Dekommissioneringen af de nukleare anlæg på Risø. Udgivet januar 2010

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Dekommissioneringen af de nukleare anlæg på Risø. Udgivet januar 2010"

Transkript

1 Dekommissioneringen af de nukleare anlæg på Risø Udgivet januar 2010

2 Vejen til greenfield Dekommissionering betyder at tage ud af drift. Ved nukleare anlæg dækker det over nedbrydning og rensning af anlæggene, således at de restriktioner, der har været i relation til stråling og radioaktive stoffer, kan ophæves. DR 2 Dansk Dekommissionering [DD] er ansvarlig for afviklingen af de nukleare anlæg på Risø. DD blev i 2003 oprettet som en virksomhed under Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling på grundlag af en folketingsbeslutning i marts 2003 (B48). De nukleare anlæg blev opført mellem 1956 og 1964 i forbindelse med etableringen af Atomenergikommissionens Forsøgsanlæg Risø, hvis primære opgave var at bane vejen for en fredelig udnyttelse af kernekraft i Danmark. I år 2000 besluttede Forskningscenter Risøs bestyrelse at lukke de resterende nukleare anlæg på nær Behandlingsstationen. Begrundelsen var at det videnskabelige udbytte ikke længere stod mål med de omkostninger, der var forbundet med den fortsatte drift af reaktor DR 3. Dekommissioneringen af Risø-anlæggene er en af de største miljøopgaver nogen sinde i Danmark og har en tidsramme på år. Projektet skønnes at ville koste omkring 1 milliard DKK (år 2000 priser). Det overordnede mål er greenfield, hvilket indebærer, at niveauet for tilbageværende radioaktivitet i bygninger og området skal bringes ned under de fastsatte grænseværdier. Forside: Ved karakterisering af radioaktive emner bestemmes isotoptyper og radioaktivitetsniveau. Emnerne er placeret i blyklædte beholdere for at beskytte medarbejderne mod stråling.

3 Sikkerhed først DD skal med afviklingen af de nukleare anlæg løse en vanskelig og spændende opgave, som ikke tidligere er blevet løst i Danmark. Sikkerheden er i højsædet i alle faser af projektet, og der er truffet en række sikkerhedsforanstaltninger, som lever op til de høje internationale standarder. Dette sker netop for at sikre medarbejdere, befolkning og nærmiljø bedst muligt. DD har samlet et hold af højt kvalificerede medarbejdere, som skal udføre opgaven i samarbejde med myndigheder og udenlandske eksperter. En stor del af medarbejderne har tidligere været ansat hos Forskningscenter Risø og medbringer stor erfaring og ekspertise vedrørende de nukleare anlæg. Blandt disse er et hold af specialiserede helsefysikere og helseassistenter, som kontrollerer, at medarbejdere ikke udsættes for unødige strålingsdoser, og at befolkningen og omegnsmiljøet ikke udsættes for radioaktive stoffer. Dette gøres vha. løbende overvågning af anlæg og nærmiljø samt daglige rutinemålinger og laboratorieanalyser. Alle arbejdsprocesser, der involverer stråling, planlægges udførligt, og alt materiale, der forlader de nukleare anlæg, kontrolmåles. DD s kvalitetsledelsessystem er certificeret efter DS/EN ISO 9001: 2008 standarden, og alle relevante arbejdsprocesser opfylder kravene i denne. Frigivelsesfunktionen (se affaldsbehandling) er tilsvarende akkrediteret efter standarden DS/EN ISO/IEC DD udarbejder endvidere årligt en arbejdsmiljøredegørelse, som publiceres på DD s hjemmeside. DD efterlever de internationale regler og anbefalinger og samarbejder med en række internationale organisationer så som IAEA og Euratom. For at opnå de bedste resultater samarbejder DD med kollegaer i udlandet i den udstrækning, det er muligt. De indre dele af reaktor DR 2 fjernes. Her friskæres blynæsen på termisk kolonne med plasmaskærer.

4 DR 1 Dansk Reaktor 1 var en laveffekt reaktor (max 2 kw) og indeholdt derfor kun en beskeden mængde radioaktivitet. Reaktoren blev indviet i 1957 og lukket ned i DR 1 er fuldt ud dekommissioneret. I januar 2006 blev reaktorbygningen og det omkringliggende område frigivet til brug uden restriktioner. DR 2 Dansk Reaktor 2 var en 5 MW letvandsreaktor af pooltypen, dvs. åben opadtil, så man kunne se ned til reaktorkernen gennem syv meter vand, som fungerede som kølemiddel, moderator og strålingsafskærmning. DR 2 blev taget i drift i 1959 og blev brugt til fysikforskning og produktion af radioaktive isotoper. DR 2 blev lukket ned og forseglet (safe enclosure) i DR 2 er fuldt ud dekommissioneret. Slutrapporten blev godkendt i december 2008, og hallen skal genbruges som håndteringshal for affaldsemner fra de følgende dekommissioneringsprojekter. DR 3 Dansk Reaktor 3 var en tungvandsreaktor med en termisk effekt på 10 MW. DR 3 blev taget i brug i 1960 og har været brugt til neutronfysisk grundforskning, materialeforskning og fremstilling af radioaktive isotoper. DR 3 har desuden været brugt til neutronbestråling ( dotering ) af silicium til halvlederindustrien. DR 3 blev lukket ned i år Dekommissioneringen af DR 3-blokken og de indre dele påbegyndes i Forinden vil alle perifere systemer blive afmonteret. Øverst: DR 2. Nederst: Transport af blyklædt brændselsflaske.

5 Hot Cell har været benyttet til undersøgelser af bestrålet reaktorbrændsel og emballering af radioaktive kilder til bestrålingsanlæg. Hot Cell var i drift fra 1964 til I 1993 blev betoncellerne forseglet. Dekommissioneringen af Hot Cell påbegyndtes i april 2008 og involverer bl.a. sandblæsning af betoncellerne, hvor små radioaktive partikler har sat sig fast på borde, gulve og vægge. Projektet forventes afsluttet i Dele af Teknologihallen har været brugt til fremstillingen af brændselselementer til DR 3 ved brug af beriget uranpulver. Produktionen ophørte i år 2000, da reaktoren lukkede. Dekommissioneringen er planlagt til og omfatter rengøring eller demontering af en række inventar og udstyr samt rengøring af hallen. Efterfølgende vil hallen blive kontrolmålt for at sikre at grænseværdierne er overholdt. Behandlingsstationen modtager og behandler alt radioaktivt affald i Danmark, fra fx. hospitaler og laboratorier, såvel som fra Risø DTU og DD. Da Behandlingsstationen skal bruges i forbindelse med dekommissioneringen, bliver den det sidste af de seks nukleare anlæg, der dekommissioneres. Det forventes, at en ny og mindre Behandlingsstation til fremtidigt affald skal etableres, evt. i forbindelse med et dansk slutdepot for radioaktivt affald. Til venstre:toppen på DR 3.

