Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld"

Transkript

1 23 Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld Frank Øland Hansen og Lill Thanning Hansen, Statistisk Afdeling INDLEDNING I 998 var den gennemsnitlige nettoforrentning af Danmarks udlandsgæld 8,7 pct. Dette tal kan forekomme højt på baggrund af de senere års rentefald. Årsagen er, at Danmarks passiver over for udlandet forrentes højere end Danmarks aktiver over for udlandet. Således er forrentningen af de samlede aktiver i 998 beregnet til 3,9 pct., mens forrentningen af passiverne er beregnet til 4,8 pct. Der redegøres her for, at bruttoforrentningerne skal benyttes til opgørelse og forståelse af udlandsgældens reelle rentebyrde. I 990'erne er forrentningen af Danmarks aktiver og passiver over for udlandet faldet, og forskellen mellem aktivernes og passivernes forrentning er mindsket. Her peges på tre årsager til denne udvikling: Det faldende danske og internationale renteniveau, det faldende rentespænd over for euro og en ændret sammensætning af Danmarks aktiver og passiver over for udlandet. BRUTTOOPGØRELSE Danmark har siden begyndelsen af 960'erne opbygget en udlandsgæld, der toppede med 332 mia.kr. ved udgangen af 99. Gældsopbygningen skyldes dels vedvarende underskud på betalingsbalancens løbende poster fra midten af 960'erne til udgangen af 980'erne, dels værdireguleringer. I dag er rentebetalingerne af denne gæld den primære årsag til, at Danmark ikke har et væsentligt overskud på betalingsbalancens løbende poster på trods af overskud på vare- og tjenesteposten. Udlandsgældens rentebyrde er således af stor betydning for dansk økonomi. De senere år viser den øgede internationalisering sig ved, at både Danmarks aktiver og passiver over for udlandet er vokset med stor hast, jf. figur. Udlandsgælden på gennemsnitligt 292 mia.kr. i 998 kan således henføres til passiver på.447 mia.kr. og aktiver på.55 mia.kr. Danmarks nettorenteudgifter dækker dermed over store bruttorentebetalinger fra og til udlandet.

2 24 DANMARKS AKTIVER OG PASSIVER OVER FOR UDLANDET Figur Mia.kr Aktiver Passiver Beregnes udlandsgældens forrentning som nettorenteudgifterne divideret med nettogælden, fås en forrentning på over 0 pct. i perioden faldende til 8,7 pct. i 998, jf. figur 2. Denne beregning er imidlertid problematisk, da passiverne forrentes pct. højere end aktiverne. Når denne renteforskel virker på de store bruttobeholdninger, bliver nettoforrentningen langt højere end bruttoforrentningerne. Er passivernes forrentning højere end aktivernes, kan der endog forekomme nettorenteudgifter, selv om udlandsgælden er nul. Dette var tilfældet, da Norge kom i en nettofordringsposition over for udlandet i 997, men fortsat havde nettorenteudgifter på 7 mia.norske kroner. I dette tilfælde er nettorenten negativ, hvilket naturligvis er uden mening. En nedbringelse af Danmarks udlandsgæld til nul kan således ikke i sig selv forventes at reducere nettorenteudgifterne til nul. Med de rentesatser, som gjaldt i 998, ville Danmark selv uden udlandsgæld fortsat have renteudgifter i størrelsesordenen 0 mia.kr., hvilket alene skyldes forskellen mellem aktivernes og passivernes forrentning. 2 Det indbyrdes forhold mellem aktiverne og passivernes forrentning er altså af stor betydning for størrelsen af Danmarks nettorenteudgifter. I de næste afsnit ses nærmere på, hvorfor aktiverne og passiverne forrentes forskelligt. 2 J.P. Holter og T. Åmås, Avkastning knyttet til Norges fordringer og gjeld overfor utlandet i 997, Penger og Kreditt 3/98. Antag, at passiverne reduceres med 392 mia.kr., mens mængden af aktiver er uændret. Så er værdien af Danmarks aktiver og passiver over for udlandet lige store, nemlig.55 mia.kr., og udlandsgælden er forsvundet. Men hvis passiverne fortsat forrentes 0,9 pct. højere end aktiverne, har Danmark stadig nettorenteudgifter på 0,9 pct. af.55 mia.kr. svarende til ca. 0 mia.kr.

3 25 BRUTTO- OG NETTOFORRENTNING Figur 2 Pct Rente og udbytte af alle aktiver Rente og udbytte af alle passiver Nettorenter i alt RENTENIVEAU OG RENTESPÆND Både det danske og det internationale renteniveau er faldet gennem 990'erne, jf. figur 3. Rentespændet over for Tyskland er samtidig blevet indsnævret. Rentefaldet har formindsket forrentningen af såvel Danmarks aktiver som passiver over for udlandet. I 992 blev aktiverne således forrentet med 4,6 pct. og passiverne med 6,7 pct., mens forrentningen i 998 var faldet til 3,9 pct. for aktiverne og 4,8 pct. for passiverne. Det internationale rentefald og det deraf følgende danske rentefald har isoleret set reduceret Danmarks nettorenteudgifter. Forrentningen af de samlede aktiver og passiver forekommer i nogle år lav i forhold til renteniveauerne. Den lave forrentning skyldes bl.a., at der ikke er medtaget ikke-udbetalt overskud i opgørelsen af renter og udbytter, mens handelskreditter, der sjældent forrentes, er medtaget i opgørelsen af aktiver og passiver. Forskellen mellem aktivernes og passivernes forrentning skyldes bl.a. en kombination af aktivernes og passivernes valutasammensætning og Danmarks rentespænd over for euro. Da en langt større del af passiverne end aktiverne er i danske kroner, forrentes en tilsvarende større del af Danmarks passiver end aktiver med den højere danske rente. Forskellen mellem aktivernes og passivernes forrentning er i den undersøgte periode indsnævret fra 2, pct. til 0,9 pct. Indsnævringen har

4 26 DET DANSKE OG TYSKE RENTENIVEAU Figur 3 Pct måneders rente i Danmark 0-årig statsobligationsrente i Danmark 3-måneders rente i Tyskland 0-årig statsobligationsrente i Tyskland Anm.: Renteniveauerne er årsgennemsnit. isoleret set reduceret Danmarks nettorenteudgifter. I modsat retning trækker den stigende mængde aktiver og passiver. Da passiverne forrentes højere end aktiverne, øger dette Danmarks nettorenteudgifter. GÆLDENS SAMMENSÆTNING Rentefaldet og det indsnævrede rentespænd er to årsager til udviklingen i forrentningen af Danmarks aktiver og passiver over for udlandet gennem 990'erne. En tredje årsag er en ændret sammensætning af aktiverne og passiverne med hensyn til valuta, løbetid og instrument. Siden 993 er andelen af aktier steget på såvel aktiv- som passivsiden, jf. tabel. De stigende aktieandele er en følge af aktiekøb og store kursstigninger i de senere år. Udviklingen implicerer en faldende registreret forrentning af Danmarks aktiver og passiver. Det skyldes, at det registrerede afkast af aktier er forholdsvis lavt, da den største del af virksomhedernes overskud normalt ikke udloddes og dermed ikke registreres. Inkluderes kursstigninger i afkastet, viser beregninger, at det gennemsnitlige reale afkast af danske aktier var 6,2 pct. i perioden Selv om aktieandelen er steget på både aktiv- og passivsiden, udgør aktier en langt større andel af aktiverne end af passiverne i alle årene. Dette forhold er en medvirkende årsag til den lavere registrerede forrentning af Danmarks aktiver over for udlandet end af passiverne. T. Engsted og C. Tanggaard, Risikopræmien på danske aktier, Nationaløkonomisk Tidsskrift 2/99.

