Værktøj til Due Diligence

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Værktøj til Due Diligence"

Transkript

1 Værktøj til Due Diligence Udarbejdet af Rasmus Jensen, konsulent, SEGES Erhvervsøkonomi, og Kenneth Kjeldgaard, specialkonsulent, SEGES Finans & Formue, i projekt Nye og alternative samarbejds- og finansieringsformer i landbruget, december 2017 Dette notat har til formål at beskrive brugen af regnearket Værktøj til due diligence. Arket indeholder to underark, Værdiansættelse og DCF, som hver især beskrives. Underarket Værdiansættelse Det første ark er et oversigtsark til brug for værdiansættelse af landbrugsvirksomheder ved brug af forskellige værdiansættelsesmodeller og Due Diligence-faser. Arket er todelt i Værdiansættelsesmetode og Due Diligence-faser. Øverst indtastes beregnede værdier ud fra hver benyttet værdiansættelsesmetode, og derunder indtastes kvantificerede beløb fra respektive Due Diligence-faser. Herudfra beregnes en samlet værdi på virksomheden. Underarket DCF Til forskel fra underarket Værdiansættelses er underarket DCF mere komplekst, da arket indeholder skabelonen til værdiansættelsesmodellen Discounted Cash Flow (DCF). For bedst muligt at forstå modellen og opbygning af regnearket beskrives begrebet værdiansættelse og beregningsmetoden i arket. Dernæst beskrives brugen af modellen ved angivelse og definition af modellens indtastningsceller. Værdiansættelsesmetode Til værdiansættelse i underarket benyttes DCF-modellen (Discounted Cash Flow-modellen), der tilhører gruppen af kapitalværdibaserede modeller. Værdien beregnes ved at summere al fremtidig indtjening og omregne værdien til nutidsværdi 1. Der gøres ved at anvende virksomhedens budgetterede frie pengestrømme (cash flow) som mål for fremtidig indtjening. Herefter tilbagediskonteres pengestrømme med en fast diskonteringsrente som et mål for vægtede kapitalomkostninger. Det kræves derfor, at der udarbejdes et budget, hvis resultater benyttes som input i modellen. For at få så retvisende og detaljeret et budget som muligt anbefales det, at budgettet tager udgangspunkt i elementerne i en strategisk regnskabsanalyse. Se notatet Strategisk Regnskabsanalyse Alt andet lige giver et godt og gennemarbejdet budgetmateriale også en bedre værdiansættelse, selvom det i praksis ikke er muligt at beregne en endegyldig værdi, der kan sættes to streger under. Dette skyldes naturligvis, at det ikke er muligt præcist at fastsætte den fremtidige indtjening. Derfor vil værdiansættelsen altid beregnes ud fra al tilgængelig information på beregningstidspunktet. 1 Se en definition på nutidsværdi i notatet:

2 DCF-modellen DCF-modellen anvendes ved at udfylde de grønne indtastningsfelter. Informationerne til indtastning findes i virksomhedens seneste regnskab og det udarbejdede budget. Regnearket værdiansætter ud fra budgetperioden og en efterfølgende terminalperiode kendetegnet ved fremskrivning af sidste budgetår med en konstant vækstfaktor. Ønskes en anden budgetperiode skal regnearket tilpasses. Regnearket er inddelt i fire bokse, hvoraf tre er indtastningsbokse, mens den sidste indeholder værdiansættelse og følsomhedsanalyse. I den øverste boks til venstre indtastes tal fra den seneste årsrapport og antagelser i de grønne indtastningsfelter. I midten af regnearket indtastes tal fra budgettet i de grønne indtastningsfelter. Resten beregnes eller udfyldes automatisk ud fra oplysningerne i øverste indtastningsboks. Nederst til venstre indtastes rente, afkast og gældsandelsoplysninger i de grønne felter. Efter indtastning beregnes værdien af virksomheden i boksen midt i regnearket, ligesom boksen også indeholder en følsomhedsanalyse ud fra ændringer i WACC og vækst p.a. i terminalperioden. Forklaring af felter Nedenfor er en kort beskrivelse og definition af de felter, som ikke allerede forklares i regnearket. Boks 1 Oplysninger fra årsrapporten EBIT (Earnings Before Interest and Taxes) Afhængig af regnskabsmetoden er EBIT enten resultat af før renter eller resultat af primær drift i årsregnskabet og budgetopstillingen. Tallene indtastes direkte i det grønne felt EBIT Afskrivning og hensættelser Afskrivninger findes direkte i virksomhedens resultatopgørelse for seneste regnskabsår og budgettet. Såfremt der også er hensættelse af forpligtigelser, lægges disse to tal sammen og indsættes i det grønne felt. Skattesats I det grønne felt indtastes virksomhedens effektive skattesats. Denne vil oftest være lig den aktuelle selskabsskat (i dette tilfælde 22 %), men kan tilrettes i de enkelte budgetår. Materielle anlægsaktiver Her indsættes summen af materielle anlægsaktiver fra seneste regnskab. Markedsværdi af rentebærende gæld Her indsættes samlede gældsforpligtigelser fra seneste regnskab. Markedsværdi af likvider & VP Her indtastes virksomhedens kontant og værdipapirbeholdning fra seneste regnskab.

3 Vækst p.a. i terminalperioden Her indtastes virksomhedens forventede vækst i terminalperioden. Ændring i arbejdskapital Arbejdskapital betegner de midler, der er bundet i debitorer, kreditorer og lagre. Ændring i arbejdskapital er forskellen i arbejdskapital for seneste to regnskabsår. Begge tal bør fremgå af det seneste regnskab. Boks 2 Frit Cash Flow til analyse EBIT (Earnings Before Interest and Taxes) Afhængig af regnskabsmetode er EBIT enten resultat af før renter eller resultat af primær drift i årsregnskabet og budgetopstillingen. Tallene indtastes direkte i det grønne felt EBIT. Ændring i arbejdskapital Arbejdskapital betegner de midler, der er bundet i debitorer, kreditorer og lagre. Ændring i arbejdskapital er forskellen i arbejdskapital for seneste to regnskabsår. Begge tal bør fremgå af det seneste regnskab. Ved beregning af frit cash flow skal tages hensyn til, hvilken værdi feltet skal have i budgetperioden. Det vil ikke være realistisk kontinuerligt at opnå positive ændringer i arbejdskapital i budgetperioden. I praksis vil en positiv udvikling i arbejdskapitalen sandsynligvis begrænse sig til få år, indtil virksomheden har fået optimeret deres arbejdskapital. Angivelse af ændring i arbejdskapital kræver stor indsigt i virksomheden og et detaljeret budget med opgørelse af balanceposter. Hvis ikke det er tilgængeligt anbefales det at nulstille ændring i arbejdskapitalen i budgetperioden. Investeringer i anlægsaktiver Indtastningsværdier til investeringer findes i budgettets resultatopgørelse. Da modellen antager, at virksomheden fortsætter med at generere pengestrømme efter budgetperioden, er det vigtigt, at budgettet tager højde for, at produktionsapparatet er i stand til at producere på uændret niveau i fremtiden. Medmindre indsigten i virksomheden er stor, og budgettet er meget detaljeret, anbefales det, at investeringerne enten fra start af eller inden udløb af budgetperioden sættes lig med afskrivningerne af produktionsapparatet. Boks 3 Rente og afkastkrav Egenkapitalens afkastkrav Øverst i boksen tages stilling til opgørelse af afkastkrav til egenkapital. Det kan ske ved brug af beta-værdi (uddybes senere) eller ved direkte indtastning af egenkapitalkrav under Afkastkrav uden brug af beta. Diskonteringsfaktor: Til bestemmelse af den samlede diskonteringsfaktor indtastes Rentesats for fremmede kapital og afhængig af formål med værdiansættelsen indtastes enten målvirksomhedens nuværende rente, købers fremtidige rente eller investeringsrenten. Derudover indtastes skattesatsen for rentebetalinger. Kapitalstruktur: Gældsandel: Her indtastes, hvor stor en del der finansieres ved gæld.

