Dit Liv På Nettet - Manus 6. klasse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Dit Liv På Nettet - Manus 6. klasse"

Transkript

1 Dit Liv På Nettet - Manus 6. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning 2015 Center for Digital Pædagogik

2 Forord Dette manuskript er tilknyttet præsentationen dit liv på nettet og er i sammenkobling med forforståelsen en hjælp til at klæde lærerne bedre på til præsentationen. Manuset er med til at forklare, hvad der foregår i præsentationen på det relevante slide og er tænkt som en hjælp for læreren, hvis der opstår tvivl om præsentationen. Manuskriptet kan også følges kronologisk, da flere spørgsmål knytter sig til de forskellige slides og øvelser. Spørgsmålene kan bruges, hvis eleverne finder et bestemt emne interessant, eller hvis læreren vil gå i dybden med et emne. Manuset vil gennem præsentationen vise, hvilket emne der er tale om på slidet - om det er en øvelse, samt evt. spørgsmål, der kan bruges. Udstyr It udstyr: Computer med adgang til internettet. Højttalere, da der er videoer undervejs. Andet udstyr til øvelser: Øvelse (værdilinje) - Til øvelsen værdilinjen er der fire forskellige svarmuligheder for eleverne. Gør plads i lokalet. Brug fire A4 ark og skriv henholdsvis tallene 1,2,3,4 på hvert ark og fordel papirerne i klassens hjørner. Eleverne har nu mulighed for at vise deres mening om forskellige udsagn, der ville komme gennem præsentationen, ved at stille sig ved tallene. Øvelse (to og to) - I denne øvelse snakker eleverne to og to om det relevante emne, der er præsenteret.

3 Manus 6. klasse Slide 1 Dit liv på nettet Slide 2 - Hvad skal vi snakke om? Fem emner præsentationen vil gennemgå: Tryk -> for at aktivere punkter på slidet: Apps & sociale medier Mobil hele tiden Sprog og digital mobning Billeder og video Digitale fodspor Slide 3 - Apps & sociale medier En oversigt over populære apps vises Tryk -> for at aktivere punkt på slidet: Andre? Hvilke apps bruger eleverne og hvorfor?

4 Slide 4 - Apps & sociale medier Hvor mange bruger Instagram? Evt. spørgsmål: Hvad kan Instagram som andre apps ikke kan? Slide 5 - Apps & sociale medier Hvor mange bruger Snapchat? Evt. spørgsmål: Hvad er det gode ved Snapchat? Hvordan skiller det sig ud fra Instagram? Slide 6 - Apps & sociale medier Hvor mange bruger Facebook? Evt. spørgsmål: Hvordan bruger I Facebook? Hvad er fordele og ulemper? Slide 7 Apps & sociale medier Hvor mange bruger YouTube? Evt. spørgsmål: Hvordan bruger I YouTube? Hvad ser eleverne? Lægger de selv videoer op? Slide 8 - Apps & sociale medier Hvor mange bruger Ask.fm? Evt. spørgsmål: Hvad er det gode ved Ask.fm? Hvilke slags spørgsmål har I fået på Ask.fm? Slide 9 - Mobil hele tiden Øvelse (værdilinje) Eleverne fordeler sig på felterne, ud fra deres mening om udsagnet: Hvis du går offline i en måned, bliver dit liv dårligere! Øvelsen kan være med til at starte en snak om, hvorfor eleverne synes, det er vigtigt eller ikke er vigtigt at være på de sociale medier. Spørg evt. hvordan det bliver dårligere? Bliver det udelukkende dårligere? I denne sammenhæng er det også okay at anerkende behovet for at være på, men snak gerne om hvad det kan give at gå offline. Slide 10 Mobil hele tiden Øvelse (værdilinje)

5 Udsagn: Jeg læser mine beskeder med det samme, uanset hvornår de kommer! Åbn for en snak om det pres, der kan være forbundet med at være på hele tiden. Evt. spørgsmål: Føler eleverne et pres for at svare med det samme, når der kommer en besked, eller kan eleverne vente? Hvorfor kan det være fint at vente? Slide 11 Mobil hele tiden Mange unge oplever et pres, om man skal være tilgængelig hele tiden, og ville ønske, at de kunne gå offline. Næsten halvdelen af unge alle mellem år ville ønske, de kunne gå offline en gang imellem. Evt. spørgsmål: Er der nogle af eleverne der ville ønske de kunne gå offline? Er der nogle, der har følt/føler sig stresset af de sociale medier? Man kan evt. lave nogle fælles regler og retningslinjer for, hvornår man må skrive til hinanden og om, at det er okay at vente med at svare. Tryk -> for at aktivere punkter på slidet: Vi tjekker vores smartphone gange om dagen Telefonen bliver brugt flittigt af de fleste unge. Evt. spørgsmål: Hvor ofte bliver den brugt i klassen? Er det mere end gange om dagen? Slide 12 Mobil hele tiden En af grundene til at man hele tiden vil tjekke de sociale medier, er på grund af FOMO (fear of missing out) der er altså en frygt for, at man går glip af noget på de sociale medier. Tryk -> for at aktivere punkter på slidet: FOMO er det pres, man kan føle når alle kender til/deler superfede ting på de sociale medier. I USA er mere end hver tredje unge bange for, at deres liv ikke ser spændende nok ud på de sociale medier. Evt. spørgsmål: Er der nogle af eleverne, som frygter at gå glip af en nyhed? Er eleverne opmærksomme på at sende bestemte signaler online til omverdenen fordi eleverne f.eks. ikke vil virke kedelige? Hvornår kan man have en følelse af at gå glip af noget, og hvordan opleves det? Slide 13 Mobil hele tiden Øvelse (sidemands snak) Hvornår er det okay at hive mobilen frem, og hvornår er det ikke okay at hive mobilen frem? Evt. spørgsmål: Er der elever der har en mobilfrizone derhjemme f.eks. ved aftensmaden? Er det ok i biffen?

