Atlant Brief. Forsvarsforliget genåbnet - mulige prioriteringer. Af Lars Bangert Struwe

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Atlant Brief. Forsvarsforliget genåbnet - mulige prioriteringer. Af Lars Bangert Struwe"

Transkript

1 Atlant Brief Forsvarsforliget genåbnet - mulige prioriteringer Af Lars Bangert Struwe Februar 2019

2 Introduktion Forsvarsforliget blev genåbnet for at forøge forsvarsbudgettet og leve op til Wales-topmødets aftale om øget forsvarsbudget. Det er rigtigt godt og nødvendigt for både at imødegå den ændrede sikkerhedspolitiske situation såvel som at leve op til vore løfter over for NATO. De danske politikeres prioritering af økonomi over forsvarsudgifter minder om Winston Churchills beskrivelse af de tilsvarende beslutninger i 1910 fire år før 1. Verdenskrig, hvor han som marineminister havde søgt at skære i de militære udgifter: But although the Chancellor of the Exchequer and I were right in the narrow sense, we were absolutely wrong in relation to the deep tides of destiny. [1]

3 Introduktion For ti år siden anså man en krig med f.eks. Rusland for usandsynlig, men efter Georgien i 2008 og Ukraine i 2014 har dette ændret sig. Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) skriver i sin trusselsvurdering: Rusland vil ikke med overlæg tage initiativer, der medfører høj risiko for en militær konflikt med NATO, men det vil være vanskeligt præcist at forudse og varsle om Ruslands handlinger og reaktioner i eskalerende kriser i Østersøregionen. [2] Denne frygt for russiske handlinger i en eskalerende krise, er hvad der danner trusselsbilledet i andre dele af NATO, hvor man anser visse begrænsede handlinger fra russisk side som sandsynlige. I 2014 lovede NATOs statsledere, at man ville stoppe faldet i forsvarsudgifter og øge udgifter hen mod 2 pct. af BNP i 2024.[3] Dette mål begyndte Danmark at bevæge sig hen mod med Forsvarsforlig , men et stigende pres i NATO og en ændret sikkerhedspolitisk situation har nu gjort, at man må genbesøge forliget. Forligsparterne har nu besluttet sig for, at Danmark i 2023 skal nå op på 1,5 pct af BNP.[4] Det gør, at man må overveje, hvilke forhold under Forsvaret der skal forstærkes. I det følgende analyseres den sikkerhedspolitiske situation kort, og der opstilles en række anbefalinger for, hvad man evt. kan gøre for at forstærke forsvaret.

4 Geografiens nye betydning I den nye sikkerhedspolitik er Rusland den umiddelbart mest problematiske magt inden for en overskuelig tidshorisont. På længere sigt kan en konfrontation imellem USA og Kina muligvis komme på tale. Men lige nu er Rusland den største trussel for NATO. Det ligger ganske klart, og blev f.eks. bekræftet på Atlantsammenslutningens konference om trusselperception i blandt NATOlandene den 11. oktober 2018, hvor ambassadører fra 11. NATO-stater og forsvarsministeren diskuterede trusler. Det nye strategisk set er, at Danmark sammen med NATO-partnere nu skal etablere såvel et søherredømme som luftherredømme. Og det gælder ikke kun kontrol med de danske stræder og farvande men langt ind i Østersøen ed henblik på at kunne operere til lands i NATOs nordøstlige flanke i Baltikum. At have herredømme er en langt større og hårdere opgave end at have kontrol. Det gør, at søværn, flyvevåben, og muligvis også hær og hjemmeværn, i et samspil meget hurtigt skal kunne sættes sig på de ønskede områder. Dette naturligvis i et samspil med de øvrige NATO-partnere.

5 Geografiens nye betydning I tilfælde af en konflikt imellem Rusland og NATO skal NATO-styrker kunne udkæmpe en kamp i Baltikum og Polen. Derfor opsættes lige nu NATO-styrker i og laves planer for forstærkninger til Baltikum og Polen. Det gør, at Danmark ligger interessant geografisk. De danske stræder har afgørende betydning for de store søveje, og ligeledes er Grønland og Færøerne er afgørende betydning for at kunne holde søruterne fra USA til Europa åbne under en konflikt. Det danske forsvar vil derfor i hvert fald have følgende opgaver i samarbejde med NATO-allierede i tilfælde af en konflikt med Rusland: 1. Etablere søherredømme, så forstærkninger fra USA og Storbritannien kan nå frem til Baltikum. 2. Etablere herredømme i luften over Østersøen, så forstærkninger kan komme frem, og flåden kan operere i området. 3. Sende en brigade til Baltikum hvilket kan blive endog meget svært under kamp. Udover disse krigsopgaver har forsvaret en lang række fredstidsopgaver og sal muligvis i internationale missioner. Samlet set er dette med til at dimensionerer forsvaret i fremtiden. Det følgende er derfor ikke en samlet skitse til et nyt forsvarsforlig, men input til tænkning baseret på den nye sikkerhedspolitiske situation.

6 Styrkelse af forsvaret Robusthed er et nøglebegreb, når man vil se på fremtidens forsvar. Forsvaret i dag kan løse de opgaver de har fået udstukket lige nøjagtigt, men forsvaret er tyndt på mange punkter. Man har moderniseret forsvaret og skåret fedtet væk, men man har også fjernet lagre og materiel, så man er lean and mean men kun til kortere tids indsættelse. Luftkampagnen over Libyen viste helt entydigt, at det danske forsvar kan det, det skal, men at det ikke har de nødvendige lagre. Det skal man se på nu. Robustheden skal skabes på flere måder helt overordnet: Der skal skabes lagre af alt fra ammunition til uniformer, så man i tilfælde af krise rent faktisk kan reagere og optage kamp. Forsvaret skal have mere personel. Der er mange tomme stillinger, og i tilfælde af en konflikt er der behov for en robusthed, som ikke findes i dag. Det betyder såvel en forøgelse af det faste personel som en øget værnpligtsstyrke. Reserven skal genovervejes og forstærkes. Der er brug for at forsvaret får tilført en større reserve end nu, så man i en krise langt hurtigere kan opstille en stor styrke nationalt. Der skal tænkes robusthed også som en forståelse for den ændrede sikkerhedspolitiske situation hos befolkningen.

7 Styrkelse af hæren Opbygningen af den nye brigade er i centrum af i udviklingen af hæren. Hvis man skal forstærke hæren, så kan man udvikle brigaden til en tung brigade, hvilket vil kræve investeringer i bl.a. yderligere kampvognsmateriel. Desuden må det meget stærkt overvejes at udvikle en hel brigade yderligere baseret på opstilling af en reserve. Hele transport- og logistikevnen må forstærkes, så man rent faktisk kan løfte alt det, man skal have med i en brigade. Støttestrukturen synes her ikke stærk nok. Brigaderne skal kunne operere selvstændigt og har derfor nok brug for f.eks. endnu mere artilleri og måske også tungere artilleri, forsvare sig selv og kunne fremføres til kampområdet. Det stiller krav til alt fra transportkapacitet, over luftforsvar til øvelser herunder øvelser med transport både på skibe og jernbane. Til dette skal der også oplagres det fornødne materiel, så kampvogne kan transporteres med f.eks. jernbane.

