Pædagogisk dømmekraft og værdiledelse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Pædagogisk dømmekraft og værdiledelse"

Transkript

1 Pædagogisk dømmekraft og værdiledelse Refleksion og handling i socialpædagogisk arbejde KURSUS Etiske dilemmaer i socialpædagogisk arbejde og hvordan man håndterer dem KURSUSFORLØB Pædagogisk dømmekraft og etisk coaching PROJEKTFORLØB Pædagogisk dømmekraft og værdiledelse

2 Kontakt Niels Bjerregaard, proceskonsulent, tlf. nr Rehné Christensen, proceskonsulent, tlf. nr filosofisk firma Flensborggade 45 DK-1669 København V mail@filosofiskfirma.dk

3 Med projektet Pædagogisk dømmekraft og værdiledelse har vi det sidste halve år arbejdet med kompetenceudvikling og ledelse i socialpædagogiske tilbud i et etisk perspektiv. Det har været et spændende samarbejde med socialpædagogiske personalegrupper og ledelser. I brochuren her kan du læse mere om de tre kursus- og projekttilbud, der er resultatet af projektet, og som er gennemprøvet her. KURSUS Etiske dilemmaer i socialpædagogisk arbejde og hvordan man håndterer dem KURSUSFORLØB Pædagogisk dømmekraft og etisk coaching PROJEKTFORLØB Pædagogisk dømmekraft og værdiledelse Projektet har fået støtte af Socialpædagogernes og BUPL s Udviklings- og Forskningsfond og FOA s Pædagogiske Udviklingsfond - PUF. Du kan læse mere om projektets resultater i rapporten Pædagogisk dømmekraft og værdiledelse. Rapporten kan hentes på Socialpædagogernes og BUPL s Udviklings- og Forskningfonds hjemmeside eller ved henvendelse til filosofisk firma.

4 Etiske dilemmaer er et grundvilkår i alt professionelt arbejde med andre mennesker. I det socialpædagogiske arbejde med samfundets mest udsatte er behovet for etisk refleksion og etisk reflekteret adfærd sat på spidsen. De tre kursus- og projekttilbud i brochuren her imødekommer dette behov. Tilbuddene henvender sig til alle socialpædagogiske tilbud, der ønsker at arbejde målrettet med etik, refleksion og etiske dilemmaer i praksis. Den vigtigste grund til at arbejde med etik er selvfølgelig, at man kan levere et pædagogisk produkt, der er af høj kvalitet for den enkelte borger, og som er i overensstemmelse med Serviceloven og tilbuddets eget værdigrundlag. Den etiske dimension giver gode muligheder for formidling af det enkelte tilbud. Personale og ledelse arbejder med noget så fundamentalt som mulighederne for, at den enkelte borger kan skabe et godt og meningsfuldt liv. Arbejdet med etik og refleksion over praksis højner personalets trivsel på arbejdspladsen. Med refleksion kommer større ansvarsfølelse, ejerskab og selvledelse. Det betyder også større effektivitet og produktivitet i tilbuddet. Reflekterede personalegrupper mindsker risikoen for uheldige praksisformer og en nedbrydende arbejdspladskultur. Den etiske tilgang er en effektiv og produktiv måde at håndtere socialpædagogikkens udfordringer på.

5 KURSUS Etiske dilemmaer i socialpædagogisk arbejde og hvordan man håndterer dem Er en kursusdag for personale og ledelse i socialpædagogiske tilbud. Kurset gennemføres som en blanding af oplæg, diskussion og øvelser. Udbytte Kurset giver deltagerne: Indblik i de etiske værdier og dilemmaer i socialpædagogisk arbejde Mulighed for at reflektere over og diskutere dilemmaer i praksis Viden om metoder til håndtering af dilemmaer Øvelser i dilemmahåndtering ud fra cases fra deltagernes praksis. Forberedelse af kurset Møde med ledelse og eventuelt andre relevante deltagere (medlemmer af udvalg, personalerepræsentanter). Forventningsafstemning og drøftelse af særlige ønsker og behov, som tilbuddet ønsker inddraget i kurset. Forslag til kursets indhold og form, der er tilpasset tilbuddet, fremsendes til godkendelse hos ledelsen. Kursusdag Velkomst og introduktion Etiske værdier i socialpædagogisk arbejde, oplæg v/proceskonsulent Pause Etiske dilemmaer når værdierne udfordres i praksis, oplæg v/proceskonsulent og diskussion i grupper og plenum Frokost Introduktion til metode for håndtering af etiske dilemmaer, oplæg v/proceskonsulent Pause Øvelser i dilemmahåndtering i grupper ud fra cases fra deltagernes egen praksis og fælles diskussion af gruppearbejdet Afslutning Kursusdagen afvikles som en blanding af oplæg, diskussion og øvelser. Opfølgning på kurset Møde med ledelse og evt. andre relevante deltagere. Opfølgning på kurset og drøftelse af forslag til det videre arbejde med etik og dilemmahåndtering i tilbuddet.

6 KURSUSFORLØB Pædagogisk dømmekraft og etisk coaching Er et kursusforløb for personale i socialpædagogiske tilbud med vægten lagt på kompetenceudvikling. Kursusforløbet består af en kursusdag om etiske dilemmaer, 4 x 2 timers etisk coaching i grupper og et afsluttende ½-dags-seminar med evaluering og drøftelse af nye veje for deltagernes arbejde med etik i praksis. Udbytte Kurset giver deltagerne: Indblik i de etiske værdier og dilemmaer i socialpædagogisk arbejde Mulighed for at reflektere over og diskutere dilemmaer i praksis Introduktion til trinmodel for håndtering af etiske dilemmaer Etisk coaching, hvor deltagerne udvikler deres kompetencer til at håndtere etiske dilemmaer ud fra cases fra egen praksis Overblik over de centrale dilemmaer i deltagernes praksis, og hvordan de bedst håndteres Input til forbedringer af praksis og kultur på deltagernes arbejdsplads. Forberedelse af kursusforløbet Indledende møde med ledelse og eventuelt andre relevante deltagere f.eks. personalerepræsentanter, medlemmer af udvalg. Forventningsafstemning og drøftelse af særlige ønsker og behov, som tilbuddet ønsker inddraget i kursusforløbet. Forslag til projektplan fremsendes til godkendelse hos ledelse: Forløbets indhold, form og program; coachingens indhold; seminar og opfølgning. Udarbejdelse af projektplan, inkl. datoer, tid og sted, kontaktpersoner m.m. Kursusdag Velkomst og introduktion Etiske værdier i socialpædagogisk arbejde, oplæg v/proceskonsulent Pause Etiske dilemmaer når værdierne udfordres i praksis, oplæg v/proceskonsulent og diskussion i grupper og plenum Frokost Introduktion til metode for håndtering af etiske dilemmaer, oplæg v/proceskonsulent Pause Øvelser i dilemmahåndtering i grupper ud fra cases fra deltagernes egen praksis og fælles diskussion af gruppearbejdet Afslutning Kursusdagen afvikles som en blanding af oplæg, diskussion og øvelser.

