HVORNÅR VAR DET NU, DET ER?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "HVORNÅR VAR DET NU, DET ER?"

Transkript

1 U1 HVORNÅR VAR DET NU, DET ER? FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER At træne udsagnsordenes tider. NB! Der er 150 sætninger i alt fordelt på 6 sæt à 25 kort. Hvert sæt har 5 sætninger i hver tid. Brug evt. sættene til at fordele arbejdet over flere lektioner. - Sætningskort (i 2 holdfarver) - 5 A4-skilte - Skilt med tidslinje - Arbejdsark (kopi/www) * Lærertyggegummi Grupper à 3-4 personer - evt. ud fra 2 hold, så hele klassen dyster. TIDSFORBRUG min. INSTRUKTION: Snak først om de forskellige tider med flere eksempler, så eleverne bliver klædt bedst muligt på. På dansk kan vi f.eks. sagtens lave fremtid ved blot at bruge nutidsmåden, men her bruges navnemåden kombineret med vil eller skal for at gøre det ekstra tydeligt og lettere at skelne. Tidslinjen laves ved at sætte de 5 skilte fast med lærertyggegummi på en linje på gulvet som vist på skiltet gerne med et par meters afstand mellem skiltene, så der er god plads til eleverne. Grupperne står et par meter væk fra tidslinjen. Sætningerne lægges i en bunke ved siden af. Aftal på forhånd et givent tidsrum eller et vist antal kort, der skal gennemgås. En elev fra hver gruppe trækker et kort fra bunken. Han skal nu læse sætningen for sig selv og så hurtigt som muligt bestemme, hvilken tid det understregede udsagnsord står i. Derefter skal han sætte sig på gulvet med strakte ben foran sig og nu vha. rumpe og hæle krabbe sig hen til det rette skilt på tidslinjen (og huske at tage sætningskortet med). Når han sidder ved sit skilt, råber han: KLAR!, og først da må resten af gruppen løbe hen for at læse sætningen og hjælpe med at finde ud af, om han har placeret sig korrekt. Hvis ikke, må de trække ham hen til det rigtige skilt, lægge kortet og alle sammen spurte tilbage på plads for at sende en ny af sted. Når grupperne er færdige, hjælper du dem med at tjekke resultaterne og evt. afgøre, hvem der har vundet, hvis I har konkurreret. Dette afgøres nemmest, hvis du har lavet sætningskortene i forskellige farver. Efterfølgende kan I arbejde videre skriftligt ved hjælp af arbejdsarket.

2 ILLUSTRATION TIL U1 HVORNÅR VAR DET NU, DET ER? Illustration af NB! Som hjælpemiddel kan man vælge at skrive tidspunkter, dage eller andre tegn på en tidsforskydning ud for skiltene. F.eks. FØRDATID = i lørdags, DATID= tirsdag/i går, FØRNUTID = onsdag for lidt siden, NUTID = onsdag lige nu, FREMTID = i morgen/torsdag/næste onsdag. Gerne med nutiden svarende til elevernes NU = den dag og det tidspunk, hvor I laver aktiviteten. Som opfølgning vil det være godt at lave flere skriftlige øvelser med dette område og have ekstra fokus på udsagnsord i tekster og stile.

3 1/5 Han havde lige røget sin sidste smøg nogensinde. Jeg havde da aldrig troet det om hende! Babyen havde skreget hele natten. De havde endelig savet al brændet nu skulle det bare stables. Du havde da fusket - det dér kunne du ikke selv ha' fundet på!

4 2/5 I går fulgte han hende helt hjem. Hvor var du bare god i går! Jeg havde det meget bedre i sidste uge. Hun smilede bare så sødt til mig, at jeg slet ikke kunne sige noget. Nøj, hvor du smurte tykt på over for Hr. Jensen, hva'?

5 3/5 Jeg har da vist dig mit nye tøj, ikk'? Hun har hængt al vasketøjet op på rekordtid. Jeg har undret mig meget over, hvordan det kunne lade sig gøre. Koen har leet i den reklame, længere end jeg kan huske. Hun har vist grædt nok over ham nu, hva'?

6 4/5 Du konstaterer åbenbart bare, at jeg er sådan. Vi skriver til Dem for at meddele.. Han formulerer sig ikke særlig godt længere. Skærer du for, min egen? Han producerer ikke så mange film som før.

7 5/5 Jeg vil gerne tørre af - jeg hader at vaske op. Moar - jeg skal tisse ups, for sent! Vil du hjælpe mig med haven i morgen? Kartoflerne vil koge over, hvis du lader låget være på. Vi skal bare score en masse fyre i weekenden, ikk'?

8 1/5 Hun havde smurt madpakker i 25 år nu var det slut! Han havde bare haft den fedeste aften i mands minde. De havde skudt meget vildt på jagten. Hvorfor gjorde du det? Jeg havde jo sagt, det var dumt.. Han tjekkede, at de havde spændt sikkerhedsselerne.

9 2/5 Soldaterne drog samlet af sted for at skræmme fjenden. De syede alle deres dragter selv, og det så knaldgodt ud. Maden smagte bare aldrig godt på den restaurant. De snakkede meget, men gjorde aldrig noget ved det. Han kom, så og sejrede.

10 3/5 Jeg har aldrig turdet sige ham imod. Er du kommet frem? Nu er du altså gået over grænsen! Jeg er den, der er skredet! Han har fløjet over Atlanten mange gange i sin tid som pilot.

11 4/5 Hun hopper bare af glæde, når jeg henter snoren. Han ryger lige i spjældet for det dér! Dér rammer du bare fuldstændig plet! Han læser alle aviser hver eneste dag. Jeg siger ikke noget, jeg observerer bare.

12 5/5 Vil du smage på det bagefter? Kødet skal stege meget længere, før det er færdigt. Du vil fryse, hvis du ikke tager mere tøj på. På et eller andet tidspunkt skal vi jo dø. De planter vil altid bestå.