8 Styrkelse af flåden Den geopolitiske situation gør, at der bør være en del fokus på flåden. Lige nu forsynes fregatterne med missiler til områdeluftforsvar og på sigt til ballistisk missilforsvar (BMD). Dette skal suppleres med radarer. Fregatterne vil derved udgøre en strategiske kapacitet, hvor man skal tænke et samspil mellem de kommende F-35 kampfly og vores fregatter. Vi kan i en sådan koordination udvikle områdeluftforsvar og ikke mindst ballistisk missilforsvar (BMD). Områdeluftforsvar og missilforsvar giver beskyttelse på forskellig vis imod særligt fly og missilangreb. BMD er særligt indrettet til at nedkæmpe langtrækkende nukleart bevæbnede missiler. Derved kan vi sikre området i Østersøen, som vi og vores allierede skal operere i. Her vil vi med BMD kunne få stor indflydelse på strategiske beslutninger i NATO, idet det er få stater, der kan dette, og BMD sikrer staterne imod den største frygt nukleare missiler. Vi bør også tænke i strikekapacitet til flådens skibe i form af Tomahawk-missiler, idet vi derved kan være med i offensive operationer, hvor man f.eks. kan nedkæmpe fjendes missilbaser inden disse affyrer et missil. Flådens inspektionsskibe af Thetis-klassen, der opererer i Arktis, er bygget i perioden , og trænger snart til udskiftning. I rapporten fra Udvalget vedr. Forsvarets Materiel 2007 fastslog man, at de ville være tilfredsstillende frem til 2020, men i 2025 ville de være mindre tilfredsstillende.

9 Styrkelse af flåden Man kan derfor overveje, om man skal udskifte de fire inspektionsskibe med otte korvetter, der kan operere i is evt. kun de fire med isforstærkning. Korvetterne ville også kunne støtte fregatterne i Østersøen, hvor en dansk eskadre ville kunne være med til at sikre transporten af forstærkninger. Det kunne også være fire inspektionsfartøjer og fire korvetter men der er under alle omstændigheder en opgave, der skal løses. Flere skibe vil være med til at sikre hinanden, og sikre fortsættelsen af operationer på trods af tab.

10 Styrkelse af flyvevåbnet Fokus på dansk nærområde gør, at vi skal vide, hvad der foregår i farvandene. Det er der en rimelig viden om i Danmark, men hvad der foregår omkring Grønland er langt mere usikkert. Det bør derfor overvejes at anskaffe maritime overvågningsfly, der har en lang aktionsradius, og som kan frembringe våben. Det kan de nuværende danske overvågningsfly af typen Challenger CL-604 ikke. Man kunne overveje fly af typen Boeing P-8 Poseidon, der kan have miner, torpedoer, Harpoon-missiler og andre våben ombord. Derved kan de bruges som afskrækkelse og reel våbenplatform. De vil i fredstid kunne bruges til miljøovervågning, opmålinger eller blødere operationer som overvågning af flygtningestrømme i Middelhavet eller anti-piratoperationer. F-35 kampfly anskaffes i disse år til flyvevåbnet, men man anskaffer kun 27. Da nogle af dem skal opstilles til træning i USA og andre vil være under vedligeholdelse, vil det danske flyvevåben i realiteten ikke have særligt mange fly til rådighed. I kamp skal man fortsat vedligeholdes, man risikerer skader og tab, og derfor bør man overveje at anskaffe yderligere F-35, så man er langt mere robust i tilfælde af en krise eller konfrontation.

11 Styrkelse af hjemmeværnet Hjemmeværnet skal beskytte Danmark og ikke mindst de baseområder, hvortil de allierede styrker ankommer, inden de sendes videre til Baltikum. Det betyder, at Hjemmeværnet skal kunne bevogte og beskytte en række områder. Her må man tænke fornyelse af dele af materiellet og ikke mindst en effektiv rekrutteringskampagne. Denne kunne målrettes f.eks. veteraner, der med deres kamperfaring kan udgøre et meget vigtigt element i Hjemmeværnet. Marinehjemmeværnet bør nytænkes. I dag er det et meget vigtigt element i hele sikkerheden til søs, men fremtidens Marinehjemmeværn bør i langt højere grad kunne deltage i kampoperationer, der sikrer et dansk søherredømme i danske farvande.

12 Cyberområdet Cyberområdet forstærkes allerede i det nuværende forlig. Man kan godt tilføre det yderligere midler og udrulle det til et forsvar af kritisk infrastruktur. Særligt interessant er det, at cyberområdet både bruges i fredstid, under kriser og i krig.

13 Beredskabet Klassisk set holdes beredskabet ude af NATOs 2 pct. opgørelse. Hvis man vil, kan man forøge det civile beredskab f.eks. over for klimaforandring. Klimaforandringer er både en udfordring for Danmark, men det vil også afstedkomme en lang række af problemer i andre verdensdele, der kan medføre migrationsstrømme. Derfor bør man have et øget fokus på dette område. Så må man se på, hvordan man f.eks. kan tilføre midler til bekæmpelse af naturbrænde eller hjælpe til ved oversvømmelser. Om det kan trækkes ind i et forøget forsvarsbudget er usikkert.

14 Hvor meget bør bruges? Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen har igennem længere tid gjort det klart, at den sikkerhedspolitiske situation er ændret, og at der nu er behov for at ændre på forsvaret. Finansministeriet og den samlede regering vil ikke øge forsvarsudgifterne til 2. pct. af BNP, men øge udgifterne målbart. Man lægger sig i ly af Tyskland, der kommer til at bruge 1,5 pct. Derved når man ikke NATOs mål, men et sted, hvor man mener, at man kan leve med det internationale politiske pres. Men USA har allerede nu meddelt, at det ikke er nok[5]. Det er efter USA's mening for lidt og for sent. Politisk burde man nok i Danmark have valgt at bruge midler allerede i 2019 f.eks. 0,5 mia. kr til materiel og ammunition, og så i 2023 have nået 1,6 pct. Men dette er et gæt dog baseret på kilder i NATO. Interessant er det, at 40 pct. af befolkningen støtter en forøgelse af budgettet, imens 27 pct. er imod i henhold til en meningsmåling fra 2018 gennemført for DR.[6] Regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og til dels Radikale Venstre kan derfor med en vis ro forøge forsvarsudgifterne op til det kommende folketingsvalg. Hvis man ville forøge budgettet fra nu, og ikke som skitseret fra 2023, så ville man fra dag 1 kunne investere midler i materiel og mandskab. Forsvarets enheder har rigeligt med indkøbssedler til at det kan lade sig gøre meget hurtigt at komme i gang. Udfordringen bliver at få ansat det fornødne mandskab og uddanne det. Men der er en ganske stor reserve at trække på. Personer, der indtil for nyligt har gjort tjeneste i forsvaret, kan meget vel tænkes at søge tilbage til et forsvar i fremgang. Det er positivt, at en bred forligskreds forøger forsvarsbudgettet, og vil leve op til Wales-topmødets aftale. Lige nu er verden betydeligt mere usikker end for blot seks år siden, og i denne situation er der behov for et stærkt NATO, der kan afskrække mulige modstandere.

