Temainspektion i livsforsikringsselskaber og tværgående pensionskasser om investeringer i infrastruktur

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Temainspektion i livsforsikringsselskaber og tværgående pensionskasser om investeringer i infrastruktur"

Transkript

1 Finanstilsynet 24. januar 2019 Temainspektion i livsforsikringsselskaber og tværgående pensionskasser om investeringer i infrastruktur Indledning og sammenfatning Finanstilsynet gennemførte i efteråret 2017 til efteråret 2018 en temainspektion med fokus på alternative investeringer i infrastrukturaktiver. Der var tale om inspektioner, hvor samme tema blev undersøgt i otte udvalgte livsforsikringsselskaber og tværgående pensionskasser (herefter pensionsselskaber). Infrastruktur er en forholdsvis heterogen aktivklasse. De otte pensionsselskabers investeringsporteføljer indeholdte bl.a. hav- og landvindmølleparker, energiforsyning, vejanlæg, havne og lufthavne og aktiver med OPP-kontrakter. Finanstilsynet fandt mangler i forhold til pensionsselskabernes infrastrukturporteføljer på en række områder, bl.a.: At bestyrelserne ikke i tilstrækkeligt omfang havde fastsat investeringernes risikoprofil, og/eller sikret denne i politikker og retningslinjer. At der var udfordringer i forhold til udfyldelsen af risikostyringsfunktionens rolle som central aktør i pensionsselskabernes risikostyring. At det var uklart, om selskaberne havde håndteret interessekonflikter i forbindelse med værdiansættelse. At der var mangler i risikoidentifikationen i forhold til investeringer i infrastrukturfonde. At der var mangler i forhold til måling af risici og vurdering af risiko/afkast-forholdet.

2 2/8 Baggrund for temainspektionen Baggrunden for temainspektionen er de senere års udvikling på investeringsområdet, hvor mange pensionsselskaber placerer stadig flere midler i alternative investeringer, herunder i infrastruktur. Medio 2018 udgjorde infrastruktur således i gennemsnit 3 pct. af investeringsaktiverne hos de danske pensionsselskaber. Investeringer i infrastruktur er et relativt nyt område for pensionsselskaberne. Formålet med temainspektionen var at vurdere pensionsselskabernes organisation og processer i relation til investering i infrastruktur, herunder pensionsselskabernes vurdering af risici og efterlevelse af prudent person-princippet. Prudent person-princippet tilsiger, at pensionsselskaberne skal investere deres aktiver sådan, at forsikringstagernes og de begunstigedes interesser varetages bedst muligt, og at pensionsselskabernes investeringsstrategi og de enkelte investeringer skal afspejle det, kunderne er stillet i udsigt. Det enkelte selskab må alene investere i aktiver, hvis risici selskabet kan forstå og håndtere, herunder kan identificere, måle, overvåge, forvalte, kontrollere og rapportere om, jf. Vejledning om alternative investeringer og gode investeringsprocesser i lyset af prudent person-princippet. Udvalgte investeringer i infrastruktur indgik som en del af inspektionen med henblik på at afdække, hvordan organisation og processer fungerede i praksis. Pensionsselskabernes infrastrukturinvesteringer De otte pensionsselskaber blev udvalgt til temainspektionen med udgangspunkt i en risikobaseret tilgang. Pensionsselskaberne har alle investeret i infrastruktur og har et ønske om at bibeholde eller øge porteføljeandelen. Investeringerne er meget forskelligartede og afspejler, at infrastruktur er en forholdsvis heterogen aktivklasse med mange forskellige aktivtyper, risikoprofiler og investeringsstrukturer. F.eks. indeholdte pensionsselskabernes porteføljer områder som hav- og landvindmølleparker, energiforsyning, vejanlæg, havne og lufthavne, OPP kontrakter i forbindelse med hospitalsvæsen mv. I nogle tilfælde investerer selskaberne i enkeltaktiver, som enten er ejet 100 pct. af det enkelte pensionsselskab eller i sameje med få andre investorer, såkaldte club deals. De fleste investeringer sker dog gennem infrastrukturfonde drevet af specialiserede kapitalforvaltere. En del af aktiverne er karakteriseret ved stabile, lange og relativt sikre cash flows, herunder aktiver der betragtes som kvalificerende infrastrukturaktiver under Solvens II. Dette gælder bl.a. investeringer i vejanlæg baseret på en OPP-kontrakt med faste betalinger. Andre infrastruktur-

