Indholdsfortegnelse: Introduktion til læreren. Aktiviteter efter vandring. Side 8-9 Forløb Vores H.C. Andersen ved Odense Bys Museer

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Indholdsfortegnelse: Introduktion til læreren. Aktiviteter efter vandring. Side 8-9 Forløb Vores H.C. Andersen ved Odense Bys Museer"

Transkript

1 re Læ rb og

2 Vores H.C. Andersen er et indlevende læringsforløb henvendt til indskoling 2. klasser. Forløbet baserer sig på H.C. Andersens liv og kunstneriske praksis. Denne lærervejledning er tiltænkt som et inspirations- og opslagsværk til forløbet Vores H.C. Andersen, som du kan bruge i din undervisning både før og efter jeres eventyrlige vandring i digterens fodspor. Indholdsfortegnelse: Side 3-5 Introduktion til læreren Side 6-7 Aktiviteter før vandring Side 8-9 Forløb Vores H.C. Andersen ved Odense Bys Museer Side Aktiviteter efter vandring Side 15 Farvel og tak

3 Før: Indledningsvis vil du finde bud på aktiviteter, der inddrager eleverne i en videns- og forberedelsesfase. Aktiviteterne er tiltænkt undervisningen før jeres vandring, og de bidrager til at vække elevernes nysgerrighed og give dem en forforståelse til arbejdet med H.C. Andersen. Under: Herefter følger en beskrivelse af forløbet hos Odense Bys Museer, hvor eleverne inviteres med rundt på en vandring, der indbyder til, at de med deres sanser, leg og tolkninger af forfatterens univers vil skabe nye fortællinger om vores H.C. Andersen. Efter: Endelig er der bud på forskellige aktivitetsmuligheder, som inddrager eleverne i en oplevelses- og erfaringsfase. Aktiviteterne er tiltænkt undervisningen efter jeres vandring og indbyder til, at eleverne bruger deres egne H.C. Andersen bøger i en kreativ og skabende fortolkning.

4 Odense By Museer har udviklet et forløb, der gør børnene til aktive medformidlere af H.C. Andersen som en del af deres kulturarv. Eleverne skal bruge deres fantasi og fortællelyst i forskellige aktiviteter, der indbyder til lærerige fortolkninger af forfatterens liv og virke. Dansk og Billedkunst I jeres arbejde med forløbet er der mulighed for et tværfagligt fokus mellem fagene dansk og billedkunst. Eleverne skal både før, under og efter vandringen gøre brug af varierende erkendelses- og formidlingsformer ud fra deres egne ideer og oplevelser. Eleverne skal lære at udtrykke sig og udarbejde fortællende tekster med brug af skrift, tale og billede. Historie før faget Samtidig er der også mulighed for at lade eleverne snuse til arbejdet med historiebrug, da de får lov til at øve sig i konstruktion og fortolkning af historiske begivenheder gennem rollespil og visualisering. På den måde opnår eleverne en viden om historien gennem brug af forskellige historiske scenarier. Forløbet er i Dansk forankret i kompetenceområdet Fortolkning og herunder Oplevelse og indlevelse. I Billedkunst er forløbet forankret i kompetenceområdet Billedfremstilling og herunder Tegning og grafik. På baggrund af dette samt ud fra områdernes færdigheds- og vidensmål er der bud på konkrete læringsmål, som du i din planlægning kan tage afsæt i. Læringsmålene er forslag udarbejdet for hver aktivitet og er vejledende. Aktiviteterne både før, under og efter vandringen er udarbejdet med afsæt i disse mål og vil på forskellige måder bidrage til at øge elevernes kompetencer herved. Derfor er det også muligt at pille og plukke i aktiviteterne, så din undervisning og læringsmålene bliver tilpasset efter både dit og dine elevers behov.

5 Dansk klasse Billedkunst klasse Kompetenceområde Kompetenceområde Fortolkning Billedfremstilling Eleven kan forholde sig til velkendte temaer gennem samtale om litteratur og andre æstetiske tekster Eleven kan udtrykke sig i plane, rummelige og digitale billeder Oplevelse og indlevelse Tegning og grafik Færdighedsmål Færdighedsmål Eleven kan lege med sprog, billeder og fortælling Eleven kan tegne ud fra idéer og oplevelser Vidensmål Vidensmål Eleven har viden om enkel poetisk sprogbrug og billeder Eleven har viden om tegneredskabers udtryksmuligheder

6 Før: Aktiviteter før vandring (Dansk/Billedkunst) Videns- og forberedelsesfase: at vække elevernes nysgerrighed og give dem en forforståelse til arbejdet med H.C. Andersen. Kreative collager: Hvem er H.C. Andersen? Fag: Dansk/Billedkunst Tidsforbrug: 1-2 lektioner Eleverne skal i grupper producere deres egne H.C. Andersen collager, hvor de med brug af ord og billeder skal formidle deres oplevelse af forfatteren. Det vil være oplagt, at du forinden introducerer eleverne til H.C. Andersen gennem et kort oplæg efter eget valg og form. Eleverne inddeles i grupper af 3-5 elever. Introducér opgaven for eleverne; Hvem er H.C. Andersen? Ud fra deres egne erfaringer og oplevelser af H.C. Andersen skal de producere en kreativ collage, hvor de med brug af ord og billeder (tegning, maling, udklip fra avis/reklame) viser deres fortolkning af H.C. Andersen. Hjælp gerne dine elever undervejs i deres arbejdsproces med ideer eller stilladsering til, hvordan de kan udtrykke deres tanker. Eleverne præsenterer deres collager for hinanden på klassen ved at sætte ord på, hvad de har lavet og begrunder deres valg ud fra deres tanker og oplevelser af H.C. Andersen. Forslag til læringsmål Du kan vælge en kreativ formidlingsform (ord, billeder, tegning, maling, udklip), der frembringer din fortolkning af H.C. Andersen. Du kan samarbejde med dine klassekammerater i at producere en kreativ collage. Du kan beskrive og redegøre for, hvordan I har lavet jeres kreative collage og begrunde jeres valg af kreativ formidlingsform.

7 Aktiviteter før vandring (Dansk) Forfatter som H.C. Andersen Fag: Dansk Tidsforbrug: 2-3 lektioner Eleverne skal individuelt producere deres egne fortolkninger af et udvalgt H.C. Andersen eventyr. Med brug af ord og billeder skal eleverne skabe en ny version af det valgte eventyr. Udvælg ét af H.C. Andersens eventyr. Det skal gerne være et kort og let forståeligt eventyr såsom Den standhaftige tinsoldat, Den flyvende kuffert eller Grantræet. Læs eventyret højt for din klasse, mens de får lov til at tegne små bidder af handlingen. Hold kunstpauser og giv eleverne tid til at tænke og tegne. Vurder, om det er nødvendigt at forkorte i eventyret inden oplæsning. Introducér opgaven for eleverne; Forfatter som H.C. Andersen Ud fra din oplæsning og elevernes egne tegninger skal de skabe deres eget eventyr, hvor de valgfrit må både tegne og skrive handlingsforløbet. Eleverne må gerne tage udgangspunkt i det valgte eventyr men også skabe et helt nyt eventyr med en helt ny handling. Hjælp gerne dine elever med indledende spørgsmål til deres arbejde med eventyret; f.eks. Hvad kunne der ellers være sket Grantræet?. - Eleverne præsenterer deres nye eventyr for hinanden enten i grupper eller på klassen, hvor de læser op og/ eller fortæller om handlingsforløbet ud fra deres billeder. Forslag til læringsmål Du kan gengive små bidder af handlingen fra et eventyr af H.C. Andersen ved at tegne, mens din lærer læser højt. Du kan producere dit eget eventyr, hvor du ved at bruge forskellige formidlingsformer såsom at tegne og skrive udtrykker din egen fortolkning af ét af H.C. Andersens eventyr. Du kan beskrive dit eventyr for dine klassekammerater.

