Redskaber. Del 2: Sæt fokus på røgfri dagpleje til kommunalvalget

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Redskaber. Del 2: Sæt fokus på røgfri dagpleje til kommunalvalget"

Transkript

1 Redskaber Del 2: Sæt fokus på røgfri dagpleje til kommunalvalget

2 Kort og godt - Derfor skal dagplejen være helt røgfri De vigtigste budskaber Problemet I dag kan små børn blive udsat for tobaksrøgens giftige stoffer i den kommunale dagpleje. Selvom rygning begrænses til uden for åbningstiden og i bestemte rum, bliver røgens skadelige stoffer spredt og lagret i hele hjemmet. Små børn er meget sårbare. Når de udsættes for tobaksforurening, bliver de oftere syge og får en række trivselsproblemer. Løsningen Kommunen skal indføre, at nuværende og fremtidige kommunale dagplejehjem skal være helt fri for tobaksforurening indendørs. Det vil sige, at der aldrig ryges indendørs heller ikke i weekender og ferier eller af gæster. Kravet er på linje med andre sikkerhedskrav, dagplejehjemmet typisk skal leve op til. For eksempel skal alle kemikalier skal være låst inde og havebassiner og skakter skal være skærmede eller tildækkede m.m. Målet er at sikre, at ingen børn udsættes for tobaksrøgens skadelige stoffer i den kommunale dagpleje. Budskabet er til gengæld ikke, at dagplejerne skal stoppe med at ryge. Det er pasningsmiljøet, vi skal lave om på, ikke dagplejeren. Hvornår er et dagplejehjem helt fri for tobaksforurening indendørs? Det er det, når der aldrig ryges indendørs, døgnet rundt, året rundt hverken af dagplejer, familie eller gæster. Der ryges heller ikke ved særlige lejligheder, i bestemte rum, under emhætten eller i kælderen. Hvorfor skal kommunen sikre, at dagplejehjem er helt fri for tobaksforurening indendørs? Voksne er sikret beskyttelse mod tobaksrøg på arbejdspladsen, men det er vores børn i kommunens dagpleje ikke selvom de er langt mere sårbare. Længe efter, at der er blevet røget, er omgivelserne forurenede af skadelige stoffer, som børnene kan optage i kroppen. De kemiske stoffer i tobaksrøg spreder sig i hele hjemmet og forsvinder ikke ved udluftning eller rengøring. Så længe man kan lugte, der har været røget, er der stoffer fra tobaksrøgen til stede. Derfor er det ikke nok at begrænse rygning til uden for åbningstiden og i bestemte rum. Børn bliver syge af tobaksrøgens stoffer. Blandt andet har de en øget risiko for bronkitis, vuggedød, astma, nedsat lungefunktion, vejrtrækningsproblemer og mellemørebetændelse, og de rammes hårdere af sygdomme end andre børn. Kommunal pasning skal ikke gøre børn syge. Kommunen har ansvar for børnenes sundhed og sikkerhed. Når kommunen indfører helt røgfri dagpleje, beskytter det alle børn i dagplejen også de mest sårbare. Regler om en helt røgfri dagpleje beskytter også de børn, hvis forældre ikke

3 beder om at få et dagplejehjem helt fri for røg. Det kunne for eksempel være de børn, der vokser op med tobaksrøg hjemme hos dem selv og derfor har ekstra brug for en pause fra røgen. Børn kan ikke selv sige fra over for tobaksforurening. Hvad siger lovgivningen? Lovens minimumskrav er, at der ikke må ryges i åbningstiden, og at der ikke må ryges i de rum, hvor børnene primært opholder sig om dagen. Kommunerne må gerne stramme reglerne yderligere, så de beskytter børnene. Kan kommunen blande sig i dagplejernes hjem og privatliv? Ja, det er i orden, at kommunen stiller krav, når det drejer sig om barnets sikkerhed og helbred. Dagplejeren er ansat af kommunen, og dagplejerens hjem er en kommunal arbejdsplads. Børn skal ikke udsættes for et kræftfremkaldende stof, når de er i kommunens varetægt Kravet om at flytte al rygning udendørs ligger helt på linje med andre krav til dagplejehjemmet. Dagplejere har et udvidet pædagogisk ansvar de er rollemodeller for børnene og for børnenes forældre. Det er vigtigt, at de er gode eksempler, også når det gælder at undgå tobaksrøg i hjemmet. Man kan også vende spørgsmålet om: Er det i orden, at børn bliver udsat for sygdomsfremkaldende stoffer i deres kommunale pasningstilbud? Hvad er tobaksforurening? Tobaksforurening er de skadelige stoffer, som røgen efterlader i omgivelserne. Tobaksrøg indeholder over 4000 kemiske stoffer. Stofferne sætter sig på overfladerne, f.eks. gulve, møbler og legetøj, hvirvles op med støvet og frigives herfra til luften længe efter. De kemiske stoffer fra tobaksrøgen kan optages i kroppen gennem luften og ved berøring. Hvad synes danskerne om rygning i dagplejehjem? En undersøgelse fra 2012, hvor man spurgte 5000 danskere, viste, at 68 % mener, at det burde være en rettighed for alle dagplejebørn at blive passet i et hjem, hvor der aldrig bliver røget indendørs. Heller ikke uden for åbningstiden. Hvordan kan kommunen arbejde hen mod at beskytte børn i dagplejen mod tobaksforurening? I pjecen Guide til kommunal rygepolitik, der beskytter kan man læse mere om, hvordan kommunen trinvis kan gøre dagplejen helt røgfri.

4 Telefonrundspørge Her er inspiration til nogle spørgsmål, du kan stille lokalpolitikerne og de lokalpolitiske kandidater ved en telefonrundspørge. Hav også gerne Kort og godt - dokumentet + resultater fra spørgeskemaundersøgelsen (del 1 Ren luft til ungerne) ved hånden, når du ringer. Så du har viden og inspiration til gode argumenter klar. Spørgsmål 1. Er du klar over, at børn kan blive udsat for skadelige stoffer fra tobaksrøg i kommunens dagpleje? o Fortæl evt. at der må ryges uden for åbningstiden i dagplejehjemmet i kommunen Det kan gøre børn syge. De skadelige stoffer fra tobaksrøgen spredes i hele hjemmet, sætter sig på overfladerne og forurener i hjemmet og kan påvirke børnene længe efter, der er røget. o Fortæl evt lidt om resultaterne fra interviewet med kommunens dagplejeleder. 2. Hvad er din holdning til det? 3. Hvad vil du, som kommende/ nuværende lokalpolitiker gøre ved det? 4. Vidste du, at den nuværende lov om tobaksrøg i dagplejehjem kun er en minimumslov, og at det er tilladt som kommune at indføre en helt røgfri dagpleje året rundt og døgnet rundt? Afsluttende Vi vil meget gerne hjælpe med at sætte gang i en proces for at gøre kommunens dagplejehjem helt røgfri. Hvis du har nogle spørgsmål til, hvorfor og hvordan dagplejen kan gøres røgfri, så vil jeg meget gerne prøve at svare, eller sætte dig i kontakt med en der kan svare. Eller vi kan mødes og snakke om det. Hvis du er interesseret i at høre noget om, hvad andre lokalpolitikere mener om sagen, kan jeg kontakte dig igen, når jeg har snakket med flere af dem? Må jeg sende dig en pjece pr. mail om, hvordan kommunen kan indføre en helt røgfri dagpleje?