15 Kilder [1] Winston Churchill, The World Crisis , Penguin Books, London, 2007, p. 23. [2] Forsvarets Efterretningstjeneste, Efterretningsmæssig trusselsvurdering 2018, 23. november 2018, % pdf. [3] NATO: Wales Summit Declaration, 5. september [4] Forsvarsministeriet, Forsvarsforligskredsen forstærker Forsvaret. Danmark skal op på 1,5 % af BNP i 2023, 29. januar 2019, Se forligsteksten på Forsvarsministeriets hjemmeside: fbclid=iwar3pdcsi1lgs9zjbnjwez3s8le7devw5dsb4p1hrv7f- FcvApBy4IR3utKA [5] Morten Crone og Christian Iversen Kielberg, USA skyder milliardboost af forsvaret ned, Børsen, 31. januar 2019, [6] Andreas Lindqvist og Annika Wetterling, 40 pct. af danskerne vil hæve forsvarsbudgettet, DR Nyheder, 10. juli 2018,

16 Forfatteren Lars Bangert Struwe Lars er generalsekretær i Atlantsammenslutningen. Lars har arbejdet med strategi og sikkerhedspolitik i bl.a. Forsvarsministeriet, Center for Militære Studier og Forsvarskommandoen. Han har er ph.d. i historie og er cand. mag. i historie og statskundskab. Atlant Brief redigeres af Lars Bangert Struwe og gennemgår peer review inden publicering.

Offentliggørelse af Forsvarskommissionens beretning 26. marts 2009

Offentliggørelse af Forsvarskommissionens beretning 26. marts 2009 Offentliggørelse af Forsvarskommissionens beretning 26. marts 2009 Grundlaget for kommissionens arbejde Kommissionens opgave: Bidrage til at forberede politisk aftale om forsvarets videre udvikling efter

Læs mere

1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigs og sikkerhedspolitiske prioriteter.

1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigs og sikkerhedspolitiske prioriteter. Sikkerhedspolitisk Barometer: Center for Militære Studiers Survey 2016 Start din besvarelse ved at klikke på pilen til højre. 1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigs og sikkerhedspolitiske

Læs mere

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T C E N T E R F O R M I L I T Æ R E S T U D I E R

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T C E N T E R F O R M I L I T Æ R E S T U D I E R K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T C E N T E R F O R M I L I T Æ R E S T U D I E R 10 9 8 7 5 2 Andet Finland Sverige Norge Holland Tyskland Frankrig Storbritannien USA 2017 2018 I meget lav

Læs mere

1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigsog sikkerhedspolitiske prioriteter.

1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigsog sikkerhedspolitiske prioriteter. Page 1 of 12 Sikkerhedspolitisk Barometer: Center for Militære Studiers Survey 2015 Start din besvarelse ved at klikke på pilen til højre. 1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigsog sikkerhedspolitiske

Læs mere

DANSK SØMAGT I ET STRATEGISK PERSPEKTIV

DANSK SØMAGT I ET STRATEGISK PERSPEKTIV DANSK SØMAGT I ET STRATEGISK PERSPEKTIV Af Kontreadmiral Nils Wang Artiklen er skrevet med afsæt i den tale, som forfatteren holdt ved åbningen af konferencen Seapower.dk., som Søe-Lieutenant-Selskabet

Læs mere

ATLANT BRIEF. NATO s 2-procentkrav og Danmarks forsvarsbudget. Professor Mikkel Vedby Rasmussen, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet.

ATLANT BRIEF. NATO s 2-procentkrav og Danmarks forsvarsbudget. Professor Mikkel Vedby Rasmussen, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet. ATLANT BRIEF NATO s 2-procentkrav og Danmarks forsvarsbudget Professor Mikkel Vedby Rasmussen, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet. Anbefalinger Atlantsammenslutningen og Mikkel Vedby Rasmussen

Læs mere

Dansk diplomati og forsvar i en brydningstid. Udredning af Danmarks udenrigs- og sikkerhedspolitik, maj 2016

Dansk diplomati og forsvar i en brydningstid. Udredning af Danmarks udenrigs- og sikkerhedspolitik, maj 2016 Dansk diplomati og forsvar i en brydningstid Udredning af Danmarks udenrigs- og sikkerhedspolitik, maj 2016 Brydningstid: tid med uro og omskiftelser Hvordan placerer vi bedst Danmark i en omskiftelig

Læs mere

Flyvevåbnets kampfly. - nu og i fremtiden

Flyvevåbnets kampfly. - nu og i fremtiden Flyvevåbnets kampfly - nu og i fremtiden Danmark skal have nyt kampfly for: fortsat at kunne udfylde rollen som luftens politi over Danmark og imødegå evt. terrortrusler. fortsat at råde over et højteknologisk

Læs mere

Socialdemokratiets Forsvarspolitik

Socialdemokratiets Forsvarspolitik Socialdemokratiets Forsvarspolitik 5. september 2008 v/forsvarsordfører John Dyrby Paulsen (S) Agenda: 1. Tidsplan for forsvarsforhandlingerne 2. Er danske soldater gode? 3. Hvad gør S? 4. Holdningsundersøgelse

Læs mere

Sikkerhedspolitisk barometer: CMS Survey 2014

Sikkerhedspolitisk barometer: CMS Survey 2014 C E N T E R F O R M I L I T Æ R E S T U D I E R K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Sikkerhedspolitisk barometer: CMS Survey 2014 Projektgruppe: Mikkel Vedby Rasmussen Kristian Søby Kristensen Henrik

Læs mere

Sikkerhedspolitisk barometer: CMS Survey 2015

Sikkerhedspolitisk barometer: CMS Survey 2015 C E N T E R F O R M I L I T Æ R E S T U D I E R K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Sikkerhedspolitisk barometer: CMS Survey 2015 Projektgruppe: Kristian Søby Kristensen Henrik Ø. Breitenbauch Kristian

Læs mere

Et stærkt værn om Danmark

Et stærkt værn om Danmark Forsvarsudvalget 2017-18 FOU Alm.del Bilag 9 Offentligt OKTOBER 2017 Et stærkt værn om Danmark Udspil til nyt forsvarsforlig 2018 2023 Forsvarsministeriet Et stærkt værn om Danmark Danmark står over for

Læs mere

Operative overvejelser i relation til forsvarets materielanskaffelser

Operative overvejelser i relation til forsvarets materielanskaffelser Operative overvejelser i relation til forsvarets materielanskaffelser KONTREADMIRAL FINN HANSEN CHEF FOR UDVIKLINGS- OG KOORDINATIONSSTABEN VÆRNSFÆLLES FORSVARSKOMMANDO IDA SYMPOSIUM 8-11-2016 PRÆSENTATION

Læs mere

Hjemmeopgave om AT: Holstebro gymnasium Mads Vistisen, Dennis Noe & Sarah Thayer

Hjemmeopgave om AT: Holstebro gymnasium Mads Vistisen, Dennis Noe & Sarah Thayer Gruppearbejde: Opgave A Pax Americana? det amerikanske missilskjold og verdensfred (AT eksamen: Fysik og samfundsfag) Problemformulering Denne opgave vil undersøge, hvordan opbyggelsen af et amerikansk

Læs mere

Lige så lidt som en debat om Forsvaret fyldte i valgkampen, lige så meget har debatten fyldt efterfølgende.