6 Hvis ansvar er det egentlig at sørge for, man ikke bliver kontaktet? Ansvaret kan ligge både ved afsender og modtager. Er der forskel på, hvilke måder man kan kontakte hinanden på om dagen og om natten? Slide 14 Sprog & digital mobning Øvelse (værdilinje) Udsagn: Jeg har ofte oplevet at blive svinet til af en, jeg ikke kender på nettet! Denne øvelse handler om at se, hvorvidt eleverne har haft dårlige oplevelser på internettet. Med afsnittet skaber vi en refleksion hos eleverne om tonen på de sociale medier. Evt. spørgsmål: Hvordan kan det være, at det er nemmere at svine folk til over internettet? Hvorfor tænker eleverne om, at det f.eks. er nemmere at svine folk til på internettet - kan man tillade sig at sige det samme face to face, som det man skriver til hinanden, eller er noget nemmere end andet? Slide 15 Sprog & digital mobning Det er strafbart at komme med trusler, også på internettet Vi henviser til Straffelovens paragraf 266. Slide 16 - Sprog & digital mobning Der har været flere eksempler på grov mobning på de sociale medier. Eksempelvis eksisterer der flere hadesider og profiler. Har eleverne hørt om Rikkesagen? En 12 årig blev hængt ud på Instagram på hadesider. Det var en profil, der var lavet af klassekammerater, som var tæt på hende. Tænker eleverne over, hvordan det de skriver påvirker andre på de sociale medier? Slide 17 - Sprog & digital mobning Her er endnu et groft eksempel på digital mobning. Der er hele 164 mennesker, som følger denne hadeside. Hvis man følger eller liker sådan en hadeside, er man selv en mobber. Man gør ikke noget for at stoppe det, men man viser faktisk, at man er enig. Slide 18 - Sprog & digital mobning

7 Der er et rigtigt menneske på den anden side og det er aldrig okay at mobbe, heller ikke digitalt eller anonymt. Det har konsekvenser for alle involverede. Mobbeofferet bliver ulykkelig, mobberne bliver offentlige, og flertallet må være med til at standse det. Slide 19 Sprog & digital mobning Hvis du bliver involveret i straffelovsovertrædelser: SKAL mor/far underrettes. SKAL de sociale myndigheder underrettes. Skolens SSP/Trivselslærer underrettes Fra 0-14 år sigtes barnet, men ingen strafsanktion. Tiltag i forhold til skole og de sociale myndigheder. Fra 15 år sigtes barnet og kan idømmes bøde, ungdomssanktion eller fængsel. At gøre noget ulovligt på internettet kan altså have store konsekvenser for en, også selvom man tror man er usynlig. Slide 20 - Sprog & digital mobning Heldigvis opstod der i dette tilfælde også en Rikke er et fantastisk menneske -profil, som modreaktion på den hadeside, I så tidligere. Slide 21 - Sprog & digital mobning Når man er vidne til digital mobning, kan man være med til at sætte en stopper for det. På de fleste sociale medier er det muligt at anmelde for chikane og mobning. Dette kan f.eks. være på Facebook. Slide 22 - Sprog & digital mobning Der er både hade- og sladdersider, og man kan være med til at sætte en stopper for det. Lad vær med at være det tavse flertal. Gør i stedet noget for at stoppe mobningen. Her er en gennemgang af, hvordan man anmelder indhold på Facebook. Slide 23 - Sprog & digital mobning Vælg den beskrivelse, der passer bedst. Slide 24 - Sprog & digital mobning Her kommer to muligheder for at vælge. Slide 25 - Sprog & digital mobning Vælg Indsend til Facebook for gennemsyn Slide 26 - Sprog & digital mobning Nu er siden anmeldt. Når man anmelder noget, giver Facebook det standardsvar, at der er ikke noget galt, uanset hvor forkert det anmeldte er. Det er fordi, at Facebooks medarbejdere ikke har tid til at gennemgå alle anmeldelser. De venter som regel på, at mange mennesker anmelder det samme, før de griber ind. Når dette så sker, får man pludselig en helt anden besked, at de har gennemgået det anmeldte igen, og at det overtræder reglerne. Sådan fungerer Facebook bare.

8 Slide 27 Sprog & digital mobning Det hjælper derfor, hvis man er mange, som anmelder på samme tid, for så vil Facebook tage sig af det. Slide 28 - Sprog & digital mobning Punkterne på dette slide er med til at sætte ord på, hvad der sker, når mobning bliver digital. Mobningen kan ske døgnet rundt på de digitale medier, hvor mange kan se det og deltage i det. Der er en tendens til en sneboldeffekt, hvor likes skaber flere likes. Når man f.eks. er anonym, og man ikke står face to face, er det nemt at blive overmodig, og så bliver det nemmere at skrive ting, man ellers aldrig vil sige. Reaktionen på det, der bliver skrevet online, kan man ikke se. Man ved heller ikke altid, hvem der står bag. Samtidig er det oftest usynligt for de voksne, og derfor er det vigtigt at stå frem og fortælle, hvad der foregår, enten til ens lærer eller forældre. Slide 29 Sprog & digital mobning Her er et eksempel på, hvor hård tonen kan være online. Slide 30 - Sprog & digital mobning Sproget er meget groft, og det vil påvirke de fleste, hvis de fik sådan en besked. Ville man sige det samme hvis man stod overfor vedkommende? Evt. spørgsmål: Hvad er det gode ved face to face samtaler? Synes eleverne, det er okay, at man skriver groft til hinanden? Har de selv oplevet noget lignende? Hvordan greb de det an? Slide 31 - Sprog & digital mobning Eksempel på facerape. (OBS: Henvisning til næste slide for gennemgang af eksemplet). Slide 32 - Sprog & digital mobning Facerape: Når du skriver noget på en andens profil, så det ser ud som om det er ham/hende, der har skrevet det. Tryk -> for at aktivere punkter på slidet: Definition på facerape Sjovt eller bare ondt? Personlige profiler er private det er aldrig i orden at få adgang til andres profiler. Log af hvis du ser en der har glemt at logge af. Synes eleverne det er sjovt? Ville det være sjovt, hvis det skete for en selv? Det er ikke okay at bruge andres private profiler. Tænk over, hvordan du ville have det, hvis det var din profil, det gik udover. Hvad vil du helst have andre gjorde? Evt. spørgsmål: Er der nogen, der har oplevet et facerape? Hvordan kan man forhindre det? Slide 33 Sprog & digital mobning

9 Det er ulovligt at tilegne sig adgang til andres profiler og se på deres beskeder samt skrive fra deres profiler. Vi henviser til Straffeloven paragraf 263 stk. 1. også kendt som Brevhemmeligheden. Slide 34 - Sprog & digital mobning Husk nu Tryk -> for at aktivere punkter på slidet: Læs din besked inden send Bør jeg vente og sige det direkte i stedet? Overvej hvor mange kigger med? Overvej om du mon har misforstået noget Er du sikker på, at modtageren deler? 1. Læs din besked inden send Vær sikker på, at der ikke er noget, der kan misforstås i det der skal sendes, som forvirrende emojis/smileys. Undlad ironien, den kan være svær at gennemskue i skriftsproget. 2. Bør jeg vente og sige det direkte i stedet? Hvad er det eleven vil med beskeden? Er det noget der haster? Er det vigtigt? Nogle gange kan det være bedre at sige tingene direkte til personen, face to face. 3. Overvej hvor mange, der kigger med Hvis du kun vil skrive til en person, er der ingen grund til at skrive, hvor alle kan se det. Det kan nemt blive misforstået, og mange vil ikke kunne forstå, hvad eller hvorfor der er blevet lagt noget op, som måske kun er henvendt til én person. 4. Overvej om du mon har misforstået noget - Læs beskeden flere gange, det kan være det der blev skrevet ikke er ment, som det du umiddelbart tror. Hvis du er i tvivl er det også en god idé at spørge vedkommende direkte: Hvad var det, du mente med den besked? 5. Er du sikker på at modtageren deler din humor? - Husk at emojis/smileys kan forstås på forskellige måder. Samtidig er ironi svær at læse. Vær sikker på, I er klare i jeres beskeder. Slide 35 - Billeder & video Udsagn: Jeg ejer selv mine billeder og videoer på de sociale medier! De billeder eleverne lægger ud af sig selv, er deres egne, men på flere sociale medier får de også rettighederne til billederne, så snart de er blevet lagt op. Desuden er det dem som fastsætter de guidelines der er som, hvordan du må fremstille dig selv. F.eks. må man ikke have nøgenbilleder som profilbilleder på Facebook. Samtidig er det meget nemt at kopiere billeder. Det gør, at mange har adgang til at tage ens billeder og kan bruge dem, som de vil. Slide 36 - Billeder & video