5 27 DANMARKS AKTIVER OG PASSIVER OVER FOR UDLANDET Tabel Mia.kr Aktiver Valutareserven (netto) Pengeinstitutter Andre aktier Andre obligationer Øvrige aktiver I alt Passiver Statens udlandslån Pengeinstitutter Aktier Andre obligationer Øvrige passiver I alt Nettopassiver Kilde: Danmarks Nationalbank, Danmarks Udlandsgæld 998, Særlige Opgørelser 3. december 999. Gennemsnittet af årets primo- og ultimobeholdninger. 2 Omfatter danske obligationer udstedt i Danmark og i udlandet af private selskaber, amter og kommuner. Omkring en tredjedel af passiverne består af obligationer, mens danskernes beholdning af udenlandske obligationer er forholdsvis beskeden. Da den registrerede forrentning af obligationer i gennemsnit er højere end af andre mellemværender, bidrager den store forskel på beholdningernes størrelse til at forklare forskellen mellem aktivernes og passivernes forrentning. Den beregnede forrentning af udenlandske obligationer er meget høj, hvilket formentlig skyldes problemer med at instrument- og sektorfordele renter og udbytter i 997 og 998, jf. boks. Pengeinstitutternes aktiver og passiver over for udlandet udgør en stor del af Danmarks samlede aktiver og passiver over for udlandet. Derfor har udviklingen i forrentningen af pengeinstitutternes udenlandske mellemværender stor betydning for udviklingen i den samlede forrentning. Med undtagelse af 996 er forrentningen af pengeinstitutternes aktiver og passiver faldet siden 993, jf. tabel 2. Der er ikke tendens til, at pengeinstitutterne har ændret instrumentsammensætning. Derimod er pengeinstitutternes aktiver og passiver over for udlandet i danske kroner som andel af pengeinstitutternes samlede aktiver og passiver over for udlandet faldet siden 995. Da mellemværender i danske kroner i gennemsnit forrentes højere end mellemværender i ØMU-landenes valutaer, er pengeinstitutternes ændrede valutasammensætning en medvirkende årsag til den faldende forrentning de sidste par år.

6 28 BEREGNING AF RENTE- OG UDBYTTEBETALINGER Boks Beregningen af rente- og udbyttebetalingerne tager udgangspunkt i en statistik over betalinger fra og til udlandet den såkaldte betalingsstatistik. Statistikken offentliggøres af Danmarks Nationalbank i "NYT betalinger fra og til udlandet" og i Månedsoversigten. Betalingsstatistikken opgøres på grundlag af pengeinstitutternes indberetning af betalinger fra og til udlandet, samt indberetninger fra virksomheder med konti i udlandet. Den her anvendte fordeling på sektorer og instrumenter er bestemt af den opsplitning, der blev benyttet i betalingsstatistikken i perioden Pengeinstitutternes aktiver og passiver ekskl. direkte investeringer og danske aktier er opgjort separat. Valutareserven og statens udenlandske låntagning er ligeledes opgjort særskilt. I er renter og udbytter blevet registreret efter det instrument, de vedrører. Hvilken sektor, de vedrører, er således ikke blevet registreret direkte. Der er derfor benyttet regnskabstal til at bestemme statens og Nationalbankens rentebetalinger. Pengeinstitutternes rentebetalinger er i identificeret ved at sammenholde pengeinstitutternes virksomhedsnumre, de såkaldte SE-numre, med registrerede rentebetalinger vedrørende disse nummer. Indtil april 998 blev renter og udbytter under 2 mio.kr. anmeldt samlet uden nærmere specifikation. Disse betalinger udgør en stor del af de samlede rente- og udbyttebetalinger: 3 pct. i 992 faldende til pct. i 998. I de offentliggjorte betalingstal medtages renter og udbytter under 2 mio.kr. under renter. I denne opgørelse er de fordelt proportionalt på alle instrumenter og sektorer med undtagelse af staten og Nationalbanken i henhold til fordelingen af betalinger over 2 mio.kr. i de enkelte år. Der er således en vis usikkerhed ved fordelingen af renter og udbytter på instrumenter og sektorer. Opgørelsen er renset for vedhængende rente ved handel med obligationer. Endvidere er renter vedrørende afledte finansielle instrumenter ikke medtaget i opgørelsen. De samlede rente- og udbyttebetalinger afviger derfor fra offentliggjorte tal. Jf. Lasse Tryde, Nationalbankens nye indberetningssystem til betalingsstatistikken, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt, 2. kvartal 999. I 997 og 998 ses meget lave forrentningsprocenter for pengeinstitutternes udenlandske aktiver. Det kan skyldes opgørelsesmæssige problemer, jf. boks. Andre aktiver forrentes til gengæld højere i 997 og 998 end tidligere. Andre aktiver omfatter bl.a. lån, indskud, koncernlån, handelskreditter og finansiel leasing. Da en stor del af pengeinstitutternes aktiver er lån og indskud, er det sandsynligt, at nogle rentebetalinger vedrørende andre aktiver i stedet burde registreres under pengeinstitutternes rentebetalinger. Forhold som likviditet og sikkerhed spiller en afgørende rolle for pengeinstitutternes placeringer, hvorfor de sjældent opnår de højeste forrentningsprocenter. Pengeinstitutternes store andel af Danmarks samlede aktiver over for udlandet medvirker således til den lavere forrentning af Danmarks aktiver over for udlandet end af passiverne.

7 29 FORRENTNING AF DANMARKS AKTIVER OG PASSIVER OVER FOR UDLANDET Tabel 2 Pct Aktiver Valutareserven (netto)... 6,5 4,2 4,3 5,9 5,5 4,5 4,4 Pengeinstitutter... 4,4 7, 5,2 4,2 6,3 I 3,2 3,3 Andre aktier... 4,2,6,8 2, 3,2 I 2,0,8 Andre obligationer...,0 6,7 9,6 9,8 8,7 I 0,4 9,5 Øvrige aktiver... 3, 2, 4,4 5,3 6,0 I 7,7 7,0 I alt... 4,6 4,7 4,5 4,4 5,5 4, 3,9 Passiver Statens udlandslån... 7,6 6,0 6,2 6,5 6,3 4,5 5,4 Pengeinstitutter... 4, 7,3 6,9 5,2 8,8 I 4,4 3,8 Aktier... 4,5 4,5 4,2 3,7 5,9 I 3,6 3,6 Andre obligationer... 2,5 9,6 9,2 6,9 6,3 I 6,6 5,3 Øvrige passiver... 4,9 3,9 5, 6,6 6,7 I 6, 6,4 I alt... 6,7 6,6 6,7 6,0 6,8 5,3 4,8 Netto... 0,8,0 2,8 0,5 0,8 9,6 8,7 Kilder: Betalingsstatistikken og Danmarks Udlandsgæld. Ved placering af valutareserven lægges vægt på høj likviditet og høj kreditværdighed hos modparterne. Derfor bidrager også valutareserven til den lavere forrentning af Danmarks aktiver over for udlandet. METODE Indeværende opgørelse er foretaget i henhold til betalingsprincippet, dvs. at kun faktisk betalte renter og udbytter medtages i opgørelsen. Alternativt kunne anvendes optjeningsprincippet. I henhold til optjeningsprincippet registreres renter ud fra det tidspunkt, hvor forpligtelsen til at betale indtræder. Dvs. at de renter, der påløber i en regnskabsperiode, registreres i den periode, uanset om de rent faktisk betales i perioden eller ej. Betalingsprincippet indebærer typisk lavere forrentning af Danmarks aktiver og passiver over for udlandet end optjeningsprincippet. Det skyldes, at ikke-udloddet overskud på aktier og emissionskurstab på obligationer ikke medtages. Til gengæld opgøres danske obligationer udstedt i udlandet indtil udgangen af 998 til nominel værdi, som normalt ligger under markedsværdien. Dette taler for, at forrentningen af danske obligationer er overvurderet, jf. boks 2. En anden kilde til usikkerhed om de beregnede forrentningsprocenter er betalinger under 2 mio.kr., som ikke instrumentfordeles i betalings- Dog er emissionskurstab på statens obligationer udstedt i udlandet medtaget i denne opgørelse.