5 Aftalt møde med politikere Du kan: Fremlægge, hvad du ved om kommunens nuværende rygepolitik på dagplejeområdet ud fra kortlægningen i Del 1. Fortælle, hvorfor dagplejen skal være helt fri for tobaksrøg for at beskytte børnene. Vær åben over for politikerne. Fortæl, at det lokalforeningen ønsker, er, at der startes en dialog i kommunen om, hvordan dagplejen trinvis kan blive 100 % røgfri, og hvis de ønsker det, kan Kræftens Bekæmpelse hjælpe. Uddele pjecen. Stille nogle spørgsmål, som Kræftens Bekæmpelse ønsker, at sætte fokus på op til kommunalvalget. Det kunne være: 1. Hvad vil I gøre for, at ingen børn udsættes for tobaksrøgens skadelige stoffer, når de passes i kommunens dagplejetilbud? Og hvornår vil I sætte det i gang? 2. Hvilke forhindringer ser I? Hvis svaret er, at den nuværende ordning er god nok, bruger de måske nogle af følgende begrundelser Begrundelse Vi overholder lovgivningen. Det er godt nok. Forældre har mulighed for at ønske en dagpleje, som er røgfri indendørs. Vi ved, der kun er ganske få / ingen dagplejere i kommunen, der ryger i hjemmet. Man skal ikke blande sig i dagplejernes privatliv. Du kan svare Loven er kun et minimumskrav, og den beskytter ikke. Længe efter, at der er blevet røget, er omgivelserne forurenede af skadelige stoffer og det forsvinder ikke ved udluftning. Børnene kan blive syge og få alvorlige trivselsproblemer af stofferne. Kommunen har et ansvar for børnene. Det beskytter ikke alle børn. De mest udsatte og sårbare børn er dem, hvor forældrene måske selv har røg i hjemmet eller ikke har overskud til at bede om et røgfrit dagplejehjem. Kun ens regler om en røgfri dagpleje kan beskytte alle og forebygge ulighed i sundhed. Det handler ikke kun om dagplejerens indendørs rygning, men også om familie og venner i hjemmet. Desuden er det vigtigt at sikre beskyttelse af børn fremover også. Dagplejerens hjem er en kommunal arbejdsplads. Man stiller allerede sikkerhedskrav til hjemmet og i betragtning af, hvor skadelig røg er for børn, er det kun rimeligt, at et røgfrit indendørs miljø, er et af kravene. 3. Hvad tror I, der skal til, for at kommunen vil indføre et indendørs rygeforbud i dagplejehjem hele døgnet rundt? En måde at flytte røgen ud af dagplejen er ved at gøre det trinvis. Du kan se nogle forslag her i pjecen. Du er velkommen til at kontakte Bodil Schroll Harboe (bodil@cancer.dk, tlf ), hvis du gerne vil høre mere om det.

6 Vælgermøde Her er inspiration til nogle spørgsmål, du kan stille politikerne ved et vælgermøde: 1. Er du klar over, at små børn i kommunens dagplejetilbud i dag kan blive udsat for skadelige stoffer fra tobaksrøg? Uden for åbningstiden må der stadig ryges indendørs i kommunens dagplejehjem, og de skadelige stoffer er der stadig dagen efter. Små børn er ekstra sårbare over for røg, og de kan blive syge af det. Hvis I bliver valgt ind, hvad vil du og dit parti gøre for at beskytte børnene i dagplejen mod tobaksrøg? Hvis vedkommende anerkender problemet, kan du måske spørge til: 2. Hvornår vil I indføre, at dagplejehjem skal gøres helt røgfri indendørs? Hvis svaret er, at den nuværende ordning er god nok, bruger de måske nogle af følgende begrundelser: Begrundelse Vi overholder lovgivningen. Det er godt nok. Forældre har mulighed for at ønske en dagpleje, som er røgfri indendørs. Vi ved, der kun er ganske få / ingen dagplejere i kommunen, der ryger i hjemmet. Man skal ikke blande sig i dagplejernes privatliv. Du kan svare Loven er kun et minimumskrav, og den beskytter ikke. Længe efter, at der er blevet røget, er omgivelserne forurenede af skadelige stoffer og det forsvinder ikke ved udluftning. Børnene kan blive syge og få alvorlige trivselsproblemer af stofferne. Kommunen har et ansvar for børnene. Det beskytter ikke alle børn. De mest udsatte og sårbare børn er dem, hvor forældrene måske selv har røg i hjemmet eller ikke har overskud til at bede om et røgfrit dagplejehjem. Kun ens regler om en røgfri dagpleje kan beskytte alle og forebygge ulighed i sundhed. Det handler ikke kun om dagplejerens indendørs rygning, men også om familie og venner i hjemmet. Desuden er det vigtigt at sikre beskyttelse af børn fremover også. Dagplejerens hjem er en kommunal arbejdsplads. Man stiller allerede sikkerhedskrav til hjemmet og i betragtning af, hvor skadelig røg er for børn, er det kun rimeligt, at et røgfrit indendørs miljø, er et af kravene.

7 Rundspørge pr. mail Her er inspiration til en mail du kan sende til nuværende og kommende lokalpolitikere. Husk at tilpasse mailen, så den passer til netop jeres kommune, og det du ved om rygepolitikken og forholdene der. Kære Børn skal ikke udsættes for tobaksforurening i den kommunale dagpleje. De bliver syge af det, og de kan ikke selv sige fra. I Kræftens Bekæmpelses lokalforening sætter vi op til kommunalvalget fokus på tobaksrøg i dagplejen. Vi vil gerne høre, hvilke visioner du som (fx lokalpolitiker / kandidat til kommunalbestyrelsen el. andet) har for, at børn i dagplejen sikres beskyttelse mod tobaksforurening der, hvor de bliver passet. Kommunens børn er ikke sikret beskyttelse i dag I dag kan børn blive udsat for skadelige stoffer fra tobaksrøg, når de bliver passet i kommunens dagpleje. Der må stadig ryges indendørs i dagplejehjem uden for åbningstiden. Forskning viser, at stofferne fra røgen spreder sig i hele hjemmet, ophober sig og forurener hjemmet længe efter, der er røget. Børnene optager stofferne i kroppen. Det kan gøre dem syge og give dem alvorlige trivselsproblemer. Hvad er din holdning til, at børn i kommunens dagpleje i dag ikke er sikret pasning uden stoffer fra tobaksrøg? Hvad vil du, som kommende/ nuværende lokalpolitiker gøre ved det? Vidste du, at den nuværende lov om tobaksrøg i dagplejehjem kun er en minimumslov, og at det er tilladt som kommune at indføre en helt røgfri dagpleje døgnet rundt og året rundt? En helt røgfri dagpleje beskytter alle børn 100 % røgfri dagpleje vil sige, at der aldrig ryges indendørs, hele året rundt - heller ikke af familie eller venner. Ved at indføre 100 % røgfri dagpleje indendørs, kan kommunen sikre, at alle børnene beskyttes også de børn, hvis forældre ikke selv tænker på at bede om en røgfri dagplejeplads, måske fordi de ikke har overskuddet til det eller selv har tobaksrøg i hjemmet. Børn, hvis forældre ryger indendørs, har særligt brug for en pause fra røgen, så de ikke bliver udsat for tobaksforurening både i hjemmet og i dagplejen. Vedhæftet er en pjece om, hvordan kommuner trinvis kan indføre en helt røgfri dagpleje. Vi vil meget gerne hjælpe med at gøre kommunens dagpleje helt røgfri. Må vi ringe til dig og høre, hvilke tanker du gør dig for dagplejens fremtid? Vi glæder os til at høre fra dig. Venlig hilsen (Navn og kontaktoplysninger, Lokalforeningsformand )

