Sådan er Limousinen. Statistiske oplysninger benyttet i hæftet er hentet fra: Dansk Kødkvægs årsstatistik

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sådan er Limousinen. Statistiske oplysninger benyttet i hæftet er hentet fra: Dansk Kødkvægs årsstatistik 2014 www.klassificeringskontrollen."

Transkript

1 Sådan er Limousinen

2 Sådan er Limousinen Et hæfte til nystartede og til kommende limousineavlere om limousinekvægets adfærd og kendetegn, krydret med tips til livet med limousiner. Statistiske oplysninger benyttet i hæftet er hentet fra: Dansk Kødkvægs årsstatistik Idé, tekst og fotos: Susanne Brandt for Dansk Limousine Forening.

3 Limousiner er flokdyr Limousiner er, ligesom alt andet kvæg, flokdyr. Det betyder, at alle dyrene på marken normalt færdes sammen i én stor gruppe, hvor der er en individuel afstand på til meter mellem de voksne dyr. Ved mange dyr på meget store naturarealer kan dyrene splitte sig op i mindre flokke. Inden for flokken er der et hierarki, hvor det er tyren (hvis foldtyr benyttes) eller den stærkeste ko, der bestemmer. Styrkeforholdene genafprøves hver gang, der kommer nye dyr i flokken. Når der er behov for at fjerne et dyr fra flokken, for eksempel for inseminering eller dyrlæge, da er det altid bedst at fjerne mindst to ligeværdige dyr, da det er imod dyrenes natur at være alene. En ko, der ikke følger flokken, er enten syg eller dårligt gående. En kvie eller ko forlader kun flokken frivilligt, når den skal kælve, hvor den normalt vil søge til en fjern ende af marken.

4 Fødslen og de første timer En limousinekalv fødes efter at kvien/koen har været drægtig i gennemsnit 291 dages det svarer til næsten ti måneder. Den nyfødte kalv vejer normalt mellem 40 og 45 kilo tyrekalve er lidt tungere end kviekalve. Fødslen er normalt helt udramatisk og kræver kun sjældent fødselshjælp. Der kan dog være behov for fødselshjælp, hvis kalven ligger forkert i fødselsvejen (f.eks. med bagbenene først) eller hvis kalven er meget stor. Efter fødslen giver koen sig straks til at slikke kalven ren for fostervand og -hinder. Allerede en times tid efter fødslen er den nyfødte kalv normalt oppe at stå for første gang. Den vakler og falder nogle gange til at begynde med, men hurtigt får den styr på alle fire ben. Snart efter begynder kalven instinktivt at lede efter koens patter, så den kan få mælk. Kalven føler og prøver sig frem, indtil den finder patterne. Det er vigtigt, at kalven får råmælk i løbet af få timer for at den får gavn af de antistoffer, som råmælken indeholder. Moderkagen, også kaldet efterbyrden, bliver typisk født efter yderligere nogle timer. Det er meget normalt, at koen både drikker fostervandet og æder efterbyrden. Kælvningsstatistikken for limousiner (gennemsnit af årene ) fortæller, at køerne (de flergangsfødende) kælver let i 86,4 % af tilfældene, mens førstekalvskøerne kælver let i 81 % af tilfældene. Der er 2,0 % dødfødte kalve hos køer, og 5,4 % dødfødte kalve hos førstekalvskøer.

5 De første uger Den nyfødte kalv dier adskillige gange i døgnet og vokser ofte 1-1,5 kilo om dagen. Koen brøler på en helt speciel måde de første dage efter den har kælvet, det kan bedst beskrives som en dyb brummen. Koen er typisk meget beskyttende over for sin nyfødte kalv. Man skal derfor tage sine forholdsregler, når og hvis man går tæt på den nyfødte kalv. Selv den fredeligste ko har instinkter, der byder hende at beskytte den nyfødte kalv. Hvis kalven fødes ude, så har den i den første uge eller to trang til at finde hvilesteder, som gør den usynlig. Det kan være i grøfter, i buskads eller i høje afgrøder. Mark-fødsel eller stald-fødsel? Det mest naturlige, og det mest hygiejniske er, at kalven i sommerhalvåret fødes ude på marken. Der er dog også en række forhold, der taler for, at kalven fødes på stald. Fordelene ved en staldfødsel er: Mulighed for at overvåge fødselsforløbet og evt. yde fødselshjælp Let at foretage den lovpligtige øremærkning af kalven Let at veje kalven med henblik på registrering Muligt at præge kalven så tidligt som muligt Den nyfødte kalv bliver ikke væk, da den ikke kan følge sin trang til at gemme sig

6 Kalvens ernæring Mælk er kalvens vigtigste næring de første måneder, og det er afgørende for limousinekalvens tilvækst, at dens mor producerer rigeligt med mælk til kalven i dens første 3-6 levemåneder. Kalven begynder dog allerede at nippe til fast føde når den er ca. en uge gammel, og drøvtyggerfunktionen udvikles forbavsende hurtigt. Kalven bør tilbydes en passende kalveblanding (kraftfoder) i såkaldte kalveskjul, hvor den kan æde i fred for de større kalve og for de voksne dyr. Kalven æder gerne det græs, der måtte være på marken, eller det grovfoder, der måtte blive serveret i krybben i stalden. Kalven har brug for at den faste føde for struktur til fordøjelsen og for at få tilstrækkeligt med energi og næringsstoffer. Kalven dier normalt indtil landmanden fravænner kalven, dvs. skiller kalven fra koen. I nogle besætninger fravænnes kalvene allerede i 3-4 måneders alderen. Besætninger, der leverer til konceptet Limousine Unik, må tidligst fravænne kalvene, når de er 5 måneder gamle. En del landmænd tillader kalvene at die i 6-8 måneder den sidste tid nok mest for hyggens skyld. Hvis ikke landmanden sørger for at fravænne kalven, så vil koen selv skubbe kalven fra sig, inden den igen skal kælve. Både ko og kalv plejer at reagere på fravænningen ved at brøle i kortere eller længere tid. Jo ældre kalven er ved fravænning, desto mindre brøler de typisk over at blive adskilt. I bedste fald stopper brøleriet efter en dag eller to. I værste fald kan det vare i en hel uge.

7 Et år gammel og kønsmoden Limousinens kendetegn Den nyfødte limousinekalv er typisk ensfarvet lysebrun til mørkebrun. I takt med at kalven vokser op, fremkommer normalt de velkendte lyse områder omkring mule og øjne og mellem bagbenene. De lyse områder i pelsen er et af kendetegnene for limousineracen. En udvokset limousineko kan veje over kilo. En udvokset limousinetyr kan veje op mod kg. Når en limousinekviekalv er et år gammel, vil den ofte veje omkring 400 kilo. Særligt gode og velfodrede kvier kan som etårige veje op mod 500 kilo. Når en limousinetyrekalv er et år gammel, vil den gennemsnitligt veje kilo. Særligt trivelige tyrekalve opnår en årsvægt på kilo. Både kviekalve og tyrekalve bliver normalt kønsmodne når de nærmer sig et års alderen. Der er dog eksempler på kalve, der er forplantningsdygtige allerede når de er ½ år gamle. For at undgå at kviekalvene bliver drægtige i utide skal de rettidigt adskilles fysisk fra både ungtyre og eventuelle foldtyre.