10 Her er et eksempel på et billede, som blev brugt, uden brugeren vidste det. Slide 37 - Billeder & video Kvinden her er fra USA,og hun havde lagt et billede ud af sin familie på Facebook. Pludselig dukkede det op i Prag i Europa på en forretning. Der kan altså ske meget med ens billeder, uden at man ved det. Selvom det er ens egne billeder, kan andre altså kopiere og bruge dem. Slide 38 - Billeder & video Her kan man se billedet på forretningen i Europa. Slide 39 - Billeder & video Diskuter spørgsmålene: Hvordan kan billedet havne der? (Se hvor mange muligheder, eleverne kan komme på) Har Facebook mon solgt det? (Det har de ikke, det handler bare om, at nogen har syntes, det var nemmere at stjæle et billede. Det er utroligt nemt, og enormt mange mennesker tænker ikke over, hvor let det er for alle andre at se og bruge deres private billeder, eksempelvis via google) Hvor offentligt er et profilbillede egentlig? (Lige netop ens profilbilleder på Facebook er altid offentligt tilgængelige, selv hvis man slår alle sine privatlivsindstillinger til) Slide 40 - Billeder & Video - Øvelse (værdilinje) Diskuter begrebet anonymitet - hvornår kan det være gavnligt - hvornår er det skadeligt? Anonymitet kan dække over ens identitet. Derfor er anonymiteten god, hvis man er i tvivl om noget, og man er lidt pinlig berørt i forhold til at spørge direkte - så kan man gøre det anonymt. Dog kan anonymiteten åbne op for en grov tone. Da ens identitet er fjernet, har det man siger ingen konsekvenser. Slide 41 - Billeder & video På ask.fm er man anonym, når man spørger. Det kan hurtigt gå galt, og der skabes let drama. Se eksemplerne til højre. Nogle gange kammer det helt over, og det har skabt mange grimme problemer på Ask.fm, som også er havnet i medierne flere gange. Se avisoverskrifterne til venstre Slide 42 - Digitale Fodspor Vidste du Ask.fm. er bygget op omkring anonymitet, men at man kan vælge at slå det fra i indstillinger. Det der foregår på internettet kan have lige så stor betydning for ens liv, som hvis det skete i den fysiske verden.

11 Hvis der bliver skrevet noget meget groft, eller hvis der er tale om trusler, kan man finde frem til, hvem du er. Slide 43 - Digitale Fodspor Vær opmærksom på de digitale fodspor. Det kan ses af andre, hvis du liker en hadeside. De ting du gør online, vil følge dig. Dine venner og familie kan se, hvad du laver på de sociale medier. Derfor kan det også have konsekvenser for, hvad de synes om dig, hvis du f.eks. sviner folk til online. Vær opmærksom på, hvem du er digitalt din digitale identitet, og hvordan du fremstiller dig selv. Slide 44 - Opsamling Slide 45 - Du kan altid få hjælp Slide 46 - Cyberhus.dk På Cyberhus.dk kan unge få rådgivning af os Slide 47 - Brevkassen - Netliv Skriv til os inde på brevkassen under Netliv. Slide 48 - dit liv på nettet

Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning

Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning Dit Liv På Nettet - Manus 8. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning 2015 Center for Digital Pædagogik Forord Dette manuskript er tilknyttet præsentationen

Læs mere

Dit Liv På Nettet - Manus 4. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning

Dit Liv På Nettet - Manus 4. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning Dit Liv På Nettet - Manus 4. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning 2015 Center for Digital Pædagog Forord Dette manuskript er tilknyttet præsentationen dit

Læs mere

Dit Liv På Nettet - Manus 2. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning

Dit Liv På Nettet - Manus 2. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning Dit Liv På Nettet - Manus 2. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning 2016 Center for Digital Pædagogik Forord Dette manuskript er tilknyttet Prezi præsentationen

Læs mere

Dit liv på nettet - Forforståelse

Dit liv på nettet - Forforståelse Dit liv på nettet - Forforståelse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning 2015 Center for Digital Pædagogik Forord Denne vejledning har til formål at klæde læreren

Læs mere

Dit liv på nettet - Forforståelse

Dit liv på nettet - Forforståelse Dit liv på nettet - Forforståelse Materiale om netetik og digital dannelse Jammerbugt, Hjørring, Frederikshavn & Mariagerfjord 2016 Center for Digital Pædagogik Forord Denne vejledning har til formål at

Læs mere

Undervisningsforløb 1 6 lektioner for 4. 6. klasse. Rådgiver for en dag om mobning og digitale medier

Undervisningsforløb 1 6 lektioner for 4. 6. klasse. Rådgiver for en dag om mobning og digitale medier Undervisningsforløb 1 6 lektioner for 4. 6. klasse Rådgiver for en dag om mobning og digitale medier 1 Rådgiver for en dag undervisningsforløb om mobning og digitale medier Introduktion til forløbet Forberedelser

Læs mere

ØVELSESINSTRUKTION - LÆRER. Øvelsesinstruktion - lærer TEMA: #PRIVATLIV TEMA: #PRIVATLIV

ØVELSESINSTRUKTION - LÆRER. Øvelsesinstruktion - lærer TEMA: #PRIVATLIV TEMA: #PRIVATLIV Øvelsesinstruktion - lærer ØVELSESINSTRUKTION - LÆRER TEMA: #PRIVATLIV TEMA: #PRIVATLIV Speed date Øvelsens formål: At eleverne får sat egne tanker i spil, som relaterer sig til temaet #privatliv. At eleverne

Læs mere

Dit Liv På Nettet. - Manus 8. klasse. Materiale om netetik og digital dannelse til Jammerbugt, Frederikshavn, Hjørring & Mariagerfjord

Dit Liv På Nettet. - Manus 8. klasse. Materiale om netetik og digital dannelse til Jammerbugt, Frederikshavn, Hjørring & Mariagerfjord Dit Liv På Nettet - Manus 8. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Jammerbugt, Frederikshavn, Hjørring & Mariagerfjord 2016 Center for Digital Pædagogik Forord Dette manuskript er tilknyttet

Læs mere

Digital mobning og chikane

Digital mobning og chikane Film 2 4. 6. klasse Lærervejledning >> Kolofon Digital mobning er udgivet af Børns Vilkår. Materialet er produceret i samarbejde med Feldballe Film og TV. Kort om materialet Tidsforbrug To til tre lektioner.

