Formueindkomst fra udlandet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Formueindkomst fra udlandet"

Transkript

1 99 Formueindkomst fra udlandet Robert Wederkinck, Statistisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Danmark har siden 25 haft betydelige indtægter på betalingsbalanceposten formueindkomst efter mange år, hvor udgifterne oversteg indtægterne. Samtidig er Danmark gået fra at være en skyldnernation til at være en kreditornation som følge af de næsten uafbrudte betalingsbalanceoverskud siden 988. I forhold til det samlede overskud på betalingsbalancens løbende poster er formueindkomstens betydning endda blevet markant forøget, jf. figur. Den positive og stigende indtægt fra formueindkomsten medfører, at danskernes indkomst, og dermed forbrugsmuligheder, overstiger indkomsten målt ved den indenlandske værdiskabelse (Danmarks bruttonationalprodukt, BNP). I 2 gav formueindkomsten således et bidrag (nettoindtægt) til dansk økonomi på 42 mia. kr., svarende til 2,4 pct. af BNP. Danmarks aktiver og passiver over for udlandet udgjorde henholdsvis mia. kr. ultimo 2, dvs. Danmarks nettoformue var på 8 mia. kr. Sammenholdes denne med formueindkomsten giver det umiddelbart et simpelt afkast på 23 pct. For at forstå, hvordan denne indtægt er fremkommet, er det nødvendigt at se på, hvilke elementer der genererer formueindkomsten. Artiklen giver et overblik over, hvordan Danmarks formueindkomst skabes, og hvilke typer af investeringer der bidrager mest. Helt overordnet kan Danmarks relativt høje formueindkomst henføres til, at Danmarks investeringsaktiver over for udlandet indeholder mere risiko end vores passiver. Derfor giver aktiverne i de fleste år et større afkast end passiverne. Fx har Danmark nettoformue for direkte investeringer, og de har større risiko og større forventet afkast end obligationer, hvor Danmark har nettogæld. For obligationer gælder endvidere, at danskere har investeret mere i mindre kreditværdige obligationer med længere løbetid, end udlændinge har investeret i tilsvarende danske obligationer. Ud over nettoformueindkomsten udgøres forskellen mellem BNP og bruttonationalindkomsten, BNI, af nettolønindkomst, som har været negativ i de senere år. I 2 var der således nettoudgifter for mia. kr. for Danmark på denne post.

2 BETALINGSBALANCES LØBENDE POSTER FORDELT PÅ FORMUEINDKOMST OG ANDRE POSTER 4. KVARTAL AKKUMULERET Figur Mia. kr Andre poster Formueindkomst Anm.: Andre poster er varer, tjenester, lønindkomst og løbende overførsler. Kilde: Danmarks Statistik. HVAD ER FORMUEINDKOMST? Formueindkomst er i betalingsbalancesammenhæng afkastet af den kapital, danskere investerer i udlandet henholdsvis udlændinge investerer i Danmark i form af renter, udbytte og ikke-udloddet indtjening, jf. boks. Opgørelsen omfatter således både indtægter og udgifter. Der vil derfor ofte være en tæt sammenhæng mellem på den ene side formuen over for udlandet og på den anden side formueindkomsten. Er formuen negativ, har landet udlandsgæld og typisk udgifter på formueindkomstposten. Det omvendte gør sig gældende med positiv formue. Denne sammenhæng holder i store træk for Danmark, jf. figur 2. Grundlæggende ændrer Danmarks formue over for udlandet sig som følge af overskud/underskud på betalingsbalancens løbende poster eller værdiregulering af eksisterende aktiver og passiver. Over et længere tidsforløb udlignes værdireguleringerne dog typisk, og formuen/gælden bestemmes derfor primært af det akkumulerede overskud/underskud på betalingsbalancens løbende poster, jf. figur 3. I 988 udgjorde Danmarks udlandsgæld 47 pct. af BNP og formueindkomsten -3,7 pct., mens formuen. halvår 2 var 5 pct. af BNP og for- Formelt er det udviklingen i Danmarks nettofordringserhvervelse over for udlandet, der er summen af overskuddet på betalingsbalancens løbende poster og kapitaloverførsler, netto. For Danmarks vedkommende er kapitaloverførsler, netto, traditionelt ubetydelige.

3 DANMARKS AKTIVER OG PASSIVER OVER FOR UDLANDET OG FORMUEINDKOMSTEN AFLEDT HERAF Boks Danmarks finansielle aktiver og passiver over for udlandet opgøres i henhold til IMF's betalingsbalancemanual (BPM5) og viser værdien af danske residenters samlede fordringer på udlændinge (bruttoformue) og udenlandske residenters fordringer på Danmark (bruttogæld). Danmarks nettoformue over for udlandet opgøres som bruttoformue fratrukket bruttogæld. Opgørelsen fordeles på indenlandske sektorer og forskellige finansielle instrumenter (investeringstyper). I manualen anvendes følgende opdeling Direkte investeringer Porteføljeaktier Obligationer Finansielle derivater Andre investeringer Reserveaktiver (kun centralbanken). For den enkelte investor består afkast af investeringer af både rente, udbytte og værdiændringer (valutakursgevinster/tab og prisændringer). I opgørelsen af formueindkomst indgår kun de to første elementer. Direkte investeringer er ejerskab på mere end pct. af en virksomhed og underopdeles i posterne egenkapital og koncernlån. Formueindkomsten for direkte investeringer opgøres for egenkapitalinvesteringer som summen af udloddet og ikkeudloddet udbytte, dvs. overskuddet i datterselskaber. For koncernlån består formueindkomsten af rentebetalinger. Porteføljeaktier er ejerskab under pct., og her registreres alene udloddet udbytte som formueindkomst. Ikke-udloddet overskud vil indgå i prisfastsættelsen af aktier, og dermed i værdien af beholdningen, men indgår ikke i den løbende opgørelse af formueindkomsten. Der vil derfor være en tendens til, at indkomsten afledt af porteføljeaktier undervurderes i forhold til indkomsten registreret for direkte investeringer. Obligationer er rentebærende gældsinstrumenter, hvor formueindkomsten udgøres af renter. For nulkuponpapirer beregnes fordelt emissionskurstab, der posteres som rente på/af de pågældende papirer. Finansielle derivater er finansielle instrumenter, hvor prisen afhænger af prisen på det(de) underliggende aktiv(er), der kan være fx aktier, aktieindeks, råvarer, valutakurser mv. I betalingsbalancesammenhæng er der ikke formueindkomst for finansielle derivater, da alle tab/gevinster her bogføres som værdiændringer. Andre investeringer er bl.a. lån og indskud samt handelskreditter, hvor formueindkomsten består af renter. Reserveaktiver er likvide udenlandske aktiver holdt af centralbanken og består primært af korte indskud i udenlandske banker samt obligationer. Formueindkomst herfra består dermed også af rentebetalinger. mueindkomsten 3,4 pct. af BNP, jf. figur 2. Forholdet mellem gæld/formue på den ene side og udgifter/indtægter på den anden side har dermed ændret sig. Opgørelsen er behæftet med en vis usikkerhed, da der er tale om meget store bruttostørrelser bag de nævnte nettostørrelser.

4 2 DANMARKS NETTOAKTIVER OVER FOR UDLANDET OG FORMUEINDKOMST Figur 2 Pct. af BNP Pct. af BNP Nettoaktiver i procent af BNP (højre akse) Formueindkomst i procent af BNP Kilde: Danmarks Statistik og Danmarks Nationalbank. Tallene for Danmarks nettoaktiver for perioden bygger på beregninger foretaget af Christensen og Hald (2). Baggrunden for skiftet er, at sammensætningen af Danmarks aktiver og passiver over for udlandet har ændret sig, kombineret med at renteniveauet er betydeligt lavere i dag. DANMARKS NETTOAKTIVER OVER FOR UDLANDET OG AKKUMULERET NETTOFORDRINGSERHVERVELSE Figur 3 Pct. af BNP Danmarks nettoaktiver Nettofordringserhvervelsen (akkumuleret siden 96) Kilde: Danmarks Statistik og Danmarks Nationalbank. Tallene for Danmarks nettoaktiver for perioden bygger på beregninger foretaget af Christensen og Hald (2).