8 30 OPGØRELSE AF DANMARKS UDLANDSGÆLD Boks 2 Danmarks udlandsgæld er forskellen mellem markedsværdien af Danmarks finansielle aktiver og passiver over for udlandet. Opgørelsen foretages årligt af Danmarks Nationalbank. Den seneste opgørelse er offentliggjort i Særlige Opgørelser den 3. december 999. Ifølge det metodemæssige grundlag bør alle værdipapirer opgøres til markedsværdi ved årets udgang. Opgørelserne for afviger på dette punkt, idet danske obligationer udstedt i udlandet opgøres til nominel værdi. Endvidere kan der i alle årene forekomme afvigelser i forhold til markedsværdien for direkte investeringer, da direkte investeringer i selskaber, som ikke er børsnoterede, opgøres efter den indre værdis metode. I denne artikel approksimeres den gennemsnitlige beholdning af aktiver og passiver i et år ved gennemsnittet af primo- og ultimobeholdningerne. Statens udlandsgæld og valutareserven opgøres netto, og aktier omfatter både porteføljeinvesteringer i aktier og direkte investeringer. Andre aktiver og passiver omfatter bl.a. lån og indskud i pengeinstitutter, koncernlån, handelskreditter og finansiel leasing. De anvendte data er ikke direkte sammenlignelige med de offentliggjorte aktiver og passiver over for udlandet. statistikken før 998. Disse betalinger er fordelt proportionalt med fordelingen af betalinger over 2 mio.kr. i de enkelte år, jf. boks. Nye oplysninger tyder på, at en større del af indtægterne under 2 mio.kr. er udbytter i stedet for renter. Derfor undervurderes afkastet af udenlandske aktier sandsynligvis som følge af proportionalitetsantagelsen. AFSLUTNING Flere faktorer har betydning for, hvordan Danmarks nettorenteudgifter og dermed en vigtig post på betalingsbalancen udvikler sig. Reduceres udlandsgælden, falder nettorenteudgifterne. Indsnævres rentespændet over for euro yderligere i de kommende år mindskes nettorenteudgifterne ligeledes. Stiger Danmarks aktiver og passiver parallelt som følge af en fortsat internationalisering, vil det til gengæld øge nettorenteudgifterne, så længe passiverne forrentes højere end aktiverne. Det er altså ikke muligt at forudsige udviklingen i Danmarks nettorenteudgifter ved alene at se på udviklingen i udlandsgældens størrelse. Rentespændets størrelse, gældens sammensætning og graden af internationalisering er med til at bestemme udviklingen.

Dokumentation Afstemning af Danmarks aktiver og passiver over for udlandet

Dokumentation Afstemning af Danmarks aktiver og passiver over for udlandet DANMARKS NATIONALBANK Statistisk Afdeling 24. juni 2010 Dokumentation Afstemning af Danmarks aktiver og passiver over for udlandet Med udgivelsen af kvartalsvise finansielle sektorkonti i januar 2010 er

Læs mere

Fondsbørsmeddelelse 29. april 2004 KVARTALSRAPPORT. 1. kvartal GrønlandsBANKEN 1. KVARTAL /9

Fondsbørsmeddelelse 29. april 2004 KVARTALSRAPPORT. 1. kvartal GrønlandsBANKEN 1. KVARTAL /9 Fondsbørsmeddelelse 29. april 2004 KVARTALSRAPPORT 1. kvartal 2004 GrønlandsBANKEN 1. KVARTAL 2004 1/9 (1.000 kr.) HOVEDTAL / NØGLETAL I SAMMENDRAG 1. kvartal 1. kvartal Hele året 2004 2003 2003 Netto

Læs mere

Formueindkomst fra udlandet

Formueindkomst fra udlandet 99 Formueindkomst fra udlandet Robert Wederkinck, Statistisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Danmark har siden 25 haft betydelige indtægter på betalingsbalanceposten formueindkomst efter mange år,

Læs mere

Danmarks ud land sgæld fra

Danmarks ud land sgæld fra 45 Danmarks ud land sgæld fra 96-99 Tom Nordin Christensen og Jens Hald, Statistisk Afdeling INDLEDNING Danmarks udlandsgæld gæld minus tilgodehavender over for udlandet er opbygget siden 96 som en kombination

Læs mere

Fondsbørsmeddelelse 26. oktober 2004 KVARTALSRAPPORT kvartal GrønlandsBANKEN kvartal /9

Fondsbørsmeddelelse 26. oktober 2004 KVARTALSRAPPORT kvartal GrønlandsBANKEN kvartal /9 Fondsbørsmeddelelse 26. oktober 2004 KVARTALSRAPPORT 1. 3. kvartal 2004 GrønlandsBANKEN 1. 3. kvartal 2004 1/9 (1.000 kr.) HOVEDTAL / NØGLETAL I SAMMENDRAG 1 3. kvartal 3. kvartal Året 2004 2003 2004 2003

Læs mere

Markedsdynamik ved lave renter

Markedsdynamik ved lave renter 69 Markedsdynamik ved lave renter Louise Mogensen, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING I perioder med lave obligationsrenter, fx i efteråret 2001, forekommer der selvforstærkende effekter i rentebevægelserne.

Læs mere

OFFENTLIGE FINANSER. 2005: marts Finansielle kvartalsregnskaber for offentlig forvaltning og service 4. kvt. 2004

OFFENTLIGE FINANSER. 2005: marts Finansielle kvartalsregnskaber for offentlig forvaltning og service 4. kvt. 2004 OFFENTLIGE FINANSER 2005:10 30. marts 2005 Finansielle kvartalsregnskaber for offentlig forvaltning og service 4. kvt. 2004 Nettogælden faldt 7 mia. kr. i forhold til kvartalet før. Der har i seneste kvartal

Læs mere

Først vil udviklingen i størrelsen af valutareserven og valutareservens bestanddele blive beskrevet kort.