Læs mere

Digital mobning og chikane

Digital mobning og chikane Film 3 7. 10. klasse Lærervejledning >> Kolofon Digital mobning er udgivet af Børns Vilkår. Materialet er produceret i samarbejde med Feldballe Film og TV. Kort om materialet Tidsforbrug To til tre lektioner.

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

FORÆLDREFOLDER CODEX FORÆLDREFOLDER

FORÆLDREFOLDER CODEX FORÆLDREFOLDER FORÆLDREFOLDER CODEX FORÆLDREFOLDER 1 CODEX KÆRE FORÆLDRE Børn og unges liv bliver mere og mere digitalt, både i skolen og i hjemmet. Det digitale liv bringer mange fordele, men også sikkerhedsrisici,

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET Jeg er glad for at kunne sende dig den anden pixi-rapport fra

Læs mere

Bilag 5: Meningskondensering af transskribering af interview med Jonas, 15 år

Bilag 5: Meningskondensering af transskribering af interview med Jonas, 15 år Bilag 5: Meningskondensering af transskribering af interview med Jonas, 15 år Naturlig enhed Vi hører altid radio og så tjekker jeg også min mobil, men vi ses ikke tv om morgenen. Men så sidder jeg også

Læs mere

Sæt 3: Min identitet i de digitale fællesskaber

Sæt 3: Min identitet i de digitale fællesskaber Dilemmakort Sættet indeholder 9 elevkort og et forklarende kort til læreren. En klasse kan inddeles i op til 9 grupper med 3 elever, der hver få udleveret et dilemmakort som diskuteres i gruppen. Der samles

Læs mere

Dialog og dilemmakort til forældre klasse

Dialog og dilemmakort til forældre klasse Dialog og dilemmakort til forældre 3.-6. klasse Derfor det vigtigt Sociale medier handler først og fremmest om mennesker og værdier, oplevelser, fællesskab, delinger, interessefællesskaber og at udforske.

Læs mere

Undersøgelse af undervisningsmiljø og generel trivsel. - Foretaget juni 2012, skoleåret 2011/12

Undersøgelse af undervisningsmiljø og generel trivsel. - Foretaget juni 2012, skoleåret 2011/12 Undersøgelse af undervisningsmiljø og generel trivsel. - Foretaget juni 2012, skoleåret 2011/12 Denne undersøgelse er lavet med alle skolens elever. Eleverne har siddet i deres kontaktgrupper og diskuteret

Læs mere

Gasværksvejens Skole & Gasværkstedet Gasværksvej 22 1656 København V 33 88 10 10 mail@gas.kk.dk www.gas.kk.dk

Gasværksvejens Skole & Gasværkstedet Gasværksvej 22 1656 København V 33 88 10 10 mail@gas.kk.dk www.gas.kk.dk Undervisningsmiljøvurdering skoleåret 2013/2014 Inden undersøgelsens start har alle klasser drøftet begrebet undervisningsmiljø med deres kontaktlærere, og ledelsen har særligt drøftet begrebet med de

Læs mere

Bilag 11 - Transskribering, Kvinde 28 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER

Bilag 11 - Transskribering, Kvinde 28 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER Bilag 11 - Transskribering, Kvinde 28 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER 1. Hvilke sociale medier har du anvendt den seneste måneds tid? Facebook Instagram Snapchat Bruger en lille smule YouTube, hvis

Læs mere

BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011

BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011 BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011 Tilstede: Faglærer og Kristine Lodberg Madsen Kristine: Hvad er din baggrund, uddannelse og hvad

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

1.OM AT TAGE STILLING

1.OM AT TAGE STILLING 1.OM AT TAGE STILLING Læringsmål Beskrivelse Underviseren introducerer klassen til arbejdsformen. Underviseren gør eleverne opmærksom på; Det handler om at tage stilling Der ikke er noget korrekt svar

Læs mere

Tør du tale om det? Midtvejsmåling

Tør du tale om det? Midtvejsmåling Tør du tale om det? Midtvejsmåling marts 2016 Indhold Indledning... 3 Om projektet... 3 Grænser... 4 Bryde voldens tabu... 6 Voldsdefinition... 7 Voldsforståelse... 8 Hjælpeadfærd... 10 Elevers syn på

Læs mere

ARBEJDSSPØRGSMÅL. bruger du i din hverdag, og hvad bruger du dem til? BLIVER MAN ASOCIAL AF INTERNETTET? end når man er sammen virtuelt?

ARBEJDSSPØRGSMÅL. bruger du i din hverdag, og hvad bruger du dem til? BLIVER MAN ASOCIAL AF INTERNETTET? end når man er sammen virtuelt? ARBEJDSSPØRGSMÅL HVAD ER WEB 2.0? 1. Hvilke sociale medier (f.eks. Facebook, Snapchat, instagram) bruger du i din hverdag, og hvad bruger du dem til? 2. Hvad kendetegner ifølge kapitlet web 2.0? 3. Hvilke

Læs mere

Dit Liv På Nettet - Manus Forældre Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning

Dit Liv På Nettet - Manus Forældre Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning Dit Liv På Nettet - Manus Forældre Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning 2016 Center for Digital Pædagogik Forord Dette manuskript er tilknyttet Prezi præsentationen

Læs mere

It-inspirator afsluttende opgave. Betina og Helle Vejleder. Line Skov Hansen. Side 1 af 6

It-inspirator afsluttende opgave. Betina og Helle Vejleder. Line Skov Hansen. Side 1 af 6 It-inspirator afsluttende opgave Betina og Helle Vejleder. Line Skov Hansen Side 1 af 6 Indledning Den digitale medieverden er over os alle steder, om det er i dagtilbud, skoler eller fritidstilbud. Vi

Læs mere

- og forventninger til børn/unge, forældre og ansatte

- og forventninger til børn/unge, forældre og ansatte Trivselsplan - og forventninger til børn/unge, forældre og ansatte I Vestsalling skole og dagtilbud arbejder vi målrettet for at skabe tydelige rammer for samværet og har formuleret dette som forventninger

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN Samtaleguiden 36 Samtaleguiden er lavet primært til unge, der ryger hash. Som vejleder, mentor m.fl. kan du bruge Samtaleguiden som et fælles udgangspunkt i samtalen med den unge. Du kan dog også blot