3 3/8 aktiver er væsentligt mere ustabile og svarer risikomæssigt til investeringer i private equity, herunder f.eks. investeringer i aktiver indenfor gasforsyning, hvor indtægterne påvirkes af efterspørgsel på gas og af gaspriserne. Virksomhedsstyring og bestyrelsens ansvar Bestyrelsen har ansvaret for, at pensionsselskabet drives betryggende, og at forsikringstagernes og de begunstigedes interesser varetages bedst muligt. Bestyrelsen skal sikre effektive former for virksomhedsstyring. På investeringsområdet skal bestyrelsen bl.a. drøfte og beslutte den ønskede risikoprofil for selskabets investeringer og fastsætte en politik med tilhørende retningslinjer, der udmønter det enkelte pensionsselskabs investeringsstrategi og fastlægger klare rammer og afgrænsninger for de ønskede risici. Alternative investeringer vil som udgangspunkt kræve en mere detaljeret afgrænsning af risici end mere traditionelle aktiver som følge af, at alternative investeringer ofte er mere heterogene, mere illikvide og kan struktureres med meget forskellige risikoprofiler. Generelt skal bestyrelsen sikre, at de enkelte investeringsområder har en klar risikoprofil, og at der er fastlagt et forventet afkast og en risikospredning, der understøtter, at forsikringstagernes interesser varetages bedst muligt. På infrastrukturområdet er der brug for at fastlægge, hvilke segmenter der kan investeres i (f.eks. transportanlæg, energiforsyning og social infrastruktur) og i hvilke lande. Der er også brug for at tage stilling til omfanget af finansiel gearing, råvareprisfølsomhed, politisk risiko, konstruktionsrisiko og andre mere generelle risikofaktorer. Endelig kan der være forhold vedrørende investeringsstrukturerne, som bestyrelsen skal forholde sig til (f.eks. brug af fonde eller direkte investeringer med driftsansvar). Risikoprofil og afgrænsninger skal indarbejdes i interne styringsdokumenter, dvs. investeringsstrategi, politikker og retningslinjer. Styringsdokumenterne skal være tilstrækkelige konkrete til, at de reelt er retningsgivende for, hvilke risici bestyrelsen ønsker, at pensionsselskabet skal eksponere sig overfor. Er styringsdokumenterne ikke tilstrækkeligt konkrete, kan det medføre, at de foretagne infrastrukturinvesteringer ikke er i overensstemmelse med bestyrelsens ønskede risikoprofil, og at bestyrelsen reelt overlader beslutningskompetencen til administrationen.

4 4/8 Observationer på inspektionen På inspektionen fandt Finanstilsynet i større eller mindre omfang mangler i styringsdokumenterne hos alle de undersøgte pensionsselskaber. Desuden var der i de fleste tilfælde mangler i bestyrelsernes fastlæggelse af risikoprofil og afgrænsning af risici for investeringer i infrastrukturaktiver. I nogle pensionsselskaber var der foretaget nogen afgrænsning af risici, mens der i andre udestod en nærmere drøftelse af den ønskede risikoprofil og implementering af investeringsstrategien i bestyrelsens politik og/eller retningslinjer. Der var i enkelte tilfælde også behov for at afgrænse risici for større eksponeringer mod enkelte samarbejdspartnere, f.eks. fondsforvaltere og operatører, og afgrænse hvornår der kan foretages investeringer alene eller sammen med få andre investorer. Finanstilsynet vurderer derudover, at det er vigtigt, at selskabernes bestyrelser løbende får lejlighed til at tage stilling til en række konkrete alternative investeringer, og at bestyrelserne orienteres tilstrækkeligt om status for og udviklingen af de foretagne alternative investeringer, så bestyrelserne er informeret og involveret i relevant omfang. Organisation og processer Risikostyringsfunktionen Pensionsselskabers risikostyringsfunktion skal have det samlede overblik over risici på tværs af pensionsselskabet, og skal bistå direktionen med at sikre risikostyringssystemets effektivitet. På investeringsområdet skal risikostyringsfunktionen præsenteres for væsentlige investeringer, inden investeringen gennemføres, og skal selvstændigt vurdere investeringsafdelingens identificerede risici, og om der er uidentificerede risici. Risikostyringsfunktionen skal efterfølgende følge med i risici og vurdere nye identificerede risici. Den ansvarlige for risikostyringsfunktionen skal mindst én gang årligt udarbejde en rapport til direktion og bestyrelse, som skal indeholde rapportering om pensionsselskabets risici. Rapporten skal være informativ nok til at kunne indgå i bestyrelsens samlede vurderingsgrundlag til bl.a. at vurdere, om investeringspolitik og retningslinjer, organisation og ressourcer er betryggende. Risikostyringsfunktionen er en nøglefunktion og central i forhold til at sikre et samlet overblik over pensionsselskabets risici og bistå direktionen med at sikre risikostyringssystemets effektivitet. Manglende involvering fra risikostyringsfunktionen eller en mangelfuld rapport fra den ansvarlige for risikostyringsfunktionen kan medføre, at der ikke er et tilstrækkeligt samlet overblik over risici i pensionsselskabet, eller at selskabet ikke retter op på fejl i vurdering og håndtering af risici.