8 Under: Vandring - I digterens fodspor En vandring, som indbyder til, at eleverne med deres sanser, leg og tolkninger af forfatterens univers vil være med til at skabe nye fortællinger om vores H.C. Andersen. Introduktion I vil blive mødt af en formidler ved H.C. Andersens Hus, hvor I vil have mulighed for at parkere elevernes tasker. Herefter følger en vandring, hvor eleverne vil opleve at gå i H.C. Andersens fodspor fra hans fødehjem til hans barndomshjem for til sidst at slutte ved Odense Domkirke. På vandringen har formidleren en trækvogn med sig, hvori elevernes helt egne H.C. Andersen bøger ligger, samt genstande og materialer, der skal bruges undervejs i fortællingerne. Praktisk Ankom gerne i god tid, så eleverne har mulighed for at benytte toiletter, inden de skal på vandring i 2 timer. Vi anbefaler derfor også at eleverne beholder overtøjet på. Under vandringen er der ikke indlagt frokostpause, men I er selvfølgelig velkomne til at medbringe frugt, snacks og drikkelse. Din rolle under forløbet Formålet er, at eleverne skal involveres i en performativ, fortolkende og æstetisk læringsproces. Elevernes arbejde er frit, og der skal gøres plads til deres egne idéer og refleksioner. Din rolle som lærer er at træde ind i H.C. Andersens univers med dine elever og opleve forløbet med en gensidig nysgerrig og undrende tilgang.

9 Fortælleramme 1: H.C. Andersens Hus/Fødehjem Eleverne får udleveret hver deres Min H.C. Andersen bog. Eleverne bliver inviteret ind i en rammefortælling omkring forfatterens hverdag og liv; blandt andet den nat, han blev født, de spådomme, han mødte som barn og nogle af de eventyr, han senere knyttede til sin barndom. Under fortællingen skaber formidleren en åben og undrende dialog sammen med eleverne, som opfordres til at byde ind i fortællingen med deres egne tanker og tolkninger af forfatteren. Som en anerkendelse af elevernes bidrag til fortællingen skal de udtrykke deres bidrag i deres egen bog med brug af både ord og tegninger. Fortælleramme 2: H.C. Andersens Barndomshjem Formidleren skaber en rammefortælling på baggrund af H.C. Andersens egne beskrivelser af livet i barndomshjemmet med inddragelse af eventyr, der relaterer sig hertil. Endnu en gang vækkes elevernes nysgerrighed, og de inddrages i fortællingen på forskellige måder. Med brug af deres egne oplevelser og bidrag til fortællingen skal eleverne vælge en gammel genstand fra trækvognen. Eleverne skal tegne deres genstand i deres H.C. Andersen bog og samtidig begynde at besjæle den i dialog med hinanden og formidleren. Fortælleramme 3: Odense Domkirke H.C. Andersens Hus Museum Endnu en gang inviteres eleverne ind i H.C. Andersens fortælle-univers gennem en ramme opbygget af hans eventyr og biografiske historier tilknyttet hans dagligdag, domkirken og skolegang på fattiggården. Eleverne bliver medskabere af fortællingen gennem formidlerens spørgsmål, og de inviteres til at digte videre på fortællingen ud fra et billede i deres H.C. Andersen bog præcis som forfatteren gjorde det, da han i sin skolegang lod sig inspirere af billederne på væggene. Ved de forskellige fortællerammer skal eleverne afslutningsvis indkapsle deres oplevelser gennem et billede, som de selv instruerer. Billedet bliver taget af formidleren med polaroid-kamera, og du får efterfølgende billederne med hjem med det formål at kopiere dem, så eleverne kan indsætte det i deres egne H.C. Andersen bøger.

10 Efter: Aktiviteter efter vandring (Dansk) Oplevelses- og erfaringsfase: at eleverne bruger deres forståelser og oplevelser i en kreativ og skabende fortolkning i arbejdet med H.C. Andersen. Fortællingsbrikker - H.C. Andersen vendespil Fag: Dansk Tidsforbrug: 1-2 lektioner Elevernes H.C. Andersen Bog: side 4-5 Eleverne skal producere deres egne fortællingsbrikker, hvor de med brug af deres tegninger og ord fra fortælleramme 1 skal tegne 3 fortællebrikker. Brikkerne skal illustrere noget om H.C. Andersen; hans liv, barndom og forfatterskab. Eleverne får udleveret 3 små stykker pap eller papir samt skrive- og tegneredskaber. Introducér opgaven for eleverne; fortællingsbrikker. Ud fra deres egne oplevelser af H.C. Andersen og vandringen skal eleverne tegne 3 forskellige fortællebrikker, som illustrerer noget om H.C. Andersen. Eleverne kan f.eks. tegne hans hat, en bog eller en tankesky. Eleverne inddeles i grupper af 3-5 elever, hvor deres fortællebrikker blandes og lægges med bagsiden opad på bordet som et kortspil. Eleverne skal nu skiftes til at tage en brik og beskrive samt fortælle om den brik. Hvis de trækker f.eks. en hat, kan de fortælle om, at H.C. Andersen altid gik med en stor, sort hat, og at han er kendt for denne hat. Forslag til læringsmål Du kan gengive din egen oplevelse af H.C. Andersen ved at tegne 3 forskellige fortællebrikker. Du kan med egne ord redegøre for din fortolkning og oplevelse af H.C. Andersen ved at beskrive og forklare forskellige fortællebrikker for dine klassekammerater.

11 Aktiviteter efter vandring (Billedkunst) Eventyrligt papirklip Fag: Billedkunst Tidsforbrug: 1-2 lektioner Elevernes H.C. Andersen Bog: side 6-7 og side 10 Eleverne skal producere papirklip ud fra egne idéer og oplevelser; papirklippet skal være et element eller en karakter fra deres eventyrunivers. Papirklippet kan bruges i aktiviteten Eventyrlig fortælling. Eleverne får udleveret materialer og redskaber til at producere egne papirklip (skærekniv, karton/pap). Introducer eleverne for opgaven; Eventyrligt papirklip. Eleverne skal skabe et fantasiunivers i deres tanker; hvem skal eventyret handle om, hvor skal det være, hvad skal der ske? Ud fra deres fantasi skal de producere deres eget papirklip, som enten et element eller en karakter fra deres eventyr. Det kan f.eks. være en uhyggelig trold, et levende træ eller en soldat. Eleverne kan finde inspiration s. 6-7 i deres egne H.C. Andersen bøger. Eleverne skal tegne deres papirklip, hvorefter de skal skære det ud. Hjælp gerne eleverne ved at give eksempler på, hvordan man tegner en papirklip-kladde og, hvordan man skærer. Elevernes papirklip klistres i deres egne H.C. Andersen bøger på side 10. Forslag til læringsmål Du kan fortolke H.C. Andersens univers ved at bruge egne idéer og oplevelser til at skabe dit eget fantasiunivers. Du kan producere dine egne papirklip, som gengiver dit fantasiunivers.