Læs mere

Virtuel bostøtte er fremtiden Brugere af bostøtte i Socialpsykiatri og Udsatte

Virtuel bostøtte er fremtiden Brugere af bostøtte i Socialpsykiatri og Udsatte Virtuel bostøtte er fremtiden Brugere af bostøtte i Socialpsykiatri og Udsatte Voksne kan fremover få tilbudt at supplere deres oprindelige fysiske støtte med en ny, teknisk løsning Nye velfærdsteknologiske

Læs mere

http://www.analyzethis.no/v3/lpdanmark/bestilling/summary.aspx

http://www.analyzethis.no/v3/lpdanmark/bestilling/summary.aspx Side 1 af 5 Data er sidst opdateret 26.06.2008 02:02:22 Antal besvarelser: 98 af 98 for udvalg: Nordenskov Skole Elev - Kortlægningsundersøgelse LP-modellen Baggrundsoplysninger Dreng Pige Kryds af, om

Læs mere

Mobning på facebook. Anna Kloster, november 2013

Mobning på facebook. Anna Kloster, november 2013 Mobning på facebook Anna Kloster, november 2013 At være barn i dagens Danmark betyder, at man er opvokset med mange medier omkring sig. Særligt har de unge taget det sociale medie Facebook til sig. Efter

Læs mere

DISCIPLIN I SKOLEN. Af Agnete Hansen, skoleelev

DISCIPLIN I SKOLEN. Af Agnete Hansen, skoleelev DISCIPLIN I SKOLEN Af Agnete Hansen, skoleelev Jeg har aldrig brudt mig om ordet disciplin. Det første jeg tænker, når det ord bliver sagt, er den skole jeg forestiller mig mine bedsteforældre gik i, eller

Læs mere

Hvordan underviser man børn i Salme 23

Hvordan underviser man børn i Salme 23 Hvordan underviser man børn i Salme 23 De fleste børn er rigtig gode til at lære udenad, og de kan sagtens lære hele Salme 23. Man kan f.eks. lære børnene Salme 23, mens man underviser om Davids liv. Det

Læs mere

Faglig læsning i 6. klasse: At læse og forstå fagtekster

Faglig læsning i 6. klasse: At læse og forstå fagtekster Faglig læsning i 6. klasse: At læse og forstå fagtekster Det er tirsdag sidst i november. Klokken er 10.45. Klassen skal have dansk. Klasselokalet er småt, og de 21 elever sidder tæt. Denne dag er én elev

Læs mere

Undervisningsvejledning 0.-2. klasse

Undervisningsvejledning 0.-2. klasse Undervisningsvejledning 0.-2. klasse I forbindelse med den årlige trivselsdag har jeres skole tilmeldt sig Call me og Red Barnets kampagne Min skole Min ven. Det betyder, at hver klasse på skolen skal

Læs mere

Noter til power point præsentation i word Her er viden og formuleringer, du kan bruge i oplæg til voksne.

Noter til power point præsentation i word Her er viden og formuleringer, du kan bruge i oplæg til voksne. Noter til power point præsentation i word Her er viden og formuleringer, du kan bruge i oplæg til voksne. Slide 1 Forside Slide 2 Introduktion: De fleste børn og unge har overvejende gode oplevelser med

Læs mere

Strukturprogram og app for alle med kognitive udfordringer

Strukturprogram og app for alle med kognitive udfordringer Strukturprogram og app for alle med kognitive udfordringer Struktur der passer til brugerens niveau og behov Struktur der kan tages med overalt Gør brugeren selvhjulpen og øger selvtilliden Giver ro og

Læs mere

Strukturprogram og app for alle med kognitive udfordringer

Strukturprogram og app for alle med kognitive udfordringer Strukturprogram og app for alle med kognitive udfordringer Struktur der passer til brugerens niveau og behov Struktur der kan tages med overalt Gør brugeren selvhjulpen og øger selvtilliden Giver ro og

Læs mere

Pædagogisk planlægningsskema. Projektarbejde i børnehøjde SKEMA 1. Deltager af personalet: Udarbejdelse af skema dato: Antal børn og alder:

Pædagogisk planlægningsskema. Projektarbejde i børnehøjde SKEMA 1. Deltager af personalet: Udarbejdelse af skema dato: Antal børn og alder: Pædagogisk planlægningsskema. Projektarbejde i børnehøjde SKEMA 1 Deltager af personalet: Antal børn og alder: Udarbejdelse af skema dato: Karina, Özlem, Karin, Sadjida og Mette 11 børn i alderen 2-3 år

Læs mere

Børnehave i Changzhou, Kina

Børnehave i Changzhou, Kina Nicolai Hjortnæs Madsen PS11315 Nicolaimadsen88@live.dk 3. Praktik 1. September 2014 23. Januar 2015 Institutionens navn: Soong Ching Ling International Kindergarten. Det er en børnehave med aldersgruppen

Læs mere

Tro og etik. Omsorg. Årstid: Hele året

Tro og etik. Omsorg. Årstid: Hele året Tro og etik Omsorg Målgruppe: Spejder Årstid: Hele året Varighed: 4 trin + et engagement Omsorg - niveau 3 - trin for trin Omdrejningspunktet for mærket Omsorg er i høj grad sladder. Idéen med at beskæftige

Læs mere

Bryndum Skoles antimobbestrategi

Bryndum Skoles antimobbestrategi Bryndum Skoles antimobbestrategi God trivsel er en forudsætning for børns læring og udvikling Skolens overordnede mobbepolitik er klar: Vi vil overhovedet ikke tolerere mobning på Bryndum Skole Bryndum

Læs mere

Forældreperspektiv på Folkeskolereformen

Forældreperspektiv på Folkeskolereformen Forældreperspektiv på Folkeskolereformen Oplæg v/ personalemøde på Hareskov Skole d. 23. januar 2014 Tak fordi jeg måtte komme jeg har glædet mig rigtig meget til at få mulighed for at stå her i dag. Det

Læs mere

SORGPLAN FOR BØRNEHUSET MARTHAGÅRDEN

SORGPLAN FOR BØRNEHUSET MARTHAGÅRDEN SORGPLAN FOR BØRNEHUSET MARTHAGÅRDEN Indholdsfortegnelse. side Forord 3 Når et barn mister et nært familiemedlem 4 Ventet dødsfald 4 Rådgivning til forældre 4 Pludselig dødsfald 5 Begravelse 5 Tiden efter

Læs mere

INDSKOLING TRIVSEL TIL ALLE

INDSKOLING TRIVSEL TIL ALLE INDSKOLING TRIVSEL TIL ALLE Børns Vilkår er en privat, humanitær organisation, der siden 1977 har arbejdet for alle børn i Danmark med særlig fokus for de børn, som har det svært. Organisationen arbejder

Læs mere

Man skal have mod til at være sig selv! Interview med Rasmus Møller. Forældre med handicap i DHF

Man skal have mod til at være sig selv! Interview med Rasmus Møller. Forældre med handicap i DHF Forældre med handicap i DHF Man skal have mod til at være sig selv! Interview med Rasmus Møller Rasmus Møller er lærerstuderende, benamputeret og far til August på 3 år. Og Rasmus og hans kone venter en

Læs mere

Transskription af interview med Chris (hospitalsklovn) den 12. november 2013

Transskription af interview med Chris (hospitalsklovn) den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 Bilag E Transskription af interview med Chris (hospitalsklovn) den 12. november

Læs mere

Børnepanelrapport nr. 1 / 2014 PORTRÆT AF 7. KLASSE BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS

Børnepanelrapport nr. 1 / 2014 PORTRÆT AF 7. KLASSE BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS Børnepanelrapport nr. 1 / 2014 PORTRÆT AF 7. KLASSE BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET Du sidder nu med den første pixirapport fra Børnerådets nye Børneog Ungepanel.