Først vil udviklingen i størrelsen af valutareserven og valutareservens bestanddele blive beskrevet kort. 28 Valutareserven Peter Kjær Jensen, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING Valutareserven består først og fremmest af Nationalbankens beholdning af udenlandske obligationer og bankindskud. Den giver Nationalbanken

Læs mere

OFFENTLIGE FINANSER STATISTISKE EFTERRETNINGER. 2018: december 2018

OFFENTLIGE FINANSER STATISTISKE EFTERRETNINGER. 2018: december 2018 STATISTISKE EFTERRETNINGER OFFENTLIGE FINANSER 2018:18 21. december 2018 Finansielle kvartalsregnskaber for offentlig forvaltning og service 3. kvt. 2018 Resumé: Den offentlige finansielle nettogæld blev

Læs mere

Januar 2019 VIRKSOMHEDERNES FINANSIERINGSMULIGHEDER - EN TEMPERATURMÅLING MED FOKUS PÅ SMV ERNE

Januar 2019 VIRKSOMHEDERNES FINANSIERINGSMULIGHEDER - EN TEMPERATURMÅLING MED FOKUS PÅ SMV ERNE Januar 2019 VIRKSOMHEDERNES FINANSIERINGSMULIGHEDER - EN TEMPERATURMÅLING MED FOKUS PÅ SMV ERNE FORORD I takt med det økonomiske opsving i dansk økonomi gennem de seneste fem år har bankerne konsolideret

Læs mere

EU tal overvurderer markant den danske offentlige gæld

EU tal overvurderer markant den danske offentlige gæld EU tal overvurderer markant den danske offentlige gæld I 14 havde Danmark det største offentlige overskud i EU. Det danske overskud var på 1, pct. af BNP. Kun fire lande i EU havde et overskud. Selvom

Læs mere

Finansrapport. pr. 31. juli 2014

Finansrapport. pr. 31. juli 2014 pr. 31. juli ØKONOMI Assens Kommune 30. august 1 Resume I henhold til kommunens finansielle strategi skal der hvert kvartal gives en afrapportering vedrørende kommunens finansielle forhold på både aktiv

Læs mere

Markedsudviklingen i 2005 for investeringsforeninger, specialforeninger og fåmandsforeninger

Markedsudviklingen i 2005 for investeringsforeninger, specialforeninger og fåmandsforeninger Markedsudviklingen i 2005 for investeringsforeninger, specialforeninger og fåmandsforeninger Konklusioner Foreningernes samlede formue er vokset med 206 mia. kr. i 2005, og udgjorde ved udgangen af året

Læs mere

Evalueringsnotat finansiel styring 2013

Evalueringsnotat finansiel styring 2013 Dato 30. april 2014 Dok.nr. 58.643/14 Sagsnr. 13/6645 Ref. jobr Evalueringsnotat finansiel styring 2013 I henhold til rammerne i Finansieringspolitikken for Varde Kommune er der udarbejdet denne rapport

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 13.

DANMARKS NATIONALBANK 13. STATISTIK DANMARKS NATIONALBANK 13. OKTOBER 2017 DIREKTE INVESTERINGER, BEHOLDNINGER, 2016 Fremgang i direkte investeringer i 2016 Der er fremgang i direkte investeringer i 2016. Kapitaltilførsler, opkøb

Læs mere

Analyse: Prisen på egenkapital og forrentning

Analyse: Prisen på egenkapital og forrentning N O T A T Analyse: Prisen på egenkapital og forrentning Bankerne skal i fremtiden være bedre polstrede med kapital end før finanskrisen. Denne analyse giver nogle betragtninger omkring anskaffelse af ny

Læs mere

I et år er der følgende transaktioner mellem Danmark og udlandet (i mia. kr.)

I et år er der følgende transaktioner mellem Danmark og udlandet (i mia. kr.) MAKROøkonomi Kapitel 4 - Betalingsbalancen Vejledende Besvarelse Opgave 1 I et år er der følgende transaktioner mellem Danmark og udlandet (i mia. kr.) Eksport af varer (fob) 450 Import af varer (fob)

Læs mere

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Erhvervsudvalget (2. samling) ERU alm. del - Bilag 255 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Til

Læs mere

Kvartalsrapport for 1. kvartal 2003 fra Nordjyske Bank - resultat bedre end forrige år og bedre end forventet.

Kvartalsrapport for 1. kvartal 2003 fra Nordjyske Bank - resultat bedre end forrige år og bedre end forventet. Københavns Fondsbørs Nikolaj Plads 6 17 København K Dato: 26.5.23 26.5.23 Side: Vor ref.: direktionen 1 Telefon: 9921 2223 Kvartalsrapport for 1. kvartal 23 fra Nordjyske Bank - resultat bedre end forrige

Læs mere

Valutaindlændinges beholdning af udenlandske obligationer og aktier

Valutaindlændinges beholdning af udenlandske obligationer og aktier 24 Valutaindlændinges beholdning af udenlandske obligationer og aktier v/ Lill Thanning Hansen, Statistisk Kontor Indledning I de sidste 30 år er kapitalbevægelser på tværs af landegrænser steget markant.

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 12.

DANMARKS NATIONALBANK 12. STATISTIK DANMARKS NATIONALBANK 12. O K T O B E R 2 1 8 DIREKTE INVESTERINGER, BEHOLDNINGER, 217 Fjerde år i træk med fremgang i direkte investeringer For fjerde år i træk var der fremgang i de direkte

Læs mere

Hovedpunkter for statsgældspolitikken

Hovedpunkter for statsgældspolitikken 7 Hovedpunkter for statsgældspolitikken Det danske statspapirmarked var velfungerende i 212. Efterspørgslen efter danske statspapirer var høj, og renterne var historisk lave. Det afspejlede Danmarks AAA-kreditvurdering,

Læs mere

Finansrapport. pr. 1. april 2015

Finansrapport. pr. 1. april 2015 Finansrapport pr. 1. april 215 1 Indledning Finansrapporten giver en status på renteudviklingen samt bevægelserne indenfor aktivsiden med fokus på kassebeholdningen samt afkastet på de likvide midler.

Læs mere

Bestyrelsen for Jensen & Møller Invest A/S har på et møde i dag behandlet selskabets delårsrapport for 1. halvår 2014.

Bestyrelsen for Jensen & Møller Invest A/S har på et møde i dag behandlet selskabets delårsrapport for 1. halvår 2014. Jensen & Møller Invest A/S CVR nr. 53 28 89 28 Charlottenlund Stationsplads 2 2920 Charlottenlund Tlf. 35 27 09 02 Fax 35 38 19 50 www.jensen-moller.dk E-mail: jmi@danskfinancia.dk Nasdaq OMX Copenhagen

Læs mere

Direkte investeringer Ultimo 2014

Direkte investeringer Ultimo 2014 Direkte investeringer Ultimo 24 4. oktober 25 IGEN FREMGANG I DIREKTE INVESTERINGER I 24 Værdien af danske direkte investeringer i udlandet og udenlandske direkte investeringer i Danmark steg i 24 efter

Læs mere

Primo oktober 2013 indgået aftale med Sydbank om aktiv formuepleje - (PM-aftale).

Primo oktober 2013 indgået aftale med Sydbank om aktiv formuepleje - (PM-aftale). Viborg Kommunes finansielle politik - årlig afrapportering af sammensætningen og udviklingen i investerings- og gældsporteføljerne, samt investeringsporteføljens afkast og gældsporteføljernes finansieringsudgifter.

Læs mere

HOVEDTAL / NØGLETAL I SAMMENDRAG

HOVEDTAL / NØGLETAL I SAMMENDRAG ( 1000 kr.) HOVEDTAL / NØGLETAL I SAMMENDRAG 9 måneder Hele året 2002 2001 2001 Nettorente- og gebyrindtægter... 116.600 122.062 160.644 Kursreguleringer... + 1.262 + 9.802 + 7.161 Andre ordinære indtægter...

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser

Læs mere

OFFENTLIGE FINANSER STATISTISKE EFTERRETNINGER. 2008:26 3. november Offentligt underskud og gæld i EU 2007 (oktober-opgørelse) 1.