6 Hvordan gribes opgaven an? Dekommissioneringen af de nukleare anlæg er et kompliceret projekt både teknisk og miljømæssigt og kræver omfattende planlægning. Efter mange års drift indeholder dele af anlæggene radioaktivt materiale i større eller mindre grad. Det kræver derfor grundige indledende undersøgelser, nøje planlægning af arbejdsprocesserne samt specialudstyr og særlige faciliteter at udføre arbejdet. I Frigivelseslaboratoriet gøres klar til måling af et formodet ikke-radioaktivt emne med en følsom gammadetektor. Som udgangspunkt for planlægningen af dekommissioneringen skal radioaktiviteten i de enkelte anlæg kortlægges. Hvor meget radioaktivitet er der? I hvilken form? Og hvor i anlægget befinder det sig? Før hvert enkelt projekt kan sættes i gang, skal der udfærdiges en projektbeskrivelse, der skal godkendes hos de nukleare tilsynsmyndigheder. Derefter skal Folketingets Finansudvalg godkende budgettet ved forelæggelse af et aktstykke. Som afslutning på hvert projekt skrives der slutrapport og søges om frigivelse af området hos myndighederne, efter der er udført kontrolmålinger. DR 1 DR 2 DR 3 Hot Cell-anlæg Teknologihal Affaldslagre Behandlingsstation Tidsplan for planlægning og udførelse af delprojekterne

7 Slutdepot Med B48 gav Folketinget samtykke til, at regeringen påbegyndte udarbejdelsen af et beslutningsgrundlag for et dansk slutdepot for lav- og mellemradioaktivt affald. Processen med at finde egnede områder, undersøgelse af depotkoncepter, sikkerhedsanalyser mv. er igangsat, efter at Folketinget i januar 2009 behandlede sundhedsministerens redegørelse og beslutningsgrundlag herom. Til højre: Overfladeforurenede emner bliver renset i en specialindrettet kabine, som både kan betjenes udefra via handskeboks og indefra iført beskyttende heldragt. Affaldshåndtering Ved nedbrydningen af de nukleare anlæg betragtes alt affald i udgangspunktet som radioaktivt. Efter grundige målinger, prøveudtagninger mv. sorteres affaldet i radioaktivt og formodet ikke-radioaktivt affald. Affaldet bliver registreret i et affalds-dokumentationssystem, hvori alle relevante oplysninger om affaldet lagres. Dekommissioneringen producerer store mængder ikkeradioaktive materialer samt materialer med et lavt indhold af radioaktive isotoper. Sådanne materialer kan frigives uden restriktioner, hvis deres indhold af radioaktive isotoper er lavere end de myndighedsfastsatte grænseværdier. Dette kræver omfattende målinger med følsomt udstyr, som foretages i DD s Frigivelseslaboratorium. Det ikkeradioaktive affald bliver genbrugt eller deponeret som konventionelt affald. Radioaktivt affald, der kun er overfladeforurenet, og som kan renses, rengøres i en kabine, der kan glas- og sandblæse overfladeforurening væk. Kabinen er udformet således, at den kan betjenes udefra via en handskeboks. Hvis affaldsemnet er stort eller svært at håndtere gennem handskeboksen, kan man også håndtere det inde i kabinen iført beskyttende heldragt. Det radioaktive affald pakkes ind i godkendte beholdere og mellemlagres på DD. Først skal der dog tages prøver til videre analyse og dokumentation af indhold af radioaktive isotoper. Det sker på DD s Aktivitetslaboratorium, hvor der er faciliteter til at neddele og tage prøver af radioaktive emner. Der er indrettet et særligt blyklædt arkivskab til opbevaring af de mange små radioaktive affaldsprøver. Ultimativt skal det radioaktive affald deponeres i et dansk slutdepot.

8 Dansk Dekommissionering Frederiksborgvej 399, Postboks Roskilde Tlf Fax

DEKOMMISSIONERINGEN AF DE NUKLEARE ANLÆG PÅ RISØ

DEKOMMISSIONERINGEN AF DE NUKLEARE ANLÆG PÅ RISØ DEKOMMISSIONERINGEN AF DE NUKLEARE ANLÆG PÅ RISØ HVEM ER VI? Dansk Dekommissionering [DD] er ansvarlig for afviklingen af de nukleare anlæg på Risø. Vi er en selvstændig, statslig virksomhed under Uddannelses-

Læs mere

Baggrund for minihøringen

Baggrund for minihøringen Baggrund for minihøringen Kaare Ulbak Statens Institut for Strålehygiejne Minihøring om etablering af et slutdepot for radioaktivt affald Axelborg, 14. juni 2005 Risø-halvøen med nukleare anlæg DR 2 DR

Læs mere

DD-83(DA) Arbejdsmiljøredegørelse 2016

DD-83(DA) Arbejdsmiljøredegørelse 2016 DD-83(DA) Arbejdsmiljøredegørelse 2016 Dansk Dekommissionering Roskilde, marts 2017 Indholdsfortegnelse: Forord... 5 Kort om DD... 5 Strategiske mål for sikkerheden... 6 Arbejdsmiljøorganisationen...

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2011

Arbejdsmiljøredegørelse 2011 DD-58 (DA) Arbejdsmiljøredegørelse 2011 Dansk Dekommissionering, Roskilde Marts 2012 Indholdsfortegnelse: Forord... 5 Kort om DD... 5 Strategiske mål for sikkerheden... 6 Arbejdsmiljøorganisationen...

Læs mere

DD-72(DA) Arbejdsmiljøredegørelse 2014

DD-72(DA) Arbejdsmiljøredegørelse 2014 DD-72(DA) Arbejdsmiljøredegørelse 2014 Dansk Dekommissionering, Roskilde marts 2015 Indholdsfortegnelse: Forord 5 Kort om DD 5 Strategiske mål for sikkerheden 6 Arbejdsmiljøorganisationen 6 Rammer for

Læs mere

DD-92(DA) Arbejdsmiljøredegørelse 2017

DD-92(DA) Arbejdsmiljøredegørelse 2017 DD-92(DA) Arbejdsmiljøredegørelse 2017 Dansk Dekommissionering Roskilde, marts 2018 Indholdsfortegnelse: Forord... 5 Kort om DD... 5 Strategiske mål for sikkerheden... 6 Arbejdsmiljøorganisationen...

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2010

Arbejdsmiljøredegørelse 2010 DD-53 (DA) Arbejdsmiljøredegørelse 2010 Dansk Dekommissionering, Roskilde August 2011 Indholdsfortegnelse: Forord... 4 Kort om DD... 4 Strategiske mål for sikkerheden... 5 Arbejdsmiljøorganisationen...

Læs mere

Hvorledes indføres og anvendes ISOkriterier. i forbindelse med dekommissionering i de forskellige nordiske lande.