Læs mere

Sammenligningsniveau 1: Landsplan - Klassetrin ( Alle ) - Antal besvarelser: 30603

Sammenligningsniveau 1: Landsplan - Klassetrin ( Alle ) - Antal besvarelser: 30603 RAPPORT Rapport for Ungeprofilundersøgelsen inkl. SSP-del SKOLEÅR 2015/2016 OMRÅDE Ungeprofilundersøgelsen MÅLGRUPPE Udskoling (7. - 9. klasse) UNDERSØGELSE Ungeprofilundersøgelsen 2015 - Fredericia GRUNDLAG

Læs mere

Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune

Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune Selve bygningen, som huser handicapcenteret, er formet som en krumtap noget medarbejderne i sin tid selv var med til at beslutte. Krumtappen er et dag- og

Læs mere

Elevakti iteter. co-funded by the European Commission

Elevakti iteter. co-funded by the European Commission per Elevakti iteter co-funded by the European Commission Indhold 3Indledende aktiviteter Videofilmene Ekstra materiale 4 5 5 Evaluering en del af undervisningen 6 Vil du www-vide mere? I skal ikke nødvendigvis

Læs mere

Samspillet GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN DEL DINE FIDUSER

Samspillet GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN DEL DINE FIDUSER DEL DINE FIDUSER GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN Samspillet 9 ud af 10 forældre mener, at debat om børnenes trivsel og problemer i klassen er det vigtigste indhold på et forældremøde.

Læs mere

Børn og unges digitale liv

Børn og unges digitale liv Børn og unges digitale liv Børns Vilkår For børn Med børn Dagens program Mobil og internet en del af børn og unges hverdag Mobilens og internettets mulige faldgruber Gode råd til børn og voksne Digitale

Læs mere

Højsæson for skilsmisser sådan kommer du bedst gennem en skilsmisse

Højsæson for skilsmisser sådan kommer du bedst gennem en skilsmisse Højsæson for skilsmisser sådan kommer du bedst gennem en skilsmisse Vanen tro er der igen i år et boom af skilsmisser efter julen. Skilsmisseraad.dk oplever ifølge skilsmissecoach og stifter Mette Haulund

Læs mere

Børn og sociale medier

Børn og sociale medier Børn og sociale medier Opret en profil i dit barns digitale netværk Hvad er SSP? Skole Socialforvaltning Politi Forebygge kriminalitet, misbrug og mistrivsel Hvad gør vi? SSP-netværkpå de fleste folkeskoler

Læs mere

Kærester. Lærermanual Sexualundervisning KÆRESTER LÆRERMANUAL

Kærester. Lærermanual Sexualundervisning KÆRESTER LÆRERMANUAL Kærester Lærermanual Sexualundervisning 1 Kompetenceområde og færdigheds- og vidensmål Dette undervisningsmateriale, der er velegnet til sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab for 7. -9. klassetrin,

Læs mere

GRUNDSKOLER. Sinding-Ørre Midtpunkt - Skolen

GRUNDSKOLER. Sinding-Ørre Midtpunkt - Skolen GRUNDSKOLER Antimobbestrategi for: Sinding-Ørre Midtpunkt - Skolen Udarbejdet (dato): Februar 2013 Hvad forstår vi ved trivsel? Det vi forstår ved trivsel er, at eleven føler sig set, hørt, anerkendt og

Læs mere

Interview gruppe 2. Tema 1- Hvordan er det at gå i skole generelt?

Interview gruppe 2. Tema 1- Hvordan er det at gå i skole generelt? Interview gruppe 2 Interviewperson 1: Hvad hedder i? Eleverne: Anna, Fatima, Lukas Interviewperson 1: Hvor gamle er i? Eleverne: 15, 16, 15. Interviewperson 1: Jeg ved ikke hvor meget i lige har hørt,

Læs mere

Når børn og unge chikanerer elektronisk

Når børn og unge chikanerer elektronisk Når børn og unge chikanerer elektronisk Når børn og unge chikanerer elektronisk De sociale medier er nye medier for ytringer. I virkeligheden er der ikke meget nyt under solen. De sociale medier åbner

Læs mere

FRA SEX OG SAMFUND FRA NORMER OG IDEALER, 4-6 KLASSE, S. 7 Læringsmål

FRA SEX OG SAMFUND FRA NORMER OG IDEALER, 4-6 KLASSE, S. 7 Læringsmål 1. ER DU ENIG? FRA SEX OG SAMFUND FRA NORMER OG IDEALER, 4-6 KLASSE, S. 7 Læringsmål Beskrivelse Eleverne og underviseren sidder på stole i en cirkel. Underviseren læser et udsagn højt. Hvis eleverne er

Læs mere

Dette emne sætter fokus på: Mod til at handle At lytte til hinandens fortællinger og være åbne over for andres perspektiver Fællesskab og venskab

Dette emne sætter fokus på: Mod til at handle At lytte til hinandens fortællinger og være åbne over for andres perspektiver Fællesskab og venskab Intro Nære sociale relationer og følelsen af at være forbundet med ligesindede og jævnaldrende spiller en vigtig rolle for børn og unges udvikling af en selvstændig identitet og sociale kompetencer. Hvor

Læs mere

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK UNDERVISNINGSMATERIALE FIRE FILM OM AUTISME Lærervejledning og pædagogisk vejledning til Hverdagens helte 1 - om autisme Et undervisningsmateriale

Læs mere

Jeg er glad for at gå i skole. Jeg føler mig tryg i klassen

Jeg er glad for at gå i skole. Jeg føler mig tryg i klassen Jeg er glad for at gå i skole 1% 0% 14% 52% 33% Jeg føler mig tryg i klassen 3% 0% 46% 10% 41% Jeg kan lide mine kammerater i klassen 0% 0% 9% 40% 51% Mine venner kan lide mig, som den jeg er 1% 45% 46%