8 Skabelon til læserbrev Den kommunale dagpleje bør gøres helt røgfri indendørs Børn skal ikke udsættes for tobaksforurening i den kommunale dagpleje. De bliver syge af det, og de kan ikke selv sige fra. Derfor bør kommunen indføre 100 % røgfri dagpleje indendørs. Desværre tillader kommunens rygepolitik i dag, at børn kan blive udsat for skadelige stoffer fra tobaksrøg, når de bliver passet i kommunens dagpleje. Det beskytter ikke børnene tilstrækkeligt, at rygning begrænses til uden for åbningstiden. Når der ryges indendørs, fordeler de skadelige stoffer og partikler sig i hele huset. Stofferne sidder på overflader og materialer, som gulve, vægge og legetøj. De forurener længe efter, der er røget, og de forsvinder ikke ved udluftning og ventilation. Små børn er meget sårbare. Når de udsættes for tobaksforurening bliver de oftere syge og får en række trivselsproblemer. Ved at indføre 100 % røgfri dagpleje indendørs, kan kommunen sikre, at alle børnene beskyttes også de børn, hvis forældre ikke beder om en røgfri dagplejeplads. Hvad vil kommunen og politikerne gøre for at sikre, at alle børn i kommunens varetægt ikke udsættes for tobaksforurening? Har de en plan for, hvornår tobaksrøgen er fuldstændigt udfaset i kommunens pasningstilbud? Spørg din lokalpolitiker om visioner for børn og tobaksrøg, inden du sætter dit kryds til kommunalvalget. (Navn og kontaktoplysninger, Lokalforeningsformand ) Eksempel på læserbrev bragt i Hadsund Folkeblad d : LÆSERBREV Af Jesper Helbo Vinther Skibsgade, Hobro vinther.jesper@gmail.com De kommunale dagplejere skal fremover være 100 % røgfrie. Det mener De Radikales Jesper Helbo Vinther. - Jeg synes, det er på tide, at vi gør op med, at børn skal udsættes for passiv rygning i den kommunale dagpleje, udtaler Jesper Helbo Vinther og fortsætter: - Alle ved at rygning er skadeligt, og forskningen viser, at røgen er lige så skadelig for rygerens omgivelser. Det er uanset, om der bliver røget i et afsides rum, på en underetage eller om der bliver luftet ud. Jeg mener, når man bliver dagplejer, så bliver hjemmet dit kontor - og arbejdspladser skal være røgfri. Jesper Helbo Vinther udtaler videre: - Jeg troede ikke, at rygning var et stort problem i dagplejen, før jeg selv skulle have et barn passet. Jesper har selv valgt at få sin søn passet ved en dagplejer, der ikke ryger, og fortsætter: - Jeg vil kæmpe for et totalt forbud imod rygning i den kommunale dagpleje. Vi er nødt til at træffe et valg for vores børn, som ikke selv kan træffe det.

Projektvejledning. Del 2: Sæt fokus på røgfri dagpleje til kommunalvalget

Projektvejledning. Del 2: Sæt fokus på røgfri dagpleje til kommunalvalget Projektvejledning Del 2: Sæt fokus på røgfri dagpleje til kommunalvalget Velkommen til anden del af Ren luft til ungerne Kære frivillige Vi har et vigtigt budskab: Børn skal ikke udsættes for tobaksforurening

Læs mere

Ren luft til ungerne. Beskyt børn mod tobaksrøg

Ren luft til ungerne. Beskyt børn mod tobaksrøg Ren luft til ungerne Beskyt børn mod tobaksrøg Børn og tobaksrøg I tobaksrøg er der over 4000 kemiske stoffer i form af gasser og ultrafine partikler. Lige efter der er blevet røget, kan man se og lugte

Læs mere

Ren luft til ungerne

Ren luft til ungerne Side 1 af 8 Ren luft Beskyt børn mod passiv rygning Februar 2005. Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse / Design og grafisk tilrettelægning: Alette Bertelsen, Imperiet / Illustrationer: Tove Krebs Lange

Læs mere

Ren luft til ungerne. Beskyt børn mod passiv rygning

Ren luft til ungerne. Beskyt børn mod passiv rygning Ren luft til ungerne Beskyt børn mod passiv rygning Børn og passiv rygning Man ryger passivt, når man indånder røgen fra andres rygning. I tobaksrøg er der over 4000 kemiske stoffer i form af gasser og

Læs mere

Amning og rygning. - til dig der ryger og ønsker at amme dit barn eller har en partner, som ryger. Børneafdelingafdeling C1 Hospitalsenheden Vest

Amning og rygning. - til dig der ryger og ønsker at amme dit barn eller har en partner, som ryger. Børneafdelingafdeling C1 Hospitalsenheden Vest Information til patienten Amning og rygning - til dig der ryger og ønsker at amme dit barn eller har en partner, som ryger. Børneafdelingafdeling C1 Hospitalsenheden Vest Amning og Rygning Amning er godt

Læs mere

Dagplejeren som sundhedsformidler

Dagplejeren som sundhedsformidler Passiv rygning Forebyggelses og dokumentationsafdelingen Kræftens Bekæmpelse Dagplejeren som sundhedsformidler - evaluering af projekt om passiv rygning i Allerød Kommunes dagpleje 1 Dagplejeren som sundhedsformidler

Læs mere

om rygning og rygestop

om rygning og rygestop D A N S K FA K TA O G R Å D om rygning og rygestop FA R L I G R Ø G Når du tager et hiv på din cigaret eller pibe, suger du samtidig 200 skadelige stoffer ind sammen med røgen. Stofferne kommer fra munden

Læs mere

Bestemmelse om røgfri miljø på Norddjurs kommunes arbejdspladser m.v.

Bestemmelse om røgfri miljø på Norddjurs kommunes arbejdspladser m.v. RYGEPOLITIK GODKENDT Bestemmelser om røgfri miljø på Norddjurs kommunens arbejdspladser I medfør af Lov nr. 512 af 6. juni 2007 om røgfri miljøer 5, stk. 1, og den af kommunalbestyrelsen i møde den 6.

Læs mere

TNS Gallup December 2007

TNS Gallup December 2007 Køn MAND 0 - KVINDE 1275 100,0% Alder 15-19 år 120 9,4% 20-29 år 115 9,0% 30-39 år 242 19,0% 40-49 år 222 17,4% 50-59 år 205 16,1% 60-69 år 177 13,9% 70+ år 193 15,2% Region Hovedstaden 372 29,1% Sjælland

Læs mere

Gode råd om INDEKLIMAET i din bolig Brøndbyparken Afdeling 3

Gode råd om INDEKLIMAET i din bolig Brøndbyparken Afdeling 3 April 2013 Gode råd om INDEKLIMAET i din bolig Brøndbyparken Afdeling 3 De fleste af os opholder os inden døre mere end 90 % af tiden. Derfor er indeklimaet meget vigtig for vores sundhed. Mange forskellige

Læs mere

TNS Gallup December 2007

TNS Gallup December 2007 Køn MAND 1230 100,0% KVINDE 0 - Alder 15-19 år 126 10,3% 20-29 år 140 11,4% 30-39 år 223 18,1% 40-49 år 229 18,6% 50-59 år 206 16,7% 60-69 år 172 14,0% 70+ år 134 10,9% Region Hovedstaden 388 31,6% Sjælland

Læs mere

TNS Gallup December 2007

TNS Gallup December 2007 Køn MAND 1230 49,1% KVINDE 1275 50,9% Alder 15-19 år 246 9,8% 20-29 år 255 10,2% 30-39 år 465 18,6% 40-49 år 451 18,0% 50-59 år 411 16,4% 60-69 år 349 13,9% 70+ år 328 13,1% Region Hovedstaden 760 30,3%