7 KURSUSFORLØB Pædagogisk dømmekraft og etisk coaching Etisk coaching Etisk coaching i grupper bestående af 5-6 deltagere og coach. Coachingen gennemføres med 4 møder, hver af 2 timers varighed. Coachingen tager udgangspunkt i dilemmaer fra deltagernes praksis og gør brug af trinmodel til håndtering af etiske dilemmaer: 1) Situationens fakta 2) Hvad er dilemmaet 3) Valgmuligheder 4) Handlingens overordnede rammer og krav 5) Valg af handling ud fra afvejning af valgmulighederne 6) Hvordan føres den valgte handling ud i livet Trinmodellen sikrer et styret forløb for refleksionen, hvor dilemmaerne kortlægges, og deltagerne udvikler deres kompetencer til at vælge den bedste handling. Coachingen giver også deltagerne en fælles forståelse af, hvilke krav, værdier og interesser der er på spil i den daglige praksis. Hvert coachingmøde dokumenteres i et refleksionspapir, et indholdsreferat af samtalen, som deltagerne får til godkendelse på næste coachingmøde. Seminar - Evaluering af kursusforløbet Velkomst og introduktion Evaluering af kursusforløbet i grupper og plenum Pause Hvad tager vi med os fra coachingen? Erfaringsopsamling og feed back, oplæg v/proceskonsulent og diskussion Pause Nye veje for deltagernes arbejde med etik i praksis, oplæg v/proceskonsulent og diskussion Afslutning Seminaret afvikles som en blanding af oplæg, evaluering og diskussion. Opfølgning på kursusforløbet Møde med ledelsen hvor der følges op på forløbet og drøftes forslag til det videre arbejde med etik og dilemmahåndtering i tilbuddet.

8 PROJEKTFORLØB Pædagogisk dømmekraft og Værdiledelse Er et projektforløb for personale og ledelse i socialpædagogiske tilbud. Projektet gennemføres med to hoveddele: 1) kompetenceudvikling af personalet og 2) sparring med ledelsen om værdiledelse og udvikling og forankring af etiske værdier og refleksion i organisationen. Kompetenceudviklingen består af en fælles temadag om etiske dilemmaer, 4 x 2 timers etisk coaching i grupper og et fælles seminar af en ½ dags varighed med evaluering og perspektivering. Ledelsesdelen består af 2 x 2 timers sparring med ledelse, idekatalog med anbefalinger og opfølgning med henblik på implementering og forankring. Udbytte Projektforløbet giver det socialpædagogiske personale: Indblik i de etiske værdier og dilemmaer i socialpædagogisk arbejde Mulighed for at reflektere over og diskutere dilemmaer i praksis Introduktion til trinmodel for håndtering af etiske dilemmaer Etisk coaching, hvor deltagerne udvikler deres kompetencer til at håndtere etiske dilemmaer ud fra cases fra egen praksis Overblik over de centrale dilemmaer i deltagernes praksis, og hvordan de bedst håndteres Input til forbedringer af praksis og kultur på deltagernes arbejdsplads Projektforløbet giver tilbuddets ledelse: Indblik i de etiske værdier og dilemmaer i socialpædagogisk arbejde Overblik over centrale dilemmaer i personalets praksis, og hvordan de bedst håndteres Sparring med henblik på at udvikle og forankre etiske værdier og en refleksiv kultur i organisationen Idekatalog med konkrete forslag og anbefalinger til udvikling og forankring at etiske værdier og refleksion i organisationen.

9 PROJEKTFORLØB Pædagogisk dømmekraft og Værdiledelse Forberedelse af projektforløbet Indledende møde med ledelse, personalerepræsentant(er) og evt. andre relevante deltagere f.eks. medlemmer af udvalg. Forventningsafstemning og drøftelse af eventuelle særlige ønsker og behov, tilbuddet ønsker inddraget i projektforløbet. Forslag til projektplan fremsendes til godkendelse hos ledelse. Udarbejdelse af projektplan, inkl. datoer, tid og sted, kontaktpersoner m.m. Kursusdag Velkomst og introduktion Etiske værdier i socialpædagogisk arbejde, oplæg v/proceskonsulent Pause Etiske dilemmaer når værdierne udfordres i praksis, oplæg v/proceskonsulent diskussion i grupper og plenum Frokost Introduktion til metode for håndtering af etiske dilemmaer, oplæg v/proceskonsulent Pause Øvelser i dilemmahåndtering i grupper ud fra cases fra deltagernes egen praksis og fælles diskussion af gruppearbejdet Afslutning Kursusdagen afvikles som en blanding af oplæg, diskussion og øvelser.

10 PROJEKTFORLØB Pædagogisk dømmekraft og Værdiledelse Etisk coaching Etisk coaching i grupper bestående af 5-6 deltagere og coach. Coachingen gennemføres med 4 møder, hver af 2 timers varighed. Coachingen tager udgangspunkt i dilemmaer fra deltagernes praksis og gør brug af trinmodel til håndtering af etiske dilemmaer: 1) Situationens fakta 2) Hvad er dilemmaet 3) Valgmuligheder 4) Handlingens overordnede rammer og krav 5) Valg af handling ud fra afvejning af valgmulighederne 6) Hvordan føres den valgte handling ud i livet Trinmodellen sikrer et styret forløb for refleksionen, hvor dilemmaerne kortlægges, og deltagerne udvikler deres kompetencer til at vælge den bedste handling. Coachingen giver også deltagerne en fælles forståelse af, hvilke krav, værdier og interesser der er på spil i den daglige praksis. Hvert coachingmøde dokumenteres i et refleksionspapir, et indholdsreferat af samtalen, som deltagerne får til godkendelse på næste coachingmøde. Seminar - Evaluering af coachingen og projekforløbets første del Velkomst og introduktion Evaluering af projektforløbets første del i grupper og plenum Pause Hvad tager vi med os fra coachingen? Erfaringsopsamling og feed back, oplæg v/proceskonsulent og diskussion Pause Muligheder og nye veje for deltagernes arbejde med etik i praksis, oplæg v/proceskonsulent og diskussion Afslutning Seminaret afvikles som en blanding af oplæg, diskussion og øvelser.

11 PROJEKTFORLØB Pædagogisk dømmekraft og Værdiledelse Ledelsessparring 2 x 2 timers møde mellem ledelse, proceskonsulent og projektleder, der former sig som en kombination af afrapportering og sparring. På baggrund af coachingen drøftes mulighederne for at udvikle og forankre tilbuddets etiske værdier og personalets muligheder for refleksion og håndtering af dilemmaer i organisationen. Idekatalog På baggrund af coachingen og ledelsessparringen udarbejdes et idekatalog, der består af en række konkrete forslag og anbefalinger til udvikling og forankring af etiske værdier og refleksion i tilbuddet. Opfølgning Møde med ledelsen, hvor projektforløbet evalueres og idekatalogets forslag og anbefalinger drøftes med henblik på implementering og forankring.

