 1 At spejle sig Side 10-55 Oplevelse og indlevelse fase 1 Eleven kan læse med fordobling at læse på, mellem og bag linjerne Eleven kan udtrykke en æstetisk s stemning måder at udtrykke

Læs mere

Årsplan Dansk 9. kl. 2017/18

Årsplan Dansk 9. kl. 2017/18 Årsplan Dansk 9. kl. 2017/18 Årsplanen sigter på at opfylde af de i Fælles mål beskrevne kompetencemål for grundskolen(folkeskolen). Fagformål Eleverne skal i faget dansk fremme deres oplevelse og forståelse

Læs mere

Faglig årsplan 2010-2011 Skolerne i Oure Sport & Performance

Faglig årsplan 2010-2011 Skolerne i Oure Sport & Performance Fag: Dansk Hold: 11 Lærer: Annelise Kjærsgaard Undervisningsmål 9/10 klasse Læringsmål Faglige aktiviteter Emne Tema Materialer 32-34 analytisk og vurderende til sprog, sprogbrug og sprogrigtighed i deres

Læs mere

Innovation og entreprenørskab som aktiv del af valgfaget billedkunst

Innovation og entreprenørskab som aktiv del af valgfaget billedkunst Innovation og entreprenørskab som aktiv del af valgfaget billedkunst Udarbejdet af lærer Anne Mette Olesen Fag Klassetrin Kompetenceområde Færdigheds- og vidensmålpar Billedkunst valgfag + tværgående tema

Læs mere

Undervisningen i dansk på Lødderup Friskole. 6. oktober 2009 Der undervises i dansk på alle klassetrin (1. - 9. klasse).

Undervisningen i dansk på Lødderup Friskole. 6. oktober 2009 Der undervises i dansk på alle klassetrin (1. - 9. klasse). Undervisningen i dansk på Lødderup Friskole. 6. oktober 2009 Der undervises i dansk på alle klassetrin (1. - 9. klasse). De centrale kundskabs- og færdighedsområder er: Det talte sprog (lytte og tale)

Læs mere

Stk. 3. Undervisningen skal give eleverne adgang til de skandinaviske sprog og det nordiske kulturfællesskab.

Stk. 3. Undervisningen skal give eleverne adgang til de skandinaviske sprog og det nordiske kulturfællesskab. 10.klasse Humanistiske fag : Dansk, engelsk og tysk Dansk Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur og andre udtryksformer som kilder

Læs mere

Bent Haller Af Louise Molbæk

Bent Haller Af Louise Molbæk 1/7 Bent Haller Af Louise Molbæk Niveau 5. - 6.klasse Varighed 16-20 lektioner Faglige mål Målet med forløbet om Bent haller er, at eleverne får kendskab til forfatterskabet generelt, dvs. hans forskellige

Læs mere

Fagplan. Dansk E-niveau. UDDANNELSE: GF 2 maler, el, smed, industritekniker og automekaniker

Fagplan. Dansk E-niveau. UDDANNELSE: GF 2 maler, el, smed, industritekniker og automekaniker Fagplan Dansk E-niveau UDDANNELSE: GF 2 maler, el, smed, industritekniker og automekaniker LÆRER: Dorte Jensen FORMÅL: Danskfaget i erhvervsuddannelserne bidrager gennem tværfagligt samspil med erhvervsuddannelsens

Læs mere

Fagplan. Dansk C-niveau. UDDANNELSE: GF 2 maler, el, smed, industritekniker og automekaniker

Fagplan. Dansk C-niveau. UDDANNELSE: GF 2 maler, el, smed, industritekniker og automekaniker Fagplan Dansk C-niveau UDDANNELSE: GF 2 maler, el, smed, industritekniker og automekaniker LÆRER: Dorte Jensen FORMÅL: Danskfaget i erhvervsuddannelserne bidrager gennem tværfagligt samspil med erhvervsuddannelsens

Læs mere

Årsplan for dansk i 7. klasse på Herborg Friskole

Årsplan for dansk i 7. klasse på Herborg Friskole Uge Emne Kompetenceo mråder/mål Færdigheds-og vidensmål Læringsmål Aktiviteter og materialer Evaluering af forløb Øvrige oplysninger 32 Torsdag-fredag Introdage 33-40 Genrelæsning: Science fiction. Uge

Læs mere

REPORTAGE FAG: DANSK MÅLGRUPPE: ELEVER I UDSKOLING

REPORTAGE FAG: DANSK MÅLGRUPPE: ELEVER I UDSKOLING REPORTAGE FAG: DANSK MÅLGRUPPE: ELEVER I UDSKOLING PÅ SPORET AF KUNSTEN OVERORDNET INTRODUKTION På sporet af Kunsten er et digitalt oplevelses- og undervisningskoncept, hvor eleverne kan udforske og opleve

Læs mere

Kompetenceområdet kommunikation. Tirsdag den 4. august

Kompetenceområdet kommunikation. Tirsdag den 4. august Kompetenceområdet kommunikation Tirsdag den 4. august Færdigheds- og vidensmål I kan planlægge læringsmålsstyret forløb inden for kompetenceområdet kommunikation I har viden om kompetenceområdet kommunikation