5 3 FORMUEINDKOMST BEHOLDNINGS- OG AFKASTEFFEKT Boks 2 Afkastet af den investerede kapital og dermed formueindkomst er: Formueindkomst = Beholdning*afkastgrad () Stiger beholdningen af et givet aktiv, vil formueindkomsten målt i kroner således stige selv ved uændret afkastgrad. Ligeledes vil en uændret beholdning med stigende afkastgrad medfører øget formueindkomst målt i kroner. Udviklingen i formueindkomsten på et givet aktiv kan dermed dekomponeres i en beholdningseffekt og en afkasteffekt. Afkasteffekten afhænger af det pågældende aktivs tilhørende risikoprofil. Ifølge grundlæggende finansieringsteori bør det risikokorrigerede afkast af forskellige investeringer være ens, dvs. for investeringstyper med forskellig grad af risiko skal observeres forskellige afkastgrader. Jo større risiko, jo højere forventet afkastgrad. DANMARKS AKTIVER OG PASSIVER OVER FOR UDLANDET Danmarks aktiver og passiver over for udlandet er sammensat af en række forskellige finansielle produkter (aktier, obligationer og lån/indskud i banker) med forskellig risiko og forventet afkast. Forskelle mellem de instrumenter, hvor Danmark har formue henholdsvis gæld over for udlandet, i kombination med forskelle i risiko-/afkastprofil, er den primære forklaring på både niveauet og udviklingen i den samlede formueindkomst, jf. boks 2. På helt overordnet plan kan aktiverne (og passiverne) kategoriseres i tre typer af investeringer. Første type er direkte investeringer, hvor risikoen er høj. Anden type er porteføljeinvesteringer i aktier, som også har høj risiko, mens tredje type er långivning 2 enten i form af almindelige lån eller via udstedelse af obligationer. De to første typer er kendetegnet ved, at afkastet er betinget af, at der skabes et overskud i virksomheden, mens långivning giver anledning til løbende rentebetalinger. Investeringer i aktier er mere risikobetonede end obligationsinvesteringer. Danmarks aktiver og passiver over for udlandet er vokset fra at udgøre henholdsvis 72 og 6 pct. af BNP i 992 til ultimo 2 at udgøre 254 og 239 pct. af BNP. Alene denne beholdningseffekt medfører, at de samlede indtægter og udgifter er vokset markant i løbet af perioden. Kombineres dette med, at der er sket et markant skift i sammensætningen af både aktiver og passiver over for udlandet, jf. figur 4, fås hovedforklaringen bag Danmarks formueindkomst. 2 Når der differentieres mellem direkte investeringer og porteføljeinvesteringer i aktier, er det på grund af forskellig opgørelse af formueindkomst for de to investeringstyper, jf. boks. På passivsiden er der tale om låntagning og ikke långivning.

6 4 DANMARKS AKTIVER OG PASSIVER OVER FOR UDLANDET Figur 4 Mia. kr Direkte investeringer Aktier Långivning Anm.: Ekskl. finansielle derivater. Kilde: Danmarks Nationalbank. Frem til 24 havde Danmark gæld over for udlandet hovedsageligt i form af låntagning. Siden 25 har Danmark øget aktiverne mere end passiverne som følge af et betydeligt overskud på betalingsbalancens løbende poster og det er primært gået til direkte investeringer og andre aktieinvesteringer. Danmark har således fortsat gæld vedrørende låntagningen, men har opbygget formue for de to andre investeringstyper. I forhold til tidligere har Danmarks aktiver en ganske anden risikoprofil i dag, og profilen er anderledes end for passiverne. Sammenhængen mellem risiko og afkast tilsiger, at afkastet af aktiverne vil være større end afkastet af passiverne. AFKAST AF INVESTERINGER Afkastgraderne for de enkelte investeringstyper fremgår af tabel. De er højest for direkte investeringer både på indtægts- og udgiftssiden og lavest for porteføljeaktier. Det skyldes, at kun udloddet overskud (dividende) medtages, jf. boks. Kursgevinster indgår med andre ord ikke som en del af formueindkomsten, men ses udelukkende som en værdiregulering af investeringerne. Stigende aktiekurser, som følge af øget ikke-udloddet overskud, vil derfor øge værdien af aktieformuen. Ifølge Saabye (23) svarer udbetalt dividende typisk til et afkast på -2 pct.

7 5 FORMUEINDKOMST FRA UDLANDET, NETTO FORDELT PÅ BEHOLDNINGS- OG AFKASTGRADEFFEKT Tabel Beholdningseffekt Afkastgradeffekt Mia. kr. Direkte investeringer Aktier Direkte investeringer Aktier Faktisk formueindkomst Långivning Långivning ,8,3 2,2-7,2, -, -5, ,,2 3,5-9,9-2,8 -,9-4, ,6,6 3,2-2,4 -,7,4-5, ,, 2,8-6,6 -,, -, ,2, 2, -,7 -,3 -, -7, ,5 2, 2,5-9, 5,, -3, ,2 6,9 4,4 -,8 7,9 -, 4, , 6,6,7-5,5 5,4 3,5 -, ,8 8,2 9,8-2,8 7,8,4 2, ,3,7 9,4-2, 7,3 8,3 7, , 2,6 5, -,6 8, 4, 5, , 23,2 4,4-9,7 3,8 8, 6,4 Anm.: Beregningerne er ekskl. Danmarks Statistiks opgørelse af formueindkomst vedrørende bygge og anlæg, da der ikke opgøres en beholdning for denne post og dermed ikke kan skelnes mellem de to effekter. Effekterne er beregnet ved se på, hvad formueindkomsten ville være, hvis afkastgraderne henholdsvis beholdningerne var ens på aktiv- og passivsiden. Kilde: Danmarks Statistik og Danmarks Nationalbank. Formueindkomsten vil derfor indirekte blive påvirket positivt via en beholdningseffekt, jf. boks 2. For direkte investeringer medtages det samlede overskud/underskud. Formueindkomsten kan opdeles i en beholdningseffekt og en afkastgradseffekt jf. boks 2. Bidraget til Danmarks nettoindtægt fra de to elementer fremgår af tabel. For især direkte investeringer er der store forskelle fra år til år i betydningen af de to effekter. For långivning er der en klar tendens til, at forskelle i afkastgrad er vendt til en dansk fordel. Dansk låntagning i udlandet, især via salg af stats- og realkreditobligationer, sker nu til et lavere renteniveau end den långivning, som danskere yder til udlandet. For de forskellige investeringstyper er risikoen givet ved, hvor stor usikkerheden er for, at det faktiske afkast afviger fra det forventede. Jo større usikkerhed, jo større risiko. Det fremgår ligeledes af tabel 2, at det høje afkast på direkte investeringer også følges op af en højere risiko end de andre investeringstyper. Siden 24 har afkastet af danske direkte investeringer i udlandet været større end udlandets af deres direkte investeringer i Danmark. En del af forklaringen skyldes en forskellig brancheprofil, jf. tabel 3. Udenlandske investeringer inden for finansieringsvirksomhed mv. udgør således en markant større andel end de tilsvarende danske. Afkastet i denne branche har, som følge af finanskrisen, været beskedent de senere år.

