Samfundsøkonomiske konsekvenser af øget offentligt forbrug 1

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Samfundsøkonomiske konsekvenser af øget offentligt forbrug 1"

Transkript

1 Samfundsøkonomiske konsekvenser af øget offentligt forbrug marts 2019 Indledning Dette notat beskriver de samfundsøkonomiske konsekvenser af øget offentligt forbrug frem mod I DREAMs grundforløb tilpasses det offentlige forbrug til afsatte midler til offentligt forbrug samt reserve til øvrige prioriteringer i Finansministeriets seneste fremskrivning. Størrelsen af reserve til øvrige prioriteringer er bestemt under betingelse af, at den strukturelle offentlige saldo skal være nul i Den samlede stigning i DREAMs offentlige forbrug frem til 2025 svarer omtrent til stigningen i det demografiske træk. Efter 2025 følger det offentlige forbrug det demografiske træk samt den generelle velstandsudvikling; dette omtales ofte det fulde demografiske træk. 2 I dette notat beskrives de samfundsøkonomiske konsekvenser af at lade det offentlige forbrug følge det fulde demografiske træk fra og med 2020 og frem. Beregningen opdeles i 5 faser, hvor det fulde demografiske træk indlægges trinvist i 5 kategorier af offentligt forbrug. Notatets hovedresultat er, at de offentlige finanser forværres såfremt det offentlige forbrug følger det fulde demografiske træk fra og med 2020 og frem. Det offentlige forbrug kommer til at ligge på et niveau godt 10 mia. kr. højere end i grundforløbet fra 2025 og frem, hvilket svarer til et løft på omkring 2 procent relativt til grundforløbet. Den finanspolitiske holdbarhedsindikator forværres med knap ½ pct. af BNP, men vil stadig være positiv. Den faktiske saldo forværres med omkring 0,6 pct. af BNP frem til Derefter forventes den faktiske saldo at ligge stabilt med et underskud omkring 0,5-0,6 pct. af BNP frem til 2040, hvorefter den faktiske saldo forbedres. Notatets hovedresultater er opsummeret i Tabel 1 på næste side. 1 Beregningen er bestilt af KL. 2 I DREAMs normale grundforløb tillægges der ydermere en mer-vækst i sundhedsudgifter og socialudgifter til pleje på 0,3 pct. om året fra 2025 til Denne mer-vækst er dog ikke medtaget i grundforløbet til dette notat.

2 Side 2 af 19 Tabel 1 Oversigt over notatets hovedresultater, første del, ændringer ift. grundforløbet Niveau i grundforløb Ændring ved fuldt demografisk træk fra og med 2020 og frem på hele det offentlige forbrug Holdbarhedsindikator, pct. af BNP 1,8 pct. -0,45 pct. point Holdbarhedsindikator, kr., -niveau 40 mia. -9,7 mia. Faktisk saldo i 2025, pct. af BNP 0,0 pct. -0,64 pct. point Offentligt forbrug i 2025, kr., -niveau 540 mia. 10,7 mia. Ændring ved fuldt demografisk træk fra og med 2020 og frem i de enkelte delelementer, mia. kr. og procentpoint (pp) Sundhedsvæsenet udgifter og Sociale Øvrigt individuelt Plejeområdet Uddannelse kollektivt Holdbarhedsindikator, pct. af BNP -0,12 pp -0,05 pp -0,09 pp -0,07 pp -0,13 pp Holdbarhedsindikator, kr., -niveau -2,5 mia. -1,0 mia. -1,9 mia. -1,5 mia. -2,9 mia. Faktisk saldo i 2025, pct. af BNP -0,16 pp -0,06 pp -0,12 pp -0,11 pp -0,19 pp Offentligt forbrug i 2025, kr., -niveau 2,7 mia. 1,0 mia. 2,0 mia. 1,8 mia. 3,2 mia. Slutligt beregnes det, at såfremt man ønsker et løft i det offentlige forbrug fra og med 2020 og frem, men samtidig ønsker en neutral saldopåvirkning i, så kan dette ske, hvis det offentlige forbrug følger det fulde demografiske træk fratrukket 0,14 pct. om året fra og med 2020 og frem til og med. Denne beregning gennemgås til slut i notatet, og hovedresultaterne er opsummeret i Tabel 2. Tabel 2 Oversigt over notatets hovedresultater, anden del, ændringer ift. grundforløbet Niveau i grundforløb Ændring ved fuldt demografisk træk fra og med 2020 og frem Ændring ved fuldt demografisk træk minus 0,14 pct. årligt fra og med 2020 og frem til og med Holdbarhedsindikator, pct. af BNP 1,8 pct. -0,45 pct. point 0,03 pct. point Holdbarhedsindikator, kr., -niveau 40 mia. -9,7 mia. 0,6 mia. Faktisk saldo i 2025, pct. af BNP 0,0 pct. -0,64 pct. point -0,40 pct. point Faktisk saldo i, pct. af BNP 0,2 pct. -0,84 pct. point 0,00 pct. point Offentligt forbrug i 2025, kr., -niveau 540 mia. 10,7 mia. 6,1 mia. Offentligt forbrug i, kr., -niveau 574 mia. 11,5 mia. -1,3 mia.

3 Side 3 af 19 Tekniske forudsætninger for beregningerne Den makroøkonomiske model DREAM er en langsigtet ligevægts-strukturmodel, der har som hovedformål at analysere den langsigtede finanspolitiske holdbarhed, og politikændringers konsekvenser for denne. Når DREAM-modellen bruges til at analysere effekter af ændringer i den økonomiske politik, er det dermed de langsigtede strukturelle ændringer, der analyseres, hvorimod kortsigtede og konjunkturafhængige effekter ikke medtages i analysen. Den nærværende DREAM-model er kalibreret via nationalregnskabet fra 2014, hvor nationalregnskabet inden kalibreringen er blevet renset for konjunkturafhængige effekter. Den økonomiske krise og aktuelle økonomiske situation er indarbejdet i modellen via Finansministeriets fremskrivning til 2025 ved at tillade, at en række af modellens parametre, der beskriver modellens økonomiske struktur og agenternes adfærd, må afvige fra deres strukturelle niveau. Fra 2025 tilpasses parametrene gradvist til DREAMs strukturelle niveauer. Grundforløbet bygger på den nyeste udgave af DREAM modellen, se DREAM (2019) 3. Denne bygger på Finansministeriets mellemfristede fremskrivning til 2025 fra august 2018, se Finansministeriet (2018) 4. Grundforløbet medtager dermed alt politik, der var vedtaget i august Det offentlige forbrug tilpasses afsatte midler til offentligt forbrug samt reserve til øvrige prioriteringer. Dermed antages det implicit, at reserve til øvrige prioriteringer prioriteres til offentligt forbrug i finanslovsforhandlingerne for årene Eksperimenterne med øget offentligt forbrug afvikles som et stød til økonomien fra og med år 2020, hvor udgangspunktet er grundforløbet, som beskrives nærmere under næste afsnit. Grundforløbet Grundforløbet beskrives i dette afsnit med hovedvægt på den makroøkonomiske udvikling og offentlige finanser. Grundforløbet tager udgangspunkt i DREAMs grundforløb, som er beskrevet nærmere i DREAM (2019). Det offentlige forbrug i grundforløbet for dette notat følger det fulde demografiske træk fra 2025 og frem. Dermed medregnes der ikke en mervækst i sundhedsudgifter og ældreomsorg på 0,3 pct. om året fra 2025 til 2050 udover det fulde demografiske træk. Denne mer-vækst er med i DREAMs officielle grundforløb beskrevet i DREAM (2019). Udover denne mer-vækst er der ingen forskel på DREAMs officielle grundforløb og grundforløbet i dette notat. 3 DREAM (2019): Langsigtet Økonomisk Fremskrivning København 4 Finansministeriet (2018): Opdateret 2025-forløb: Grundlag for udgiftslofter København

4 Side 4 af 19 Makroøkonomisk udvikling I Tabel 3 ses vækstregnskabet for grundforløbet, som dekomponerer væksten i BNP i faste priser. Det ses at vækstraten forventes at være svagt stigende frem til Derefter forventes væksten at stabilisere sig omkring 2 procent. I tabellen ses det, at den underliggende trendvækst giver et konstant bidrag på 1.5 procent. Den konjunkturbetingende produktivitet (i tabellen indgår denne under demografiske effekter ) trækker dog den anden vej i perioden mellem 2015 og Det samlede arbejdsomfang målt ved antal arbejdstimer er konstant stigende i hele fremskrivningen. Stigningen er dog knap så kraftig fra 2025 til 2045, hvilket blandt andet hænger sammen med den aldrende befolkning. Endelig skal det bemærkes, at Tabel 3 beskriver væksten i Danmarks samlede BNP i faste priser. BNP-væksten per indbygger er lavere, da der er en konstant befolkningsvækst i fremskrivningen. Væksten i BNP per indbygger kan udregnes ved, at man trækker væksten i befolkningen fra væksten i BNP i faste priser. Dermed bliver den gennemsnitlige årlige vækst i real BNP per indbygger på 1,1 procent i perioden 2015 til Tabel 3 - Vækstregnskab for grundforløbet, gennemsnitlige årlige vækstrater i procent BNP i faste priser Timeproduktivitet Teknologiske fremskridt Faktortilpasning Demografiske effekter Samlet antal arbejdstimer Gennemsnitlig arbejdstid Beskæftigelse Beskæftigelsesandel Arbejdsstyrken Erhvervsfrekvens Forsørgelsesandel Samlet befolkning *I perioden frem til 2025 påvirkes denne variable ligeledes af konjunkturtilpasningen.