12 Aktiviteter efter vandring (Dansk) Eventyrlig fortælling Fag: Dansk Tidsforbrug: 1-2 lektioner Elevernes H.C. Andersen Bog: side 6-7 og side 10 Eleverne skal skabe deres egne fortællinger med afsæt i papirklippene på side 6-7 i deres H.C. Andersen bøger eller ud fra deres egne producerede papirklip fra aktiviteten Eventyrligt papirklip. Denne aktivitet kan udføres enten individuelt eller i grupper af 3-5 elever. Introducér eleverne for opgaven; Eventyrlig fortælling. Eleverne skal skabe deres egne fortællinger, hvor de med afsæt i et eller flere papirklip skal skrive en fortælling som et kort eventyr. Hjælp eleverne ved at introducere dem til HV-spørgsmålene, som de skal forsøge at besvare i deres fortælling: Hvem handler det om? Hvad sker der? Hvorfor sker det? Hvordan sker det? Eleverne vælger ét eller flere papirklip, som deres fortælling skal handle om. Eleverne skriver en fortælling; længden kan variere efter den enkelte elevs forudsætninger. Elevernes fortællinger kan sættes ind i bogen side 10 med clips eller hænges op i klassen. Eleverne kan eventuelt læse deres fortællinger op for hinanden eller på klassen. Hvis aktiviteten skal udarbejdes i grupper, udarbejder eleverne i fællesskab en fortælling med brug af alle deres egne papirklip eller flere papirklip fra bogen. Forslag til læringsmål Du kan udvælge papirklip, som udtrykker dine idéer og oplevelser af H.C. Andersens univers og din egen fortælling. Du kan skabe din egen eventyrlige fortælling ud fra dit papirklip. Du kan beskrive og læse din fortælling højt for dine klassekammerater.

13 Aktiviteter efter vandring (Dansk) Den levende genstand Fag: Dansk Tidsforbrug: 1-2 lektioner Elevernes H.C. Andersen Bog: side 8-9 Eleverne skal med afsæt i deres besjælede genstand fra fortælleramme 2 skabe deres egen fortælling. Den genstand, som eleverne tegnede og besjælede i deres H.C. Andersen bog side 8 skal nu bringes til live i deres egne fortællinger. Indled med en dialog på klassen, hvor du spørger ind til elevernes tegninger; hvad var det, de tegnede? Introducér eleverne for besjæling; at give en genstand liv i en fortælling og fortæl om, hvordan også H.C. Andersen gjorde dette, f.eks. i eventyrene Den standhaftige tinsoldat og Toppen og bolden. Eleverne skal nu enten tegne eller skrive en kort fortælling om deres genstand. Det er muligt at bruge boblerne på side 9 i deres H.C. Andersen bog som ramme for fortællingen. Hvis du ønsker, at eleverne skal producere en længere fortælling, kan boblerne bruges til en brainstorm og kladde, hvorefter fortællingen kan skrives eller tegnes på andet papir. Eleverne kan eventuelt vise og/eller læse deres fortællinger op for hinanden i grupper eller på klassen. Forslag til læringsmål Du kan bruge din fantasi til at gøre din genstand levende. Du kan udtrykke dig i ord og skabe din egen fortælling om din genstand, hvor du bruger din fortolkning af H.C. Andersens univers. Du kan præsentere din fortælling for dine klassekammerater.

14 Aktiviteter efter vandring (Billedkunst) Hvis jeg var H.C. Andersen Fag: Billedkunst Tidsforbrug: 1 lektion Elevernes H.C. Andersen Bog: side 12 Eleverne skal tegne selvportrætter i deres H.C. Andersen bøger på side 12 med afsæt i deres egne idéer og oplevelser af H.C. Andersen. Introducer gerne eleverne for, hvordan man tegner et selvportræt; skærelinjer og størrelsesforhold. Med afsæt i deres fortolkninger og oplevelser af H.C. Andersen skal eleverne tegne selvportrætter, hvor de inddrager elementer fra forfatterens liv, som, de mener, illustrerer forfatterens univers. Eleverne kan f.eks. tegne dem selv under hatten, en fjerpen, en bog eller måske et element fra et eventyr. Hjælp gerne eleverne undervejs med deres teknik og tegninger. Forslag til læringsmål Du kan identificere dig selv med H.C. Andersen og udtrykke din fortolkning ved at tegne dig selv som H.C. Andersen.

15 Tusind tak for jeres deltagelse og denne fælles eventyrlige rejse ind i H.C. Andersens univers. Vi håber, at forløbet har givet jer mulighed for at udfolde jer og bruge jeres kreativitet og fortællelyst på mange forskellige måder. Kontakt os gerne, hvis I har nogle spørgsmål til undervisningsforløbet på tlf eller museum@odense.dk. Undervejs i jeres arbejde er I meget velkomne til at tage billeder både af jeres proces og jeres endelige produktioner. Det vil glæde os, hvis I vil dele billederne med os på museum@odense.dk

16

FÆLLES MÅL DANSK (EFTER 2. KLASSE) KOMPETENCE- MÅL KOMPETENCE- OMRÅDE FÆRDIGHEDS- OG VIDENSMÅL FÆRDIGHEDS- OG VIDENSOMRÅDE

FÆLLES MÅL DANSK (EFTER 2. KLASSE) KOMPETENCE- MÅL KOMPETENCE- OMRÅDE FÆRDIGHEDS- OG VIDENSMÅL FÆRDIGHEDS- OG VIDENSOMRÅDE FÆLLES Forløbet om ensomhed tager udgangspunkt i følgende kompetence-, færdigheds- og vidensmål for dansk, billedkunst og sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab: DANSK (EFTER 2. KLASSE) VIDENS

Læs mere

Lærervejledning. På akkord med familien Sørensen

Lærervejledning. På akkord med familien Sørensen Lærervejledning På akkord med familien Sørensen Intro Vi glæder os til at byde dig og dine elever velkommen til undervisningsforløbet På akkord med familien Sørensen på Arbejdermuseet. Lærervejledningen

Læs mere

færdigheds- og vidensområde

færdigheds- og vidensområde Fælles mål Forløbet om ensomhed tager udgangspunkt i følgende kompetence-, for dansk, billedkunst og sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab: Dansk (efter 2. klasse) Eleven kan forberede læsning

Læs mere

Lærervejledning. Da julen var hjemmelavet

Lærervejledning. Da julen var hjemmelavet Lærervejledning Da julen var hjemmelavet Intro Vi glæder os til at byde dig og dine elever velkommen til undervisningsforløbet Da julen var hjemmelavet på Arbejdermuseet. Lærervejledningen er udarbejdet

Læs mere

Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem personlige mål og uddannelse og job

Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem personlige mål og uddannelse og job Fra interesser til forestillinger om fremtiden Uddannelse og job, eksemplarisk forløb for 4. - 6. klasse Faktaboks Kompetenceområde: Personlige valg Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem

Læs mere

UNDERVISNINGSFORLØB MED DRØMME I BILLEDKUNST

UNDERVISNINGSFORLØB MED DRØMME I BILLEDKUNST UNDERVISNINGSFORLØB MED DRØMME I BILLEDKUNST Af Anna Hofgaard Møller (LIN 208470) Vejleder: Kirsten Bak Andersen INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning... 3 Mål med forløbet... 3 Klassetrin... 3 Forud for forløbet...