Hvorledes indføres og anvendes ISOkriterier. i forbindelse med dekommissionering i de forskellige nordiske lande. Hvorledes indføres og anvendes ISOkriterier for kvalitets- og miljøcertificering i forbindelse med dekommissionering i de forskellige nordiske lande. Certificering? Akkreditering? Certificering Hverken

Læs mere

Alternativer til dekommissionering af Risøs nukleare anlæg

Alternativer til dekommissionering af Risøs nukleare anlæg Per Hedemann Jensen 4. oktober 2001 Alternativer til dekommissionering af Risøs nukleare anlæg Risø Dekommissionering Forskningscenter Risø Oktober 2001 Alternativer til dekommissionering af Risøs nukleare

Læs mere

Slutdeponering af lav- og mellemradioaktivt affald. Roskilde Kommune og Veddelev Grundejerforening okt. 2013 Heidi Sjølin Thomsen

Slutdeponering af lav- og mellemradioaktivt affald. Roskilde Kommune og Veddelev Grundejerforening okt. 2013 Heidi Sjølin Thomsen Slutdeponering af lav- og mellemradioaktivt affald Roskilde Kommune og Veddelev Grundejerforening okt. 2013 Heidi Sjølin Thomsen Baggrund Ved vedtagelse af B48 (2003) gav folketinget samtykke til at regeringen

Læs mere

Leverandørbrugsanvisning. for. Risø Demonstrationskilder

Leverandørbrugsanvisning. for. Risø Demonstrationskilder Leverandørbrugsanvisning for Risø Demonstrationskilder Forskningscenter Risø Hevesy Laboratoriet Frederiksborgvej 399 DK-4000 Roskilde 1. Introduktion Denne brugsanvisning gælder for alfa-, beta- og gammademonstrationskilder,

Læs mere

Slutdepot for radioaktivt affald i Danmark, juni 2005

Slutdepot for radioaktivt affald i Danmark, juni 2005 Slutdepot for radioaktivt affald i Danmark, juni 2005 Udgiver: Indenrigs- og Sundhedsministeriet 5. sundhedskontor Slotsholmsgade 10-12 1216 København K Tryk: Salogruppen A/S ISBN trykt udgave: 87-7601-125-9

Læs mere

Miljømæssige forskelle mellem tidsmæssige scenarier for dekommissionering af de nukleare anlæg på Risø-området

Miljømæssige forskelle mellem tidsmæssige scenarier for dekommissionering af de nukleare anlæg på Risø-området Per Hedemann Jensen 5. april 2002 Miljømæssige forskelle mellem tidsmæssige scenarier for dekommissionering af de nukleare anlæg på Risø-området Risø Dekommissionering Miljømæssige forskelle mellem tidsmæssige

Læs mere

MELLEMLAGER NORD TYSK LAGER FOR RADIOAKTIVT AFFALD VED ØSTERSØEN. Besøg af de danske nukleare tilsynsmyndigheder

MELLEMLAGER NORD TYSK LAGER FOR RADIOAKTIVT AFFALD VED ØSTERSØEN. Besøg af de danske nukleare tilsynsmyndigheder Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0618, endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt MELLEMLAGER NORD TYSK LAGER FOR RADIOAKTIVT AFFALD VED ØSTERSØEN 2011 Besøg af de danske nukleare tilsynsmyndigheder Indhold

Læs mere

DD-79(DA) Arbejdsmiljøredegørelse 2015

DD-79(DA) Arbejdsmiljøredegørelse 2015 DD-79(DA) Arbejdsmiljøredegørelse 2015 Dansk Dekommissionering Roskilde, marts 2016 Indholdsfortegnelse: Forord... 5 Kort om DD... 5 Strategiske mål for sikkerheden... 6 Arbejdsmiljøorganisationen...

Læs mere

Baggrundsrapport. - til Dansk Dekommissionerings strategi for dekommissionering af de nukleare anlæg på Risø-området

Baggrundsrapport. - til Dansk Dekommissionerings strategi for dekommissionering af de nukleare anlæg på Risø-området Baggrundsrapport - til Dansk Dekommissionerings strategi for dekommissionering af de nukleare anlæg på Risø-området Indhold FORORD...6 1 INDLEDNING...7 2 DEKOMMISSIONERINGSSTRATEGI...7 2.1 GRUNDLÆGGENDE

Læs mere

NATIONAL POLITIK OG PROGRAM FOR ANSVARLIG OG SIKKER HÅNDTERING AF BRUGT NUKLEART BRÆNDSEL OG RADIOAKTIVT AFFALD I DANMARK

NATIONAL POLITIK OG PROGRAM FOR ANSVARLIG OG SIKKER HÅNDTERING AF BRUGT NUKLEART BRÆNDSEL OG RADIOAKTIVT AFFALD I DANMARK AUGUST 2015 NATIONAL POLITIK OG PROGRAM FOR ANSVARLIG OG SIKKER HÅNDTERING AF BRUGT NUKLEART BRÆNDSEL OG RADIOAKTIVT AFFALD I DANMARK Meddelelse til Kommissionen i medfør af Rådets direktiv 2011/70/EURATOM

Læs mere

Dekommissionering af Risøs nukleare anlæg - vurdering af opgaver og omkostninger

Dekommissionering af Risøs nukleare anlæg - vurdering af opgaver og omkostninger Risø-R-1251(DA) Dekommissionering af Risøs nukleare anlæg - vurdering af opgaver og omkostninger Dansk sammenfatning Kurt Lauridsen Forskningscenter Risø Marts 2001 Resume Rapporten er en sammenfatning

Læs mere

Regionplantillæg med VVM. Dekommissionering af Risøs nukleare anlæg

Regionplantillæg med VVM. Dekommissionering af Risøs nukleare anlæg Regionplantillæg med VVM Dekommissionering af Risøs nukleare anlæg Marts 2003 Dekommissionering af Risøs nukleare anlæg Regionplantillæg til Regionplan 2001 for Hovedstadsregionen Retningslinjer og VVM-redegørelse

Læs mere

Vurdering af EU-direktiverne 2011/70 og 2003/0022

Vurdering af EU-direktiverne 2011/70 og 2003/0022 Tlf. Fax www.kerteminde.dk Vurdering af EU-direktiverne 2011/70 og 2003/0022 Kerteminde Kommune, Miljø- og Kulturforvaltningen, har identificeret to EU-direktiver (Euratom) af betydning for sagen om slutdeponering

Læs mere

DD-55 (DA) Årsrapport 2011. Dansk Dekommissionering, Roskilde

DD-55 (DA) Årsrapport 2011. Dansk Dekommissionering, Roskilde DD-55 (DA) Årsrapport 2011 Dansk Dekommissionering, Roskilde 1 Indholdsfortegnelse: 1. Beretning 3 1.1 Præsentation af Dansk Dekommissionering 3 1.2. Årets faglige resultat 3 1.3. Årets økonomiske resultat

Læs mere

Forskrift for håndtering/bortskaffelse af radioaktivt affald.