4 Resultater og definition af værdiansættelsesparametre Cash flow Når de grønne felter er udfyldt, beregnes virksomhedens estimerede fremtidige cash flow, som benyttes til værdiansættelse af virksomheden i boksen midt i arket. Værdiansættelse af virksomheden Værdiansættelsen sker ved at tilbagediskontere virksomhedens frie cash flow med virksomhedens vægtede kapitalomkostninger (WACC). WACC WACC (Weighted Average Cost of Capital) beskriver de vægtede kapitalomkostninger i en virksomhed. WACC tager højde for afkastkrav fra egenkapital, fremmekapital og långiverne. WACC findes ved at vægte afkastkravet til egenkapitalen og gælden. Grunden til, at der er forskel i afkastkrav til ejer og långiver, er, at ejer påtager sig en større risiko, som skal kompenseres for i form af større afkast (en risikopræmie). Altså skal fremmedkapitalen kun kompenseres ved den risiko, der er på selve gælden, og ejer skal kompenseres for den driftsmæssige risiko, der er i virksomheden. Følsomhedsanalyse For at undersøge, hvilke påvirkninger de opstillede forudsætninger har pa værdiansættelsen, foretages en følsomhedsanalyse. I følsomhedsanalysen testes egenkapitalens værdi ved at ændre pa følgende komponenter: Ændring i gearing Ændring i den risikofri rente Ændring i risikotillæg Ændring i Aktivernes omsætningshastighed og Overskudsgrad. Disse komponenter er valgt for at se, i hvor stor grad ændringer i komponenterne vil påvirke egenkapitalens værdi, idet det er en central forudsætning ved værdiansættelse af virksomheden. Beta-værdi En virksomheds Beta-værdi afhænger af, hvor stor risiko der er i virksomheden i form af finansiel og driftsmæssig risiko. Finansiel risiko afhænger blandt andet af virksomhedens gearing og andelen af kortfrist gæld. Hvis kortfristet gæld kræves indfriet i løbet af kort tid, er virksomheden mere sårbar, end en virksomhed som udelukkende har langfristet fastforrentet gæld. Driftsmæssig risiko afhænger af, hvor sårbar virksomheden er overfor skift i økonomien og overfor, hvor specialiseret virksomhedens produkt er. Hvis produktet kun har én funktion, og denne overflødiggøres, så har virksomheden små chancer for at overleve. Eksempelvis hvis en medicinalvirksomhed udelukkende sælger piller, hvis funktion er at holde en kræftsygdom nede, og en anden virksomhed opfinder en kur mod kræft, så vil pillerne blive overflødiggjort, hvilket efterlader virksomheden i store problemer.

5 Beta er et nøgletal, som fortæller, hvor meget en aktie svinger i forhold til det generelle aktiemarked (indeks). Nøgletallet beregnes ved hjælp af historiske data for aktiekurser for en enkelt virksomhed, en portefølje og markedsindeks. En markedsportefølje sammensat af alle aktier svinger selvsagt med markedet og vil derfor have en betaværdi på 1. Hvis Beta = 0 er der tale om en risikofri investering sammenlignet med det generelle aktiemarked, og værdien af aktien er derfor uafhængig af det generelle aktiemarked. Beta-værdien under 1 betyder, at investeringen har mindre risiko end markedsporteføljen, og omvendt betyder en Beta-værdi over 1, at der er risiko er større end markedsporteføljen. Alt andet lige vil højere Betaværdi medføre krav om større risikopræmie fra køber eller investor. Førhen offentliggjorde blandt andet Jyllands-Posten og Børsen beta-værdien for børsnoterede virksomheder. Det gør de desværre ikke længere, hvorfor det kan være svært at finde betaværdier for sammenlignelige virksomheder eller brancher. For at få en idé om, hvad en køber eller investor bør kræve ved køb af en landbrugsvirksomhed, kan betaværdien (den generelle information) for landbrugsbranchen være relevant information. Det har desværre ikke været muligt at fremskaffe en repræsentativ beta-værdi for dansk landbrug, da branchen ikke er repræsenteret på børsen. Til sammenligning er beta-værdien for den amerikanske landbrugssektor beregnet til 0,92 i januar 2017 ud fra data fra 37 virksomheder 2. 2 Se:

Køb af virksomhed. Værdiansættelse og Finansiering. v/statsautoriseret revisor og partner Torben Hald

Køb af virksomhed. Værdiansættelse og Finansiering. v/statsautoriseret revisor og partner Torben Hald Køb af virksomhed Værdiansættelse og Finansiering v/statsautoriseret revisor og partner Torben Hald Hvad er værdien af en virksomhed? Den værdi, som virksomheden kan handles til på et givet tidspunkt mellem

Læs mere

Foreløbig værdi-indikation af Startup Inno

Foreløbig værdi-indikation af Startup Inno Nordic Valuation www.nordicvaluation.dk Morten Christensen cand.merc., MBA Email: morten@nordicvaluation.dk Mobil: 21 30 27 22 CVR: 25376153 Foreløbig værdi-indikation af Startup Inno Anvendt model: Variant

Læs mere

Værdiansættelse i praksis Innovation X, 29. november 2012. v/torben Toft Kristensen

Værdiansættelse i praksis Innovation X, 29. november 2012. v/torben Toft Kristensen Værdiansættelse i praksis Innovation X, 29. november 2012 v/torben Toft Kristensen Agenda 1. Situationer med værdiansættelse 2. Principper for værdiansættelse 3. Praktisk eksempel 4. Forhold som påvirker

Læs mere

Værdi indikation. NordicValuation.dk 21,6 24,5

Værdi indikation. NordicValuation.dk 21,6 24,5 Værdiansættelse Samlet salg Eksempel A/S Værdiområde i hele mio. kr. 21,6 24,5 28,6 Afsluttet oktober 2014 Lav Vurdering Høj Værdiansættelsen er foretaget ved brug af discounted cashflow modellen (DCF).