5 Side 5 af 19 I Tabel 4 ses, hvorledes en række makroøkonomiske variable udvikler sig relativt til BNP i grundforløbet. Det private forbrug forventes at stige frem mod 2025 som andel af BNP, hvorefter det stabiliseres og stiger ganske svagt frem mod Det offentlige forbrug forventes at udgøre omtrent den samme andel af BNP; dog med et lille dyk omkring Investeringerne forventes at vokse relativt til BNP frem mod 2025, hvorefter de stabiliseres. Nettoeksporten forventes at være svagt faldende, hvilket skyldes sammensætningen af de andre komponenter. Beskæftigelsen stiger, hvilket skyldes stigningen i den samlede arbejdsstyrke. Beskæftigelsen stiger både i den private og den offentlige sektor. Stigningen i den offentlige sektor skyldes, at det reale offentlige forbrug stiger i DREAMs grundforløb, hvorved den offentlige sektor har brug for mere arbejdskraft. Nettoledigheden forventes at ligge konstant omkring de 3 procent af arbejdsstyrken. Tabel 4 Makroøkonomiske variable for grundforløbet Procent af BNP Privat forbrug Offentligt forbrug Individuelt offentligt forbrug Kollektivt offentligt forbrug Nettoeksport Eksport Import Investeringer Private investeringer Offentlige investeringer personer Beskæftigelse Private sektorer Offentlige sektor Procent af arbejdsstyrken Arbejdsløshed

6 Side 6 af 19 Finanspolitisk udvikling Finanspolitikken vurderes til at være overholdbar i grundforløbet med en holdbarhedsindikator på godt 1,8 procent af BNP 5. Finanspolitikken er særligt overholdbar pga. væsentlige overskud, som kommer efter 2040 og frem. Udviklingen i den offentlige sektors primære og faktiske saldo kan ses i Figur 1. Fra 2025 og frem kan de to saldi betragtes som strukturelle. Forskellen på den primære og den faktiske saldo er, at den faktiske saldo inkluderer nettorenteudgifter. Nettorenteudgifterne har historisk set været en udgift, og forventes også at være det i de nærmeste år. I grundforløbet sker der dog den udvikling, at den offentlige sektors aktiver overstiger passiverne, hvormed nettorenteudgifterne bliver til en renteindtægt. I figuren ses det ved, at den offentlige sektors faktiske saldo overstiger den offentlige sektors primære saldo. Figur 1 Den offentlige primære og faktiske saldo 5% 4% 3% 2% 1% 0% -1% Den offentlige sektors primære saldo Den offentlige sektors faktiske saldo 5 Holdbarhedsindikatoren beskrives nærmere i DREAM (2019): Langsigtet økonomisk fremskrivning København

7 Side 7 af 19 Fuldt demografisk træk i offentligt forbrug fra og med 2020 og frem Følgende afsnit beskriver de samfundsøkonomiske konsekvenser af at lade det offentlige forbrug følge det fulde demografiske træk fra og med 2020 og frem. De økonomiske beregninger udføres trinvist. Først hæves udgifterne til sundhedsvæsenet således, at de følger det fulde demografiske træk. Sundhedsvæsenet omfatter her den del af det individuelle offentlige forbrug til sundhed, der ikke kan henføres til plejehjem. Dernæst hæves udgifterne til plejeområdet, der vedrører omkostninger knyttet til såvel sundheds- som socialområdet i form af individualiserbare udgifter til plejehjem og hjemmepleje. Tredje trin er en forøgelse af de øvrige udgifter til børne- og socialområdet således, at disse også følger det fulde demografiske træk fra og med 2020 og frem. Dernæst hæves udgifterne til uddannelse på samme vis, og til sidst lades de resterende offentlige udgifter følge det fulde demografiske træk fra og med 2020 og frem. De resterende offentlige udgifter dækker over øvrige individuelle offentlige udgifter til kultur og fritid og kollektive offentlige udgifter. Under fuldt demografisk træk følger de kollektive offentlige udgifter en fast andel af BNP. I Figur 2 ses fordelingen af de forskellige underkategorier af offentligt forbrug. Figur 2 Fordeling af udgifter til offentligt forbrug, andel af det samlede offentlige forbrug Anm.: Plejeområdet består af individuelt offentligt forbrug til hjemmepleje og plejehjem. De to underområder er i nationalregnskabets standardopdeling en del af hhv. social omsorg og sundhed. De resterende udgifter til sundhed repræsenteres af omkostninger til sundhedsvæsenet, mens udgifter til børne- og socialområdet skal henføres til social omsorg. I Grundforløbet frem til 2025 følger det offentlige forbrug afsatte midler til offentligt forbrug samt reserve til øvrige prioriteringer i Finansministeriets seneste 2025-fremskrivning. Underkomponenterne i det offentlige forbrug følger det fulde demografiske træk fratrukket en vækstrate som sikrer, at det samlede offentlige forbrug stemmer overens med afsatte midler

8 Side 8 af 19 til offentligt forbrug samt reserve til øvrige prioriteringer, jf. indledningen. Nedreguleringen i underkomponenterne fra fuldt demografisk træk er identisk. Dermed sker der forskydninger mellem underkomponenternes størrelse fra 2019 til 2025, da eksempelvis det fulde demografiske træk på plejeområdet er højere end i andre kategorier. I Figur 3 ses hvor meget alle underkomponenter i det offentlige forbrug nedreguleres med relativt til fuldt demografisk træk for at ramme det samlede offentlige forbrug i grundforløbet. Samlet set ses det, at det offentlige forbrug er 2 procent lavere i 2025, end hvis man havde fremskrevet med fuldt demografisk træk fra og med 2020 til og med Figur 3 Nedregulering i offentligt forbrug i grundforløbet relativt til fuldt demografisk træk 0.6% 100.5% 0.5% 100.0% 0.4% 99.5% 99.0% 0.3% 98.5% 0.2% 98.0% 0.1% 97.5% 0.0% % Nedregulering i offentligt forbrug relativt til fuldt demografisk træk Offentligt forbrug akkumuleret relativt til offentligt forbrug ved fuldt demografisk træk I Figur 4 ses påvirkningen på den offentlige sektors faktiske saldo og det samlede offentlige forbrug såfremt man lader de enkelte delkomponenter følge det fulde demografiske træk fra og med 2020 og frem. Det ses at effekten af de enkelte delelementer er proportional med elementernes andel af det samlede offentlige forbrug.

9 Side 9 af 19 Figur 4 Udviklingen i den offentlige sektors faktiske saldo (til venstre) og offentligt forbrug (til højre) ved fuldt demografisk træk i nævnte underkomponenter fra og med 2020, pct. af BNP Som det ses betyder fuldt demografisk træk på sundhedsområdet fraregnet plejeudgifter, at den faktiske saldo vil være omtrent neutral frem til. Såfremt det fulde demografiske træk også indbefatter plejeområdet og øvrige sociale udgifter ses det, at den faktiske saldo bliver negativ frem til Regnes der med fuldt demografisk træk i hele det offentlige forbrug ses det, at den faktiske saldo bliver mere negativ end ½ pct. af BNP, hvormed man kommer under grænsen for underskud på den strukturelle saldo i budgetloven. I grundforløbet falder det offentlige forbrug som andel af BNP frem mod Derefter stiger det frem mod Det ses dog også af Figur 4, at faldet frem mod 2022 skyldes at det offentlige forbrug ikke følger det fulde demografiske træk. Fuldt demografisk træk på sundhedsudgifterne vil betyde at det offentlige forbrug vil udgøre en konstant andel af BNP nogle år inden andelen vil begynde at stige. Fuldt demografisk træk på hele det offentlige forbrug vil betyde en stigning i det offentlige forbrug som andel af BNP fra og med 2020 og frem. Samlet set ses det, at det offentlige forbrug som andel af BNP vil ligge omkring ½ pct. point højere, hvis det følger det fulde demografiske træk fra og med De næste 2 underafsnit giver en nærmere beskrivelse af de samfundsøkonomiske konsekvenser af et fuldt demografisk træk på hele det offentlige forbrug fra og med Det første afsnit går i dybden med de makroøkonomiske effekter, hvor det sidste afsnit beskriver de offentlige finanser nærmere. Makroøkonomiske effekter Et øget offentligt forbrug vil betyde, at den samlede efterspørgsel i økonomien vil stige. Efterspørgslen efter offentligt producerede varer og tjenester vil selvsagt stige, og

10 Side 10 af 19 efterspørgslen efter private varer og tjenester vil, for faste priser, være uændret, da husholdningernes disponible indkomst vil være uændret 6. Udbuddet af dansk producerede varer vil være omtrent uændret, da udbuddet af arbejdskraft og anvendelsen af kapital og materialer vil være omtrent uændret 7. Dermed vil man se stigende priser på dansk producerede varer og tjenester relativt til grundforløbet, da efterspørgslen stiger og udbuddet er omtrent uændret. Det højere prisniveau for dansk producerede varer vil betyde, at lønniveauet vil stige. Dette skyldes DREAM-modellens generelle ligevægtsmekanismer. Når efterspørgslen stiger, ønsker producenterne at sælge flere varer, da man kan sælge til en højere pris. Producenterne har dermed behov for mere arbejdskraft i produktionen, hvormed efterspørgslen efter arbejdskraft stiger på arbejdsmarkedet. Dermed stiger lønnen. I Figur 5 ses prisudviklingen for 3 udvalgte priser. Figur 5 Prisudviklinger relativt til grundforløbet 0.7% 0.6% 0.5% 0.4% 0.3% 0.2% Løn Forbrugerprisindeks BNP deflator 0.1% 0.0% Den højere pris betyder dog også at eksporten falder, da udlandet efterspørger færre danske varer og tjenester når prisen stiger. Ligeledes substituerer forbrugerne fra danske til udenlandske varer, hvilket også trækker ned i den samlede efterspørgsel. Denne tilpasningsmekanisme fortsætter indtil, at priserne, lønnen og omkostningerne er steget til et niveau, hvor den samlede efterspørgsel passer med det samlede udbud. I Tabel 5 ses ændringerne i en række makrovariable i forhold til grundforløbet. Tabellen viser ændringer imellem alternativforløbet og grundforløbet. Eksempelvis forventes BNP i løbende 6 Det bør her bemærkes, at det højere offentlige forbrug er ufinansieret relativt til grundforløbet. Såfremt det højere offentlige forbrug blev finansieret f.eks. via højere skatter eller lavere indkomstoverførsler ville man se, at den private efterspørgsel efter varer og tjenester ville falde. 7 I DREAM påvirkes husholdningernes arbejdsudbud og produktivitet ikke af, om de er ansat i den private eller den offentlige sektor.