8 Slagtning af ungdyr Langt de fleste tyrekalve bliver slagtet omkring etårsalderen. Mange besætningsejere tilstræber, at slagtekroppen skal veje max 340 kilo for at opnå den optimale afregning. Den gennemsnitlige klassificering for handyr er 11,3 (form), 2,4 (fedme) og 3,1 (farve). Mange kvier bliver også slagtet i en ung alder, da der enten ikke er brug for dem som avlsdyr, eller hvis de ikke har de rette proportioner eller karakteristika. Den gennemsnitlige klassificering for hundyr er 9,4 (form), 2,9 (fedme) og 3,2 (farve). Kvier til avl En limousinekvie af god størrelse vil være udviklet nok til at kunne kælve i en alder af godt to år. Det betyder, at den kan løbes eller insemineres fra den er ca. 15 måneder gammel. Mange vælger dog at trække tiden yderligere, for at kvien skal opnå endnu mere størrelse. Tyre til avl Kun ganske få tyre i en årgang af kalve ender som foldtyre eller insemineringstyre. Forud for at de får lov til at bedække kvier og køer efter naturmetoden eller producere sæd til inseminering er tyrene blevet nøje udvalgt. Dansk Limousine Forenings avlsarbejde går ud på at afprøve ca. 55 lovende tyrekalve på Aalestrup Avlsstation. Tyrene afprøves her med hensyn til tilvækst, foderforbrug og muskelfylde. Tyrene bliver også bedømt på deres udseende gennem en kåring og på deres temperament. Kun de allerbedste tyre godkendes til enten foldtyr eller til sædtapning. Nogle tyre bliver foldtyre uden at have gennemgået en egentlig afprøvning. De vil typisk blive udvalgt af besætningsejeren på baggrund af afstamning, udseende, tilvækst og temperament.

9 Horn eller ikke horn Der avles efter, at limousinerne skal være såkaldt pollede, dvs. at de skal være naturligt hornløse, da horn generelt er uønskede på limousiner. Kalven har normalt tydeligt mærkbare horn når den er ca. en måned gammel. Kun de såkaldt pollede dyr forbliver hornløse. Nogle besætningsejere lader alle hornede kalve afhorne, mens andre kun afhorner de dyr, som skal indgå i avlen. Afhorning bør ske tidligst muligt, dog bør kalven minimum være en måned gammel af hensyn til bedøvelsen. Kalvene skal bedøves af en dyrlæge inden afhorningen. Inseminering De fleste limousinekalve i Danmark bliver lavet på naturmetoden, hvor en eller flere foldtyre bedækker besætningens køer og kvier. Hvis inseminering er praktisk muligt i en besætning, så giver den kunstige sædoverførsel en række fordele. De vigtigste grunde til at vælge inseminering er: De allerbedste danske og udenlandske insemineringstyre kan benyttes, og det vil give avlsfremgang i besætningen Udgifter til indkøb af avlstyr, samt foder og staldplads til tyren spares. I en mindre besætning vejer udgiften til tyrehold meget tungt i forhold til udgiften til at inseminere. Inseminering kræver, at de brunstige dyr kan identificeres, og at dyrene kan fikseres på en forsvarlig måde, så inseminøren kan foretage selve insemineringen. Brunst hos kvier er let at erkende, da de normalt viser meget tydelige brunsttegn. Brunst hos køer kan være vanskeligt at opdage, da deres brunsttegn ikke altid er tydelige for den utrænede iagttager. Limousinerne udviser normalt tydeligst brunstadfærd i de tidlige morgentimer og i de sene aftentimer.

10 Kontakt til mennesker Den nyfødte kalv er nysgerrig på verden, men den er i starten typisk også skeptisk over for det, som den møder. Kalvene vil ikke automatisk kløes, klappes og aes af mennesker de skal først lære, at vi vil dem det godt. Det er normalt let at opnå tillidsfulde limousiner. Tålmodig, rolig og respektfuld omgang med dyrene belønner sig ved, at dyrene bliver tillidsfulde og lette at have med at gøre. Jo tidligere man gør en indsats for at få kontakt med dyrene, desto lettere er det. Særligt frygtsomme dyr har en negativ indflydelse på resten af flokken og bør derfor slagtes, når de har størrelsen til dette. Omvendt så smitter også tillidsfulde adfærd. Limousiner på dyrskue Hvis man gerne vil udstille limousiner på dyrskuer, så er det altafgørende, at dyrene er rolige, tillidsfulde og trækvante. Det kræver en del forberedelse at gøre et dyr klar til at komme på dyrskue. Dyrene skal f.eks. også trænes, så de ikke bliver bange for støj og fremmede mennesker.

11 Limousiner, livskvalitet og livsstil Nogle limousine-besætninger etableres ud fra ønsket om at kunne forsyne familien med oksekød af høj kvalitet. Andre besætninger etableres for at få en indtægtskilde, eller ud fra ønsket om at skabe en egentlig levevej. Uanset på hvilket grundlag besætningerne er etableret, så kan der meget nemt gå sport i at have limousiner. De fleste limousineejere stræber løbende efter at nå bestemte avlsmål. For en del limousineejere er det desuden en sport at tage de bedste limousinerne med til dyrskuer, og sammen med andre limousineejere kæmpe om at have det smukkeste dyr i de forskellige kategorier. Fælles for de fleste limousineejere er en meget stor glæde ved dyrene. Limousinerne giver daglig livsglæde og livskvalitet til hele familien, og i løbet af kort tid kan limousinerne nemt blive en livsstil for familien. Dansk Limousine Forening Mange af de danske ejere af limousinekvæg er forenet i Dansk Limousine Forening, som blandt andet varetager limousineavlen i Danmark. Dansk Limousine Forening blev stiftet i 1971 og har tætte bånd til Frankrig, der er limousineracens hjemland.

12 Dansk Limousine Forening Agro Food Park 15 Skejby 8200 Aarhus N Tlf Tryk Grafisk Hus Tlf

Hereford racen er en lukket stambog. v/ Anni Søndergaard, Nibe. 11.10.2011.

Hereford racen er en lukket stambog. v/ Anni Søndergaard, Nibe. 11.10.2011. Hereford racen er en lukket stambog. v/ Anni Søndergaard, Nibe. 11.10.2011. Denne artikel er en lille guide til opmærksomhedspunkter, når du læser en stamtavle på papir eller i Dyreregistrering, tiltænkt

Læs mere

Avlsprogram for Danmarks Charolaisforening

Avlsprogram for Danmarks Charolaisforening Avlsprogram for Danmarks Charolaisforening Avlsprogrammet er revideret i februar 2017 Motiveringen herfor findes i det øgede sædsalg fra ca. 2.500 til 10.000 doser årligt og stadig stigende. Sædsalget

Læs mere

Registrering er hjørnestenen i avl, produktion og registrering generelt

Registrering er hjørnestenen i avl, produktion og registrering generelt Registrering er hjørnestenen i avl, produktion og registrering generelt Dansk Kødkvægs Årsmøde Ann Margaret Sørensen, Dansk Kvæg Ingen registreringer Ingen avl Ingen produktionsstyring 2... 27. februar

Læs mere

Økonomi og management ved fravænning af kødkvægskalve ved 3 eller 6 mdr.