Forskrift for håndtering/bortskaffelse af radioaktivt affald. Forskrift for håndtering/bortskaffelse af radioaktivt affald. De overordnede retningslinjer/regler for bortskaffelse af radioaktivt affald kan findes i Sundhedsstyrelsens bekendtgørelse 954 bilag 8. Denne

Læs mere

Krav og forpligtigelser fra IAEA og EU er beskrevet nærmere nedenfor. Fra ICRP og OECD foreligger der ingen forpligtigelser.

Krav og forpligtigelser fra IAEA og EU er beskrevet nærmere nedenfor. Fra ICRP og OECD foreligger der ingen forpligtigelser. Arbejdspapir B. Internationale forpligtigelser i relation til fundamentale sikkerhedsog miljømæssige principper for etablering af et slutdepot for lav- og mellemaktivt affald Sundhedsstyrelsen Statens

Læs mere

Appendiks B. Relevante institutioner i forbindelse med Strålebeskyttelse

Appendiks B. Relevante institutioner i forbindelse med Strålebeskyttelse Appendiks B Relevante institutioner i forbindelse med Strålebeskyttelse Sundhedsstyrelsen Statens Institut for strålehygiejne Dato: 11. februar 2005 Nedenfor findes en beskrivelse af internationale organisationer,

Læs mere

HØRINGSSVAR FRA REN ENERGIOPLYSNING, REO. vedrørende

HØRINGSSVAR FRA REN ENERGIOPLYSNING, REO. vedrørende HØRINGSSVAR FRA REN ENERGIOPLYSNING, REO vedrørende Offentlig høring om miljøvurdering af forslag til plan for etablering af slutdepot for dansk lav- og mellemaktivt affald. REO er en forening med følgende

Læs mere

Dekommissionering af Risøs nukleare anlæg - vurdering af opgaver og omkostninger

Dekommissionering af Risøs nukleare anlæg - vurdering af opgaver og omkostninger Risø-R-1251(DA) Dekommissionering af Risøs nukleare anlæg - vurdering af opgaver og omkostninger Dansk sammenfatning Kurt Lauridsen Forskningscenter Risø Marts 2001 Resume Rapporten er en sammenfatning

Læs mere

Knud Brodersen, Max Østergaard og Steen Carugati. 1 Velkomst og baggrund for høringen, v. Indenrigs- og Sundhedsministeriet og

Knud Brodersen, Max Østergaard og Steen Carugati. 1 Velkomst og baggrund for høringen, v. Indenrigs- og Sundhedsministeriet og Referat Minihøring vedr. slutdepot for lav- og mellemaktivt affald i Danmark Axelborg d. 14. juni 2005. Tilstede: Indenrigs- og Sundhedsministeriet Statens Institut for Strålehygiejne Beredskabsstyrelsen

Læs mere

Bekendtgørelse om sikringsmæssige foranstaltninger for nukleart materiale og nukleare anlæg og udarbejdelse af sikringsplaner

Bekendtgørelse om sikringsmæssige foranstaltninger for nukleart materiale og nukleare anlæg og udarbejdelse af sikringsplaner BEK nr 1762 af 27/12/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 8. april 2019 Ministerium: Forsvarsministeriet Journalnummer: Forsvarsmin., Beredskabsstyrelsen, j.nr.2016/050435 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

Ioniserende stråling fra radioaktive kilder regler for gymnasiet, HF, HTX og HHX

Ioniserende stråling fra radioaktive kilder regler for gymnasiet, HF, HTX og HHX Januar 2008 Ioniserende stråling fra radioaktive kilder regler for gymnasiet, HF, HTX og HHX Ioniserende stråling fra radioaktive kilder forbindes i befolkningen oftest med atomkraft og Tjernobylulykken

Læs mere

9437/19 rhd/bmc/ak 1 TREE.2B

9437/19 rhd/bmc/ak 1 TREE.2B Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 24. maj 2019 (OR. en) 9437/19 ATO 56 RECH 271 SAN 256 I/A-PUNKTSNOTE fra: til: Vedr.: Generalsekretariatet for Rådet De Faste Repræsentanters Komité (2. afdeling)/rådet

Læs mere

Betingelser for Drift for DTU Risø Campus Danmarks Tekniske Universitet

Betingelser for Drift for DTU Risø Campus Danmarks Tekniske Universitet Side 1 af 12 Betingelser for Drift for DTU Risø Campus Danmarks Tekniske Universitet Side 2 af 12 Indholdsfortegnelse Kapitel 1: Regelgrundlag og baggrund 3 Kapitel 2: Overordnede betingelser 4 Kapitel

Læs mere

Frigivelse af materialer og områder med lavt aktivitetsindhold

Frigivelse af materialer og områder med lavt aktivitetsindhold Risø-R-1303(DA) Frigivelse af materialer og områder med lavt aktivitetsindhold Metodebeskrivelse og dokumentation Per Hedemann Jensen, Bente Lauridsen Jens Søgaard-Hansen, Lisbeth Warming Forskningscenter

Læs mere

Invitation til at afgive tilbud på to delanalyser af potentialer og barrierer for fremme af brugen af bæredygtigt dansk træ i byggeriet

Invitation til at afgive tilbud på to delanalyser af potentialer og barrierer for fremme af brugen af bæredygtigt dansk træ i byggeriet OPGAV E BESKRIVELSE 10. juni 2015 Invitation til at afgive tilbud på to delanalyser af potentialer og barrierer for fremme af brugen af bæredygtigt dansk træ i byggeriet 1. Formål Der ønskes gennemført

Læs mere

REEL ENERGI OPLYSNING c/o B. L. Andersen Kulsvierparken Lyngby

REEL ENERGI OPLYSNING c/o B. L. Andersen Kulsvierparken Lyngby REEL ENERGI OPLYSNING c/o B. L. Andersen Kulsvierparken 71 28 Lyngby www.reo.dk reelenergioplysning@mail.dk Den 6. februar 27 Bemærkninger fra landsforeningen Reel Energi Oplysning (REO) til Forslag til

Læs mere

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: Sygehuspolitik Sagsbeh.: SUMTK Sags nr.: 1303854 Dok. Nr.: 1278646 Dato: 15.

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: Sygehuspolitik Sagsbeh.: SUMTK Sags nr.: 1303854 Dok. Nr.: 1278646 Dato: 15. Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: Sygehuspolitik Sagsbeh.: SUMTK Sags nr.: 1303854 Dok. Nr.: 1278646 Dato: 15. august 2013 Invitation til at afgive tilbud på Strategisk miljøvurdering for

Læs mere

Den tværministerielle arbejdsgruppe vedrørende deponering af radioaktivt

Den tværministerielle arbejdsgruppe vedrørende deponering af radioaktivt Den tværministerielle arbejdsgruppe vedrørende deponering af radioaktivt affald: Uddannelses- og Forskningsministeriet Finansministeriet Sundheds- og Ældreministeriet Miljø- og Fødevareministeriet Energi-,