Lige så lidt som en debat om Forsvaret fyldte i valgkampen, lige så meget har debatten fyldt efterfølgende. Af Peter M. Andersen, formand for Folk & Sikkerhed Lige så lidt som en debat om Forsvaret fyldte i valgkampen, lige så meget har debatten fyldt efterfølgende. Næppe var Folketinget gået på sommerferie,

Læs mere

IDA Symposium Arktiske udfordringer. Chef for Arktisk Projektorganisation Forsvarsministeriet. Kim Jesper Jørgensen

IDA Symposium Arktiske udfordringer. Chef for Arktisk Projektorganisation Forsvarsministeriet. Kim Jesper Jørgensen IDA Symposium Arktiske udfordringer Chef for Arktisk Projektorganisation Forsvarsministeriet Kim Jesper Jørgensen Agenda Arktis set fra Rigsfællesskabet Muligheder og udfordringer Regeringens politik Forsvarsministeriets

Læs mere

Mangel på penge er roden til alt ondt, sagde George Bernhard Shaw, mens den amerikanske rigmand Paul Getty nøjedes med at konstatere, at Penge

Mangel på penge er roden til alt ondt, sagde George Bernhard Shaw, mens den amerikanske rigmand Paul Getty nøjedes med at konstatere, at Penge Som bekendt skiftede regeringsmagten hænder ved seneste folketingsvalg, hvilket betød overdragelse af landets ministerier til den nye regering. Især tre ministerier har Folk & Sikkerheds interesse, nemlig

Læs mere

Tak for invitationen til at tale på denne konference. Det glæder mig at se det flotte fremmøde.

Tak for invitationen til at tale på denne konference. Det glæder mig at se det flotte fremmøde. Oplæg af forsvarsminister Søren Gade på Venstres antiterrorkonference Fredag d. 27. januar 2006 kl. 9.30-15.30 Fællessalen på Christiansborg Tak for invitationen til at tale på denne konference. Det glæder

Læs mere

Aktstykke nr. 37 Folketinget Forsvarsministeriet. Københavns, den 20. november 2018.

Aktstykke nr. 37 Folketinget Forsvarsministeriet. Københavns, den 20. november 2018. Aktstykke nr. 37 Folketinget 2018-19 37 Forsvarsministeriet. Københavns, den 20. november 2018. a. Forsvarsministeriet anmoder hermed om Finansudvalgets tilslutning til, at totaludgiften for projektet

Læs mere

Udviklingen i forsvarsbudget og væbnede styrker i Kina og Rusland mellem 2000 og 2017

Udviklingen i forsvarsbudget og væbnede styrker i Kina og Rusland mellem 2000 og 2017 Forsvarsudvalget 217-18 FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 13 Offentligt 22. august 218 Dokumentnr.: 12613 Udviklingen i forsvarsbudget og væbnede styrker i Kina og Rusland mellem 2 og 217 forsvarsudgifter

Læs mere

Computer Network Operationer (CNO) -

Computer Network Operationer (CNO) - Computer Network Operationer (CNO) - en ny dimension i moderne krigsførelse? John M. Foley, direktør og stifter af Center for Offentlig-Privat It- og Cybersikkerhed (COPITS). Offensiv Computer Network

Læs mere

December Rigsrevisionens notat om beretning om. Forsvarets forudsætninger for at løse sine opgaver

December Rigsrevisionens notat om beretning om. Forsvarets forudsætninger for at løse sine opgaver December 2018 Rigsrevisionens notat om beretning om Forsvarets forudsætninger for at løse sine opgaver Notat til Statsrevisorerne, jf. rigsrevisorlovens 18, stk. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om forsvarets formål, opgaver og organisation m.v.

Bekendtgørelse af lov om forsvarets formål, opgaver og organisation m.v. LBK nr 582 af 24/05/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 28. november 2017 Ministerium: Forsvarsministeriet Journalnummer: Forsvarsmin., j.nr. 2017/000334 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Hold nu op verden er ikke gået af lave efter Krim og flygtningebølgen!

Hold nu op verden er ikke gået af lave efter Krim og flygtningebølgen! Hold nu op verden er ikke gået af lave efter Krim og flygtningebølgen! Peter Viggo Jakobsen Forsvarsakademiet og Center for War Studies, Syddansk Universitet Ifs-12@fak.dk Sikkerhedspolitisk Seminar for

Læs mere

Tale ifm arrangementet Policy Director for en dag, Kastellet, 5. marts 2012

Tale ifm arrangementet Policy Director for en dag, Kastellet, 5. marts 2012 1 Tale ifm arrangementet Policy Director for en dag, Kastellet, 5. marts 2012 Vi skaber vores egen skæbne Da jeg var dreng besøgte vi ofte mine bedsteforældre i deres hus i Stubberup på Lolland. Der havde

Læs mere

B: Kommer vi tilbage til.

B: Kommer vi tilbage til. 1 2 A: Kommer vi tilbage til. B: Kommer vi tilbage til. C: Er et dogme med rødder i 1864, 9. april og Irak Afghanistan traumet: Militære krav og professionalisme er derfor irrelevant og er blevet afviklet

Læs mere

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten Historiefaget.dk: De allierede De allierede De lande, som bekæmpede Tyskland og Japan under 2. verdenskrig, kaldes de allierede. De allierede i 1939 De allierede gik sammen, fordi Tyskland i september

Læs mere

NYHEDSBREV JANUAR. Damarks største forsvars-, beredskabsog. sikkerhedspolitiske organisation

NYHEDSBREV JANUAR. Damarks største forsvars-, beredskabsog. sikkerhedspolitiske organisation NYHEDSBREV JANUAR Damarks største forsvars-, beredskabsog sikkerhedspolitiske organisation Det forestående forsvarsforlig, som skal gælde fra 2018 og frem, bliver utvivlsomt det vigtigste for Danmark i

Læs mere

Atlant Brief. Forsvarsforliget et klart budskab? Af Anders Madsen & ansvarshavende redaktør Lars Bangert Struwe Udgivet d. 4.

Atlant Brief. Forsvarsforliget et klart budskab? Af Anders Madsen & ansvarshavende redaktør Lars Bangert Struwe Udgivet d. 4. Atlant Brief Forsvarsforliget et klart budskab? Af Anders Madsen & ansvarshavende redaktør Lars Bangert Struwe Udgivet d. 4. juni 2018 Indholdsfortegnelse 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14.

Læs mere

www.folkogsikkerhedbornholm.dk April 2017 BILLEDE KOLAGE OG KORT BAGGRUND HEROM - FRA DET SUCCEFULDE - DEBATMØDE I ÅKIRKEBYHALLEN FREDAG 21.4.2017. MED TEMAET.: Et Forsvar i ubalance og en Østersøbaggrund,

Læs mere

U d k a s t. Forslag til Lov om ændring af lov om forsvarets personel. (Opbygning af totalforsvarsstyrken samt etablering af mobiliseringskompagnier)

U d k a s t. Forslag til Lov om ændring af lov om forsvarets personel. (Opbygning af totalforsvarsstyrken samt etablering af mobiliseringskompagnier) September 2018 U d k a s t Forslag til Lov om ændring af lov om forsvarets personel (Opbygning af totalforsvarsstyrken samt etablering af mobiliseringskompagnier) 1 I lov om forsvarets personel, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Beslutning i det danske folketing den 14. december 2001:

Beslutning i det danske folketing den 14. december 2001: KAPITEL 7 De internationale konflikter Folketingsbeslutning 2001: Danske soldater til Afghanistan Beslutning i det danske folketing den 14. december 2001: Folketinget meddeler sit samtykke til, at danske

Læs mere

Dette til forskel fra som det er det normale at have opfattelser, er der faste og hvis dele ikke udsættes for kritisk bedømmelse på grundlag af

Dette til forskel fra som det er det normale at have opfattelser, er der faste og hvis dele ikke udsættes for kritisk bedømmelse på grundlag af 1 2 3 Dette til forskel fra som det er det normale at have opfattelser, er der faste og hvis dele ikke udsættes for kritisk bedømmelse på grundlag af erfaringen og anden viden. 4 5 Muligheden vælges (eks.