Læs mere

Rod i historien Lærervejledning

Rod i historien Lærervejledning Rod i historien Lærervejledning Lad dine elever gå på opdagelse i Histotoriet og fortiden som rigtige historikere, hvor de skal arbejde med relativ kronologi gennem historiske spor i form af forskellige

Læs mere

forventningsko og oplevelseskort

forventningsko og oplevelseskort Forventnings-Fo r v e n t n i n g s k og oplevelseskort (FØR OPLEVELSEN Oversigt over ) forventningsko ti l el ev rt R V ko ENTN Op le ve lsf Oes I N G S KO R T FOR FØR OG EFTER DEN KUNSTNERISKE OPLEVELSE

Læs mere

FUELED BY CLAIM DIN KULTURARV // DANS. Den lille havfrue nyfortolket og sat i perspektiv gennem dans

FUELED BY CLAIM DIN KULTURARV // DANS. Den lille havfrue nyfortolket og sat i perspektiv gennem dans FUELED BY CLAIM DIN KULTURARV // DANS Den lille havfrue nyfortolket og sat i perspektiv gennem dans Dette er et gratis undervisningsforløb, der åbner op for fysisk tilgang til tekst. Vi vil gerne forundre,

Læs mere

Der var engang På eventyr i Tivoli

Der var engang På eventyr i Tivoli Lærervejledning Der var engang På eventyr i Tivoli Klassetrin: 4. 6. klasse Varighed: 3-7 lektioner á 45 minutter foruden Tivoli-turen Formål Eleverne skal tilegne sig kundskaber og færdigheder, der sætter

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING INDLEDNING FÆLLES MÅL OPGAVESÆTTET

LÆRERVEJLEDNING INDLEDNING FÆLLES MÅL OPGAVESÆTTET Dit Demokrati: OPGAVER TIL FILMEN HVAD ER ET POLITISK PARTI? Udarbejdet af Folketingets Administration LÆRERVEJLEDNING INDLEDNING Dette materiale består af 2 dele: Filmen HVAD ER ET POLITISK PARTI? Opgavesættet

Læs mere

Årsplan for billedkunst i 3. klasse 2013/14

Årsplan for billedkunst i 3. klasse 2013/14 Årsplan for billedkunst i 3. klasse 2013/14 Formålet med faget billedkunst bliver her beskrevet af undervisningsministeriet: Formålet med undervisningen i billedkunst er, at eleverne ved at producere,

Læs mere

Lærervejledning til 1000 meter Odense

Lærervejledning til 1000 meter Odense Lærervejledning til 1000 meter Odense Mormors historie om Odense fortalt med 20 meter streetart er en oplevelse i sig selv, der kan bruges til at engagere eleverne i Odenses historie. Materialet her tager

Læs mere

Lærervejledning. Romantikkens brevskrivning

Lærervejledning. Romantikkens brevskrivning Lærervejledning Romantikkens brevskrivning Forløbsbeskrivelse og indhold Romantikkens brevskrivning er et undervisningsforløb om 1800-tallets brevskrivning, som er målrettet danskfaget på 8. klassetrin.

Læs mere

BEVÆGELSE I UNDERVISINGEN INSPIRATION TIL BEVÆGELSE I DEN FAGOPDELTE UNDERVISNING

BEVÆGELSE I UNDERVISINGEN INSPIRATION TIL BEVÆGELSE I DEN FAGOPDELTE UNDERVISNING BEVÆGELSE I UNDERVISINGEN INSPIRATION TIL BEVÆGELSE I DEN FAGOPDELTE UNDERVISNING TIL BRUG I INDSKO- LINGEN Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 3 HÆFTETS OPBYGNING:... 4 LÆSEVEJLEDNING:... 4 GARMANNS GADE...

Læs mere

Årsplan for billedkunst i 1.og 2.klasse 2013/14

Årsplan for billedkunst i 1.og 2.klasse 2013/14 Årsplan for billedkunst i 1.og 2.klasse 2013/14 Fagligt emne Læringsmål Hvordan Evaluering De fire Udstilling i klassen. årstider Billede fra havet Opleve/tegne de fire årstider kende collage som et billedmæssigt

Læs mere

Har du sommerfugle i maven? - et forløb om ordsprog og talemåder

Har du sommerfugle i maven? - et forløb om ordsprog og talemåder Har du sommerfugle i maven? - et forløb om ordsprog og talemåder 1 Har du sommerfugle i maven? - et forløb om ordsprog og talemåder Klassetrin Varighed Fag Pris 4.-6. klasse 1½ timer Dansk og Dansk som

Læs mere

Mus eum. spas. Lærervejledning

Mus eum. spas. Lærervejledning Mus eum spas Lærervejledning Før Kære lærer Dette museumspas danner rammen om jeres besøg på et af de lokale museer i Varde Kommune. Gennem arbejdet med pas og besøg får eleverne et nyt kendskab til et

Læs mere

KULTURENS LABORATORIUM II KUNST- OG KULTURFORLØB TIL ÅBEN SKOLE

KULTURENS LABORATORIUM II KUNST- OG KULTURFORLØB TIL ÅBEN SKOLE KULTURENS LABORATORIUM II KUNST- OG KULTURFORLØB TIL ÅBEN SKOLE Kære skolelærer På de næste sider præsenteres du for syv meget forskellige kunst- og kulturforløb, som Kulturregion Fyn og Kulturens laboratorium

Læs mere

Vi samler billeder og laver katalog/planche/novelle

Vi samler billeder og laver katalog/planche/novelle Side: 1/6 Vi samler billeder og laver katalog/planche/novelle Forfattere: Thomas Brahe Redaktør: Cathrine Terkelsen Info: Undervisningsforløbet er udviklet i samarbejde med Klavs Styrbæk og Pia Styrbæk.

Læs mere

Romantikkens brevskrivning

Romantikkens brevskrivning Lærervejledning Romantikkens brevskrivning Forløbsbeskrivelse og indhold Romantikkens brevskrivning er et undervisningsforløb om 1800-tallets brevskrivning, som er målrettet danskfaget på 8. klassetrin.

Læs mere

Årsplan for billedkunst i 4. klasse 2011-2012

Årsplan for billedkunst i 4. klasse 2011-2012 Boushra Chami Årsplan for billedkunst i 4. klasse 2011-2012 Fagligt emne Læringsmål Hvordan Evaluering Fotografi og ramme Billede fra havet Tegne dyr Tage et billede med digitalkamera Printe det ud i farver

Læs mere

Kompetencemål: Eleven kan træffe karrierevalg på baggrund af egne ønsker og forudsætninger

Kompetencemål: Eleven kan træffe karrierevalg på baggrund af egne ønsker og forudsætninger Parat til uddannelse Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 8. klasse Faktaboks Kompetenceområde: Personlige valg Kompetencemål: Eleven kan træffe karrierevalg på baggrund af egne ønsker og forudsætninger

Læs mere

Find og brug informationer om uddannelser og job

Find og brug informationer om uddannelser og job Find og brug informationer om uddannelser og job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 4. 6. klasse Faktaboks Kompetenceområder: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem

Læs mere

Årsplan for billedkunst i 2. klasse 2013-2014

Årsplan for billedkunst i 2. klasse 2013-2014 Boushra Chami Årsplan for billedkunst i 2. klasse 2013-2014 Fagligt emne Læringsmål Hvordan Evaluering Fotografi og ramme Ting der starter med det bogstaver som deres navn starter med. Tegne dyr Tage et

Læs mere

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave.