13 1/5 Marie havde set noget, hun aldrig ville kunne fortælle om. Mor havde fortalt alt til far. Far havde bare fumlet med den motor hele natten uden held. Sidste år havde de redet alle de nye heste til. Klassens piger havde kælet med alle gårdens dyreunger.

14 2/5 Til festen drak alle vist lidt for meget. Politiet fandt aldrig nogen beviser, vel? Jeg tænkte mig bare ikke om - undskyld! Hvornår kom du? Og så skred han bare lige pludselig!

15 3/5 Jeg har prøvet at overtale ham. Har du scoret i weekenden? Jeg har ikke gjort noget! Har du ringet og sagt undskyld til ham? Far har bare arbejdet hele ferien.

16 4/5 Når han kommer ind i rummet, lyser alting op. Hun kagler bare hele tiden. De tøser fniser bare af alting! Du både tegner og maler meget smukt. Det må du godt!

17 5/5 I morgen vil der komme en ny og skøn dag. Jeg er helt sikker på, at han nok skal forbedre sig fremover. Tror du, han vil kysse dig på lørdag? I slutningen vil de garanteret ride sammen ud i solnedgangen. Til næste år vil jeg læse ALLE mine lektier hver dag!

18 1/5 De havde aldrig sprunget i faldskærm før. Han havde forsøgt at overtale hende længe. Vi havde fulgt ham hele vejen hjem. Jeg havde bare knoklet med de lektier til ingen verdens nytte. Han havde ladt geværet og var klar.

19 2/5 Han lagde forsigtigt pistolen fra sig og rakte hænderne i vejret. Det flød med blod overalt. Jeg syntes bare ikke, du var fair. Det lød bare stinkende dårligt, da de sang - beklager! Som barn måtte jeg aldrig gå alene i byen.

20 3/5 Far har redt op til dig på sofaen. Jeg har forberedt mig godt til eksamen i morgen. Hun har kysset alle frøerne på sin vej - hvornår kommer prinsen? Jeg har passet og plejet ham de sidste 5 år. Han har siddet og ventet i over en time nu, Fr. Holm

21 4/5 Retsmedicineren obducerer de døde. Han leger med ilden, når han opfører sig sådan! Det siger du ikk'? Hvad fisker du efter? Er du da helt tosset, mand?!?

22 5/5 Hvad vil der mon ske til næste år? Vil du skære skrællen af alle frugterne? Jeg vil bare ikke vaske hunden - det bliver et værre svineri. Når du siger sådan, vil jeg bare kvæle en eller anden! Vi vil gå derhen sammen senere.

23 1/5 Brandmændene havde reddet alle ud af den ødelagte bygning. Da han havde sat sig ned, begyndte han at græde. Skuespillerne havde øvet replikker hele weekenden. De havde klippet deres hår i børnehaven. Mads havde læst alt om emnet.

24 2/5 Naboerne boede så tæt, at de lige så godt kunne ha' delt huslejen. Hun ville bare aldrig noget. De sad og gloede på TV hele aftenen hvor kedeligt! Han slog sig på låret og lo højt og rungende. De red sammen ud i solnedgangen åh, hvor romantisk..

25 3/5 Hvornår har du fået bøjlen af? Jeg har bare nyst og nyst det er møgirriterende! Jeg har aldrig nogensinde følt sådan her.. Hun har næsten lige født, men skal allerede hjem. De har virkelig forbedret sig det sidste år - jeg er SÅ stolt!

26 4/5 Ja, jeg påstår, at du lyver mig lige op i ansigtet! Ses! Det bør du bare godtage. Jeg skal nok gøre det, men jeg accepterer det ikke! Hvor skal du hen?

27 5/5 Om lidt skal du bare spurte alt, hvad du kan, OK? Sørøverne vil kapre alle de skibe, de kommer forbi. Vores lærer vil bare piske os igennem al den grammatik i morgen. Jeg vil tro, det bliver sådan. Vil du være min kæreste?

28 1/6 Fugleungen var krøbet helt ind under brædderne. Det havde jeg da glemt alt om! Hun havde fortrudt alle de grimme ord, hun havde sagt. Om aftenen havde han endelig luget hele haven færdig. De havde endelig sovet igennem for første gang længe.

29 2/6 Jeg turde ikke engang trække vejret tænk, hvis han opdagede mig?!? Hunden rystede over hele kroppen, og det var vist ikke af kulde. Far brølede bare, da han opdagede bulen i bilen. Eleverne løb så langt væk, de overhovedet kunne. De rakte hinanden tingene pænt og høfligt ved bordet.

30 3/6 De har konkurreret, så længe jeg kan huske. Han har bare ladet hele opvasken stå, mand! Er du faldet for mig? Jeg har længtes efter chokolade hele ugen.. Hvalpen har bare pebet og pebet hele dagen.

31 4/6 Hvad galer du om? Forældre slår da ikke deres børn i disse tider. Hvad får du for at slå græsset hjemme hos jer? Han fløjter altid, når han laver noget forbudt. Hvor lægger du huskesedlen?

32 5/6 Han vil helt sikkert sige det til hende i morgen. Hele sommerferien vil de bare fiske. Jeg ved ikke, om jeg vil turde gøre det, når tiden kommer. I aften vil jeg selv lægge børnene i seng og læse en god historie for dem. Hvis dét sker, vil jeg undre mig meget.