5 5/8 Observationer fra inspektionen Finanstilsynet konstaterede, at risikostyringsfunktionen i de fleste tilfælde ikke var involveret i investeringsprocessen for investeringer i infrastruktur. I enkelte selskaber indeholdt den årlige rapport fra den ansvarlige for risikostyringsfunktionen analyse og overblik over pensionsselskabets risici, mens Finanstilsynet i de fleste selskaber fandt, at det var uklart, hvorvidt rapporten fra den ansvarlige for risikostyringsfunktionen, der ofte var meget kortfattet, levede op til kravene. Generelt var det Finanstilsynets indtryk, at mange pensionsselskaber i større eller mindre grad fortsat var i proces i forhold til at udfylde risikostyringsfunktions rolle som det centrale omdrejningspunkt for risikostyringen. Funktionsadskillelse i værdiansættelse Medarbejdere, der er involverede i indgåelse af handler og risikotagning, må som udgangspunkt ikke også være ansvarlige for værdiansættelsen af aktiverne. Det skyldes, at der ved en sådan dobbeltrolle opstår en interessekonflikt. Der kan også opstå interessekonflikter, hvis medarbejdere, der er involverede i indgåelse af handler og risikotagning, blot er involveret i værdiansættelsesprocessen, f.eks. i form af input til værdiansættelsen. Det gælder ikke mindst, hvis en investering ikke forløber så godt som forventet. Manglende funktionsadskillelse og håndtering af interessekonflikter kan medføre, at værdiansættelsen af et aktiv ikke er korrekt. Hvis det ikke er muligt at have funktionsadskillelse, skal selskabet derfor sikre tilstrækkelige kompenserende foranstaltninger til håndtering af interessekonflikter, så opgaven med værdiansættelsen bliver varetaget fornuftigt, ærligt og objektivt. For alternative investeringer vil værdien af aktivet typisk ikke kunne aflæses på et noteret marked, og der er behov for, at pensionsselskabet foretager en løbende værdiansættelse. Investeringsmedarbejderne vil ofte, qua deres viden om investeringerne, være involveret i værdiansættelsesprocessen, f.eks. ved løbende at give input om markedsforhold og forhold vedrørende den enkelte investering. Observationer på inspektionen For de fleste pensionsselskaber var det gældende, at der ikke var tilstrækkelig funktionsadskillelse i værdiansættelsesprocessen. og det var uklart, hvorvidt pensionsselskaberne havde sikret tilstrækkelige kompenserende foranstaltninger. I enkelte pensionsselskaber blev der som en kompenserende foranstaltning foretaget en formaliseret gennemgang og godkendelse af værdiansættelsen, f.eks. i en særskilt værdiansættelseskomité.

6 6/8 Identifikation af risici Pensionsselskaber skal investere deres aktiver i overensstemmelse med prudent person-princippet, således at forsikringstagernes interesser varetages bedst muligt. Identifikation af risici er en afgørende forudsætning i den forbindelse. Risikoidentifikation skal foregå både forud for en investeringsbeslutning og efterfølgende, hvor selskabet f.eks. skal tage stilling til udviklingen i den foretagne investering. Den efterfølgende risikoidentifikation er central i forhold til forvaltningen af investeringen. Mangelfuld risikoidentifikation kan medføre, at selskabet foretager investeringer på et forkert grundlag, og i yderste konsekvens foretager investeringer, som ikke skulle have været foretaget. F.eks. kan den pågældende investering reelt ligge uden for bestyrelsens fastsatte risikoprofil. Mangelfuld risikoidentifikation i den efterfølgende håndtering af investeringerne kan tilsvarende medføre, at en investering bliver håndteret under forkerte forudsætninger. Disse forhold kan potentielt resultere i en portefølje, hvor risikoprofilen ikke lever op til bestyrelsens målsætning, samtidig med at pensionsselskabet risikerer, at det ikke opnår et afkast svarende til den risiko, som selskabet løber. Observationer på inspektionen I nogle pensionsselskaber fandt Finanstilsynet, at der var mangler i identifikationen af risici i forhold til investeringer i infrastrukturfonde både inden investeringsbeslutning og efter investeringen var foretaget. Andre selskaber arbejdede mere metodisk med håndteringen af de alternative investeringer. Således var der selskaber, der havde indarbejdet en systematisk skabelon for risikoanalyse i investeringsindstillingerne, f.eks. ved et fast afsnit til SWOT-analyse, analyse af fondsforvalter, analyse af interessekonflikter m.v. Efter investeringen fulgte selskaberne løbende op på risikoudviklingen, herunder i de underliggende fondsinvesteringer, så pensionsselskabet havde et opdateret risikobillede af investeringerne. Finanstilsynet vurderer, at det medfører en mere effektiv proces for værdiansættelse og måling af risici, samt løbende håndtering af risici, såfremt selskabet arbejder metodisk med identifikation, overvågning og rapportering af risici.