12

Lederudviklingsforløb. Tøystrup Gods - Kursus & Konference, Ringe 17. - 19. august 2010

Lederudviklingsforløb. Tøystrup Gods - Kursus & Konference, Ringe 17. - 19. august 2010 Lederudviklingsforløb Tøystrup Gods - Kursus & Konference, Ringe 17. - 19. august 2010 Lederudviklingsforløb Tøystrup Gods - Kursus & Konference tirsdag d. 17. til torsdag d. 19. august 2010 Lederudviklingsforløb

Læs mere

Kursus i konflikthåndtering. AMELUNG Mediation & Organisationsudvikling

Kursus i konflikthåndtering. AMELUNG Mediation & Organisationsudvikling AMELUNG Mediation & Organisationsudvikling Vil du gerne styrke trivsel i din organisation? Er du godt rustet til at tackle konflikter? Får du udnyttet uenigheder positivt? Mange ledere og medarbejdere

Læs mere

Træning og kurser. Indholdsfortegnelse. Positive Devicance Academy

Træning og kurser. Indholdsfortegnelse. Positive Devicance Academy Positive Devicance Academy Træning og kurser Indholdsfortegnelse 1 Overblik... 1 2 Introduktion til PD som metode... 2 3 Træning i PD praksis... 4 4 Praktiske oplysninger... 7 1 Overblik PD Academy tilbyder

Læs mere

Kursuskatalog for Move1 og ForandringsAkademiet 2017

Kursuskatalog for Move1 og ForandringsAkademiet 2017 Kursuskatalog for Move1 og ForandringsAkademiet 2017 ForandringsAkademiet Det første skridt til forandring Samtaler med børn 3-13 år Ønsker du en unik løsningsfokuseret værktøjskasse til at samtale med

Læs mere

Kompetenceforløb for Århus kommunes sprogvejledere i dagtilbud.

Kompetenceforløb for Århus kommunes sprogvejledere i dagtilbud. Kompetenceforløb for Århus kommunes sprogvejledere i dagtilbud. Struktur Indhold Tidshorisont Århus Kommune Pædagogisk Afdeling Børn og Unge Videncenter for Pædagogisk Udvikling Kirsten Sørensen Århus

Læs mere

Det gode samarbejde. Et udviklingsprojekt til optimering af samarbejdskulturen

Det gode samarbejde. Et udviklingsprojekt til optimering af samarbejdskulturen Det gode samarbejde Et udviklingsprojekt til optimering af samarbejdskulturen Det gode samarbejde Et udviklingsprojekt til optimering af samarbejdskulturen Indledning Intet godt resultat på en dansk arbejdsplads

Læs mere

Kurser 2014 www.autismecenter.dk

Kurser 2014 www.autismecenter.dk Kurser 2014 www.autismecenter.dk Indhold s. 3 Autismecenter Storstrøm s. 4 Undervisere og priser s. 5 Kurser til din arbejdsplads s. 6 Grundlæggende viden om autisme og ADHD - Modul 1 s. 7 Grundlæggende

Læs mere

Tværsektoriel kompetenceudvikling i geriatri

Tværsektoriel kompetenceudvikling i geriatri Tværsektoriel kompetenceudvikling i geriatri Side 1 af 8 Introduktion Velkommen til tværsektoriel kompetenceudvikling i geriatri for både kommunale og regionale medarbejdere i Region Sjælland. Formål og

Læs mere

Et meningsfuldt arbejde Tilfredse kunder Gode kolleger At være værdsat Det får folk til at komme på arbejde hver dag

Et meningsfuldt arbejde Tilfredse kunder Gode kolleger At være værdsat Det får folk til at komme på arbejde hver dag SYGEFRAVÆR NÆRVÆR Fra sygefravær til nærvær SIDE 1:6 Sænk sygefraværet mærkbart ved at udvikle Den Attraktive Arbejdsplads med en høj social kapital. Når medarbejderne oplever, at de skaber værdi, er fravær

Læs mere

Attraktive og effektive

Attraktive og effektive Attraktive og effektive arbejdspladser ATTRAKTIVE OG EFFEKTIVE ARBEJDSPLADSER SIDE 1:6 Sæt arbejdspladsens sociale kapital på dagsordenen og opnå bedre resultater. Når I oplever en sammenhæng i det I gør,

Læs mere

Menneskerettigheder som dimension i lærerprofessionen

Menneskerettigheder som dimension i lærerprofessionen Menneskerettigheder som dimension i lærerprofessionen På dette kursus vil vi sætte fokus på menneskerettigheder som både indhold og form i læreruddannelsen. Kurset vil udfolde tematikker omkring menneskerettigheder

Læs mere

FORLØB OM AKTIONSBASERET LÆRING I HOLBÆK KOMMUNE

FORLØB OM AKTIONSBASERET LÆRING I HOLBÆK KOMMUNE Anita Monnerup Pedersen 15.04 2013 FORLØB OM AKTIONSBASERET LÆRING I HOLBÆK KOMMUNE PROJEKTBESKRIVELSE FOR SKOLEÅRET AUGUST 2013- JUNI 2014 Denne projektbeskrivelse indeholder en beskrivelse af: 1. Kursusforløb

Læs mere

Gennemslagskraft for projektledere

Gennemslagskraft for projektledere Gennemslagskraft for projektledere Gennemslagskraft for projektledere Bliv stærkere i dine budskaber, og styrk din projektledelse Klar kommunikation skaber bedre projektledelse Har du prøvet at stå foran

Læs mere

Et kursus i toplederens vigtigste kompetence

Et kursus i toplederens vigtigste kompetence Effektiv Uddelegering Et kursus i toplederens vigtigste kompetence Er du diktator eller facilitator? Vækst kræver et målrettet fokus på udvikling, samarbejde og innovation. Men hvordan skaber man som

Læs mere

Det der giver os energi

Det der giver os energi TEMA Stress Værktøj 1 Det der giver os energi - Og det der dræner os for energi Indhold Introduktion Formålet med dette værktøj Arbejdsgruppens forberedelse Processen trin for trin 4 Arbejdsmiljøsekretariatet

Læs mere

SKurser. kolebaserede

SKurser. kolebaserede SKurser kolebaserede IKV s SKOLEBASEREDE KURSUSUDBUD 2018-19 IKV udbyder 4 centrale kurser omkring Reform 17 og tilpasset de lokale skoleforhold: Desuden udbydes kurserne Lær at tænke ved at tale og IT-didaktik

Læs mere

SÅDAN FÅR MINDRE VIRKSOMHEDER SUCCES MED KOMPETENCEUDVIKLING

SÅDAN FÅR MINDRE VIRKSOMHEDER SUCCES MED KOMPETENCEUDVIKLING SÅDAN FÅR MINDRE VIRKSOMHEDER SUCCES MED KOMPETENCEUDVIKLING ER VIRKSOMHEDENS MEDARBEJDERE KLÆDT PÅ TIL FREMTIDEN? SÅDAN FÅR MINDRE VIRKSOMHEDER SUCCES MED KOMPETENCEUDVIKLING KOMPETENCEUDVIKLING = NY