Læs mere

RYGELOVEN OG PASSIV RØG

RYGELOVEN OG PASSIV RØG 30 www.op-i-røg.dk GÅ OP I RØG Kræftens Bekæmpelse KAPITEL 3: RYGELOVEN OG PASSIV RØG for og imod regler for rygning www.op-i-røg.dk 31 Kapitel 3: Indhold Kapitlet gennemgår den gældende lov for det røgfri

Læs mere

RYGELOVEN OG PASSIV RØG

RYGELOVEN OG PASSIV RØG 26 www.op-i-røg.dk GÅ OP I RØG Kræftens Bekæmpelse KAPITEL 3: RYGELOVEN OG PASSIV RØG for og imod regler for rygning www.op-i-røg.dk 27 Kapitel 3: Hvad siger rygeloven Flere og flere steder bliver det

Læs mere

SUNDT INDEKLIMA PAS GODT PÅ DIG SELV OG DIN BOLIG

SUNDT INDEKLIMA PAS GODT PÅ DIG SELV OG DIN BOLIG SUNDT INDEKLIMA PAS GODT PÅ DIG SELV OG DIN BOLIG INDHOLD Kære beboer Hvad betyder indeklimaet for dig? Hold din bolig fri for fugt og skimmelsvamp Luft ud flere gange dagligt Luk lyset ind Undlad at ryge

Læs mere

Udkast til dagsorden for møde den 29. oktober 2018 Røgfri Fremtid i Albertslund

Udkast til dagsorden for møde den 29. oktober 2018 Røgfri Fremtid i Albertslund Udkast til dagsorden for møde den 29. oktober 2018 Røgfri Fremtid i Albertslund 1. Røgfri skoletid - Folkeskoler To elever fra hver skoleklasse vil senere i livet dø på grund af rygning, hvis vi ikke handler.

Læs mere

Børn og Unge sekretariatet oktober 2011. Retningslinjer for godkendelse af dagpleje i Holbæk Kommune.

Børn og Unge sekretariatet oktober 2011. Retningslinjer for godkendelse af dagpleje i Holbæk Kommune. Børn og Unge sekretariatet oktober 2011. Retningslinjer for godkendelse af dagpleje i Holbæk Kommune. Indledning: I Holbæk Kommune er det væsentligt, at ansætte de bedste dagplejere til vores små børn.

Læs mere

Monitorering af danskernes rygevaner, 2009, hele stikprøven Overblik over data: Side 1 af 88. år er du. år er du. år er du

Monitorering af danskernes rygevaner, 2009, hele stikprøven Overblik over data: Side 1 af 88. år er du. år er du. år er du Overblik over data: Side 1 af 88 Kvinde Mand 15-19 år 20-29 år 30-39 40-49 år 50-59 år 60-69 år 70 år og Abs % Under 15 år 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 15-19 år 395 8 192 8 203 8 395 100 0 0

Læs mere

Røgfri graviditet. Rygestop er en gave til jeres barn. TEST: Parat til rygestop

Røgfri graviditet. Rygestop er en gave til jeres barn. TEST: Parat til rygestop Røgfri graviditet Rygestop er en gave til jeres barn TEST: Parat til rygestop Rygestop er den bedste gave En røgfri graviditet er noget af det vigtigste, I kan give jeres barn lige nu... Rygestop er altid

Læs mere

Rygepolitik i Socialforvaltningen

Rygepolitik i Socialforvaltningen Socialforvaltningen Rygepolitik i Socialforvaltningen VELKOMMEN TIL EN RØGFRI KOMMUNE I december 2005 vedtog Borgerrepræsentationen en ny rygepolitik for Københavns Kommune. Formålet med politikken var

Læs mere

Få hjælp til røgfri arbejdstid

Få hjælp til røgfri arbejdstid Få hjælp til røgfri arbejdstid Rygestopkonsulenterne ApS 1 Lay out: Vejen Kommune Tekst: Intern Service, Vejen Kommune Ill.: Rygestopkonsulenterne Ordrenr.: 1005-19 Tryk: Vejen Kommune Udgivet: Juni 2019

Læs mere

Tobaksrøg, 2011. Krydstabeller Alle. Total

Tobaksrøg, 2011. Krydstabeller Alle. Total Køn Alder Region Privat eller offentlig (q5) Hvem bor du sammen med? (q7) Børn i husstanden (q8) Mand Kvinde 15-19 20-29 30-39 40-49 50-59 60-69 70+ Hovedstaden Sjælland Syddanmark Midtjylland Nordjylland,

Læs mere

Velkommen i dagplejen

Velkommen i dagplejen Velkommen i dagplejen Jeres barn skal nu starte i dagpleje hos en af vores kommunale dagplejere. Den tid som barnet skal tilbringe i dagplejen er en forholdsvis stor del af barnets friske og vågne tid.

Læs mere

DRC har udarbejdet en folder der mere detaljeret beskriver reglerne og fortolkningerne af den nye lov. Folderen kan rekvireres i sekretariatet.

DRC har udarbejdet en folder der mere detaljeret beskriver reglerne og fortolkningerne af den nye lov. Folderen kan rekvireres i sekretariatet. Forslag til rygepolitik Indhold: Situationen Krav til rygepolitikken Hvordan aftales rygepolitikken? Forskellige forslag til rygepolitik for: 1. Små værtshuse og udskænkningssteder (under 40m 2 ) 2. Serveringssteder

Læs mere

Region Midtjylland. Rygepolitik i Region Midtjylland. Bilag. til Regionsrådets møde den 12. marts 2008 Punkt nr. 17

Region Midtjylland. Rygepolitik i Region Midtjylland. Bilag. til Regionsrådets møde den 12. marts 2008 Punkt nr. 17 Region Midtjylland Rygepolitik i Region Midtjylland Bilag til Regionsrådets møde den 12. marts 2008 Punkt nr. 17 Forslag til Rygepolitik for Region Midtjylland Folketinget har den 29. maj vedtaget en lov

Læs mere

Røgfri arbejdstid I Kræftens Bekæmpelse I Røgfri arbejdstid. - hvordan sikres den gode proces? colourbox

Røgfri arbejdstid I Kræftens Bekæmpelse I Røgfri arbejdstid. - hvordan sikres den gode proces? colourbox Røgfri arbejdstid I Kræftens Bekæmpelse I 2016 Røgfri arbejdstid - hvordan sikres den gode proces? Røgfri arbejdstid hvorfor? Røgfri arbejdstid er et effektivt redskab til både at forebygge rygestart,

Læs mere

VORBASSE DAGPLEJE ANDEDAMMEN DRIVVEJEN 3 6623 VORBASSE

VORBASSE DAGPLEJE ANDEDAMMEN DRIVVEJEN 3 6623 VORBASSE VORBASSE DAGPLEJE VORBASSE DAGPLEJE ANDEDAMMEN DRIVVEJEN 3 6623 VORBASSE Kære Forældre Denne pjece er tænkt som information om de praktiske spørgsmål der kan være i forbindelse med Jeres barns start i

Læs mere

Rygning og alkohol. Sundhedsdansk. Sundhedsdansk Rygning og alkohol. ORDLISTE Hvad betyder ordet? NYE ORD Rygning. Oversæt til eget sprog - forklar

Rygning og alkohol. Sundhedsdansk. Sundhedsdansk Rygning og alkohol. ORDLISTE Hvad betyder ordet? NYE ORD Rygning. Oversæt til eget sprog - forklar ORDLISTE Hvad betyder ordet? Ordet på dansk Oversæt til eget sprog - forklar Sundhedsdansk Rygning og alkohol Her kan du lære danske ord om rygning og alkohol. Du kan også få viden om, hvad rygning og

Læs mere

Rygning og alkohol. Sundhedsdansk. NYE ORD Rygning

Rygning og alkohol. Sundhedsdansk. NYE ORD Rygning Sundhedsdansk Rygning og alkohol Her kan du lære danske ord om rygning og alkohol. Du kan også få viden om, hvad rygning og alkohol gør ved kroppen. NYE ORD Rygning Match tekst med billede. Læs sætningen.