7 7/8 Måling af risiko og afkast Pensionsselskaberne skal måle (vurdere og kvantificere) de risici, der er forbundet med en investering, både i forbindelse med investeringsbeslutningen og løbende efter, at investeringen er foretaget. Målingen skal omfatte de væsentligste identificerede risici, herunder også elementer som finansiel gearing i investeringen, aktivets placering i kapitalstrukturen, illikviditet og politiske risici. På baggrund af de målte risici skal pensionsselskaberne fastsætte et afkastkrav for investeringen, dvs. beslutte hvilket afkast selskabet som minimum skal have for at påtage sig de pågældende risici i investeringen. Afkastkravet kan sammenholdes med pensionsselskabernes egne forventninger til investeringens afkast. Forholdet mellem afkast og risiko for en investering er helt centralt for at kunne vurdere om en given investering er attraktiv ved investeringsbeslutningen, men også i forhold til den efterfølgende mulighed for at kunne forvalte de investeringer, som pensionsselskabet har i porteføljen. Løbende værdiansættelse er et vigtigt grundlag for at sikre en korrekt måling af risici. Finanstilsynet forventer, at pensionsselskaberne ikke kun ved års- eller kvartalsopgørelse, men også løbende inddrager væsentlig information i værdiansættelsen, så selskabet sikrer, at risikomålingen og selskabets risikostyring sker på et korrekt grundlag. En mangelfuld værdiansættelse kan medføre fejl i risikostyringen. Der vil også være risiko for, at investeringsafkastet ikke fordeles korrekt blandt kunderne, hvis der foretages interne transaktioner i aktiverne mellem pensionsprodukter, risikoprofiler, kundebestande m.v. Mangler i måling af risiko til brug for vurdering af afkast/risiko-forholdet og en mangelfuld værdiansættelsesproces medfører manglende overholdelse af prudent person-princippet og dermed risiko for, at pensionsselskaberne ikke sikrer bedst muligt afkast til forsikringstagerne. Observationer på inspektionen Hovedparten af de undersøgte pensionsselskaber havde mangler i målingen af risici og vurderingen af afkast/risiko-forholdet, både i investeringsindstillinger ved investeringsbeslutning og i den efterfølgende overvågning. Kun et enkelt selskab foretog måling af risici inden investering og opgjorde selskabets afkastkrav til investeringerne. Dette var indarbejdet i investeringsindstillingerne, så beslutningstager, f.eks. bestyrelse eller investeringskomité, kunne forholde sig til afkast/risiko-forholdet. I alle pensionsselskaber vurderede Finanstilsynet, at der var mangler i forhold til måling af risici i den løbende overvågning, efter investeringen var foretaget.

8 8/8 I forhold til selskabernes værdiansættelse var det Finanstilsynets opfattelse, at pensionsselskaberne i højere grad var fokuserede på den kvartalsvise og årlige værdiansættelse end på løbende at vurdere værdiansættelserne i forhold til væsentlige generelle markedsudviklinger eller individuelle begivenheder i infrastrukturfonde, f.eks. udviklingen på et marked eller begivenheder hos de enkelte fondsforvaltere i infrastrukturfonde. I enkelte pensionsselskaber var der dog en proces for vurdering af hændelser i markeder eller investeringerne med henblik på sikre en korrekt løbende værdiansættelse af de alternative aktiver til brug for måling af risici. Øvrige opmærksomhedspunkter Finanstilsynet har i forbindelse med temainspektionen i øvrigt henledt pensionsselskabernes opmærksomhed på nogle forhold, som Finanstilsynet forventer, at pensionsselskaberne løbende har fokus på. Finanstilsynet vurderer, at det er vigtigt, at pensionsselskaberne har fokus på betydningen af finansiel gearing i afkastkravet på infrastrukturaktiver. Derudover forventer Finanstilsynet, at selskaberne har fokus på betydningen af de anvendte korrelationer mellem infrastrukturaktiver og andre aktivklasser i porteføljen, når den strategiske aktivallokering bestemmes. F.eks. er der ved en større økonomisk nedtur en tendens til, at aktier, kreditobligationer og mange alternative investeringer taber værdi samtidig, og pensionsselskaberne vil kunne opleve, at den forventede anvendelse af alternative investeringer til risikospredningen i investeringsporteføljen ikke opnås. At korrelationer er komplekse og forskelligartede i forskellige økonomiske scenarier bør indgå i såvel risikostyring- som aktivallokeringsovervejelser. Derudover skal der i selskaberne løbende være fokus på at sikre de nødvendige kompetencer i bestyrelsen til at udfordre administrationen også i forhold til alternative investeringer. Finanstilsynet vil følge op på disse emner ved kommende inspektioner.