Læs mere

Hvad skal vi med forsvaret? Peter Viggo Jakobsen Institut for Strategi Forsvarsakademiet Ifs-71@fak.dk

Hvad skal vi med forsvaret? Peter Viggo Jakobsen Institut for Strategi Forsvarsakademiet Ifs-71@fak.dk Hvad skal vi med forsvaret? Peter Viggo Jakobsen Institut for Strategi Forsvarsakademiet Ifs-71@fak.dk 1 Krig historiens skraldespand? Antal krige mellem stater siden 1945 Stadig færre mennesker dør som

Læs mere

ÅBENHEDSORDNING Officielle aktiviteter 2017 Forsvarsministeriet

ÅBENHEDSORDNING Officielle aktiviteter 2017 Forsvarsministeriet ÅBENHEDSORDNING Officielle aktiviteter 2017 Forsvarsministeriet / December 1. december Redegørelsesdebat om den Udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi 5. december 3. behandling af lovforslag L36 om

Læs mere

Den nationale forsvarsindustrielle strategi

Den nationale forsvarsindustrielle strategi 27. juni 2013 Arbejdsgruppen om en forsvarsindustriel strategi Den nationale forsvarsindustrielle strategi Indledning Truslerne mod Danmark kan opstå overalt i verden og er uforudsigelige og komplekse.

Læs mere

Mål- og resultatplan for Forsvarskommandoen 2019

Mål- og resultatplan for Forsvarskommandoen 2019 Mål- og resultatplan for Forsvarskommandoen 2019 December 2018 Indhold Indledning 3 Det strategiske målbillede 4 Strategiske pejlemærker 4 Mål for 2019 6 Opfølgning 8 Påtegning 9 Indledning Denne mål-

Læs mere

Kronik: Forsvarets Efterretningstjeneste - hvorfor og hvordan?

Kronik: Forsvarets Efterretningstjeneste - hvorfor og hvordan? lu k vin due t Offe n tliggjort 2 9. a pril 2 0 0 4 0 3 : 0 0 Kronik: Forsvarets Efterretningstjeneste - hvorfor og hvordan? Af Jørn Olesen, kontreadmiral, chef for Forsvarets Efterretningstjeneste De

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om forsvarets personel

Forslag. Lov om ændring af lov om forsvarets personel Lovforslag nr. L 124 Folketinget 2018-19 Fremsat den 12. december 2018 af forsvarsministeren (Claus Hjort Frederiksen) Forslag til Lov om ændring af lov om forsvarets personel (Opbygning af totalforsvarsstyrken

Læs mere

Mål- og resultatplan for Hjemmeværnskommandoen 2018

Mål- og resultatplan for Hjemmeværnskommandoen 2018 Mål- og resultatplan for Hjemmeværnskommandoen 2018 11. december 2017 Indhold 1. Indledning... 1 2. Strategisk målbillede 2018... 2 3. Mål for 2018... 4 4. Opfølgning... 7 5. Påtegning... 8 1. Indledning

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 15. februar 2006 RN A301/06 Omtryk

RIGSREVISIONEN København, den 15. februar 2006 RN A301/06 Omtryk RIGSREVISIONEN København, den 15. februar 2006 RN A301/06 Omtryk Notat til statsrevisorerne om den fortsatte udvikling i sagen om søredningstjenestens effektivitet (beretning nr. 5/02) 1. I mit notat til

Læs mere

Mål- og Resultatplan for Værnsfælles Forsvarskommando 2018

Mål- og Resultatplan for Værnsfælles Forsvarskommando 2018 Mål- og Resultatplan for Værnsfælles Forsvarskommando 2018 Indhold 1. Indledning... 3 2. Strategisk målbillede... 4 Den koncernfælles mission og vision... 4 Det strategiske målbillede... 4 2.1. Strategiske

Læs mere

Sikkerhedspolitisk barometer: CMS Survey 2017

Sikkerhedspolitisk barometer: CMS Survey 2017 C E N T E R F O R M I L I T Æ R E S T U D I E R K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Sikkerhedspolitisk barometer: CMS Survey 2017 Projektgruppe: Kristian Søby Kristensen Henrik Ø. Breitenbauch Mikkel

Læs mere

Baggrund. Udkast til svar:

Baggrund. Udkast til svar: Retsudvalget 2012-13 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 423 Offentligt Det talte ord gælder 18. december 2012 Forsvarsministerens taleseddel til besvarelse af Retsudvalgets samrådsspørgsmål S vedr.

Læs mere

Michael H Clemmesen 29.11.2010. Kommentar til situationen i Korea: Flugten fremad fra det endelige sammenbrud? 1

Michael H Clemmesen 29.11.2010. Kommentar til situationen i Korea: Flugten fremad fra det endelige sammenbrud? 1 Michael H Clemmesen 29.11.2010 Kommentar til situationen i Korea: Flugten fremad fra det endelige sammenbrud? 1 Der synes nu at være enighed i Vesten om, at regeringen eller de ledende generaler i Nordkorea

Læs mere

Danmark og den kolde krig

Danmark og den kolde krig Historiefaget.dk: Danmark og den kolde krig Danmark og den kolde krig Efter 2. verdenskrig blev Europa delt i øst og vest. En væsentlig del af opdelingen skete på grund af supermagterne USA og Sovjetunionen.

Læs mere

Arbejdsgruppen vedr. justering af forsvarets personelog uddannelsesstruktur Bilag 3. Delrapport vedr. hjemmeværnet i slutmålsstrukturen

Arbejdsgruppen vedr. justering af forsvarets personelog uddannelsesstruktur Bilag 3. Delrapport vedr. hjemmeværnet i slutmålsstrukturen Arbejdsgruppen vedr. justering af forsvarets personelog uddannelsesstruktur 11-12-2006 Bilag 3 Delrapport vedr. hjemmeværnet i slutmålsstrukturen Indholdsfortegnelse Indledning 2 Baggrund 2 Totalforsvaret

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om Forsvarsministeriets effektiviseringer

Rigsrevisionens notat om beretning om Forsvarsministeriets effektiviseringer Rigsrevisionens notat om beretning om Forsvarsministeriets effektiviseringer December 2016 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 24/2015 om Forsvarsministeriets

Læs mere

Danmark og NATO. Kontorchef Joachim Finkielman Forsvarspolitisk Kontor

Danmark og NATO. Kontorchef Joachim Finkielman Forsvarspolitisk Kontor Danmark og NATO Kontorchef Joachim Finkielman Forsvarspolitisk Kontor Danmark og NATO NATO's ønsker til medlemslandenes. men er der reelt styrkemål det modsætningsforhold, og kapaciteter. som spørgsmålet

Læs mere

4.1 Forsvarets Efterretningstjenestes

4.1 Forsvarets Efterretningstjenestes Kapitel 4 Forsvarets Efterretningstjeneste Grundlaget for krigen i Irak - herunder masseødelæggelsesvåben i Irak og Grevilsagen - var med til i nogle perioder sidste år at sætte Forsvarets Efterretningstjeneste

Læs mere

Nu må regeringen beslutte, hvad den vil med forsvarsindustrien

Nu må regeringen beslutte, hvad den vil med forsvarsindustrien Nu må regeringen beslutte, hvad den vil med forsvarsindustrien Dansk forsvarsindustri bidrager til, at det danske forsvar kan løse deres opgaver. Herigennem understøtter industrien varetagelsen af væsentlige

Læs mere

ATLANT BRIEF. Missilforsvar - hvad er det? Det tekniske aspekt af missilforsvar - herunder områdeluftforsvar og ballistisk missilforsvar.