Økonomi og management ved fravænning af kødkvægskalve ved 3 eller 6 mdr. Økonomi og management ved fravænning af kødkvægskalve ved 3 eller 6 mdr. Per Spleth Teamleder, Kødproduktion Hvad gøres der i praksis? De fleste vælger at lade kalvene gå ved koen i 5-7 mdr. De fleste

Læs mere

Kvægets Reproduktion. Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret 1.0

Kvægets Reproduktion. Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret 1.0 Kvægets Reproduktion 1.0 Koens anatomi 1.2 Regulering af brunstcyklus 1.8 Brunstcyklus Koens brunstcyklus varer 21 dage (18-24) Inddeles i fire perioder: Forbrunst Brunst Efterbrunst Hvileperiode 1.3 Forbrunst

Læs mere

v./ Kammerherre Hereford, Anni Søndergaard, mail:

v./ Kammerherre Hereford, Anni Søndergaard, mail: v./ Kammerherre Hereford, Anni Søndergaard, mail: kammerherre@kammerherre.dk Har Hereford et økonomisk potentiale i genet for Mælk? På seneste avlsdag kom genet for Mælk ind som prioritet 3. Vigtigst var

Læs mere

HVORDAN GØR VI DYRENE KLAR TIL SLAGTNING FOR AT SIKRE SPISEKVALITETEN.

HVORDAN GØR VI DYRENE KLAR TIL SLAGTNING FOR AT SIKRE SPISEKVALITETEN. Optimering af management af dyrene i naturplejen Specialkonsulent Per Spleth Kødproduktion, SEGES HVORDAN GØR VI DYRENE KLAR TIL SLAGTNING FOR AT SIKRE SPISEKVALITETEN. PUNKTER DER VIGTIGE Kategori af

Læs mere

BEL ORIENT 375 kr. Bestilling af importsæd senest 1. december 2019

BEL ORIENT 375 kr. Bestilling af importsæd senest 1. december 2019 Bestilling af importsæd senest 1. december 2019 Det er nu igen tid til at kigge sig om efter nyt og spændende sæd til forårets insemineringer. Avlsudvaget har undersøgt et udvalg af spændende tyre og hermed

Læs mere

Kammerherre Polled Hereford

Kammerherre Polled Hereford Kammerherre Polled Hereford Kammerherre Polled Hereford startede den 6. juni 1981 med køb af 2 kvier. Valget blev hereford, fordi racen havde lette kælvninger og super lækkert kød. I 1981 havde vi begge

Læs mere

Betragtninger omkring hvordan Simmental opnår avlsmæssig fremgang for racen

Betragtninger omkring hvordan Simmental opnår avlsmæssig fremgang for racen Betragtninger omkring hvordan Simmental opnår avlsmæssig fremgang for racen Avlsseminar for Simmental Pejsegården, Brædstrup Anders Fogh November 2010 Avlsmaskinen Input: - Racen - Biologiske omstændigheder

Læs mere

DE GRÅ SIDER. Dansk Tiroler Grauvieh. Nyhedsbrev for Dansk Tiroler Grauvieh Nr. 1 - Marts 2014 DE GRÅ SIDER

DE GRÅ SIDER. Dansk Tiroler Grauvieh. Nyhedsbrev for Dansk Tiroler Grauvieh Nr. 1 - Marts 2014 DE GRÅ SIDER DE GRÅ SIDER Nyhedsbrev for Dansk Tiroler Grauvieh Nr. 1 - Marts 2014 Dansk Tiroler Grauvieh DE GRÅ SIDER FORMANDENS "KLUMME" Nu er foråret ved at vise sig fra sin bedste side. De første kalve er ved at

Læs mere

DE GRÅ SIDER. Nu venter vi kun på forår/sommer så vi kan få dyrene på græs. Nyhedsbrev for Dansk Tiroler Grauvieh. Dansk Tiroler Grauvieh

DE GRÅ SIDER. Nu venter vi kun på forår/sommer så vi kan få dyrene på græs. Nyhedsbrev for Dansk Tiroler Grauvieh. Dansk Tiroler Grauvieh Nu venter vi kun på forår/sommer så vi kan få dyrene på græs Nyhedsbrev for Dansk Tiroler Grauvieh Nr. 1 - Marts 2016 Dansk Tiroler Grauvieh 0 Sæt X i kalenderen 23. april Generalforsamling hos Kirsten

Læs mere

Hvad betyder registrering af inseminering, vægt, livskraft osv. for racens avlsarbejde

Hvad betyder registrering af inseminering, vægt, livskraft osv. for racens avlsarbejde Hvad betyder registrering af inseminering, vægt, livskraft osv. for racens avlsarbejde Hvad betyder øget frekvens af registrering for racens avlsfremgang Avlsseminar for Dansk Kødkvæg Horsens Januar 2010

Læs mere

Tistou. Sæd efter andre tyre samt embryoner kan bestilles. Limousine Rådgivning. Chr. Erik Bøge. Redigeret december 2014

Tistou. Sæd efter andre tyre samt embryoner kan bestilles. Limousine Rådgivning. Chr. Erik Bøge. Redigeret december 2014 Tistou Sæd efter andre tyre samt embryoner kan bestilles Limousine Rådgivning 97 44 00 53 Chr. Erik Bøge Redigeret december 2014 Hercule NY SÆDTYR Hercule er søn af Frisson, som du kan læse om på side

Læs mere

Kødproduktion Søer på græs Mærkevarer Statsgodkendte varer Kvægbrug

Kødproduktion Søer på græs Mærkevarer Statsgodkendte varer Kvægbrug Søer på græs I Danmark har vi ikke skove til vores svineproduktion, så her er det udesvin, vi har erfaring med. Det mest almindelige er søer på friland. De bor i små huse eller i fælleshus på en græsmark,

Læs mere

AUKTIONS-KATALOG over KØDKVÆGSDYR AGRO NORD KØDKVÆG

AUKTIONS-KATALOG over KØDKVÆGSDYR AGRO NORD KØDKVÆG AUKTIONS-KATALOG over KØDKVÆGSDYR AGRO NORD KØDKVÆG LØRDAG DEN 8. MARTS 2014 Auktionsbetingelser 1. De på auktionen solgte tyre og kvier sælges med tilhørende stamtavler med de garantibestemmelser, der

Læs mere

Det er et vigtigt mål i økologisk landbrug at opfylde dyrenes behov og have en god velfærd, og naturlighed er en del af dette. Sunde kalve har de

Det er et vigtigt mål i økologisk landbrug at opfylde dyrenes behov og have en god velfærd, og naturlighed er en del af dette. Sunde kalve har de Det er et vigtigt mål i økologisk landbrug at opfylde dyrenes behov og have en god velfærd, og naturlighed er en del af dette. Sunde kalve har de bedste chancer for at blive til sunde malkekøer. Dyr skal

Læs mere

Kønssorteret sæd giver mange muligheder!