11 Side 11 af 19 priser at være 0,4 pct. højere i alternativforløbet end i grundforløbet i Som det ses skyldes dette en priseffekt. Den procentvise ændring i realmængden og den procentvise ændring i prisen summerer til den procentvise ændring i den nominelle størrelse (med forbehold for afrunding). Efter tabellen forklares udviklingen i de enkelte elementer. Tabel 5 - Makroøkonomiske effekter, ændringer i forhold til grundforløbet Procentvis ændring BNP, Mia. kr Realeffekt Priseffekt Privat forbrug Realeffekt Priseffekt Offentligt forbrug Realeffekt Priseffekt Eksport Realeffekt Priseffekt Import Realeffekt Priseffekt Private investeringer Realeffekt Priseffekt Offentlige investeringer Realeffekt Priseffekt Absolut ændring Beskæftigelse, 1000 pers Private sektorer Offentlige sektor Arbejdsløshed, procent Offentlige saldo, procent af BNP Offentlige primære saldo Offentlige nettorenteudgifter Grundforløbsniveau Som det ses i tabellen er den samlede reale produktion upåvirket af det øgede offentlige forbrug. Denne samlede neutrale effekt dækker dog over tre små modsatrettede effekter, som samlet set går lige op. Produktionen af offentlige varer og tjenester er mere arbejdskraftintensiv end produktionen af private varer og tjenester. Dermed falder den samlede andel af kapital og materialer i produktionen når produktionen af offentlige goder

12 Side 12 af 19 stiger. Dette trækker, for et givent arbejdsudbud, ned i produktionen. Omvendt betyder det højere pris- og lønniveau, at (i) arbejdsudbuddet stiger en smule 8 og, (ii) at andelen af kapital og materialer stiger i de enkelte sektorer, da prisen på arbejdskraft stiger mere end prisen på materialer og kapital. Det private forbrug stiger både nominelt og realt. Den reale stigning sker, da den reale disponible indkomst stiger, da reallønnen stiger. Reallønnen stiger, da forbrugerprisindekset kun i nogen grad påvirkes af det højere lønniveau. Dernæst sker der også en lille stigning i den disponible indkomst når arbejdsudbuddet stiger. Det offentlige forbrug stiger selvsagt. Realstigningen på 2 pct. kan genkendes fra Figur 3 og priseffekten på 0,5 pct. stemmer overens med, at det offentlige prisniveau reagerer mere end den generelle BNP deflator, da den offentlige produktion er mere arbejdskraftintensiv. Eksporten falder som beskrevet tidligere. Omvendt ses det, at importen ikke påvirkes af det øgede offentlige forbrug. Dette dækker dog over to modsatrettede effekter. Privatforbruget får importen til at stige, da forbrugerne både øger privatforbruget og substituerer over mod udenlandske varer pga. det højere prisniveau for danske varer. Omvendt falder importen i produktionen, da den offentlige produktion i lavere grad anvender udenlandske materialer i produktionen. De private investeringer falder en smule pga. den lavere produktion af private varer og services. Omvendt stiger de offentlige investeringer for at tilpasse det offentlige kapitalapparat til den højere produktion af offentlige goder. I beskæftigelsen sker der et ryk fra den private sektor over i den offentlige sektor. Den samlede beskæftigelse er uændret. Det højere arbejdsudbud sker primært ved, at den gennemsnitlige arbejdstid stiger. Slutligt i Tabel 5 ses det, at de offentlige finanser forværres af det højere offentlige forbrug. Denne forværring beskrives nærmere i næste underafsnit. 8 Den samlede stigning i arbejdsudbuddet svarer til knap 700 fuldtidsstillinger.

13 Side 13 af 19 Finanspolitiske effekter Som beskrevet tidligere forværres den finanspolitiske holdbarhedsindikator med 0,45 pct. af BNP, hvis det offentlige forbrug følger det fulde demografiske træk fra og med 2020 og frem. I grundforløbet ses det, at den offentlige sektors primære og faktiske saldo er omtrent neutrale frem mod, hvorefter de offentlige finanser forbedres væsentligt. Med fuldt demografisk træk i det offentlige forbrug fra og med 2020 og frem ses det, at den offentlige sektors primære og faktiske saldo forværres så de er negative frem mod De offentlige finanser forbedres stadig på lang sigt, men forbedringen sker senere end i grundforløbet. Forværringen i den primære saldo fra grundforløbet til alternativforløbet er omtrent konstant fra 2025 og frem. Derimod stiger forværringen mellem den faktiske saldo i grundforløbet og alternativforløbet pga. en stigende forskel i nettorenteudgifterne. Forskellene mellem de offentlige finanser i grundforløbet og alternativforløbet beskrives nærmere i Tabel 6. Figur 6 Den offentlige sektors primære saldo (til venstre) og den offentlige sektors faktiske saldo (til højre), pct. af BNP 5% 5% 4% 4% 3% 3% 2% 2% 1% 1% 0% 0% -1% -1% Grundforløb Alternativforløb Grundforløb Alternativforløb Tabel 6 viser, hvorledes offentlige indtægter og udgifter påvirkes af at det offentlige forbrug følger det fulde demografiske træk fra og med 2020 og frem. Den første kolonne viser de enkelte posters størrelse i procent af BNP i basisåret. I de næste kolonner vises ændringen mellem alternativforløbet og grundforløbet. Eksempelvis ses det, at budgetoverskuddet (den offentlige sektors faktiske saldo) i 2060 er forværret med 1,55 procent af BNP relativt til grundforløbet. Dette kan også ses som differencen mellem de to linjer i Figur 6 til højre. Tabellen viser, at ændringen i det primære budget overskud hovedsageligt kan tilskrives stigende udgifter til offentligt forbrug. Forværringen i den primære saldo på knap 0,6 pct. af BNP i 2025 falder svagt frem mod Derimod stiger forværringen i nettorenteudgifterne pga. rentes rente effekten.

14 Side 14 af 19 Tabel 6 Finanspolitiske effekter, ændringer i forhold til grundforløbet Ændring i pct. af BNP Budget overskud Primære budget overskud Offentlige indtægter Direkte skatter Kildeskatter Vægtafgift, husholdningerne Arbejdsmarkedsbidrag Andre personlige indkomstskatter Selskabsskatter PAL-skat MedieLicens Indirekte skatter Andre offentlige indtægter Offentlige udgifter Offentligt forbrug Offentligt individuelt forbrug Udgifter til uddannelse Sundhedsudgifter Socialomsorg Andet individuelt forbrug Offentlige kollektive forbrug Offentlige indkomstoverførsler Offentlige investeringer Statens nettoudgifter til subsidier Andre udgifter Nettorenteudgifter Grundforløbsniveau i procent af BNP De offentlige indtægter stiger svagt som andel af BNP som følge af det højere offentlige forbrug. Dette dækker over to mindre effekter. Kildeskatterne stiger relativt til BNP, hvilket skyldes at produktionen bliver mere arbejdskraftintensiv. Dermed stiger den samlede lønsum (både via en real- og en priseffekt) relativt til økonomien, hvormed beskatningen af denne også stiger relativt til BNP. Den anden positive effekt på de offentlige indtægter er en stigning i bruttorestindkomsten (under andre offentlige indtægter). Bruttorestindkomsten er en beregningsteknisk indkomst som det offentlige får, når det offentlige anvender eget kapitalapparat i produktionen af offentlige goder. Den værdi kapitalapparatet tilfører det offentlige gode anses både som en udgift under offentligt forbrug og ligeledes som en indtægt, såfremt kapitalapparatet ejes af den offentlige sektor. Med et stigende offentligt forbrug stiger det offentlige kapitalapparat tilsvarende, og dermed stiger bruttorestindkomsten ligeledes.