8 6 AFKASTGRADER FOR DANMARKS AKTIVER OG PASSIVER OVER FOR UDLANDET Tabel 2 Pct. Indtægter Direkte investeringer Aktier Långivning Udgifter Direkte investeringer Aktier Låntagning ,6,2 4,4 5,2,7 4, ,5,4 4,8,2,7 5, ,5,5 4,6 5,8,4 5, ,5,8 4, 5,,8 4, ,9,5 2,8 4,9,9 3, ,2 2,2 2,8 5,4,8 3, 25...,4 2,2 3,4 9,4 2,5 3, ,6 3,7 3,5 6,7 3, 3, ,5 3,6 4, 7,5,6 3, , 4, 4, 5,2 2,4 3, ,2 2,6 2,4 4,3,6 2, ,3 2,5 2, 5,9,,7 Gennemsnit.. 6,7 2,4 3,6 6,4,9 3,6 Risiko...,9,94,86,96,5,2 Anm.: Afkastgraderne er beregnet ekskl. Danmarks Statistiks opgørelse af formueindkomst vedrørende bygge og anlæg, da der ikke opgøres en beholdning for denne post. Afkastgraden kan derfor ikke beregnes for denne. Se Damgaard mfl. (2). Kilde: Danmarks Statistik og Danmarks Nationalbank. Risiko er her givet ved standardafvigelsen. Den anden vej rundt udgør danske investeringer i fremstillingsvirksomhed 25 pct. af danske investeringer i udlandet, men kun godt 2 pct. af udenlandske investeringer i Danmark. Generelt på tværs af brancher har det registrerede afkast været højere for danske investeringer i udlandet end for udenlandske investeringer i Danmark. DIREKTE INVESTERINGER FORDELT PÅ BRANCHE, GENNEMSNITLIG ANDEL AF BEHOLDNINGER OG AFKASTGRAD Tabel 3 Indtægter Udgifter Pct. Andel Afkast Andel Afkast Energi- og vandforsyning, bygge- og anlægsvirksomhed..., 6,3 2,5,3 Fast ejendom, udlejning, forretningsservice mv. 24,3, 29,5 4,9 Finansieringsvirksomhed mv. og forsikring og hjælpevirksomheder...,2 8, 2,2 6,5 Fremstillingsvirksomhed... 25,7 2,6,7,5 Handel-, hotel- og restaurantvirksomhed... 6,5,6,7 9,8 Landbrug, fiskeri og råstofudvinding... 5, 9,2 2,3 8,9 Offentlig og personlig service...,5 8,2,3 7, Transport, oplagringsvirksomhed og kommunikation...,7,5 6, 3, Uoplyst branche... 5, 4, 5,8 5,5 Anm.: Aritmetisk gennemsnit for 25-. Ekskl. formueindkomst fra Danmarks Statistik vedrørende bygge- og anlæg, da der ikke opgøres beholdninger for denne post. Kilde: Danmarks Nationalbank.

9 7 NETTOFORMUEINDKOMST FORDELT PÅ INSTRUMENT Figur 5 Mia. kr Direkte investeringer Aktier Låntagning I alt Kilde: Danmarks Statistik og Danmarks Nationalbank. Kombinationen af risikotagning, branchesammensætning og held/dygtighed bidrager dermed til at forklare den overordnet set højere danske afkastgrad. Den samlede effekt på formueindkomsten af en forskellig sammensætning af aktiver og passiver over for udlandet og tilhørende afkast- /risikoprofil ses tydeligt i figur 5. Nettoindtægten fra direkte investeringer er meget stor i forhold til nettoudgiften for låntagning til trods for, at de to instrumenter numerisk set udgør samme andel af BNP. Lidt populært kan man sige, at Danmark låner billigt i udlandet og investerer midlerne i højt forrentede aktiver, men påtager sig også en risiko. LÅNTAGERE OG INVESTORER Danmark har, ud over at vende gæld til formue, opbygget store bruttopositioner i forhold til udlandet de seneste tyve år. Opbygningen af de store bruttopositioner kan især henføres til en ændret adfærd blandt de indenlandske sektorer. Fra 999 til 2 har danske penge- og realkreditinstitutter (MFI'er) således øget deres låntagning i udlandet med 9 mia. kr., jf. figur 6. Andre lande har haft en tilsvarende udvikling, hvor sammensmeltningen af penge- og kapitalmarkederne globalt set har været efterfulgt af betydelig låntagning og investering på tværs af landegrænser. Penge- og realkreditinstitutterne har for en stor dels vedkommende kanaliseret midlerne videre til forsikrings- og pensionsselskaber samt

10 8 SEKTOR- OG INSTRUMENTFORDELING AF DANMARKS NETTOFORMUE VED UDGANGEN AF 999 HENHOLDSVIS 2 Figur 6 Mia. kr Ikke-finansielle virksomheder MFI'er Andre finansielle virksomheder Off. sektor, inkl. centralbanken Husholdninger Direkte investeringer Aktier Låntagning Kilde: Danmarks Statistik og Danmarks Nationalbank. investeringsforeninger (andre finansielle virksomheder), som så har investeret i udenlandske aktier og obligationer, jf. figur 6. Derudover har en del af låntagningen været anvendt af danske virksomheder til at investere i udenlandske datterselskaber (direkte investeringer). Da danske virksomheder tillige optager lån i udlandet, har de ikke samlet set reduceret deres gæld til udlandet væsentligt, men har ændret sammensætningen ved i stigende grad at kanalisere deres investeringer til udlandet. Den ændrede sammensætning af aktiver og passiver afspejler sig også i formueindkomsten modtaget fra udlandet, jf. figur 7. Det er pensionsselskaber, investeringsforeninger og ikke-finansielle virksomheder, som via deres udenlandske investeringer genererer formueindkomsten. Investeringerne er muliggjort af penge- og realkreditinstitutternes udenlandske låntagning. De ikke-finansielle virksomheders indtægter fra høje direkte investeringer modvirkes i et vist omfang af renteudgifter fra udenlandsk låntagning, mens pensionsselskaber og investeringsforeninger stort set ikke har udgifter i forhold til udlandet. Danske husholdningers låntagning i udlandet og direkte ejerskab over udenlandske aktiver er meget begrænset, jf. figur 6. Indirekte har husholdningerne dog ejerskab til en betydelig del af Danmarks samlede udenlandske aktiver og passiver og dermed formue- Nettogælden for aktier afspejler udenlandsk interesse for danske virksomheder, fx Novo Nordisk.

11 9 FORMUEINDKOMST (NETTOINDTÆGT) FORDELT PÅ SEKTOR Figur 7 Mia. kr Ikke-finansielle virksomheder Andre finansielle virksomheder Husholdninger MFI'er Offentlig sektor og centralbank Anm.: Andre finansielle virksomheder dækker over bl.a. forsikrings- og pensionsselskaber samt investeringsforeninger. Kilde: Danmarks Nationalbank. indkomst. Husholdningernes formue i forsikrings- og pensionsselskaber udgør 73 pct. af forsikrings- og pensionsselskabernes samlede aktiver. Samtidig ejer husholdningerne 27 pct. af de danske investeringsforeninger. Dermed tilfalder en stor del af formueindkomsten indirekte husholdningssektoren. På den anden side ejer udenlandske investorer danske realkreditobligationer for 357 mia. kr. ved udgangen af 2 svarende til en ejerandel på pct. På samme tidspunkt udgjorde udlån til husholdningerne 6 pct. af realkreditinstitutternes samlede lån. Reelt bærer husholdningerne dermed en betragtelig del af de renteudgifter til udlandet, som realkreditinstitutterne umiddelbart betaler. Den beskrevne udvikling i danske husholdningers låntagning og investering, og den heraf følgende risikoprofil, bidrager dermed til at forklare, at Danmark har positiv nettoformueindkomst i forhold til udlandet. Husholdningernes formue og gæld er nærmere behandlet i en anden artikel i denne kvartalsoversigt, Isaksen mfl. (2).