Læs mere

DECEMBER 2017 DANSK DEKOMMISSIONERING LAGER LØSNING (30-50ÅR) TIL ALT RADIOAKTIVT AFFALD PÅ RISØ

DECEMBER 2017 DANSK DEKOMMISSIONERING LAGER LØSNING (30-50ÅR) TIL ALT RADIOAKTIVT AFFALD PÅ RISØ DECEMBER 2017 DANSK DEKOMMISSIONERING LAGER LØSNING (30-50ÅR) TIL ALT RADIOAKTIVT AFFALD PÅ RISØ ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk

Læs mere

BESLUTNINGSGRUNDLAG for et dansk mellemlager for lav- og mellemaktivt affald

BESLUTNINGSGRUNDLAG for et dansk mellemlager for lav- og mellemaktivt affald BESLUTNINGSGRUNDLAG for et dansk mellemlager for lav- og mellemaktivt affald Udarbejdet af GEUS og DD for en Tværministeriel arbejdsgruppe under Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Februar 2015 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

DD-47 (DA) Årsrapport Dansk Dekommissionering, Roskilde

DD-47 (DA) Årsrapport Dansk Dekommissionering, Roskilde DD-47 (DA) Årsrapport 2010 Dansk Dekommissionering, Roskilde 1 Indholdsfortegnelse: 1. Beretning 3 1.1 Præsentation af Dansk Dekommissionering 3 1.2. Årets faglige resultat 3 1.3. Årets økonomiske resultat

Læs mere

R 4 - Offentligt. (Redegørelsen er optrykt i den ordlyd, hvori den er modtaget).

R 4 - Offentligt. (Redegørelsen er optrykt i den ordlyd, hvori den er modtaget). R 4 - Offentligt Skriftlig redegørelse (Redegørelsen er optrykt i den ordlyd, hvori den er modtaget). Redegørelse af 15/1 09 om beslutningsgrundlag for et dansk slutdepot for lav- og mellemaktivt affald.

Læs mere

Dekommissionering af DR 2

Dekommissionering af DR 2 DD-38 (DA) Rev.1 Dekommissionering af DR 2 Afsluttende rapport Dokument godkendt af de nukleare tilsynsmyndigheder Dansk Dekommissionering, Roskilde Maj 2009 Indhold: Indhold: 3 Forord 5 1 Indledning

Læs mere

Forslag. Lov for Grønland om kontrol med den fredelige udnyttelse af nukleart materiale. Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 2.

Forslag. Lov for Grønland om kontrol med den fredelige udnyttelse af nukleart materiale. Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 2. 2015/1 LSV 155 (Gældende) Udskriftsdato: 25. november 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Udenrigsmin., j.nr. 2015-38533 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 2. juni 2016 Forslag til

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning. en langsigtet løsning for Danmarks radioaktive affald

Forslag til folketingsbeslutning. en langsigtet løsning for Danmarks radioaktive affald Beslutningsforslag nr. B 90 Folketinget 2017-18 Fremsat den 14. marts 2018 af uddannelses- og forskningsministeren (Søren Pind) Forslag til folketingsbeslutning om en langsigtet løsning for Danmarks radioaktive

Læs mere

Undersøgelse af kommunikationsindsats ifm. Fukushima-hændelsen

Undersøgelse af kommunikationsindsats ifm. Fukushima-hændelsen Undersøgelse af kommunikationsindsats ifm. Fukushima-hændelsen Tabelrapport EPINION KØBENHAVN EPINION AARHUS EPINION SAIGON RYESGADE 3F DK-2200 KØBENHAVN N TLF. +45 87 30 95 00 TYA@EPINION.DK SØNDERGADE

Læs mere

Høringssvar strategisk miljøvurdering NOAH Friends of the Earth Denmark og VedvarendeEnergi

Høringssvar strategisk miljøvurdering NOAH Friends of the Earth Denmark og VedvarendeEnergi Høringssvar fra NOAH Friends of the Earth Denmark og VedvarendeEnergi vedrørende plan og miljøvurdering for etablering af et slutdepot for lav- og mellemradioaktivt affald Baggrunden for høringssvaret:

Læs mere

Beslutningsgrundlag. For et dansk slutdepot for lav- og mellemaktivt affald

Beslutningsgrundlag. For et dansk slutdepot for lav- og mellemaktivt affald Beslutningsgrundlag For et dansk slutdepot for lav- og mellemaktivt affald Udarbejdet af en arbejdsgruppe under Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse november 2008 Forord Folketinget gav i 2003, i beslutningsforslag

Læs mere

Fukushima Daiichi Nuclear Accident. Bent Lauritzen Programmet for Strålingsfysik

Fukushima Daiichi Nuclear Accident. Bent Lauritzen Programmet for Strålingsfysik Fukushima Daiichi Nuclear Accident Bent Lauritzen Programmet for Strålingsfysik Source:DOE/ EIA IEO 2011 Source:DOE/ EIA IEO 2011 Hvorfor kernekraft? Vi mangler energi Hensyn til klima og miljø Forsyningssikkerhed

Læs mere

International kernekraftstatus 2002

International kernekraftstatus 2002 Risø-R-1401(DA) International kernekraftstatus 2002 Redigeret af B. Lauritzen, B. Majborn, E. Nonbøl og P.L. Ølgaard Forskningscenter Risø, Roskilde Marts 2003 Resumé Rapporten er den niende i en serie

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af beredskabsloven

Forslag. Lov om ændring af beredskabsloven Lovforslag nr. L 83 Folketinget 2016-17 Fremsat den 16. november 2016 af forsvarsministeren (Peter Christensen) Forslag til Lov om ændring af beredskabsloven (Sikringsmæssige foranstaltninger for nukleart

Læs mere

Dekommissionering af DR 2

Dekommissionering af DR 2 Dokument version Sidst gemt 19-10-2009 DD-41 (DA) Dekommissionering af DR 2 Erfaringer fra gennemførelsen Dansk Dekommissionering, Roskilde oktober 2009 Indhold: Indhold: 3 Forord 5 Dekommissionering

Læs mere

I både nationale love, såsom arbejdsmiljøloven, samt Det Europæiske Kemikalieagenturs REACH, finder du substitutionskrav.

I både nationale love, såsom arbejdsmiljøloven, samt Det Europæiske Kemikalieagenturs REACH, finder du substitutionskrav. SUBSTITUTION SÅDAN ERSTATTER DU FARLIGE KEMIKALIER ECOONLINE Indledning Substitution betyder udskiftning. Med andre ord, når man taler om substitution af kemikalier, handler det om at erstatte stoffer

Læs mere

RÅDETS FORORDNING (EURATOM) Nr. 1493/93

RÅDETS FORORDNING (EURATOM) Nr. 1493/93 19. 6. 93 De Europæiske Fællesskabers Tidende Nr. L 148/ 1 I (Retsakter hvis offentliggørelse er obligatorisk) RÅDETS FORORDNING (EURATOM) Nr. 1493/93 af 8. juni 1993 om overførsel af radioaktive stoffer

Læs mere

Betænkning. Forslag til folketingsbeslutning om en langsigtet løsning for Danmarks radioaktive affald

Betænkning. Forslag til folketingsbeslutning om en langsigtet løsning for Danmarks radioaktive affald Uddannelses- og Forskningsudvalget 2017-18 B 90 Bilag 6 Offentligt Til beslutningsforslag nr. B 90 Folketinget 2017-18 Betænkning afgivet af Uddannelses- og Forskningsudvalget den 24. april 2018 Betænkning

Læs mere

Rengøring og vedligeholdelse

Rengøring og vedligeholdelse Rengøring og vedligeholdelse Vejledning om rengøring og vedligeholdelse på faste arbejdssteder. Samt projekterendes ansvar i forhold til rengøring og vedligeholdelse af bygninger. At-vejledning A.1.4 December

Læs mere

Denne pdf-fil er downloadet fra Illustreret Videnskabs website (www.illvid.dk) og må ikke videregives til tredjepart.