15 Side 15 af 19 Slutligt påvirkes de offentlige indtægter negativt af et faldende selskabsskatteprovenu, da produktionen i de private virksomheder falder som følge af, at produktionen af offentlige goder optager en større andel af arbejdsstyrken. De offentlige udgifter stiger primært pga. den direkte effekt fra det højere offentlige forbrug. Som det ses i Tabel 6 er bidragene til den samlede udgiftsstigning i det offentlige forbrug proportionale med de enkelte underposters størrelse. Det ses også, at det offentlige forbrug forklarer langt hovedparten af stigningen i de offentlige udgifter. Af andre mindre effekter under offentlige udgifter ses det, at udgifter til overførselsindkomster stiger svagt relativ til BNP. Dette skyldes priseffekter. Hovedparten af indkomstoverførslerne følger det generelle lønniveau via satsreguleringen. Dermed stiger udgifterne til indkomstoverførsler når lønnen stiger. BNP i løbende priser stiger også via BNP deflatoren, men da lønniveauet stiger mere end BNP deflatoren stiger udgifterne til indkomstoverførsler svagt relativt til BNP. Den sidste effekt på de offentlige udgifter er, at udgifterne til offentlige investeringer stiger. Særligt sker stigningen i udgifter til offentlige investeringer på kort sigt, og det er hovedsageligt udviklingen i det offentlige kapitalapparat, som kan forklare, hvorfor forværringen i den primære saldo falder svagt fra 2025 og frem. På kort sigt skal der investeres en del i det offentlige kapitalapparat for at dette tilpasser sig et højere niveau af offentligt forbrug relativt til grundforløbet. På længere sigt betyder dette så, at bruttorestindkomsten stiger, når værdien af det ekstra kapitalapparat udmønter sig i værdi i den offentlige produktion. Slutligt ses udviklingen i nettorenteudgifterne, som er et simpelt resultat af den offentlige sektors samlede nettogæld, som ses i Figur 7. Figur 7 Den offentlige sektors nettogæld (til venstre) og nettorenteudgifter (til højre), pct. af BNP 20% 10% 0% -10% -20% -30% -40% -50% 0.5% 0.0% -0.5% -1.0% -1.5% -2.0% -2.5% Grundforløb Alternativforløb Grundforløb Alternativforløb

16 Side 16 af 19 Fuldt demografisk træk i offentligt forbrug fratrukket 0,14 pct. årligt fra og med 2020 og frem til og med Den næstsidste beregning beskriver de samfundsøkonomiske konsekvenser af at lade det offentlige forbrug følge det fulde demografiske træk fratrukket 0,14 pct. årligt fra og med 2020 og frem til og med. Efter følger det offentlige forbrug det fulde demografiske træk. Som det ses i Figur 8 betyder dette forløb, at det offentlige forbrug på kort sigt kommer til at ligge over niveauet for offentligt forbrug i grundforløbet, og at forskellen vokser frem til Derefter mindskes forskellen fra 2025 og frem, hvor det offentlige forbrug i kommer til at ligge svagt under niveauet for offentligt forbrug i grundforløbet. Figur 8 Nedregulering i offentligt forbrug i grundforløbet og ved fuldt demografisk træk fratrukket 0,14 pct. årligt fra og med 2020 til og med relativt til fuldt demografisk træk 0.6% 0.5% 0.4% 0.3% 0.2% 0.1% 0.0% 100.5% 100.0% 99.5% 99.0% 98.5% 98.0% 97.5% 97.0% Nedregulering i offentligt forbrug i grundforløbet relativt til fuldt demografisk træk Nedregulering i offentligt forbrug i alternativforløbet relativt til fuldt demografisk træk Offentligt forbrug i grundforløbet akkumuleret relativt til offentligt forbrug ved fuldt demografisk træk Offentligt forbrug i alternativforløbet akkumuleret relativt til offentligt forbrug ved fuldt demografisk træk På kort sigt betyder det højere offentlige forbrug, at de offentlige finanser forværres. Dette ses i Figur 9, hvor det ses, at den primære saldo forværres relativt til grundforløbet. Forværringen af de offentlige finanser betyder, at den offentlige nettogæld vokser relativt til grundforløbet, hvormed også nettorenteudgifterne stiger. Efter 2025 vokser det offentlige forbrug i grundforløbet mere end det offentlige forbrug i alternativforløbet. Dermed kommer niveauerne for offentligt forbrug tættere på hinanden. Fra 2034 og frem ses det, at det offentlige forbrug i grundforløbet overstiger det offentlige forbrug i alternativforløbet. Dette medfører også, at den primære saldo i alternativforløbet er mere positiv end i grundforløbet efter Den offentlige nettogæld er dog stadig større i alternativforløbet, hvorved nettorenteudgifterne betyder, at de faktiske saldi er stort set identiske mellem grundforløbet og alternativforløbet fra og frem.

17 Side 17 af 19 Figur 9 Det offentlige forbrug (øverst til venstre), den offentlige sektors primære saldo (øverst til højre), den offentlige nettogæld (nederst til venstre) og den offentlige sektors faktiske saldo (nederst til højre), pct. af BNP 26.5% (i) Offentligt forbrug 2.0% (ii) Primære saldo 26.0% 1.5% 25.5% 1.0% 25.0% 0.5% 24.5% 0.0% -0.5% 24.0% -1.0% (iii) Nettogæld (iv) Faktiske saldo 4% 2.0% 2% 1.5% 0% -2% -4% -6% 1.0% 0.5% 0.0% -0.5% -8% Grundforløb -1.0% Alternativforløb Fuldt demografisk træk i offentligt forbrug fratrukket 0,38 pct. årligt fra og med 2020 og frem til og med Den sidste beregning beskriver de samfundsøkonomiske konsekvenser af at lade det offentlige forbrug følge det fulde demografiske træk fratrukket 0,38 pct. årligt fra og med 2020 og frem til og med. Efter følger det offentlige forbrug det fulde demografiske træk. Nedskrivningen med 0,38 pct. årligt er valgt med henblik på at sikre, at den offentlige (faktiske) budgetsaldo er nul i Figur 8 viser (til venstre) den procentvise nedregulering i alternativforløbet sammenlignet med grundforløbet, og til højre ses det at indebære, at det offentlige forbrug er marginalt højere i

18 Side 18 af 19 alternativforløbet indtil, hvorefter det offentlige forbrug i alternativforløbet falder under niveauet i grundforløbet og frem mod akkumulerer nedreguleringen til at udgøre knapt 4 procentpoint i forhold til grundforløbet. Figur 10 Nedregulering i offentligt forbrug i grundforløbet og ved fuldt demografisk træk fratrukket 0,14 pct. årligt fra og med 2020 til og med relativt til fuldt demografisk træk Frem til betyder det (marginalt) højere offentlige forbrug i alternativforløbet, at de offentlige finanser forværres en smule i forhold til i grundforløbet. Dette ses i Figur 9, hvor det ses, at den primære saldo forværres relativt til grundforløbet. Forværringen af de offentlige finanser betyder, at den offentlige nettogæld vokser relativt til grundforløbet, hvormed også nettorenteudgifterne stiger. Der er dog tale om helt marginale forskelle i de to forløb frem mod Efter 2025 betyder nedreguleringen af væksten i det offentlige forbrug i alternativforløbet imidlertid, der opstår en forskel imellem niveauerne for det offentlige forbrug i de to forløb, og denne forskel er voksende frem mod Det indebærer en væsentlig forbedring af den primære offentlige budgetsaldo i alternativforløbet i forhold til i grundforløbet og resulterer i en offentlig formueakkumulation (negativ offentlig gæld) fra De deraf afledte offentlige renteindtægter bidrager sammen med den forbedrede primære budgetsaldo til, at også den faktiske budgetsaldo udvikler sig væsentligt mere positivt i alternativforløbet end i grundforløbet efter 2025.

19 Side 19 af 19 Figur 11 Det offentlige forbrug (øverst til venstre), den offentlige sektors primære saldo (øverst til højre), den offentlige nettogæld (nederst til venstre) og den offentlige sektors faktiske saldo (nederst til højre), pct. af BNP (i) Offentligt forbrug (ii) Primære saldo (iii) Nettogæld (iv) Faktiske saldo

Samfundsøkonomiske konsekvenser af øget arbejdstid for offentligt ansatte med fuld lønkompensation 1

Samfundsøkonomiske konsekvenser af øget arbejdstid for offentligt ansatte med fuld lønkompensation 1 Samfundsøkonomiske konsekvenser af øget arbejdstid for offentligt ansatte med fuld lønkompensation 1 2. november 2017 Indledning Dette notat beskriver de samfundsøkonomiske konsekvenser af øget arbejdstid

Læs mere

Samfundsøkonomiske gevinster ved opkvalificering via efteruddannelse 1

Samfundsøkonomiske gevinster ved opkvalificering via efteruddannelse 1 Samfundsøkonomiske gevinster ved opkvalificering via efteruddannelse 1 12-6-2017 Indledning Dette notat beskriver de samfundsøkonomiske gevinster ved opkvalificering via efteruddannelse, hvor uddannelsesniveauet

Læs mere

Effekterne af en produktivitetsstigning i den offentlige sektor med et konstant serviceniveau 1

Effekterne af en produktivitetsstigning i den offentlige sektor med et konstant serviceniveau 1 Effekterne af en produktivitetsstigning i den offentlige sektor med et konstant serviceniveau 1 26. september 2013 1. Indledning Følgende notat beskriver resultaterne af marginaleksperimenter til DREAM-modellen,

Læs mere

De makroøkonomiske konsekvenser af en forventet folkepensionsperiode på 14,5 år 1

De makroøkonomiske konsekvenser af en forventet folkepensionsperiode på 14,5 år 1 De makroøkonomiske konsekvenser af en forventet folkepensionsperiode på 14,5 år 1 22. februar 2016 1 Indledning Eksperimentet omtalt nedenfor klarlægger de samfundsøkonomiske konsekvenser af på sigt at

Læs mere

Finanspolitisk holdbarhed, skattelettelser og det såkaldte råderum 1

Finanspolitisk holdbarhed, skattelettelser og det såkaldte råderum 1 Finanspolitisk holdbarhed, skattelettelser og det såkaldte råderum 1 15. august 2016 Indledning Dette notat beskriver de samfundsøkonomiske konsekvenser af at anvende det såkaldte råderum til skattelettelser.