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave. Undersøgelse af de voksnes job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 0-3.klasse Faktaboks Kompetenceområde: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive forskellige uddannelser og job Færdigheds-

Læs mere

færdigheds- og vidensområde

færdigheds- og vidensområde Fælles mål Forløbet om familier tager udgangspunkt i følgende kompetence-, for dansk, historie, billedkunst og sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab: Dansk (efter 2. klasse) Eleven kan forberede

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER KEVINS HUS Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores

Læs mere

Intro. Kompetenceområde: Læsning Finde tekst. Eleven kan vælge en tekst ud fra et mindre udvalg. Tekstforståelse

Intro. Kompetenceområde: Læsning Finde tekst. Eleven kan vælge en tekst ud fra et mindre udvalg. Tekstforståelse Intro Finde tekst Eleven kan vælge en tekst ud fra et mindre udvalg Tekstforståelse Eleven har viden om fortællende og informerende teksters struktur Eleven kan få øje på sproglige træk sproglige, lydlige

Læs mere

Jagten på Sol og Måne

Jagten på Sol og Måne Ishøj Kulturpakke 2018-19 Workshop i myter og fortælling for 1. klassetrin Undervisningsmateriale Et forløb bestående af: Billedbogen Coyote og til oplæsning i klassen Teaterforestillingen Coyote opført

Læs mere

om forskellighed UNDERVISNINGSMATERIALE HVEM BESTEMMER? TEATER HUND & CO. UDARBEJDET AF MARIA HOLST ANDERSEN OG ANNE BURUP NYMARK V.

om forskellighed UNDERVISNINGSMATERIALE HVEM BESTEMMER? TEATER HUND & CO. UDARBEJDET AF MARIA HOLST ANDERSEN OG ANNE BURUP NYMARK V. UNDERVISNINGSMATERIALE om forskellighed 0. 2. KLASSE og venskab HVEM BESTEMMER? UDARBEJDET AF MARIA HOLST ANDERSEN OG ANNE BURUP NYMARK V. AKTØR TEATER HUND & CO. OM MATERIALET KÆRE UNDERVISER Det nærværende

Læs mere

Dit Demokrati: LÆRER VEJLEDNING TIL EU-FILM

Dit Demokrati: LÆRER VEJLEDNING TIL EU-FILM Dit Demokrati: LÆRER VEJLEDNING TIL EU-FILM DIT DEMOKRATI LÆRERVEJLEDNING TIL EU-FILM SIDE 1 OVERORDNET LÆRERVEJLEDNING INDLEDNING Dette materiale består af 3 dele: Filmene: Hvad bestemmer EU?, Hvordan

Læs mere

Lærervejledning til undervisningsforløbet Kend dit lokale museum. Mus eum spas

Lærervejledning til undervisningsforløbet Kend dit lokale museum. Mus eum spas Lærervejledning til undervisningsforløbet Kend dit lokale museum Mus eum spas Før Kære lærer Dette museumspas danner rammen om jeres besøg på et af de lokale museer i Varde Kommune. Gennem arbejdet med

Læs mere

Lektionsplan: Drengen i den stribede pyjamas

Lektionsplan: Drengen i den stribede pyjamas Lektionsplan: Drengen i den stribede pyjamas Lektionsplan Modul Indholdsmæssigt fokus Færdighedsmål Læringsmål Undervisningsaktivitet Tegn på læring 1 (1/3 lektion) 2 (1 2/3 lektioner) 3 4 Introduktion

Læs mere

FIGURINE -JAGTEN LÆRERVEJLEDNING FOR INDSKOLINGEN OG MELLEMTRINNET

FIGURINE -JAGTEN LÆRERVEJLEDNING FOR INDSKOLINGEN OG MELLEMTRINNET FIGURINE -JAGTEN Formidling til udstillingen Figurinens fortællinger fra det fornemme til det folkelige 03.10.17-09.09.18 LÆRERVEJLEDNING FOR INDSKOLINGEN OG MELLEMTRINNET INTRODUKTION Denne lærervejledning

Læs mere

For at fastholde fokus på visionen, har alle kulturforløb tre gennemgående læringsmål, som alle kulturforløb skal opfylde.

For at fastholde fokus på visionen, har alle kulturforløb tre gennemgående læringsmål, som alle kulturforløb skal opfylde. Kreativitet Dette materiale introducerer til kulturforløbet Sommerfugle i maven, som er et af de kunst- og kulturforløb, der gennemføres i Lejre Kommunes børnekulturelle indsats- Dronten. Den bagvedliggende

Læs mere

SKROTROBOT DREJEBOG TIL DE MEDLEMSVALGTE OG BUTIKKEN FOR PLANLÆGNING OG AFVIKLING AF AKTIVITET

SKROTROBOT DREJEBOG TIL DE MEDLEMSVALGTE OG BUTIKKEN FOR PLANLÆGNING OG AFVIKLING AF AKTIVITET SKROTROBOT DREJEBOG TIL DE MEDLEMSVALGTE OG BUTIKKEN FOR PLANLÆGNING OG AFVIKLING AF AKTIVITET INDHOLD S. 3 BESKRIVELSE AF AKTIVITEN S. 4 UNDERVISNINGSMATERIALE S. 5 PROGRAM FOR WORKSHOPPEN S. 6 SÅDAN

Læs mere

Indskoling. Arbejdsmarkedet

Indskoling. Arbejdsmarkedet Indskoling Arbejdsmarkedet Arbejdsmarkedet Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dagens tema Forskellige jobtyper på arbejdsmarkedet Forberede besøg på en arbejdsplads Besøg på en arbejdsplads Evaluering

Læs mere

Kompetenceområder Forløbstitel Materialer/ressourcer Periode Antal lektioner Fremstilling Fortolkning Kommunikation

Kompetenceområder Forløbstitel Materialer/ressourcer Periode Antal lektioner Fremstilling Fortolkning Kommunikation Klasse: 3. klasse Skoleår: Kompetenceområder Forløbstitel Materialer/ressourcer Periode Antal lektioner Fortolkning Kommunikation Færdigheds- og vidensområder : Forberedelse Respons Når jeg bliver stor

Læs mere

TRÆ; et materiale; STREET ART; DUKKETEATER;

TRÆ; et materiale; STREET ART; DUKKETEATER; INDHOLDSFORTEGNELSE Beskrivelser af forslag til workshops og projektforløb. Læs det og lad dig friste, eller blive inspireret til andet efter eget valg... TRÆ; et materiale; projektforløb for børnehaver

Læs mere

Forløb 7. Engelsk historie. Titel: Village life 200 years ago. Fag: Engelsk historie. Klassetrin: 6. klasse. Årstid: Forår, sommer, efterår

Forløb 7. Engelsk historie. Titel: Village life 200 years ago. Fag: Engelsk historie. Klassetrin: 6. klasse. Årstid: Forår, sommer, efterår Forløb 7 Engelsk historie Titel: Village life 200 years ago Fag: Engelsk historie Klassetrin: 6. klasse Årstid: Forår, sommer, efterår 1 Kort om: I dette undervisningsforløb arbejder vi med at udvikle

Læs mere

Hvad er en flygtning?