Denne pdf-fil er downloadet fra Illustreret Videnskabs website (www.illvid.dk) og må ikke videregives til tredjepart. Kære bruger Denne pdf-fil er downloadet fra Illustreret Videnskabs website (www.illvid.dk) og må ikke videregives til tredjepart. Af hensyn til copyright indeholder den ingen fotos. Mvh Redaktionen BARSEBÄCKSVERKET/RINGHALS

Læs mere

Kort rejserapport fra REO s besøg på Dungeness oktober 2017

Kort rejserapport fra REO s besøg på Dungeness oktober 2017 1 Kort rejserapport fra REO s besøg på Dungeness 16.-17. oktober 2017 Bertel Lohmann Andersen Det ene hold på 7 personer efter rundvisningen. Fra det andet hold mangler 4 personer, fotografen plus 3, som

Læs mere

guide Er dit hjem udsat? Den farlige radon sider Læs om den kræftfremkaldende gas Test dit hus: Hvad kan du gøre?

guide Er dit hjem udsat? Den farlige radon sider Læs om den kræftfremkaldende gas Test dit hus: Hvad kan du gøre? Foto: Scanpix guide August 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 8 sider Den farlige radon Er dit hjem udsat? Læs om den kræftfremkaldende gas Test dit hus: Hvad kan du gøre? Radon er kræftfremkaldende

Læs mere

DD-77 (DA) Årsrapport Dansk Dekommissionering, Roskilde

DD-77 (DA) Årsrapport Dansk Dekommissionering, Roskilde DD-77 (DA) Årsrapport 2016 Dansk Dekommissionering, Roskilde 1 Indholdsfortegnelse: 1. Påtegning 3 2. Beretning 4 2.1. Præsentation af Dansk Dekommissionering 4 2.2. Ledelsesberetning 4 Årets faglige resultat

Læs mere

Overordnede principper for sikkerhed og miljø

Overordnede principper for sikkerhed og miljø Overordnede principper for sikkerhed og miljø Kaare Ulbak Statens Institut for Strålehygiejne Minihøring om etablering af et slutdepot for radioaktivt affald Axelborg, 14. juni 2005 Overordnede principper

Læs mere

NÅR DET GÅR GODT? HVORFOR GÅR DET GODT 02/15. Side 15 Konference om RISIKOSTYRING 28. maj 2015 på Hotel Storebælt, Nyborg TROMPET

NÅR DET GÅR GODT? HVORFOR GÅR DET GODT 02/15. Side 15 Konference om RISIKOSTYRING 28. maj 2015 på Hotel Storebælt, Nyborg TROMPET TROMPET 02/15 Side 15 Konference om RISIKOSTYRING 28. maj 2015 på Hotel Storebælt, Nyborg HVORFOR GÅR DET GODT NÅR DET GÅR GODT? Kvalitetsledelse i et strålingsmiljø Højrisiko kvalitetsledelse Side 18

Læs mere

Grønt regnskab. Glamsbjerg Fjernvarmecentral A.m.b.A. Teglværksvej Glamsbjerg

Grønt regnskab. Glamsbjerg Fjernvarmecentral A.m.b.A. Teglværksvej Glamsbjerg Grønt regnskab Glamsbjerg Fjernvarmecentral A.m.b.A. Teglværksvej 10 5620 Glamsbjerg Perioden 1. juni 2014-31. maj 2015 Introduktion Bestyrelsen for Glamsbjerg Fjernvarmecentral A.m.b.a. præsenterer hermed

Læs mere

Teknisk fremstillede nanomaterialer i arbejdsmiljøet. - resumé af Arbejdsmiljørådets samlede anbefalinger til beskæftigelsesministeren

Teknisk fremstillede nanomaterialer i arbejdsmiljøet. - resumé af Arbejdsmiljørådets samlede anbefalinger til beskæftigelsesministeren Teknisk fremstillede nanomaterialer i arbejdsmiljøet - resumé af Arbejdsmiljørådets samlede anbefalinger til beskæftigelsesministeren Maj 2015 Teknisk fremstillede nanomaterialer i arbejdsmiljøet Virksomheders

Læs mere

Under udarbejdelse endelig udkast til høringssvar fremsendes mandag eftermiddag. Generelt [Tekst indsættes]

Under udarbejdelse endelig udkast til høringssvar fremsendes mandag eftermiddag. Generelt [Tekst indsættes] Struer Kommunes høringssvar vedr. scoping af Forslag til plan for etablering af slutdepot for dansk lav- og mellemaktivt affald Generelt [Tekst indsættes] Bemærkninger til de enkelte afsnit i udkastet:

Læs mere

BYGNINGSDELSBESKRIVELSE PCB SANERING, NYE VINDUER OG DØRE

BYGNINGSDELSBESKRIVELSE PCB SANERING, NYE VINDUER OG DØRE NORDVESTSKOLEN BYGNINGSDELSBESKRIVELSE PCB SANERING, NYE VINDUER OG DØRE Fagentreprise 01. Nedrivning Dateret: 20.03.2017 rev 00 Udbud Fagentreprise Side : 1/11 Bygningsdelsoversigt: 00. Generelt gældende...

Læs mere

Bilag til politisk behandling december Dansk Dekommissionering Frederiksborgvej 399 Postboks Roskilde Sendt pr.