Læs mere

Nettobidrag fra ikke-vestlige indvandrere og effekten af øget beskæftigelse 1

Nettobidrag fra ikke-vestlige indvandrere og effekten af øget beskæftigelse 1 Nettobidrag fra ikke-vestlige indvandrere og effekten af øget beskæftigelse 1 12. februar 2016 Indledning Dette notat beskriver, hvordan nettobidraget til de offentlige finanser afhænger af oprindelse.

Læs mere

De økonomiske konsekvenser af lavere tilgang til førtidspensionsordningen 1

De økonomiske konsekvenser af lavere tilgang til førtidspensionsordningen 1 De økonomiske konsekvenser af lavere tilgang til førtidspensionsordningen 1 28. oktober 2016 Indledning Notatet opsummerer resultaterne af to marginaleksperimenter udført på den makroøkonomiske model DREAM.

Læs mere

De økonomiske konsekvenser af højt uddannet merindvandring til den offentlige sektor 1.

De økonomiske konsekvenser af højt uddannet merindvandring til den offentlige sektor 1. De økonomiske konsekvenser af højt uddannet merindvandring til den offentlige sektor 1. November 4, 2015 Indledning. Notatet opsummerer resultaterne af et marginaleksperiment udført til DREAM modellen.

Læs mere

Samfundsøkonomiske konsekvenser af øget erhvervsdeltagelse for udsatte 1

Samfundsøkonomiske konsekvenser af øget erhvervsdeltagelse for udsatte 1 Samfundsøkonomiske konsekvenser af øget erhvervsdeltagelse for udsatte 1 25. november 2015 Indledning Dette notat beskriver de samfundsøkonomiske konsekvenser ved en øget erhvervsdeltagelse for udsatte

Læs mere

Beskæftigede og bruttoledige Scenarie A Scenarie B. Alle uanset tidligere status Scenarie C Scenarie D

Beskæftigede og bruttoledige Scenarie A Scenarie B. Alle uanset tidligere status Scenarie C Scenarie D Samfundsøkonomiske konsekvenser af differentieret tilbagetrækning 1 2. september 219 1. Indledning Der fortages en analyse af de samfundsøkonomiske konsekvenser af at give ufaglærte og erhvervsuddannede

Læs mere

Forøgelse af ugentlig arbejdstid i den offentlige sektor 1

Forøgelse af ugentlig arbejdstid i den offentlige sektor 1 Forøgelse af ugentlig arbejdstid i den offentlige sektor 1 15. november 2011 Indledning I nærværende notat belyses effekten af et marginaleksperiment omhandlende forøgelse af arbejdstiden i den offentlige

Læs mere

Finanspolitisk overholdbarhed sikret gennem permanent lavere kollektivt offentlig forbrug 1

Finanspolitisk overholdbarhed sikret gennem permanent lavere kollektivt offentlig forbrug 1 Finanspolitisk overholdbarhed sikret gennem permanent lavere kollektivt offentlig forbrug 1 15. november 2011 Indledning I dette papir analyseres betydningen af at sikre finanspolitisk overholdbarhed gennem

Læs mere

Indledning. Tekniske forudsætninger for beregningerne. 23. januar 2014

Indledning. Tekniske forudsætninger for beregningerne. 23. januar 2014 Vurdering af krav til arbejdsstyrke og arbejdstid, hvis Danmark hhv. skal være lige så rigt som Sverige eller blot være blandt de 10 rigeste lande i OECD 1 i 2030 23. januar 2014 Indledning Nærværende

Læs mere

Beregninger til Arbejdsmarkedsrapport 2013. - Analyse af mervækst i de individuelle offentlige udgifter til sundhed og ældrepleje 1

Beregninger til Arbejdsmarkedsrapport 2013. - Analyse af mervækst i de individuelle offentlige udgifter til sundhed og ældrepleje 1 Beregninger til Arbejdsmarkedsrapport 2013. - Analyse af mervækst i de individuelle offentlige udgifter til sundhed og ældrepleje 1 31. oktober 2013 Indledning I DREAMs grundforløb er de offentlige udgifter

Læs mere

Beregninger til Arbejdsmarkedsrapport 2013. - Balanceregelfor den offentlige saldo 1

Beregninger til Arbejdsmarkedsrapport 2013. - Balanceregelfor den offentlige saldo 1 Beregninger til Arbejdsmarkedsrapport 2013. - Balanceregelfor den offentlige saldo 1 31-10-2013 Indledning Dansk Arbejdsgiverforening (DA) har i forbindelse med deres arbejdsmarkedsrapport 2013, fået lavet

Læs mere

Beskæftigelsesfrekvenser, indvandrere og finanspolitisk holdbarhed 1

Beskæftigelsesfrekvenser, indvandrere og finanspolitisk holdbarhed 1 Beskæftigelsesfrekvenser, indvandrere og finanspolitisk holdbarhed 1 23. juni 2016 Indledning Indvandreres indvirkning på den finanspolitiske holdbarhed er ofte i fokus. Ikke-vestlige indvandreres indvirkning

Læs mere

Vurdering af krav til arbejdsstyrke og arbejdstid, hvis Danmark i år 2020 skal være det 10. rigeste land i verden eller i OECD 1

Vurdering af krav til arbejdsstyrke og arbejdstid, hvis Danmark i år 2020 skal være det 10. rigeste land i verden eller i OECD 1 Vurdering af krav til arbejdsstyrke og arbejdstid, hvis Danmark i år 2020 skal være det 10. rigeste land i verden eller i OECD 1 29. november 2011 Indledning Nærværende notat redegør for de krav, der skal

Læs mere

Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2016

Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2016 d. 06.10.2016 Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2016 Notatet uddybet elementer af vurderingen af de offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2016. Indhold 1 Offentlig

Læs mere

Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2015

Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2015 d. 02.10.2015 Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2015 Notatet uddyber elementer af vurderingen af de offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2015. Indhold 1 Offentlig

Læs mere

Kalibrering og dannelse af et grundforløb for DREAM

Kalibrering og dannelse af et grundforløb for DREAM Kalibrering og dannelse af et grundforløb for DREAM Martin Aarøe Christensen DREAM-Workshop 25. april 2012 Introduktion Kalibrering Konjunkturrensning og strukturelle niveauer i modellen Modellering af

Læs mere

Dokumentationsnotat for offentlige finanser i. Prognoseopdatering, februar 2017.

Dokumentationsnotat for offentlige finanser i. Prognoseopdatering, februar 2017. d. 06.02.2017 Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Prognoseopdatering, februar 2017 Notatet uddybet elementer af vurderingen af de offentlige finanser i Prognoseopdatering, februar 2017. Indhold

Læs mere

Produktiviteten i den offentlige sektor 1

Produktiviteten i den offentlige sektor 1 Produktiviteten i den offentlige sektor 1 20. marts 2014 Indhold Indledning...1 Tekniske forudsætninger for beregningerne...3 Offentlige indtægter og udgifter...3 Produktivitetskommissionens...5 Højere

Læs mere

Følsomhedsanalyse af udviklingen i sundheds- og hjemmeplejeudgifterne 1.

Følsomhedsanalyse af udviklingen i sundheds- og hjemmeplejeudgifterne 1. Demografiske udgiftstræk Følsomhedsanalyse af udviklingen i sundheds- og hjemmeplejeudgifterne 1. Januar, 2016 1. Indledning Notatet opsummerer resultaterne af en række marginaleksperimenter udført på

Læs mere

Nutidsværdi af nettobidrag sammenligning mellem personer af dansk oprindelse og indvandrere fra ikke-vestlige lande 1

Nutidsværdi af nettobidrag sammenligning mellem personer af dansk oprindelse og indvandrere fra ikke-vestlige lande 1 Nutidsværdi af nettobidrag sammenligning mellem personer af dansk oprindelse og indvandrere fra ikke-vestlige lande 1 1. november 2013 Indledning I det følgende redegøres for en udvalgt generations mellemværende

Læs mere

Nettobidrag fordelt på oprindelse 1

Nettobidrag fordelt på oprindelse 1 Nettobidrag fordelt på oprindelse 1 12. november 213 Indledning Dansk Arbejdsgiverforening (DA) har i forbindelse med deres Arbejdsmarkedsrapport 213 fået lavet en række analyser på DREAM-modellen. I dette

Læs mere

Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, forår 2015

Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, forår 2015 d. 26.05.2015 Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, forår 2015 I notatet foretages først en sammenligning af de offentlige finanser i Dansk Økonomi, forår 2015 med regeringens Konvergensprogram

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 193 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 193 Offentligt Finansudvalget 256 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 93 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg 3. juni 26 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 93 (Alm. del) af. marts 26 stillet efter

Læs mere

Kroniske offentlige underskud efter 2020

Kroniske offentlige underskud efter 2020 13. november 2013 ANALYSE Af Christina Bjørnbak Hallstein Kroniske offentlige underskud efter 2020 En ny fremskrivning af de offentlige budgetter foretaget af den uafhængige modelgruppe DREAM for DA viser,

Læs mere

Prioritering af velfærden frem mod 2025 og derefter

Prioritering af velfærden frem mod 2025 og derefter Prioritering af velfærden frem mod 2025 og derefter Af Jens Sand Kirk, jski@kl.dk Side 1 af 15 Formålet med dette analysenotat er for det første at undersøge, hvad det koster, hvis det offentlige forbrug

Læs mere

Sammenligning af multiplikatorer i ADAM og SMEC Effekter af øget arbejdsudbud

Sammenligning af multiplikatorer i ADAM og SMEC Effekter af øget arbejdsudbud Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Martin Vesterbæk Mortensen Arbejdspapir 22. Marts 211 Sammenligning af multiplikatorer i ADAM og SMEC Effekter af øget arbejdsudbud Resumé: I denne note sammenlignes effekten

Læs mere

Ændringer i strukturelle niveauer og gaps, Konjunkturvurdering og Offentlige finanser, - en prognoseopdatering, februar 2017.