Hvad er en flygtning? Opgaveark Hvad er en flygtning? Opgave til Dansk Flygtningehjælps mini-forløb: Se verden med en flygtnings øjne Som en introduktion til mini-forløbet med virtual reality skal eleverne stifte bekendtskab

Læs mere

H.C. ANDERSEN FESTIVALS

H.C. ANDERSEN FESTIVALS Inspireret af: Kære lærere! H.C. Andersen Festivals inviterer jeres 3.-6. klasser til Building Games, hvor leg og læring forenes i en inspirerende konkurrence. Her får eleverne muligheden for at være kreative

Læs mere

Billedanalyse og portrættering

Billedanalyse og portrættering Billedanalyse og portrættering Titel: Billedanalyse og portrættering et undervisningsforløb med værkstedsarbejde Kort beskrivelse af emnet: I danskfaget indgår billedanalyse på flere klassetrin. I dette

Læs mere

DEN FØRSTE VERDENSKRIG. Undervisningsforløb

DEN FØRSTE VERDENSKRIG. Undervisningsforløb Undervisningsforløb Den digitale Historiebog - Undervisningsforløb - Den første Verdenskrig 2015 Meloni Forfatter: Malene Lund Smidt Redaktør: Sanne Bundgaard DTP: Tore Lübeck Forlaget Meloni Pakhusgården

Læs mere

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper.

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper. Intro Dette emne sætter fokus på: at være udenfor fællesskabet. kontra at være opmærksomme på hinanden. Formål Noget af det, som eleverne på mellemtrinnet er mest bange for, når de er i skole, er at blive

Læs mere

Hvem er du? Hvad synes du om snus/cigaretter/vandpibe/ecigaretter?

Hvem er du? Hvad synes du om snus/cigaretter/vandpibe/ecigaretter? Lærerark Erfaringer med tobak Læringsmål på forløbet Eleverne lærer at gennemføre et interview. Eleverne lærer derudover også vælge en metode til at præsentere deres interview fx en videooptagelse eller

Læs mere

DEN ANDEN VERDENSKRIG. Undervisningsforløb

DEN ANDEN VERDENSKRIG. Undervisningsforløb Undervisningsforløb Den digitale Historiebog - Undervisningsforløb - Den anden Verdenskrig 2015 Meloni Forfatter: Malene Lund Smidt Redaktør: Sanne Bundgaard DTP: Tore Lübeck Forlaget Meloni Pakhusgården

Læs mere

H. C. ANDERSEN Af Anders Korsgaard Pedersen

H. C. ANDERSEN Af Anders Korsgaard Pedersen 1/5 H. C. ANDERSEN Af Anders Korsgaard Pedersen Niveau 4. - 6.klasse Varighed 12-14 lektioner Faglige mål I dette forløb skal eleverne lære Danmarks største forfatter at kende gennem tre udvalgte eventyr

Læs mere

Undervisningsforløb DEN ANDEN VERDENSKRIG

Undervisningsforløb DEN ANDEN VERDENSKRIG Undervisningsforløb DEN ANDEN VERDENSKRIG Den digitale Historiebog - Undervisningsforløb - Den anden Verdenskrig 2015 Meloni Forfatter: Malene Lund Smidt Redaktør: Sanne Bundgaard DTP: Tore Lübeck Forlaget

Læs mere

Overordnet litteraturpædagogisk inspiration - Gå på jagt efter billedsprog

Overordnet litteraturpædagogisk inspiration - Gå på jagt efter billedsprog Side: 1/7 Overordnet litteraturpædagogisk inspiration - Gå på jagt efter billedsprog Forfattere: Kristine Böhm Nielsen Redaktør: Thomas Brahe Faglige temaer: Kompetenceområder: Fortolkning Introduktion:

Læs mere

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min.

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min. FILM-X lærervejledning, Fortæl en film 1 FORTÆL EN FILM I dette forløb får eleverne deres egne erfaringer med at skabe en kort filmfortælling med en klar konflikt og opbygning med start-midte-slutning

Læs mere

Lærervejledning. Baggårdens børnearbejdere

Lærervejledning. Baggårdens børnearbejdere Lærervejledning Baggårdens børnearbejdere Intro Vi glæder os til at byde dig og dine elever velkommen til undervisningsforløbet Baggårdens børnearbejdere Lærervejledningen er udarbejdet med det formål

Læs mere

Hvis jeg flytter i en flaske

Hvis jeg flytter i en flaske Undervisningsmateriale til Hvis jeg flytter i en flaske Lavet af Christine Lund Jakobsen Målgruppe: (0.) 1.-2. klasse Introduktion I dette materiale kan du finde ideer til, hvordan der kan arbejdes med

Læs mere

IDÉKATALOG 4 EVER I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN.

IDÉKATALOG 4 EVER I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN. IDÉKATALOG 4 EVER I UNDERVISNINGEN - 7.-10. KLASSETRIN. OPGANG2 TURNETEATER vil gerne invitere dine elever med på en rejse, hvor dilemmaer fra elevernes hverdag, teaterforestilling 4 EVER og elevernes

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BENNI BÅT Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores læseundervisning.

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER MARS ER FOR TABERE Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet

Læs mere

Det didaktiske projekt BILLEDER SOM SALGSTEKNIK

Det didaktiske projekt BILLEDER SOM SALGSTEKNIK Det didaktiske projekt BILLEDER SOM SALGSTEKNIK Jeg har her udarbejdet et undervisningsforløb, der henvender sig til en 5. Klasse i Billedkunst. I dette forløb har 5. klasse to samlede lektioner om ugen.

Læs mere

KUNST PÅ TAPETET BØRNENES EFTERÅRSUDSTILLING 2012

KUNST PÅ TAPETET BØRNENES EFTERÅRSUDSTILLING 2012 BØRNENES EFTERÅRSUDSTILLING 2012 KUNST PÅ TAPETET MATERIALET BESTÅR AF TRE DELE: VEJLEDNING & PRAKTISK INFO SPØRGSMÅL & INSPIRATION TAPET-MODUL TIL PRINT/KOPI VEJLEDNING & PRAKTISK INFO OPGAVEBESKRIVELSE:

Læs mere

OLE LUND KIRKEGAARD. Et danskforløb på 15 lektioner om Dragen af Ole Lund Kirkegaard Rettet mod 3. klassetrin

OLE LUND KIRKEGAARD. Et danskforløb på 15 lektioner om Dragen af Ole Lund Kirkegaard Rettet mod 3. klassetrin LÆRERVEJLEDNING ALBERT 3. - 4. KLASSETRIN TIL LÆRE R EN OLE LUND KIRKEGAARD DRAGEN Et danskforløb på 15 lektioner om Dragen af Ole Lund Kirkegaard Rettet mod 3. klassetrin Af Mille Roedahl og Helena Patscheider,

Læs mere

3. klasse. Arbejdsmarkedet

3. klasse. Arbejdsmarkedet 3. klasse Arbejdsmarkedet Arbejdsmarkedet Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dagens tema Forskellige jobtyper på arbejdsmarkedet Forberede besøg på en arbejdsplads Besøg på en arbejdsplads Evaluering

Læs mere

Forløb: Udvikling af børns legefællesskaber gennem de sidste ca. 30 år

Forløb: Udvikling af børns legefællesskaber gennem de sidste ca. 30 år Forløb: Udvikling af børns legefællesskaber gennem de sidste ca. 30 år Dette dokument rummer en beskrivelse af lektioner og aktiviteter i forløbet. Lektion 4 og 5 er skrevet ud med stor detaljeringsgrad.