Læs mere

Partnerskaber Niels Them Kjær

Partnerskaber Niels Them Kjær Partnerskaber Niels Them Kjær Indsæt Tiden flyver kampagnefilm her Hvorfor partnere? Folkelig bevægelse Vi kan mere sammen Fælles vision Antal & kvalitet Inspiration Røgfri Fremtids vision og mål Visionen

Læs mere

Det er statens ansvar, at alle kan leve sundt. Der er forskel på, hvorfor vi bliver syge. Samfundet skal prioritere behandlingen afhængigt af årsagen

Det er statens ansvar, at alle kan leve sundt. Der er forskel på, hvorfor vi bliver syge. Samfundet skal prioritere behandlingen afhængigt af årsagen HOLDNINGSKORT Her er holdningskort til temaet sundhed og samfund. Hvert kort har en forside med et udsagn. På bagsiden er ekstra info til inspiration om emnet. Det er statens ansvar, at alle kan leve sundt

Læs mere

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne. Kapitel 5 - Rygning

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne. Kapitel 5 - Rygning 1. Det kradser i halsen Issa: Hvad? Er det der egentlig dine cigaretter? Simon: Nej, jeg ryger ikke. Det er nok Martin fra min klasses. Han er begyndt at ryge igen. Issa: Er der ellers mange fra din klasse,

Læs mere

ViLLA Ventilation. DUKA Ventilation Din tryghed for et godt indeklima

ViLLA Ventilation. DUKA Ventilation Din tryghed for et godt indeklima ViLLA Ventilation DUKA Ventilation Din tryghed for et godt indeklima Indhold Kvalitet Sundhed Trivsel 3 4 5 8 9 10 Hvorfor VillaVentilation? Bygningsreglementet Hvad er der at være bekymret over i et dårligt

Læs mere

Velkommen. i Dagplejen ved Skødstrup Dagtilbud

Velkommen. i Dagplejen ved Skødstrup Dagtilbud Velkommen i Dagplejen ved Skødstrup Dagtilbud Kære forældre, Velkommen i Dagplejen ved Skødstrup Dagtilbud. For at sikre at du/i og dit/jeres barn får så god en start som mulig, er der udarbejdet denne

Læs mere

Dagplejen i Mårslet og Solbjerg

Dagplejen i Mårslet og Solbjerg Dagplejen i Mårslet og Solbjerg Indholdsfortegnelse: Indholdsfortegnelse:... 2 Dagtilbuddet... 3 Kontaktoplysninger... 3 Dagplejens kendetegn... 3 Forbesøg... 3 Kontaktmødet... 4 En god start på dagplejelivet...

Læs mere

Rygeforbuddet omfatter ikke elektroniske cigaretter, der afgiver damp. Notatet indeholder anbefalinger fra HR.

Rygeforbuddet omfatter ikke elektroniske cigaretter, der afgiver damp. Notatet indeholder anbefalinger fra HR. Ændring af Lov om røgfrie miljøer Kondition Som et led i regeringens indsat for at bekæmpe rygning blandt unge og dermed beskytte børn og unge mod de sundhedsskadelige konsekvenser rygning og passiv rygning

Læs mere

Monitorering af rygevaner 2006 Frekvenser Alle respondenter

Monitorering af rygevaner 2006 Frekvenser Alle respondenter Monitorering af rygevaner 2006 Frekvenser Alle respondenter Region Nordjylland Midtjylland Syddanmark Sjælland Hovedstaden 473 10,5% 1009 22,3% 973 21,5% 700 15,5% 1362 30,2% Alder? 13-14 år 15-19 år 20-29

Læs mere

Hvad er dagpleje? Velkommen

Hvad er dagpleje? Velkommen Nyttig viden 1 Indhold Hvad er dagpleje?... 3 Mål - mission, vision og værdier... 4 Starte i dagpleje... 6 Tavshedspligt... 8 Legestuegrupper... 9 Tværfagligt samarbejde... 10 Rygepolitik i dagplejen...

Læs mere

OVERORDNET RYGEPOLITIK

OVERORDNET RYGEPOLITIK December 2016 OVERORDNET RYGEPOLITIK Sunde og attraktive arbejdspladser INDHOLD Formål 3 Generelle bestemmelser 4 Sanktioner 6 Ikrafttrædelse 7 2 L Å M R FO Kolleg ial førstehjælp Formålet med rygepolitikken

Læs mere

DUKA e-learning. Derfor skal du ventilere din bolig

DUKA e-learning. Derfor skal du ventilere din bolig DUKA e-learning Derfor skal du ventilere din bolig Hvorfor skal en bolig ventileres? Mange bygninger er i dag så velisolerede og tætte, at de ikke kan ånde. Mennesket opholder sig indendørs i snit 90%

Læs mere

ViLLA Ventilation. DUKA Ventilation Din tryghed for et godt indeklima. 34682 Duka VillaVentilation v2.indd 1 12-07-2010 12:13:30

ViLLA Ventilation. DUKA Ventilation Din tryghed for et godt indeklima. 34682 Duka VillaVentilation v2.indd 1 12-07-2010 12:13:30 ViLLA Ventilation DUKA Ventilation Din tryghed for et godt indeklima 34682 Duka VillaVentilation v2.indd 1 12-07-2010 12:13:30 Indhold 3 4 5 8 9 10 Hvorfor VillaVentilation? Bygningsreglementet Hvad er

Læs mere

1... Meddelelse: Edge City Network -Sundhedskonference i Ballerup Kommune d.16. maj 2006.2

1... Meddelelse: Edge City Network -Sundhedskonference i Ballerup Kommune d.16. maj 2006.2 Møde i Sundheds- og Forebyggelsesudvalget tirsdag den 14. marts 2006, Kl. 13.00 i udvalgsværelse 1 REFERAT INDHOLDSFORTEGNELSE 1... Meddelelse: Edge City Network -Sundhedskonference i Ballerup Kommune

Læs mere

Den skal revideres mindst hvert tredje år. Men den skal også revideres, når vi laver noget nyt.

Den skal revideres mindst hvert tredje år. Men den skal også revideres, når vi laver noget nyt. APV Hvad er en APV? En APV er en arbejdspladsvurdering. Den består af 2 dele: En kortlægning/vurdering og en handlingsplan for de problemer, der er fundet i kortlægningen. Dette skema indeholder kortlægningen.