ATLANT BRIEF. Missilforsvar - hvad er det? Det tekniske aspekt af missilforsvar - herunder områdeluftforsvar og ballistisk missilforsvar. ATLANT BRIEF Missilforsvar - hvad er det? Det tekniske aspekt af missilforsvar - herunder områdeluftforsvar og ballistisk missilforsvar. Tak for hjælpen og sponsorat Atlantsammenslutningen retter en stor

Læs mere

EU s fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik

EU s fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik EU s fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik Indledning Du læser hermed Radikal Ungdoms bud på EU s fremtidige fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik. EU skal være en civil supermagt. EU s udenrigs- og sikkerhedspolitik

Læs mere

Situations og trusselsvurdering for de danske enheder til sikkerhedsstyrken ISAF i Afghanistan

Situations og trusselsvurdering for de danske enheder til sikkerhedsstyrken ISAF i Afghanistan Situations og trusselsvurdering for de danske enheder til sikkerhedsstyrken ISAF i Afghanistan Frem mod præsidentvalget i 2014 er det meget sandsynligt, at de indenrigspolitiske spændinger i Afghanistan

Læs mere

FLÅDESTATION KORSØR holder åbent hus lørdag den 22. august 2015 Fra kl. 10-16

FLÅDESTATION KORSØR holder åbent hus lørdag den 22. august 2015 Fra kl. 10-16 FLÅDESTATION KORSØR holder åbent hus lørdag den 22. august 2015 Fra kl. 10-16 Flådestation Korsør holder åbent hus lørdag den 22. august kl. 10-16 som led i de Maritime Kulturdage i Korsør. Korsør vil

Læs mere

Kriser og konflikter under den kolde krig

Kriser og konflikter under den kolde krig Historiefaget.dk: Kriser og konflikter under den kolde krig Kriser og konflikter under den kolde krig Under den kolde krig 1947-1991 var der flere alvorlige konflikter og kriser mellem supermagterne USA

Læs mere

Dansk forsvar i den nye verdensorden

Dansk forsvar i den nye verdensorden Dansk forsvar i den nye verdensorden Det handler om mennesker Dansk forsvar i den nye verdensorden et radikalt oplæg til det kommende forsvarsforlig Indhold: Kampfly i kontekst.... side 2 Tre fokusområder

Læs mere

JRCC DANMARK. OK Per Ertløv Hansen Søværnets Operative Kommando 12 / 3 AUTO TUNE NORTH UP RM PULS LP TRUE TRAIL 3MIN EBL 098,6 > 235,1 <

JRCC DANMARK. OK Per Ertløv Hansen Søværnets Operative Kommando 12 / 3 AUTO TUNE NORTH UP RM PULS LP TRUE TRAIL 3MIN EBL 098,6 > 235,1 < JRCC DANMARK 12 / 3 AUTO TUNE NORTH UP RM PULS LP EBL 098,6 > 235,1 < OK Per Ertløv Hansen Søværnets Operative Kommando TRUE TRAIL 3MIN VRM >2,65 NM< 8,31 NM Agenda Redningstjenesten, JRCC Danmark Ansvar

Læs mere

OVERORDNET PRODUKTIONSPLAN FOR FOR CENTER FOR MILITÆRE STUDIER/KØBENHAVNSUNIVERSITET

OVERORDNET PRODUKTIONSPLAN FOR FOR CENTER FOR MILITÆRE STUDIER/KØBENHAVNSUNIVERSITET Januar 2010 OVERORDNET PRODUKTIONSPLAN FOR 2011-2014 FOR CENTER FOR MILITÆRE STUDIER/KØBENHAVNSUNIVERSITET Center for Militære Studier Center for Militære Studier er en nyskabelse, der har til opgave at

Læs mere

Orienteringssamtale (samtaleskema) Andet sted:

Orienteringssamtale (samtaleskema) Andet sted: HJEMMEVÆRNSKOMMANDOEN HJVBST 410-100 Orienteringssamtale (samtaleskema) Navn: Samtale afholdt den / 20 Adresse på ansøgning kontrolleret med sundhedskort. På ansøgers: Bopæl Andet sted: Du har søgt optagelse

Læs mere

Trusselsvurdering for pirateri ved Afrika februar 2017

Trusselsvurdering for pirateri ved Afrika februar 2017 Trusselsvurdering for pirateri ved Afrika februar 2017 Kastellet 30 2100 København Ø Tlf.: 33 32 55 66 FE s definition af pirateri og væbnet røveri til søs fe@fe-mail.dk Visse forbrydelser er i henhold

Læs mere

Orienteringssamtale (inkl. vejledning til ansøgningsskema)

Orienteringssamtale (inkl. vejledning til ansøgningsskema) Orienteringssamtale (inkl. vejledning til ansøgningsskema) Ansøgers fulde navn: Samtale afholdt den / 20 Du har søgt optagelse i (distrikt og underafdeling): Samtalen er gennemført mellem ansøger og ansøgers

Læs mere

Uddannede enkeltpersoner, som i forbindelse med støtte til samfundets samlede beredskab kan sammensættes i operationelle enheder.

Uddannede enkeltpersoner, som i forbindelse med støtte til samfundets samlede beredskab kan sammensættes i operationelle enheder. Hjemmeværnskommandoen Institution Hjemmeværnskommandoen Forfatter Steen Gøtsche, Major Opgavetypen der eksemplificeres Beredskab Kort om Hjemmeværnet Hjemmeværnet har i forsvarsforlig 2005 2009 af 10.

Læs mere

Når storpolitik rammer bedriften

Når storpolitik rammer bedriften Når storpolitik rammer bedriften Peter Viggo Jakobsen Forsvarsakademiet og Center for War Studies, Syddansk Universitet Ifs-12@fak.dk Herning, 23. februar 2015 1 Nye markeder lokker 2 Nye markeder lokker

Læs mere

Taleseddel til besvarelse af samrådsspørgsmål B-F fra Folketingets Forsvarsudvalg

Taleseddel til besvarelse af samrådsspørgsmål B-F fra Folketingets Forsvarsudvalg Forsvarsudvalget 2017-18 FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 35 Offentligt DET TALTE ORD GÆLDER Taleseddel til besvarelse af samrådsspørgsmål B-F fra Folketingets Forsvarsudvalg den 16. november 2017

Læs mere

Mål- og resultatplan for Hjemmeværnskommandoen 2019

Mål- og resultatplan for Hjemmeværnskommandoen 2019 Mål- og resultatplan for Hjemmeværnskommandoen 2019 2018 Indhold Indledning 1 Det strategiske målbillede 2 Strategiske pejlemærker 2 Mål for 2019 4 Opfølgningstabel 7 Påtegning 8 Indledning Denne mål-

Læs mere

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T C E N T E R F O R M I L I T Æ R E S T U D I E R

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T C E N T E R F O R M I L I T Æ R E S T U D I E R K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T C E N T E R F O R M I L I T Æ R E S T U D I E R. Mio. kr. 160 Freds- og Stabiliseringsfonden 140 120 100 80 60 40 20 0 2018 2019 2020 2021 2022 2023 Mio.