Læs mere

Eksamineret kursus i Lean og arbejdsgangsananlyse - bliv KLAR til procesoptimering

Eksamineret kursus i Lean og arbejdsgangsananlyse - bliv KLAR til procesoptimering Eksamineret kursus i Lean og arbejdsgangsananlyse - bliv KLAR til procesoptimering Formål Kurset giver deltagerne en solid teoretisk og praktisk indføring i Lean principper og kompetencer til selv at kunne

Læs mere

Sundhedsprofessionelle klædt på til udvikling af sundhedsfremmende og forebyggende indsatser

Sundhedsprofessionelle klædt på til udvikling af sundhedsfremmende og forebyggende indsatser Sundhedsprofessionelle klædt på til udvikling af sundhedsfremmende og forebyggende indsatser Det tværfaglige kursus Den motiverende samtale blev en øjenåbner for 20 medarbejdere i Sundhedsafdelingen i

Læs mere

Det synlige botilbud

Det synlige botilbud Kursus Det synlige botilbud - formidlingsmæssige værktøjer til at synliggøre og markedsføre private sociale botilbud Udbydes af University College Lillebælt Kompetenceudvikling og Undervisningsmidler Indledning

Læs mere

Kursus i konflikthåndtering. AMELUNG Mediation & Organisationsudvikling

Kursus i konflikthåndtering. AMELUNG Mediation & Organisationsudvikling AMELUNG Mediation & Organisationsudvikling Vil du gerne styrke trivsel i din organisation? Er du godt rustet til at tackle konflikter? Får du udnyttet uenigheder positivt? Mange ledere og medarbejdere

Læs mere

Kære kursusdeltager. Vi ser frem til at møde dig til kurset Praktikvejledning af PAU- og sosu elever som består af 10 kursusdage.

Kære kursusdeltager. Vi ser frem til at møde dig til kurset Praktikvejledning af PAU- og sosu elever som består af 10 kursusdage. Kære kursusdeltager. Vi ser frem til at møde dig til kurset Praktikvejledning af PAU- og sosu elever som består af 10 kursusdage. På de næste sider ser du programmet for kurset, samt støttespørgsmål for

Læs mere

Genoprettende Praksis

Genoprettende Praksis Grundkursus i Genoprettende Praksis Et kursusforløb for dig der arbejder med ungekontakt DK Vest : 21.-23.sept. + 11.nov. 2015 DK Øst : 5.-7.okt. + 18.nov. 2015 Om genoprettende processer og praksis Genoprettende

Læs mere

Implementering af samtaleredskabet Spillerum. Et inspirationskatalog til ledere i dagtilbud

Implementering af samtaleredskabet Spillerum. Et inspirationskatalog til ledere i dagtilbud Implementering af samtaleredskabet Spillerum Et inspirationskatalog til ledere i dagtilbud Indholdsfortegnelse 1. Indledning 1 1.1 Hvad er inspirationskataloget for ledere 1 1.2 Kort om Spillerum 2 2.

Læs mere

Et modul består af 12 seminardage. Hvert seminar består af 3 dage. Hvordan vurderer du din egen forberedelse til undervisningen på seminarerne?

Et modul består af 12 seminardage. Hvert seminar består af 3 dage. Hvordan vurderer du din egen forberedelse til undervisningen på seminarerne? Hvor mange dage har du deltaget i undervisningen på modulet? Et modul består af 12 seminardage. Hvert seminar består af 3 dage. Hvad synes du om antallet af seminarer? Hvordan vurderer du din egen forberedelse

Læs mere

Projektbeskrivelse. Baggrund og formål

Projektbeskrivelse. Baggrund og formål Projektbeskrivelse Baggrund og formål Alle elever skal blive så dygtige som de kan. Dét er et af de nationale mål for folkeskolereformen. For at imødekomme det mål har vi i Norddjurs og Skanderborg kommuner

Læs mere

MUS. Vejledning til medarbejderen om

MUS. Vejledning til medarbejderen om Vejledning til medarbejderen om MUS Dette er en vejledning til Medarbejder Udviklings Samtalen. Her kan du læse om processen omkring MUS. Om din forberedelse, selve samtalen og hvordan der følges op på

Læs mere

Pædagogisk dømmekraft og værdiledelse

Pædagogisk dømmekraft og værdiledelse Pædagogisk dømmekraft og værdiledelse Indholdsfortegnelse Indledning 2 Kapitel 1: Etisk coaching 9 Kapitel 2: Værdiledelse 28 Afslutning 42 Litteratur 43 Indledning Afsløringer og diagnoser Aviser og fjernsyn

Læs mere

SOL Kursusplan

SOL Kursusplan Kursus i Sundhedsvæsenets Organisation og Ledelse SOL 3 2019 Kursusplan Kursusadministration Helle Guldager Aaskoven Koncern HR Sundhedsuddannelser, Region Syddanmark, Damhaven 12, 7100 Vejle Email: hga@rsyd.dk

Læs mere

MennesKerettIGheDer som DIMensIon

MennesKerettIGheDer som DIMensIon MennesKerettIGheDer som DIMensIon I lærerprofessionen På dette kursus vil vi sætte fokus på menneskerettigheder som både indhold og form i læreruddannelsen. Kurset vil udfolde tematikker omkring menneskerettigheder

Læs mere

DEN SUNDHEDSFAGLIGE COACHUDDANNELSE UDDANNELSESORDNING

DEN SUNDHEDSFAGLIGE COACHUDDANNELSE UDDANNELSESORDNING UDDANNELSESORDNING Baggrund Udviklingen i sundhedsvæsenet og øgede krav fra patienter til informationer omkring deres sygdomsforløb stiller et større og større krav til sundhedspersonalets kommunikative

Læs mere

OPSTARTSSEMINAR FOR ALKOHOLKOORDINATORER I FORBINDELSE MED PROJEKTET ALKOHOLFOREBYGGELSE I KOMMUNEN

OPSTARTSSEMINAR FOR ALKOHOLKOORDINATORER I FORBINDELSE MED PROJEKTET ALKOHOLFOREBYGGELSE I KOMMUNEN OPSTARTSSEMINAR FOR ALKOHOLKOORDINATORER I FORBINDELSE MED PROJEKTET ALKOHOLFOREBYGGELSE I KOMMUNEN Den 22. april til den 24. april 2008 i Middelfart samt den 20. maj og den 21. maj 2008 i Odense OM SEMINARET

Læs mere

Projektleder i praksis. Miniuddannelse (3 kursusdage) med individuel opgave. Holdstart den 30. oktober København

Projektleder i praksis. Miniuddannelse (3 kursusdage) med individuel opgave. Holdstart den 30. oktober København Projektleder i praksis Miniuddannelse (3 kursusdage) med individuel opgave Holdstart den 30. oktober 2018 - København Projektleder i praksis På denne miniuddannelse får du styrket din viden om de grundlæggende