Læs mere

Netværksgrupper, mindfulness og mande-cafe

Netværksgrupper, mindfulness og mande-cafe Kristian Buhr Velkommen til Bedre Psykiatri Aarhus tilbud på Netværksgrupper, mindfulness og mande-cafe Med denne pjece vil vi oplyse om, hvilke tilbud vi har til pårørende til personer med en psykisk

Læs mere

Notat til orientering om status på arbejdet med røgfri arbejdstid i Københavns Borgerservice

Notat til orientering om status på arbejdet med røgfri arbejdstid i Københavns Borgerservice KØBENHAVNS KOMMUNE Københavns Borgerservice Stabe NOTAT Til Økonomiudvalget Notat til orientering om status på arbejdet med røgfri arbejdstid i Københavns Borgerservice Indledning Økonomiudvalget blev

Læs mere

Svendborg Kommune som en del af Partnerskabet Røgfri Fremtid

Svendborg Kommune som en del af Partnerskabet Røgfri Fremtid Svendborg Kommune som en del af Partnerskabet Røgfri Fremtid Rygning, forekomst, helbred og økonomi Rygning er den enkeltstående risikofaktor, der har størst betydning for folkesundheden. Derudover er

Læs mere

Den kommunale Dagpleje. En vigtig brik

Den kommunale Dagpleje. En vigtig brik Den kommunale Dagpleje En vigtig brik Vi byder hermed dig og dit barn hjertelig velkommen til Dagplejen i Vordingborg Kommune For os er det vigtigt at give dit barn tryghed, omsorg og nærvær Med dette

Læs mere

Nyttige links. Dagplejen Kayerødsgade 46, 9000 Aalborg Tlf.:

Nyttige links. Dagplejen Kayerødsgade 46, 9000 Aalborg Tlf.: Nyttige links Læs mere om vores retningslinjer for kost, læreplaner mv. på: www.aalborg.dk/dagplejen Læs mere om smitsomme sygdomme hos børn i Sundhedsstyrelsens folder på: www.sundhedsstyrelsen.dk Orienter

Læs mere

Indledning Læsevejledning

Indledning Læsevejledning 1 Indledning Mariagerfjord Kommunes Sundhedspolitik fastslår, at Mariagerfjord arbejder på at skabe rammer og vilkår for det gode liv. Det gode liv handler om et godt helbred, psykisk velvære, gode relationer

Læs mere

Strategi for Røgfri Fremtid i Esbjerg Kommune På vej mod Røgfri Kommune

Strategi for Røgfri Fremtid i Esbjerg Kommune På vej mod Røgfri Kommune Strategi for Røgfri Fremtid i Esbjerg Kommune 2019-2030 - På vej mod Røgfri Kommune Vi skal forebygge, at unge begynder at ryge Esbjerg Kommune har en høj andel af dagligrygere. Især udviklingen blandt

Læs mere

VELKOMMEN I DAGPLEJEN

VELKOMMEN I DAGPLEJEN VELKOMMEN I DAGPLEJEN VELKOMMEN i Dagplejen Kære forælder Denne pjece indeholder praktiske oplysninger, som i ord og billeder fortæller om hverdagen hos en dagplejer. Indhold 3 Dagplejen er for børn fra

Læs mere

Tobaksrøg, Krydstabeller Alle. Total

Tobaksrøg, Krydstabeller Alle. Total Køn Alder Q2. Region q5. Er du for tiden beskæftiget? q7. Hvem bor du sammen med? Mand Kvinde 15-19 år 20-29 år 30-39 år 40-49 år 50-59 år 60-69 år 70+ år Hovedstaden Sjælland Syddanmark Midtjylland Nordjylland,

Læs mere

Temadag om røgfri arbejdstid i kommuner Køge den 12. oktober 2017

Temadag om røgfri arbejdstid i kommuner Køge den 12. oktober 2017 Temadag om røgfri arbejdstid i kommuner Køge den 12. oktober 2017 Velkomst V. Peter Frost Kommunaldirektør Køge Kommune FORMÅL Formålet med temadagen er at dele viden og erfaringer om hvilke veje der er

Læs mere

Ofte stillede spørgsmål om røgfri arbejdstid (FAQ) Indhold

Ofte stillede spørgsmål om røgfri arbejdstid (FAQ) Indhold Ofte stillede spørgsmål om røgfri arbejdstid (FAQ) Indhold Hvad er røgfri arbejdstid?... 1 Hvem har bestemt, at Ishøj Kommune skal være røgfri?... 1 Hvorfor skal Ishøj Kommune være røgfri?... 1 Hvornår

Læs mere

Røgfri arbejdstid. Erfaringer fra Middelfart kommune

Røgfri arbejdstid. Erfaringer fra Middelfart kommune Røgfri arbejdstid Erfaringer fra Middelfart kommune 1 Røgfri arbejdsplads i Middelfart Hvorfor gjorde vi det? Hvordan gjorde vi? Har det givet udfordringer? Gode råd til andre 2 Hvorfor? - baggrunden Medarbejdernes

Læs mere

Røgfri arbejdstid. Hjerteforeningens landsseminar 6. maj 2017

Røgfri arbejdstid. Hjerteforeningens landsseminar 6. maj 2017 Røgfri arbejdstid Hjerteforeningens landsseminar 6. maj 2017 Dagsorden 1. Hvad er Røgfri arbejdstid? 2. Hvorfor Røgfri arbejdstid? 3. Hvad laver Hjerteforeningen lige nu i forb. med Røgfri arbejdstid?

Læs mere

VELKOMMEN I DAGPLEJEN. Allingåbro Børneby ALLINGÅBRO BØRNEBY NORDDJURS KOMMUNE

VELKOMMEN I DAGPLEJEN. Allingåbro Børneby ALLINGÅBRO BØRNEBY NORDDJURS KOMMUNE VELKOMMEN I DAGPLEJEN ALLINGÅBRO BØRNEBY NORDDJURS KOMMUNE Velkommen til den kommunale dagpleje i Distrikt Allingåbro! Dagplejen er en afdeling i Allingåbro. Adressen er: Allingåbro Plantagevej 11 8961

Læs mere

Hvor mange timer om ugen opholder du dig indendørs på din arbejdsplads?

Hvor mange timer om ugen opholder du dig indendørs på din arbejdsplads? Hvor gammel er du? år Er du kvinde...1 mand...2 Hvad er navnet på din nuværende arbejdsplads? Hvornår blev du ansat på din nuværende arbejdsplads? Måned år Hvad er din stillingsbetegnelse? Hvor mange timer

Læs mere

Fra sidelinjen. Foredrag om. kronisk sygdom helbredelse spiritualitet

Fra sidelinjen. Foredrag om. kronisk sygdom helbredelse spiritualitet Fra sidelinjen Foredrag om kronisk sygdom helbredelse spiritualitet Fra sidelinjen, 2014 Tekst, layout og grafisk design: Sandfær-Andersen Fotos: Elgaard Foto Tryk: Morsø Folkeblad Præsentation af kvinden

Læs mere

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde helbredelser og skal overveje, hvad betydning den har for os

Læs mere

PERSPEKTIVER PÅ PARTNERSKABER

PERSPEKTIVER PÅ PARTNERSKABER PERSPEKTIVER PÅ PARTNERSKABER V/ LISBETH HOLM OLSEN, CENTER FOR FOREBYGGELSE I PRAKSIS Partnerskaber Et partnerskab er en tillidsbaseret aftale af en hvis varighed mellem to eller flere organisationer,

Læs mere

Indstilling. Røgfrit miljø i Århus Kommunes bygninger. Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling. Den 14. oktober 2005.

Indstilling. Røgfrit miljø i Århus Kommunes bygninger. Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling. Den 14. oktober 2005. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Borgmesterens Afdeling Den 14. oktober 2005 Århus Kommune Personaleafdelingen Borgmesterens Afdeling 1. Resume På Byrådets møde den 17. november 2004 blev det

Læs mere

Hvad er en kommunal dagpleje?

Hvad er en kommunal dagpleje? DAGPLEJEN 1 Velkommen Vi byder dig og dit barn velkommen i Den kommunale Dagpleje i Esbjerg kommune. Med denne folder vil vi gerne fortælle dig om dagplejen og dens muligheder. Pjecen er udarbejdet af

Læs mere

Kontrakt Privat pasning

Kontrakt Privat pasning Kontrakt Privat pasning Kontrakt privat pasning Gribskov Kommune Rapportnavn måned år 1 Kontrakt for privat pasning Gribskov Kommune har godkendt denne private pasningsordning efter 78 og 79 i Dagtilbudsloven.