33 UDSAGNSORDETS TIDER I FORHOLD TIL HINANDEN FØRDATID DATID FØRNUTID NUTID aktiv/passiv FREMTID Jeg havde malet Jeg havde tænkt Jeg havde sagt Jeg var/havde løbet Jeg malede Jeg tænkte Jeg sagde Jeg løb Jeg har malet Jeg har tænkt Jeg har sagt Jeg er/har løbet Jeg maler/der males Jeg tænker/der tænkes Jeg siger/der siges Jeg løber/der løbes Jeg maler/vil male Jeg tænker/vil tænke Jeg siger/vil sige Jeg løber/vil løbe Det er her, du kan se, om udsagnsordet er bøjet svagt/regelmæssigt eller stærkt/uregelmæssigt Den svage/regelmæssige bøjning giver endelserne ede og te som i malede og tænkte Den stærke/uregelmæssige bøjning viser sig ved, at ordet f.eks. skifter vokal eller ingen endelse får som i sagde og løb_ U1

34 U1 FØRDATID

35 U1 DATID

36 U1 FØRNUTID

37 U1 NUTID

38 U1 FREMTID

39 HVORNÅR VAR DET NU, DET ER? Navn: ORD STAMME SVAGT (regelmæssigt) STÆRKT (uregelmæssigt) BØJNINGSFORM (+ nye sætninger) gjorde gøre X Datid Hun gjorde det! Nutid Han gør mig altid stiktosset! 1. Skriv ordet, som det står på kortet (det ord, der er streg under). 2. Skriv stammen af ordet. 3. Sæt kryds ved ordets bøjning. 4. Skriv bøjningsformen + evt. en ny sætning med ordet du vælger selv tid og bøjning. U1

HVIS ER DET? * 4 kegler * Lærertyggegummi

HVIS ER DET? * 4 kegler * Lærertyggegummi HVIS ER DET? FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER - Sætningskort (gerne i 2 holdfarver til større At øge elevernes evne til at klasser eller konkurrence) analysere sig frem til og bruge det - Skilte med

Læs mere

LED EFTER LED FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER

LED EFTER LED FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER LED EFTER LED FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER At træne eleverne i at finde 5 forskellige sætningsled og forklare sammenhængen mellem led og ordklasser. Grundled udsagnsled genstandsled hensynsled

Læs mere

AT-KOMMA eller ikke AT-KOMMA?

AT-KOMMA eller ikke AT-KOMMA? AT-KOMMA eller ikke AT-KOMMA? FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER At træne elevernes evne til at finde ud af, hvilken rolle ordet at spiller i sætningen. Brug af grammatisk komma. - Sætninger med at i

Læs mere

IN- eller IND-? FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER. - Sætninger hver indeholdende

IN- eller IND-? FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER. - Sætninger hver indeholdende S/P IN- eller IND-? FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER - Sætninger hver indeholdende 2 hold. 2 svarmuligheder og lavet i 2 Kan også sagtens laves med 4 At træne elevernes evne til at holdfarver mindre

Læs mere

AKTIVE VERBER. - 2 ens sæt ordkort med infinitiv (I) - 2 ens sæt vendekort med præsens, imperfektum og perfektum (II) - 3 arbejdsark (kopi/www)

AKTIVE VERBER. - 2 ens sæt ordkort med infinitiv (I) - 2 ens sæt vendekort med præsens, imperfektum og perfektum (II) - 3 arbejdsark (kopi/www) G2 AKTIVE VERBER LÆRINGSMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER At træne verber, som alle kan udføres med kroppen. Stavning, sætningsdannelse, udtale. At få eleverne til at bruge kroppen, gætte og grine sammen,

Læs mere

FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER. - Sætningskort (i 2 holdfarver) - Skilte med X og O - Facitliste - Arbejdsark (kopi/www)

FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER. - Sætningskort (i 2 holdfarver) - Skilte med X og O - Facitliste - Arbejdsark (kopi/www) eller O FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER At træne eleverne i at finde udsagnsled og grundled i en sætning og gerne at få dem til at indse, hvilke ordklasser der udgør disse led. - Sætningskort (i 2

Læs mere

ENKELT ELLER DOBBELT?

ENKELT ELLER DOBBELT? ENKELT ELLER DOBBELT? FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER At træne stavning og evnen til at skelne mellem enkelt- og dobbeltkonsonant. NB! Har man ikke adgang til tove, kan man vælge at gå på én to

Læs mere

DET LYDER DA ENS? FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER

DET LYDER DA ENS? FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER DET LYDER DA ENS? FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER At træne elevernes skelneevne mellem ord, som har enslydende endelser som -er/- re/-rer/-ere. Her skal de både finde den rette ordklasse og bøjning,

Læs mere

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88 historier LOGO historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 IDAS ENGEL 1 IDAS ENGEL historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 2 3 Ida skulle i skole. For første gang. Det

Læs mere

HVAD ER FORSKELLEN? FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER

HVAD ER FORSKELLEN? FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER P HVAD ER FORSKELLEN? FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER At træne stavning og kunne skelne mellem enkelt- og dobbeltkonsonant. NB! Benyt evt. Vokaltrappen til at understrege de drilske vokaler før dobbeltkonsonanten

Læs mere

Regelmæssige udsagnsord

Regelmæssige udsagnsord Regelmæssige udsagnsord er den korteste form af et ord. Man finder navneform ved at sætte at foran ordet. er det der sker lige nu. De fleste udsagnsord danner nutid ved at sætte er til stammen. er det,

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

1VÆLG DET RIGTIGE ORD

1VÆLG DET RIGTIGE ORD 36894_laer_oeve_skriv_korrekt 01/07/03 16:29 Side 5 1VÆLG DET RIGTIGE ORD Ad eller af? At eller og? Nogle eller nogen? Ad eller af? Denne lektion handler om at vælge ord. Vi har valgt at fortælle om tre

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Københavnerdrengen 1

Københavnerdrengen 1 18. DECEMBER Københavnerdrengen 1 Vi har fået en københavnerdreng og han hedder Frederik. Det var mors idé. Hun mente, det var synd for de mange børn i København, der slet ikke fik nogen sommerferie, men