12 LITTERATUR Christensen, Tom Nordin og Jens Hald (2), Danmarks udlandsgæld fra 96-99, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt, 3. kvartal. Damgaard, Jannick, Mathies Lau Friis Laursen og Robert Wederkinck (2), Forecasting direct investment equity income for the Danish balance of payments, Danmarks Nationalbank Working Papers, nr. 65. Isaksen, Jacob, Paul Lassenius Kramp, Louise Funch Sørensen og Søren Vester Sørensen (2), Husholdningernes opsparing og gæld et internationalt landestudie, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt, 4. kvartal. Saabye, Niki (23), Risikopræmien på aktier, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt,. kvartal.

Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld

Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld 23 Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld Frank Øland Hansen og Lill Thanning Hansen, Statistisk Afdeling INDLEDNING I 998 var den gennemsnitlige nettoforrentning af Danmarks udlandsgæld 8,7 pct. Dette

Læs mere

Direkte investeringer Ultimo 2014

Direkte investeringer Ultimo 2014 Direkte investeringer Ultimo 24 4. oktober 25 IGEN FREMGANG I DIREKTE INVESTERINGER I 24 Værdien af danske direkte investeringer i udlandet og udenlandske direkte investeringer i Danmark steg i 24 efter

Læs mere

I et år er der følgende transaktioner mellem Danmark og udlandet (i mia. kr.)

I et år er der følgende transaktioner mellem Danmark og udlandet (i mia. kr.) MAKROøkonomi Kapitel 4 - Betalingsbalancen Vejledende Besvarelse Opgave 1 I et år er der følgende transaktioner mellem Danmark og udlandet (i mia. kr.) Eksport af varer (fob) 450 Import af varer (fob)

Læs mere

Danmark som kreditornation

Danmark som kreditornation 53 Danmark som kreditornation Jonas Staghøj, Økonomisk Afdeling og Jesper Jensen, Statistisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Ved udgangen af 3. kvartal 22 havde Danmark samlet set aktiver over for

Læs mere

Ny metode til estimation af formueindkomsten på betalingsbalancen

Ny metode til estimation af formueindkomsten på betalingsbalancen 11 Ny metode til estimation af formueindkomsten på betalingsbalancen Jannick Damgaard, Mathies Lau Friis Laursen og Robert Wederkinck, Statistisk Afdeling INDLEDNING Betalingsbalancens løbende poster revideres

Læs mere

Familiernes formue og gæld

Familiernes formue og gæld Kvartalsoversigt, 2. kvartal 212 - Del 1 39 Familiernes formue og gæld Af Asger Lau Andersen, Anders Møller Christensen og Nick Fabrin Nielsen, Økonomisk Afdeling, Sigrid Alexandra Koob og Martin Oksbjerg,

Læs mere

Markedsudviklingen i 2005 for investeringsforeninger, specialforeninger og fåmandsforeninger

Markedsudviklingen i 2005 for investeringsforeninger, specialforeninger og fåmandsforeninger Markedsudviklingen i 2005 for investeringsforeninger, specialforeninger og fåmandsforeninger Konklusioner Foreningernes samlede formue er vokset med 206 mia. kr. i 2005, og udgjorde ved udgangen af året

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK 6. MARTS 18 NR. 4 Markedsudsving kan have stor effekt på udlandsformuen Store gevinster eller tab på kort sigt Gevinster eller tab skyldes valutaog aktiekurser Udlandsformuens

Læs mere

Dokumentation Afstemning af Danmarks aktiver og passiver over for udlandet

Dokumentation Afstemning af Danmarks aktiver og passiver over for udlandet DANMARKS NATIONALBANK Statistisk Afdeling 24. juni 2010 Dokumentation Afstemning af Danmarks aktiver og passiver over for udlandet Med udgivelsen af kvartalsvise finansielle sektorkonti i januar 2010 er

Læs mere

Udvikling i og afkast af

Udvikling i og afkast af Udvikling i og afkast af udlandsformuer Paul Lassenius Kramp og Maria Hove Pedersen, Økonomisk Afdeling, og Lasse Nørgård Vogelius, Statistisk Afdeling Indledning og sammenfatning Danskerne er i løbet

Læs mere

Nationalregnskab og betalingsbalance

Nationalregnskab og betalingsbalance Dansk økonomi til Økonomisk vækst i Bruttonationalproduktet steg med, pct. i. Efter fire år med høje vækstrater i -7, økonomisk nedgang i 8 og den historiske tilbagegang på, pct. i 9 genvandt dansk økonomi

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 12.

DANMARKS NATIONALBANK 12. STATISTIK DANMARKS NATIONALBANK 12. O K T O B E R 2 1 8 DIREKTE INVESTERINGER, BEHOLDNINGER, 217 Fjerde år i træk med fremgang i direkte investeringer For fjerde år i træk var der fremgang i de direkte

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 13.

DANMARKS NATIONALBANK 13. STATISTIK DANMARKS NATIONALBANK 13. OKTOBER 2017 DIREKTE INVESTERINGER, BEHOLDNINGER, 2016 Fremgang i direkte investeringer i 2016 Der er fremgang i direkte investeringer i 2016. Kapitaltilførsler, opkøb

Læs mere

Markedet for langsigtet opsparing i et samfundsmæssigt perspektiv

Markedet for langsigtet opsparing i et samfundsmæssigt perspektiv Markedet for langsigtet opsparing i et samfundsmæssigt perspektiv Jesper Berg, Bankdirektør, Nykredit Bank 21.april, 2015. Trust me, I m a banker 2 21-04-2015 Game plan 1. Modeller for finansiel intermediering

Læs mere

N O T A T. Bankernes udlån er ikke udpræget koncentreret på enkelte erhverv.

N O T A T. Bankernes udlån er ikke udpræget koncentreret på enkelte erhverv. N O T A T Kapital Nyt Baggrund Virksomhedernes optagelse af banklån sker, når opsvinget er vedvarende men er forskelligt fra branche til branche Konklusioner 2. februar 21 Bankernes udlån er ikke udpræget

Læs mere

marts 2018 Indtjening i sektoren

marts 2018 Indtjening i sektoren marts 218 Indtjening i sektoren Bank- og realkreditkoncerners årsregnskaber 217 INTRODUKTION Fremgangen i dansk økonomi har for alvor bidt sig fast. De gode tider slår også igennem i bankerne, som har

Læs mere

Markedsudviklingen i 2004 for investeringsforeninger og specialforeninger 1

Markedsudviklingen i 2004 for investeringsforeninger og specialforeninger 1 Markedsudviklingen i 2004 for investeringsforeninger og specialforeninger 1 Konklusioner: Foreningernes samlede formue er vokset med knap 208 mia. kr. i 2004, og udgjorde ultimo året i alt knap 571 mia.