Læs mere

Køb af virksomhed. Værdiansættelse

Køb af virksomhed. Værdiansættelse Køb af virksomhed hvad koster den? Findes der i praksis en værdi man kan sætte to streger under? Ja - hvis man er i besiddelse af alt viden om, hvordan indtjeningen vil være i ubegrænset tid fremover.

Læs mere

Værdi indikation. NordicValuation.dk

Værdi indikation. NordicValuation.dk Værdiansættelse Samlet salg Eksempel A/S Værdiområde i hele mio. kr. 32 37 43 Afsluttet august 2013 Lav Vurdering Høj Værdiansættelsen er foretaget ved brug af discounted cashflow modellen (DCF). DCF er

Læs mere

Værdi-indikation. Virksomhed A/S

Værdi-indikation. Virksomhed A/S Nordic Valuation www.nordicvaluation.dk Morten Christensen cand.merc., MBA Email: morten@nordicvaluation.dk Mobil: 21 3 27 22 CVR: 25376153 Virksomhed A/S en er foretaget ved brug af discounted cashflow

Læs mere

Værdi-indikation. Virksomhed A/S

Værdi-indikation. Virksomhed A/S Nordic Valuation www.nordicvaluation.dk Morten Christensen cand.merc., MBA Email: morten@nordicvaluation.dk Mobil: 21 3 27 22 CVR: 25376153 Virksomhed A/S en er foretaget ved brug af discounted cashflow

Læs mere

Værdi indikation. NordicValuation.dk

Værdi indikation. NordicValuation.dk Værdiansættelse Samlet salg Eksempel ApS Værdiområde i hele mio. kr. 109 118 131 Afsluttet oktober 2015 Lav Vurdering Høj Værdiansættelsen er foretaget ved brug af discounted cashflow modellen (DCF). DCF

Læs mere

Værdiansættelse og IFRS 16 i praksis. Oktober Revision. Skat. Rådgivning.

Værdiansættelse og IFRS 16 i praksis. Oktober Revision. Skat. Rådgivning. Oktober 2019 Revision. Skat. Rådgivning. Introduktion Implementeringen af IFRS 16, som træder i kraft for regnskabsår, der begyndte den 1. januar 2019 eller senere, betyder, at der ikke længere skal skelnes

Læs mere

Værdiansættelse Carinas Catering ApS. Hillerødgade 30B, 2200 København N

Værdiansættelse Carinas Catering ApS. Hillerødgade 30B, 2200 København N Carinas Catering ApS. Nærværende rapport er udarbejdet af Saxis, som et eksempel på værdiansættelse af selskabet Carinas Catering ApS. Analyser, opstillinger samt beregninger i rapporten, skal opfattes

Læs mere

Byggeøkonomuddannelsen

Byggeøkonomuddannelsen Byggeøkonomuddannelsen Overordnet virksomhedsøkonomi Ken L. Bechmann 9. september 2013 1 Dagens emner/disposition Kort introduktion til mig og mine emner Årsregnskabet Regnskabsanalyse nøgletal Værdifastsættelse

Læs mere

Byggeøkonomuddannelsen. Overordnet virksomhedsøkonomi. Dagens emner/disposition. Introduktion til overordnet virksomhedsøkonomi

Byggeøkonomuddannelsen. Overordnet virksomhedsøkonomi. Dagens emner/disposition. Introduktion til overordnet virksomhedsøkonomi Byggeøkonomuddannelsen Overordnet virksomhedsøkonomi Ken L. Bechmann 9. september 2013 1 Dagens emner/disposition Kort introduktion til mig og mine emner Årsregnskabet Regnskabsanalyse nøgletal Værdifastsættelse

Læs mere

ØVELSER TIL KAPITEL 2 Med løsninger

ØVELSER TIL KAPITEL 2 Med løsninger ØVELSER TIL KAPITEL 2 Med løsninger Øvelse 1. I begyndelsen af 2008 blev aktierne i Royal Unibrew handlet til kurs 534 per aktie. Aktien lukkede i december 2008 i kurs 118,5. Royal Unibrew udbetalte en

Læs mere

Målbeskrivelse nr. 8: Modeller til estimation af virksomhedsværdi og ejernes. afkastkrav

Målbeskrivelse nr. 8: Modeller til estimation af virksomhedsværdi og ejernes. afkastkrav HA, 5. SEMESTER STUDIEKREDS I EKSTERNT REGNSKAB Esbjerg, efteråret 2002 Målbeskrivelse nr. 8: Modeller til estimation af virksomhedsværdi og ejernes afkastkrav Valdemar Nygaard TEMA: MODELLER TIL ESTIMATION

Læs mere

Erhvervsøkonomisk Diplomuddannelse HD 2. del Regnskab og økonomistyring. Eksamen, juni Virksomhedsanalyse

Erhvervsøkonomisk Diplomuddannelse HD 2. del Regnskab og økonomistyring. Eksamen, juni Virksomhedsanalyse Side 1 af 35 SYDDANSK UNIVERSITET Erhvervsøkonomisk Diplomuddannelse HD 2. del Regnskab og økonomistyring Eksamen, juni 2007 Virksomhedsanalyse Onsdag den 6. juni 2007 kl. 9.00 13.00 Alle hjælpemidler

Læs mere

Værdiansættelse. Revisordøgnet *14 Hans Jørgen Knudsen. 9 September 2014

Værdiansættelse. Revisordøgnet *14 Hans Jørgen Knudsen. 9 September 2014 Værdiansættelse Revisordøgnet *14 Hans Jørgen Knudsen 9 September 2014 Vejledning i værdiansættelse Vejledning i værdiansættelse med fokus på SMV-segmentet Forventes klar i efteråret 2014 Indeholder en

Læs mere

Værdiansættelse af kunder og varemærke

Værdiansættelse af kunder og varemærke Nordic Valuation www.nordicvaluation.dk Morten Christensen cand.merc., MBA Email: morten@nordicvaluation.dk Mobil: 21 30 27 22 CVR: 25376153 Værdiansættelse af kunder og varemærke Anvendt model: Cashflow

Læs mere

DIRF. Finansielle nøgletal i teori og praksis Maj 2012

DIRF. Finansielle nøgletal i teori og praksis Maj 2012 DIRF Finansielle nøgletal i teori og praksis Maj 2012 v./ Christian V. Petersen, Professor, Ph.D. Copenhagen Business School Institut for Regnskab og Revision Copyright 1 @ Christian V. Peter Agenda Introduktion

Læs mere

Notat vedrørende afkastkrav til elsektorens realkapitalinvesteringer

Notat vedrørende afkastkrav til elsektorens realkapitalinvesteringer Michael Møller 22/04/2014 Notat vedrørende afkastkrav til elsektorens realkapitalinvesteringer Elsektoren har et betydeligt realkapitalapparat. Det kan med fordel deles op i det allerede eksisterende kapitalapparat

Læs mere

ØVELSER TIL KAPITEL 2 Med løsninger

ØVELSER TIL KAPITEL 2 Med løsninger ØVELSER TIL KAPITEL 2 Med løsninger Øvelse 1 Aktierne i Royal Unibrew lukkede i kurs 280 den 31. december 2015 svarende til en markedsværdi af egenkapitalen på 15.066 mio. kr. PSE rapporterede en netto

Læs mere

Grovboller og Generationsskifte. - SKATs nye retningslinjer

Grovboller og Generationsskifte. - SKATs nye retningslinjer Grovboller og Generationsskifte Værdiansættelse ved generationsskifte - SKATs nye retningslinjer 11. december 2009 Jan Østergaard Dir. tlf. 38404229ogmobil42134229 42 29 42 42 29 joe@hulgaardadvokater.dk

Læs mere

Hvad er virksomheden værd?