Læs mere

Det, som aviserne ikke skriver om

Det, som aviserne ikke skriver om Det, som aviserne ikke skriver om Mathias Trankjær er 22 år og industritekniker. Han er vokset op i Skagen og bor nu i Ålborg. En sommernat i 2013 fejrede Mathias sit nyerhvervede kørekort ved at køre

Læs mere

NYE TIDER FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER

NYE TIDER FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER U5 NYE TIDER FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER At træne elevernes evne til at bøje udsagnsord i nutid og datid. 2 sværhedsgrader, så både svage og stærke udsagnsord kan komme i spil. - Kort med sætninger

Læs mere

HVAD MED HVAD? LÆRINGSMÅL MATERIALER OPDELING AF DELTAGERE

HVAD MED HVAD? LÆRINGSMÅL MATERIALER OPDELING AF DELTAGERE M3 HVAD MED HVAD? LÆRINGSMÅL MATERIALER OPDELING AF DELTAGERE Kobling af verber og substantiver ifm. hjemlige sysler i køkkenet. Øget ordforråd og træning af udtale. Sætningsdannelse og dialog. - 2 ens

Læs mere

Opgaveskyen.dk Opgavesæt nr. 1. Dansk 4. Klassetrin

Opgaveskyen.dk Opgavesæt nr. 1. Dansk 4. Klassetrin Opgavesæt nr. 1 Dansk 4. Klassetrin Opgave 1-5: Opgave 6-7: Opgave 8-11: Opgave 12-14: Opgave 15: Opgave 16-17: Opgave 18: Navneord Sætningsanalyse og ord Tillægsord Udsagnsord Skriv selv Dobbeltkonsonanter

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL. 10.00 1.SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Thomas er væk! Peter var kommet styrtende ind i klassen og havde

Læs mere

Lørdag eftermiddag. Søndag morgen

Lørdag eftermiddag. Søndag morgen Drømmekommunen Der var engang en familie, der ville tage på ferie langt væk fra København. De valgte en by, der hed Halsnæs, fordi de havde hørt hvor fantastisk og fortryllet den var blevet. De tog af

Læs mere

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen Skibsdrengen Evald Tang Kristensen Der var engang en rig mand og en fattig mand, og ingen af dem havde nogen børn. Den rige var ked af det, for så havde han ingen til at arve sin rigdom, og den fattige

Læs mere

Navneord. Spørgsmål Pigerne løb hen over vejen. Spørgsmål

Navneord. Spørgsmål Pigerne løb hen over vejen. Spørgsmål Navneord Pigerne løb hen over vejen. Hvilket ord er navneord, og hvilken tid står de i? Pigerne, bestemt flertal. Vejen, ubestemt ental. Der var engang en dreng, som godt kunne lide at spise æbler. Der

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor):

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor): Gøre 1) Gøre kan være et tomt ekko af et andet verbum - eller et tomt spørgsmål: Jeg elsker hestekød ja, det gør jeg også! Hvad gør du dog? Jeg fik bare lyst til at smage på tulipanerne! 2) En anden vigtig

Læs mere

HVAD FOR(E)TRÆKKER DU?

HVAD FOR(E)TRÆKKER DU? HVAD FOR(E)TRÆKKER DU? FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER At træne stavemåden af ord med forstavelserne for- og fore-. Da der ikke er nogen entydige regler, gælder det her om benhård udenadslære og så

Læs mere

Alt forandres LÆSEPRØVE

Alt forandres LÆSEPRØVE Alt forandres LÆSEPRØVE Joan Bach Ludvigsen LÆSEPRØVE Alt forandres Noveller To par Han vidste, hvad hun ville sige, så snart de var gået derfra. Når de var kommet ud af opgangen og havde gået et par minutter

Læs mere

FORKLAR SMERTER TIL BØRN OG SOON TO BE TEENS CA. 11 -

FORKLAR SMERTER TIL BØRN OG SOON TO BE TEENS CA. 11 - FORKLAR SMERTER TIL BØRN OG SOON TO BE TEENS CA. 11 - KÆRE DU, SOM ER FORÆLDER, BEDSTEFORÆLDER, MOSTER, FASTER, VENINDE, ONKEL ETC. Denne fortælling er skrevet ud fra en sand samtale, som jeg har haft

Læs mere

Myrefranz Der var engang en Zoo med mange flotte dyr. Der var også nogle dyr, som gæsterne aldrig så. De var nemlig alt for små. Det var myrerne, og

Myrefranz Der var engang en Zoo med mange flotte dyr. Der var også nogle dyr, som gæsterne aldrig så. De var nemlig alt for små. Det var myrerne, og Myrefranz Der var engang en Zoo med mange flotte dyr. Der var også nogle dyr, som gæsterne aldrig så. De var nemlig alt for små. Det var myrerne, og de havde en stor myretue bagerst i Zoo. Nederst i myretuen

Læs mere

Anja Qvist GANG I. grammatik. med CL. Cooperative Learning. Dansk 5. klasse Elevhæfte

Anja Qvist GANG I. grammatik. med CL. Cooperative Learning. Dansk 5. klasse Elevhæfte Anja Qvist GANG I grammatik med CL 5 Cooperative Learning Dansk 5. klasse Elevhæfte Indhold Komma, basisregler...side 3 Udsagnsords bøjning 2... side 12 fat om fejlen R-problemer, nutids-r... side 20 Navneords

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr Brorlil og søsterlil Fra Grimms Eventyr Brorlil tog søsterlil i hånden og sagde:»siden mor er død, har vi ikke en lykkelig time mere. Vores stedmor slår os hver dag og sparker til os, når vi kommer hen

Læs mere

Emilies sommerferieeventyr 2006

Emilies sommerferieeventyr 2006 Emilies sommerferieeventyr 2006 1. uge Min sommerferie startede faktisk en dag tidligere end forventet, da mormor kom om fredagen og passede Maria og mig. Det var rigtig hyggeligt og en god start på ferien.

