Funktionsbeskrivelser for det kommunale beredskab/ behandlingskæde for unge under 18 år

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Funktionsbeskrivelser for det kommunale beredskab/ behandlingskæde for unge under 18 år"

Transkript

1 Funktionsbeskrivelser for det kommunale beredskab/ behandlingskæde for unge under 18 år Formål med det kommunale beredskab/behandlingskæde Standard for sagsbehandling vedrørende selvmordstruede børn og unge: At der ikke er ventetid for børn og unge med selvmordsadfærd At der er et bestemt sted at henvende sig At der er en kvalificeret vurdering og opfølgning At der er etablering af aftaler vedr. samarbejde og rutiner i kommunen og med eksterne samarbejdspartnere Jf. kommunepakken (2006) kan børn og unges selvmordsadfærd være meget vanskelig at rumme og forholde sig til både for forældre og professionelle. Hos forældre afstedkommer selvmordsforsøget eller adfærden et behov for hurtig hjælp til den unge og familien. Hos de professionelle afstedkommer det en stor vilje til at hjælpe, men også en usikkerhed og forskrækkelse, som ofte resulterer i en hurtig viderehenvisning af de unge. Unges selvmordsadfærd fylder altså typisk meget, både rent psykologisk og tidsmæssigt, og det fører som regel til en situation, hvor mange dele af hjælpesystemet bliver involveret. Risikoen for at den unge bliver kastbold i systemet er derfor ofte overhængende. Udgangspunktet for forebyggelse af selvmordsadfærd hos børn og unge er en kommunal opgave og en opgave for sundhedssektoren både regionalt og kommunalt. Varde Kommunes opgave består med denne indsats i at sikre nogle faste procedurer og rutiner, som kan tages i brug, når en unge udviser selvmordsadfærd eller har forsøgt selvmord. Sammen med den unge, forældrene eller andre primære personer skal kommunen opstille planer for løsning og koordinere de forskellige tiltag i bl.a. den kommunale handleplan på den måde adskiller forebyggelse af selvmord og selvmordsadfærd sig ikke fra andre sager med unge, der mistrives (Kommunepakken, 2006). Det kommunale beredskab er blevet til på baggrund af Projekt PULS (Projekt-Ung-Liv- Selvværd), der fra Velfærdsministeriet har modtaget penge til forebyggelse af selvmord blandt unge i Varde Kommune. To arbejdsgrupper har siddet med i planlægningen og udformningen af projektet indsatsområder, som også bygger på konkrete erfaringer fra modelprojekter på Fyn (kommunepakken.dk).

2 Skitse over behandlingskæden for Varde Kommune: Unge Forældre Læger Skoler/uddannelsesinstitutioner Sygehus Børne- og Ungdomspsyk. Sundhedsplejersker osv. Kontaktperson Kontaktperson u/18 (13-18 år) o/18 (18-23 år) Fagligt beredskab Handleplan Praktiserende Praktiserende Læger Læger Børne- og Børne- Ungdoms- og Psykiatrien Ungdomspsykiatrien (unge op til 21 år) Opfølgning Behandlingskæden er IKKE en akut funktion. I akutte tilfælde skal egen læge, skadestue eller kontaktes. Kontaktperson: Tager imod alle henvendelser om selvmordstruede unge Forestår afklaring/forsamtale med den unge og evt. dennes familie Er sagsansvarlig indtil sagen kan gives videre Indkalder det faglige beredskab Er ansvarlig for mødet med det faglige beredskab Kvitterer tilbage til den unge og evt. dennes familie om, at der er sat noget i gang Skal evt. være opsøgende i kontakten til den unge Er ansvarlig for relationen til eksterne samarbejdspartnere Giver sparring til kommunens øvrige professionelle vedr. selvmordstruede unge Det faglige beredskab: Sparringspartner for kontaktpersonen Bidrager til udredning af den unges situation

3 Sikring af en bred faglig vurdering af, hvilken opfølgning der skal iværksættes. Er med til at vurdere selvmordsfaren Deltager i arbejdsmøder med kontaktpersonen Kan i nogle tilfælde få opgaver fra kontaktpersonen Evt. supervision og konsulentbistand til fagpersoner (aftales i samråd med kontaktpersonen) Målgruppe: Målgruppen er unge mellem år bosiddende i Varde Kommune. De unge er kendetegnet ved at være selvmordstruede. Selvmordstruede unge med misbrugsproblemer vurderes i det faglige beredskab, om de kan profitere af Varde Kommunes tilbud for selvmordstruede unge. Unge med psykiatriske eller massive misbrugsproblemer viderehenvises til et andet adækvat tilbud. Frontpersonale, samarbejdspartnere og forældre kan henvende sig til kontaktpersonen, hvis de har en ung, der er selvmordstruet eller har behov for sparring herom. Den unge kan også selv henvende sig til kontaktpersonen, hvis han/hun føler behov for hjælp. Kontaktperson: I Varde Kommune sidder der nogle kontaktpersoner, som kan kontaktes, når en ung er selvmordstruet. Der sidder kontaktpersoner for ungeområdet hhv. under og over 18 år. Henvendelser til kontaktpersonen skal ske telefonisk. Kontaktpersonerne er myndighedspersoner. Kontaktpersonen er ansvarlige for den første kontakt vedrørende selvmordstruede unge og kontaktpersonen sikrer, hvis hun ikke selv er sagsansvarlig, at henvendelsen overgives til anden behandler. Kontaktpersonen refererer direkte til daglig leder. Kontaktpersonen tager imod alle henvendelser vedrørende unge i selvmordsfare. Det kan være henvendelser fra den unge, forældre, lokale samarbejdspartnere eller sygehuset. Kontaktpersonerne bør kunne træffes i kommunens åbningstid. Hvis det er en akut situation eller uden for kommunens åbningstid, kontaktes den unges egen læge, skadestue eller Ud fra den første kontakt tager kontaktpersonen stilling til, hvorvidt den unge hører hjemme i det kommunale beredskab. Hvis den unge ikke er en del af målgruppen, visiteres han/hun videre til andet relevant tilbud. Kontaktpersonen står for afklaring/forsamtale ved alle henvendelser om selvmordstruede unge. I de dage, der går mellem henvendelsen og det faglige beredskabs møde, og hvor kontaktpersonen evt. har samtaler med den unge, kan kontaktpersonen inddrage og sparre med det faglige beredskab.

