for området mellem Trykkergang, Store Rådhusgade, Brogade og Bjerggade

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "for området mellem Trykkergang, Store Rådhusgade, Brogade og Bjerggade"

Transkript

1

2 SØNDERBORG KOMMUNE LOKALPLAN NR for området mellem Trykkergang, Store Rådhusgade, Brogade og Bjerggade BESKRIVELSE AF FORSLAGET Lokalplanforslaget omfatter et ældre centerområde med gode muligheder for at forstærke de bestående miljøværdier ved renovering af bygninger og gårdarealer samt for at forbedre hovedindtrykket af karréens "bagside" mod Bjerggade ved supplering med nybyggeri i gadefacaden. De fleste huse i området er opført mellem ca og I henhold til Kommuneatlas udarbejdet af Planstyrelsen i 1990 er alle huse i gadefacaden mod Brogade og Store Rådhusgade bevaringsværdige - de fleste er registreret med "høj bevaringsværdi". Formålet med lokalplanen er at tilvejebringe det fornødne plangrundlag for områdets byfornyelse samt at medvirke til at sikre bybilledets arkitektoniske kvalitet. Planen skal desuden sikre bevaring af det eksisterende købstadsmiljø, bl.a. ved at bevaringsværdige bygninger ikke må nedrives eller ændres uden særlig tilladelse, og ved at ny bebyggelse skal tilpasses den eksisterende bebyggelse. Anvendelsen er fastlagt til centerformål, herunder detailsalg, servicevirksomhed og boliger samt erhverv uden genevirkning for omgivelserne. Etager over 1. sal er reserveret til boliger alene. Parkering og opholdsarealer er udlagt som større samlede private gårdarealer med mulighed for fælles benyttelse af visse arealer. Til evt. nybyggeri og væsentlig ændret anvendelse skal udlægges parkering i henhold til kommuneplanen. Såfremt parkeringskrav ikke kan opfyldes på egen grund, er der mulighed for dispensation mod indbetaling til parkeringsfonden. Det nødvendige opholdsareal skal udlægges, før der kan udlægges areal til parkering. Bevaring af eksisterende bebyggelse I bestemmelser om bebyggelsens ydre fremtræden tilstræbes det at bevare de eksisterende arkitektoniske og miljømæssige sammenhænge i området.

3 Eksisterende bebyggelse må ikke nedrives eller ombygges uden byrådets tilladelse, og ved evt. ombygning eller nybyggeri skal den stedlige byggetradition respekteres. Før der foretages nymaling af facader skal sagen anmeldes til kommunen. For skiltning er der fastsat bestemmelser, som skal tilgodese en god helhedsvirkning, således at bygningens arkitektonisk vigtige elementer ikke dækkes bag skiltning. Gaderum m.v. I planens bestemmelser er det anført, at hastighedsdæmpende foranstaltninger og omlægninger m.v. på offentlige vejarealer forudsættes udført efter reglerne i vejlovgivningen. Gaderum og selve området har under planlægningsforløbet været behandlet af arbejdsgrupper bestående af interesserede borgere, repræsentanter for foreninger samt ejere og brugere i området. REDEGØRELSE FOR FORHOLD TIL ANDEN PLANLÆGNING I henhold til planloven kan kommunen selv udarbejde, godkende og administrere lokalplaner, når de er i overensstemmelse med en godkendt kommuneplan. Kommuneplanen af 13. november 1985 er revideret den 15. december Lokalplanforslaget er imidlertid ikke i overensstemmelse med kommuneplanen, idet der i område 1.C3 er anført maksimalt 3½ etage i højden. I tillæg nr. 4 til kommuneplanen ændres det maksimale etageantal til 4 for at kunne tilgodese ombygning/renovering af eksisterende 4-etages huse i området. De maksimale bygningshøjder er fastlagt efter de eksisterende forhold i området, idet alle bygninger langs Brogade og Store Rådhusgade i henhold til Kommuneatlas er karakteriseret med høj eller middel bevaringsværdi. Planens bevarende sigte er bl.a. tilgodeset ved, at bygninger med høj bevaringsværdi ikke må nedrives. Varmeplanen af 17. august 1988 forudsætter, at bygninger opvarmes med fjernvarme. I forhold til kystnærhedscirkulæret omfatter planen et eksisterende område i byzone, hvor etageantallet og højden er fastlagt ud fra de eksisterende forhold. LOKALPLANENS RETSVIRKNINGER

4 Efter byrådets endelige vedtagelse og offentliggørelse af lokalplanen må ejendomme, der er omfattet af planen - ifølge planlovens 18 - kun udnyttes eller anvendes i overensstemmelse med planens bestemmelser. Den eksisterende lovlige anvendelse af en ejendom kan fortsætte som hidtil. Lokalplanen medfører heller ikke i sig selv pligt til at udføre de anlæg, der er indeholdt i planen. Byrådet kan dispensere fra bestemmelserne i lokalplanen, hvis dispensationen ikke er i strid med principperne i planen. Videregående afvigelser kan kun foretages ved tilvejebringelse af en ny lokalplan. Såfremt forhold ikke er reguleret i lokalplanen, gælder de almindelige bebyggelsesregulerende bestemmelser i byggelovgivningen. Bebyggelse, som efter bestemmelserne ikke må nedrives uden tilladelse, kan efter planlovens 49 under visse forudsætninger kræves overtaget mod erstatning, hvis tilladelse nægtes.