Kønssorteret sæd giver mange muligheder! Ny Kvægforskning KvægInfo nr.: 1785 Af Anders Fogh 1, Morten Kargo Sørensen 1 og Jehan Ettema 2 1: Dansk Kvæg 2: Aarhus Universitet, Det Jordbrugsvidenskabelig Fakultet Dato: 10-10-2007 Forfatter: Anders

Læs mere

BEST PRACTICE I FARESTALDEN

BEST PRACTICE I FARESTALDEN Work Smarter, Not Harder BEST PRACTICE I FARESTALDEN Reproduktionsseminar 213 Tirsdag den 19. marts 213 Ved dyrlæge Flemming Thorup, VSP, LF Smarter: Kan kræve en ekstra indsats Not harder: Men så skal

Læs mere

Sen fravænning af kalve i malkekvægsbesætninger. Beskrivelse af metoden ved Henrik Petersen, Svanholm

Sen fravænning af kalve i malkekvægsbesætninger. Beskrivelse af metoden ved Henrik Petersen, Svanholm Sen fravænning af kalve i malkekvægsbesætninger Beskrivelse af metoden ved Henrik Petersen, Svanholm Indhold Indledning:... 2 Svanholm:... 3 Kælvning... 4 De første døgn... 4 Skift til fællesholdet...

Læs mere

Ammekalve fravænnet ved 3 måneder klarer sig fint

Ammekalve fravænnet ved 3 måneder klarer sig fint Ammekalve fravænnet ved 3 måneder klarer sig fint af Finn Strudsholm 5 10 15 20 25 30 35 40 45 Et nyt forsøg på Kvægbrugets Forsøgscenter viser, at kalve som er fravænnet ved 3 måneder klarer sig mindst

Læs mere

Det Sønderjyske Fællesskue Aabenraa. Opgave ark

Det Sønderjyske Fællesskue Aabenraa. Opgave ark Det Sønderjyske Fællesskue Aabenraa Den 28. og 29. maj 2010 Indledning: Opgave ark En gang, langt tilbage i tiden, var hele den danske befolkning bønder. I dag arbejder mindre end 1.5 procent af den danske

Læs mere

Fundament for værktøj til fejlfinding

Fundament for værktøj til fejlfinding Notat Dato 15. december 2015 Til Henrik Martinussen, Anne Marcher Holm Fra Søs Ancker / Team Sundhed, Velfærd og Reproduktion Fundament for værktøj til fejlfinding Dokumentet fungerer, som et supplement

Læs mere

4. Kvæg. Opgave 4.1. Besætningsforskydning. På en kvægejendom skal årets besætningsforskydning beregnes, inden udbyttet kan opgøres.

4. Kvæg. Opgave 4.1. Besætningsforskydning. På en kvægejendom skal årets besætningsforskydning beregnes, inden udbyttet kan opgøres. 34 4. Kvæg Opgave 4.1. Besætningsforskydning På en kvægejendom skal årets besætningsforskydning beregnes, inden udbyttet kan opgøres. A) Beregn besætningsforskydningen på ejendommen ud fra tallene i nedenstående

Læs mere

Udfordringer og muligheder ved ekstensiv græsning

Udfordringer og muligheder ved ekstensiv græsning Udfordringer og muligheder ved ekstensiv græsning Teamleder Per Spleth, Videncenter for Landbrug, Kvæg Mail: psp@vfl.dk Tlf : 8740 5301 Kvægfaglige udfordringer ved afgræsning på ekstensive arealer Økonomi

Læs mere

Sædbestilling fra Frankrig.

Sædbestilling fra Frankrig. Sædbestilling fra Frankrig. Hermed har vi fornøjelsen af at præsentere de tyre vi tilbyder at tage sæd hjem efter til levering primo februar 2018 vi har fundet 6 spændende tyre med hver sine fordele og

Læs mere

Avlsarbejdet med kødkvægsracerne

Avlsarbejdet med kødkvægsracerne Avlsarbejdet med kødkvægsracerne aftenmøde Fremtiden for kødkvægsproducenter efter EU-reformens gennemførelse Landskonsulent H. C. Hansen, Dansk Kvæg/Dansire Landscentret Dansk Kvæg Eksport af avlsdyr

Læs mere

Produktion af en 1400 gram tung kylling. 1960 80 dage. 2000 30 dage

Produktion af en 1400 gram tung kylling. 1960 80 dage. 2000 30 dage Produktion af en 1400 gram tung kylling 1960 80 dage 2000 30 dage 1 2 Udvikling i proteinydelse 1990 til 2000 Race Arv Miljø I alt % Arv RDM 22 4 26 85 SDM 28 12 40 70 Jersey 20 11 31 65 3 Forventet avlsmæssig

Læs mere

Tistou. Sæd efter andre tyre samt embryoner kan bestilles. Limousine Rådgivning. Chr. Erik Bøge. Redigeret marts 2014

Tistou. Sæd efter andre tyre samt embryoner kan bestilles. Limousine Rådgivning. Chr. Erik Bøge. Redigeret marts 2014 Tistou Sæd efter andre tyre samt embryoner kan bestilles Limousine Rådgivning 97 44 00 53 Chr. Erik Bøge Redigeret marts 2014 Ryde Master Anxieux AIR Hollandais RJ Fanette Ryde Master Ryde Galla Hammel

Læs mere

Alle emner er illustreret med tegninger og korte tekster, som du kan redigere ud fra forholdene på din bedrift.

Alle emner er illustreret med tegninger og korte tekster, som du kan redigere ud fra forholdene på din bedrift. SOP-Kælvning SOP-Kælvning beskriver de arbejdsgange, der sikrer dine køer en god kælvning. Beskrivelsen kommer omkring følgende emner: Håndtering af højdrægtige køer med og uden paratuberkulose Kælvetegn

Læs mere

1. hovedforløb Kvier

1. hovedforløb Kvier 1. hovedforløb 2018 Kvier Kvie fra fødsel til ko Målet med opdræt af kvier er følgende: At få nye og gode (bedre) køer At lave gode kælvekvier Nem overgang fra kvie til ko uden problemer Køer med et stort

Læs mere

Velfærd for danske køer og kalve

Velfærd for danske køer og kalve Velfærd for danske køer og kalve DANSK KVÆGS BRANCHEPOLITIK FOR DYREVELFÆRD www.kvaeg.dk Politik for dyrevelfærd DANSK KVÆG HAR EN BRANCHE- POLITIK FOR DYREVELFÆRD Danske kvægbrugere tager ansvar for dyrenes

Læs mere

DE GRÅ SIDER. Dansk Tiroler Grauvieh. Nyhedsbrev for Dansk Tiroler Grauvieh. Nr. 1 - April 2018 DE GRÅ SIDER. Kommer foråret nu?!

DE GRÅ SIDER. Dansk Tiroler Grauvieh. Nyhedsbrev for Dansk Tiroler Grauvieh. Nr. 1 - April 2018 DE GRÅ SIDER. Kommer foråret nu?! Kommer foråret nu?! Nyhedsbrev for Dansk Tiroler Grauvieh Nr. 1 - April 2018 Dansk Tiroler Grauvieh 0 Formandens klumme Da vi startede det nye år, var det samtidig starten på et jubilæumsår for foreningen,

Læs mere

Råmælken er livsvigtig. Af Charlotte Skou

Råmælken er livsvigtig. Af Charlotte Skou Råmælken er livsvigtig Af Charlotte Skou Råmælken indeholder antistoffer mod de vira og bakterier, som findes i koens miljø. Disse antistoffer er livsvigtige for kalven, for at den kan opbygge sit immunforsvar.