4 Det er kontaktpersonens ansvar at indkalde det faglige beredskab til møde. Kontaktpersonen fremsender besked pr. mail eller telefon til det faglige beredskab om mødetidspunkt samt sted. Det faglige beredskab kvitterer for henvendelsen ved modtagelse. Det er endvidere kontaktpersonen, der udarbejder dagsorden samt fremstilling af den unges situation. Mødeindkaldelsen fra kontaktpersonen har høj-prioritet og det skal tilstræbes, at kontaktpersonen samler det faglige beredskab hurtigst muligt. Kontaktpersonen kvitterer efter mødet tilbage til henvender, så denne er orienteret om, at der er sat noget i gang. Der kan være situationer, hvor kontaktpersonen skal være opsøgende i forhold til den unge. Hvis kontaktpersonen har fået besked fra sygehuset om en ung, der har været indlagt, kan kontaktpersonen vurdere i samråd med sygehuset, om der er behov for at være opsøgende. Kontaktpersonen fører, hvis der er behov herfor, sagen ind i det faglige beredskab. Når det faglige beredskab har givet sparring og/eller ideer til opfølgende tilbud, videregives sagen til den behandler, der er ansvarlig for den videre sagsgang. Det vil af samme grund være hensigtsmæssigt, hvis den person, der skal overtage sagen fra kontaktpersonen, deltager i møderne med kontaktperson og fagligt beredskab. Kontaktpersonen kan herefter virke som vidensperson i forhold til selvmordsproblematikker i sagen. I tilfælde hvor det faglige beredskab skønner, at der er behov for ekstern sparring fra relevante samarbejdspartnere, kontakter kontaktpersonen dem. Det er således kontaktpersonen, der varetager denne relation. Kontaktpersonen giver sparring og konsulentbistand til professionelle i kommunen vedr. selvmordstruede unge. Kontaktpersonen får efteruddannelse inden for selvmordsområdet. Det faglige beredskab: Det faglige beredskab består af ressourcepersoner ansat i Varde Kommune, der arbejder med eller blandt unge. Det faglige beredskab fungerer som konsulentteam for kontaktpersonen samt den øvrige sagsbehandling. Det faglige beredskab er tværfagligt sammensat og et fælles team, der er medansvarlige for den unge. Opgaven for det faglige beredskab er at være sparringspartner for kontaktpersonen, der har samtaler med den selvmordstruede for at sikre en bred faglig vurdering af, hvilken opfølgning der skal iværksættes. I akutte situationer, hvor kontaktpersonen vurderer, at han/hun har brug for en af ressourcepersonerne fra det faglige beredskab, skal det være muligt at kunne trække på dem, herunder også til situationer, hvor der er behov for akutte samtaler til den unge eller i udarbejdelsen af handleplanen. Dette aftales i samråd med daglig leder.

5 Det faglige beredskab skal således være indstillet på arbejdsmøder med kontaktpersonen, hvis denne gerne vil drøfte nogle faglige ting. Det faglige beredskab kan endvidere få opgaver fra kontaktpersonen, hvis dette skønnes nødvendigt, fx finde oplysninger eller undersøge tilbud, konsulentbistand til fagpersoner omkring den unge. Når kontaktpersonen indkalder til møde om en selvmordstruet ung, skal fremmødet i det faglige beredskab prioriteres meget højt. Når kontaktpersonen på mødet har orienteret om henvendelsen og den unges situation, har det faglige beredskab mulighed for at komme med afklarende spørgsmål, så de kan være med til at vurdere selvmordsfaren samt med deres kompetencer og indsigt i behandlingsmuligheder kan blive opmærksomme på, hvilke mulige indsatser der kan være adækvat at tilbyde den unge og evt. i begrænset omfang dennes familie. Det faglige beredskab kan bidrage til: 1. udredning af sagen 2. planlægning af kommunens foreløbige handleplan 3. støtte og konsulentbistand til forældre og fagpersoner omkring den unge 4. evt. supervision til fagpersoner omkring den unge Hvis det faglige beredskab sammen med kontaktpersonen vurderer, at der er behov for ekstern konsulentbistand i forbindelse med vurdering, visitering eller plan for relevant opfølgning for den unge, da kan eksterne samarbejdspartnere kontaktes (grønt felt). Det faglige beredskab får efteruddannelse inden for selvmordsområdet. Det støttende og ledsagende princip Kontaktpersonen er altid tovholder, indtil en anden person tager over. Hjælpen til den unge og evt. dennes familie iværksættes efter det støttende og ledsagende princip, så den selvmordstruede unge ikke står uden hjælp mellem behandlingstilbud. Det skal være muligt for den unge og evt. dennes familie, at de får konkrete aftaler, så de ikke selv skal stå for henvendelser eller kontakter. Det støttende og ledsagende princip har vist sig meget vigtig særligt nar der arbejdes med unge og deres familier i en yderst sårbar position og det tilstræbes at dette princip følges. Socialfaglig undersøgelse, handleplan og opfølgning Ved selvmordstruede unge er det nødvendigt, at der handles med det samme. Det betyder derfor også, at der udarbejdes en foreløbig handleplan, som sætter retningslinier for, hvad der skal ske med den unge. Hvis det er nødvendigt, udarbejdes derefter en socialfaglig undersøgelse og en endelig handleplanen, der tager stilling til visitering, vurdering og behandling/opfølgning i forhold til den unge og familien. Der kan ikke opstilles fælles retningslinier for, hvad der skal ske med den unge, idet der skal tages hensyn til den enkeltes situation og livsforhold.

6 Handleplanen skal beskrive, hvad der skal ske i det videre forløb, og hvem der har ansvaret for at foretage sig hvad samlet set skal handleplanen sikre, at der sker en bred opfølgning. Der arbejdes med socialfaglig undersøgelse, handleplan og opfølgning efter gældende lovgivning på området. Skitsering af samarbejdsaftaler for Varde Kommune og eksterne samarbejdspartnere Tiltag Beskrivelse Rådgivnings- Samtaler Vurdering af selvmordsfare Kommunens undersøgelse Kommunen Rådgivende samtaler (her og nu) Kommunen foretager den første vurdering. Er der behov for yderligere vurdering kontaktes ekstern sam.arb.partner Undersøgelse af den unges forhold jf. 50 Børne- og Ungdomspsykiatri. I sager med mistanke om psykiatrisk lidelser Praktiserende læge I sager hvor der kræves akut vurdering Konsulentbistand Kommunens foranstaltninger Efter servicelovens foranstaltninger I sager vedr. unge med alvorlige selvmordsforsøg Ambulant behandling Efter servicelovens foranstaltninger Psykiatrisk vurdering Psykologisk undersøgelse PPR eller BUF Jobcentret Ved mistanke om psykiatrisk lidelse og selvmordsadfærd Medicinsk behandling Efter psykiatrisk vurdering Efter vurdering

7 Samarbejdsaftaler: Børne- og Ungdomspsykiatrien, Psykiatricenter Vest, Esbjerg Der er pt. ikke udarbejdet specielle samarbejdsaftaler mellem Varde Kommune og Børneog Ungdomspsykiatrien vedrørende selvmordstruede unge. De gængse kommandoveje følges. Børneafdelingen og Afsnit 273, Sydvestjysk Sygehus: Varde Kommune og Sydvestjysk Sygehus udvikler et samarbejde om unge mellem år, der er selvmordstruede og/eller har forsøgt selvmord. Samarbejdet omkring denne målgruppe er under udvikling og vil løbende blive justeret. Når sygehuset får en ung indlagt, der har forsøgt selvmord, er der mulighed for, at sygehuset: enten eller selv tager kontakt til kontaktpersonen fra Varde Kommune for at aftale et møde mellem den unge, evt. dennes forældre og kommunens kontaktperson. Sygehusets personale skal forinden have indhentet accept fra patienten eller dennes værger. Herefter giver sygehuset den unge og evt. dennes forældre besked om, hvor, hvornår og hvem, der varetager den videre kontakt fra kommunen hvis den selvmordstruede unge og evt. dennes forældre ikke ønsker at sygehuset kontakter kommunen for opfølgende samtale - at sygehuset udleverer en folder om Varde Kommunes kommunale beredskab. Patienten skal da selv rette henvendelse til kommunen. Kontaktpersoner fra hhv. børneafdelingen og afsnit 273 inviteres en gang årligt til et fællesmøde med den øvrige behandlingskæde. Kontaktpersonerne på sygehusets afdelinger har ansvar for at formidle dette tilbud videre til den øvrige personalegruppe. I opstart af tilbuddet vil projektets tovholder, Kari Højbjerg, komme og fortælle om projektet på personalemøder samt sørge for foldere, der kan udleveres til patienter. Samarbejdsaftalen om selvmordstruede unge er skrevet ind i Sundhedsaftalen mellem Varde Kommune og SVS/Region Syddanmark.