5 SØNDERBORG KOMMUNE LOKALPLAN NR for et område mellem Trykkergang, Store Rådhusgade, Brogade og Bjerggade I henhold til planloven (lov nr. 388 af 6. juni 1991, jfr. Miljøministeriets lovbekendtgørelser af 14. juni 1993 og 1. juni 1994) fastsættes herved følgende bestemmelser for det i 2 nævnte område. 1 FORMÅL Lokalplanens formål er: at at at at tilvejebringe det fornødne plangrundlag for områdets byfornyelse, regulere arealanvendelsen inden for området, medvirke til at sikre bybilledets arkitektoniske kvalitet og bevare det eksisterende købstadsmiljø, sikre, at ny bebyggelse inden for området i dimensioner, udformning og materialevalg tilpasses den eksisterende bebyggelse. 2 AFGRÆNSNING Området afgrænses som vist på vedhæftede kortbilag og omfatter helt eller delvis følgende ejendomme: 129, 185, 254, 339, 364, 370, 425, 594, 2146, 2946 og 5330, alle af Sønderborg ejerlav, samt alle parceller, som efter planens endelige vedtagelse udstykkes fra nævnte ejendomme. 3 OMRÅDETS ANVENDELSE 3.1. Inden for lokalplanområdets byggefelter må der kun indrettes eller opføres bebyggelse til centerformål, herunder detailsalg, servicevirksomhed og boliger, samt erhverv uden genevirkning for omgivelserne Ny bebyggelse langs Bjerggade på del af matr.nr. 5330, matr.nr og del af matr.nr. 339 samt eksisterende bebyggelse på matr.nr. 254, Bjerggade 4, må kun anvendes til boligformål.

6 3.3. Stueetagen og evt. underetager inden for byggefelterne i resten af området må kun anvendes som angivet under sal må kun anvendes til kontorer og lignende samt boliger Inden for området må der ikke opføres eller indrettes bebyggelse til større værksteds-, fabrikations-, vognmands- eller oplagsvirksomhed. 4 PARKERING OG FÆRDSELSAREALER 4.1. I forbindelse med nybyggeri og ændret anvendelse skal der tilvejebringes parkeringsareal svarende til mindst 1 bilplads pr. 100 m² boligareal, 30 m² butiksareal og 50 m² erhvervsareal i øvrigt Såfremt parkeringskrav ikke kan opfyldes, kan byrådet dispensere for manglende pladser mod indbetaling til kommunens parkeringsfond På del af matr.nr. 129 og 185 kan der i forbindelse med terrænspring tillades indrettet parkering/garager i 2 plan Færdselsarealer i forbindelse med parkering og adgang til bagarealer udlægges i henhold til kortbilag nr Hastighedsdæmpende foranstaltninger og omlægninger m.v. på offentlige vejarealer i Store Rådhusgade, Brogade og Bjerggade udføres efter reglerne i vejlovgivningen. 5 BEBYGGELSENS OMFANG OG PLACERING 5.1. Bebyggelsesprocenten for området under ét må ikke overstige 180. Bygningshøjden i området må højst være 16 m over gadeniveau (Store Rådhusgade) Ny bebyggelse - bortset fra udhuse til cykler, renovation og lignende samt garager og carporte - må kun opføres inden for de på vedhæftede kortbilag nr. 1 viste byggefelter. Etageantallet må maksimalt være som angivet inden for de enkelte byggefelter på vedhæftede kortbilag nr BEBYGGELSENS YDRE FREMTRÆDEN 6.1. Eksisterende bebyggelse langs Brogade og Store Rådhusgade på matr.nr. 364, 370, 425 og 5330 må ikke nedrives uden byrådets tilladelse.