Læs mere

Principperne for indeksberegning

Principperne for indeksberegning Principperne for indeksberegning Avlsseminar for Simmental Pejsegården, Brædstrup Anders Fogh November 2010 Avl er et stærkt redskab! Permanent genetisk fremgang fra generation til generation Forskel mellem

Læs mere

Holdbarhed er godt NTM er bedre Anders Fogh og Ulrik Sander Nielsen

Holdbarhed er godt NTM er bedre Anders Fogh og Ulrik Sander Nielsen Holdbarhed er godt NTM er bedre Anders Fogh og Ulrik Sander Nielsen En ung ko producerer oftest mindre mælk end køer i senere laktationer. Der er derfor penge i at have køer, som er længelevende, hvis

Læs mere

Slagtekalve resultater og økonomi

Slagtekalve resultater og økonomi Slagtekalve resultater og økonomi Kevin Byskov Steen Hansen Per Spleth Morten Kargo Anders Fogh Disposition Krydsningskalve Resultater Økonomi Malkeracekalve Differentieret afregning 2... Krydsningskalve

Læs mere

Hvordan beregnes avlsværdital og hvorfor giver høje avlsværdital bedre produktionsresultater

Hvordan beregnes avlsværdital og hvorfor giver høje avlsværdital bedre produktionsresultater Hvordan beregnes avlsværdital og hvorfor giver høje avlsværdital bedre produktionsresultater Avlskursus for kødkvægsproducenter Aulum fritidscenter Januar 2010 Anders Fogh Landscentret, Disposition Grundlæggende

Læs mere

Aktuelt om kødkvæg - fodring og andre ting

Aktuelt om kødkvæg - fodring og andre ting Som tidligere, har vi fået mulighed for at videregive Jakobs artikel. I 2017 skrev Jakob om årets gang i medlemsbladet Angus Kontakt. Nu har han skrevet flere artikler til andre kødkvægsforeningers medlemsblade

Læs mere

Kalvekød med ko MANUAL FOR PRODUKTION AF KALVEKØD MED AMMETANTER. Genoptrykt og redigeret med støtte fra:

Kalvekød med ko MANUAL FOR PRODUKTION AF KALVEKØD MED AMMETANTER. Genoptrykt og redigeret med støtte fra: Genoptrykt og redigeret med støtte fra: Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne Kalvekød med ko MANUAL FOR PRODUKTION AF KALVEKØD

Læs mere

DANSK KØDKVÆG 2007. Årsrapport

DANSK KØDKVÆG 2007. Årsrapport DANSK KØDKVÆG 7 Årsrapport Indhold Forord............................................... 2 Resume.............................................. 2 Eksport af avlsdyr og sæd...............................

Læs mere

ELITEOVA. Fremtidens drøvtygger: Nyfødt reagensglaskalv starter jagten på den klimavenlige ko.

ELITEOVA. Fremtidens drøvtygger: Nyfødt reagensglaskalv starter jagten på den klimavenlige ko. Den nyfødte reagensglaskalv EliteOvaOne har det godt. Når den bliver kønsmoden vil dens sæd blive brugt i jagten på at fremavle klimavenligt og hornløst kvæg via reagensglasbefrugtning. Foto: Søren Ernst

Læs mere

Beregning af leveringsdato

Beregning af leveringsdato Beregning af leveringsdato Af Anni Ullits Søndergaard, Kammerherre Hereford, mail: kammerherre@kammerherre.dk. Et godt slagtedyr for en hereford tyr kræver en god færdigfedning og slagtevægt på ca. 650kg,

Læs mere

Anvendelse af Kombi-Kryds og andre systematiske krydsningsprogrammer. Kvæg årsmøde Heden & Fjorden Morten Kargo

Anvendelse af Kombi-Kryds og andre systematiske krydsningsprogrammer. Kvæg årsmøde Heden & Fjorden Morten Kargo Anvendelse af Kombi-Kryds og andre systematiske krydsningsprogrammer Kvæg årsmøde Heden & Fjorden - 17-2 2015 Morten Kargo Fra Kvægbrugets Task Force side 27 Avlskort som kan spilles for at trække stikket

Læs mere

Rationel drift med 150 ammekøer. Kødkvægproducent Nicolai Bjerre, Naur Kødkvægrådgiver Michael Bonde Nielsen, Heden & Fjorden

Rationel drift med 150 ammekøer. Kødkvægproducent Nicolai Bjerre, Naur Kødkvægrådgiver Michael Bonde Nielsen, Heden & Fjorden Rationel drift med 150 ammekøer Kødkvægproducent Nicolai Bjerre, Naur Kødkvægrådgiver Michael Bonde Nielsen, Heden & Fjorden Historie om Overlund Ditte og Nicolai overtog ejendommen i januar 2007 Parret

Læs mere

Dansk Kødkvægs anbefalinger til holdinddeling for dyrskuer 5. marts 2018

Dansk Kødkvægs anbefalinger til holdinddeling for dyrskuer 5. marts 2018 Dansk Kødkvægs anbefalinger til holdinddeling for dyrskuer 5. marts 2018 Skotsk Højlandskvæg Køer m. kalv (højest 8 mdr.) Tyre Under 13 mdr. Under 37 mdr. Under 13 mdr. 13 18 mdr. 37 48 mdr. 13 20 mdr.

Læs mere

Mælkeydelsesniveau. Findes det optimale niveau? Dorte Brask-Pedersen, Agri Nord Kvæg

Mælkeydelsesniveau. Findes det optimale niveau? Dorte Brask-Pedersen, Agri Nord Kvæg Mælkeydelsesniveau Findes det optimale niveau? Dorte Brask-Pedersen, Agri Nord Kvæg 1 19. marts 2015 Økotimeringsdag Agenda Fakta, historik, tal om kvæg Kraftfoder/tilskudsfoder niveau Restbeløb Parametre

Læs mere

Aktuelt nyt fra Dansk Kødkvæg

Aktuelt nyt fra Dansk Kødkvæg Aktuelt nyt fra Dansk Kødkvæg Dansk Kødkvægs Årsmøde Mandag den 26. februar 2018 Landskonsulent, Jørgen Skov Nielsen Oversigt Information fra Dansk Kødkvæg Årsstatistikken Individafprøvningen i Ålestrup

Læs mere

Brug af kønssorteret sæd på besætningsniveau

Brug af kønssorteret sæd på besætningsniveau Brug af kønssorteret sæd på besætningsniveau Jehan Ettema, Morten Kargo Sørensen, Anders Fogh, Michael Friis Pedersen Dansk Kvæg s informationsdag 15. maj 2007 Præsentation Regnearket Mål og muligheder

Læs mere

22. Etablering af en besætning

22. Etablering af en besætning 22. Etablering af en besætning Du skal som udgangspunkt basere din husdyrproduktion på økologisk opdrættede dyr 304. Når din besætning er omlagt* eller begyndt omlægning*, skal du købe eller overtage dyr

Læs mere

Saneringer og smittebeskyttelse

Saneringer og smittebeskyttelse Saneringer og smittebeskyttelse Heidi Bundgaard Voss, Dyrlæge BVD-administrationen, Dansk Kvæg BVD Virus Dyret udvikler antistoffer Faren er smitte af fostre 0-5 måneder Udvikler tolerance overfor virus