OFFENTLIGE FINANSER STATISTISKE EFTERRETNINGER. 2008:26 3. november Offentligt underskud og gæld i EU 2007 (oktober-opgørelse) 1. STATISTISKE EFTERRETNINGER OFFENTLIGE FINANSER 2008:26 3. november 2008 Offentligt underskud og gæld i EU 2007 (oktober-opgørelse) Resumé: Samlet set opfyldte de 27 EU-lande ØMU-kriterierne for både det

Læs mere

Fondsbørsmeddelelse 19. august 2003 HALVÅRSRAPPORT GrønlandsBANKEN 1. HALVÅR /10

Fondsbørsmeddelelse 19. august 2003 HALVÅRSRAPPORT GrønlandsBANKEN 1. HALVÅR /10 Fondsbørsmeddelelse 19. august 2003 HALVÅRSRAPPORT 2003 GrønlandsBANKEN 1. HALVÅR 2003 1/10 (1.000 kr.) HOVEDTAL / NØGLETAL I SAMMENDRAG 1. halvår 1. halvår Hele året 2003 2002 2002 Netto rente- og gebyrindtægter...

Læs mere

Faxe Kommune Kvartalsrapport april 2012 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Faxe Kommune Kvartalsrapport april 2012 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Faxe Kommune Kvartalsrapport april 212 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Faxe Kommune har en passende høj andel af fast finansiering

Læs mere

HOVEDTAL / NØGLETAL I SAMMENDRAG

HOVEDTAL / NØGLETAL I SAMMENDRAG ( 1000 kr.) HOVEDTAL / NØGLETAL I SAMMENDRAG 1. halvår 1. halvår Hele året 2002 2001 2001 Nettorente- og gebyrindtægter... 77.680 82.584 160.644 Kursreguleringer... + 500 + 3.433 + 7.161 Andre ordinære

Læs mere

Årsrapport 2014 for Haderslev Stift stiftsmidlerne

Årsrapport 2014 for Haderslev Stift stiftsmidlerne Årsrapport 2014 for Haderslev Stift stiftsmidlerne Marts 2015 dok. nr. 24503-15 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden udarbejdes

Læs mere

NOTAT KVARTALSVISE FINANSIELLE KONTI - ESA2010 BACKDATA

NOTAT KVARTALSVISE FINANSIELLE KONTI - ESA2010 BACKDATA NOTAT KVARTALSVISE FINANSIELLE KONTI ESA21 BACKDATA Rasmus Kofoed Mandsberg lokal 686 Finansiel Statistik Penge, Bank og Nationalregnskabsstatistik Sagsnr.: 166392 Dokumentnr.: 165798 29. september 217

Læs mere

Note 8. Den offentlige saldo

Note 8. Den offentlige saldo Samfundsbeskrivelse B Forår 1 Hold 3 Note 8. Den offentlige saldo 8.1 Motivation Offentlige saldo: Balancen som resulterer fra de offentlige udgifter og indtægter Offentlig saldo = offentlige indtægter

Læs mere

Nationalregnskab og betalingsbalance

Nationalregnskab og betalingsbalance Dansk økonomi til Økonomisk vækst i Bruttonationalproduktet steg med, pct. i. Efter fire år med høje vækstrater i -7, økonomisk nedgang i 8 og den historiske tilbagegang på, pct. i 9 genvandt dansk økonomi

Læs mere

Afrapportering om udviklingen på det finansielle område i 2012

Afrapportering om udviklingen på det finansielle område i 2012 ØKONOMI, PERSONALE OG BORGERSERVICE Dato: 28. april 2013 NOTAT Sagsbehandler: Niels F.K. Madsen Afrapportering om udviklingen på det finansielle område i 2012 Indledning Økonomi- og Erhvervsudvalget skal

Læs mere

Markedsudviklingen i 2004 for investeringsforeninger og specialforeninger 1

Markedsudviklingen i 2004 for investeringsforeninger og specialforeninger 1 Markedsudviklingen i 2004 for investeringsforeninger og specialforeninger 1 Konklusioner: Foreningernes samlede formue er vokset med knap 208 mia. kr. i 2004, og udgjorde ultimo året i alt knap 571 mia.

Læs mere

Rentevåbnet løser ikke vækstkrisen

Rentevåbnet løser ikke vækstkrisen . marts 9 af Jeppe Druedahl og chefanalytiker Frederik I. Pedersen (tlf. 1) Rentevåbnet løser ikke vækstkrisen Analysen viser, at de renter, som virksomhederne og husholdninger låner til, på trods af gentagne

Læs mere

marts 2018 Indtjening i sektoren

marts 2018 Indtjening i sektoren marts 218 Indtjening i sektoren Bank- og realkreditkoncerners årsregnskaber 217 INTRODUKTION Fremgangen i dansk økonomi har for alvor bidt sig fast. De gode tider slår også igennem i bankerne, som har

Læs mere

1. kvartal 1. kvartal Hele året

1. kvartal 1. kvartal Hele året (1.000 kr.) HOVEDTAL / NØGLETAL I SAMMENDRAG 1. kvartal 1. kvartal Hele året 2002 2001 2001 Nettorente- og gebyrindtægter... 38.006 38.356 160.644 Kursreguleringer... - 1.412 + 5.475 + 7.161 Andre ordinære

Læs mere

Livsforsikringsselskaber og tværgående pensionskassers regnskaber 1. halvår 2006

Livsforsikringsselskaber og tværgående pensionskassers regnskaber 1. halvår 2006 Livsforsikringsselskaber og tværgående pensionskassers regnskaber 2006 Konklusioner Samlet resultat efter skat på 3,7 mia. kr. i 2006 mod 2,0 mia. kr. i 1. halvår 2005 Livsforsikringshensættelser faldt

Læs mere

Følsomhedsanalyse af udlandsgælden

Følsomhedsanalyse af udlandsgælden 61 Følsomhedsanalyse af udlandsgælden Thomas Bie, Statistisk Afdeling og Frank Øland Hansen, Økonomisk Afdeling INDLEDNING Udlandsgælden er forskellen mellem danskernes aktiver og passiver over for udlandet

Læs mere

1. halvår 1. halvår Hele året

1. halvår 1. halvår Hele året (1.000 kr.) HOVEDTAL / NØGLETAL I SAMMENDRAG 1. halvår 1. halvår Hele året 2001 2000 2000 Nettorente- og gebyrindtægter... 82.584 74.143 148.406 Kursreguleringer... + 3.433-18.074 + 411 Andre ordinære

Læs mere

Forslag til finanslov for finansåret Tekst og anmærkninger 42. Afdrag på statsgælden (netto)

Forslag til finanslov for finansåret Tekst og anmærkninger 42. Afdrag på statsgælden (netto) Forslag til finanslov for finansåret 2017 Tekst og anmærkninger 42. Afdrag på statsgælden (netto) 42. Afdrag på statsgælden (netto) Tekst 3 42. Afdrag på statsgælden (netto) Realøkonomisk oversigt: A.

Læs mere

Målet er optimering af likviditetsplaceringen og minimering af finansieringsomkostningerne inden for den af Byrådet vedtagne finansielle strategi.

Målet er optimering af likviditetsplaceringen og minimering af finansieringsomkostningerne inden for den af Byrådet vedtagne finansielle strategi. Hjørring Kommune Hjørring kommunes finansielle strategi gældende fra 1. juli 2013 Udkast Formål: Formålet med en finansiel strategi er at fastlægge rammerne for en aktiv styring af Hjørring kommunes finansielle

Læs mere

23. august 1999. Fondsbørsmeddelelse 16/99

23. august 1999. Fondsbørsmeddelelse 16/99 Københavns Fondsbørs Fondsbørsen i Luxembourg Fondsbørsen i Frankfurt Fondsbørsen i London Fondsbørsen i Düsseldorf Fondsbørsen i Amsterdam Fondsbørsen i Zürich Pressen 23. august 1999 Fondsbørsmeddelelse

Læs mere

Finanslov for finansåret Tekst og anmærkninger 42. Afdrag på statsgælden (netto)

Finanslov for finansåret Tekst og anmærkninger 42. Afdrag på statsgælden (netto) Finanslov for finansåret 2017 Tekst og anmærkninger 42. Afdrag på statsgælden (netto) 42. Afdrag på statsgælden (netto) Tekst 3 42. Afdrag på statsgælden (netto) Realøkonomisk oversigt: A. Oversigter.