8 Lovgivning Arbejdet med selvmordstruede unge og den organisering, som Varde Kommune handler efter, er tværfagligt forankret. Det betyder, at der både internt og i forhold til eksterne samarbejdspartnere skal være opmærksomhed mod lovgivningen om indhentning og videregivelse af oplysninger om den unge. Generelt gælder det, at der arbejdes ud fra gældende lovgivning på området. Vedligehold og forankring For at rutiner, procedurer og samarbejdsaftaler ikke skal blive glemt, hvis behandlingskæden er på standby et stykke tid, ønskes flere forhold iværksat. Det kommunale beredskab har faste møder 1 gange årligt, hvor nye medlemmer orienteres, og hvor rutiner og sagsforløb gennemgås og evalueres. Dette møde er for kontaktpersoner og fagligt beredskab i kommunen. Hvis det besluttes, at der sker ændringer ift. nærværende funktionsbeskrivelse, aftales på mødet, hvem der har ansvaret for at revidere og distribuere dokumentet. Kontaktpersoner i kommunen, det faglige beredskab, kontaktperson(-er) på hhv. Sydvestjysk Sygehus og Børne- og Ungdomspsykiatrisk afdeling mødes 1 gang årligt. Det tilstræbes, at der på dette møde kommer et fagligt oplæg om ny forskning inden for selvmordsområdet, en fælles diskussion om hvordan er det forløbne år gået, hvilke ting har fungeret/ikke fungeret i behandlingskæden, og hvordan løser vi det, hvis der er nogle forhold, som bør korrigeres. Dette møde skal således ses som et serviceeftersyn af hele behandlingskæden og forudsætningerne for gode vidensrelationer på tværs af faglighed og ansættelsessted. Dette årlige møde kan også være grobund for udvikling af endnu tydeligere aftaler om samarbejdet, anvendelse metoder, der fremmer den personlige kontakt mellem samarbejdspartnere, oplevelse af fælles kultur samt sikring af ejerskab. Det er kontaktpersonen for unge under 18 år, der arrangerer dette møde, og som er ansvarlig for indkaldelse, planlægning og afholdelse af mødet. Mødet foregår hvert år i september måned, og kontaktpersonen for unge under 18 år indkalder til det første møde i september 2009.

Selvmordsforebyggelse for børn og unge på Vestfyn

Selvmordsforebyggelse for børn og unge på Vestfyn Selvmordsforebyggelse for børn og unge på Vestfyn Selvmordsforebyggelse for børn og unge på Vestfyn Kommuner med beredskab Bogense, Ejby, Otterup, Middelfart, Nørre Åby, Assens, Vissenbjerg, Glamsbjerg,

Læs mere

Bilag 1 til afrapportering for hele projektperioden med udgangspunkt i programteori for

Bilag 1 til afrapportering for hele projektperioden med udgangspunkt i programteori for Bilag 1 til afrapportering for hele projektperioden med udgangspunkt i programteori for Projekt: Klinik og behandlingskæde for selvmordstruede børn og unge på Fyn (jr.nr. 8651-0028) 1 Kort om anvendelse

Læs mere

SPØRGESKEMA TIL KORTLÆGNING AF DE SOMATISKE BØRNEADELINGERS PRAKSIS PÅ SELVMORDSOMRÅDET

SPØRGESKEMA TIL KORTLÆGNING AF DE SOMATISKE BØRNEADELINGERS PRAKSIS PÅ SELVMORDSOMRÅDET SPØRGESKEMA TIL KORTLÆGNING AF DE SOMATISKE BØRNEADELINGERS PRAKSIS PÅ SELVMORDSOMRÅDET Målgruppen er børn og unge op til 15 år, der har forsøgt selvmord, og som har været indlagt på en somatisk børneafdeling

Læs mere

Entreprenøraftale mellem de fynske kommuner og Psykiatrien i Region Syddanmark om drift af Klinik for selvmordstruede børn og unge under 18 år

Entreprenøraftale mellem de fynske kommuner og Psykiatrien i Region Syddanmark om drift af Klinik for selvmordstruede børn og unge under 18 år Entreprenøraftale mellem de fynske kommuner og Psykiatrien i Region Syddanmark om drift af Klinik for selvmordstruede børn og unge under 18 år Aftale Om benyttelse af ydelser fra Klinik for selvmordstruede

Læs mere

Modeller for kommunal organisering ift. samarbejdsaftalen om oligofrenipsykiatri til inspiration

Modeller for kommunal organisering ift. samarbejdsaftalen om oligofrenipsykiatri til inspiration Modeller for kommunal organisering ift. samarbejdsaftalen om oligofrenipsykiatri til inspiration I samarbejdsaftalen om oligofrenipsykiatri er anført: I alle kommuner skal medarbejdere, der arbejder med

Læs mere

Ydelseskatalog Ungetilbuddet, revideret februar Journalnummer: G

Ydelseskatalog Ungetilbuddet, revideret februar Journalnummer: G Ydelseskatalog Ungetilbuddet, revideret februar 2016 Indledning Målgruppen for Ungetilbuddet er unge i aldersgruppen 15-17 år (op til 23 år ved efterværn) med behov for en socialfaglig eller pædagogisk

Læs mere

Enhed for Selvmordsforebyggelse. Information til samarbejdspartnere

Enhed for Selvmordsforebyggelse. Information til samarbejdspartnere Enhed for Selvmordsforebyggelse Information til samarbejdspartnere 2 Selvmordstanker og selvmordsforsøg skal altid tages alvorligt Alle mennesker kan komme i krise og det er forskelligt, hvordan vi reagerer,

Læs mere

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14 B 68 endeligt svar på spørgsmål 10 Offentligt

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14 B 68 endeligt svar på spørgsmål 10 Offentligt Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14 B 68 endeligt svar på spørgsmål 10 Offentligt Holbergsgade 6 DK-1057 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk Folketingets Sundheds-

Læs mere

Bilag 3: Udkast til retningslinjer for PPRs og SR-specials praksis på småbørnsområdet

Bilag 3: Udkast til retningslinjer for PPRs og SR-specials praksis på småbørnsområdet Børne- og Ungdomsforvaltningen NOTAT 21-03-2007 Bilag 3: Udkast til retningslinjer for PPRs og SR-specials praksis på småbørnsområdet Indholdsfortegnelse 1. Indledning og baggrund... 1 2. Retningslinjer

Læs mere

Center for Rusmiddel og Forebyggelse 2014

Center for Rusmiddel og Forebyggelse 2014 SAMARBEJDSAFTALE MELLEM FAMILIEAFDELINGERNE, KOMMUNALE DAGBEHANDLINGSTILBUD I HOLSTEBRO, STRUER OG LEMVIG KOMMUNER OG Center for Rusmiddel og Forebyggelse Formål: Formålet med at lave en samarbejdsaftale

Læs mere

Tilbagemelding fra de decentrale mødefora på det psykiatriske område

Tilbagemelding fra de decentrale mødefora på det psykiatriske område Område: Det psykiatriske område Udarbejdet af: Anita Lerche Afdeling: Ledelsessekretariatet E-mail: Anita.Lerche@regionsyddanmark.dk Journal nr.: Telefon: 76631007 Dato: 19. november 2007 Tilbagemelding

Læs mere

Sammenhængende behandling for borgere med en psykisk lidelse og et samtidigt rusmiddelproblem