Læs mere

Registreringsskema børnehaveklasse (gruppe)

Registreringsskema børnehaveklasse (gruppe) Registreringsskema børnehaveklasse (gruppe) BØRNEHAVEKLASSE (GR.) > REGISTRERINGSSKEMA > RIM 1 Rim Dato: INDEN DU GÅR I GANG Beskrivelse af testen Denne del siger noget om barnets lydlige opmærksomhed.

Læs mere

12. DECEMBER. Hennings fødselsdag

12. DECEMBER. Hennings fødselsdag 12. DECEMBER Hennings fødselsdag Det er helt underligt at være her i lejligheden, hvor jeg er født. Den er ikke ret stor og Hennings mor står i det lille køkken og er ved at lave boller og kakao til os.

Læs mere

Nick, Ninja og Mongoaberne!

Nick, Ninja og Mongoaberne! Nick, Ninja og Mongoaberne! KAP. 1 Opgaven! Nu er de i Mombasa i Kenya. de skal på en skatte jagt, efter den elgamle skat fra de gamle mongoaber, det er mere end 3000 år siden de boede på Kenya. Men Nick

Læs mere

HVOR TIT? LÆRINGSMÅL MATERIALER OPDELING AF DELTAGERE

HVOR TIT? LÆRINGSMÅL MATERIALER OPDELING AF DELTAGERE G5 HVOR TIT? LÆRINGSMÅL MATERIALER OPDELING AF DELTAGERE At få trænet brugen af vores gængse tidsadverbier som udtryk for, hvor tit noget sker. Udtale og ordforråd. Dialog, spørgsmål, svar. - Ordkort med

Læs mere

Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø.

Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø. Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø. Så-dan en lil-le ø kald-es en holm, og den-ne holm hed-der Klaus Nars Holm. Den lil-le ø er op-kaldt Ef-ter

Læs mere

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang.

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang. Hungerbarnet I Da Larus var 11 år skulle han ud at arbejde. Hans far fik en plads til ham hos en bonde. Da de skulle gå derhen fik Larus en gave. Det var en kniv hans far havde lavet. Der var langt at

Læs mere

Da jeg var otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner som kælede mig på maven og på kussen.

Da jeg var otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner som kælede mig på maven og på kussen. Gartner Da jeg var otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner som kælede mig på maven og på kussen. En dag da jeg var omkring otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner mens han arbejdede i haven.

Læs mere

Endnu en gang stod fuldmånen på himlen. En kølig blæst strøg gennem skovens mørke og fik bladene til at rasle. De to blodsøstre Hævn og Hunger sad på

Endnu en gang stod fuldmånen på himlen. En kølig blæst strøg gennem skovens mørke og fik bladene til at rasle. De to blodsøstre Hævn og Hunger sad på Endnu en gang stod fuldmånen på himlen. En kølig blæst strøg gennem skovens mørke og fik bladene til at rasle. De to blodsøstre Hævn og Hunger sad på en splintret stamme. Vores søster Harm er sent på den,

Læs mere

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik Velkomst sang: Klodshans Velkommen, sir vi her i dag Nu alle sidder på sin bag. Vi viser, jer et skuespil. Og i kan klappe, hvis i vil. Der var engang for længe siden, så begynder alle gode eventyr. Det

Læs mere

Ordsprog og talemåder

Ordsprog og talemåder Ordsprog og talemåder Navn: Klasse: Hvad er forskellen? Når vi taler eller skriver, bruger vi nogle gange andre vendinger og sætninger til at forklare, hvad vi egentlig mener. Disse kaldes ordsprog eller

Læs mere

Tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

Tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget 1 Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven.

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven. Side 3 Kurven historien om Moses i kurven En lov 4 Gravid 6 En dreng 8 Farvel 10 Mirjam 12 En kurv 14 Jeg vil redde ham 16 En mor 18 Tag ham 20 Moses 22 Det fine palads 24 Side 4 En lov Engang var der

Læs mere

gr@mmatikrytteren Niveau F - august 2012 Månedsopgave August 2012 Niveau F Navn: PS Forlag ApS

gr@mmatikrytteren Niveau F - august 2012 Månedsopgave August 2012 Niveau F Navn: PS Forlag ApS Månedsopgave August 2012 Niveau F Navn: 1 Substantiver (navneord) Nogle substantiver kan være vanskelige at bøje. Det gælder følgende: 1. Substantiver, der ender på ar, -er, -ir, -or, -yr, -ær og ør 2.

Læs mere

HVORNÅR ER DET? Parvis, mindre grupper eller almene tidsudtryk. - 6 skilte Øget ordforråd og træning af - Tjekliste og eksempel på udtale.

HVORNÅR ER DET? Parvis, mindre grupper eller almene tidsudtryk. - 6 skilte Øget ordforråd og træning af - Tjekliste og eksempel på udtale. HVORNÅR ER DET? LÆRINGSMÅL MATERIALER OPDELING AF DELTAGERE - Kort med ord for Et øget kendskab til og brug af tidsperioder, ugedage, ord fra vores kalender og måneders navne og Parvis, mindre grupper

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

Halloweendansk. Navn: Klasse: skoleskabet.dk

Halloweendansk. Navn: Klasse: skoleskabet.dk Halloweendansk Navn: Klasse: 1 Den første flyvetur Skriv denne historie færdig. Skriv tillægsord på linjerne, og gør historien så uhyggelig som muligt. Heksen Astra skulle på sin første flyvetur. Hun havde

Læs mere

Tre måder at lyve på

Tre måder at lyve på Tre måder at lyve på Skrevet af Ghita Makowska Rasmussen Sted: Café Blomsten i Nyhavn Personer: Et forhold fra fortiden Tid: ns fødselsdag 1 Scene En mand ankommer på en café. Tjekker. Går igen. Kommer