Hvad er virksomheden værd? HVAD ER VIRKSOMHEDEN VÆRD? 55 Hvad er virksomheden værd? Det er ikke muligt at beregne en pris på virksomheden, der er den "rigtige" værdi. En beregnet værdi vil afhænge af de vurderinger og forudsætninger,

Læs mere

Værdi indikation. NordicValuation.dk

Værdi indikation. NordicValuation.dk Værdiansættelse Samlet salg Grossist Eksempel ApS Afsluttet november 2016 Nordic Valuation www.nordicvaluation.dk Morten Christensen cand.merc., MBA Email: morten@nordicvaluation.dk Mobil: 21 30 27 22

Læs mere

Viden til tiden. Værdi af virksomheder. Nykøbing 26. november 2015

Viden til tiden. Værdi af virksomheder. Nykøbing 26. november 2015 Viden til tiden Værdi af virksomheder Nykøbing 26. november 2015 Værdi af virksomheder Hvad er en virksomhed værd? Ingenting hvis der ikke er købere?? Er det sådan?? Jo og nej o Hvem er det der ser o Hvad

Læs mere

Finansiel planlægning

Finansiel planlægning Side 1 af 6 SYDDANSK UNIVERSITET Erhvervsøkonomisk Diplomuddannelse HD 2. del Regnskab og økonomistyring Eksamen Finansiel planlægning Torsdag den 12. juni 2008 kl. 9.00-13.00 Alle hjælpemidler er tilladt.

Læs mere

en reduktion i energiforbruget Copyright ThomasPlenborg

en reduktion i energiforbruget Copyright ThomasPlenborg Økonomiske konsekvenser af en reduktion i energiforbruget g 1 Formål Metoder til måling af økonomiske konsekvenser Eksempler på (økonomiske) konsekvenser af energibesparende tiltag Økonomiske konsekvenser

Læs mere

Kilder: Lærebog, kapitel 9 og 10.

Kilder: Lærebog, kapitel 9 og 10. Kilder: Lærebog, kapitel 9 og 10. Danisco - Nykredit Markets Equity Research 12.juli 1999. Danisco årsregnskab 1999 Valuation af Copeland, Koller, Murrin, Wiley, 1994 Bloomberg Egne analyser 29.november

Læs mere

Regnskabsanalyse: Common-size analyse og indeksanalyse af regnskab

Regnskabsanalyse: Common-size analyse og indeksanalyse af regnskab Regnskabsanalyse: Commonsize analyse og indeksanalyse af regnskab Commonsize analyse af resultatopgørelse () Commonsize Analyse Virksomhed: Det Lune Brød Virksomhed: Bageriet Kr. % Kr. % 1,125,465.0% 54,545,640.0%

Læs mere

Exiqon har konstant øget deres omsætning lige siden deres børsnotering med høje vækstrater. De seneste tre år har deres vækstrater kun været omkring

Exiqon har konstant øget deres omsætning lige siden deres børsnotering med høje vækstrater. De seneste tre år har deres vækstrater kun været omkring Exiqon A/S Exiqon er et dansk Life Science selskab der sælger analyser, reagenser og andre materialer til forskningsbrug rettet mod pharma selskaber og universiteter. Jeg har fulgt Exiqon længere over

Læs mere

Revisoreksamen 2014. Modul C

Revisoreksamen 2014. Modul C Revisoreksamen 2014 Modul C Torsdag den 4. september 2014 (4 timer) Alle hjælpemidler kan medbringes til prøven bortset fra: disketter, brændbare cd-rommer, egne usb-stik, eksterne harddisks og andre elektroniske

Læs mere

Meddelelse nr Kvartalsrapport, 1. kvartal 2004 Til Københavns Fondsbørs

Meddelelse nr Kvartalsrapport, 1. kvartal 2004 Til Københavns Fondsbørs Side 1/6 28. maj 2004 Kvartalsrapport for 1. kvartal 2004 for Rockwool International A/S Bestyrelsen for Rockwool International A/S har dags dato behandlet og godkendt nærværende kvartalsrapport for 1.

Læs mere

I nedenstående model ses en oversigt over ÅRL s krav til indregning af materielle og immaterielle anlægsaktiver samt varelager.

I nedenstående model ses en oversigt over ÅRL s krav til indregning af materielle og immaterielle anlægsaktiver samt varelager. Bilag 1: I nedenstående model ses en oversigt over ÅRL s krav til indregning af materielle og immaterielle anlægsaktiver samt varelager. Regnskabsklasse B Regnskabsklasse C Regnskabsklasse C Små Mellemstore

Læs mere

VIRKSOMHEDSVURDERING. Firma A A/S 2013-08-07

VIRKSOMHEDSVURDERING. Firma A A/S 2013-08-07 VIRKSOMHEDSVURDERING Firma A A/S 213-8-7 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Værdi...3 Værdiansættelsesmodel... 5 Forudsætninger...5 Beregninger... 5 Forklaringer...6 Branchesammenligning...7 Prognosticeret

Læs mere

IFRS 16 og værdiansættelse af virksomheder. Juli Revision. Skat. Rådgivning.

IFRS 16 og værdiansættelse af virksomheder. Juli Revision. Skat. Rådgivning. IFRS 16 og værdiansættelse af virksomheder Juli 2019 Revision. Skat. Rådgivning. IFRS 16 og værdiansættelse af virksomheder Executive summary IFRS 16 får stor betydning for virksomheder med mange lejeaftaler

Læs mere

Nordicvaluation.dk CORPORATE FINANCE RAPPORT. Værdiansættelse af virksomhed. Eksempel Lille ApS

Nordicvaluation.dk CORPORATE FINANCE RAPPORT. Værdiansættelse af virksomhed. Eksempel Lille ApS Nordic Valuation www.nordicvaluation.dk Morten Christensen cand.merc., MBA Email: morten@nordicvaluation.dk Mobil: 21 30 27 22 CVR: 25376153 NORDICVALUATION.DK CORPORATE FINANCE RAPPORT Værdiansættelse

Læs mere

Målbeskrivelse nr. 4: Egenkapitalforrentning og risiko

Målbeskrivelse nr. 4: Egenkapitalforrentning og risiko HA, 5. SEMESTER STUDIEKREDS I EKSTERNT REGNSKAB Esbjerg, efteråret 2002 Målbeskrivelse nr. 4: Egenkapitalforrentning og risiko Valdemar Nygaard TEMA: EGENKAPITALFORRENTNING OG RISIKO Du skal kunne redegøre

Læs mere

Rød certificering Finanssektorens Uddannelsescenter. Kompendium Unoterede aktier

Rød certificering Finanssektorens Uddannelsescenter. Kompendium Unoterede aktier Rød certificering Finanssektorens Uddannelsescenter Kompendium Unoterede aktier Version 1, opdateret den 25. juni 2015 Indholdsfortegnelse BAGGRUND... 3 INDHOLD OG AFGRÆNSNING... 3 1. INDLEDNING... 3 2.