Læs mere

Velkommen på Julemærkehjem

Velkommen på Julemærkehjem Velkommen på Julemærkehjem Hvad er et Julemærkehjem? Et Julemærkehjem er et tilbud til børn, der i løbet af et 10-ugers ophold får hjælp til at få styrket selvværdet, en sundere livsstil og muligheden

Læs mere

Trivselsplan Bedsted Skole 2012 1

Trivselsplan Bedsted Skole 2012 1 Trivselsplan 1 Trivselsplan Bedsted Skole er en skole, der lægger vægt på: Ansvar, omsorg og respekt Vi arbejder for: At der er plads til alle, og vi passer godt på hinanden. Hvor alle lærer at lytte til

Læs mere

REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008

REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008 REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008 Kursus om: Professionelt forældresamarbejde med underviser Kurt Rasmussen Den 27. september 2008 på Vandrehjemmet i Slagelse fra kl. 8:30-16:00 Referat af dagen: Dette

Læs mere

Selvtillidsøvelser. SELVTILLIDSØVELSER. Stille elever klar til forandring? www.turbineforlaget.dk

Selvtillidsøvelser. SELVTILLIDSØVELSER. Stille elever klar til forandring? www.turbineforlaget.dk Selvtillidsøvelser Du kan her finde selvtillidsøvelser, som kan hjælpe eleverne med at overvinde de udfordringer, de står overfor. Øvelserne kan hjælpe eleverne med at mestre svære opgaver. Øvelserne har

Læs mere

Børns digitale liv og trivsel. Nina Sønderberg Tram Janus Lindknud Jensen

Børns digitale liv og trivsel. Nina Sønderberg Tram Janus Lindknud Jensen Børns digitale liv og trivsel Nina Sønderberg Tram Janus Lindknud Jensen Børns Vilkår» BørneTelefonen» ForældreTelefonen» FagTelefonen» Uddannelsesafdelingen» Bisidning» Politisk arbejde, projekter mm.

Læs mere

For at hjælpe dialogen på vej, har vi udarbejdet en række cases, der illustrerer de dilemmaer, der kan opstår i den pædagogiske dagligdag.

For at hjælpe dialogen på vej, har vi udarbejdet en række cases, der illustrerer de dilemmaer, der kan opstår i den pædagogiske dagligdag. Dilemma Formålet med nedenstående dilemma cases, er at skabe dialog om den fagprofessionelles relation og samvær med børn, i personalegrupperne i alle børnehuse. For at hjælpe dialogen på vej, har vi udarbejdet

Læs mere

Bilag 3: Elevinterview 2 Informant: Elev 2 (E2) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 10:45

Bilag 3: Elevinterview 2 Informant: Elev 2 (E2) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 10:45 Bilag 3: Elevinterview 2 Informant: Elev 2 (E2) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 10:45 LO: Det er egentlig bare en udbygning af de spørgsmål, der var på spørgeskemaet. Det er bare

Læs mere

UDSKOLING TRIVSEL TIL ALLE

UDSKOLING TRIVSEL TIL ALLE UDSKOLING TRIVSEL TIL ALLE Børns Vilkår er en privat, humanitær organisation, der siden 1977 har arbejdet for alle børn i Danmark med særlig fokus for de børn, som har det svært. Organisationen arbejder

Læs mere

FAKTA OM RETTIGHEDER

FAKTA OM RETTIGHEDER FAKTA OM RETTIGHEDER Børn og unge har ret til at bestemme over deres egen krop. De har ret til selv at bestemme, hvem der må give dem et knus, hvem de vil være kæreste med, og hvem der må se deres private

Læs mere

UNGE OG SOCIALE MEDIER

UNGE OG SOCIALE MEDIER UNGE OG SOCIALE MEDIER UNGES LIV PÅ NETTET De fleste børn og unge kender ikke til et liv uden internet og mobiltelefon. De skelner ikke mellem deres online-liv og det virkelige liv - det er ofte det samme.

Læs mere

Den gode dialog - det er slet ikke så svært - hvis du bare spørger og lytter til svaret. Lisa Duus duuslisa@gmail.com

Den gode dialog - det er slet ikke så svært - hvis du bare spørger og lytter til svaret. Lisa Duus duuslisa@gmail.com Den gode dialog - det er slet ikke så svært - hvis du bare spørger og lytter til svaret Lisa Duus duuslisa@gmail.com Baggrund og erfaringer Mødet mellem sundhedsprofessionelle og etniske minoritetspatienter/borgere

Læs mere

Nyhedsbrev uge 35 2015

Nyhedsbrev uge 35 2015 Nyhedsbrev uge 35 2015 Side 1 God weekend Side 7 Filuren Side 2-3 Nyt fra Allan Side 8-9 Chromebooks Side 4 Høstfest Side 10 N/T med 4-5 klasse Side 5 Indvielse af vuggestuen Side 11-13 Børnehaven Side

Læs mere

VI GIDER DIG IKKE MERE! - OM DIGITAL MOBNING

VI GIDER DIG IKKE MERE! - OM DIGITAL MOBNING VI GIDER DIG IKKE MERE! - OM DIGITAL MOBNING Hvad er temaet i denne artikel? Dette tema handler om digital mobning. Vi kommer omkring - Kendetegn og konsekvenser ved digital mobning Hvad kendetegner mobning

Læs mere

Hvordan håndterer du dine følelser... i forbindelse med Type 1-diabetes

Hvordan håndterer du dine følelser... i forbindelse med Type 1-diabetes Hvordan håndterer du dine følelser... i forbindelse med Type 1-diabetes Når du får det at vide Når man får konstateret diabetes bliver man chokeret, ked af det, trist, vred, bekymret eller en hel masse

Læs mere

endegyldige billede af, hvad kristen tro er, er siger nogen svindende. Det skal jeg ikke gøre mig til dommer over.

endegyldige billede af, hvad kristen tro er, er siger nogen svindende. Det skal jeg ikke gøre mig til dommer over. Mariæ Bebudelsesdag, den 25. marts 2007. Frederiksborg slotskirke kl. 10. Tekster: Es. 7,10-14: Lukas 1,26-38. Salmer: 71 434-201-450-385/108-441 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Læs mere

REBECCA HANSSON BABYTEGN. Forlaget BabySigning 3

REBECCA HANSSON BABYTEGN. Forlaget BabySigning 3 REBECCA HANSSON BABYTEGN Forlaget BabySigning 3 FORORD Da jeg i 2009 blev mor for første gang, blev jeg introduceret til babytegn. Vi brugte det flittigt med vores datter, og da hun var et 1 år, brugte

Læs mere

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK UNDERVISNINGSMATERIALE HVERDAGENS HELTE Lærervejledning og pædagogisk vejledning til Hverdagens helte 4 - om autisme Et undervisningsmateriale

Læs mere

Beboerportræt: "Når jeg skriver, er det som terapi for mig. Så kommer mine tanker ud gennem fingrene"

Beboerportræt: Når jeg skriver, er det som terapi for mig. Så kommer mine tanker ud gennem fingrene Beboerportræt: "Når jeg skriver, er det som terapi for mig. Så kommer mine tanker ud gennem fingrene" Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet Når Fatma skriver, lever hun sig ind i en helt anden verden.