Læs mere

OLE LUND KIRKEGAARD. Et danskforløb inden for områderne fortolkning og fremstilling rettet mod klassetrin

OLE LUND KIRKEGAARD. Et danskforløb inden for områderne fortolkning og fremstilling rettet mod klassetrin LÆRERVEJLEDNING ALBERT TIL REN E R LÆ OLE LUND KIRKEGAARD DE HÆSLIGE SLYNGLERS KLUB Et danskforløb inden for områderne fortolkning og fremstilling rettet mod 3.-4. klassetrin Af Sandra Brunbjerg Nowack,

Læs mere

Lærervejledning: At sanse naturen langsomt

Lærervejledning: At sanse naturen langsomt Lærervejledning: At sanse naturen langsomt Forløb: At sanse naturen langsomt Målgruppe: Indskoling Fag: Dansk, billedkunst Christen Dalsgaard: Solplettet bøgestamme, 1852 Indledning: I materialet her kan

Læs mere

Lav flotte masker. Eleverne skal vide, at der er symbolik knyttet til farver og dyremotiver i burkinsk kultur.

Lav flotte masker. Eleverne skal vide, at der er symbolik knyttet til farver og dyremotiver i burkinsk kultur. Side 1/11 Fag/klassetrin: Billedkunst, 1-4. klasse Omfang: 2-4 lektioner. Målpar, læringsmål, tegn på læring: Se skema nedenfor. Formål: Formålet er, at eleverne ved at producere deres egne, enkle masker

Læs mere

Lærervejledning Digital arkitekturtegning

Lærervejledning Digital arkitekturtegning Lærervejledning Digital arkitekturtegning Rum til at lære Billedkunst og Håndværk og Design 4.- 6. klassetrin Undervisningsforløbet Digital Arkitekturtegning rum til at lære sætter fokus på et af arkitektens

Læs mere

Dansk 1960erne-70erne

Dansk 1960erne-70erne Dansk 1960erne-70erne Introduktion Dansk bliver i 1900-tallets midte lige så stille grundskolens vigtigste fag. I Den Blå betænkning er faget det første, der beskrives, og det sker med de indledende ord:

Læs mere

Pædagogisk læreplan. Gældende for de 3 4 årige på Mariehønsene og Solstrålen. Udarbejdet af Mie, Parimalam, Lea og Susanne. 2009 til 2011.

Pædagogisk læreplan. Gældende for de 3 4 årige på Mariehønsene og Solstrålen. Udarbejdet af Mie, Parimalam, Lea og Susanne. 2009 til 2011. Tema 1. Barnets alsidige personlige udvikling Pædagogisk læreplan. Gældende for de 3 4 årige på Mariehønsene og Solstrålen. Udarbejdet af Mie, Parimalam, Lea og Susanne. 2009 til 2011. Overordnede mål

Læs mere

KUNSTHISTORIE. Undervisningsforløb

KUNSTHISTORIE. Undervisningsforløb Undervisningsforløb Den digitale Historiebog - Undervisningsforløb - Kunsthistorie 2015 Meloni Forfatter: Malene Lund Smidt Redaktør: Sanne Bundgaard DTP: Tore Lübeck Forlaget Meloni Pakhusgården 36C 5000

Læs mere

Undervisningsforløb GRUNDLOVEN

Undervisningsforløb GRUNDLOVEN Undervisningsforløb Den digitale Historiebog - Undervisningsforløb - Grundloven 2015 Meloni Forfatter: Malene Lund Smidt Redaktør: Sanne Bundgaard DTP: Tore Lübeck Forlaget Meloni Pakhusgården 36C 5000

Læs mere

Lær Dhakas børn at kende. - et forløb om børns levevilkår i Bangladeshs hovedstad Dhaka

Lær Dhakas børn at kende. - et forløb om børns levevilkår i Bangladeshs hovedstad Dhaka Opgaveark Dansk og Natur/Teknologi, 1.-5. klasse Omfang: 2-4 lektioner (Plus 2-4 lektioner, hvis I bruger tillægsopgaverne) Lær Dhakas børn at kende - et forløb om børns levevilkår i Bangladeshs hovedstad

Læs mere

Mellemtrin. Job i lokalsamfundet

Mellemtrin. Job i lokalsamfundet Job i lokalsamfundet Job i lokalsamfundet Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dagens tema Vores lokalsamfund Vores lokalsamfund Portræt af en virksomhed Klassens jobbog Job i andre lokalområder 1. modul

Læs mere

Lærervejledning til tema om ensomhed

Lærervejledning til tema om ensomhed Lærervejledning til tema om ensomhed 1 ensomhed Lærervejledning til tema om ensomhed DR Skoles undervisningsmateriale om ensomhed er målrettet undervisningen i fagene dansk og klassens tid, 6.-9. klasse.

Læs mere

GRØN BY Lærervejledning

GRØN BY Lærervejledning GRØN BY Lærervejledning Forløbet GRØN BY sætter fokus på bæredygtig byplanlægning i lyset af de klimatiske udfordringer verden står overfor i dag. Via autentiske eksempler fra hele verden opnår eleverne

Læs mere

Undervisningsforløb FORFATNINGSKAMPEN

Undervisningsforløb FORFATNINGSKAMPEN Undervisningsforløb Den digitale Historiebog - Undervisningsforløb - Forfatningskampen 2015 Meloni Forfatter: Malene Lund Smidt Redaktør: Sanne Bundgaard DTP: Tore Lübeck Forlaget Meloni Pakhusgården 36C

Læs mere

Undervisningsforløb REFORMATIONEN

Undervisningsforløb REFORMATIONEN Undervisningsforløb Den digitale Historiebog - Undervisningsforløb - Reformationen 2015 Meloni Forfatter: Malene Lund Smidt Redaktør: Sanne Bundgaard DTP: Tore Lübeck Forlaget Meloni Pakhusgården 36C 5000

Læs mere

VI ØNSKER EN HARMONISK BØRNEHAVE MED RUM OG FRIHED TIL GLÆDE OG FORDYBELSE OG SOM SAMLER PÅ GODE OPLEVELSER OG MANGE TUSINDE SMIL HVER DAG.

VI ØNSKER EN HARMONISK BØRNEHAVE MED RUM OG FRIHED TIL GLÆDE OG FORDYBELSE OG SOM SAMLER PÅ GODE OPLEVELSER OG MANGE TUSINDE SMIL HVER DAG. Børnehuset Vandloppens værdigrundlag: I Børnehuset Vandloppen har alle medarbejdere gennem en længerevarende proces arbejdet med at finde frem til de grundlæggende værdier/holdninger, som danner basis

Læs mere

Årsplan for dansk 2017/2018. Fagformålet jf. nye forenklede mål 2014:

Årsplan for dansk 2017/2018. Fagformålet jf. nye forenklede mål 2014: Fagformålet jf. nye forenklede mål 2014: Eleverne skal i faget dansk fremme deres oplevelse og forståelse af litteratur og andre æstetiske tekster, fagtekster, sprog og kommunikation som kilder til udvikling

Læs mere

Aktiviteter. Her bringer vi en række generelle aktiviteter til inspiration i arbejdet med salmerne.

Aktiviteter. Her bringer vi en række generelle aktiviteter til inspiration i arbejdet med salmerne. Aktiviteter I den store udgave af undervisningsmaterialet; den der rummer nøjere introduktioner til de enkelte salmer, vil der med tiden være aktiviteter og øvelser, specifikt til de enkelte salmer. Her

Læs mere

Mini. er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0

Mini. er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0 Mini er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0 Mini 2 er ny Indhold.indd 2 13/01/12 15.2 Indhold Forord... 4-5 Baggrund... 6-7 Lærervejledning... 8-9 Øvelser: Job... 10-21 Medborgerskab... 22-33 Uddannelse...