Ændringer i strukturelle niveauer og gaps, Konjunkturvurdering og Offentlige finanser, - en prognoseopdatering, februar 2017. d. 15.2.217 Ændringer i strukturelle niveauer og gaps, Konjunkturvurdering og Offentlige finanser, - en prognoseopdatering, februar 217. 1 Indledning Notatet beskriver ændringerne af strukturelle niveauer

Læs mere

Prioritering af sundhed presser den øvrige velfærd

Prioritering af sundhed presser den øvrige velfærd Prioritering af sundhed presser den øvrige velfærd Af Jens Sand Kirk, JSKI@kl.dk Direkte: Side 1 af 10 Formålet med analysen er at undersøge, hvordan det offentlige forbrug er blevet prioriteret fordelt

Læs mere

Nedenfor er angivet to scenarier for velfærdsservice og konsekvenserne for den finanspolitiske holdbarhed 1 :

Nedenfor er angivet to scenarier for velfærdsservice og konsekvenserne for den finanspolitiske holdbarhed 1 : Notat // /07/07 VÆKST I VELFÆRDSSERVICE SOM I PERIODEN 2002-06 INDEBÆRER SKATTESTIGNING PÅ 115 MIA. KR. DREAM-gruppen har for CEPOS regnet på forskellige scenarier for væksten i den offentlige velfærdsservice

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 580 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 580 Offentligt Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 580 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg 9. oktober 2017 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 580 (Alm. del) af 18. september

Læs mere

MAKROøkonomi. Kapitel 9 - Varemarkedet og finanspolitikken. Opgaver. Opgave 1. Forklar følgende figurer fra bogen:

MAKROøkonomi. Kapitel 9 - Varemarkedet og finanspolitikken. Opgaver. Opgave 1. Forklar følgende figurer fra bogen: MAKROøkonomi Kapitel 9 - Varemarkedet og finanspolitikken Opgaver Opgave 1 Forklar følgende figurer fra bogen: 1 Opgave 2 1. Forklar begreberne den marginale forbrugskvote og den gennemsnitlige forbrugskvote

Læs mere

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 57 (Alm. del) af 20. november 2012 stillet efter ønske fra Ole Birk Olesen (LA)

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 57 (Alm. del) af 20. november 2012 stillet efter ønske fra Ole Birk Olesen (LA) Finansudvalget 2012-13 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 57 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg Finansministeren 24. december 2013 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 57 (Alm. del)

Læs mere

De samfundsøkonomiske konsekvenser af forbedret indeklima i den danske folkeskole 1

De samfundsøkonomiske konsekvenser af forbedret indeklima i den danske folkeskole 1 De samfundsøkonomiske konsekvenser af forbedret indeklima i den danske folkeskole 1 28. august 2012 Indledning Med afsæt i mikrostudier omhandlende sammenhængen mellem indeklimaforbedringer, sygefravær

Læs mere

Konsekvenser af skattelettelser finansieret af lavere vækst i offentligt forbrug

Konsekvenser af skattelettelser finansieret af lavere vækst i offentligt forbrug VERSION: d. 3.9. David Tønners og Jesper Linaa Konsekvenser af skattelettelser finansieret af lavere vækst i offentligt forbrug Dette notat dokumenterer beregningerne af at lempe indkomstskatterne og finansiere

Læs mere

Opdatering af beregning af finanspolitisk holdbarhed 2014

Opdatering af beregning af finanspolitisk holdbarhed 2014 Økonomisk Råd Aningaasaqarnermut Siunnersuisoqatigiit Opdatering af beregning af finanspolitisk holdbarhed 2014 Teknisk baggrundsnotat 2014-3 1. Indledning Dette tekniske baggrundsnotat omhandler opdateringen

Læs mere

FORVENTET KONVERGENSPROGRAM: 20 MIA. KR. I HOLDBARHEDSPROBLEM

FORVENTET KONVERGENSPROGRAM: 20 MIA. KR. I HOLDBARHEDSPROBLEM Af Chefanalytiker Anders Borup Christensen Direkte telefon 9767 9. februar 1 FORVENTET KONVERGENSPROGRAM: MIA. KR. I HOLDBARHEDSPROBLEM Finansministeriet er i gang med et grundigt kasseeftersyn og offentliggør

Læs mere

Analyse. Effekten af en fordobling i eksportefterspørgslen. 16. marts Af Sebastian Skovgaard Naur

Analyse. Effekten af en fordobling i eksportefterspørgslen. 16. marts Af Sebastian Skovgaard Naur Analyse 16. marts 2017 Effekten af en fordobling i eksportefterspørgslen efter energiteknologi Af Sebastian Skovgaard Naur I notatet analyseres makroøkonomiske effekter af en lineær stigning i efterspørgslen

Læs mere

Nationalregnskab. Nationalregnskab :1. Sammenfatning. Svag tilbagegang i 2003

Nationalregnskab. Nationalregnskab :1. Sammenfatning. Svag tilbagegang i 2003 Nationalregnskab 2005:1 Nationalregnskab 2003 Sammenfatning Svag tilbagegang i 2003 Grønlands økonomi er inde i en afmatningsperiode. Realvæksten i Bruttonationalproduktet (BNP) er opgjort til et fald

Læs mere

Nationalregnskab. Nationalregnskabet for Grønland * 2003:1. Nationalindkomsten er øget de seneste otte år

Nationalregnskab. Nationalregnskabet for Grønland * 2003:1. Nationalindkomsten er øget de seneste otte år Nationalregnskab 2003:1 Nationalregnskabet for Grønland 1986-2001* Denne publikation indeholder tallene for Nationalregnskabet for Grønland 1986-2001. Tal for perioden 1986-2000 er baseret på endelige

Læs mere

Kvalitativ Introduktion til Matematik-Økonomi

Kvalitativ Introduktion til Matematik-Økonomi Kvalitativ Introduktion til Matematik-Økonomi matematik-økonomi studiet 1. basissemester Esben Høg I17 Aalborg Universitet 7. og 9. december 2009 Institut for Matematiske Fag Aalborg Universitet Esben

Læs mere

Analyse. Velfærdsforliget skal holde til 2055, hvis finanspolitikken skal være holdbar. 28. juni Af Niels Storm Knigge

Analyse. Velfærdsforliget skal holde til 2055, hvis finanspolitikken skal være holdbar. 28. juni Af Niels Storm Knigge Analyse 28. juni 219 Velfærdsforliget skal holde til 255, hvis finanspolitikken skal være holdbar Af Niels Storm Knigge De offentlige finanser i Danmark er betydeligt holdbare populært kaldet overholdbarhed.

Læs mere

Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2014

Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2014 d. 01.10.2014 Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2014 Notatet uddyber elementer af vurderingen af de offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2014. INDHOLD 1 Offentlig

Læs mere

Økonomisk Råd. Opdateringen af finanspolitisk holdbarhed Teknisk baggrundsnotat Aningaasaqarnermut Siunnersuisoqatigiit

Økonomisk Råd. Opdateringen af finanspolitisk holdbarhed Teknisk baggrundsnotat Aningaasaqarnermut Siunnersuisoqatigiit Økonomisk Råd Aningaasaqarnermut Siunnersuisoqatigiit Opdateringen af finanspolitisk holdbarhed 2015 Teknisk baggrundsnotat 2015-1 1. Indledning Naalakkersuisut har givet Økonomiske Råd til opgave at vurdere

Læs mere

Baggrundsnotat til Offentlige Finanser Dansk Økonomi, efterår 2018

Baggrundsnotat til Offentlige Finanser Dansk Økonomi, efterår 2018 Baggrundsnotat til Offentlige Finanser Dansk Økonomi, efterår 2018 Formandskabet Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Udvikling i de offentlige finanser til 2025... 4 3 Sammenligning af skøn for de

Læs mere

CEPOS Notat: Resumé. CEPOS Landgreven 3, København K

CEPOS Notat: Resumé. CEPOS Landgreven 3, København K Notat: Råderum på 37 mia. kr. frem til 2025 ifølge Finansministeriet 07-03-2017 Af cheføkonom Mads Lundby Hansen (21 23 79 52) og chefkonsulent Jørgen Sloth Bjerre Hansen Resumé Frem til 2025 er der ifølge

Læs mere

Omkring 40 pct. af stigningen i beskæftigelsen fra 2013 til 2016 skyldtes øget eksport

Omkring 40 pct. af stigningen i beskæftigelsen fra 2013 til 2016 skyldtes øget eksport 3. juli 2018 2018:13 Omkring 40 pct. af stigningen i beskæftigelsen fra 2013 til 2016 skyldtes øget eksport Af Peter Rørmose Jensen, Michael Drescher og Emil Habes Beskæftigelsen er steget markant siden

Læs mere

Analyse af 11 reformforslag 1

Analyse af 11 reformforslag 1 Analyse af 11 reformforslag 1 6. juni 2012 Indledning Dette notat beskriver, hvorledes DREAM-modellen vurderer, at 11 reformforslag vil påvirke den danske økonomi. Reformforslagene er stillet af Dansk