Læs mere

OFFENTLIGE FINANSER. 2005: marts Finansielle kvartalsregnskaber for offentlig forvaltning og service 4. kvt. 2004

OFFENTLIGE FINANSER. 2005: marts Finansielle kvartalsregnskaber for offentlig forvaltning og service 4. kvt. 2004 OFFENTLIGE FINANSER 2005:10 30. marts 2005 Finansielle kvartalsregnskaber for offentlig forvaltning og service 4. kvt. 2004 Nettogælden faldt 7 mia. kr. i forhold til kvartalet før. Der har i seneste kvartal

Læs mere

Dato: 31. oktober 2005. Direkte udenlandske investeringer 12

Dato: 31. oktober 2005. Direkte udenlandske investeringer 12 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K Telefon 33 92 33 00 - Fax 33 11 16 65 Dato: 31. oktober 2005 Sagsbeh.: ØEM/hdz Direkte udenlandske

Læs mere

15. Åbne markeder og international handel

15. Åbne markeder og international handel 1. 1. Åbne markeder og international handel Åbne markeder og international handel Danmark er en lille åben økonomi, hvor handel med andre lande udgør en stor del af den økonomiske aktivitet. Den økonomiske

Læs mere

7. Udenrigshandel og betalingsbalance

7. Udenrigshandel og betalingsbalance 7. Udenrigshandel og betalingsbalance Vækst i verdenshandel Vækst i verdenshandel større end gns vækst i BNP liberalisering af verdenshandel begrænsning i handelshindringer valutarestriktioner ophævet

Læs mere

Note 8. Den offentlige saldo

Note 8. Den offentlige saldo Samfundsbeskrivelse B Forår 1 Hold 3 Note 8. Den offentlige saldo 8.1 Motivation Offentlige saldo: Balancen som resulterer fra de offentlige udgifter og indtægter Offentlig saldo = offentlige indtægter

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK DANMARKS NATIONALBANK UDFORDRINGER FOR DEN DANSKE PENSIONSSEKTOR Nationalbankdirektør Lars Rohde, præsentation for Den Danske Aktuarforening 6. februar 2019 Disposition af dagens præsentation 1.) Lavere

Læs mere

ALTERNATIV INVEST. Halvårsrapport, 30. juni 2007 Investeringsforeningen Alternativ Invest Afdeling Globale Garanti Investeringer. CVR nr.

ALTERNATIV INVEST. Halvårsrapport, 30. juni 2007 Investeringsforeningen Alternativ Invest Afdeling Globale Garanti Investeringer. CVR nr. Halvårsrapport, 30. juni 2007 Investeringsforeningen Alternativ Invest Afdeling Globale Garanti Investeringer CVR nr. 29 93 81 64 Foreningsoplysninger 2 Ledelsesberetning 3 Regnskabspraksis 4 Hoved- og

Læs mere

Direkte investeringer

Direkte investeringer 99 Direkte investeringer Christian Helbo Andersen, Økonomisk Afdeling, og Bjarke Madsen og Sanne Veje Klausen, Statistisk Afdeling. INDLEDNING OG SAMMENFATNING Direkte investeringer udtrykker summen af

Læs mere

Hovedpunkter for statsgældspolitikken

Hovedpunkter for statsgældspolitikken 7 Hovedpunkter for statsgældspolitikken Det danske statspapirmarked var velfungerende i 212. Efterspørgslen efter danske statspapirer var høj, og renterne var historisk lave. Det afspejlede Danmarks AAA-kreditvurdering,

Læs mere

Direkte investeringer Ultimo 2013

Direkte investeringer Ultimo 2013 Direkte investeringer Ultimo 213 14. oktober 214 DIREKTE INVESTERINGER I UDLANDET STIGER FORTSAT I 213 Værdien af danske direkte investeringer i udlandet steg igen i 213, mens værdien af de indadgående

Læs mere

Hvorfor er der overskud på betalingsbalancen? Nyt kapitel

Hvorfor er der overskud på betalingsbalancen? Nyt kapitel Hvorfor er der overskud på betalingsbalancen? Nyt kapitel Danmark har de seneste år haft meget store overskud på betalingsbalancen. Overskuddet er siden starten af dette årtusind steget fra knap 1½ pct.

Læs mere

Ejerforhold i danske virksomheder

Ejerforhold i danske virksomheder N O T A T Ejerforhold i danske virksomheder 20. februar 2013 Finansrådet har i denne analyse gennemgået Nationalbankens værdipapirstatistik for at belyse, hvordan ejerkredsen i danske aktieselskaber er

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK DANMARKS NATIONALBANK NATIONALBANKENS ANALYSER AF PRODUKTIVITET I DANMARK Morten Spange, DØRS, Dagsorden og litteratur Produktivitet på makro- og brancheniveau. Andersen og Spange (212); Jensen og Jørgensen

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK DANMARKS NATIONALBANK DANSK ØKONOMI OG LANDBRUGETS SITUATION Nationalbankdirektør Hugo Frey Jensen Dansk økonomi et overblik 2 Værdiskabelse på udvalgte sektorer. Olie og gas samt landbrug trækker ned

Læs mere

BILAG A til. Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING. om det europæiske national- og regionalregnskabssystem i Den Europæiske Union

BILAG A til. Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING. om det europæiske national- og regionalregnskabssystem i Den Europæiske Union DA DA DA EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 20.12.2010 KOM(2010) 774 endelig Bilag A/Kapitel 14 BILAG A til Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om det europæiske national- og regionalregnskabssystem

Læs mere

Industrikoncernernes globale organisering har betydning for opgørelsen af dansk produktion og indkomst

Industrikoncernernes globale organisering har betydning for opgørelsen af dansk produktion og indkomst 1. oktober 2018 2018:19 Industrikoncernernes globale organisering har betydning for opgørelsen af dansk produktion og indkomst Af Caroline Bo og Søren Burman 1 Hvordan danske virksomheder vælger at indrette

Læs mere

Stat-ordbog Præcisering af den anvendte sprogbrug i "Nyt" i forhold til økonomisk-statistiske begreber

Stat-ordbog Præcisering af den anvendte sprogbrug i Nyt i forhold til økonomisk-statistiske begreber DANMARKS NATIONALBANK Statistisk Afdeling 25. oktober 2013 Stat-ordbog Præcisering af den anvendte sprogbrug i "Nyt" i forhold til økonomisk-statistiske begreber Ordbogens formål er at forklare fagudtryk

Læs mere

23. august 1999. Fondsbørsmeddelelse 16/99

23. august 1999. Fondsbørsmeddelelse 16/99 Københavns Fondsbørs Fondsbørsen i Luxembourg Fondsbørsen i Frankfurt Fondsbørsen i London Fondsbørsen i Düsseldorf Fondsbørsen i Amsterdam Fondsbørsen i Zürich Pressen 23. august 1999 Fondsbørsmeddelelse

Læs mere

NOTAT KVARTALSVISE FINANSIELLE KONTI - ESA2010 BACKDATA

NOTAT KVARTALSVISE FINANSIELLE KONTI - ESA2010 BACKDATA NOTAT KVARTALSVISE FINANSIELLE KONTI ESA21 BACKDATA Rasmus Kofoed Mandsberg lokal 686 Finansiel Statistik Penge, Bank og Nationalregnskabsstatistik Sagsnr.: 166392 Dokumentnr.: 165798 29. september 217

Læs mere

EU tal overvurderer markant den danske offentlige gæld

EU tal overvurderer markant den danske offentlige gæld EU tal overvurderer markant den danske offentlige gæld I 14 havde Danmark det største offentlige overskud i EU. Det danske overskud var på 1, pct. af BNP. Kun fire lande i EU havde et overskud. Selvom

Læs mere

Kreditinstitutter. Halvårsartikel 2018

Kreditinstitutter. Halvårsartikel 2018 Kreditinstitutter Halvårsartikel 2018 Indholdsfortegnelse 1. Sammenfatning...1 2. Kreditinstitutter i Danmark...2 3. Fortsat høje overskud på trods af lave renteindtægter...4 4. Udlånsvækst i danske kreditinstitutter...5

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK 7. FEBRUAR 218 NR. 2 Globalisering gør det vanskeligere at fortolke betalingsbalancen Dansk vareeksport produceres i sti - gende grad uden for Danmarks grænser Dansk overskud

Læs mere

Den økonomiske krise ramte skævt i dansk erhvervsliv

Den økonomiske krise ramte skævt i dansk erhvervsliv Den økonomiske krise ramte skævt i dansk erhvervsliv Nye reviderede nationalregnskabstal viser, at BNP sidste år faldt med 4,9 pct. Det dækker imidlertid over enorme forskelle på tværs af det danske erhvervsliv.