Bilag til politisk behandling december Dansk Dekommissionering Frederiksborgvej 399 Postboks Roskilde Sendt pr. Bilag til politisk behandling december 2018 Dansk Dekommissionering Frederiksborgvej 399 Postboks 320 4000 Roskilde Sendt pr. e-mail: dd@dekom.dk By, Kultur og Miljø Miljø Rådhusbuen 1 Postboks 100 4000

Læs mere

Besvarelse af Kommissionens spørgsmål til det danske nationale program

Besvarelse af Kommissionens spørgsmål til det danske nationale program Besvarelse af Kommissionens spørgsmål til det danske nationale program for håndtering af brugt nukleart brændsel og radioaktivt affald i henhold til artikel 13, stk. 1, i Rådets direktiv2011/70/euratom

Læs mere

Kernekraft Udnyttelse af kernekraft til elfremstilling

Kernekraft Udnyttelse af kernekraft til elfremstilling Kernekraft Udnyttelse af kernekraft til elfremstilling Det svenske kernekraftværk ved Oskarshamn Kernereaktoren (kontrolleret kædereaktion) Efter 2. verdenskrig skete der en intensivering af forskningen

Læs mere

Grønt regnskab 2002. Kjems, J.K. Publication date: 2003. Document Version Forlagets endelige version (ofte forlagets pdf) Link to publication

Grønt regnskab 2002. Kjems, J.K. Publication date: 2003. Document Version Forlagets endelige version (ofte forlagets pdf) Link to publication Downloaded from orbit.dtu.dk on: Nov 14, 2015 Grønt regnskab 2002 Kjems, J.K. Publication date: 2003 Document Version Forlagets endelige version (ofte forlagets pdf) Link to publication Citation (APA):

Læs mere

Kvalitetsledelseskrav til rådgiverydelser. AD-DV.R002 Rammeaftale om administration af særtransporter

Kvalitetsledelseskrav til rådgiverydelser. AD-DV.R002 Rammeaftale om administration af særtransporter Rammeaftale om administration af særtransporter 2017-2020 Januar 2017 Side 1 af 8 Kvalitetsledelseskrav til rådgiverydelser Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 2 2 Generelt... 3 3 Planlægning af rådgivningsydelsen...

Læs mere

Den danske atomaffaldsproces må forbedres

Den danske atomaffaldsproces må forbedres Den danske atomaffaldsproces må forbedres Palle Bendsen, NOAH Friends of the Earth Denmark, Redaktør Hans Pedersen, VedvarendeEnergi, Direktør Johan Swahn, MKG - Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning,

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Konstitutionelle Anliggender. 7.3.2007 PE 386.364v01-00

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Konstitutionelle Anliggender. 7.3.2007 PE 386.364v01-00 EUROPA-PARLAMENTET 2004 ««««««««««««2009 Udvalget om Konstitutionelle Anliggender 7.3.2007 PE 386.364v01-00 ÆNDRINGSFORSLAG 1-25 Udkast til udtalelse Johannes Voggenhuber Vurdering af Euratom - 50 års

Læs mere

Ministerium gav først aktindsigt i rapport om radioaktivt affald, da regeringen var klar med politisk udmelding. 3.

Ministerium gav først aktindsigt i rapport om radioaktivt affald, da regeringen var klar med politisk udmelding. 3. 2018-17 Ministerium gav først aktindsigt i rapport om radioaktivt affald, da regeringen var klar med politisk udmelding En journalist bad Uddannelses- og Forskningsministeriet om aktindsigt i en rapport

Læs mere

Elevers praktiske øvelser på de gymnasiale uddannelser

Elevers praktiske øvelser på de gymnasiale uddannelser Elevers praktiske øvelser på de gymnasiale uddannelser At-meddelelse Nr. 4.01.9 Januar 1999 Baggrund Lov om arbejdsmiljø. Arbejdsministeriets bekendtgørelse om arbejdets udførelse. Arbejdsministeriets

Læs mere

Miljø ved uran-minedrift. Gert Asmund DCE -Aarhus Universitet - Roskilde

Miljø ved uran-minedrift. Gert Asmund DCE -Aarhus Universitet - Roskilde Miljø ved uran-minedrift Gert Asmund DCE -Aarhus Universitet - Roskilde Hvordan er minedrift efter uran forskellig fra andre miner? I princippet er metoder og problemstillinger (også miljømæssigt) de samme

Læs mere

International kernekraftstatus 2002

International kernekraftstatus 2002 Downloaded from orbit.dtu.dk on: Jan 29, 2016 International kernekraftstatus 2002 Lauritzen, Bent; Majborn, Benny; Nonbøl, Erik; Ølgaard, Povl Lebeck Publication date: 2003 Document Version Også kaldet

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. april 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. april 2016 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. april 2016 (OR. en) 8241/16 RECH 108 ATO 25 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 5. april 2016 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: Jordi AYET PUIGARNAU, direktør, på

Læs mere

At-VEJLEDNING. D Maj Opdateret april Erstatter At-meddelelse nr af april Arbejdshygiejniske målinger

At-VEJLEDNING. D Maj Opdateret april Erstatter At-meddelelse nr af april Arbejdshygiejniske målinger At-VEJLEDNING D.7.1-2 Maj 2001 - Opdateret april 2015 Erstatter At-meddelelse nr. 4.30.1 af april 1993 Arbejdshygiejniske målinger Vejledning om målingstyper, brug af målinger samt vurdering af måleresultater

Læs mere

København 10.9.2014. Natur- og Miljøklagenævnet Rentemestervej 8 2400 København NV

København 10.9.2014. Natur- og Miljøklagenævnet Rentemestervej 8 2400 København NV København 10.9.2014 Natur- og Miljøklagenævnet Rentemestervej 8 2400 København NV Greenpeace bemærkninger til Frederikshavns Kommunes udtalelser til Greenpeace klage til Natur- og Miljøklagenævnet over

Læs mere

Brugervejledning. Bord køler. Generelle instruktioner for installation, brug og vedligeholdelse

Brugervejledning. Bord køler. Generelle instruktioner for installation, brug og vedligeholdelse Bord køler Generelle instruktioner for installation, brug og vedligeholdelse Indholdsfortegnelse: Emballering...3 Udpakning...3 Opbevaring ubrugt...3 Opstillingsstedet...4 Håndtering...4 Elektriske anvisninger...5

Læs mere

Afgjort den 29. marts 2012

Afgjort den 29. marts 2012 Aktstykke nr. 166 Folketinget 2014-15 (2. samling) Afgjort den 29. marts 2012 Tidligere fortroligt aktstykke I af 21. marts 2012. Fortroligheden er ophævet ved ministerens skrivelse af 25. september 2015.

Læs mere

Kontrollens udførelse

Kontrollens udførelse Ikke ækvivalente bestemmelser, jf. bilag 2 Bilag 3 Bestemmelser i Foderhygiejneforordningen, som ikke er ækvivalente med bestemmelser i Fødevarehygiejneforordningerne og som altid skal kontrolleres, når

Læs mere

Målbillede på socialområdet

Målbillede på socialområdet Psykiatri og Social Administrationen Målbillede på socialområdet Socialplanlægning Tingvej 15 Postboks 36 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 Psykiatrisocial@rm.dk www.ps.rm.dk Dato 24-11-2016 3. Målbillede

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om handicapindsatsen på uddannelses- og beskæftigelsesområdet. Marts 2012

Notat til Statsrevisorerne om beretning om handicapindsatsen på uddannelses- og beskæftigelsesområdet. Marts 2012 Notat til Statsrevisorerne om beretning om handicapindsatsen på uddannelses- og beskæftigelsesområdet Marts 2012 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om handicapindsatsen

Læs mere

Miljø- og fødevareministerens besvarelse af samrådsspørgsmål nr. B stillet af Folketingets energi-,forsynings- og klimaudvalg.