Læs mere

Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 22 Offentligt

Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 22 Offentligt Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 22 Offentligt Europaudvalget og Finansudvalget Folketingets Økonomiske Konsulent EU-note Til: Dato: EU-note F Udvalgenes medlemmer 16. april 2015 Det Europæiske

Læs mere

Nationalregnskab og betalingsbalance

Nationalregnskab og betalingsbalance Dansk økonomi til Økonomisk vækst i Bruttonationalproduktet steg med, pct. i. Efter fire år med høje vækstrater i -7, økonomisk nedgang i 8 og den historiske tilbagegang på, pct. i 9 genvandt dansk økonomi

Læs mere

MAKROøkonomi. Kapitel 3 - Nationalregnskabet. Vejledende besvarelse

MAKROøkonomi. Kapitel 3 - Nationalregnskabet. Vejledende besvarelse MAKROøkonomi Kapitel 3 - Nationalregnskabet Vejledende besvarelse Opgave 1 I et land, der ikke har samhandel eller andre transaktioner med udlandet (altså en lukket økonomi) produceres der 4 varer, vare

Læs mere

De Økonomiske Råds langsigtede fremskrivninger. - Oplæg ved mødet Op og ned på hængekøjen hos FTF 20. august 2015

De Økonomiske Råds langsigtede fremskrivninger. - Oplæg ved mødet Op og ned på hængekøjen hos FTF 20. august 2015 De Økonomiske Råds langsigtede fremskrivninger - Oplæg ved mødet Op og ned på hængekøjen hos FTF 20. august 2015 Oplæggets indhold Hvordan laver DØR lange fremskrivninger? Hvad skaber hængekøjen? Usikkerhed

Læs mere

Fremtidens offentlige udgifter og finanspolitisk holdbarhed

Fremtidens offentlige udgifter og finanspolitisk holdbarhed Fremtidens offentlige udgifter Andreas Østergaard Nielsen Philip Heymans Allé 1, 2900 Hellerup, Telefon 41 91 91 91, www.forsikringogpension.dk Side 1 Indhold 1. Indledning og sammenfatning 4 2. Fremskrivning

Læs mere

Indledning Virksomhederne Husholdningerne Den oentlige sektor Lukning Et udbudsstød. DREAM Workshop. April 25, 2012

Indledning Virksomhederne Husholdningerne Den oentlige sektor Lukning Et udbudsstød. DREAM Workshop. April 25, 2012 DREAM Workshop April 25, 2012 DREAM består af 4 modeller Befolkningsfremskrivning Uddannelsesfremskrivning Socio-økonomisk fremskrivning (befolkningsregnskab) Makromodel Dette foredrag handler om makromodellen

Læs mere

Ambitiøst løft i VEU-aktivitet øger beskæftigelsen

Ambitiøst løft i VEU-aktivitet øger beskæftigelsen Ambitiøst løft i VEU-aktivitet øger beskæftigelsen En af de helt store udfordringer, som dansk økonomi står overfor, er, at den teknologiske udvikling stiller stadig større krav til medarbejdernes kompetencer.

Læs mere

Indvandring og finanspolitisk holdbarhed

Indvandring og finanspolitisk holdbarhed Indvandring og finanspolitisk holdbarhed Indvandrere og efterkommeres indflydelse på den finanspolitiske holdbarhed analyseres ved hjælp af den dynamiske generelle ligevægtsmodel DREAM. Effekten af en

Læs mere

Mange danske job i normalisering af erhvervsinvesteringer

Mange danske job i normalisering af erhvervsinvesteringer Mange danske job i normalisering af erhvervsinvesteringer Erhvervslivets investeringer er faldet voldsomt i forbindelse med den økonomiske krise. De nye nationalregnskabstal peger på, at erhvervsinvesteringerne

Læs mere

Offentlig sektors del af økonomien er historisk lav bortset fra sundhed

Offentlig sektors del af økonomien er historisk lav bortset fra sundhed Historisk lav andel anvendes på det offentlige forbrug eksklusiv sundhed Offentlig sektors del af økonomien er historisk lav bortset fra sundhed Ifølge regeringen udgør det offentlige forbrug en høj andel

Læs mere

Flygtninge sætter de offentlige finanser under pres

Flygtninge sætter de offentlige finanser under pres Formandskabet PRESSEMEDDELELSE Forårets rapport fra Det Økonomiske Råd formandskab indeholder følgende emner: Kapitel I indeholder en fremskrivning af dansk økonomi til 2025 samt kommentarer til forskellige

Læs mere

Effekter af FoU-ekstrafradrag (130 pct.)

Effekter af FoU-ekstrafradrag (130 pct.) Effekter af FoU-ekstrafradrag (130 pct.) 21. marts 2017 Hovedresultater Faktaboks Analysens hovedresultater Model 130/130 Økonomisk aktivitet. Permanent BNP-effekt på 0,6 pct., svarende til 12,3 mia. i

Læs mere

Fastlæggelse af produktivitet i private byerhverv

Fastlæggelse af produktivitet i private byerhverv Kopi: KONJ 23.5.2013 Dorte Grinderslev Fastlæggelse af produktivitet i private byerhverv Dokumentationsnotat til Dansk Økonomi, forår 2013 kapitel I Til konjunkturvurderingen i Dansk Økonomi, forår 2013

Læs mere

Oversigt over resuméer

Oversigt over resuméer Oversigt over resuméer Formål og målsætninger Udgangspunktet før krisen Skærpede finanspolitiske udfordringer Udfordringens størrelse Regeringens strategi for konsolidering Det offentlige forbrug er historisk

Læs mere

Bilagstabeller Nyt kapitel

Bilagstabeller Nyt kapitel Nyt kapitel Bilagstabel B.1 Befolkning og arbejdsmarked (mellemfristet sigt) 1.000 personer 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 Samlet befolkning 5.592 5.612 5.631 5.648 5.665 5.681 5.698 5.716

Læs mere

Baggrundsnotat til offentlige finanser Dansk Økonomi, forår 2019

Baggrundsnotat til offentlige finanser Dansk Økonomi, forår 2019 Baggrundsnotat til offentlige finanser Dansk Økonomi, forår 2019 Sekretariatet Indhold 1 Indledning... 1 2 Udvikling i de offentlige finanser til 2025... 1 3 Sammenligning af skøn for de offentlige finanser

Læs mere

Private investeringer og eksport er altafgørende

Private investeringer og eksport er altafgørende Private investeringer og eksport er altafgørende for presset på arbejdsmarkedet Af, JSKI@kl.dk Side 1 af 22 Formålet med dette notat er at undersøge, hvilke dele af efterspørgslen i økonomien, der har

Læs mere

Beregninger til Arbejdsmarkedsrapport 2013.

Beregninger til Arbejdsmarkedsrapport 2013. Beregninger til Arbejdsmarkedsrapport 2013. - IMFs Gældskvotemålsætning 1 02-11-2013 Indledning IMF og EU-kommissionen har en målsætning om at ØMU-gældskvoten ikke må overstige 60 procent i henholdsvis

Læs mere

Samfundsøkonomiske konsekvenser ved opkvalificering af ufaglærte og erhvervsfaglige

Samfundsøkonomiske konsekvenser ved opkvalificering af ufaglærte og erhvervsfaglige Samfundsøkonomiske konsekvenser ved opkvalificering af og erhvervsfaglige 15. januar 2014 Indledning I det følgende gennemføres en række samfundsøkonomiske regneeksempler der har til hensigt at belyse

Læs mere

Et årti med underskud på de offentlige finanser

Et årti med underskud på de offentlige finanser Kirstine Flarup Tofthøj, Chefkonsulent KIFT@di.dk, 3377 4946 AUGUST 7 Et årti med underskud på de offentlige finanser Krisen ligger bag os, væksten er i bedring og finanspolitikken er teknisk set holdbar

Læs mere

Baggrundsnotat til offentlige finanser, Dansk Økonomi, forår 2017

Baggrundsnotat til offentlige finanser, Dansk Økonomi, forår 2017 Baggrundsnotat til offentlige finanser, Dansk Økonomi, forår 2017 Maj 2017 Formandskabet Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Udvikling i de offentlige finanser til 2025... 4 2.1 Skøn for de offentlige

Læs mere

Beregning af makroøkonomiske effekter af energiprisændring

Beregning af makroøkonomiske effekter af energiprisændring Dorte Grinderslev (DØRS) Beregning af makroøkonomiske effekter af energiprisændring Baggrundsnotat til kapitel I Omkostninger ved støtte til vedvarende energi i Økonomi og Miljø 214 1 Indledning Notatet

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 256 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 256 Offentligt Finansudvalget 2015-16 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 256 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 256 af 19. april 2016 stillet efter ønske fra

Læs mere

Formstærk fremgang skal mærkes af alle

Formstærk fremgang skal mærkes af alle LO s økonomiske prognose November 2018 Formstærk fremgang skal mærkes af alle Fremgangen i dansk økonomi og på arbejdsmarkedet har været solid de seneste år. Der er udsigt til en årlig vækst omkring 2

Læs mere

Yderligere strukturreformer, som øger arbejdsudbuddet, vil også for fremtiden kunne bidrage til den økonomiske vækst.