Læs mere

En national sikkerhedsstrategi

En national sikkerhedsstrategi Nyt forsvar Indledning Historisk set står Danmark i en unik situation. Den aktuelle sikkerhedspolitiske situation herunder ikke mindst udvidelsen af den Europæiske Union og NATO - understreger, at den

Læs mere

Jeg er blevet bedt om at redegøre for årsagerne til merforbruget, som er beskrevet i det aktstykke, som jeg har fremsendt til Finansudvalget.

Jeg er blevet bedt om at redegøre for årsagerne til merforbruget, som er beskrevet i det aktstykke, som jeg har fremsendt til Finansudvalget. Finansudvalget 2008-09 Aktstk. 121 Svar på Spørgsmål 1 Offentligt FORSVARSMINISTERENS TALESEDDEL TIL SAMRÅD I FINANSUDVALGET DEN 22. APRIL OM AKTSTYKKE 121. Jeg er blevet bedt om at redegøre for årsagerne

Læs mere

Beredskab i en uforudsigelig verden

Beredskab i en uforudsigelig verden Beredskab i en uforudsigelig verden Fg. kontorchef Mads Ecklon Center for Samfundssikkerhed og Beredskab Helhedsorienteret beredskabsplanlægning Beredskabsplaner Evalueringer Planlægningsgrundlag Ledelse

Læs mere

Det Udenrigspolitiske Nævn. Folketingets Økonomiske Konsulent. Til: Dato: Udvalgets medlemmer 13. maj 2014

Det Udenrigspolitiske Nævn. Folketingets Økonomiske Konsulent. Til: Dato: Udvalgets medlemmer 13. maj 2014 Det Udenrigspolitiske Nævn, Forsvarsudvalget, Udenrigsudvalget, OSCEs Parlamentariske Forsamling UPN Alm.del Bilag 216, FOU Alm.del Bilag 110, URU Alm.del Bilag 185, OSCE Alm.del Bilag 39, NP Offentligt

Læs mere

Det Udenrigspolitiske Nævn UPN Alm.del Bilag 184 Offentligt. NB: Det talte ord gælder. NOTITS

Det Udenrigspolitiske Nævn UPN Alm.del Bilag 184 Offentligt. NB: Det talte ord gælder. NOTITS Det Udenrigspolitiske Nævn 2015-16 UPN Alm.del Bilag 184 Offentligt NB: Det talte ord gælder. NOTITS Til: Udenrigsministeren J.nr.: CC: Bilag: Fra: ALO Dato: 5. april 2016 Emne: Indledende tale - Samråd

Læs mere

/2017. September Rigsrevisionens beretning om Forsvarets forudsætninger for at løse sine opgaver

/2017. September Rigsrevisionens beretning om Forsvarets forudsætninger for at løse sine opgaver 22/2017 Rigsrevisionens beretning om Forsvarets forudsætninger for at løse sine opgaver afgivet til Folketinget med Statsrevisorernes bemærkninger 147.281 1849 237 1976 September 2018 114.6 22.480 908

Læs mere

Mål- og resultatplan for Hjemmeværnskommandoen 2017

Mål- og resultatplan for Hjemmeværnskommandoen 2017 Mål- og resultatplan for Hjemmeværnskommandoen 2017 20. december 2016 Sankelmarksvej 26 4760 Vordingborg Telefon: 72 45 20 00 Telefax: 72 45 20 01 E-mail: hjk@hjv.dk Web: www.hjv.dk CVR: 16 28 71 80 EAN:

Læs mere

ULVE, FÅR OG VOGTERE 2

ULVE, FÅR OG VOGTERE 2 Bent Jensen ULVE, FÅR OG VOGTERE 2 DEN KOLDE KRIG I DANMARK 1945-1991 UNIVERSITÅTSBIBLIOTHEK KIEL - ZENTRALBIBLIOTHEK - Gyldendal Indhold 13. Danmarks militære forsvar - var det forsvarligt? 13 Tilbud

Læs mere

Den kolde krigs oprindelse

Den kolde krigs oprindelse Den kolde krigs oprindelse Forskellige interesser År 1945 var begyndelsen på en lang periode med uenigheder og misforståelser mellem Sovjetunionen (USSR) og dens tidligere allierede i Vesten (især USA)

Læs mere

KOMMISSORIUM 4. december 2013

KOMMISSORIUM 4. december 2013 KOMMISSORIUM 4. december 2013 Bilag: 1 STYRKELSE AF FORSVARSMINISTERIETS OPGAVELØSNING I ARKTIS Indledning Der sker i disse år store og gennemgribende forandringer i Arktis. Klimaforandringerne i Arktis

Læs mere

REDEGØRELSE FOR OVERVEJELSER OG F ORSLAG VEDRØRENDE UDLEVERING OG OPBEVARING AF VÅBEN OG AMMUNITION TIL HJEMMEVÆRNSMEDLEMMER.

REDEGØRELSE FOR OVERVEJELSER OG F ORSLAG VEDRØRENDE UDLEVERING OG OPBEVARING AF VÅBEN OG AMMUNITION TIL HJEMMEVÆRNSMEDLEMMER. Redegørelse for overvejelser og forslag vedr. udlevering og opbevaring af våben og ammunition til hjemmeværnsmedlemmer. HJEMMEVÆRNSKOMMANDOEN 4. februar 2002 REDEGØRELSE FOR OVERVEJELSER OG F ORSLAG VEDRØRENDE

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets understøttelse af sine militære operationer i Afghanistan. Marts 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets understøttelse af sine militære operationer i Afghanistan. Marts 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets understøttelse af sine militære operationer i Afghanistan Marts 2010 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK.

Læs mere

Forsvarsudvalget 2014-15 (2. samling) FOU Alm.del Bilag 18 Offentligt

Forsvarsudvalget 2014-15 (2. samling) FOU Alm.del Bilag 18 Offentligt Forsvarsudvalget 2014-15 (2. samling) FOU Alm.del Bilag 18 Offentligt 10. september 2015 Foretræde for Forsvarsudvalget den 17. september 2015 Indledning Forsvarsministeriet valgte i foråret 2015 at sende

Læs mere

NATO S YDERSTE FORPOST MOD ØST

NATO S YDERSTE FORPOST MOD ØST Koldkrigsmuseum Stevnsfort ligger ved Stevns Klint. I kan både kommer hertil via bus, cykel eller på gåben. Sidstnævnte er en smuk tur langs klinten fra Rødvig station. Se nærmere på hjemmesiden www.kalklandet.

Læs mere

Brief. Nyt forsvarsforligs betydning for Forsvaret som helhed

Brief. Nyt forsvarsforligs betydning for Forsvaret som helhed Brief MAJ 2018 Nyt forsvarsforligs betydning for Forsvaret som helhed Af major Martin K. Gaarn & orlogskaptajn Lars P.M. Johannessen, Center for Værnsfælles Operationer, Institut for Militære Operationer

Læs mere

STEVNSFORTET I 1980 ERNE

STEVNSFORTET I 1980 ERNE Koldkrigsmuseum Stevnsfort ligger ved Stevns Klint. I kan både kommer hertil via bus, cykel eller på gåben. Sidstnævnte er en smuk tur langs klinten fra Rødvig station. Se nærmere på hjemmesiden www.kalklandet.