Sammenhængende behandling for borgere med en psykisk lidelse og et samtidigt rusmiddelproblem Sammenhængende behandling for borgere med en psykisk lidelse og et samtidigt rusmiddelproblem En vejledning for medarbejdere på Lindegårdshusene: Hvem gør hvad hvornår? Sammenhængende behandling for borgere

Læs mere

1. Nødvendigt med politisk og ledelsesmæssigt fokus på underretninger... 1

1. Nødvendigt med politisk og ledelsesmæssigt fokus på underretninger... 1 GLADSAXE KOMMUNE Skole og Familie Bilag 1: Notat vedrørende KL's 12 opmærksomhedspunkter NOTAT Dato: 2. august 2012 Af: Rikke Schønning KL s 12 opmærksomhedspunkter 1. Nødvendigt med politisk og ledelsesmæssigt

Læs mere

Sagsnr Dokumentnr Sagsbehandler Christina Bundgaard/ Ane Løfstrøm Eriksen

Sagsnr Dokumentnr Sagsbehandler Christina Bundgaard/ Ane Løfstrøm Eriksen KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Specialområdet NOTAT Aftaleforum Børn med behov for en samlet social og undervisningsmæssig indsats skal mødes af én kommune, der - med barnet i centrum-

Læs mere

Indsatsområde 6: Indsatsen for mennesker med sindslidelser

Indsatsområde 6: Indsatsen for mennesker med sindslidelser Indsatsområde 6: Indsatsen for mennesker med sindslidelser Krav 1. Den nærmere arbejdsdeling mellem region og kommuner i forhold til indsatsen for mennesker med sindslidelser, herunder på børne- og ungeområdet

Læs mere

Bilag 1 til afrapportering for projekt år 2007 med udgangspunkt i programteori for

Bilag 1 til afrapportering for projekt år 2007 med udgangspunkt i programteori for Bilag 1 til afrapportering for projekt år 2007 med udgangspunkt i programteori for Projekt: Klinik og behandlingskæde for selvmordstruede børn og unge på Fyn (jr.nr. 8651-0028) 1 Kort om anvendelse af

Læs mere

Klinik for selvmordsforebyggelse

Klinik for selvmordsforebyggelse Klinik for selvmordsforebyggelse Information til samarbejdspartnere Regionspskyiatrien Vest Klinik for Selvmordsforebyggelse Selvmordstanker og selvmordsforsøg skal altid tages alvorligt Alle mennesker

Læs mere

Forløbskoordinator Psykiatrisk afdeling Vejle

Forløbskoordinator Psykiatrisk afdeling Vejle 1 Forløbskoordinator Psykiatrisk afdeling Vejle 2 Baggrund hvem er jeg Joan Damgaard, Sygeplejerske i psykiatrien i 25 år på sengeafsnit i Vejle 18 år som afdelingssygeplejerske Specialuddannelse i psykiatrisk

Læs mere

Tværsektoriel samarbejdsmodel med henblik på et for barnet/den unge sammenhængende forløb. Samarbejdsmodel

Tværsektoriel samarbejdsmodel med henblik på et for barnet/den unge sammenhængende forløb. Samarbejdsmodel Tværsektoriel samarbejdsmodel med henblik på et for barnet/den unge sammenhængende forløb Samarbejdsmodel Maj 2006 Indholdsfortegnelse Baggrund og indledning... 2 Baggrund... 2 Hvorfor en samarbejdsmodel?...

Læs mere

Bilag. Til grundaftale om indsatsen for mennesker med sindslidelser. Udrednings-, rehabiliterings og behandlingsforløbsbeskrivelse

Bilag. Til grundaftale om indsatsen for mennesker med sindslidelser. Udrednings-, rehabiliterings og behandlingsforløbsbeskrivelse Bilag Til grundaftale om indsatsen for mennesker med sindslidelser Udrednings-, rehabiliterings og behandlingsforløbsbeskrivelse Samarbejde og arbejdsdeling som udrednings-, rehabiliterings- og behandlingsforløb

Læs mere

Projektbeskrivelse. Psykiatrisk Forskningsenhed, Psyken Vordingborg, Region Sjælland 5484

Projektbeskrivelse. Psykiatrisk Forskningsenhed, Psyken Vordingborg, Region Sjælland 5484 Januar 2008 Projektbeskrivelse Behandlingskæde og klinik for selvmordstruede børn og unge i Region Sjælland m. pilotnetværk i Guldborgsund, Næstved og Vordingborg kommuner - til forebyggelse af selvmordsadfærd

Læs mere

POLITIKERSPØRGSMÅL. Spørgsmål nr.: Dato: 21. marts 2016 Stillet af: Anne Ehrenreich (V) Besvarelse udsendt den: 14.

POLITIKERSPØRGSMÅL. Spørgsmål nr.: Dato: 21. marts 2016 Stillet af: Anne Ehrenreich (V) Besvarelse udsendt den: 14. Center for Sundhed Hospitalsplanlægning Kongens Vænge 2 3400 Hillerød POLITIKERSPØRGSMÅL Opgang B & D Telefon 3866 6000 Direkte 3866 6015 Mail csu@regionh.dk Journal nr.: 15015013 Sagsbeh..: HASURA Spørgsmål

Læs mere

Evalueringsrapport på projekt PULS. Skrevet af Peter Gry

Evalueringsrapport på projekt PULS. Skrevet af Peter Gry Evalueringsrapport på projekt PULS Skrevet af Peter Gry Center for Sundhedsfremme Varde Kommune Juli 2009 Forord Nuværende rapport samler de erfaringer, resultater og materiale, som er gennemført i forbindelse

Læs mere

Tværsektoriel samarbejdsmodel med henblik på et for barnet/den unge sammenhængende forløb. Samarbejdsmodel

Tværsektoriel samarbejdsmodel med henblik på et for barnet/den unge sammenhængende forløb. Samarbejdsmodel Tværsektoriel samarbejdsmodel med henblik på et for barnet/den unge sammenhængende forløb Samarbejdsmodel Januar 2008 Indholdsfortegnelse Baggrund og indledning...1 Baggrund...1 Hvorfor en samarbejdsmodel?...1

Læs mere

Standard for sagsbehandling vedrørende: Tidlig indsats

Standard for sagsbehandling vedrørende: Tidlig indsats Standard for sagsbehandling vedrørende: Tidlig indsats Politisk målsætning for tidlig indsats Her angives målsætningen, der udtrykkes i den sammenhængende børnepolitik Den samlede indsats for børn og unge

Læs mere

Sundhedsaftale Tillægsaftale for samarbejde om gravide med et risikoforbrug af rusmidler og alkohol i regi af familieambulatoriet

Sundhedsaftale Tillægsaftale for samarbejde om gravide med et risikoforbrug af rusmidler og alkohol i regi af familieambulatoriet Sundhedsaftale Tillægsaftale for samarbejde om gravide med et risikoforbrug af rusmidler og alkohol i regi af familieambulatoriet Sundhedsfaglig del Formålet med tillægsaftalen er at sikre en sammenhængende,

Læs mere

Ydelseskatalog Ungetilbuddet. Journalnummer: G

Ydelseskatalog Ungetilbuddet. Journalnummer: G Ydelseskatalog Ungetilbuddet Indledning Målgruppen for Ungetilbuddet er unge i aldersgruppen 15-17 år (op til 23 år ved efterværn) med behov for en socialfaglig eller pædagogisk indsats. Disse unge har

Læs mere

Ydelseskatalog Ungetilbuddet. Journalnummer: G

Ydelseskatalog Ungetilbuddet. Journalnummer: G Ydelseskatalog Ungetilbuddet Indledning Målgruppen for Ungetilbuddet er unge i aldersgruppen 15-17 år (op til 23 år ved efterværn) med behov for en socialfaglig eller pædagogisk indsats. Disse unge har