Læs mere

Fondsbørsmeddelelse 11/2003 FIH koncernens kvartalsrapport januar-september 2003

Fondsbørsmeddelelse 11/2003 FIH koncernens kvartalsrapport januar-september 2003 Københavns Fondsbørs Fondsbørsen i Luxembourg Fondsbørsen i Frankfurt Fondsbørsen i Düsseldorf Fondsbørsen i Amsterdam Pressen 24. oktober 2003 Fondsbørsmeddelelse 11/2003 FIH koncernens kvartalsrapport

Læs mere

Direkte investeringer Ultimo 2013

Direkte investeringer Ultimo 2013 Direkte investeringer Ultimo 213 14. oktober 214 DIREKTE INVESTERINGER I UDLANDET STIGER FORTSAT I 213 Værdien af danske direkte investeringer i udlandet steg igen i 213, mens værdien af de indadgående

Læs mere

Øvelse 12 - Åbne økonomier

Øvelse 12 - Åbne økonomier Øvelse 12 - Åbne økonomier Tobias Markeprand 26. november 2008 Vi vender os nu imod åbne økonomier, dvs. at varer, tjenesteydelser og finansielle produkter kan bevæge sig mellem lande. Dette betyder at

Læs mere

Fondsbørsmeddelelse 11/2005 12. august 2005 HALVÅRSRAPPORT. 1. halvår 2005. GrønlandsBANKEN 1. HALVÅR 2005 1/11

Fondsbørsmeddelelse 11/2005 12. august 2005 HALVÅRSRAPPORT. 1. halvår 2005. GrønlandsBANKEN 1. HALVÅR 2005 1/11 Fondsbørsmeddelelse 11/2005 12. august 2005 HALVÅRSRAPPORT 1. halvår 2005 GrønlandsBANKEN 1. HALVÅR 2005 1/11 (1.000 kr.) HOVEDTAL / NØGLETAL I SAMMENDRAG 1. halvår 1. halvår 2. kvartal 2. kvartal Året

Læs mere

Forslag til finanslov for finansåret Tekst og anmærkninger

Forslag til finanslov for finansåret Tekst og anmærkninger Forslag til finanslov for finansåret 2018 Tekst og anmærkninger Tekst XX. og Transport-, anmærkninger Bygnings- 42. Afdrag og på Boligministeriet statsgælden (netto) 42. Afdrag på statsgælden (netto)

Læs mere

1. kvartal 1. kvartal Hele året

1. kvartal 1. kvartal Hele året (1.000 kr.) HOVEDTAL / NØGLETAL I SAMMENDRAG 1. kvartal 1. kvartal Hele året 2001 2000 2000 Nettorente- og gebyrindtægter... 38.356 34.279 148.406 Kursreguleringer... + 5.475 + 598 + 411 Andre ordinære

Læs mere

Delårsrapport for Dantax A/S for perioden 1. juli september 2018

Delårsrapport for Dantax A/S for perioden 1. juli september 2018 Dantax A/S Bransagervej 15 DK-9490 Pandrup Tlf. (+45) 98 24 76 77 Fax (+45) 98 20 40 15 CVR. nr. 36 59 15 28 NASDAQ Copenhagen A/S Pandrup, den 25. oktober 2018 Delårsrapport for Dantax A/S for perioden

Læs mere

flexinvest forvaltning

flexinvest forvaltning DANSkE FORVALTNING flexinvest forvaltning aktiv investeringspleje og MuligHed for Højere afkast Professionel investeringspleje for private investorer Når værdipapirer plejes dagligt, øges muligheden for,

Læs mere

Faxe Kommune Kvartalsrapport oktober 2012 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Faxe Kommune Kvartalsrapport oktober 2012 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Faxe Kommune Kvartalsrapport oktober 212 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Faxe Kommune har en passende porteføljefordeling og høj

Læs mere

Fondsbørsmeddelelse 22. april 2003 KVARTALSRAPPORT. 1. kvartal 2003. GrønlandsBANKEN 1. KVARTAL 2003 1/9

Fondsbørsmeddelelse 22. april 2003 KVARTALSRAPPORT. 1. kvartal 2003. GrønlandsBANKEN 1. KVARTAL 2003 1/9 Fondsbørsmeddelelse 22. april 2003 KVARTALSRAPPORT 1. kvartal 2003 GrønlandsBANKEN 1. KVARTAL 2003 1/9 (1.000 kr.) HOVEDTAL / NØGLETAL I SAMMENDRAG 1. kvartal 1. kvartal Hele året 2003 2002 2002 Netto

Læs mere

Fondsbørsmeddelelse 11. august 2004 HALVÅRSRAPPORT. 1. halvår GrønlandsBANKEN 1. HALVÅR /10

Fondsbørsmeddelelse 11. august 2004 HALVÅRSRAPPORT. 1. halvår GrønlandsBANKEN 1. HALVÅR /10 Fondsbørsmeddelelse 11. august 2004 HALVÅRSRAPPORT 1. halvår 2004 GrønlandsBANKEN 1. HALVÅR 2004 1/10 (1.000 kr.) HOVEDTAL / NØGLETAL I SAMMENDRAG 1. halvår 1. halvår 2. kvartal 2. kvartal Året 2004 2003

Læs mere

Stat-ordbog Præcisering af den anvendte sprogbrug i "Nyt" i forhold til økonomisk-statistiske begreber

Stat-ordbog Præcisering af den anvendte sprogbrug i Nyt i forhold til økonomisk-statistiske begreber DANMARKS NATIONALBANK Statistisk Afdeling 25. oktober 2013 Stat-ordbog Præcisering af den anvendte sprogbrug i "Nyt" i forhold til økonomisk-statistiske begreber Ordbogens formål er at forklare fagudtryk

Læs mere

INTRODUKTION TIL NYE TABELLER OM INVESTERINGSFONDSSEKTOREN I STATISTIKBANKEN

INTRODUKTION TIL NYE TABELLER OM INVESTERINGSFONDSSEKTOREN I STATISTIKBANKEN INTRODUKTION TIL NYE TABELLER OM INVESTERINGSFONDSSEKTOREN I STATISTIKBANKEN Finansiel Statistik Kontakt: If@nationalbanken.dk April 2018 Nye og forbedrede tal for den danske investeringsfondssektor er

Læs mere

Delårsrapport for Dantax A/S for perioden 1. juli september 2017

Delårsrapport for Dantax A/S for perioden 1. juli september 2017 Dantax A/S Bransagervej 15 DK-9490 Pandrup Tlf. (+45) 98 24 76 77 Fax (+45) 98 20 40 15 CVR. nr. 36 59 15 28 NASDAQ Copenhagen A/S Pandrup, den 25. oktober 2017 Delårsrapport for Dantax A/S for perioden

Læs mere

Region Hovedstaden Kvartalsrapport januar 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Region Hovedstaden Kvartalsrapport januar 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Region Hovedstaden Kvartalsrapport januar 214 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Region Hovedstaden har en passende fordeling mellem

Læs mere

Fortsat pæn indtjening i bankerne

Fortsat pæn indtjening i bankerne Fortsat pæn indtjening i bankerne De danske bank- og realkreditkoncerner har fortsat pæn indtjening, selv om resultatet er lidt lavere i 1. halvår 2018 end i samme periode i 2017. Sektoren opbygger fortsat

Læs mere

Finansiel politik for Region Syddanmark

Finansiel politik for Region Syddanmark Bilag 13 til Regler for Økonomistyring og Registreringspraksis om finansiel strategi Finansiel politik for Region Syddanmark 1. Formål Region Syddanmarks finansielle politik, som formuleret i dette notat,

Læs mere

Finanslov for finansåret Tekst og anmærkninger 42. Afdrag på statsgælden (netto)

Finanslov for finansåret Tekst og anmærkninger 42. Afdrag på statsgælden (netto) Finanslov for finansåret 2015 Tekst og anmærkninger 42. Afdrag på statsgælden (netto) 42. Afdrag på stats gælden (netto) Tekst 3 42. Afdrag på statsgælden (netto) Realøkonomisk oversigt: A. Oversigter.