Læs mere

Værdiansættelse og finansiering. Masterclass om virksomhedsopkøb Peder Pedersen Statsaut. revisor, partner

Værdiansættelse og finansiering. Masterclass om virksomhedsopkøb Peder Pedersen Statsaut. revisor, partner Værdiansættelse og finansiering Masterclass om virksomhedsopkøb Peder Pedersen Statsaut. revisor, partner Værdiansættelse og finansiering Indledende overvejelser ved virksomhedskøb Strategisk virksomhedsanalyse

Læs mere

BENCHMARK ANALYSE RIVAL

BENCHMARK ANALYSE RIVAL BENCHMARK ANALYSE RIVAL 0-- Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Introduktion... Det samlede resultat... De største virksomheder... Markedsandel... Nettoomsætning...7 Dækningsbidraget/bruttofortjenesten...

Læs mere

VIRKSOMHEDSNAVN. CVR Nr. xxxxxxxx

VIRKSOMHEDSNAVN. CVR Nr. xxxxxxxx VIRKSOMHEDSNAVN CVR Nr. xxxxxxxx VIRKSOMHEDSVURDERING Match Online A/S har vurderet til DKK 40 150 000 INDHOLDSFORTEGNELSE VIRKSOMHEDENS VÆRDI 4 GRUNDLAG 5 RESULTATREGNSKAB 6 BALANCEREGNSKAB 7 VÆRDIANSÆTTELSESMODEL

Læs mere

Skriftlig eksamen i faget Erhvervsøkonomi

Skriftlig eksamen i faget Erhvervsøkonomi Skriftlig eksamen i faget Erhvervsøkonomi 4 timers skriftlig prøve Dette opgavesæt består af 4 delopgaver, der indgår i bedømmelsen af den samlede opgavebesvarelse med følgende omtrentlige vægte: Opgave

Læs mere

Skriftlig eksamen i Erhvervsøkonomi

Skriftlig eksamen i Erhvervsøkonomi Skriftlig eksamen i Erhvervsøkonomi 4 timers skriftlig prøve Dette opgavesæt består af 4 delopgaver, der indgår i bedømmelsen af den samlede opgavebesvarelse med følgende omtrentlige vægte: Opgave 1 30%

Læs mere

Ændring i anvendt regnskabspraksis

Ændring i anvendt regnskabspraksis Til Københavns Fondsbørs 12. februar 2004 BG04/2004 Ændring i anvendt regnskabspraksis Alle børsnoterede virksomheder indenfor EU skal fra regnskabsåret 2005 anvende de internationale regnskabsstandarder

Læs mere

Finansiel planlægning

Finansiel planlægning Side 1 af 7 SYDDANSK UNIVERSITET Erhvervsøkonomisk Diplomuddannelse HD 2. del Regnskab og økonomistyring Finansiering Eksamen Finansiel planlægning Tirsdag den 8. januar 2008 kl. 9.00-13.00 Alle hjælpemidler

Læs mere

Meddelelse nr. 8 2003 Kvartalsrapport, 1. kvartal 2003 Til Københavns Fondsbørs

Meddelelse nr. 8 2003 Kvartalsrapport, 1. kvartal 2003 Til Københavns Fondsbørs Side 1/6 21. maj 2003 Kvartalsrapport for 1. kvartal 2003 for Rockwool International A/S Hovedpunkter Omsætningen steg med 1 % i forhold til 1. kvartal 2002. Med uændrede valutakurser ville den være steget

Læs mere

Skriftlig eksamen i faget Erhvervsøkonomi

Skriftlig eksamen i faget Erhvervsøkonomi Skriftlig eksamen i faget Erhvervsøkonomi 4 timers skriftlig prøve Dette opgavesæt består af 5 delopgaver, der indgår i bedømmelsen af den samlede opgavebesvarelse med følgende omtrentlige vægte: Opgave

Læs mere

ØVELSER TIL KAPITEL 8 Med løsninger. Øvelse 1 Nedenstående spørgsmål vedrører den samme virksomhed:

ØVELSER TIL KAPITEL 8 Med løsninger. Øvelse 1 Nedenstående spørgsmål vedrører den samme virksomhed: ØVELSER TIL KAPITEL 8 Med løsninger Øvelse 1 Nedenstående spørgsmål vedrører den samme virksomhed: a) En virksomhed budgetteres at vill opnå en egenkapitalforrentning (ROE) på 16 pct. i 2010 ud fra en

Læs mere

Regnskabsanalyse: Forstå de grundlæggende nøgletal i din virksomhed

Regnskabsanalyse: Forstå de grundlæggende nøgletal i din virksomhed Regnskabsanalyse: Forstå de grundlæggende nøgletal i din virksomhed RESUMÉ Vi gennemgår i denne artikel de grundlæggende nøgletal for regnskabsanalyse, så du kan blive fortrolig med, hvordan du beregner

Læs mere

Det naturvidenskabelige fakultet Vintereksamen 96/97 Matematisk-økonomisk kandidateksamen Fag: Driftsøkonomi 2

Det naturvidenskabelige fakultet Vintereksamen 96/97 Matematisk-økonomisk kandidateksamen Fag: Driftsøkonomi 2 1 Det naturvidenskabelige fakultet Vintereksamen 96/97 Matematisk-økonomisk kandidateksamen Fag: Driftsøkonomi 2 Opgavetekst Generelle oplysninger: Der ses i nedenstående opgaver bort fra skat, transaktionsomkostninger,

Læs mere

Virksomhedens Finansiering: Lektion C1. Kapitalstruktur og. Virksomhedens finansielle problemstillinger

Virksomhedens Finansiering: Lektion C1. Kapitalstruktur og. Virksomhedens finansielle problemstillinger Virksomhedens Finansiering: Lektion C1 Kapitalstruktur og Virksomhedens finansielle problemstillinger Peter Ove Christensen Forår 2013 1 / 43 Overordnede spørgsmål i denne sidste del af kurset Hvordan

Læs mere

Klein Klejner K/S. Årsrapport for perioden 1. januar til 31. december CVR-nr (2. regnskabsår)

Klein Klejner K/S. Årsrapport for perioden 1. januar til 31. december CVR-nr (2. regnskabsår) Klein Klejner K/S CVR-nr. 38 11 13 37 Årsrapport for perioden 1. januar til 31. december 218 (2. regnskabsår) Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 26. maj 219

Læs mere

VÆRDIANSÆTTELSE AF VIRKSOMHED. Christian Aarosin

VÆRDIANSÆTTELSE AF VIRKSOMHED. Christian Aarosin VÆRDIANSÆTTELSE AF VIRKSOMHED Christian Aarosin Der er kun én rigtig pris for en virksomhed: Den pris en køber vil betale! Værdiansættelse af virksomhed Behov Formalia Fremgangsmåde Værdiansættelsesmetoder

Læs mere

KONSEKVENSER AF ÆNDRING AF REGNSKABSPRAKSIS

KONSEKVENSER AF ÆNDRING AF REGNSKABSPRAKSIS Til Københavns Fondsbørs Faxe, den 22. august 2002 BG 17/2002 KONSEKVENSER AF ÆNDRING AF REGNSKABSPRAKSIS Som meddelt i delårsrapporten for 1. kvartal 2002 udarbejdes Bryggerigruppens regnskaber fra 1.