Læs mere

Regnskabsstatistikken d.3. juni 2015

Regnskabsstatistikken d.3. juni 2015 Regnskabsstatistikken d.3. juni 2015 Regnskabsstatistikken for selskaber 2013 Sammenfatning Hermed offentliggøres Regnskabsstatistikken for selskaber 2013. Oversigter og tabeller som er benyttet i talfremstillingen

Læs mere

Danskerne er nu rigere end før krisen

Danskerne er nu rigere end før krisen 18. august 2016 Danskerne er nu rigere end før krisen Tal fra Danmarks Statistik viser, at danskernes private formuer sidste år steg med 0 mia.kr., mens gælden lå nogenlunde uændret. Den samlede nettoformue

Læs mere

FINANSRAPPORT Varde Kommune år 2017

FINANSRAPPORT Varde Kommune år 2017 FINANSRAPPORT Varde Kommune år 2017 Finansrapport pr. 31. december 2017 I henhold til fastlagte rammer i Finansieringspolitikken for Varde Kommune skal der gives en afrapportering for kommunens finansielle

Læs mere

INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK

INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK Marts 2014 INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK AF KONSULENT MATHIAS SECHER, MASE@DI.DK Det er mere attraktivt at investere i udlandet end i Danmark. Danske virksomheders direkte investeringer

Læs mere

Livsforsikringsselskaber og tværgående pensionskassers regnskaber 1. halvår 2006

Livsforsikringsselskaber og tværgående pensionskassers regnskaber 1. halvår 2006 Livsforsikringsselskaber og tværgående pensionskassers regnskaber 2006 Konklusioner Samlet resultat efter skat på 3,7 mia. kr. i 2006 mod 2,0 mia. kr. i 1. halvår 2005 Livsforsikringshensættelser faldt

Læs mere

Danskerne har langt større formue end gæld

Danskerne har langt større formue end gæld Danskerne har langt større formue end gæld Danskerne havde ved udgangen af 2013 i gennemsnit 1.116.000 kr. i overskud, når al gæld er trukket fra al formue herunder i boliger, biler mv. Der er i den økonomiske

Læs mere

Skadesforsikringsselskabers regnskaber 1. halvår 2009

Skadesforsikringsselskabers regnskaber 1. halvår 2009 Skadesforsikringsselskabers regnskaber 1. halvår 2009 Konklusioner De danske skadeforsikringsselskaber fastholder fremgangen fra 2008. Det samlede resultat før skat i 1. halvår 2009 blev på 4,4 mia. kr..

Læs mere

Gennemsnitsdanskeren er god for 1.168.000 kr.

Gennemsnitsdanskeren er god for 1.168.000 kr. Gennemsnitsdanskeren er god for 1.168.000 kr. En ny opgørelse baseret på tal fra Danmarks Statistik viser, at indbyggerne i Danmark i gennemsnit er gode for 1.168.000 kr., når al gæld er trukket fra al

Læs mere

INTRODUKTION TIL NYE TABELLER OM INVESTERINGSFONDSSEKTOREN I STATISTIKBANKEN

INTRODUKTION TIL NYE TABELLER OM INVESTERINGSFONDSSEKTOREN I STATISTIKBANKEN INTRODUKTION TIL NYE TABELLER OM INVESTERINGSFONDSSEKTOREN I STATISTIKBANKEN Finansiel Statistik Kontakt: If@nationalbanken.dk April 2018 Nye og forbedrede tal for den danske investeringsfondssektor er

Læs mere

7. Udenrigshandel og betalingsbalance

7. Udenrigshandel og betalingsbalance 7. Udenrigshandel og betalingsbalance Vækst i verdenshandel Vækst i verdenshandel større end gns vækst i BNP liberalisering af verdenshandel begrænsning i handelshindringer valutarestriktioner ophævet

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK C 136/6 HENSTILLINGER DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS HENSTILLING af 31. maj 2007 om ændring af henstilling ECB/2004/16 om Den Europæiske Centralbanks statistiske rapporteringskrav

Læs mere

Fondsbørsmeddelelse 29. april 2004 KVARTALSRAPPORT. 1. kvartal GrønlandsBANKEN 1. KVARTAL /9

Fondsbørsmeddelelse 29. april 2004 KVARTALSRAPPORT. 1. kvartal GrønlandsBANKEN 1. KVARTAL /9 Fondsbørsmeddelelse 29. april 2004 KVARTALSRAPPORT 1. kvartal 2004 GrønlandsBANKEN 1. KVARTAL 2004 1/9 (1.000 kr.) HOVEDTAL / NØGLETAL I SAMMENDRAG 1. kvartal 1. kvartal Hele året 2004 2003 2003 Netto

Læs mere

Investeringstal snyder: Færre investeringer ud af Danmark end antaget

Investeringstal snyder: Færre investeringer ud af Danmark end antaget Investeringstal snyder: Færre investeringer ud af Danmark end antaget Der har i den økonomiske debat været stort fokus på de direkte investeringer ind og ud af Danmark. Målt på de overordnede tal for beholdningen

Læs mere

Kvartalsoversigt - 3. kvartal 2009

Kvartalsoversigt - 3. kvartal 2009 Tabelafsnit Renter og aktiekursindeks... 1 Udvalgte poster fra Nationalbankens balance... 2 Forskellige faktorers påvirkning af penge- og realkreditinstitutternes nettostilling over for Nationalbanken...

Læs mere

ANALYSENOTAT Aktiekursfald aflyser ikke opsvinget

ANALYSENOTAT Aktiekursfald aflyser ikke opsvinget Nov 01, 2017 Nov 03, 2017 Nov 07, 2017 Nov 09, 2017 Nov 13, 2017 Nov 15, 2017 Nov 17, 2017 Nov 21, 2017 Nov 24, 2017 Nov 28, 2017 Nov 30, 2017 Dec 04, 2017 Dec 06, 2017 Dec 08, 2017 Dec 12, 2017 Dec 14,

Læs mere

Dansk udenrigshandel står stærkt

Dansk udenrigshandel står stærkt Hovedpointer Dansk udenrigshandel klarer sig godt, hvilket blandt andet afspejler sig i et solidt overskud på betalingsbalancen og handelsbalancen. En dekomponering af betalingsbalancen viser, at en stor

Læs mere

Danmark attraktiv for udenlandske investorer. Flere udenlandsk ejede virksomheder i Danmark mellem 2000-10

Danmark attraktiv for udenlandske investorer. Flere udenlandsk ejede virksomheder i Danmark mellem 2000-10 Flere udenlandsk ejede virksomheder i Danmark mellem 2-1 Analysepapir. maj 213 Danmark attraktivt for udenlandske investorer Analysens hovedkonklusioner Udviklingen i de direkte investeringer bør ikke

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE L 247/38 Den Europæiske Unions Tidende 18.9.2013 RETNINGSLINJER DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE af 30. juli 2013 om ændring af retningslinje ECB/2011/23 om Den Europæiske Centralbanks statistiske

Læs mere

Kvartalsrapport 1. kvartal 2007

Kvartalsrapport 1. kvartal 2007 Side 1 af 10 OMX Den Nordiske Børs Nikolaj Plads 6 1067 København K 2. maj 2007 Kvartalsrapport 1. kvartal 2007 Forretningsomfang øget med 17%. Renteindtjening øget med 4,1 mio. kr. (+12,4%) - gebyrer

Læs mere

Følsomhedsanalyse af udlandsgælden

Følsomhedsanalyse af udlandsgælden 61 Følsomhedsanalyse af udlandsgælden Thomas Bie, Statistisk Afdeling og Frank Øland Hansen, Økonomisk Afdeling INDLEDNING Udlandsgælden er forskellen mellem danskernes aktiver og passiver over for udlandet

Læs mere

Først vil udviklingen i størrelsen af valutareserven og valutareservens bestanddele blive beskrevet kort.