7 6.2. Ombygninger af eksisterende bebyggelse langs Brogade og Store Rådhusgade må i princip kun finde sted som angivet på de vejledende facadeskitser (bilag 3), med mindre byrådet giver tilladelse til afvigelser. Ved ombygninger på eksisterende facader skal den stedlige byggetradition med hensyn til materialevalg, vindues- og dørproportioner, gesimser, bånd og lignende bygningsdetaljer respekteres Maling af facader på eksisterende bebyggelse kan finde sted, idet farvevalget skal indgå i en harmonisk sammenhæng med omgivelserne. Såfremt den eksisterende farve ønskes ændret, skal farvevalget forinden anmeldes til Teknisk Forvaltning, hvorefter der inden for en 2-ugers frist vil blive taget stilling til sagen Skilte, reklamering m.v. skal tilpasses bygningens størrelse, arkitektur og gadestrækningens arkitektoniske udtryk i øvrigt. Skiltning må hverken helt eller delvis dække arkitektoniske elementer som f.eks. gesimser, bånd, indfatninger, pilastre og lignende. Placering af skilte for forskellige virksomheder på én og samme facade skal samordnes, så der opnås en god helhedsvirkning. Skiltning skal passe til huset og må ikke ved sin udformning få karakter af facadebeklædning For ny bebyggelse i gadefacaden gælder: Facader skal udføres med fast fagdeling, hvor vinduer og yderdøre fremtræder med murpiller og murhuller. Bebyggelsen skal tilpasses omgivelserne. Vinduer, bortset fra butiksvinduer, skal udføres med traditionel opdeling. Glasfladen på det enkelte vindue skal fremtræde i mindst 2 fag ved vinduer større end 60 x 60 cm. Tage skal dækkes med røde tagsten af tegl eller beton. Kviste og lignende må dækkes med andre materialer som f.eks. tagpap, zink eller lignende. Hovedtage skal være symmetriske sadeltage med hældning mellem 40 og 50. Afslutning ved tagfod skal udføres med gesims. Udhæng er ikke tilladt.

8 6.6. Hegnsmure i gadeskel skal udføres i tegl afdækket med røde tagsten. Hegn i skel i øvrigt skal udføres i tegl afdækket med røde tagsten eller i trykimprægneret træ. Nye hegn må maksimalt være 180 cm i højde over terræn Nye udhuse, garager og carporte på terræn skal udføres med ydervægge af trykimprægneret træ eller tegl. Tagdækning skal være tegl eller tagpap Antenner til modtagelse af radio og TV må ikke uden særlig tilladelse opsættes på udvendige bygningssider, skorstene eller tagflader, så de er synlige i gadefacaderne fra Store Rådhusgade og Brogade. 7 UBEBYGGEDE AREALER 7.1. De i planen viste ubebyggede arealer må, bortset fra de i 5.2. nævnte udhuse, garager og carporte, kun anvendes til opholdsareal, gårdsplads eller parkering I forbindelse med nybyggeri eller væsentlig ændret anvendelse skal der tilvejebringes et opholdsareal svarende til mindst 30% af boligarealet og 10% af erhvervsarealet. Såfremt der på den enkelte ejendom ikke kan tilvejebringes areal til såvel parkering som opholdsareal, skal opholdsarealet udlægges før parkeringsarealet Ubebyggede arealer skal i forbindelse med nybyggeri eller ændret anvendelse beplantes, befæstes eller lignende. 8 FORUDSÆTNING FOR IBRUGTAGNING AF NY BEBYGGELSE Ny bebyggelse må ikke tages i brug, før bebyggelsen er tilsluttet kollektivt varmeforsyningsanlæg efter byrådets anvisning (fjernvarmeområde). 9 BYFORNYELSE, SÆRLIGE BESTEMMELSER 9.1. Støjforhold: Ved ombygninger af ejendomme, omfattet af en byfornyelsesplan, skal det sikres, at det indendørs støjniveau ikke overstiger 30 db(a) i beboelsesrum Brandforhold: Ved ejendomme, omfattet af en byfornyelsesplan, skal det sikres, at bygninger med mere end 2 etager, der helt eller delvis benyttes til beboelse, opfylder kravene i "Lov om brandsikring af ældre beboelsesbygninger m.v.".

9 Således vedtaget til offentliggørelse i henhold til planlovens 24 af Sønderborg Byråd den 22. september P.b.v. Ingolf Winzor borgmester I henhold til planlovens 27 vedtages foranstående lokalplan endeligt. Sønderborg Byråd, den 18. januar P.b.v. Ingolf Winzor borgmester

10

11

12

13 Lokalplanen tinglyses på de berørte ejendomme SØNDERBORG KOMMUNE Tillæg nr. 4 til kommuneplanen I det skraverede område 1.C3 ændres det maksimale etageantal fra 3½ etage til 4 etager. Forslaget er vedtaget af Sønderborg Byråd den 22.september P.b.v. Ingolf Winzor borgmester Kommuneplantillægget er i henhold til planlovens 27 vedtaget endeligt af Sønderborg Byråd den 18. januar P.b.v. Ingolf Winzor Borgmester