Læs mere

Værdiansættelse af virksomheder: Sådan fastlægges afkastkravet i praksis

Værdiansættelse af virksomheder: Sådan fastlægges afkastkravet i praksis www.pwc.dk/vaerdiansaettelse Værdiansættelse af virksomheder: Sådan fastlægges afkastkravet i praksis Foto: Jens Rost, Creative Commons BY-SA 2.0 Februar 2016 Værdiansættelse af virksomheder er ikke en

Læs mere

Brd. Klee A/S telefon kontaktperson: Direktør Lars Ejnar Jensen. Side 1 af 5

Brd. Klee A/S telefon kontaktperson: Direktør Lars Ejnar Jensen. Side 1 af 5 Side 1 af 5 Nasdaq Omx A/S Nikolaj Plads 2 1007 København K. Albertslund, den 11 maj 2010 Delårsrapport for perioden 01. oktober 2009 til 31. marts 2010 Ledelsespåtegning Bestyrelse og direktion har dags

Læs mere

Analyserapport. Produktion, Handel & Service A/S

Analyserapport. Produktion, Handel & Service A/S Analyserapport for Produktion, Handel & Service A/S 12345674 Regnskabsår Nøgletalsanalyserapport Rentabilitetsanalyse G1.1 Indtjeningsgrad (EBITDA-margin) Resultat før afskrivninger X 100 / Nettoomsætning

Læs mere

Det naturvidenskabelige fakultet Vintereksamen 1997/98 Matematisk-økonomisk kandidateksamen Fag: Driftsøkonomi 2

Det naturvidenskabelige fakultet Vintereksamen 1997/98 Matematisk-økonomisk kandidateksamen Fag: Driftsøkonomi 2 1 Det naturvidenskabelige fakultet Vintereksamen 1997/98 Matematisk-økonomisk kandidateksamen Fag: Driftsøkonomi 2 Opgavetekst Generelle oplysninger: Der ses i nedenstående opgaver bort fra skat, transaktionsomkostninger,

Læs mere

Delårsrapport for 1. halvår 2017

Delårsrapport for 1. halvår 2017 17. august 2017 Meddelelse nr. 13, 2017 Delårsrapport for 1. halvår 2017 På møde afholdt i dag har bestyrelsen for Monberg & Thorsen A/S godkendt delårsrapporten for perioden 1. januar 30. juni 2017. Delårsrapporten

Læs mere

Værdiansættelse eller værdiindikator?

Værdiansættelse eller værdiindikator? HDR HD afhandling 2004 Handelshøjskolen i Århus Værdiansættelse eller værdiindikator? Vejleder: Afleveringsdato: Mikael Vest 3. maj 2004 Opgaveskriver: Janni Brorsbøl Jensen INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INDLEDNING...4

Læs mere

Solar A/S Q Kvartalsinformation

Solar A/S Q Kvartalsinformation Solar Kvartalsinformation Q4 2014 1 Solar A/S Q4 2014 Kvartalsinformation Der er ikke foretaget revision eller review af kvartalsinformationen CVR nr. 15908416 1 Solar Kvartalsinformation Q4 2014 2 Kvartalstal

Læs mere

Meddelelse nr. 10 2008 Kvartalsrapport, 1. kvartal 2008 Til NASDAQ OMX Den Nordiske Børs København

Meddelelse nr. 10 2008 Kvartalsrapport, 1. kvartal 2008 Til NASDAQ OMX Den Nordiske Børs København Side 1/7 22. maj 2008 Kvartalsrapport for 1. kvartal 2008 for Rockwool International A/S Bestyrelsen for Rockwool International A/S har i dag behandlet og godkendt kvartalsrapporten for 1. kvartal 2008.

Læs mere

Admiral Capital A/S Hovedpunkter i delårsrapport for perioden 1. juli til 31. december

Admiral Capital A/S Hovedpunkter i delårsrapport for perioden 1. juli til 31. december NASDAQ OMX Copenhagen A/S nr. 5 / 2015 Aarhus, 27. februar 2015 CVR. nr. 29 24 64 91 www.re-cap.dk Admiral Capital A/S Hovedpunkter i delårsrapport for perioden 1. juli til 31. december 2014 Bestyrelsen

Læs mere

Ø90 Råbalance - sådan - den økonomiske temperatur

Ø90 Råbalance - sådan - den økonomiske temperatur Ø90 Råbalance - sådan - den økonomiske temperatur DLBR Ø90 Råbalance den økonomiske temperatur Råbalancen er et værktøj til at tage den aktuelle driftsøkonomiske temperatur på en ejendom når som helst.

Læs mere

Analyse: Prisen på egenkapital og forrentning

Analyse: Prisen på egenkapital og forrentning N O T A T Analyse: Prisen på egenkapital og forrentning Bankerne skal i fremtiden være bedre polstrede med kapital end før finanskrisen. Denne analyse giver nogle betragtninger omkring anskaffelse af ny

Læs mere

COWI-koncernen. Halvårsrapport januar-juni 2005. Highlights: Nettoomsætning er øget fra 1.243 mdkk til 1.293 mdkk (+4 pct.)

COWI-koncernen. Halvårsrapport januar-juni 2005. Highlights: Nettoomsætning er øget fra 1.243 mdkk til 1.293 mdkk (+4 pct.) Halvårsrapport januar-juni Highlights: Nettoomsætning er øget fra 1.243 mdkk til 1.293 mdkk (+4 pct.) Resultat af primær drift er øget fra 48 mdkk til 57 mdkk (+20 pct.) Overskudsgrad er øget fra 3,8 pct.