Læs mere

HVORFOR BEGYNDER MAN AT RYGE?

HVORFOR BEGYNDER MAN AT RYGE? 8 www.op-i-røg.dk GÅ OP I RØG Kræftens Bekæmpelse KAPITEL 1: HVORFOR BEGYNDER MAN AT RYGE hvorfor er der nogen, der begynder at ryge, hvor mange gør det, og hvad gør rygning ved kroppen www.op-i-røg.dk

Læs mere

velkommen i dagplejen

velkommen i dagplejen velkommen i dagplejen velkommen i Dagplejen Kære forælder Denne pjece indeholder praktiske oplysninger, som i ord og billeder, fortæller om hverdagen hos en dagplejer. Indhold 3 Dagplejen er for børn fra

Læs mere

SPØRGESKEMAUNDERSØGELSE RYGER DU?

SPØRGESKEMAUNDERSØGELSE RYGER DU? SPØRGESKEMAUNDERSØGELSE RYGER DU? GLOSTRUP PRODUKTIONSHØJSKOLE - TORSDAG DEN 5. MARTS 2009 Dataindsamling ELEVER MED I UNDERØGELSEN RYGER IKKE-RYGER I ALT Antal drenge: 15 20 35 Antal piger: 11 7 18 Elever

Læs mere

Sundt indeklima sådan gør du

Sundt indeklima sådan gør du Sundt indeklima sådan gør du Indeklimaet er vigtigt for din families sundhed Vi opholder os indendøre mange timer om dagen og derfor er indeklimaet vigtigt for vores sundhed. Rygning og fugt, men også

Læs mere

2007 RYGEPOLITIK GODE RÅD OM. Rygepolitik. Udgivet af DANSK ERHVERV

2007 RYGEPOLITIK GODE RÅD OM. Rygepolitik. Udgivet af DANSK ERHVERV GODE RÅD OM Rygepolitik 2007 RYGEPOLITIK Udgivet af DANSK ERHVERV Indholdsfortegnelse Der må ikke ryges indendørs på danske arbejdspladser 3 Arbejdslokale for en person 3 Rygerum og rygekabiner 4 Rygepolitik

Læs mere

Kære X:IT deltagere. Du kan altid kontakte Kræftens Bekæmpelse eller din kommunale X:IT koordinator i forvaltningen, hvis du har spørgsmål til X:IT.

Kære X:IT deltagere. Du kan altid kontakte Kræftens Bekæmpelse eller din kommunale X:IT koordinator i forvaltningen, hvis du har spørgsmål til X:IT. Kære X:IT deltagere Årets runde af X:IT workshops er nu slut, og du får her en sammenfatning af, hvad der blev diskuteret på møderne. På mange skoler går det rigtig godt med X:IT. Men der er også udfordringer

Læs mere

Undersøgelsen blev gennemført i perioden 22. juni 5. juli I alt medlemmer svarede på ét eller flere spørgsmål om indeklima.

Undersøgelsen blev gennemført i perioden 22. juni 5. juli I alt medlemmer svarede på ét eller flere spørgsmål om indeklima. 26. september 2018 Indeklima Flere end hvert tredje FOA-medlem synes, at indeklimaet på deres arbejdsplads er dårligt eller meget dårligt. Af dem har 83 procent i meget høj, høj eller nogen grad oplevet

Læs mere

Pas på dine lunger. Fordi livet kører på luft. Støt Danmarks Lungeforenlng og. Matas l kampen mod lungesygdomme Over 200.000 danskere har syge

Pas på dine lunger. Fordi livet kører på luft. Støt Danmarks Lungeforenlng og. Matas l kampen mod lungesygdomme Over 200.000 danskere har syge Pas på dine lunger Fordi livet kører på luft Støt Danmarks Lungeforenlng og Matas l kampen mod lungesygdomme Over 200000 danskere har syge lunger uden at vlde det Sådan passer du på dlne lunger Det gode

Læs mere

EN MINIGUIDE TIL ROSKILDE KOMMUNES PERSONALEPOLITIK

EN MINIGUIDE TIL ROSKILDE KOMMUNES PERSONALEPOLITIK EN MINIGUIDE TIL ROSKILDE KOMMUNES PERSONALEPOLITIK 1 ARBEJDSMILJØ OG TRIVSEL Den sunde arbejdsplads...4 Arbejdsmiljøet arbejder vi hele tiden med!...5 Stress i fokus...5 Du får hjælp, hvis det går galt...7

Læs mere

SYTTEN INFO. Hent dit eget eksemplar på www.kreds17.dk DET ER RIGTIG GODT JEG VED, HVAD JEG IKKE VED. Læs formandens jule og nytårshilsen på side 3

SYTTEN INFO. Hent dit eget eksemplar på www.kreds17.dk DET ER RIGTIG GODT JEG VED, HVAD JEG IKKE VED. Læs formandens jule og nytårshilsen på side 3 SYTTEN INFO Rødovre Lærerforenings medlemsblad Årgang 18 Nr. 2 Hent dit eget eksemplar på www.kreds17.dk DET ER RIGTIG GODT JEG VED, HVAD JEG IKKE VED Læs formandens jule og nytårshilsen på side 3 Ny strategi

Læs mere

Tobaksrøg, Krydstabeller Alle. Total

Tobaksrøg, Krydstabeller Alle. Total Køn Alder Q2. Region 6. Er du beskæftiget for tiden? 9. Hvem bor du sammen med? Mand Kvinde 15-19 år 20-29 år 30-39 år 40-49 år 50-59 år 60-69 år 70+ år Hovedstaden Sjælland Syddanmark Midtjylland Nordjylland

Læs mere

Emnet "Generel tilfredshed" indeholder følgende spørgsmål. Emnet "Klassen og kammeraterne" indeholder følgende spørgsmål

Emnet Generel tilfredshed indeholder følgende spørgsmål. Emnet Klassen og kammeraterne indeholder følgende spørgsmål Spørgsmål Emnet "Generel tilfredshed" indeholder følgende spørgsmål Er du glad for din skole? Er du glad for dine lærere? Hvor tit... - glæder du dig til at komme i skole? Hvor tit... - glæder du dig til

Læs mere

HELBREDSMÆSSIGE KONSEKVENSER AF

HELBREDSMÆSSIGE KONSEKVENSER AF Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12 SUU alm. del Bilag 228 Offentligt HELBREDSMÆSSIGE KONSEKVENSER AF revision af lov om røgfri miljøer Arbejdspladsen STIG EIBERG HANSEN ESBEN MEULENGRACHT FLACHS

Læs mere

IMPLEMENTERING AF RØGFRI ARBEJDSTID PROCESSTRATEGI

IMPLEMENTERING AF RØGFRI ARBEJDSTID PROCESSTRATEGI IMPLEMENTERING AF RØGFRI ARBEJDSTID PROCESSTRATEGI 1 Hjerteforeningen har indsamlet erfaringer fra kommuner med Røgfri arbejdstid. Læs her, hvordan I kan implementere Røgfri arbejdstid i jeres kommune.