Læs mere

Kompetenceområde Efter 9. klassetrin I undervisningen; materialer

Kompetenceområde Efter 9. klassetrin I undervisningen; materialer Årsplan i faget dansk for 8. klasse, 2019-20. Trelleborg Friskole. Kompetenceområde Efter 9. klassetrin I undervisningen; materialer Læsning Fremstilling Fortolkning Eleven kan styre og regulere sin læseproces

Læs mere

Årsplan for 4.klasse i dansk 2011-2012

Årsplan for 4.klasse i dansk 2011-2012 Årgang 11/12 Side 1 af 9 Årsplan for 4.klasse i dansk 2011-2012 Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur og andre udtryksformer som

Læs mere

Dansk årsplan 7. klasse

Dansk årsplan 7. klasse Dansk årsplan 7. klasse 2018/19 Vi arbejder i danskundervisningen hen i mod danskfagets fag- og kompetencemål efter 9. klasse. Fagformålene for dansk: Eleverne skal i faget dansk fremme deres oplevelse

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni 08-09 Institution Herningsholm Gymnasium Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) HTX Dansk A Benedicte

Læs mere

Årsplan for dansk i 7. klasse på Herborg Friskole

Årsplan for dansk i 7. klasse på Herborg Friskole Uge Emne Kompetenceo mråder/mål Færdigheds-og vidensmål Læringsmål Aktiviteter og materialer Evaluering af forløb Øvrige oplysninger 32 1.skoledag tirsdag Introuge 33-40 Forfatterskab: Kim Fupz Aakeson

Læs mere

sisg GDE D T E T SK S R K I R V V DE D T E se s N E D N DDE D T E

sisg GDE D T E T SK S R K I R V V DE D T E se s N E D N DDE D T E sig DET SKRIV DET SEND DET Lærervejledning & Redaktion: Jakob Skov Øllgård Grafisk design: Marianne Eriksen Foto: Mette Frandsen INDHOLD Til læreren Mistanke om vold? - hvad gør du? Sådan kan materialet

Læs mere

Brug af Facebook til fælles fortolkning og analyse af skønlitteratur

Brug af Facebook til fælles fortolkning og analyse af skønlitteratur Brug af Facebook til fælles fortolkning og analyse af skønlitteratur DANSK, 8. - 9. KLASSE NÅR FACEBOOK DIDAKTISERES OG BRUGES SOM MIDDEL TIL FORTOLKNING AF SKØNLITTERATUR IT lærernetværk, region Nord

Læs mere

Tiltag Hvad skal eleverne lave? Hvilket indhold, hvilke metoder og hvilken organisering skal iværksættes?

Tiltag Hvad skal eleverne lave? Hvilket indhold, hvilke metoder og hvilken organisering skal iværksættes? Årsplan Klasse: 10.a og 10.b Fag: Dansk År: 2016-2017 Periode Hvornår på året, og hvor lang tid? Fælles Mål Hvilke kompetencemål og faglige områder sigtes der mod? (www.emu.dk) Læringsmål Hvad er de overordnede

Læs mere

Tiltag Hvad skal eleverne lave? Hvilket indhold, hvilke metoder og hvilken organisering skal iværksættes? Læsehastighedstest: Undervis.

Tiltag Hvad skal eleverne lave? Hvilket indhold, hvilke metoder og hvilken organisering skal iværksættes? Læsehastighedstest: Undervis. Årsplan Klasse: 10.a og 10.b Fag: Dansk År: 2017-2018 Periode Hvornår på året, og hvor lang tid? Fælles Mål Hvilke kompetencemål og faglige områder sigtes der mod? (www.emu.dk) Læringsmål Hvad er de overordnede

Læs mere

Forløb: Smagen af løg Aktivitet: En kreativ løg-ret Fag: Madkundskab Klassetrin: Mellemtrin, Udskoling Side: 1/7. En kreativ løg-ret

Forløb: Smagen af løg Aktivitet: En kreativ løg-ret Fag: Madkundskab Klassetrin: Mellemtrin, Udskoling Side: 1/7. En kreativ løg-ret Side: 1/7 En kreativ løg-ret Forfattere: Martha Freja Andreassen, Rasmus Petersen Redaktør: Cathrine Terkelsen Info: Undervisningsforløbet er udviklet af Martha Freja Andreassen & Rasmus Petersen, lærerstuderende

Læs mere

Liebe und Gefühle. Forløbet tager udgangspunkt i det sprog unge benytter sig af i Tyskland i dag. Det gælder både det talte sprog og det skrevne.

Liebe und Gefühle. Forløbet tager udgangspunkt i det sprog unge benytter sig af i Tyskland i dag. Det gælder både det talte sprog og det skrevne. Liebe und Gefühle Niveau 9.-10. klasse Varighed 12 lektioner Om forløbet Forløbet Liebe und Gefühle er tænkt som et supplerende forløb til undervisningen, som eleverne kan arbejde selvstændigt med. Eleverne

Læs mere

Der er givet bud på konkrete færdigheds- og vidensmål af processuel karakter, som direkte har relevans i de enkelte fag.

Der er givet bud på konkrete færdigheds- og vidensmål af processuel karakter, som direkte har relevans i de enkelte fag. Målsætning I denne fase foldes målet for forløbet ud. Læreren kan orientere sig i et udpluk af forenklede fælles mål, samt de fire elevpositioner, for på den måde at forankre forløbet i en legitim læringsproces.

Læs mere