Først vil udviklingen i størrelsen af valutareserven og valutareservens bestanddele blive beskrevet kort. 28 Valutareserven Peter Kjær Jensen, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING Valutareserven består først og fremmest af Nationalbankens beholdning af udenlandske obligationer og bankindskud. Den giver Nationalbanken

Læs mere

Fortsat pæn indtjening i bankerne

Fortsat pæn indtjening i bankerne Fortsat pæn indtjening i bankerne De danske bank- og realkreditkoncerner har fortsat pæn indtjening, selv om resultatet er lidt lavere i 1. halvår 2018 end i samme periode i 2017. Sektoren opbygger fortsat

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 16.

DANMARKS NATIONALBANK 16. ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK 1. NOVEMBER 17 NR. Ekstraordinært stort overskud på betalingsbalancen er midlertidigt Det meget høje overskud er midlertidigt Overskuddet stammer i dag fra husholdningerne

Læs mere

Kvartalsoversigt - 2. kvartal Renter og aktiekursindeks Udvalgte poster fra Nationalbankens balance... 2

Kvartalsoversigt - 2. kvartal Renter og aktiekursindeks Udvalgte poster fra Nationalbankens balance... 2 Tabelafsnit Renter og aktiekursindeks... 1 Udvalgte poster fra Nationalbankens balance... 2 Forskellige faktorers påvirkning af penge- og realkreditinstitutternes nettostilling over for Nationalbanken...

Læs mere

Tabelafsnit. Nationalbankens statistiske publikationer

Tabelafsnit. Nationalbankens statistiske publikationer Tabelafsnit Renter og aktiekursindeks... 1 Udvalgte poster fra Nationalbankens balance... 2 Forskellige faktorers påvirkning af penge- og realkreditinstitutternes nettostilling over for Nationalbanken...

Læs mere

Kvartalsoversigt - 3. kvartal 2006

Kvartalsoversigt - 3. kvartal 2006 Tabelafsnit Renter og aktiekursindeks... 1 Udvalgte poster fra Nationalbankens balance... 2 Forskellige faktorers påvirkning af penge- og realkreditinstitutternes nettostilling over for Nationalbanken...

Læs mere

Nationalregnskab. Nationalregnskab :1. Sammenfatning. Svag tilbagegang i 2003

Nationalregnskab. Nationalregnskab :1. Sammenfatning. Svag tilbagegang i 2003 Nationalregnskab 2005:1 Nationalregnskab 2003 Sammenfatning Svag tilbagegang i 2003 Grønlands økonomi er inde i en afmatningsperiode. Realvæksten i Bruttonationalproduktet (BNP) er opgjort til et fald

Læs mere

ANALYSE. Effekter af Vækstfondens aktiviteter

ANALYSE. Effekter af Vækstfondens aktiviteter ANALYSE Effekter af Vækstfondens aktiviteter HVILKEN EFFEKT HAR VÆKSTFONDENS AKTIVITETER? Hvor mange arbejdspladser er Vækstfonden med til at skabe i Danmark hvert år via sine investeringer? Det har vi

Læs mere

MAKROøkonomi. Kapitel 3 - Nationalregnskabet. Vejledende besvarelse

MAKROøkonomi. Kapitel 3 - Nationalregnskabet. Vejledende besvarelse MAKROøkonomi Kapitel 3 - Nationalregnskabet Vejledende besvarelse Opgave 1 I et land, der ikke har samhandel eller andre transaktioner med udlandet (altså en lukket økonomi) produceres der 4 varer, vare

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK L 159/48 Den Europæiske Unions Tidende 20.6.2007 RETNINGSLINJER DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE af 31. maj 2007 om ændring af retningslinje ECB/2004/15 om Den Europæiske

Læs mere

INVESTERINGSFORENINGER OG SKAT

INVESTERINGSFORENINGER OG SKAT INVESTERINGSFORENINGER GENERELT Investering i investeringsforeninger opdeles skattemæssigt i 3 forskellige overordnede typer: Kontoførende foreninger, der skattemæssigt anses som transparente enheder,

Læs mere

Jutlander Bank s beskrivelse af værdipapirer

Jutlander Bank s beskrivelse af værdipapirer Jutlander Bank s beskrivelse af værdipapirer Indledning I banken kan du som udgangspunkt frit vælge, hvordan du vil investere dine penge. En begrænsning er dog f.eks. gældende lovregler om pensionsmidlernes

Læs mere

Danmarks ud land sgæld fra

Danmarks ud land sgæld fra 45 Danmarks ud land sgæld fra 96-99 Tom Nordin Christensen og Jens Hald, Statistisk Afdeling INDLEDNING Danmarks udlandsgæld gæld minus tilgodehavender over for udlandet er opbygget siden 96 som en kombination

Læs mere

Fondsbørsmeddelelse 26. oktober 2004 KVARTALSRAPPORT kvartal GrønlandsBANKEN kvartal /9

Fondsbørsmeddelelse 26. oktober 2004 KVARTALSRAPPORT kvartal GrønlandsBANKEN kvartal /9 Fondsbørsmeddelelse 26. oktober 2004 KVARTALSRAPPORT 1. 3. kvartal 2004 GrønlandsBANKEN 1. 3. kvartal 2004 1/9 (1.000 kr.) HOVEDTAL / NØGLETAL I SAMMENDRAG 1 3. kvartal 3. kvartal Året 2004 2003 2004 2003

Læs mere

RETNINGSLINJER (2014/647/EU)

RETNINGSLINJER (2014/647/EU) 6.9.2014 L 267/9 RETNINGSLINJER DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE af 3. juni 2014 om ændring af retningslinje ECB/2013/23 om statistik over offentlige finanser (ECB/2014/21) (2014/647/EU) DIREKTIONEN

Læs mere

Ny statistik for investeringsforeninger

Ny statistik for investeringsforeninger 33 Ny statistik for investeringsforeninger Gitte Wallin Pedersen og Faisel Sethi, Statistisk Afdeling INDLEDNING Som led i udbygningen af den finansielle statistik efter internationale retningslinjer kan

Læs mere

0 Nul eller mindre end en halv af den anvendte enhed. Tal foreligger ikke eller er uden større interesse.

0 Nul eller mindre end en halv af den anvendte enhed. Tal foreligger ikke eller er uden større interesse. Tabelafsnit Renter og aktiekursindeks... 1 Udvalgte poster fra Nationalbankens balance... 2 Forskellige faktorers påvirkning af penge- og realkreditinstitutternes nettostilling over for Nationalbanken...

Læs mere

Kvartalsoversigt - 1. kvartal 2010

Kvartalsoversigt - 1. kvartal 2010 Tabelafsnit Renter og aktiekursindeks... 1 Udvalgte poster fra Nationalbankens balance... 2 Forskellige faktorers påvirkning af penge- og realkreditinstitutternes nettostilling over for Nationalbanken...