Læs mere

Viborg Handelsgymnasium

Viborg Handelsgymnasium Udviklingsprojekt A: Klasserumskultur, inklusion og fraværsbekæmpelse i 1. semester. Viborg Handelsgymnasium 1 Projektmål Formålet med projektet er at sikre, at eleverne på HHX får et godt læringsmiljø

Læs mere

Konsulent: Metoder og værktøjer til udvikling

Konsulent: Metoder og værktøjer til udvikling Konsulent: Metoder og værktøjer til udvikling VPC-ERHVERV VPC-Erhverv 2017-2018 1 Konsulent Metoder og værktøjer til udvikling Hvis du deltager i denne uddannelse får du psykologisk viden og indsigt på

Læs mere

Positive Devicance Academy. Træning i PD praksis

Positive Devicance Academy. Træning i PD praksis Positive Devicance Academy Træning i PD praksis 1 Træning i PD praksis 1.1 Formål Formålet med kurset er todelt. Dels at deltagerne får et udvidet teoretisk og praktisk indblik i PD-metoden og dels at

Læs mere

KURSUS: DE VANSKELIGE SAMTALER

KURSUS: DE VANSKELIGE SAMTALER KURSUS: DE VANSKELIGE SAMTALER En del af en leders praksis er at tage de vanskelige medarbejdersamtaler. Det er den type af samtaler, der omhandler emner eller situationer, som på en eller anden måde påvirker

Læs mere

Projektlederuddannelsen

Projektlederuddannelsen Projektlederuddannelsen Intensiveret fokus på egen praksis Projektlederen skal kunne skabe og facilitere resultater og udvikling af organisation og mennesker. De traditionelle metoder og værktøjer skal

Læs mere

Jane Gejl Christensen, Lis Nielsen, Klaus Birk Jensen, Niels Thuesen, Poul Flack-Jensen, Marie Sonne, Mette Grostøl og Line Hansen

Jane Gejl Christensen, Lis Nielsen, Klaus Birk Jensen, Niels Thuesen, Poul Flack-Jensen, Marie Sonne, Mette Grostøl og Line Hansen Ref. LH Dok.nr. 2515436 Sag.nr. 2015-SLCSFA-01968 Den 29. maj 2015 Fag & socialpolitik Referat af møde i Etisk Udvalg Dato: Tirsdag den 19. maj 2015 Tid: Kl. 10.00 16.00 Sted: Til stede: SL, Brolæggerstræde

Læs mere

Lær at tænke som en servicedesigner servicedesign kurser i København og Aarhus

Lær at tænke som en servicedesigner servicedesign kurser i København og Aarhus Lær at tænke som en servicedesigner servicedesign kurser i København og Aarhus Kursus: Servicedesign 1 Serviceydelser udgør en stor andel af samfundsøkonomien. Ny teknologi ændrer eksisterende serviceydelser

Læs mere

Resultat af semesterevaluering MVSA, Modul 1 E14

Resultat af semesterevaluering MVSA, Modul 1 E14 Resultat af semesterevaluering MVSA, Modul 1 E14 Hvor mange dage har du deltaget i undervisningen på modulet? Et modul består af 12 seminardage. Hvert seminar består af 3 dage. Hvad synes du om antallet

Læs mere

ENERGI VIBORG A/S FOKUS PÅ MUS. Kompendium fra temadag den 31. oktober 2007

ENERGI VIBORG A/S FOKUS PÅ MUS. Kompendium fra temadag den 31. oktober 2007 ENERGI VIBORG A/S FOKUS PÅ MUS Kompendium fra temadag den 31. oktober 2007 Program Velkomst v/mette Urup med gennemgang af gennemførte tiltag siden medarbejderudviklingsdagen den 1. juni 2006, herunder:

Læs mere

Aktionslæringskonsulent uddannelse

Aktionslæringskonsulent uddannelse Aktionslæringskonsulent uddannelse Strategisk Aktionslæring - når medarbejdere og ledelse udvikler organisationen gennem praksis Strategisk aktionslæring - når medarbejdere og ledelse udvikler organisationen

Læs mere

Workshop og møderække: Ledelse af den koordinerende sagsbehandler

Workshop og møderække: Ledelse af den koordinerende sagsbehandler Workshop og møderække: Ledelse af den koordinerende sagsbehandler Den tværsektorielle organisering og de ledelsesmæssige rammer er centrale for driften af den koordinerende sagsbehandlerfunktion. Rammevilkår,

Læs mere

Drejebog menighedsråd Redskab 1

Drejebog menighedsråd Redskab 1 Drejebog menighedsråd Redskab 1 Målrettet kompetenceudvikling i sognet - et tema om kompetence- og jobudvikling til drøftelse i menighedsrådet Kontaktpersonens redskab - i samarbejde med menighedsrådets

Læs mere

Bemærkninger Fx tværfaglige, tværprof., Type af omlagt undervisning Fagorienteret, praksisrelateret, Praksisrelateringspotentiale

Bemærkninger Fx tværfaglige, tværprof., Type af omlagt undervisning Fagorienteret, praksisrelateret, Praksisrelateringspotentiale Projektplan for socialrådgiveruddannelsen i Roskilde Planlagt omlagt angives i skemaet lysegrå kolonner skal udfyldes, mørkegrå kan udfyldes. Opgørelse af omlagt i alt: Ca. antal lektioner 102 Placering

Læs mere

Kære kursusdeltager. Vi ser frem til at møde dig til kurset Praktikvejledning af PAU- og SOSUelever som består af 10 kursusdage.

Kære kursusdeltager. Vi ser frem til at møde dig til kurset Praktikvejledning af PAU- og SOSUelever som består af 10 kursusdage. Kære kursusdeltager. Vi ser frem til at møde dig til kurset Praktikvejledning af PAU- og SOSUelever som består af 10 kursusdage. På de næste sider ser du programmet for kurset, samt støttespørgsmål for

Læs mere

Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring. Informationsmateriale om projektet

Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring. Informationsmateriale om projektet Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring Informationsmateriale om projektet 1 Et styrket fokus på børns læring gennem trygge og stimulerende læringsmiljøer I dette informationsbrev

Læs mere

Hvor var det nu vi kom fra?