Læs mere

VI LÆGGER TIL FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER

VI LÆGGER TIL FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER A4 VI LÆGGER TIL FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER At terpe addition. Niveau I Et ciffer Niveau II Et og to cifre Niveau III Et og større tocifrede tal - 3 sæt forskellige opgavekort - 5 skilte med

Læs mere

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor):

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor): Gøre 1) Gøre kan være et tomt ekko af et andet verbum - eller et tomt spørgsmål: Jeg elsker hestekød ja, det gør jeg også! Hvad gør du dog? Jeg fik bare lyst til at smage på tulipanerne! 2) En anden vigtig

Læs mere

VELBEKOMME! LÆRINGSMÅL MATERIALER OPDELING AF DELTAGERE - Ordkort (I) med ord for Et øget kendskab til og brug af mad/drikke

VELBEKOMME! LÆRINGSMÅL MATERIALER OPDELING AF DELTAGERE - Ordkort (I) med ord for Et øget kendskab til og brug af mad/drikke M1 DU1+2 VELBEKOMME! LÆRINGSMÅL MATERIALER OPDELING AF DELTAGERE - Ordkort (I) med ord for Et øget kendskab til og brug af mad/drikke ord for typisk dansk mad og - Vendekort (VK) med ordene i Parvis, mindre

Læs mere

Det blev vinter det blev vår mange gange.

Det blev vinter det blev vår mange gange. 1 Hortensia Der var engang den yndigste lille pige. De første mange måneder af hendes liv, levede hun i en blomst. Den skærmede hende og varmede hende. Hun blev født en solrig majdag, hvor anemonerne lige

Læs mere

Formerne: Udsagnsord (verbs) Tider (tenses): Navnemåde (infinitiv) eller på en anden vokal: Nutid (præsens):

Formerne: Udsagnsord (verbs) Tider (tenses): Navnemåde (infinitiv) eller på en anden vokal: Nutid (præsens): Formerne: Udsagnsord (verbs) Udsagnsord har 1. Former 2. Tider (i.e. tense) Navnemåde (infinitiv) Nutid (præsens) Datid (præterium) Lang tillægsform (præsens participium), bruges som tillægsord (adjektiv)

Læs mere

De bøjes i måde (modus) og art (diatese). Navneordene står altid i akkusativ efter et verbum.

De bøjes i måde (modus) og art (diatese). Navneordene står altid i akkusativ efter et verbum. Opgave om verber Hvad er et verbum? 1. Navn Løsning 2. Et verbum kaldes også på dansk for et Udsagnsord navneord tillægsord biord sagnord 3. Hvilket af følgende udsagn gælder om verberne? De bøjes i køn,

Læs mere

sker der?, Er det brandalarmen? og Hvad skal vi gøre nu?

sker der?, Er det brandalarmen? og Hvad skal vi gøre nu? Tanker og følelser Kapitel 3: Øvelsesark 1 Side 1 af 2 Vi tænker hele tiden, og tankerne kommer i forskellige størrelser. Vi kan have store tanker, små tanker og dem midtimellem. Følelser findes også i

Læs mere

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag. Tre venner OPGAVER TIL. Tal i grupper om jeres egne erfaringer med arbejde. Brug ordene på tavlen.

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag. Tre venner OPGAVER TIL. Tal i grupper om jeres egne erfaringer med arbejde. Brug ordene på tavlen. OPGAVER TIL Tre venner NAVN: OPGAVER SOM KAN LAVES I KLASSEN Før I læser romanen Lav en brainstorm med alle de ord, I kender, om arbejde. Tal i grupper om jeres egne erfaringer med arbejde. Brug ordene

Læs mere

Snak om filmens begyndelse. Prøv at læse teksten herunder og se, om I forstår de ord, som er streget under.

Snak om filmens begyndelse. Prøv at læse teksten herunder og se, om I forstår de ord, som er streget under. Filmens optakt (læs og forstå) Snak om filmens begyndelse. Prøv at læse teksten herunder og se, om I forstår de ord, som er streget under. Lars Hansen er en ung mand. Han har ikke nogen kæreste. Han er

Læs mere

Niveauafklaring i dansk

Niveauafklaring i dansk Navn... Dato... Værksted... Niveauafklaring i dansk På tur i naturen Opgave 1 - diktat På fjeldet med ungerne Fjeldet er en stor og et godt sted at tage med på travetur. Når er med på fjeldet er det vigtigt,

Læs mere

Nu har jeg det! jublede Harm. Tyrfing! Det dødbringende sværd! Jeg har det her i min højre hånd! De tre blodsøstre kom jagende gennem luften på deres

Nu har jeg det! jublede Harm. Tyrfing! Det dødbringende sværd! Jeg har det her i min højre hånd! De tre blodsøstre kom jagende gennem luften på deres Nu har jeg det! jublede Harm. Tyrfing! Det dødbringende sværd! Jeg har det her i min højre hånd! De tre blodsøstre kom jagende gennem luften på deres magre krikker. Harm var i spidsen. Hun holdt Tyrfing

Læs mere

Hypotetisk datid/førdatid betinget og kontrafaktisk virkelighed

Hypotetisk datid/førdatid betinget og kontrafaktisk virkelighed Hypotetisk datid/førdatid betinget og kontrafaktisk virkelighed Når man vil fortælle, hvad man ville gøre i en hypotetisk situation, gør man stort set som på engelsk: Man bruger datid om en hypotetisk

Læs mere

detektiven udsagnsord Med Benny på jagt efter Dansk 3. klassetrin

detektiven udsagnsord Med Benny på jagt efter Dansk 3. klassetrin Med detektiven enny på jagt efter udsagnsord Dansk 3. klassetrin Udsagnsord er alle de ting vi gør. Man kan sætte AT eller JEG foran. Udsagnsordene bestemmer tiden i en tekst altså om det er nutid eller

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

UNORMALT Skoleinspektøren: -Er der nogen unormale børn i Deres klasse, frøken Hansen? -Ja, der er to af dem, der opfører sig pænt.