Læs mere

N O V E M B E R

N O V E M B E R A R B E J D S G A N G E M E L L E M DEN R E G I O N A L E P S Y K I A T R I OG K O M M U N E R N E F O R M E N N E S K E R M E D S P I S E F O R S T Y R R E L S E N O V E M B E R 2 0 1 7 A R B E J D S

Læs mere

Fællesteam for dobbelt diagnoser i Ringkøbing-Skjern Kommune og Regionspsykiatrien

Fællesteam for dobbelt diagnoser i Ringkøbing-Skjern Kommune og Regionspsykiatrien Fællesteam for dobbelt diagnoser i Ringkøbing-Skjern Kommune og Regionspsykiatrien Formål Formålet med Fællesteam er, at forbedre og sikre kvaliteten i behandlingen for borgere med dobbeltdiagnoseproblematik

Læs mere

Kvalitetsstandard vedr. sagsbehandling i forhold til borgere, der søger ydelser i Psykiatri og Handicap.

Kvalitetsstandard vedr. sagsbehandling i forhold til borgere, der søger ydelser i Psykiatri og Handicap. Kvalitetsstandard vedr. sagsbehandling i forhold til borgere, der søger ydelser i Psykiatri og Handicap. Målgruppe: Sagsbehandlere i Rådgivning og Bevilling. Formål med ydelsen: Formålet med ydelsen er,

Læs mere

Almen indsats. Almen forebyggende indsats

Almen indsats. Almen forebyggende indsats SAMARBEJDE En struktur for samarbejdet omkring børn og unge, der mistrives og har behov for er fra forskellige faggrupper i Børn & Kultur 1 Formål Almen Almen Indsatsniveauer Særlig Indsats fra almensystemet

Læs mere

Livsmod III: Forebyggelse af børn og unges selvskadende adfærd i den nye struktur

Livsmod III: Forebyggelse af børn og unges selvskadende adfærd i den nye struktur Projektets titel Institutionen og evt. afdeling Projektleder og kontaktperson Projekt-medarbejdere Livsmod III: Forebyggelse af børn og unges selvskadende adfærd i den nye struktur Frederiksborg Amts Børnerådgivning

Læs mere

Fredensborg Kommune Center for Familie og Unge. Kvalitetsstandard for Social behandling af stofmisbrug under 18 år Lov om Social Service 101

Fredensborg Kommune Center for Familie og Unge. Kvalitetsstandard for Social behandling af stofmisbrug under 18 år Lov om Social Service 101 Fredensborg Kommune Center for Familie og Unge Kvalitetsstandard for Social behandling af stofmisbrug under 18 år Lov om Social Service 101 2014 1 Kvalitetsstandard for social behandling af stofmisbrugere

Læs mere

Beskrivelse af projekt

Beskrivelse af projekt Formålet er: Beskrivelse af projekt SELVFO-FYN Behandlingskæde og klinik for selvmordstruede børn og unge på Fyn en kvalificering og serviceforøgelse vedrørende selvmordsforebyggelse til samtlige fynske

Læs mere

Skema 2: Projektbeskrivelsesskema

Skema 2: Projektbeskrivelsesskema Skema 2: Projektbeskrivelsesskema 1. Projektets titel: Styrket sundhedsfagligrådgivning og lettere adgang til børneog ungdomspsykiatrisk udredning i Region Syddanmark. 2. Med udredningsretten og behandlingsgarantien

Læs mere

Sygeplejerskeprofil. Til rette borger - I rette tid - På rette sted. Hvorfor har vi sygeplejersker i ældreplejen?

Sygeplejerskeprofil. Til rette borger - I rette tid - På rette sted. Hvorfor har vi sygeplejersker i ældreplejen? Sygeplejerskeprofil Sygeplejerskeprofil Hvorfor har vi rsker i ældreplejen? Udviklingen i sundhedsvæsnet som følge af kommunalreformen i 2007, herunder en ændring af opgavefordelingen mellem regioner og

Læs mere

Den koordinerende indsatsplan. - en introduktion

Den koordinerende indsatsplan. - en introduktion Den koordinerende indsatsplan - en introduktion En god indsats kræver koordinering For borgere med både psykiske lidelser og et misbrug af alkohol og/eller stoffer (en dobbeltdiagnose) gælder, at regionen

Læs mere

Notat om sundhedsaftaler på psykiatriområdet for 2007.

Notat om sundhedsaftaler på psykiatriområdet for 2007. Region Syddannark Den 9. december 2006. Psykiatristaben Notat om sundhedsaftaler på psykiatriområdet for 2007. 1. Indledning. I henhold til bekendtgørelsen om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler

Læs mere

Regionsfunktion for Affektive lidelser, Autismepektumforstyrrelser

Regionsfunktion for Affektive lidelser, Autismepektumforstyrrelser Journal nr.: 12/13856 Dato: 28. juni 2012 Børne- og ungdomspsykiatrien Regionsfunktion for Affektive lidelser, Autismepektumforstyrrelser Definition Undersøgelser og procedure indeholdt i forløbet Aldersgruppe:

Læs mere

Regionernes kendskab til igangværende tværsektorielle tiltag på børne- og ungeområdet i psykiatrien

Regionernes kendskab til igangværende tværsektorielle tiltag på børne- og ungeområdet i psykiatrien Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 121 Offentligt Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 54 Offentligt NOTAT Regionernes kendskab

Læs mere

Standarder for sagsbehandlingen vedrørende tidlig indsats i forhold til børn og unge med behov for særlig støtte

Standarder for sagsbehandlingen vedrørende tidlig indsats i forhold til børn og unge med behov for særlig støtte Standarder for sagsbehandlingen vedrørende tidlig indsats i forhold til børn og unge med behov for særlig støtte Politisk målsætning vedr. tidlig indsats i forhold til børn og unge med behov for særlig

Læs mere

SAMMENHÆNGENDE BORGERFORLØB INDSATSOMRÅDE: FØR-PSYKIATRI

SAMMENHÆNGENDE BORGERFORLØB INDSATSOMRÅDE: FØR-PSYKIATRI INDSATSOMRÅDE: FØR-PSYKIATRI Børn- og Ungeforvaltningen, forår 2019 Før-psykiatri Børn og unge i psykisk mistrivsel, hvor udfordringerne overstiger det, der kan løftes i et traditionelt kommunalt rådgivningstilbud,

Læs mere

Metode- og implementeringsskabelon: Udredning og Plan

Metode- og implementeringsskabelon: Udredning og Plan Metode- og implementeringsskabelon: Udredning og Plan Housing First som grundpræmis i arbejdet med Hjemløsestrategien og metoden Udredning og Plan Metoden Udredning og Plan afprøves i en række kommuner,

Læs mere

1 of 5. Notat til møde i styregruppen vedr. børne- og ungdomspsykiatri den 16/2 2015

1 of 5. Notat til møde i styregruppen vedr. børne- og ungdomspsykiatri den 16/2 2015 Regionshuset Viborg Nære Sundhedstilbud 1 of 5 Notat til møde i styregruppen vedr. børne- og ungdomspsykiatri den 16/2 2015 Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk

Læs mere

Revideret ansøgning til Mobilteam Odense

Revideret ansøgning til Mobilteam Odense Afdeling: Planlægning Journal nr.: 12/3158 Dato: 13. august 2012 Udarbejdet af: John Verver og Anne Vagner Moesgaard E-mail: Anne.vagner.moesgaard@psyk.regionsyddanmark.dk Telefon: 2031 0230 Styrkelse