Læs mere

LÆGERNES PENSIONSBANKS BASISINFORMATION OM VÆRDIPAPIRER - IKKE KOMPLEKSE PRODUKTER

LÆGERNES PENSIONSBANKS BASISINFORMATION OM VÆRDIPAPIRER - IKKE KOMPLEKSE PRODUKTER LÆGERNES PENSIONSBANKS BASISINFORMATION OM VÆRDIPAPIRER - IKKE KOMPLEKSE PRODUKTER Indledning Lægernes Pensionsbank tilbyder handel med alle børsnoterede danske aktier, investeringsbeviser og obligationer

Læs mere

Årsager til forskelle i opgørelserne af statens overskud de seneste år

Årsager til forskelle i opgørelserne af statens overskud de seneste år 5. oktober 216 216:14 Årsager til forskelle i opgørelserne af statens overskud de seneste år Af Michael Nielsen De seneste tre år har opgørelserne af statens overskud i statsregnskabet henholdsvis nationalregnskabet

Læs mere

Et portræt af de 800.000 private investorer i de danske investeringsforeninger

Et portræt af de 800.000 private investorer i de danske investeringsforeninger Analyse marts 213 Et portræt af de 8. private investorer i de danske investeringsforeninger Investeringsbeviser er et alternativ til at købe aktier og obligationer direkte. Når investor køber investeringsbeviser,

Læs mere

Opsparingsoverskud i den private sektor på ekstremt rekordniveau

Opsparingsoverskud i den private sektor på ekstremt rekordniveau Opsparingsoverskud i den private sektor på ekstremt rekordniveau Dagens nationalregnskabstal viser et opsparingsoverskud i den private sektor på ikke mindre end 17 mia.kr. i 212. Rekorden kommer oven på

Læs mere

Dyr gæld belaster de fattiges økonomi

Dyr gæld belaster de fattiges økonomi Dyr gæld belaster de fattiges økonomi De fattige har oftere nettogæld end ikke-fattige har. Derudover udgør renteudgifter en væsentlig større belastning for de fattiges økonomi end renteudgifter gør for

Læs mere

ANALYSE 2016 INVESTORPORTRÆT

ANALYSE 2016 INVESTORPORTRÆT 216 INVESTORPORTRÆT INVESTORPORTRÆT 216 Revideret udgave Dette er en revideret udgave af investorportrættet 216. Den oprindelige udgave blev offentliggjort d. 21. april 217. I forhold til den oprindelige

Læs mere

Investering i investeringsforeninger opdeles skattemæssigt i 3 forskellige overordnede typer:

Investering i investeringsforeninger opdeles skattemæssigt i 3 forskellige overordnede typer: SKAT INVESTERINGSFORENINGER GENERELT Investering i investeringsforeninger opdeles skattemæssigt i 3 forskellige overordnede typer: Kontoførende foreninger, der skattemæssigt anses som transparente enheder,

Læs mere

Myter og fakta om bankerne

Myter og fakta om bankerne Myter og fakta om bankerne December 2012 FORORD Myter og fakta om bankerne Der har de seneste år været massivt fokus blandt politikere, medier og offentligheden generelt på banksektoren. Det er forståeligt

Læs mere

Nationalregnskab. Nationalregnskabet for Grønland * 2003:1. Nationalindkomsten er øget de seneste otte år

Nationalregnskab. Nationalregnskabet for Grønland * 2003:1. Nationalindkomsten er øget de seneste otte år Nationalregnskab 2003:1 Nationalregnskabet for Grønland 1986-2001* Denne publikation indeholder tallene for Nationalregnskabet for Grønland 1986-2001. Tal for perioden 1986-2000 er baseret på endelige

Læs mere

VELKOMMEN TIL VIRKSOMHEDSØKONOMI. 1. kursusgang. Lektion 1 til 5

VELKOMMEN TIL VIRKSOMHEDSØKONOMI. 1. kursusgang. Lektion 1 til 5 VELKOMMEN TIL VIRKSOMHEDSØKONOMI 1. kursusgang B5 - CSTBI2 CSTBL2 2 ECTS SE-KURSUS WILLY OLSEN Institut for Mekanik og Produktion 1 Lektion 1 til 5 1. Den nationale økonomi. Byggesektorens andel heri.

Læs mere

Markedsdynamik ved lave renter

Markedsdynamik ved lave renter 69 Markedsdynamik ved lave renter Louise Mogensen, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING I perioder med lave obligationsrenter, fx i efteråret 2001, forekommer der selvforstærkende effekter i rentebevægelserne.

Læs mere

Danmark lysår fra græske tilstande

Danmark lysår fra græske tilstande Danmark lysår fra græske tilstande Danmark ligger fortsat i Superligaen målt på de offentlige finanser, når vi sammenligner os med de europæiske lande. Hvad angår den økonomiske stilling, har vi i den

Læs mere

Husholdningernes balancer og gæld et internationalt landestudie

Husholdningernes balancer og gæld et internationalt landestudie 47 Husholdningernes balancer og gæld et internationalt landestudie Jacob Isaksen, Paul Lassenius Kramp, Louise Funch Sørensen og Søren Vester Sørensen, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Hvilke

Læs mere

STATISTISKE EFTERRETNINGER NATIONALREGNSKAB OG BETALINGSBALANCE

STATISTISKE EFTERRETNINGER NATIONALREGNSKAB OG BETALINGSBALANCE STATISTISKE EFTERRETNINGER NATIONALREGNSKAB OG BETALINGSBALANCE 2018:13 21. december 2018 Overskud på 43,8 mia. kr. i 3. kvt. 2018 Betalingsbalancen over for udlandet 3. kvt. 2018 Resumé: Betalingsbalancens

Læs mere

ANALYSENOTAT Hver femte ansat i udenlandsk ejet virksomhed

ANALYSENOTAT Hver femte ansat i udenlandsk ejet virksomhed ANALYSENOTAT Hver femte ansat i udenlandsk ejet virksomhed AF ØKONOM JENS HJARSBECH, CAND.POLIT, Udenlandske investeringer øger velstanden Udenlandsk ejede virksomheder er ifølge Produktivitetskommissionen

Læs mere

Stort overskud på betalingsbalancen skyldes manglende investeringer

Stort overskud på betalingsbalancen skyldes manglende investeringer Den 9. december 11 Stort overskud på betalingsbalancen skyldes manglende investeringer Overskuddet på betalingsbalancen er rekordhøjt. Det store overskud er dog ikke et resultat af, at det går godt for

Læs mere

Negativ vækst i 2. kvartal 2012

Negativ vækst i 2. kvartal 2012 Foreløbigt nationalregnskab 2. kvartal 2012 Dagens nationalregnskab bekræfter med en negativ vækst på ½ pct. det billede, indikatorerne har tegnet af økonomisk modvind de seneste måneder. Havde det ikke

Læs mere

NATIONALREGNSKAB OG BETALINGSBALANCE

NATIONALREGNSKAB OG BETALINGSBALANCE STATISTISKE EFTERRETNINGER NATIONALREGNSKAB OG BETALINGSBALANCE 2019:4 21. juni 2019 Overskud på 19,7 mia. kr. i 1. kvt. 2019 Betalingsbalancen over for udlandet 1. kvt. 2019 Resumé: Betalingsbalancens

Læs mere

INVESTERINGSFORENINGER GENERELT. Investering i investeringsforeninger opdeles skattemæssigt i 3 forskellige overordnede typer:

INVESTERINGSFORENINGER GENERELT. Investering i investeringsforeninger opdeles skattemæssigt i 3 forskellige overordnede typer: INVESTERINGSFORENINGER GENERELT Investering i investeringsforeninger opdeles skattemæssigt i 3 forskellige overordnede typer: Kontoførende foreninger, der skattemæssigt anses som transparente enheder,

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik indeholder en oversigt over den nyeste udvikling i nogle af de centrale økonomiske størrelser. Oversigten er primært baseret på uddrag fra Nyt fra Danmarks Statistik,

Læs mere

Omkring 40 pct. af stigningen i beskæftigelsen fra 2013 til 2016 skyldtes øget eksport

Omkring 40 pct. af stigningen i beskæftigelsen fra 2013 til 2016 skyldtes øget eksport 3. juli 2018 2018:13 Omkring 40 pct. af stigningen i beskæftigelsen fra 2013 til 2016 skyldtes øget eksport Af Peter Rørmose Jensen, Michael Drescher og Emil Habes Beskæftigelsen er steget markant siden

Læs mere

Danmarks produktivitet, værdiskabelse og. nationalindkomst pr. arbejdstime

Danmarks produktivitet, værdiskabelse og. nationalindkomst pr. arbejdstime Danmarks produktivitet, værdiskabelse og nationalindkomst pr. arbejdstime Kristian Binderup Jørgensen, Peter Birch Sørensen og Hans Jørgen Whitta-Jacobsen Indhold Motivation Metode Datakilder Resultater

Læs mere