Læs mere

Pust liv og værdi i dine tyrekalve

Pust liv og værdi i dine tyrekalve Pust liv og værdi i dine tyrekalve Kvægkongres 2019 Bjørn Lyngholm Christensen, Jens Smidt og Pernille Hougaard Jensen Skølvadgård v. Bjørn Lyngholm Christensen Købt i fri handel 2013 Tidligere en ejendom

Læs mere

smagen af godt oksekød

smagen af godt oksekød smagen af godt oksekød smagen af godt oksekød Smagen af godt oksekød Rådet for Agroindustri Grafisk produktion: Par No. 1 A/S, Århus Tryk: Scanprint a s Tekst og billeder: Smagen af Nordjylland Rådet for

Læs mere

Kødproduktion på bedrifter med slagtekalve/ungtyre og ammekvæg

Kødproduktion på bedrifter med slagtekalve/ungtyre og ammekvæg Kødproduktion på bedrifter med slagtekalve/ungtyre og ammekvæg Betydning af foderniveau og udskiftning af køer for det økonomiske resultat i ammekoproduktionen V/ konsulent Marlene Trinderup, S:\Prodsyst\Kongres2003\Tema2MATOH.ppt

Læs mere

Fordele ved inseminering

Fordele ved inseminering Sædkatalog 2018 Fordele ved inseminering Af Landskonsulent Jørgen Skov Nielsen Anvendelse af inseminering i besætningen, er med til at sikre grundlaget for en sikker beregning af indekser, både på insemineringstyren

Læs mere

(SKRIV GÅRDENS NAVN) Indhold

(SKRIV GÅRDENS NAVN) Indhold Indhold 1a. Kælvning - Flyt højdrægtig Para TB ko... 1 1b. Kælvning - Flyt højdrægtig ko... 2 2. Kælvning - Pasning af højdrægtige... 3 3. Kælvning - Kælvningstegn... 4 4. Kælvning - Fødselsovervågning...

Læs mere

Bekendtgørelse om hold af malkekvæg og afkom af malkekvæg

Bekendtgørelse om hold af malkekvæg og afkom af malkekvæg BEK nr 756 af 23/06/2010 (Historisk) Udskriftsdato: 2. februar 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2009-5401-0068 Senere ændringer til forskriften BEK nr 498

Læs mere

Priser og produktionstal for oksekød Nr. 20/17. Danmark

Priser og produktionstal for oksekød Nr. 20/17. Danmark Priser og produktionstal for oksekød Nr. /17 17-05-17 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Slagtning = 10.0 stk. Notering = ændret Der ventes en

Læs mere

September 2018 v/anders Lynge Kjær

September 2018 v/anders Lynge Kjær September 2018 v/anders Lynge Kjær Her i skrivende stund har vi ikke fået regn i 2,5 måned. Det er ved at være alvorligt skal det sidste slæt græs ikke også gå tabt, så SKAL vi have nedbør. Jeg håber,

Læs mere

Produktivitet, fodring og produktionsstruktur fremover Seminar den 3. oktober 2008

Produktivitet, fodring og produktionsstruktur fremover Seminar den 3. oktober 2008 Produktivitet, fodring og produktionsstruktur fremover Seminar den 3. oktober 2008 Teamleder i Kødproduktion Per Spleth, Dansk Kvæg psp@landscentret.dk Tlf 8740 5301/30921774 Udfordringer kødkvæg 10.000

Læs mere

Høj tilvækstværdi scorer på bundlinjen. RDM-Danmark Aftenmøde KvægKongres Herning d. 27. februar 2012 Peter Stamp Enemark

Høj tilvækstværdi scorer på bundlinjen. RDM-Danmark Aftenmøde KvægKongres Herning d. 27. februar 2012 Peter Stamp Enemark Høj tilvækstværdi scorer på bundlinjen RDM-Danmark Aftenmøde KvægKongres Herning d. 27. februar 2012 Peter Stamp Enemark Hvad vil jeg sige noget om? Lidt generelt om dyrevelfærd Dødelighed blandt kalve

Læs mere

Guidelines til bedre bedømmelse af fårets huld

Guidelines til bedre bedømmelse af fårets huld Guidelines til bedre bedømmelse af fårets huld Af Randi Worm, dyrlæge, Nørre Nebel At bedømme et fårs huld er fåreavlerens vigtigste kompetence. For fårets evne til at skabe et gode lam og et godt produktionsresultatet

Læs mere

De vigtigste produktionsfaktorer ved ammekoproduktion. Landskonsulent Arne Munk

De vigtigste produktionsfaktorer ved ammekoproduktion. Landskonsulent Arne Munk De vigtigste produktionsfaktorer ved ammekoproduktion Landskonsulent Arne Munk Tema 4: Økonomien blomstrer! Dansk Kvægs Kongres 2007 Disposition Optimisten blomstrer inkl. tilskud! Vigtige produktionsfaktorer

Læs mere

- I pct. af ugen før... 99,7 102,0 100,4 99,6 99,6 101,8 - I pct. af samme uge sidste år 91,7 92,3 94,9 95,7 89,4 88,5

- I pct. af ugen før... 99,7 102,0 100,4 99,6 99,6 101,8 - I pct. af samme uge sidste år 91,7 92,3 94,9 95,7 89,4 88,5 Priser og produktionstal for oksekød Nr. /19 03-04-19 Axelborg, Axeltorv 3 09 København V T +45 39 4000 F +45 39 41 E info@lf.dk W www.lf.dk Danmark Slagtning = 9.000 stk. Notering = uændret Der ventes

Læs mere

Godt at vide: Godt at vide:

Godt at vide: Godt at vide: kalv gris kalv 1. En kalv er navnet på koens unge. 2. Når en kalv fødes kaldes det at kælve. 3. En kalv tager oftes fra dens moren med det samme og får sin egen stald i 8 uger, for ikke at blive syg. 4.

Læs mere

- I pct. af ugen før... 99,1 100,6 99,2 100,0 100,9 99,8 - I pct. af samme uge sidste år 103,5 104,6 103,0 104,3 110,3 111,5

- I pct. af ugen før... 99,1 100,6 99,2 100,0 100,9 99,8 - I pct. af samme uge sidste år 103,5 104,6 103,0 104,3 110,3 111,5 Priser og produktionstal for oksekød Nr. 0/ 17-01- Axelborg, Axeltorv 09 København V T +45 9 4000 F +45 9 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Slagtning = 9.100 stk. Notering = uændret Der ventes i denne uge

Læs mere

Den 8. 10. juni 2007. Opgaveark

Den 8. 10. juni 2007. Opgaveark Roskilde Dyrskue Den 8. 10. juni 2007 Opgaveark Indledning: En gang, langt tilbage i tiden, var hele den danske befolkning bønder. I dag arbejder mindre end 1.5 procent af den danske befolkning i landbruget.