Læs mere

AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008: VENDING PÅ BOLIGMARKEDET

AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008: VENDING PÅ BOLIGMARKEDET 4. april 2008 Af Af Jakob Jakob Mølgård Mølgård og Martin og Martin Madsen Madsen (33 (33 55 77 55 18) 77 18) AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008: VENDING PÅ BOLIGMARKEDET Vi forventer en gradvis tilpasning

Læs mere

Forslag til finanslov for finansåret Tekst og anmærkninger 42. Afdrag på statsgælden (netto)

Forslag til finanslov for finansåret Tekst og anmærkninger 42. Afdrag på statsgælden (netto) Forslag til finanslov for finansåret 2020 Tekst og anmærkninger 42. Afdrag på statsgælden (netto) 42. Afdrag på statsgælden (netto) Tekst 3 42. Afdrag på statsgælden (netto) A. Oversigter. Realøkonomisk

Læs mere

Danmarks Nationalbank. Tabeltillæg D A N M A R K S N A T I O N A L B A N K

Danmarks Nationalbank. Tabeltillæg D A N M A R K S N A T I O N A L B A N K Danmarks Nationalbank Tabeltillæg 2007 D A N M A R K S N A T I O N A L B A N K 2 0 0 7 2 NATIONALBANKENS STATUS OG MÅNEDSBALANCER Tabel Aktiver Mio.kr. Guld på udlandet Fordringer Fordringer på Det Europæiske

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser

Læs mere

Kvartalsrapport 1. kvartal 2003

Kvartalsrapport 1. kvartal 2003 Fondsbørsmeddelelse nr. 8 6. maj 2003 Kvartalsrapport 1. kvartal 2003 Realkredit Danmark 1. kvartal 2003 1/7 Realkredit Danmark koncernen - hovedtal 1. kvartal 1. kvartal Indeks Året BASISINDTJENING OG

Læs mere

Delårsrapport for Dantax A/S for perioden 1. juli marts 2018

Delårsrapport for Dantax A/S for perioden 1. juli marts 2018 Dantax A/S Bransagervej 15 DK-9490 Pandrup Tlf. (+45) 98 24 76 77 Fax (+45) 98 20 40 15 CVR. nr. 36 59 15 28 NASDAQ Copenhagen A/S Pandrup, den 24. maj 2018 Delårsrapport for Dantax A/S for perioden 1.

Læs mere

Forslag til finanslov for finansåret Tekst og anmærkninger Dronningen Afdrag på statsgælden (netto)

Forslag til finanslov for finansåret Tekst og anmærkninger Dronningen Afdrag på statsgælden (netto) Forslag til finanslov for finansåret 2019 Tekst og anmærkninger 1. 42. Dronningen Afdrag på statsgælden (netto) 42. Afdrag på statsgælden (netto) Tekst 3 42. Afdrag på statsgælden (netto) A. Oversigter.

Læs mere

Vordingborg Kommune. Finansiel Politik. Finansiel politik, bilag til Økonomisk Politik 1

Vordingborg Kommune. Finansiel Politik. Finansiel politik, bilag til Økonomisk Politik 1 Vordingborg Kommune Finansiel Politik Finansiel politik, bilag til Økonomisk Politik 1 Finansiel Politik Vordingborg Kommune Indholdsfortegnelse Formål...3 Vordingborg Kommunes likviditet (aktivsiden)...3

Læs mere

Forslag til finanslov for finansåret 2016

Forslag til finanslov for finansåret 2016 Forslag til finanslov for finansåret 2016 Tekst og anmærkninger 42. Afdrag på statsgælden (netto) 42. Afdrag på statsgælden (netto) Tekst 3 42. Afdrag på statsgælden (netto) Realøkonomisk oversigt: A.

Læs mere

Halvårsrapport Pressemeddelelse

Halvårsrapport Pressemeddelelse Halvårsrapport 2019 Pressemeddelelse Låneomlægninger sætter præg på stærkt halvårsregnskab Middelfart Sparekasses halvårsregnskab viser et overskud før skat på koncernniveau på 70 mio. kr. Meget tilfredsstillende,

Læs mere

Delårsrapport for Dantax A/S for perioden 1. juli marts 2014

Delårsrapport for Dantax A/S for perioden 1. juli marts 2014 Dantax A/S Bransagervej 15 DK-9490 Pandrup Tlf. (+45) 98 24 76 77 Fax (+45) 98 20 40 15 CVR. nr. 36 59 15 28 NASDAQ OMX Copenhagen A/S Pandrup, den 27. maj 2014 Delårsrapport for Dantax A/S for perioden

Læs mere

STIGENDE RÅDIGHEDSBELØB FOR 2001

STIGENDE RÅDIGHEDSBELØB FOR 2001 17. april 2002 Af Jonas Schytz Juul - Direkte telefon: 33 55 77 22 Resumé: STIGENDE RÅDIGHEDSBELØB FOR 2001 DA s lønstatistik for 2001 viser en gennemsnitlige stigning på 4,4 procent i timefortjenesterne

Læs mere

Resultat bedre end forrige år - og på niveau med forventningerne

Resultat bedre end forrige år - og på niveau med forventningerne Københavns Fondsbørs Nikolaj Plads 6 1007 København K Dato: 24.11. 24.11. Side: 1 Vor ref.: Direktionen Telefon: 9633 5000 Kvartalsrapport pr. 30.09. for Nordjyske Bank Nordjyske Banks bestyrelse har i

Læs mere

1. Hvis en US dollar koster 0,6300 euro og et britisk pund koster 1,9798 dollar, hvad koster da et pund målt i euro?

1. Hvis en US dollar koster 0,6300 euro og et britisk pund koster 1,9798 dollar, hvad koster da et pund målt i euro? MAKROøkonomi Kapitel 5 Valuta Vejledende besvarelse Opgave 1 1. Hvis en US dollar koster 0,6300 euro og et britisk pund koster 1,9798 dollar, hvad koster da et pund målt i euro? 1 GBP = 0,6300 1,9798 =

Læs mere

Delårsrapport for Dantax A/S for perioden 1. juli september 2013

Delårsrapport for Dantax A/S for perioden 1. juli september 2013 Dantax A/S Bransagervej 15 DK-9490 Pandrup Tlf. (+45) 98 24 76 77 Fax (+45) 98 20 40 15 CVR. nr. 36 59 15 28 NASDAQ OMX Copenhagen A/S Pandrup, den 29. oktober 2013 Delårsrapport for Dantax A/S for perioden