Yderligere strukturreformer, som øger arbejdsudbuddet, vil også for fremtiden kunne bidrage til den økonomiske vækst. Det har været en central succeskriterium for den økonomiske strukturpolitik i Danmark at øge arbejdsudbuddet, bl.a. med skatte-, arbejdsmarkeds- og velfærdsreformer. Målsætningen med øget arbejdsudbud

Læs mere

Nulvækst skal kompensere for merforbrug i nul erne

Nulvækst skal kompensere for merforbrug i nul erne DI Analysepapir, januar 2012 Nulvækst skal kompensere for merforbrug i nul erne Af chefkonsulent Morten Granzau Nielsen, Mogr@di.dk Det offentlige forbrug udgør en i både historisk og international sammenhæng

Læs mere

Antallet af. Jonas Zangenberg Hansen DREAM workshop Onsdag 25. april 2012

Antallet af. Jonas Zangenberg Hansen DREAM workshop Onsdag 25. april 2012 Antallet af efterlønsmodtagere fremover Jonas Zangenberg Hansen DREAM workshop Onsdag 25. april 2012 Introduktion 1. DREAMs formodeller 2. Eksempel på stød i formodel: Effekten af muligheden for skattefri

Læs mere

Manglende investeringer og uddannelse hæmmer dansk velstand

Manglende investeringer og uddannelse hæmmer dansk velstand Manglende investeringer og uddannelse hæmmer dansk velstand Velstandsvæksten i indeværende årti har været bremset af en kraftig nedgang i produktivitetsvæksten. Kapitalinvesteringer og væksten i arbejdsstyrkens

Læs mere

De samfundsøkonomiske mål

De samfundsøkonomiske mål De samfundsøkonomiske mål Økonomiske vækst Fuld beskæftigelse Overskud i handlen med udlandet Stabile priser (lav inflation) Ligevægt på de offentlige finanser Rimelige sociale forhold for alle Hensyn

Læs mere

Erhvervslivets investeringer på niveau med starten af 80 erne

Erhvervslivets investeringer på niveau med starten af 80 erne Erhvervslivets investeringer på niveau med starten af erne Den økonomiske krise har været ekstremt hård ved erhvervslivets investeringer. Dermed er erhvervsinvesteringerne en af de væsentligste årsager

Læs mere

Nationalregnskab. Nationalregnskab 2005 2006:1. Sammenfatning. Fortsat økonomisk vækst i 2005

Nationalregnskab. Nationalregnskab 2005 2006:1. Sammenfatning. Fortsat økonomisk vækst i 2005 Nationalregnskab 2006:1 Nationalregnskab Sammenfatning Fortsat økonomisk vækst i Vækst på 2 pct. Figur 1. Den økonomiske vækst i gav sig udslag i en stigning i BNP i faste priser på 2,0 pct., jf. figur

Læs mere

Notat. Makroøkonomiske virkninger af planlagte infrastrukturinvesteringer. Bjarne Madsen, professor, Dr.Scient, cand.eocon.

Notat. Makroøkonomiske virkninger af planlagte infrastrukturinvesteringer. Bjarne Madsen, professor, Dr.Scient, cand.eocon. Notat Makroøkonomiske virkninger af planlagte infrastrukturinvesteringer Bjarne Madsen, professor, Dr.Scient, cand.eocon. Center for al- og Turismeforskning August 2013 1 Baggrund og formål I de kommende

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge Indhold: Ugens tema : Moderat opsving i dansk økonomi frem mod 1 Ugens tema II Aftale om kommunernes og regionernes økonomi for 13 Ugens tendenser Tal om konjunktur og arbejdsmarked

Læs mere

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Rammerne for den økonomiske politik - Hvad er der råd til? Ved Chefanalytiker Frederik I. Pedersen fip@ae.dk www. ae.dk Arbejderbevægelsens Erhvervsråd økonomisk-politisk tænketank og samfundsøkonomisk

Læs mere

Renteeksperimentet afhænger af formuekvoterne

Renteeksperimentet afhænger af formuekvoterne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Martin Vesterbæk Mortensen 28. marts 24 Renteeksperimentet afhænger af formuekvoterne Resumé: Papiret præsenterer renteeksperimentet under forskellige antagelser

Læs mere

Prognoser for løn- og prisudviklingen

Prognoser for løn- og prisudviklingen 07-0347 - poul 06.02.2008 Kontakt: Poul Pedersen (Poul) - poul@ftf.dk - Tlf: 3336 8848 Prognoser for løn- og prisudviklingen Finansministeriet har i Økonomisk Redegørelse skønnet over udviklingen i dansk

Læs mere

Dansk vækst er bundprop i EU mens de offentlige finanser er i EUs top

Dansk vækst er bundprop i EU mens de offentlige finanser er i EUs top Dansk vækst er bundprop i EU mens de offentlige finanser er i EUs top Dansk økonomi er, som den eneste af EU-landene, i bakgear i 1. kvartal 211 og endt i en teknisk recession igen, dvs. et såkaldt dobbeltdyk.

Læs mere

Gode muligheder for job til alle

Gode muligheder for job til alle LO s økonomiske prognose Maj 2018 Gode muligheder for job til alle Der er udsigt til fortsat fremgang i økonomien de kommende år på omkring 2 pct. Samtidig ventes beskæftigelsen at stige med 90.000 personer

Læs mere

Langsigtede udfordringer

Langsigtede udfordringer 2 7 ARBEJDS MARKEDS RAPPORT Langsigtede udfordringer 4.1 Sammenfatning... side 153 4.2 Arbejdsstyrken før, nu og fremover... side 154 4.3 Mangel på holdbarhed i dansk økonomi... side 166 4.1 Sammenfatning

Læs mere

Formandskabet PRESSEMEDDELELSE KLAUSULERET TIL DEN 11. OKTOBER 2016 KLOKKEN 12.00

Formandskabet PRESSEMEDDELELSE KLAUSULERET TIL DEN 11. OKTOBER 2016 KLOKKEN 12.00 Formandskabet PRESSEMEDDELELSE KLAUSULERET TIL DEN 11. OKTOBER 2016 KLOKKEN 12.00 Efterårets rapport fra Det Økonomiske Råd formandskab indeholder følgende emner: Kapitel I indeholder en fremskrivning

Læs mere

De positive effekter af offentlige produktivitetsstigninger

De positive effekter af offentlige produktivitetsstigninger De positive effekter af offentlige produktivitetsstigninger AF CHEFØKONOM MICHAEL H.J. STÆHR, PH.D. & CAND. SCIENT. OECON. OG ANALYSECHEF GEERT LAIER CHRISTENSEN, CAND. SCIENT. POL. RESUMÉ Flere analyser

Læs mere

IS-relationen (varemarkedet) i en åben økonomi.

IS-relationen (varemarkedet) i en åben økonomi. IS-relationen (varemarkedet) i en åben økonomi. Det har ikke været nødvendigt at skelne mellem 1) Indenlandsk efterspørgsel efter varer 2) Efterspørgsel efter indenlandske varer For den åbne økonomi er

Læs mere

Offentlige udgifter, finanspolitisk holdbarhed. og indkomstfordeling blandt fremtidens pensionister

Offentlige udgifter, finanspolitisk holdbarhed. og indkomstfordeling blandt fremtidens pensionister Offentlige udgifter, finanspolitisk holdbarhed og indkomstfordeling blandt fremtidens pensionister Danish Rational Economic Agents Model, DREAM 11. februar 2003 3. version Indholdsfortegnelse!"# $!"#

Læs mere

EU s sparekurs koster op imod 20.000 danske job de kommende år

EU s sparekurs koster op imod 20.000 danske job de kommende år EU s sparekurs koster op imod 20.000 danske job de kommende år EU s sparekurs koster i disse år tusinder af danske arbejdspladser. De finanspolitiske stramninger, der ligger i støbeskeen de kommende år

Læs mere

Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017

Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017 Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017 - De gode tendenser fortsætter, opsvinget tager til Den 15. juni 2017 Sagsnr. S-2011-319 Dok.nr. D-2017-9705 bv/mab Det tegner til, at opsvinget i verdensøkonomien

Læs mere

Notat. Lave oliepriser reducerer det finanspolitiske råderum i 2020

Notat. Lave oliepriser reducerer det finanspolitiske råderum i 2020 Notat Lave oliepriser reducerer det finanspolitiske råderum i Den danske stats forventede indtægter fra aktiviteter i Nordsøen påvirkes i høj grad af olieprisudviklingen. Når olieprisen falder, rammer

Læs mere

Økonomiske beregninger

Økonomiske beregninger Økonomiske beregninger Betydningen for politiske beslutninger Finanspolitisk netværk den 28. november 2016 Kontorchef Morten Holm De Økonomiske Råds sekretariat Dagsorden 1. Hvorfor regner vi ikke dynamiske

Læs mere

Finanspolitisk planlægning i Danmark Udfordringer for dansk økonomi mod 2020

Finanspolitisk planlægning i Danmark Udfordringer for dansk økonomi mod 2020 Finanspolitisk planlægning i Danmark Udfordringer for dansk økonomi mod 2020 September 2012 Finanspolitisk planlægning foregår på 4 niveauer 1. Årlige finanslov 2. Budgetlov (ny og ikke implementeret endnu)

Læs mere

Beskæftigelsesfremgang giver 35 mia. kr. i statskassen

Beskæftigelsesfremgang giver 35 mia. kr. i statskassen Thomas Michael Klintefelt thok@di.dk, 3377 3367 Kirstine Flarup Tofthøj kift@di.dk, 3377 4649 FEBRUAR 2019 Beskæftigelsesfremgang giver 35 mia. kr. i statskassen Fra oktober 2013 til oktober 2018 er fuldtidsbeskæftigelsen

Læs mere