Læs mere

Præsentation af Task Forcens analyse Halsnæs Kommune

Præsentation af Task Forcens analyse Halsnæs Kommune Præsentation af Task Forcens analyse Halsnæs Kommune Onsdag den 25. september 2013 Dagsorden for præsentationen 1. Præsentation af Task Forcen 2. Analysens opbygning 3. Præsentation af resultaterne af

Læs mere

Handleguide. om underretninger

Handleguide. om underretninger Handleguide om underretninger Handleguide Om underretning til Familieafdelingen ved bekymring for et barns situation eller udvikling Indledning Formålet med denne handleguide er at sikre, at alle kender

Læs mere

Tvang i tal pr. år for Afdelingen i Esbjerg

Tvang i tal pr. år for Afdelingen i Esbjerg 2 Tvang i tal pr. år for Afdelingen i Esbjerg Gennemsnitlige tvangshændelser pr uge for årene 2013, 2014 og 2015 Beroligende Bæltefixeringer Tvangsindlægge lser 2013 3,7 2,9 3,0 2014 2,7 1,9 3,2 2015 1,5

Læs mere

Regionsfunktion for affektive lidelser (Autismepektumforstyrrelser)

Regionsfunktion for affektive lidelser (Autismepektumforstyrrelser) Børne- og ungdomspsykiatrien Regionsfunktion for affektive lidelser (Autismepektumforstyrrelser) Definition Aldersgruppe: Fra 4 år til 19+ år o Autismespektrum-forstyrrelser består af forstyrrelser indenfor

Læs mere

Kolding Misbrugscenter

Kolding Misbrugscenter 1 Årsrapport for tilsyn 2012 Voksenområdet Kolding Misbrugscenter Oplysninger om tilbuddet Tilbudets navn: Kolding Misbrugscenter Tilbudstype: SEL. 101. Misbrugscentret yder dagbehandling til alkohol-og

Læs mere

Supplerende aftale mellem Mariagerfjord Kommune og Region Nordjylland om udgående team i børne- og ungdomspsykiatrien

Supplerende aftale mellem Mariagerfjord Kommune og Region Nordjylland om udgående team i børne- og ungdomspsykiatrien Bilag 1: Supplerende aftale mellem Mariagerfjord Kommune og Region Nordjylland om udgående team i børne- og ungdomspsykiatrien Etablering af tværfagligt udgående team i børne- og ungdomspsykiatrien i Region

Læs mere

Kvalitetsstandard for varetagelse af alkoholbehandlingen

Kvalitetsstandard for varetagelse af alkoholbehandlingen Kvalitetsstandard for varetagelse af alkoholbehandlingen Udarbejdet af: TN Dato: 02. 01. 2013 Sagsid.: Version nr.: 1. Revision af kvalitetsstandard Kvalitetsstandard for varetagelse af alkoholbehandlingen

Læs mere

Det er arbejdsgruppens vurdering at tværfaglige grupper væsentlig kan bidrage til at styrke den forebyggende og tidlige indsats over for målgruppen.

Det er arbejdsgruppens vurdering at tværfaglige grupper væsentlig kan bidrage til at styrke den forebyggende og tidlige indsats over for målgruppen. Forslag 11 Organisering af det tværfaglige samarbejde Beskrivelse Som led i formulering af delpolitikken for børn og unge med særlige behov, har en arbejdsgruppe på tværs af direktørområderne Børn og Unge

Læs mere

SÅDAN ER VI ORGANISERET

SÅDAN ER VI ORGANISERET SÅDAN ER VI ORGANISERET SÅDAN ER VI ORGANISERET I dette kapitel vil vi kort introducere dig for organiseringen af det tværfaglige samarbejde i Børneog Familieforvaltningen i Jammerbugt Kommune. Du vil

Læs mere

Dialogmøde. I denne pjece forklares hvad et dialogmøde er, hvem der kan indkaldes, hvornår der kan indkaldes til dialogmøde og hvordan der indkaldes.

Dialogmøde. I denne pjece forklares hvad et dialogmøde er, hvem der kan indkaldes, hvornår der kan indkaldes til dialogmøde og hvordan der indkaldes. Dialogmøde. Indledning: Forskning viser, at jo tidligere, der sættes ind, når et barn eller en ung mistrives, jo mere effektfuld bliver indsatsten. Forskning viser også, at inddragelsen af andre faggrupper,

Læs mere

De sårbare gravide. Det sociale område en ny medspiller. Randers Kommune

De sårbare gravide. Det sociale område en ny medspiller. Randers Kommune De sårbare gravide Det sociale område en ny medspiller Randers Kommune Program Introduktion og hvad er det nye? Hvad er en sårbar gravid/nybagt familie i et socialfagligt perspektiv Udfordringer og hvad

Læs mere

Spørgeskema. Til anvendelse i implementering af de nationale retningslinjer for den sociale stofmisbrugsbehandling

Spørgeskema. Til anvendelse i implementering af de nationale retningslinjer for den sociale stofmisbrugsbehandling Spørgeskema Til anvendelse i implementering af de nationale retningslinjer for den sociale stofmisbrugsbehandling Bred afdækning af praksis i den sociale stofmisbrugsbehandling med udgangspunkt i de nationale

Læs mere

Børnepsykologisk Team

Børnepsykologisk Team Børnepsykologisk Team Psykologisk udredning, rådgivning og behandling til børn med lettere psykiatriske problematikker i alderen 6 til og med 13 år. Konsulentbistand til rådgivere i kommunens familiegrupper

Læs mere

NOTAT. Pt. sidder følgende i Team Tværs:

NOTAT. Pt. sidder følgende i Team Tværs: NOTAT Til Børne- og Familieudvalget, Social- og Sundhedsudvalget samt Beskæftigelsesudvalget Kopi Fra Emne Team Tværs Team Tværs-samarbejdet I marts 2014 blev Notat vedr. forstærket indsats for unge mellem

Læs mere

Social- og Indenrigsudvalget SOU Alm.del Bilag 250 Offentligt

Social- og Indenrigsudvalget SOU Alm.del Bilag 250 Offentligt Social- og Indenrigsudvalget 2015-16 SOU Alm.del Bilag 250 Offentligt Familierådgivningen Kolding Kommune Emne: Procedure for daglig visitation Visitationsenheden og den daglige visitation skal udover

Læs mere

Tidlig indsats i forhold til børn, unge og familier med behov for særlig støtte

Tidlig indsats i forhold til børn, unge og familier med behov for særlig støtte Overordnet målsætning Alle medarbejdere i Furesø Kommune er forpligtet til at gøre en indsats overfor børn og unge, der viser tegn på behov for særlig støtte. Det forebyggende arbejde og en tidlig identificering

Læs mere

GUSA- forældrevejledere FORMÅL, INDHOLD FOR DE TO FORSKELLIGE YDELSER OG VISITERING

GUSA- forældrevejledere FORMÅL, INDHOLD FOR DE TO FORSKELLIGE YDELSER OG VISITERING GUSA- forældrevejledere FORMÅL, INDHOLD FOR DE TO FORSKELLIGE YDELSER OG VISITERING Februar 2018 GUSA-forældrevejledere Formål med GUSA-dialog: At forældrene også får mulighed for at sætte en, for dem,

Læs mere

UDKAST. Aftale vedr. samarbejdet om gravide med et risikoforbrug af rusmidler og alkohol i regi af Familieambulatoriet i Region Syddanmark.