Hvor var det nu vi kom fra? Hvor var det nu vi kom fra? Korte møder: Sidste gang arbejdede vi med den professionelle samtale samtalens faser og spørgeteknik. Hvilke refleksioner har det givet dig efterfølgende? Har du anvendt nogen

Læs mere

Lederuddannelse. inden for de frie grund- og efterskoler

Lederuddannelse. inden for de frie grund- og efterskoler Lederuddannelse inden for de frie grund- og efterskoler Lederuddannelsen er et særligt tilrettelagt forløb for ledere inden for de frie grund- og efterskoler. Forløbet er organiseret i internater og netværk,

Læs mere

Evaluering af Netværk for offentlige innovationschefer 2017

Evaluering af Netværk for offentlige innovationschefer 2017 Evaluering af Netværk for offentlige innovationschefer 2017 Formål Formålet med netværket er at skabe et fortroligt og tillidsfuldt rum, hvor ledere kan få sparring på egen praksis, få ny viden og inspiration,

Læs mere

Læredygtige møder Skru op for det, der gør jer bedre

Læredygtige møder Skru op for det, der gør jer bedre Læredygtige møder Skru op for det, der gør jer bedre Holder I mange møder? Handler de om andet, end daglig drift og administration? Kunne møderne også bruges til at skabe udvikling og læring? Organisatorisk

Læs mere

Teamsamarbejde og Teamudvikling VEJE TIL TRIVSEL FRA MÅLING TIL HANDLING

Teamsamarbejde og Teamudvikling VEJE TIL TRIVSEL FRA MÅLING TIL HANDLING Teamsamarbejde og Teamudvikling VEJE TIL TRIVSEL FRA MÅLING TIL HANDLING 2 Teamsamarbejde og Teamudvikling Veje til Trivsel fra måling til handling SORAS 2012 & Jakob Freil 2012 Teksten i hæftet kan frit

Læs mere

KOMPETENCELØFT IBG Certificering IBG Kurser og Workshops IBG Update

KOMPETENCELØFT IBG Certificering IBG Kurser og Workshops IBG Update KOMPETENCELØFT IBG Certificering IBG Kurser og Workshops IBG Update udbydes i samarbejde med: IBG CERTIFICERING Formål Vi ser det som vores vigtigste opgave at sikre, at vores brugere får det fulde udbytte

Læs mere

Læringsarkitekt og underviser

Læringsarkitekt og underviser Læringsarkitekt og underviser Undervisning målrettet organisation og deltagere På dette kursus får du indsigt og træning i at skabe meningsfulde læringsforløb med effekt, der er forankret i din organisations

Læs mere

Åbne KRAP kurser 8 dage i Ålborg og Middelfart, efteråret 2012

Åbne KRAP kurser 8 dage i Ålborg og Middelfart, efteråret 2012 Åbne KRAP kurser 8 dage i Ålborg og Middelfart, efteråret 2012 Kognitiv, Ressourcefokuseret og Anerkendende Pædagogik for fagfolk, der arbejder med udsatte børn og unge KRAP er udviklet som et integreret

Læs mere

Træningsforløb for HR konsulenter Coaching af ledere

Træningsforløb for HR konsulenter Coaching af ledere Træningsforløb for HR konsulenter Coaching af ledere Coaching i en organisatorisk sammenhæng Coaching af ledere et træningsforløb Formål Det overordnede formål er at styrke konsulenternes evne til at gennemføre

Læs mere

Kommissorium. Udarbejdet august Projektnavn. LP i skolerne. Projektperiode. August 2012 Juni StyregruppeformandProjektleder.

Kommissorium. Udarbejdet august Projektnavn. LP i skolerne. Projektperiode. August 2012 Juni StyregruppeformandProjektleder. Kommissorium Udarbejdet august 2012 Projektnavn LP i skolerne Projektperiode August 2012 Juni 2015 StyregruppeformandProjektleder Peder Hanghøj 1. Formål Formålet er at fastholde og styrke en gennemgående

Læs mere

Uddannelse der udvikler. - HR-kompetencer

Uddannelse der udvikler. - HR-kompetencer Uddannelse der udvikler - HR-kompetencer Kære læser I denne folder kan du læse om AK-Samvirkes HR-uddannelsestilbud til alle ansatte i a-kasserne. Hvorfor vælge AK-Samvirke til uddannelse på HR-området?

Læs mere

Lederuddannelse. inden for de frie grund- og efterskoler

Lederuddannelse. inden for de frie grund- og efterskoler Lederuddannelse inden for de frie grund- og efterskoler Lederuddannelsen er et særligt tilrettelagt forløb for ledere inden for de frie grund- og efterskoler. Forløbet er organiseret i internater og netværk,

Læs mere

Den coachende samtale er én blandt flere former for samtale, hvor de øvrige bl.a. er: instruktion, rådgivning, vejledning og supervision.

Den coachende samtale er én blandt flere former for samtale, hvor de øvrige bl.a. er: instruktion, rådgivning, vejledning og supervision. Coaching Den coachende samtale er én blandt flere former for samtale, hvor de øvrige bl.a. er: instruktion, rådgivning, vejledning og supervision. Forskelligheden mellem disse former for samtale drejer

Læs mere

- Gennemgang af mål for kurset og kursusprogram. Frokost og gåtur. - Introduktion til modulopgave. -Arbejde med modulopgave om logbog

- Gennemgang af mål for kurset og kursusprogram. Frokost og gåtur. - Introduktion til modulopgave. -Arbejde med modulopgave om logbog Program 15-2 for Praktikvejlederuddannelsen for Social- og sundhedsassistenter - Trin 1. Modul 1, modul 2 og modul 3. Alle dage fra 8.30 til 15.55 Modul 1 Mandag d. 21/9 Underviser Helene Hillersdal -

Læs mere

Socialpædagogernes service til tillidsrepræsentanter

Socialpædagogernes service til tillidsrepræsentanter Socialpædagogernes service til tillidsrepræsentanter Socialpædagogernes hovedbestyrelse har vedtaget fem såkaldte servicedeklarationer for TR-området. Servicedeklarationerne beskriver de ydelser, du som

Læs mere

Pædagogisk dømmekraft og værdiledelse

Pædagogisk dømmekraft og værdiledelse Pædagogisk dømmekraft og værdiledelse Indholdsfortegnelse Indledning 2 Kapitel 1: Etisk coaching 9 Kapitel 2: Værdiledelse 28 Afslutning 42 Litteratur 43 Indledning Afsløringer og diagnoser Aviser og fjernsyn

Læs mere

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 TE/30.11.15 Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 Hotel Park Middelfart Viaduktvej 28 5500 Middelfart 2. november 2015 Velkomst og opfølgning på mødet i juni Tina og Kristian bød

Læs mere

Ansøgning om midler til kompetenceudvikling for Hovedstaden og Bornholm, 2015

Ansøgning om midler til kompetenceudvikling for Hovedstaden og Bornholm, 2015 Ansøgning om midler til kompetenceudvikling for Hovedstaden og Bornholm, 2015 Formål med ansøgningen Beskriv det overordnede formål med ansøgningen til kompetenceudvikling Jobcenter Herlev samt a-kasserne

Læs mere

Introduktion & spilleregler

Introduktion & spilleregler Introduktion & spilleregler - 1 - Indhold... 3 Sådan spilles spillet... 3 Forberedelse... 3 Afdækning... 4 Håndtering... 4 Refleksion... 4 Spillets formål... 5 Spillets tilblivelse... 5 Etiske dilemmaer...