Læs mere

PROTOTYPE DANSKFORLØB 4. KLASSE: LÆRINGSMÅL OG MEDBESTEMMELSE

PROTOTYPE DANSKFORLØB 4. KLASSE: LÆRINGSMÅL OG MEDBESTEMMELSE PROTOTYPE DANSKFORLØB 4. KLASSE: LÆRINGSMÅL OG MEDBESTEMMELSE DIDAKTISKE MÅL: AT FORBINDE LÆRNGSMÅL OG ELEVERNES MEDBESTEMMELSE Dette forløb udgør en prototype på et danskforløb til 4. klasse, som er udviklet

Læs mere

Designpædagogik og Georg Jensen

Designpædagogik og Georg Jensen MUSEET PÅ KOLDINGHUS Postbox 91, DK - 6000 Kolding Telefon: + 45 76 33 81 00 Telefax: + 45 76 33 81 99 E-mail: museum@koldinghus.dk SE-nr.: 18 11 98 97 Internet: www.koldinghus.dk LÆRINGSEFTERMIDDAG PÅ

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER PÅ JAGT Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores læseundervisning.

Læs mere

SKOLEN & BIBLIOTEKET. En oversigt over Mariagerfjord Bibliotekernes tilbud til skolerne

SKOLEN & BIBLIOTEKET. En oversigt over Mariagerfjord Bibliotekernes tilbud til skolerne SKOLEN & BIBLIOTEKET En oversigt over Mariagerfjord Bibliotekernes tilbud til skolerne Bibliotekets tilbud til skolerne Mariagerfjord Bibliotekerne tilbyder anderledes undervisningstilbud Mariagerfjord

Læs mere

TEMA: BØRN I ETIOPIEN

TEMA: BØRN I ETIOPIEN TIL LÆRERNE TEMA: BØRN I ETIOPIEN UNDERVISNINGSFORLØB FOR 1. KLASSE I formålsparagraffen i folkeskoleloven står der blandt andet, at eleverne skal få en forståelse for andre lande og kulturer. I SOS Børnebyerne

Læs mere

KulTUR for alle efterår 2016

KulTUR for alle efterår 2016 KulTUR for alle efterår 2016 Undervisningstilbud ifm. KulTUR for alle, efteråret 2016 Bussen kører tirsdage, onsdage og torsdage i ugerne 45-48. HEART og Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum tilbyder

Læs mere

Årsplan for dansk i 2. klasse for skoleåret 2017/18

Årsplan for dansk i 2. klasse for skoleåret 2017/18 Årsplan for dansk i 2. klasse for skoleåret 2017/18 Formålet med undervisningen i faget danske er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur og andre udtryksformer som kilder til

Læs mere

Ideer til IT og ipad i dagtilbud

Ideer til IT og ipad i dagtilbud Ideer til IT og ipad i dagtilbud Konkrete forløb sorteret efter læreplanstemaer Samlet og redigeret af Lone Adamsen, ITleg.dk Indhold Forord hvordan bruges denne publikation... 9 Del I Læreplanstemaerne...11

Læs mere

forventningsko og oplevelseskort

forventningsko og oplevelseskort Forventnings-Fo r v e n t n i n g s k og oplevelseskort (FØR OPLEVELSEN Oversigt over ) forventningsko ti l el ev rt R V ko ENTN Op le ve lsf Oes I N G S KO R T FOR FØR OG EFTER DEN KUNSTNERISKE OPLEVELSE

Læs mere

KRISTENDOM OG BILLEDKUNST

KRISTENDOM OG BILLEDKUNST KRISTENDOM OG BILLEDKUNST Årsplan for kristendom og billedkunst 0.- 1.- 2. klasse (2013/14) Kristendom og billedkunst bestå af to ugentlige lektioner i skoleåret 2013/14. Der vil perioder hvor der fokuseres

Læs mere

Undervisningsforløb STATSKUPPET

Undervisningsforløb STATSKUPPET Undervisningsforløb STATSKUPPET Den digitale Historiebog - Undervisningsforløb - Statskuppet 2015 Meloni Forfatter: Malene Lund Smidt Redaktør: Sanne Bundgaard DTP: Tore Lübeck Forlaget Meloni Pakhusgården

Læs mere

LAV FILM OM VENSKABER

LAV FILM OM VENSKABER 1 LAV FILM OM VENSKABER Hvad vil det sige at være en god ven? Det er et tema, der optager børn og går igen i et væld af gode film. Når I besøger FILM-X, skal elevernes egne fortællinger omhandle venskab

Læs mere

Årsplan for billedkunst i 3. klasse 2015-2016

Årsplan for billedkunst i 3. klasse 2015-2016 Årsplan for billedkunst i 3. klasse 2015-2016 Fagligt emne Læringsmål Hvordan Evaluering Fotografi og Eleverne skal selv tage et Fotografierne ramme Tage et billede med digitalkamera billede af hinanden

Læs mere

Lørdag den 6. maj kl

Lørdag den 6. maj kl Lørdag den 6. maj kl. 9.00 12.00 Opgave 1: Foldning i papir Denne opgave handler om at kunne iagttage, gengive, fortælle og eksperimentere gennem tegning. Vi ser på dine evner til at undersøge og registrere,

Læs mere

Find landskabet. Lærervejledning 3.-5. klasse

Find landskabet. Lærervejledning 3.-5. klasse Find landskabet Lærervejledning 3.-5. klasse 1 o Forord side 3 o Modulernes aktiviteter og formål side 4-12 o Forberedelse side 13 o Trinmål side 14-15 o Praktisk information side 16 2 Forord Undervisningsforløbet

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER. (men det er ikke altid det de andre kalder mig)

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER. (men det er ikke altid det de andre kalder mig) BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER JEG ER FREDE (men det er ikke altid det de andre kalder mig) Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse,

Læs mere

STESTRUP BØRNEGÅRDS LÆREPLAN 2010 TEMA: SOCIALE KOMPETENCER

STESTRUP BØRNEGÅRDS LÆREPLAN 2010 TEMA: SOCIALE KOMPETENCER STESTRUP BØRNEGÅRDS LÆREPLAN 2010 TEMA: SOCIALE KOMPETENCER Stestrup Børnegård Stestrupvej 45-47 4360 Kr. Eskilstrup INTRODUKTION TIL STESTRUP BØRNEGÅRD OG LÆREPLAN 2010. Læring har intet fast startpunkt

Læs mere

Job. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Job på skolen Job på skolen Andre job Andre job. Arbejde med Jobkort

Job. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Job på skolen Job på skolen Andre job Andre job. Arbejde med Jobkort Indskoling Job Job Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dagens tema Job på skolen Job på skolen Andre job Andre job 1. modul Forberedelse af emnearbejdet Tur på skolen I praktik hos en medarbejder på skolen

Læs mere

sisg GDE D T E T SK S R K I R V V DE D T E se s N E D N DDE D T E

sisg GDE D T E T SK S R K I R V V DE D T E se s N E D N DDE D T E sig DET SKRIV DET SEND DET Lærervejledning & Redaktion: Jakob Skov Øllgård Grafisk design: Marianne Eriksen Foto: Mette Frandsen INDHOLD Til læreren Mistanke om vold? - hvad gør du? Sådan kan materialet

Læs mere

Uddannelse & Job klasse

Uddannelse & Job klasse Uddannelse & Job 0. 3. klasse UU Bornholm har i dette kompendie et forslag til undervisningsforløb i det obligatoriske emne uddannelse og job til brug i indskolingen Uddannelse og job i indskolingen På

Læs mere