UDKAST. Aftale vedr. samarbejdet om gravide med et risikoforbrug af rusmidler og alkohol i regi af Familieambulatoriet i Region Syddanmark. 1 Område: Sundhedsområdet Afdeling: Afdelingen for Kommunesamarbejde Journal nr.: 10/19257 Dato: 16. december 2011 Udarbejdet af: Anne Uller E-mail: anne.uller@regionsyddanmark.dk Telefon: 76631318 UDKAST

Læs mere

Skabelon for standard for sagsbehandling

Skabelon for standard for sagsbehandling Skabelon for standard for sagsbehandling Standard for sagsbehandling vedrørende: Den tidlige indsats, herunder hvordan kommunen sikre, at skoler, dagtilbud m.v. foretager de nødvendige underretninger,

Læs mere

Kvalitetsstandard for støtte-kontaktpersonsordningen. jf. Servicelovens 99

Kvalitetsstandard for støtte-kontaktpersonsordningen. jf. Servicelovens 99 Kvalitetsstandard for støtte-kontaktpersonsordningen (SKP) på psykiatriområdet jf. Servicelovens 99 Udarbejdet af: Fælles Dato: December 2015 Sagsid.: Sundhed og Handicap Version nr.: 5 Revideret: Januar

Læs mere

Netværksmødet når familien og professionelle samarbejder

Netværksmødet når familien og professionelle samarbejder Vejledning i at holde netværksmøder - Til medarbejdere, der arbejder med børn og unge i Høje-Taastrup Kommune Netværksmødet når familien og professionelle samarbejder Netværksmødet Denne vejledning er

Læs mere

Koordinerende indsatsplaner for personer med psykisk lidelse og samtidigt misbrug

Koordinerende indsatsplaner for personer med psykisk lidelse og samtidigt misbrug Koordinerende indsatsplaner for personer med psykisk lidelse og samtidigt misbrug Erfaringsopsamling fra temadage for kommunale og regionale medarbejdere samt andre relevante parter Introduktion I satspuljeaftalen

Læs mere

Kan sygeplejersken i et onkologisk sengeafsnit fremme familiemedlemmers mestring af den nye livssituation ved hjælp af planlagte samtaler?

Kan sygeplejersken i et onkologisk sengeafsnit fremme familiemedlemmers mestring af den nye livssituation ved hjælp af planlagte samtaler? Kan sygeplejersken i et onkologisk sengeafsnit fremme familiemedlemmers mestring af den nye livssituation ved hjælp af planlagte samtaler? Sygeplejerske Anne Bie Nørum Specialsygeplejerske i onkologi TanjaWendicke

Læs mere

Krav 2. Hvordan parterne sikrer, at relevant information formidles rettidigt til patienten og eventuelt pårørende samt til den praktiserende læge,

Krav 2. Hvordan parterne sikrer, at relevant information formidles rettidigt til patienten og eventuelt pårørende samt til den praktiserende læge, Krav 2. Hvordan parterne sikrer, at relevant information formidles rettidigt til patienten og eventuelt pårørende samt til den praktiserende læge, kommunen og andre relevante aktører i forbindelse med

Læs mere

Selvmordsforebyggelse i Psykiatrien i Region Syddanmark

Selvmordsforebyggelse i Psykiatrien i Region Syddanmark Journal nr.: 11/5059 Dato: 5. marts 2012 Udarbejdet af: Niels Aagaard E mail: Niels.Aagaard@psyk.regionsyddanmark.dk Telefon: 30894836 Notat Selvmordsforebyggelse i Psykiatrien i Region Syddanmark Indledning

Læs mere

Samarbejdsaftale om ældrepsykiatriske patienter

Samarbejdsaftale om ældrepsykiatriske patienter Samarbejdsaftale om ældrepsykiatriske patienter Proces: Revideret august 2014 opdateret december 2016 Den Tværsektorielle Grundaftale Samarbejdsaftale om Ældrepsykiatriske patienter Dato Arbejdsgruppens

Læs mere

NOTATARK HVIDOVRE KOMMUNE

NOTATARK HVIDOVRE KOMMUNE NOTATARK HVIDOVRE KOMMUNE Børne- og Ungeforvaltningen Børne- og Familieafdelingen Overgang fra barn og ung med særlige behov til voksen med særlige behov Overgangen fra barn til voksen med særlige behov

Læs mere

Demensarbejde på tværs Indlæggelse og udskrivning

Demensarbejde på tværs Indlæggelse og udskrivning Demensarbejde på tværs Indlæggelse og udskrivning 2012 2 Forebyggelse af indlæggelser af borgere med demens Borgere med demens har svært ved at fungere i uvante omgivelser. Derfor er det vigtigt at undgå

Læs mere

SSP Aabenraa Kommune

SSP Aabenraa Kommune Kriminalpræventiv handleplan for Aabenraa kommune 2019-2020 Den Kriminalpræventiv handleplan for Aabenraa kommune 2019-2020 skal konkret vejlede og bibringe alle samarbejdspartnere en forståelse for den

Læs mere

Kvalitetsstandard for træning /vedligeholdende træning i Guldborgsund Kommune

Kvalitetsstandard for træning /vedligeholdende træning i Guldborgsund Kommune Kvalitetsstandard for træning /vedligeholdende træning i Guldborgsund Kommune Kvalitetsstandard Servicelovens 86 stk. 1 og 2, 11, stk. 7, samt 44. Lovgrundlag Servicelovens 86, stk. 1; Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Kvalitetsstandard Pædagogisk Psykologisk Rådgivning

Kvalitetsstandard Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Kvalitetsstandard Pædagogisk Psykologisk Rådgivning 13. december 2012 Område Ydelsens lovgrundlag Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) er en afdeling i velfærdsforvaltningen organiseret under skole-

Læs mere

Projektbeskrivelse: Styrket koordinering og indsats for borgere med erhvervet hjerneskade.

Projektbeskrivelse: Styrket koordinering og indsats for borgere med erhvervet hjerneskade. 1 Projektbeskrivelse: Styrket. Rehabiliteringsforløbene for borgere med er ofte komplekse. Kompleksiteten kommer til udtryk inden for både det sundhedsfaglige, det socialfaglige og det organisatoriske

Læs mere

Kvalitetsstandard for varetagelse af alkoholbehandlingen

Kvalitetsstandard for varetagelse af alkoholbehandlingen Kvalitetsstandard for varetagelse af alkoholbehandlingen Udarbejdet af: Dato: 26. 01. 2011 Sagsid.: std Version nr.: 7 Kvalitetsstandard for varetagelse af alkoholbehandlingen Område Behandling for alkoholmisbrug

Læs mere

Koordinerende indsatsplaner

Koordinerende indsatsplaner OVERBLIK OG SAMMENHÆNG Koordinerende indsatsplaner Planlægning på tværs af sektorer i forløb med borgere, der er udfordret af psykisk sygdom, misbrug og sociale problemer INDHOLD 1 Koordinerende indsatsplaner

Læs mere

Dato Udmøntning af satspuljen styrket sundhedsfaglig rådgivning og lettere adgang til psykiatrisk udredning

Dato Udmøntning af satspuljen styrket sundhedsfaglig rådgivning og lettere adgang til psykiatrisk udredning Dato 24-02-2017 Sagsnr. 4-1613-205/1 bpse bpse@sst.dk Udmøntning af satspuljen styrket sundhedsfaglig rådgivning og lettere adgang til psykiatrisk udredning Hermed inviteres regioner til at søge om midler

Læs mere

Retningslinjer for individuelle planer i Region Syddanmarks sociale tilbud

Retningslinjer for individuelle planer i Region Syddanmarks sociale tilbud Retningslinjer for individuelle planer i Region Syddanmarks sociale tilbud Juni 2009 Regional udmøntning af Danske Regioners kvalitetsstandard 1.3 om individuelle planer Indhold Hvorfor denne pjece? 4

Læs mere

Tag udgangspunkt i patientens drømme, ønsker og behov

Tag udgangspunkt i patientens drømme, ønsker og behov Opsamling på workshoppen den 30. januar 2018 vedr. Det gode borgerforløb På baggrund af den afholdte workshop den 30. januar 2018 vedrørende Det gode borgerforløb i overgangen mellem social- og behandlingspsykiatrien,

Læs mere

Vejledning til Dialogmøde.