Læs mere

Frihedens pris: så lav som mulig NATO, Danmark og forsvarsbudgetterne

Frihedens pris: så lav som mulig NATO, Danmark og forsvarsbudgetterne Frihedens pris: så lav som mulig NATO, Danmark og forsvarsbudgetterne Jens Ringsmose & Christian Brøndum Frihedens pris: så lav som mulig NATO, Danmark og forsvarsbudgetterne Syddansk Universitetsforlag

Læs mere

Atlant Brief. Kritisk infrastruktur. Af Kirstine Ottesen, Ida Alban Adler & ansvarshavende redaktør Lars Bangert Struwe Udgivet d. 16.

Atlant Brief. Kritisk infrastruktur. Af Kirstine Ottesen, Ida Alban Adler & ansvarshavende redaktør Lars Bangert Struwe Udgivet d. 16. Atlant Brief Kritisk infrastruktur Af Kirstine Ottesen, Ida Alban Adler & ansvarshavende redaktør Lars Bangert Struwe Udgivet d. 16. maj 2018 Introduktion Trusselsbilledet mod Danmark har ændret sig. Vores

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om forsvarets personel

Forslag. Lov om ændring af lov om forsvarets personel Lovforslag nr. L 5 Folketinget 2018-19 Fremsat den 3. oktober 2018 af forsvarsministeren (Claus Hjort Frederiksen) Forslag til Lov om ændring af lov om forsvarets personel (Udvidelse af ordninger om pensionslignende

Læs mere

FORMÅL MED OFFICERSGRUNDUDDANNELSE, SVN TAKTISK LINIE

FORMÅL MED OFFICERSGRUNDUDDANNELSE, SVN TAKTISK LINIE FORMÅL MED OFFICERSGRUNDUDDANNELSE, SVN TAKTISK LINIE FORMÅL Formålet med uddannelsen er, at officerseleven erhverver sig den viden og de færdigheder samt de holdningsmæssige kvaliteter, der kræves for

Læs mere

Ruslands frygt - Syrienskrigere, der vender tilbage med terror

Ruslands frygt - Syrienskrigere, der vender tilbage med terror Atlant Brief Ruslands frygt - Syrienskrigere, der vender tilbage med terror Af Ida Alban Adler & ansvarshavende redaktør Lars Bangert Struwe Udgivet juni 2018 Introduktion Rusland har spillet en rolle

Læs mere

På vej mod fuldt afghansk ansvar Afghanistanplanen 2013-2014

På vej mod fuldt afghansk ansvar Afghanistanplanen 2013-2014 - Regeringen har sammen med Venstre, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance vedtaget en toårig plan for den danske indsats i Afghanistan 2013-2014. Planen afløser både Helmand-planen

Læs mere

Kampen om Arktis De strategiske interesser i Arktis

Kampen om Arktis De strategiske interesser i Arktis Kampen om Arktis De strategiske interesser i Arktis Jacob Petersen Atlantsammenslutningen, Svanemøllens Kaserne, den 15. november 2012 Hvem er jeg? Jacob Petersen Cand. scient. pol. Speciale om Kongeriget

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 13. april 2004 RN A304/04

RIGSREVISIONEN København, den 13. april 2004 RN A304/04 RIGSREVISIONEN København, den 13. april 2004 RN A304/04 Notat til statsrevisorerne om den fortsatte udvikling i sagen om søredningstjenestens effektivitet (beretning nr. 5/02) 1. I mit notat til statsrevisorerne

Læs mere

DANMARK I DEN KOLDE KRIG

DANMARK I DEN KOLDE KRIG INDLÆG i CEPOS 14 SEP 2005 OM DIIS-UDREDNINGENS TRUSSELSAFSNIT DANMARK I DEN KOLDE KRIG 1 Udredningens oprindelige forsideudkast rekonstrueret Den kolde krig i Europa fra 60ernes midte VEST 1) Samfund

Læs mere

NATO - 70 år som fredens garant. af Kirstine Ottesen, Niels-Ole Mannerup og ansvarshavende redaktør Lars Bangert Struwe

NATO - 70 år som fredens garant. af Kirstine Ottesen, Niels-Ole Mannerup og ansvarshavende redaktør Lars Bangert Struwe NATO - 70 år som fredens garant af Kirstine Ottesen, Niels-Ole Mannerup og ansvarshavende redaktør Lars Bangert Struwe NATO som fredens garant i 70 år NATO sikrer freden og har nu gjort det i 70 år. Alliancen

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Danmarks indsats i Arktis. Marts 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Danmarks indsats i Arktis. Marts 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Danmarks indsats i Arktis Marts 2014 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 16/2012 om Danmarks indsats i Arktis Ministeren

Læs mere

Holdninger til Hjemmeværnet

Holdninger til Hjemmeværnet Holdninger til Hjemmeværnet 19 Forord Hjemmeværnskommandoen har bedt Danmarks Statistik om at kortlægge danskernes holdning til Hjemmeværnet. Undersøgelsen er et bidrag til Hjemmeværnets årsrapport og

Læs mere

Teknologi og forsvarsplanlægning

Teknologi og forsvarsplanlægning Teknologi og forsvarsplanlægning Hans Peter H. Michaelsen Militæranalytiker Center for Militære Studier hpm@ifs.ku.dk Indlæg på IDA MtF, Københavns 8. november 2016 Center for Militære Studier CMS er et

Læs mere

BESLUTNINGSPROCESSEN OMKRING EVENTUEL ANSKAFFELSE AF NYE KAMPFLY

BESLUTNINGSPROCESSEN OMKRING EVENTUEL ANSKAFFELSE AF NYE KAMPFLY NOTAT BESLUTNINGSPROCESSEN OMKRING EVENTUEL ANSKAFFELSE AF NYE KAMPFLY Indledning De danske F-16 fly planlægges pt. anvendt indtil ca. 2020, hvorefter de knap 40 år gamle fly vil være nedslidte og teknologisk

Læs mere

Briefing Syddansk Universitet 31 JAN 2007 Totalforsvaret og Marinehjemmeværnet. Kommandør Karsten Riis Andersen Marinehjemmeværnsinspektør

Briefing Syddansk Universitet 31 JAN 2007 Totalforsvaret og Marinehjemmeværnet. Kommandør Karsten Riis Andersen Marinehjemmeværnsinspektør Briefing Syddansk Universitet 31 JAN 2007 Totalforsvaret og Marinehjemmeværnet Kommandør Karsten Riis Andersen Marinehjemmeværnsinspektør Indlægget vil omfatte Affarende plads. Hvad var totalforsvar i

Læs mere

Kvalitet i opgaveløsningen

Kvalitet i opgaveløsningen Nationale opgaver 1N Støtte til Forsvaret Anmodninger fra Forsvaret skal tilfældene inden for rammerne af Forsvarskommandoens direktiv for Hjemmeværnets operative anvendelse samt respektive operative myndigheders

Læs mere

DET TALTE ORD GÆLDER

DET TALTE ORD GÆLDER Forsvarsministerens indlæg ved CMS seminar: En ny realisme principper for en aktiv forsvars- og sikkerhedspolitik den 8. marts 2013 For knap to måneder siden havde vi nogle meget hektiske timer og døgn

Læs mere