UNORMALT Skoleinspektøren: -Er der nogen unormale børn i Deres klasse, frøken Hansen? -Ja, der er to af dem, der opfører sig pænt. UNORMALT Skoleinspektøren: -Er der nogen unormale børn i Deres klasse, frøken Hansen? -Ja, der er to af dem, der opfører sig pænt. UPOPULÆR -Mor, der er ingen, der kan li mig henne i skolen. Lærerne bryder

Læs mere

historien om Jonas og hvalen.

historien om Jonas og hvalen. Side 3 HVALEN historien om Jonas og hvalen Jonas, vågn op! 4 Gud talte 6 Skibet 8 Stormen 10 Min skyld 12 I havet 14 Hvalen 16 Byen vil brænde 18 Kongen 20 Gud og byen 22 Jonas var vred 24 Planten 26 Side

Læs mere

Jeg elskede onkel Ted. Han var verdens bedste babysitter og pervers.

Jeg elskede onkel Ted. Han var verdens bedste babysitter og pervers. Onkel Ted 2 Jeg elskede onkel Ted. Han var verdens bedste babysitter og pervers. Egentlig er jeg for gammel til at have babysitter. Jeg er 11 år og kan sagtens være alene hjemme, men da mor og far skulle

Læs mere

(Oskar med sin farfar)

(Oskar med sin farfar) Mit navn er Oskar Habeck. Jeg er født den 20.6.2002 i Flensborg. Jeg boede syv år i en lille landsby som hedder Store Vi (Großenwiehe i nærheden af Flensborg). Jeg har en relativ stor familie, 3 brødre

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 65 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

På børnehjem i Uganda

På børnehjem i Uganda På børnehjem i Uganda For Hanne Eriksen gik en gammel drøm i opfyldelse, da hun i september i år rejste til Uganda for at være frivillig på et børnehjem. Her er lidt om det, hun fortalte en grå novemberdag

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Adam den tredje i Fjerde, Torun Lian Målgruppe: 5. klasse

Adam den tredje i Fjerde, Torun Lian Målgruppe: 5. klasse Handlingen I skolen bliver han mobbet af de store syvende klasser, som bl.a. putter ham ind i jakken og hænger ham op på knagen. Når sådan noget sker, synes Adam, det er bedst at gøre sig usynlig. Han

Læs mere

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde.

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde. Side 1 En farlig leg historien om tristan og isolde Side 2 Personer: Tristan Isolde Isolde Kong Mark Side 3 En farlig leg historien om Tristan og isolde 1 En kamp på liv og død 4 2 Isolde den skønne 6

Læs mere

En Vogterdreng. Af Freja Gry Børsting

En Vogterdreng. Af Freja Gry Børsting En Vogterdreng Af Freja Gry Børsting Furesø Museer 2016 1 En Vogterdreng Forfatter: Freja Gry Børsting Illustration: Allan Christian Hansen Forfatteren og Furesø Museer Trykkeri: XL Print Aps ISBN: 87-91140-27-7

Læs mere

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt Af Ben Furman Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt er en historie om en lille dreng som finder en løsning på sine tilbagevendende mareridt. Jesper overnatter hos hans bedstemor

Læs mere

4. december Mere om Kong Vinter og Madam Tø

4. december Mere om Kong Vinter og Madam Tø 4. december Mere om Kong Vinter og Madam Tø 4. DECEMBER Jeg kan næsten ikke vente, til jeg kommer i skole i dag. Jeg er så spændt på at høre resten af historien om Ole, Onkel Rimfrost og Kong Vinter, ja,

Læs mere

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin Alex Og den hemmelige skat Ordklasser 3. klassetrin Navn: Klasse: 1. Skattekortet Her er Alex. Han er en meget glad dreng, for han har lige fået en ny Nintendo. Eller han har ikke fået den, faktisk er

Læs mere

Beskeden. Et manuskript af. 10.y & x. Fredericia Realskole. 6. Gennemskrivning, oktober Side 1 af 14

Beskeden. Et manuskript af. 10.y & x. Fredericia Realskole. 6. Gennemskrivning, oktober Side 1 af 14 Beskeden Et manuskript af 10.y & x Fredericia Realskole 6. Gennemskrivning, oktober 2010 Side1af14 SC 1. EXT. PÅ VEJ TIL SKOLE DECEMBER DAG Maria (16)kommer cyklende på vej til skole. Hun ser Bolette ind

Læs mere

HVOR HØRER JEG HJEMME?

HVOR HØRER JEG HJEMME? O5 HVOR HØRER JEG HJEMME? FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER At træne de 6 ordklasser: Navneord (rød) Udsagnsord (grøn) Tillægsord (gul) Forholdsord (orange) Stedord (blå) Egennavne (pink) - Ordkort

Læs mere

Spørgsmål til kapitlerne - Quiz og byt

Spørgsmål til kapitlerne - Quiz og byt Spørgsmål til kapitlerne - Quiz og byt Kapitel 1 Hvad ryger farmor? Hvor er Kokos mor? Hvor blev Koko født? Hvorfor dækkede far rokokostolen til? Hvor står rokokostolen nu? Hvor gammel er Koko? Hvem bestemte,

Læs mere

Spørgsmål. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. www.5emner.dk 1. familie. Eks. Hvad laver hun? Hvad hun laver?