Læs mere

Bestilling inden 1. september: Næste mulighed for bestilling: Avlsudvalget

Bestilling inden 1. september: Næste mulighed for bestilling: Avlsudvalget Fransk Importsæd bestilling inden 1. September 150 121 - dansklimousine.dk Skal du have fransk sæd hjem til efterårs insemineringer? Her præsenteres avlsudvalgets bud på 7 franske tyre. Avlsudvalget har

Læs mere

Sådan avler jeg min favoritko

Sådan avler jeg min favoritko Sådan avler jeg min favoritko Teamleder Anders Fogh, VFL, Kvæg Team Reproduktion og Avl Det Europæiske Fællesskab ved Den Europæiske Fond for Udvikling af Landdistrikter og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug

Læs mere

Klassificeringskontrollens statistik over slagtedata for kvæg i 2015

Klassificeringskontrollens statistik over slagtedata for kvæg i 2015 Klassificeringskontrollens statistik over slagtedata for kvæg i 2015 Klassificeringsudvalget for Svin, Kvæg og Får Axeltorv 3, 3. sal, 1609 København V www.klassificeringskontrollen.dk 16. februar 2016

Læs mere

- I pct. af ugen før... 98,2 98,7 101,4 101,5 99,5 98,8 - I pct. af samme uge sidste år 94,8 94,0 96,7 96,3 95,9 92,5

- I pct. af ugen før... 98,2 98,7 101,4 101,5 99,5 98,8 - I pct. af samme uge sidste år 94,8 94,0 96,7 96,3 95,9 92,5 Priser og produktionstal for oksekød Nr. / -07- Axelborg, Axeltorv 3 09 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Danmark Slagtning = 6.600 stk. Notering = uændret Der ventes

Læs mere

Eksporten til Sydeuropa er forholdsvis stabil. Slagtninger af kreaturer på de eksportautoriserede slagterier (klassificerede kroppe)

Eksporten til Sydeuropa er forholdsvis stabil. Slagtninger af kreaturer på de eksportautoriserede slagterier (klassificerede kroppe) Priser og produktionstal for oksekød Nr. 52/16 Markedsnyt -12-16 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Slagtning = 5.0 stk. Notering = uændret I

Læs mere

Tabelsamling Resultat pr. kg mælk

Tabelsamling Resultat pr. kg mælk Tabelsamling - 2012 Resultat pr. kg mælk 4,00 Pr. kg mælk 3,50 3,00 2,50 2,00 1,50 0,27 0,15 0,34 0,36 0,28 0,45 0,30 0,29 0,29 0,37 0,43 0,29 0,25 0,31 0,38 0,49 0,28 0,22 0,39 0,38 0,45 0,32 0,23 0,42

Læs mere

Hvorfor vil jeg avle?

Hvorfor vil jeg avle? Avlsvejledning Hvorfor vil jeg avle? 1. Fordi jeg vil tjene penge. Glem det. Et gerbilopdræt har flere omkostninger end indtægter. Der går penge til både foder, miljøberigelse i form af div. trælegetøj,

Læs mere

I dette dokument findes tabeller med statistik for Kødkvæg. Tabellerne kan anvendes frit, når Dansk Kødkvæg angives som kilde.

I dette dokument findes tabeller med statistik for Kødkvæg. Tabellerne kan anvendes frit, når Dansk Kødkvæg angives som kilde. Dansk Kødkvæg Årsstatistik 2008 I dette dokument findes tabeller med statistik for Kødkvæg. Tabellerne kan anvendes frit, når Dansk Kødkvæg angives som kilde. Landscentret, juli 2009 Jørgen Skov Nielsen

Læs mere

Ddddd. Fødevarer fra Kolding Ådal

Ddddd. Fødevarer fra Kolding Ådal Ddddd Fødevarer fra Kolding Ådal Susannesholm er en lille landbrugsejendom i Ådalen lige uden for Kolding, hvor vi har fødevareproduktion og gårdbutik. I 2015 har vi ændret ejendommens drift fra at være

Læs mere

Brugervejledning - ReproDagsliste

Brugervejledning - ReproDagsliste Brugervejledning - ReproDagsliste ReproDagsliste er udviklet som redskab til at systematisere det daglige reproduktionsarbejde i besætningen. Der er lagt vægt på en stor grad af fleksibilitet i udskriften,

Læs mere

Høj Mælkeproduktion. Ved Flemming Thorup, VSP/L&F DW124012.1

Høj Mælkeproduktion. Ved Flemming Thorup, VSP/L&F DW124012.1 Høj Mælkeproduktion Ved Flemming Thorup, VSP/L&F DW124012.1 Vi plejer at sige Dette ved vi Grise fødes uden antistoffer Det er korrekt Alle grise udsættes for smitte Antistoffer skal sikres til alle grise

Læs mere

Nyhedsbrev fra Piemontese foreningen December 2014

Nyhedsbrev fra Piemontese foreningen December 2014 I dette nummer: Formanden har ordet 1 Nyt fra bestyrelsen 2 Landsskuet 2014 3 Andre dyrskuer 2014 6 Billeder fra Schweitz 6 Nye Italienske tyre 7 Kalenderen 10 Ansvarlige: John Engsig je@business.aau.dk

Læs mere

Praktikhæfte. Kvægbesætning. Navn: - ét skridt foran!

Praktikhæfte. Kvægbesætning. Navn: - ét skridt foran! Praktikhæfte Kvægbesætning Navn: - ét skridt foran! Indledning Praktikhæftet Formål Praktikhæftet skal danne baggrund for løbende samtaler mellem dig og din lærermester. Samtalerne skal være med til at

Læs mere

Guldet ligger i kviestalden - Vil du finde det? Rikke Engelbrecht, Ida Ringgaard & Karl Nielsen Vestjysk Landboforening

Guldet ligger i kviestalden - Vil du finde det? Rikke Engelbrecht, Ida Ringgaard & Karl Nielsen Vestjysk Landboforening Guldet ligger i kviestalden - Vil du finde det? Rikke Engelbrecht, Ida Ringgaard & Karl Nielsen Vestjysk Landboforening Hvordan laves vinderkoen.??!! Og er der en sammenhæng mellem fodringen af den lille

Læs mere

Kalvedødelighed i økologiske besætninger. 2013 1

Kalvedødelighed i økologiske besætninger. 2013 1 Dødfødte kalve i økologiske besætninger Af Anne Mette Kjeldsen, Jacob Møller Smith og Tinna Hlidarsdottir, AgroTech Kalvedødelighed i økologiske besætninger. 2013 1 INDHOLD Indhold... 2 Sammendrag... 4

Læs mere

Høj mælkeydelse med optimal fodring af opdrættet. Alex Bach

Høj mælkeydelse med optimal fodring af opdrættet. Alex Bach Høj mælkeydelse med optimal fodring af opdrættet Alex Bach Introduktion Mælkeproduktionen pr. ko er fordoblet de seneste 20 år Mælkeproduktionen pr. indbygger er 14 % lavere nu end i 1960 Omkring 20 %

Læs mere

DE GRÅ SIDER. Dansk Tiroler Grauvieh. Nyhedsbrev for Dansk Tiroler Grauvieh. Nr. 3 - December 2015 DE GRÅ SIDER. Tiroler Grauvieh i de Norske fjelde

DE GRÅ SIDER. Dansk Tiroler Grauvieh. Nyhedsbrev for Dansk Tiroler Grauvieh. Nr. 3 - December 2015 DE GRÅ SIDER. Tiroler Grauvieh i de Norske fjelde Tiroler Grauvieh i de Norske fjelde Nyhedsbrev for Dansk Tiroler Grauvieh Nr. 3 - December 2015 Dansk Tiroler Grauvieh 0 Formandens Klumme Nu nærmer julen sig, og det er igen blevet tid til at se lidt