Læs mere

Bunden forudsætning i Investering

Bunden forudsætning i Investering Bunden forudsætning i Investering af Trine Kornum Christiansen april 2009 1 Trine Kornum Christiansen Indholdsfortegnelse 1 Opgave 1...3 1.1 Rentabilitet...3 1.1.1 Afkastningsgrad...3 1.1.2 Aktivernes

Læs mere

RØD CERTIFICERING UNOTEREDE AKTIER FINANSSEKTORENS UDDANNELSESCENTER

RØD CERTIFICERING UNOTEREDE AKTIER FINANSSEKTORENS UDDANNELSESCENTER RØD CERTIFICERING UNOTEREDE AKTIER FINANSSEKTORENS UDDANNELSESCENTER INTRODUKTION UNOTEREDE AKTIER Aktier: En ejerandel af et aktieselskab Ret til at modtage udbytte og stemmeret A-aktier : Fuld stemmeret

Læs mere

Erhvervsøkonomisk Diplomuddannelse HD 2. del Regnskab og økonomistyring. Eksamen, juni Tværfaglig prøve. Fredag den 1. juni 2007 kl

Erhvervsøkonomisk Diplomuddannelse HD 2. del Regnskab og økonomistyring. Eksamen, juni Tværfaglig prøve. Fredag den 1. juni 2007 kl Side 1 af 11 SYDDANSK UNIVERSITET Erhvervsøkonomisk Diplomuddannelse HD 2. del Regnskab og økonomistyring Eksamen, juni 2007 Tværfaglig prøve Fredag den 1. juni 2007 kl. 8.00 14.00 Alle hjælpemidler er

Læs mere

EKSTERNT REGNSKAB 15 REGNSKABSANALYSE 2

EKSTERNT REGNSKAB 15 REGNSKABSANALYSE 2 EKSTERNT REGNSKAB 15 REGNSKABSANALYSE 2 REGNSKABSANALYSE Program 1. Regnskabsanalysens formål 2. Analyse af finansielle nøgletal a. Indledende analyse b. Nøgletalskategorier c. Beregningsmæssige problemer

Læs mere

Delårsrapport for 1. halvår 2018

Delårsrapport for 1. halvår 2018 16. august 2018 Meddelelse nr. 15, 2018 Delårsrapport for 1. halvår 2018 På møde afholdt i dag har bestyrelsen for Monberg & Thorsen A/S godkendt delårsrapporten for perioden 1. januar 30. juni 2018. Delårsrapporten

Læs mere

Workshop i Vandhuset Reguleringsmodel for lufthavnstakster 28. oktober 2013

Workshop i Vandhuset Reguleringsmodel for lufthavnstakster 28. oktober 2013 www.pwc.dk Workshop i Vandhuset Reguleringsmodel for lufthavnstakster Revision. Skat. Rådgivning. Parter Statens Luftfartsvæsen (regulerende myndighed) CPH Lufthavnsselskaber Forhandlinger om takster Princip:

Læs mere

Brd. Klee A/S. CVR.nr Delårsrapport for perioden 1. oktober marts 2012

Brd. Klee A/S. CVR.nr Delårsrapport for perioden 1. oktober marts 2012 Brd. Klee A/S CVR.nr. 46 87 44 12 Delårsrapport for perioden 1. oktober 2011 31. marts 2012 For yderligere oplysninger kan direktør Lars Ejnar Jensen kontaktes på telefon 43 86 83 33 Brd. Klee A/S Delårsrapport

Læs mere

Ejendomsselskabet Helsingør 3000 ApS

Ejendomsselskabet Helsingør 3000 ApS Ejendomsselskabet Helsingør 3000 ApS Hjemstedsadresse: Nordre Strandvej 10, 3000 Helsingør CVR-nummer 28 13 06 35 Årsrapport 2015/16 Godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 27. januar 2017

Læs mere

Delårsrapport for 1. kvartal 2015

Delårsrapport for 1. kvartal 2015 13.05.15 Meddelelse nr. 10, 2015 Delårsrapport for 1. kvartal 2015 På et møde afholdt i dag har bestyrelsen for Monberg & Thorsen A/S godkendt delårsrapporten for perioden 1. januar 31. marts 2015. Delårsrapporten

Læs mere

Delårsrapport for 1. halvår 2016

Delårsrapport for 1. halvår 2016 19.08.16 Meddelelse nr. 31, 2016 Delårsrapport for 1. halvår 2016 På et møde afholdt i dag har bestyrelsen for Monberg & Thorsen A/S godkendt delårsrapporten for perioden 1. januar 30. juni 2016. Delårsrapporten

Læs mere

Investeringsejendomme Oplysninger i årsrapporten. Ny årsregnskabslov tema december Audit & Assurance

Investeringsejendomme Oplysninger i årsrapporten. Ny årsregnskabslov tema december Audit & Assurance Investeringsejendomme Oplysninger i årsrapporten Ny årsregnskabslov tema 14 5. december 2017 Audit & Assurance Indhold Investeringsejendomme oplysninger i årsrapporten 2 Eksempel 1 4 Forudsætninger Forslag

Læs mere

Bilag 3 Fastsættelse af WACC forrentning

Bilag 3 Fastsættelse af WACC forrentning ENERGITILSYNET Energitilsynets møde 105 den 28. september 2009 28-09-2009 GAS 4/0820-0403-0031 4/0820-0403-0032 4/0820-0403-0033 /KHA Bilag 3 Fastsættelse af WACC forrentning 1. I henhold til bekendtgørelsen

Læs mere

Målbeskrivelse nr. 3: Den dekomponerede rentabilitetsanalyse

Målbeskrivelse nr. 3: Den dekomponerede rentabilitetsanalyse HA, 5. SEMESTER STUDIEKREDS I EKSTERNT REGNSKAB Esbjerg, efteråret 2002 Målbeskrivelse nr. 3: Den dekomponerede rentabilitetsanalyse Valdemar Nygaard Temaet bliver gennemgået med udgangspunkt i kapitel

Læs mere

K.C. KONTROL ApS. Nymarken Munkebo. Årsrapport 1. januar december 2015

K.C. KONTROL ApS. Nymarken Munkebo. Årsrapport 1. januar december 2015 K.C. KONTROL ApS Nymarken 17 5330 Munkebo Årsrapport 1. januar 2015-31. december 2015 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 31/05/2016 Kenneth Clausen Dirigent

Læs mere

Summer School III: Regnskabsnøgletal

Summer School III: Regnskabsnøgletal Summer School III: Regnskabsnøgletal Børsen-tv v/ Senioranalytiker i Sydbank Jacob Pedersen, CFA Foto: Sydbank 1 Regnskabsnøgletal Formål: Analyse af regnskabet og selskabets tilstand Fremme helhedsindtrykket

Læs mere

Meddelelse nr Kvartalsrapport, 3. kvartal 2004 Til Københavns Fondsbørs

Meddelelse nr Kvartalsrapport, 3. kvartal 2004 Til Københavns Fondsbørs Side 1/6 26. november 2004 Kvartalsrapport for 3. kvartal 2004 for Rockwool International A/S Bestyrelsen for Rockwool International A/S har dags dato behandlet og godkendt nærværende kvartalsrapport for

Læs mere

Bilag 3 Fastsættelse af WACC forrentning

Bilag 3 Fastsættelse af WACC forrentning ENERGITILSYNET UDKAST Energitilsynets møde 145 den 24. september 2013 5. juli 2013 13/03758 13/03759 13/03760 /LBA & LIC Bilag 3 Fastsættelse af WACC forrentning 1. Rentesatsen til brug for aktiver idriftsat