Miljø- og fødevareministerens besvarelse af samrådsspørgsmål nr. B stillet af Folketingets energi-,forsynings- og klimaudvalg. Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2014-15 (2. samling) EFK Alm.del Bilag 76 Offentligt J.nr. 2015-6297 Den 24. september 2015 Miljø- og fødevareministerens besvarelse af samrådsspørgsmål nr. B stillet

Læs mere

At-VEJLEDNING. Recirkulation. A.1.7 Februar 2002. Vejledning om tilbageførsel af udsuget forurenet luft til arbejdsrum eller andre lokaler

At-VEJLEDNING. Recirkulation. A.1.7 Februar 2002. Vejledning om tilbageførsel af udsuget forurenet luft til arbejdsrum eller andre lokaler At-VEJLEDNING A.1.7 Februar 2002 Recirkulation Vejledning om tilbageførsel af udsuget forurenet luft til arbejdsrum eller andre lokaler 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan

Læs mere

Jeres virksomhed ( Kunden ); og Digital-servicebook.com, Vordingborgvej 79, 4700 Næstved DK ( Leverandøren )

Jeres virksomhed ( Kunden ); og Digital-servicebook.com, Vordingborgvej 79, 4700 Næstved DK ( Leverandøren ) DATABEHANDLERAFTALEN Databehandleraftale ( Aftalen ) mellem: Jeres virksomhed ( Kunden ); og Digital-servicebook.com, Vordingborgvej 79, 4700 Næstved DK-36726350 ( Leverandøren ) A: OMFANG A.1 Databehandleraftale

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om sygehusbyggerier II

Rigsrevisionens notat om beretning om sygehusbyggerier II Rigsrevisionens notat om beretning om sygehusbyggerier II Februar 2017 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om sygehusbyggerier II (beretning nr. 2/2013) 8. februar 2017 RN 1501/17 1.

Læs mere

Afgjort den 23. juni 2011. Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling. København, den 7. juni 2011. Aktstykke nr. 155 Folketinget 2010-11

Afgjort den 23. juni 2011. Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling. København, den 7. juni 2011. Aktstykke nr. 155 Folketinget 2010-11 Aktstykke nr. 155 Folketinget 2010-11 Afgjort den 23. juni 2011 155 Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling. København, den 7. juni 2011. a. Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling

Læs mere

Bedste praksis for håndtering af bekæmpelsesmidler

Bedste praksis for håndtering af bekæmpelsesmidler Bedste praksis for håndtering af bekæmpelsesmidler Anbefalingerne er udarbejdet i LIFE-projektet TOPPS, som har til formål at forebygge punktkildeforurening med pesticider. Transport 1. Transporter bekæmpelsesmidler

Læs mere

SANERING AF BLY OG PCB. - Nyt Sponge-Jet anlæg til miljøvenlig sanering

SANERING AF BLY OG PCB. - Nyt Sponge-Jet anlæg til miljøvenlig sanering SANERING AF BLY OG PCB - Nyt Sponge-Jet anlæg til miljøvenlig sanering Traditionel miljøsanering udgør en miljørisiko for omgivelserne Sponge-Jet anlægget er udviklet til miljøvenlig sanering af BLY og

Læs mere

1. Projektbeskrivelse og baggrund

1. Projektbeskrivelse og baggrund Indhold 1. Projektbeskrivelse og baggrund 1 2. Reaktoranlæggene 2 2.1. DR1 4 2.1.1. Beskrivelse 4 2.1.2. Anvendelse 5 2.1.3. Bevaringsstatus september 2006 7 2.1.4. Fotodokumentation - billeder af driftssituationer

Læs mere

POWER GRID SPILLEREGLER

POWER GRID SPILLEREGLER POWER GRID SPILLEREGLER FORMÅL Hver spiller repræsenterer et energiselskab som leverer elektricitet til et antal byer. I løbet af spillet køber hver spiller et antal kraftværker i konkurrence med andre

Læs mere

Påbud om at afværge og oprense forurening fra malmoplag oplagt på Risøområdet,

Påbud om at afværge og oprense forurening fra malmoplag oplagt på Risøområdet, Dansk Dekommissionering Frederiksborgvej 399 Postboks 320 4000 Roskilde Sendt pr. e-mail: dd@dekom.dk By, Kultur og Miljø Miljø Rådhusbuen 1 Postboks 100 4000 Roskilde Tlf.: 46 31 30 00 www.roskilde.dk

Læs mere

Volumenreduktion af lavaktivt affald Aftale

Volumenreduktion af lavaktivt affald Aftale Bilag 2 Volumenreduktion af lavaktivt affald Aftale Indgået mellem Dansk Dekommissionering Frederiksborgvej 399 4000 Roskilde CVR nr. 2614 4744 (Herefter benævnt Kunden) og... CVR nr. (herefter benævnt

Læs mere

Introduktion til hvervet som teknisk assessor i DANAK

Introduktion til hvervet som teknisk assessor i DANAK Introduktion til hvervet som teknisk assessor i DANAK 2.udgave Januar 2011 Akkreditering af laboratorier DANAK påbegyndte akkreditering af laboratorier tilbage i 1973 som det daværende Statens Tekniske

Læs mere

VEJLEDNING OM RADIOAKTIVE STOFFER I SKROT

VEJLEDNING OM RADIOAKTIVE STOFFER I SKROT VEJLEDNING OM RADIOAKTIVE STOFFER I SKROT 2002 Indholdsfortegnelse Side 1. Indledning 1 2. Baggrundsoplysninger 1 2.1. Anvendelse af radioaktive kilder i Danmark 1 2.2. Kontrol med radioaktive kilder i

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om problemerne med at udvikle og implementere Fælles Medicinkort. Februar 2015

Notat til Statsrevisorerne om beretning om problemerne med at udvikle og implementere Fælles Medicinkort. Februar 2015 Notat til Statsrevisorerne om beretning om problemerne med at udvikle og implementere Fælles Medicinkort Februar 2015 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 24/2013

Læs mere

Notat. Det særlige affald - indhold af radioaktive stoffer, udbrænding og varmeudvikling. 1 Indledning. 2 Udbrænding af det særlige affald

Notat. Det særlige affald - indhold af radioaktive stoffer, udbrænding og varmeudvikling. 1 Indledning. 2 Udbrænding af det særlige affald Notat 12. november 2013 Ref/PHJ Sektionen for Strålings- og Nuklear Sikkerhed Det særlige affald - indhold af radioaktive stoffer, udbrænding og varmeudvikling 1 Indledning I Risøs Hot Cell anlæg blev

Læs mere

Infoblad. ISO/TS 16949 - Automotive

Infoblad. ISO/TS 16949 - Automotive Side 1 af 5 ISO/TS 16949 - Automotive Standarden ISO/TS 16949 indeholder særlige krav gældende for bilindustrien og for relevante reservedelsvirksomheder. Standardens struktur er opbygget som strukturen

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0593 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0593 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0593 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Dato: 1. december 2011 Kontor: Statens Institut for Strålebeskyttelse J.nr.: 1-5010-4/1 Sagsbeh.: ku Grund-

Læs mere