Læs mere

Klassificeringskontrollens statistik over slagtedata For kvæg i 2018

Klassificeringskontrollens statistik over slagtedata For kvæg i 2018 Klassificeringskontrollens statistik over slagtedata For kvæg i 2018 Klassificeringsudvalget for Svin, Kvæg og Får Axeltorv 3, 5. sal, 1609 København V www.klassificeringskontrollen.dk 12. februar 2019

Læs mere

Undgå ulykker. kend dit kvæg 2013. vfl.dk. Undgå ulykker kend dit kvæg 2013 Side 21

Undgå ulykker. kend dit kvæg 2013. vfl.dk. Undgå ulykker kend dit kvæg 2013 Side 21 Undgå ulykker kend dit kvæg 2013 vfl.dk Undgå ulykker kend dit kvæg 2013 Side 21 Kolofon Forfatter Linda Rosager Duve, VFL, Kvæg Layout Inger Camilla Fabricius, VFL, Kvæg Tegninger Lars Nørregaard, Grafisk

Læs mere

Den økologiske ko, dens kalve, kvien og studen i naturplejen

Den økologiske ko, dens kalve, kvien og studen i naturplejen Den økologiske ko, dens kalve, kvien og studen i naturplejen Ved Naturkonsulent Anna Bodil Hald, Natur & Landbrug, www.natlan.dk Øllingegaard Mejeri s Producentforening har fået udarbejdet naturplaner.

Læs mere

Holdinddeling for de enkelte racer 20. juli 2016

Holdinddeling for de enkelte racer 20. juli 2016 Holdinddeling for de enkelte racer 20. juli 2016 Skotsk Højlandskvæg Kvier Køer Tyre > 1 år 30 36 mdr. > 12 mdr. 12 18 mdr. 36 48 mdr. 12 24 mdr. 18 24 mdr. > 36 mdr. 24 36 mdr. 24 36 mdr. > 36 mdr. Ved

Læs mere

Fravænnings- og fodringsstrategier for kødkvægskalve

Fravænnings- og fodringsstrategier for kødkvægskalve Fravænnings- og fodringsstrategier for kødkvægskalve Mogens Vestergaard Institut for Husdyrbiologi og -sundhed, Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet Aarhus Universitet, Foulum Anne Mette Graumann og Finn

Læs mere

- I pct. af ugen før... 99,1 99,8 99,2 99,4 96,2 100,6 - I pct. af samme uge sidste år 101,1 105,6 104,6 104,3 110,3 109,1

- I pct. af ugen før... 99,1 99,8 99,2 99,4 96,2 100,6 - I pct. af samme uge sidste år 101,1 105,6 104,6 104,3 110,3 109,1 Priser og produktionstal for oksekød Nr. 16/ -04- Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Danmark Slagtning = 9.100 stk. Notering = uændret Der ventes

Læs mere

Priser og produktionstal for oksekød Nr. 03/17. Danmark

Priser og produktionstal for oksekød Nr. 03/17. Danmark Priser og produktionstal for oksekød Nr. 03/17-01-17 Axelborg, Axeltorv 3 09 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Slagtning = 8.700 stk. Notering = uændret Tilførslen af

Læs mere

Udvidelse af besætningen. Table of Contents

Udvidelse af besætningen. Table of Contents Udvidelse af besætningen Det er enkelt at simulere en udvidelse med SimHerd. Herned beskrives forskellige måder at gøre det på. Desuden vises i dette dokument hvad man skal være opmærksom på og hvordan

Læs mere

Klassificeringskontrollens statistik over slagtedata For kvæg i 2016

Klassificeringskontrollens statistik over slagtedata For kvæg i 2016 Klassificeringskontrollens statistik over slagtedata For kvæg i 2016 Klassificeringsudvalget for Svin, Kvæg og Får Axeltorv 3, 3. sal, 1609 København V www.klassificeringskontrollen.dk 1. februar 2017

Læs mere

TILBAGEHOLDT EFTERBYRD

TILBAGEHOLDT EFTERBYRD TILBAGEHOLDT EFTERBYRD KOENS ANATOMI IKKE DRÆGTIG NORMAL BØR Børhals vil være åben i op til 72 timer efter kælvning ved en tilbageholdt efterbyrd Ellers lukket 24 timer efter kælvning 2 TILBAGEHOLDT EFTERBYRD,

Læs mere

DET NORMALE KÆLVNINGSFORLØB

DET NORMALE KÆLVNINGSFORLØB DET NORMALE KÆLVNINGSFORLØB KÆLVNINGSMANAGEMENT 1. Vurdering af kælvningstidspunkt 2. Kælvningsområde 3. Flytning før kælvning 4. Fødselsovervågning 5. Fødselsundersøgelse 6. Kælvningsmanagement 7. Koen

Læs mere

25. Økologisk kød på handyr KVÆGKONGRES 2019

25. Økologisk kød på handyr KVÆGKONGRES 2019 25. Økologisk kød på handyr KVÆGKONGRES 2019 KVÆGKONGRES 2019 Økologisk kød på handyr Mogens Vestergaard og Arne Munk, SEGES Herning, 25. februar 2019 Foto: Kirstine F. Jørgensen KVÆGKONGRES 2019 Vores

Læs mere

MANAGEMENT I FARESTALDEN

MANAGEMENT I FARESTALDEN MANAGEMENT I FARESTALDEN TANKER OMKRING FARINGSOVERVÅGNING SIKKER ANTISTOFFORSYNING BRUG AF MINDSTEAMMER OG KOLDE GRISE Flemming Thorup, Anlæg og Miljø Fagligt nyt Munkebjerg 27. September 2017 LFID-12-32671

Læs mere

Fremtidens ko sammenhæng imellem avlsmæssige ændringer og nye staldsystemer

Fremtidens ko sammenhæng imellem avlsmæssige ændringer og nye staldsystemer Fremtidens ko sammenhæng imellem avlsmæssige ændringer og nye staldsystemer Workshop: Fremtidens kostald Onsdag d. 2-12 2015 Jørn Rind Thomasen, VikingGenetics Morten Kargo, AU/SEGES Kvægets præstationer

Læs mere

Muligheder for kødkvægsproducenter Kan Feedlots være en mulighed?

Muligheder for kødkvægsproducenter Kan Feedlots være en mulighed? Muligheder for kødkvægsproducenter Kan Feedlots være en mulighed? Per Spleth, Teamleder i Kødproduktion. Udfordringer kødkvæg 10.000 besætninger med 100.000 moderdyr 1-30 køer Svært at lave en effektiv

Læs mere

Bilag 2. Forklaringer til nøgletal i Puls og Tema, samt alternative nøgletal

Bilag 2. Forklaringer til nøgletal i Puls og Tema, samt alternative nøgletal Bilag 2. Forklaringer til nøgletal i Puls og Tema, samt alternative nøgletal Tabellen nedenfor indeholder en kortfattet beskrivelse af de nøgletal som indgår i Pulsen og Tema i VERSION 2 "Temperaturmåleren".

Læs mere