Vejledning til Dialogmøde. Vejledning til Dialogmøde. Indledning: Forskning viser, at jo tidligere, der sættes ind, når et barn eller en ung mistrives, jo mere effektfuld bliver indsatsten. Forskning viser også, at inddragelsen

Læs mere

Faglig profil Børneinstitutionen Rasmus Rask

Faglig profil Børneinstitutionen Rasmus Rask Faglig profil Børneinstitutionen Rasmus Rask Kære medarbejder og studerende i Børneinstitutionen Rasmus Rask Som ansat eller studerende i Børnehusene Hobbitten, Lungstedvangen, Kærsgård, Bellinge og Luna

Læs mere

Sådan gør vi! Handlevejledning for arbejdet med børn i udsatte positioner. Konsultative grupper

Sådan gør vi! Handlevejledning for arbejdet med børn i udsatte positioner. Konsultative grupper Sådan gør vi! Handlevejledning for arbejdet med børn i udsatte positioner Konsultative grupper Kerteminde Kommune 2010 1 Indledning Det er målet, at alle børn og unge i Kerteminde kommune trives og har

Læs mere

Kvalitetsstandard for støttekontaktpersonsordningen. psykiatriområdet jf. Servicelovens 99

Kvalitetsstandard for støttekontaktpersonsordningen. psykiatriområdet jf. Servicelovens 99 Kvalitetsstandard for støttekontaktpersonsordningen (SKP) på psykiatriområdet jf. Servicelovens 99 Udarbejdet af: Dato: Sagsid.: Fælles November13 Sundhed og Handicap Version nr.: 4 Kvalitetsstandard for

Læs mere

Ferslev Skole. Inklusion begynder i hovedet.

Ferslev Skole. Inklusion begynder i hovedet. Ferslev Skole Inklusion begynder i hovedet. Handleplan for inklusion Forældreinformation Januar 2013 1 Indledning Inklusion betyder, at alle børn har lov til at gå på distriktsskolen og flere børn kan

Læs mere

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Socialcenter Journalnr. : Dato... : Skrevet af : viga /3864

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Socialcenter Journalnr. : Dato... : Skrevet af : viga /3864 LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Socialcenter Journalnr. : Dato... : 26.08.2009 Skrevet af : viga /3864 N O T A T om Kvalitetsstandard for Servicelovens 108 - botilbud Indledning

Læs mere

2. Værdigrundlaget og den professionelle indsats Det fælles værdigrundlag for arbejdet med børn og unge i Gladsaxe Kommune er:

2. Værdigrundlaget og den professionelle indsats Det fælles værdigrundlag for arbejdet med børn og unge i Gladsaxe Kommune er: Gladsaxe Kommune Familieafdelingen august 2006 Sammenhængende børnepolitik i Gladsaxe kommune 1. Indledning Gladsaxe Kommunes Sammenhængende børnepolitik 2007-2009 skal sikre sammenhæng i overgangene mellem

Læs mere

Veterancentret. Oplæg for Frivilligt veteranforum

Veterancentret. Oplæg for Frivilligt veteranforum Veterancentret Oplæg for Frivilligt veteranforum 18.05.16 Styrket samarbejde med kommuner og andre offentlige myndigheder Hvorfor? Hvordan? Hvem? Samarbejde med kommuner og andre offentlige myndigheder

Læs mere

Beredskabet i Bornholms Regionskommune. Ved viden eller mistanke om overgreb mod børn og unge

Beredskabet i Bornholms Regionskommune. Ved viden eller mistanke om overgreb mod børn og unge Beredskabet i Bornholms Regionskommune Ved viden eller mistanke om overgreb mod børn og unge 8.30-8.45 Kaffe/ brød og velkomst og præsentation af formålet med dagen V/Vibeke Juel Blem 8.45-9.15 Hvad er

Læs mere

En sammenhængende indsats kræver koordinering

En sammenhængende indsats kræver koordinering EN INTRODUKTION En sammenhængende indsats kræver koordinering Den koordinerende indsatsplan er et arbejdsredskab, der kan hjælpe med at koordinere og skabe sammenhæng i de forskellige sociale og sundhedsmæssige

Læs mere

Koordinerende indsatsplaner. Koordinerende indsatsplaner over for borgere med psykiske lidelser og samtidigt misbrug

Koordinerende indsatsplaner. Koordinerende indsatsplaner over for borgere med psykiske lidelser og samtidigt misbrug Koordinerende indsatsplaner Koordinerende indsatsplaner over for borgere med psykiske lidelser og samtidigt misbrug Koordinerende indsatsplaner Primære udfordringer i den kommunale misbrugsbehandling ift.

Læs mere

Opgavebeskrivelse for skolesocialrådgiverne i Borgercenter Børn og Unge (2019)

Opgavebeskrivelse for skolesocialrådgiverne i Borgercenter Børn og Unge (2019) Opgavebeskrivelse for skolesocialrådgiverne i Borgercenter Børn og Unge (2019) Siden 2007 har Københavns Kommune haft tilknyttet skolesocialrådgivere til folkeskolerne i København, først som pilotprojekt

Læs mere

STATUSRAPPORT. Skal bruges til rapportering fra 1. januar 2007 og fremover Formål

STATUSRAPPORT. Skal bruges til rapportering fra 1. januar 2007 og fremover Formål STATUSRAPPORT Skal bruges til rapportering fra 1. januar 2007 og fremover Formål Statusrapporten skal give viden om resultater af angivelse af journalnummer i dokumentets de projekter, der støttes via

Læs mere

Status på anbefalingerne - rapport vedr. behandling og rehabilitering af svær spiseforstyrrelse.

Status på anbefalingerne - rapport vedr. behandling og rehabilitering af svær spiseforstyrrelse. Psykiatri og Social Administrationen Psykiatriplanlægning Tingvej 15 Postboks 36 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 Psykiatrisocial@rm.dk www.ps.rm.dk Status på anbefalingerne - rapport vedr. behandling

Læs mere

Kommissorium for arbejdsgruppe om udredning og behandling af patienter med funktionelle lidelser i Region Syddanmark

Kommissorium for arbejdsgruppe om udredning og behandling af patienter med funktionelle lidelser i Region Syddanmark - Revideret den 19. november 2018 Kommissorium for arbejdsgruppe om udredning og behandling af patienter med funktionelle lidelser i Region Syddanmark Baggrund Sundhedsstyrelsen udgav i juni 2018 nye anbefalinger

Læs mere

Kvalitetsstandard for genoptræning i Guldborgsund Kommune

Kvalitetsstandard for genoptræning i Guldborgsund Kommune Kvalitetsstandard for genoptræning i Guldborgsund Kommune Kvalitetsstandard Sundhedslovens 140 Lovgrundlag Sundhedslovens 140 Kommunalbestyrelsen tilbyder vederlagsfri genoptræning til personer, der efter

Læs mere