Spørgsmål. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. www.5emner.dk 1. familie. Eks. Hvad laver hun? Hvad hun laver? Spørgsmål familie www.5emner.dk Sæt kryds Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. 7 Hvad laver hun Hvad hun laver Hvor John kommer fra Hvor kommer John fra Er hun færdig med gymnasiet Hun er færdig med gymnasiet

Læs mere

At en film er humoristisk betyder, at den er sjov og måske lidt fjollet eller skør. Ulvene og fårene i filmen kan snakke.

At en film er humoristisk betyder, at den er sjov og måske lidt fjollet eller skør. Ulvene og fårene i filmen kan snakke. Du skal lære o o o o o At tale om, hvad der sker i filmen på dansk. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmen. At læse og forstå korte tekster om filmen på dansk. At skrive ord og sætninger om

Læs mere

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen Blå pudder Et manuskript af 8.A, Lundebjergskolen Endelig gennemskrivning, 16. Sept. 2010 SC 1. INT. I KØKKENET HOS DAG (14) sidder på en stol ved et to mands bord i køkkenet. Hun tager langsomt skeen

Læs mere

Men hvad, det gør deres lærer også! Bare de ikke drukner. Ha, ha. Hvem narrer hvem? De drak hurtigt på toilettet.

Men hvad, det gør deres lærer også! Bare de ikke drukner. Ha, ha. Hvem narrer hvem? De drak hurtigt på toilettet. Politi Fastelavnsfesten var en fest på skolen. Altså nul alkohol til elever og andre under 18. Forældre som var med de mindre elever kunne købe øl! De kunne også købe kaffe og alt det andet. Jens kunne

Læs mere

JAGTEN PÅ GULDSKÅLEN fanget af trolde

JAGTEN PÅ GULDSKÅLEN fanget af trolde JAGTEN PÅ GULDSKÅLEN fanget af trolde Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Gry kommer fra et slot i himlen. Hun skal finde en guldskål, der er blevet væk. Fem har lovet at hjælpe

Læs mere

VOKAL-TRAPPE-OPGANG FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER

VOKAL-TRAPPE-OPGANG FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER L/S/P VOKAL-TRAPPE-OPGANG FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER At træne elevernes stavning af ikke-lydrette ord med særlig fokus på korte vokaler og vokalforveksling. NB! Lav jeres egen Vokaltrappe ved

Læs mere

Drenge søges - 13 år eller ældre - til videoproduktion. God betaling. Send vellignende foto til

Drenge søges - 13 år eller ældre - til videoproduktion. God betaling. Send vellignende foto til Tyson går til filmen Drenge søges, - 13 år eller ældre. Tyson sad foran sin splinternye computer. Endnu engang klikkede han på den annonce som han havde studeret igen og igen hele ugen. Skulle eller skulle

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

HÆNG UD MED GUD. Læs i Bibelen sammen. Og snak om teksten. - BIBELÅBNER FOR FAMILIER

HÆNG UD MED GUD. Læs i Bibelen sammen. Og snak om teksten. - BIBELÅBNER FOR FAMILIER - BIBELÅBNER FOR FAMILIER Læs i Bibelen sammen. Og snak om teksten. 2 - BIBELÅBNER FOR FAMILIER Læs i Bibelen sammen. Snak om teksten. TIL FAMILIER MED STØRRE BØRN (8-13 ÅR). MINDRE SØSKENDE KAN OGSÅ VÆRE

Læs mere

Marias sommerferieeventyr 2006

Marias sommerferieeventyr 2006 Marias sommerferieeventyr 2006 Vi har i lang tid glædet os til at det blev sommerferie og så endelig skete det, faktisk så var vi så heldig at Mormor kom og legede med os hele fredagen mens mor og far

Læs mere

VI TRÆKKER FRA. FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER At terpe subtraktion.

VI TRÆKKER FRA. FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER At terpe subtraktion. A5 VI TRÆKKER FRA FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER At terpe subtraktion. Niveau I Et ciffer Niveau II Et og to cifre Niveau III Et og større tocifrede tal - 3 sæt forskellige opgavekort - 5 skilte

Læs mere

Philip, 17 år. Om Philip. En ung mand. Jeg møder Philip på produktionsskolens tømrerværksted.

Philip, 17 år. Om Philip. En ung mand. Jeg møder Philip på produktionsskolens tømrerværksted. Philip, 17 år En ung mand Jeg møder Philip på produktionsskolens tømrerværksted. Det er hans lærer, der kalder på ham, og Philip kommer imod mig fra det fjerneste hjørne i værkstedet, hvor der står en

Læs mere

Den tid hvor vi mindes din søns Jesus s død og opstandelse. Og han følger os og er hos os helt ind i døden.

Den tid hvor vi mindes din søns Jesus s død og opstandelse. Og han følger os og er hos os helt ind i døden. Kære Gud og far Nu bliver det påske. Festen for foråret. Festen for dit folks udfrielse af Ægypten Den tid hvor vi mindes din søns Jesus s død og opstandelse. Han forlod sin himmel og blev ét med os i

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

Rustursdigt. Lyrisk fortælling fra en matematisk rustur. Lyrik 9. Jonas Næbdyr Kyhnæb

Rustursdigt. Lyrisk fortælling fra en matematisk rustur. Lyrik 9. Jonas Næbdyr Kyhnæb Lyrik 9 Rustursdigt Lyrisk fortælling fra en matematisk rustur Jonas Næbdyr Kyhnæb Det var i august at russere engang, begyndte at drikke dagen lang og ej at forglemme fælles sang. Turen gik nemlig til

Læs mere

Vikar-Guide. Enkelt - eller dobbeltkonsonant

Vikar-Guide. Enkelt - eller dobbeltkonsonant Vikar-Guide Fag: Klasse: OpgaveSæt: Dansk 6. - 7. klasse Enkelt - eller dobbeltkonsonant 1. Fælles gennemgang: Start med at gennemgå oplysningerne i kassen. Kom evt. med flere eksempler. Lad derefter eleverne

Læs mere