Læs mere

En af lærerne siger: Det handler meget om at have adgang til forskellige oplysninger, og det har computere og interaktive tavler bragt med sig

En af lærerne siger: Det handler meget om at have adgang til forskellige oplysninger, og det har computere og interaktive tavler bragt med sig Kap 5: Læringsaktivitet: Udvikling af professionsfaglighed Case-spil til læreruddannelsen Case 1: Skal internettet ind og bogen ud? Lærerne på Centralskolen har teammøde. De taler med hinanden om, hvordan

Læs mere

Læsning og skrivning i 5. og 6. klasse

Læsning og skrivning i 5. og 6. klasse Læsning og skrivning i 5. og 6. klasse BØRN & UNGE Kære forælder Du synes nok, det er længe siden, at dit barn skulle lære at læse og skrive. Dit barn er sandsynligvis meget glad for at læse og er blevet

Læs mere

HVAD FOR- STÅR VI SOM MOBNING? DIGITAL MOBNING?

HVAD FOR- STÅR VI SOM MOBNING? DIGITAL MOBNING? Ordet mobning kommer af det engelske mob, som betyder pøbel eller gruppe, og frit oversat betyder mobning pøbel- eller gruppegerning. Det ligger altså i ordet, at der er tale om en gruppe, der terroriserer

Læs mere

Spørgsmål til forældrene samt forældrenes svar til forældremødet d. 28/10.-2015

Spørgsmål til forældrene samt forældrenes svar til forældremødet d. 28/10.-2015 1. Spørgsmål til forældrene samt forældrenes svar til forældremødet d. 28/10.-2015 Konflikter er en del af det at være forældre og barn altså menneske Det er OK at sige: NEJ! Det er OK at sige: det bestemmer

Læs mere

Kan vi fortælle andre om kernen og masken?

Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Det kan vi sagtens. Mange mennesker kan umiddelbart bruge den skelnen og den klarhed, der ligger i Specular-metoden og i Speculars begreber, lyder erfaringen

Læs mere

Kasper: Jeg hedder Kasper Thomsen, og jeg er 25 år gammel, og jeg læser HD 1. del på 4. semester

Kasper: Jeg hedder Kasper Thomsen, og jeg er 25 år gammel, og jeg læser HD 1. del på 4. semester 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 Transskribering af interview, Kasper BM: okay, jeg skal først lige bede om dit navn, og din alder, og hvad du læser?

Læs mere

Mobning blandt djøferne

Mobning blandt djøferne Mobning blandt djøferne Resultater fra Djøfs stress- og mobbeundersøgelse 2010 v/chefkonsulent Lisbeth Kjersgård Djøfs Politiske Afdeling Om undersøgelsen Mini stress- og mobbeundersøgelse gennemført i

Læs mere

Tik Tak, Tik Tak, Tik Tak. Jeg synes tiden går alt for hurtigt herovre i Dublin. Dette rejsebrev er bare endnu en påmindelse om at jeg nærmer mig

Tik Tak, Tik Tak, Tik Tak. Jeg synes tiden går alt for hurtigt herovre i Dublin. Dette rejsebrev er bare endnu en påmindelse om at jeg nærmer mig Tik Tak, Tik Tak, Tik Tak. Jeg synes tiden går alt for hurtigt herovre i Dublin. Dette rejsebrev er bare endnu en påmindelse om at jeg nærmer mig slutningen på dette eventyr. Det har været så fantastisk,

Læs mere

10 trin til en succesfuld Facebook side

10 trin til en succesfuld Facebook side 10 trin til en succesfuld Facebook side Allerførst vil jeg gerne fortælle dig, hvor fedt jeg synes, det er, at du har downloadet denne E-bog. Det lyder måske lidt selvhøjtideligt, men jeg elsker at dele

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Indledning...2. Tidsplan...2. Målgruppe...3. Spørgeskema...3. Kode eksempler...5. Procesbeskrivelse...7. Evaluering...

Indholdsfortegnelse. Indledning...2. Tidsplan...2. Målgruppe...3. Spørgeskema...3. Kode eksempler...5. Procesbeskrivelse...7. Evaluering... 1 Indholdsfortegnelse Indledning...2 Tidsplan...2 Målgruppe...3 Spørgeskema...3 Kode eksempler...5 Procesbeskrivelse...7 Evaluering...8 Bilag - Spørgeskema...9 Indledning - Jeg har som skoleprojekt fået

Læs mere

Bilag 11: Transskribering af fokusgruppeinterview med 8 elever fra 8. klasse på Skødstrup Skole

Bilag 11: Transskribering af fokusgruppeinterview med 8 elever fra 8. klasse på Skødstrup Skole Bilag 11: Transskribering af fokusgruppeinterview med 8 elever fra 8. klasse på Skødstrup Skole Informanterne er benævnt med deres egne fornavne. Da der medvirkede to, som begge hed Caroline, er de benævnt

Læs mere

AFSLUTTENDE OPGAVE. udemiljø

AFSLUTTENDE OPGAVE. udemiljø AFSLUTTENDE OPGAVE udemiljø 2015 Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Planlægning... 2 Kravspecifikation... 2 Design... 3 Formidling... 6 Afprøvning... 7 Refleksion... 8 Side 1 af 8 Indledning I dette projekt

Læs mere

FORÆLDREFOLDER CODEX FORÆLDREFOLDER

FORÆLDREFOLDER CODEX FORÆLDREFOLDER FORÆLDREFOLDER FORÆLDREFOLDER 1 KÆRE FORÆLDRE Børn og unges liv bliver mere og mere digitalt, både i skolen og i hjemmet. Det digitale liv bringer mange fordele, men også sikkerhedsrisici, som er helt

Læs mere

MatematikFessor gør læring synlig

MatematikFessor gør læring synlig GÆSTEINDLÆG MatematikFessor gør læring synlig Avanceret statistik-modul viser nøjagtigt, hvad eleverne kan, og hvor de har udfordringer. Fessor er en kærkommen big brother for lærere og elever på Broskolen

Læs mere

JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER

JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER Anne Rosenvold er uddannet Cand. Scient. Soc. fra RUC. Hun er uddannet coach, har boet nogle år i Australien, arbejdet med ind- og udstationerede familier, hun er foredragsholder,

Læs mere

SOCIALE MEDIER FORLØB

SOCIALE MEDIER FORLØB SOCIALE MEDIER 2016 FORLØB 7.-9. KLASSE INDHOLD 1. INTRODUKTION.......................................................................3 Fælles mål for forløbet "Sociale medier"....................................................4

Læs mere