Læs mere

Kurser 2015. www.autismecenter.dk

Kurser 2015. www.autismecenter.dk Kurser 2015 www.autismecenter.dk Indhold s. 3 s. 4 Undervisere og priser s. 5 Kurser til din arbejdsplads s. 7 Grundlæggende viden om autisme og ADHD - Modul 1 s. 8 Grundlæggende viden om autisme og ADHD

Læs mere

Workshop vedrørende praktikplanen For praktikanter og praktikvejledere på områderne for beskæftigelse og voksne udsatte (Myndighed)

Workshop vedrørende praktikplanen For praktikanter og praktikvejledere på områderne for beskæftigelse og voksne udsatte (Myndighed) Gør tanke til handling VIA University College Workshop vedrørende praktikplanen For praktikanter og praktikvejledere på områderne for beskæftigelse og voksne udsatte (Myndighed) Slides kan findes på: Praktik.via.dk

Læs mere

SCKK. Velkommen til Temamøde i SCKK den 25. maj MUS med effekt. Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling

SCKK. Velkommen til Temamøde i SCKK den 25. maj MUS med effekt. Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling Velkommen til Temamøde i SCKK den 25. maj 2009 MUS med effekt Program for temamødet 13.00-13.10 Velkomst og dagens program 13.10 Udfordringer i forhold til MUS - præsentation ved bordene og opsamling MUS

Læs mere

Djøfs diplomuddannelser. Tag en kompetencegivende uddannelse som leder eller projektleder. Tænk længere

Djøfs diplomuddannelser. Tag en kompetencegivende uddannelse som leder eller projektleder. Tænk længere Djøfs diplomuddannelser Tag en kompetencegivende uddannelse som leder eller projektleder Tænk længere Vælg en diplomuddannelse i ledelse eller projektledelse Hvorfor vælge en diplomuddannelse? Med en diplomuddannelse

Læs mere

Læreplan Identitet og medborgerskab

Læreplan Identitet og medborgerskab Læreplan Identitet og medborgerskab 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Identitet og medborgerskab er et dannelsesfag. Faget giver eleverne kompetencer til selvstændigt, at kunne medvirke som aktive medborgere

Læs mere

Gratis coaching kursus for frivillige ildsjæle og personale i undervisningssektoren

Gratis coaching kursus for frivillige ildsjæle og personale i undervisningssektoren Gratis coaching kursus for frivillige ildsjæle og personale i undervisningssektoren Kurset er datofastsat således: Endelig tilmelding: 1. juli 2013 til Martin Brolin på email: martin.b.brolin@hotmail.com.

Læs mere

Program: Den faciliterende projektleder Underviser: Daniel la Cour, COWI A/S

Program: Den faciliterende projektleder Underviser: Daniel la Cour, COWI A/S Program: Den faciliterende projektleder Underviser: Daniel la Cour, COWI A/S Dag 1 09.00 Velkomst og introduktion Præsentation af program samt mundtlig forventningsafklaring Målet med dette delemne er:

Læs mere

Projektbeskrivelse Partnerskab om udvikling af kvaliteten i dagtilbud

Projektbeskrivelse Partnerskab om udvikling af kvaliteten i dagtilbud Projektbeskrivelse Partnerskab om udvikling af kvaliteten i dagtilbud 1. Baggrund Stort set alle børn i Danmark går i dag i dagtilbud. Kommunerne har derfor en unik mulighed for at investere i vores børns

Læs mere

En kvantitativ undersøgelse Udarbejdet af Helle Willemoes Knøsgaard og Tobias Dam Christensen

En kvantitativ undersøgelse Udarbejdet af Helle Willemoes Knøsgaard og Tobias Dam Christensen Evaluering af MEDgrunduddannelsen En kvantitativ undersøgelse Udarbejdet af Helle Willemoes Knøsgaard og Tobias Dam Christensen Formål: Formålet med denne rapport er at evaluere MED-grunduddannelsen. MED

Læs mere

Har vi fundet opskriften?

Har vi fundet opskriften? Arbejdsmiljøet ved teamorganisering Det gode projekt- og teamsamarbejde Det gode kursus i ledelse af teams Har vi fundet opskriften? Karina Nielsen Arbejdsmiljøinstituttet Michael Munch-Hansen Michael

Læs mere

Cirkelsamtale og konfliktmægling - en udviklingsfremmende tilgang

Cirkelsamtale og konfliktmægling - en udviklingsfremmende tilgang Cirkelsamtale og konfliktmægling - en udviklingsfremmende tilgang Et kursus i forebyggelse og håndtering af uhensigtsmæssig adfærd og konflikter, samt udvikling af ikke-kognitive kompetencer i arbejdet

Læs mere

Fælles Personalepolitik for Distrikt Østerhøj.

Fælles Personalepolitik for Distrikt Østerhøj. Fælles Personalepolitik for Distrikt Østerhøj. Værdier for fælles personalepolitik i Distrikt Østerhøj: Respekt anerkendelse Udvikling faglighed Initiativ engagement Loyalitet ærlighed Humor arbejdsglæde

Læs mere

Guide til forflytningsvejlederen. Til forflytningsvejledere i ældreplejen, på sygehuse og i leve- og bomiljøer

Guide til forflytningsvejlederen. Til forflytningsvejledere i ældreplejen, på sygehuse og i leve- og bomiljøer Guide til forflytningsvejlederen Til forflytningsvejledere i ældreplejen, på sygehuse og i leve- og bomiljøer INDHOLD Forflytningsvejlederens rolle Side 3 Hvilke opgaver har en forflytningsvejleder Side

Læs mere

Åbent KRAP kursus 8 dage i Middelfart med start i december 2015

Åbent KRAP kursus 8 dage i Middelfart med start i december 2015 Åbent KRAP kursus 8 dage i Middelfart med start i december 2015 Kognitiv, Ressourcefokuseret og Anerkendende Pædagogik for fagfolk, som arbejder med udsatte børn/unge eller med mennesker med særlige behov

Læs mere

13-09-2011. Sprogpakkens 6-dages kursus. Introduktion og præsentation 1. dag. Introduktion og præsentation. Velkomst. Sprogpakkens 6- dages kursus

13-09-2011. Sprogpakkens 6-dages kursus. Introduktion og præsentation 1. dag. Introduktion og præsentation. Velkomst. Sprogpakkens 6- dages kursus Sprogpakkens 6-dages kursus Introduktion og præsentation 1. dag 1 Introduktion og præsentation Velkomst Præsentation af deltagerne Praktiske informationer om kurset Evaluering Sprogpakkens baggrund 6-dages

Læs mere

KONSULENTFIRMAET IVAN BACH

KONSULENTFIRMAET IVAN BACH VELKOMMEN TIL KONSULENTFIRMAET IVAN BACH RESULTAT INDSATS - KOMPETENCE 1 Idegrundlaget for Konsulentfirmaet Ivan Bach: Konsulentfirmaet Ivan Bach henvender sig til mindre - og mellemstore handels- og produktionsvirksomheder

Læs mere

PLads til forskellighed Etnisk Mangfoldighed

PLads til forskellighed Etnisk Mangfoldighed PLads til forskellighed Etnisk Mangfoldighed i ældreplejen Om Kurset Etnisk mangfoldighed i ældreplejen Plads til forskellighed - etnisk mangfoldighed i ældreplejen er et kursus udviklet i samarbejde mellem