Læs mere

Ordinær Generalforsamling 25. oktober 2016 kl Velkommen

Ordinær Generalforsamling 25. oktober 2016 kl Velkommen Ordinær Generalforsamling 25. oktober 2016 kl. 11.00 Velkommen Dagsorden 1. Bestyrelsens beretning om selskabets virksomhed i det forløbne år 2. Fremlæggelse af årsrapport til godkendelse, herunder godkendelse

Læs mere

Regnskabsanalyse som ledelsesværktøj. revisorevent september 11:15-12:00

Regnskabsanalyse som ledelsesværktøj. revisorevent september 11:15-12:00 Regnskabsanalyse som ledelsesværktøj revisorevent 2017 21.september 11:15-12:00 Anni Haraszuk Statsaut. revisor, E-MBA Christian V. Petersen Professor emeritus, MBA, Ph.d. Regnskabsanalyse som rådgivningsværktøj

Læs mere

Delårsrapport for 3. kvartal 2015

Delårsrapport for 3. kvartal 2015 12.11.15 Meddelelse nr. 30, 2015 Delårsrapport for 3. kvartal 2015 På et møde afholdt i dag har bestyrelsen for Monberg & Thorsen A/S godkendt delårsrapporten for perioden 1. januar 30. september 2015.

Læs mere

Finansiel planlægning

Finansiel planlægning Side 1 af 8 SYDDANSK UNIVERSITET Erhvervsøkonomisk Diplomuddannelse HD 2. del Regnskab og økonomistyring Reeksamen Finansiel planlægning Tirsdag den 12. juni 2007 kl. 9.00-13.00 Alle hjælpemidler er tilladte.

Læs mere

Finansiel Regning Løsninger

Finansiel Regning Løsninger Finansiel Regning Løsninger Opgave 18 Opgave 19 Opgave 20 Opgave 21 Opgave 22 Opgave 23 Opgave 24 Opgave 25 (Denne opgave er vanskelig) Vi skal først beregne hvor meget der skal stå på kontoen, den dag

Læs mere

Hvor: D = forventet udbytte. k = afkastkrav. G = Vækstrate i udbytte

Hvor: D = forventet udbytte. k = afkastkrav. G = Vækstrate i udbytte Dec 64 Dec 66 Dec 68 Dec 70 Dec 72 Dec 74 Dec 76 Dec 78 Dec 80 Dec 82 Dec 84 Dec 86 Dec 88 Dec 90 Dec 92 Dec 94 Dec 96 Dec 98 Dec 00 Dec 02 Dec 04 Dec 06 Dec 08 Dec 10 Dec 12 Dec 14 Er obligationer fortsat

Læs mere

Eksamen på Økonomistudiet Sommer Regnskabsanalyse og aktievurdering. 9. juni (3 timers prøve med hjælpemidler, dog ikke lommeregner)

Eksamen på Økonomistudiet Sommer Regnskabsanalyse og aktievurdering. 9. juni (3 timers prøve med hjælpemidler, dog ikke lommeregner) Eksamen på Økonomistudiet Sommer 2010 Regnskabsanalyse og aktievurdering Ordinær eksamen 9. juni 2010 (3 timers prøve med hjælpemidler, dog ikke lommeregner) 1 Du er netop blevet ansat som aktieanalytiker

Læs mere

WACC VURDERING AF DONG S SYNSPUNKTER. Markedsrisikopræmie for perioden

WACC VURDERING AF DONG S SYNSPUNKTER. Markedsrisikopræmie for perioden BILAG 23 WACC 10. november 2016 Engros & Transmission 14/11594 LVT/MHB/SAAN/IHO VURDERING AF DONG S SYNSPUNKTER Markedsrisikopræmie for perioden 1980-2015 1. DONG mener, at det er forkert, at SET anvender

Læs mere

Time Solution ApS. Industriparken Ballerup. Årsrapport 1. oktober september 2018

Time Solution ApS. Industriparken Ballerup. Årsrapport 1. oktober september 2018 Time Solution ApS Industriparken 12 2750 Ballerup Årsrapport 1. oktober 2017-30. september 2018 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 21/03/2019 Johnni Hanson

Læs mere

Der er ikke foretaget revision eller review af kvartalsinformationen

Der er ikke foretaget revision eller review af kvartalsinformationen CVR-NR.: 15 90 84 16 Q4 2015 KVARTALSINFORMATION Der er ikke foretaget revision eller review af kvartalsinformationen Ansvarsfraskrivelse Kvartalsinformationen er offentliggjort dags dato på dansk og engelsk

Læs mere

C25 by Numbers Baggrundsmateriale Årsrapporter for

C25 by Numbers Baggrundsmateriale Årsrapporter for Baggrundsmateriale Årsrapporter for 17 www.pwc.dk/c5 Om s analyse C5 by Numbers Formål Analysens formål er at identificere den økonomiske udvikling og retning, som de største danske selskaber i OMX C5-indekset

Læs mere

Sådan leverer Næsbjerg Rådgivning & Revision bedre rådgivning med Karnov Business Optimiser

Sådan leverer Næsbjerg Rådgivning & Revision bedre rådgivning med Karnov Business Optimiser Case study Sådan leverer Næsbjerg Rådgivning & Revision bedre rådgivning med Karnov Business Optimiser karnovgroup.dk/kbo Næsbjerg Rådgivning & Revision er et revisionsselskab med vægt på rådgivning. Som

Læs mere

Delårsrapport for 1. januar 30. juni 2016 for FirstFarms A/S

Delårsrapport for 1. januar 30. juni 2016 for FirstFarms A/S Selskabsmeddelelse nr. 10/ 30. august Delårsrapport for 1. januar 30. juni for Resumé Bestyrelsen og direktionen i har d.d. behandlet og godkendt det ureviderede delårsregnskab for perioden 1. januar -

Læs mere

Brd. Klee A/S. CVR.nr Delårsrapport for perioden 1. oktober marts 2018

Brd. Klee A/S. CVR.nr Delårsrapport for perioden 1. oktober marts 2018 Brd. Klee A/S CVR.nr. 46 87 44 12 Delårsrapport for perioden 1. oktober 2017 31. marts 2018 For yderligere oplysninger kan direktør Lars Ejnar Jensen kontaktes på telefon 43 86 83 33 Brd. Klee A/S Delårsrapport

Læs mere

Selskabets direktion kan kontaktes på telefon , alternativt fra kl i dag. Den 20. august 1999

Selskabets direktion kan kontaktes på telefon , alternativt fra kl i dag. Den 20. august 1999 Til Københavns Fondsbørs A/S Meddelelse nr. 99-08 I alt 7 sider Kontaktperson: Adm. direktør Niels Jacobsen HALVÅRSRAPPORT 1999 Bestyrelsen for William Demant Holding A/S har i dag på et bestyrelsesmøde

Læs mere

af mellemstore virksomheder Hvad er værdien af din virksomhed?

af mellemstore virksomheder Hvad er værdien af din virksomhed? Hvad tilbyder vi? Processen Hvilke informationer får du? Eksempel på værdiansættelse Værdiansættelse af mellemstore virksomheder SWOT-analyse Indtjeningsmultipler Kontantværdi Følsomhedsananlyse Fortrolighed

Læs mere