Læs mere

Ny statistik for investeringsforeninger

Ny statistik for investeringsforeninger 33 Ny statistik for investeringsforeninger Gitte Wallin Pedersen og Faisel Sethi, Statistisk Afdeling INDLEDNING Som led i udbygningen af den finansielle statistik efter internationale retningslinjer kan

Læs mere

Landbrugets gælds- og renteforhold 2007

Landbrugets gælds- og renteforhold 2007 Dansk Landbrug 25. august 2008 Sektionen for økonomi, statistik og analyse Landbrugets gælds- og renteforhold 2007 Sammendrag dansk Landbrug foretager hvert år en opgørelse af realkreditinstitutternes

Læs mere

Delårsrapport for Dantax A/S for perioden 1. juli december 2013

Delårsrapport for Dantax A/S for perioden 1. juli december 2013 Dantax A/S Bransagervej 15 DK-9490 Pandrup Tlf. (+45) 98 24 76 77 Fax (+45) 98 20 40 15 CVR. nr. 36 59 15 28 NASDAQ OMX Copenhagen A/S Pandrup, den 25. februar 2014 Delårsrapport for Dantax A/S for perioden

Læs mere

Glostrup Kommune Kvartalsrapport januar 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Glostrup Kommune Kvartalsrapport januar 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Glostrup Kommune Kvartalsrapport januar 214 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Glostrup Kommune har en passende andel af fast finansiering,

Læs mere

Målet er optimering af likviditetsplaceringen og minimering af finansieringsomkostningerne inden for den af Byrådet vedtagne finansielle strategi.

Målet er optimering af likviditetsplaceringen og minimering af finansieringsomkostningerne inden for den af Byrådet vedtagne finansielle strategi. Hjørring Kommune Hjørring kommunes finansielle strategi Oktober 2017 Formål: Formålet med en finansiel strategi er at fastlægge rammerne for en aktiv styring af Hjørring kommunes finansielle portefølje,

Læs mere

Regnskabsstatistikken d.3. juni 2015

Regnskabsstatistikken d.3. juni 2015 Regnskabsstatistikken d.3. juni 2015 Regnskabsstatistikken for selskaber 2013 Sammenfatning Hermed offentliggøres Regnskabsstatistikken for selskaber 2013. Oversigter og tabeller som er benyttet i talfremstillingen

Læs mere

Regnskabsmeddelelse for 2006 fra Kreditbanken A/S

Regnskabsmeddelelse for 2006 fra Kreditbanken A/S Fondsbørsmeddelelse nr. 01/2007. Regnskabsmeddelelse for 2006 fra Kreditbanken A/S Overskrifter: Resultat før skat på 64,7 mio. kr. - forrenter egenkapitalen med 22,2%. Nettoresultat på 45,7 mio. kr. (36,7

Læs mere

Dok. 32805/15 Årsrapport 2014 for Viborg Stifts stiftsmidler

Dok. 32805/15 Årsrapport 2014 for Viborg Stifts stiftsmidler Dok. 32805/15 Årsrapport 2014 for Viborg Stifts stiftsmidler Februar 2015 dok. nr. 32805/15 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden

Læs mere

Finansrapport. September 2015

Finansrapport. September 2015 Finansrapport September 1 Indledning Finansrapporten giver en status på renteudviklingen samt bevægelserne indenfor aktivsiden med fokus på kassebeholdningen samt afkast på de likvide midler. Slutteligt

Læs mere

Faxe Kommune Kvartalsrapport oktober 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Faxe Kommune Kvartalsrapport oktober 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Faxe Kommune Kvartalsrapport oktober 214 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Faxe Kommune har en passende fordeling i porteføljen

Læs mere

NTR Holding har realiseret en totalindkomst på 4,9 mio.kr.

NTR Holding har realiseret en totalindkomst på 4,9 mio.kr. NASDAQ OMX Copenhagen A/S Fondsbørsmeddelelse nr. 9 / 2009 NTR Holding A/S Rådhuspladsen 16, 1. 1550 København V Tel.: 88 96 86 66 Fax: 88 96 88 06 E-mail: ntr@ntr.dk www.ntr.dk Kontaktperson: Direktør

Læs mere

Ejerforhold i danske virksomheder

Ejerforhold i danske virksomheder N O T A T Ejerforhold i danske virksomheder 20. februar 2013 Finansrådet har i denne analyse gennemgået Nationalbankens værdipapirstatistik for at belyse, hvordan ejerkredsen i danske aktieselskaber er

Læs mere

Nordea Kredit Realkreditaktieselskab har i dag offentliggjort vedlagte Årsregnskabsmeddelelse 2011 med følgende overskrifter:

Nordea Kredit Realkreditaktieselskab har i dag offentliggjort vedlagte Årsregnskabsmeddelelse 2011 med følgende overskrifter: København, 24. januar 2012 Til: NASDAQ OMX Copenhagen A/S Nordea Kredit Realkreditaktieselskab Årsregnskabsmeddelelse 2011 Selskabsmeddelelse nr. 9, 2012 Nordea Kredit Realkreditaktieselskab har i dag

Læs mere

NTR Holding fortsætter vurderingerne af fremtidige aktivitetsmuligheder

NTR Holding fortsætter vurderingerne af fremtidige aktivitetsmuligheder NASDAQ OMX Copenhagen A/S Fondsbørsmeddelelse nr. 8 / 2009 NTR Holding A/S Rådhuspladsen 16, 1. 1550 København V Tel.: 88 96 86 66 Fax: 88 96 88 06 E-mail: ntr@ntr.dk www.ntr.dk Kontaktperson: Direktør

Læs mere

Delårsrapport for Dantax A/S for perioden 1. juli marts 2016

Delårsrapport for Dantax A/S for perioden 1. juli marts 2016 Dantax A/S Bransagervej 15 DK-9490 Pandrup Tlf. (+45) 98 24 76 77 Fax (+45) 98 20 40 15 CVR. nr. 36 59 15 28 NASDAQ Copenhagen A/S Pandrup, den 17. maj 2016 Delårsrapport for Dantax A/S for perioden 1.

Læs mere

Hvidbjerg Bank, periodemeddelelse for 1. kvartal 2018

Hvidbjerg Bank, periodemeddelelse for 1. kvartal 2018 Hovedkontoret Østergade 2, Hvidbjerg 7790 Thyholm Telefon 9695 5200 Fax 9695 5249 CVR 6485 5417 www.hvidbjergbank.dk Email: post@hvidbjergbank.dk NASDAQ OMX Copenhagen A/S Nikolaj Plads 6 1007 København

Læs mere

Skadesforsikringsselskabers regnskaber 1. halvår 2009

Skadesforsikringsselskabers regnskaber 1. halvår 2009 Skadesforsikringsselskabers regnskaber 1. halvår 2009 Konklusioner De danske skadeforsikringsselskaber fastholder fremgangen fra 2008. Det samlede resultat før skat i 1. halvår 2009 blev på 4,4 mia. kr..

Læs mere

Kvartalsoversigt - 3. kvartal 2009

Kvartalsoversigt - 3. kvartal 2009 Tabelafsnit Renter og aktiekursindeks... 1 Udvalgte poster fra Nationalbankens balance... 2 Forskellige faktorers påvirkning af penge- og realkreditinstitutternes nettostilling over for Nationalbanken...

Læs mere

FINANSRAPPORT Varde Kommune år 2017

FINANSRAPPORT Varde Kommune år 2017 FINANSRAPPORT Varde Kommune år 2017 Finansrapport pr. 31. december 2017 I henhold til fastlagte rammer i Finansieringspolitikken for Varde Kommune skal der gives en afrapportering for kommunens finansielle

Læs mere