Læs mere

Bueskyttens læring til lederne

Bueskyttens læring til lederne 1 Bueskyttens læring til lederne Vi sad 3500 ledere nede i konferencesalen, da han pludselig dukkede op på scenen foran os med en stor konkurrencebue. Han lagde en pil på, trak linen og pilen baglæns alt

Læs mere

Servicedeklaration: Introduktion af nyvalgte tillidsrepræsentanter

Servicedeklaration: Introduktion af nyvalgte tillidsrepræsentanter Introduktion af nyvalgte tillidsrepræsentanter 10 Din introduktion til arbejdet som tillidsrepræsentant, når du er nyvalgt TR i SL. At du får indsigt i din rolle, dit ansvar og dine rettigheder som tillidsrepræsentant

Læs mere

Temadag for Gefions Ressourcekoordinatorer. Opsamling fra Temadag den 9. marts 2011

Temadag for Gefions Ressourcekoordinatorer. Opsamling fra Temadag den 9. marts 2011 Temadag for Gefions Ressourcekoordinatorer Opsamling fra Temadag den 9. marts 2011 Kære alle Onsdag den 9. marts 2011 blev der afholdt temadag for ledelse og ressourcekoordinatorerne på Gefion. Temadagen

Læs mere

Ledelse med kodeks som vandmærke 9 perspektiver på ledelse

Ledelse med kodeks som vandmærke 9 perspektiver på ledelse Ledelse med kodeks som vandmærke 9 perspektiver på ledelse Kommunal ledelse med kodeks som vandmærke Den første januar 2007 var en af de vigtigste milepæle for de danske kommuner i nyere tid, men ikke

Læs mere

Selvevaluering. dine erfaringer med ledelse

Selvevaluering. dine erfaringer med ledelse Selvevaluering dine erfaringer med ledelse Velkommen Velkommen til din selvevaluering, som skal understøtte dine overvejelser omkring lederrollen. Selvevalueringen har to formål: Dels at give dig en introduktion

Læs mere

INSPIRATIONSPAPIR OM BRUGEN AF KODEKS I PRAKSIS

INSPIRATIONSPAPIR OM BRUGEN AF KODEKS I PRAKSIS INSPIRATIONSPAPIR OM BRUGEN AF KODEKS I PRAKSIS AF FORUMS BESTYRELSE OKTOBER 2005 1 17. oktober 2005 Hvordan kan der arbejdes med Kodeks Formålet med at udvikle kodeks for god offentlig topledelse har

Læs mere

1 Beskrivelse af opgaven

1 Beskrivelse af opgaven With the support of the Prevention of and Fight against Crime Programme European Commission Directorate-General Justice, Freedom and Security Kravspecifikation Opgave: Uddannelse af mentorer og kommunale

Læs mere

Implementering af samtaleredskabet Spillerum. Et inspirationskatalog til medarbejdere i dagtilbud

Implementering af samtaleredskabet Spillerum. Et inspirationskatalog til medarbejdere i dagtilbud Implementering af samtaleredskabet Spillerum Et inspirationskatalog til medarbejdere i dagtilbud Indholdsfortegnelse: 1. Indledning 1 1.1 Hvad er inspirationskataloget? 1 2. Rammesætning for arbejdet med

Læs mere

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ NÅR DER SKER FORANDRINGER PÅ ARBEJDSPLADSEN

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ NÅR DER SKER FORANDRINGER PÅ ARBEJDSPLADSEN ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ NÅR DER SKER FORANDRINGER PÅ ARBEJDSPLADSEN UDGIVET MAJ 2013 2 Nedslidningen som følge af et dårligt psykisk arbejdsmiljø er et væsentligt tema for både samfund, virksomheder

Læs mere

Pædagogikum Kurser for vejledere, kursusledere og ansatte uden pædagogikum

Pædagogikum Kurser for vejledere, kursusledere og ansatte uden pædagogikum Pædagogikum Kurser for vejledere, kursusledere og ansatte uden pædagogikum Syddansk Universitet Institut for Kulturvidenskaber 2013 Vejledning af kandidater, modul 1: Vejledningens elementer og værktøjer

Læs mere

Evaluering af komprimeret enkeltfag under Åben Uddannelse for FS2017

Evaluering af komprimeret enkeltfag under Åben Uddannelse for FS2017 NOTAT Evaluering af komprimeret enkeltfag under Åben Uddannelse for FS2017 Læreruddannelse og formidling 15.juni 2017 Birgitte Hedeskov og Mette Marie Gräs Kokholm I forårssemestret 2017 er der gennemført

Læs mere

MINDFULNESS SOM PÆDAGOGISK VÆRKTØJ

MINDFULNESS SOM PÆDAGOGISK VÆRKTØJ MINDFULNESS SOM PÆDAGOGISK VÆRKTØJ LÆR UNGE AT FINDE DEN INDRE RO KURSUSCENTER BROGAARDEN APRIL/MAJ 2014 GENERATOR KURSER OG KONFERENCER WWW.KURSEROGKONFERENCER.DK MINDFULNESS SOM PÆDAGOGISK VÆRKTØJ Lær

Læs mere

Roskilde Kommunes foreningskurser. Kurser for foreningsledere 2015-16. Arrangeret af Folkeoplysningsudvalget. www.roskilde.dk

Roskilde Kommunes foreningskurser. Kurser for foreningsledere 2015-16. Arrangeret af Folkeoplysningsudvalget. www.roskilde.dk Roskilde Kommunes foreningskurser Kurser for foreningsledere 2015-16 Arrangeret af Folkeoplysningsudvalget www.roskilde.dk 2 Velkommen til alle frivillige i Roskilde Kommune Roskilde kommune er nu klar

Læs mere

Kursusforløbet har til formål at inspirere og understøtte skolernes igangværende arbejde med at realisere erhvervsuddannelsesreformen.

Kursusforløbet har til formål at inspirere og understøtte skolernes igangværende arbejde med at realisere erhvervsuddannelsesreformen. Afdeling for Ungdoms- og Voksenuddannelser Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5302 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr. 20-45-30-44 Invitation til "Skoleudvikling i Praksis"

Læs mere

Pædagogikum Kurser for vejledere og kursusledere og årsvikarer

Pædagogikum Kurser for vejledere og kursusledere og årsvikarer Pædagogikum Kurser for vejledere og kursusledere og årsvikarer Syddansk Universitet Institut for filosofi, Pædagogik og Religionsstudier 2011 Vejledning af kandidater, modul 1: Vejledningens elementer

Læs mere

Det der giver os energi

Det der giver os energi værktøj 1 Det der giver os energi - og det der dræner os for energi værktøj 1 1 Indhold 3 Introduktion 4 Formålet med dette værktøj 4 Arbejdsgruppens forberedelse 5 Processen trin for trin Arbejdsmiljøsekretariatet

Læs mere