Læs mere

Velkommen i dagplejen i Område Grenaa

Velkommen i dagplejen i Område Grenaa Velkommen i dagplejen i Område Grenaa 1 Velkommen til den kommunale dagpleje i Område Grenaa Vi vil gerne byde jer velkommen i den kommunale dagpleje i Område Grenaa, Norddjurs Kommune. Med denne pjece

Læs mere

IMPLEMENTERING AF RØGFRI ARBEJDSTID. Processtrategi

IMPLEMENTERING AF RØGFRI ARBEJDSTID. Processtrategi Hjerteforeningen har indsamlet erfaringer fra kommuner med Røgfri arbejdstid. Læs her, hvordan I kan implementere Røgfri arbejdstid i jeres kommune. IMPLEMENTERING AF RØGFRI ARBEJDSTID Processtrategi Hvorfor

Læs mere

PERSPEKTIVER PÅ SUNDHED OG FLYGTNINGE I DANMARK

PERSPEKTIVER PÅ SUNDHED OG FLYGTNINGE I DANMARK ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER PERSPEKTIVER PÅ SUNDHED OG FLYGTNINGE I DANMARK BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 KÆRE ELEV PERSPEKTIVER PÅ SUNDHED OG FLYGTNINGE I DANMARK En undersøgelse i Børnerådets Børne-

Læs mere

Tobaksrøg, Krydstabeller Alle. Total

Tobaksrøg, Krydstabeller Alle. Total Køn Alder Geografi 6. Er du beskæftiget for tiden? 10. Hvem bor du sammen med? (evt. flere Mand Kvinde 15-19 år 20-29 år 30-39 år 40-49 år 50-59 år 60-69 år 70+ år Hovedstaden Sjælland Syddanmark Midtjylland

Læs mere

VBA-gruppens arbejde. Gode måder at rekruttere borgere til kommunale sundhedstilbud og introduktion til VBA-metoden

VBA-gruppens arbejde. Gode måder at rekruttere borgere til kommunale sundhedstilbud og introduktion til VBA-metoden VBA-gruppens arbejde Gode måder at rekruttere borgere til kommunale sundhedstilbud og introduktion til VBA-metoden Program Rekruttering til rygestop To præmisser En skabelon til 4 rekrutteringsmetoder

Læs mere

Velkommen i Dagplejen Nord/Vest

Velkommen i Dagplejen Nord/Vest Velkommen i Dagplejen Nord/Vest Indhold Velkommen til barn og forældre i Dagplejen...................................... 3 Værdier..............................................................................

Læs mere

Velkommen til dagplejen i Stensballe

Velkommen til dagplejen i Stensballe Velkommen til dagplejen i Stensballe Dagligdagen i dagplejen Dagplejen i Stensballe blev 1. januar 2019 sammenlagt med daginstitutionerne i Stensballe med samme ledelse. Denne omorganisering af dagplejen

Læs mere

HOLDNINGSKORT. Her er holdningskort til temaet Dine lunger dit valg

HOLDNINGSKORT. Her er holdningskort til temaet Dine lunger dit valg HOLDNINGSKORT Her er holdningskort til temaet Dine lunger dit valg Hvert kort har en forside med et udsagn. På bagsiden er ekstra info til inspiration om emnet. Man har selv ansvar for at leve sundt I

Læs mere

Tobaksforebyggelse Center for Sundhed & Pleje, Sundhedsfremme maj 2019 Oplæg ved Sundhedskonsulent Vibeke Bastrup

Tobaksforebyggelse Center for Sundhed & Pleje, Sundhedsfremme maj 2019 Oplæg ved Sundhedskonsulent Vibeke Bastrup Tobaksforebyggelse 2019 Center for Sundhed & Pleje, Sundhedsfremme maj 2019 Oplæg ved Sundhedskonsulent Vibeke Bastrup 1 Faxe Kommunes nuværende rygepolitik Faxe Kommunes rygepolitik blev vedtaget i 2008,

Læs mere

Koncernservice og Koncern IT Borups Allé København NV

Koncernservice og Koncern IT Borups Allé København NV Koncernservice og Koncern IT Borups Allé 177 2400 København NV Arbejdsmiljøklagenævnet har på møde den 28. februar 2017 behandlet virksomhedens klage over Arbejdstilsynets afgørelse af 4. august 2016,

Læs mere

MOBNING ET FÆLLES ANSVAR

MOBNING ET FÆLLES ANSVAR MOBNING ET FÆLLES ANSVAR AT DRILLE FOR SJOV AT DRILLE FOR ALVOR I Galaksen arbejder vi med at forebygge mobning. Mobning har store konsekvenser både for de børn, der bliver mobbet og de børn, der befinder

Læs mere

Ordforråd Hvad betyder dårlig ånde og at inhalere? Issa fortæller, at han ikke kan lide at ryge, men han bruger et andet udtryk. Hvilket?

Ordforråd Hvad betyder dårlig ånde og at inhalere? Issa fortæller, at han ikke kan lide at ryge, men han bruger et andet udtryk. Hvilket? 1. Det kradser i halsen 1. Har Issa prøvet at ryge? 2. Har Simon? 3. Hvor skal Simon hen? Synes I, han trænger til det? 4. Issa og Simon er enige om, at der er fl ere piger end drenge på deres alder, der

Læs mere

Sundt indeklima sådan gør du

Sundt indeklima sådan gør du Sundt indeklima sådan gør du Indeklimaet er vigtigt for din families sundhed Vi opholder os indendøre mange timer om dagen og derfor er indeklimaet vigtigt for vores sundhed. Rygning og fugt, men også

Læs mere

Retningslinjer ved ansættelse af. Kommunale dagplejere. Forvaltningen Børn og Uddannelse

Retningslinjer ved ansættelse af. Kommunale dagplejere. Forvaltningen Børn og Uddannelse Retningslinjer ved ansættelse af Kommunale dagplejere Forvaltningen Børn og Uddannelse Retningslinjer ved ansættelse af kommunale dagplejere Dagtilbudsområderne har i samarbejde med Forvaltningen Børn

Læs mere

Velkommen. i Frederikssund dagpleje

Velkommen. i Frederikssund dagpleje Velkommen i Frederikssund dagpleje Kære Forældre Velkommen i dagpleje Det sætter mange tanker i gang, når man skal aflevere sit barn i dagpleje for første gang. Det er vigtigt at I føler jer trygge og

Læs mere

VELKOMMEN I DAGPLEJEN

VELKOMMEN I DAGPLEJEN VELKOMMEN I DAGPLEJEN INDHOLDSFORTEGNELSE VELKOMMEN TIL DAGPLEJEN MORSØ KOMMUNE 3 MULIGHED FOR ORLOV 4 BARNETS PASNINGSBEHOV 5 BESKÆFTIGELSE OG UDVIKLING 5 LEGESTUE 6 RYGEPOLITIK 6 UDSTYR 6 BØRN I BILEN

Læs mere

Børn og passiv rygning

Børn og passiv rygning Børn og passiv rygning Det er svært at holde op med at ryge, men hvis du har børn og ryger i hjemmet, er dit barn udsat for passiv rygning. Denne brochure er måske dit første skridt mod et røgfrit liv

Læs mere

Velkomstpjece Dagplejen Norddjurs Kommune Område Grenaa

Velkomstpjece Dagplejen Norddjurs Kommune Område Grenaa Velkomstpjece Dagplejen Norddjurs Kommune Område Grenaa Velkommen til den kommunale dagpleje i Område Grenaa Vores adresse er: Område Grenaa Østre skole, Skolebakken 20 8500 Grenaa Dagplejekontorets personale:

Læs mere

Dansk som andetsprog G

Dansk som andetsprog G Dansk som andetsprog G Almen voksenuddannelse Sproglig prøve (1 time) Eksaminandens navn Eksaminandnummer Prøveafholdende institution Tilsynsførendes underskrift Jeg bekræfter herved med min underskrift,

Læs mere

Velkommen i Dagplejen Åby

Velkommen i Dagplejen Åby Velkommen i Dagplejen Åby Århus Kommune Dagtilbuddet Gl. Åby En pjece til nye forældre Forældrerådet i Dagplejen Åby vil bidrage med at få etableret en god kontakt mellem dagpleje og hjem. Derfor er der

Læs mere