Vejledning om alternative investeringer og gode investeringsprocesser i lyset af prudent personprincippet

Vejledning om alternative investeringer og gode investeringsprocesser i lyset af prudent personprincippet 18. juli 2018 Nyhedsbrev Vejledning om alternative investeringer og gode investeringsprocesser i lyset af prudent personprincippet Introduktion I januar sendte Finanstilsynet et udkast til vejledning om

Læs mere

Vejledning om alternative investeringer og gode investeringsprocesser i lyset af prudent person-princippet

Vejledning om alternative investeringer og gode investeringsprocesser i lyset af prudent person-princippet VEJ nr 9516 af 27/06/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 3. august 2018 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 163-0001 Senere ændringer til forskriften Ingen Vejledning

Læs mere

Vejledning om alternative investeringer og gode investeringsprocesser i lyset af prudent person-princippet

Vejledning om alternative investeringer og gode investeringsprocesser i lyset af prudent person-princippet Livsforsikringsselskaber og tværgående pensionskasser i lyset af prudent person-princippet Indholdsfortegnelse Gode investeringsprocesser... 3 1. Indledning... 3 2. De reguleringsmæssige rammer... 4 2.1

Læs mere

Retningslinjer for best practice for efterlevelse af prudent person

Retningslinjer for best practice for efterlevelse af prudent person Retningslinjer for best practice for efterlevelse af prudent person princippet Indledning Med overgangen til Solvens II er de kvantitative rammer for livsforsikringsselskabers og pensionskassers investeringssammensætning

Læs mere

Prudent person-princippet

Prudent person-princippet Til samtlige forsikringsselskaber og tværgående pensionskasser Finanstilsynet 18. december 2014 LIFA J.nr. 6670-0189 Prudent person-princippet Finanstilsynet vil i lighed med tidligere år gerne henlede

Læs mere

Finanstilsynet. Høringssvar til vejledning om alternative investeringer.

Finanstilsynet. Høringssvar til vejledning om alternative investeringer. Finanstilsynet kwa@ftnet.dk; cvp@ftnet.dk Høringssvar til vejledning om alternative investeringer vil gerne takke for muligheden for at afgive bemærkninger til Finanstilsynets udkast til vejledning om

Læs mere

Finanskonferencen Finanstilsynet og L&P-sektoren er der styr på AI-risikoen? Per Plougmand Bærtelsen Kontor for livsforsikringsselskaber

Finanskonferencen Finanstilsynet og L&P-sektoren er der styr på AI-risikoen? Per Plougmand Bærtelsen Kontor for livsforsikringsselskaber Finanskonferencen 2015 Finanstilsynet og L&P-sektoren er der styr på AI-risikoen? Per Plougmand Bærtelsen Kontor for livsforsikringsselskaber Hovedformålet med regulering og tilsyn på forsikringsområdet

Læs mere

Faktorbaseret investeringstilgang og alternative illikvide investeringer

Faktorbaseret investeringstilgang og alternative illikvide investeringer Faktorbaseret investeringstilgang og alternative illikvide investeringer ATP styrer alle investeringer i en fælles risikofaktorramme Udvalgte aktivers sammensætning på faktorer Godt afkast når globale

Læs mere

Prudent Person-princippet

Prudent Person-princippet Til bestyrelsen i livsforsikringsselskaber og tværgående pensionskasser 22. december 2015 Ref. J.nr. 6670 0243 6670-0244 Prudent Person-princippet Finanstilsynet bad i december 2014 bestyrelserne i livsforsikringsselskaber

Læs mere

Høringsperioden afsluttes den 9. oktober 2014, og det endelige lovforslag forventes fremsat i januar 2015.

Høringsperioden afsluttes den 9. oktober 2014, og det endelige lovforslag forventes fremsat i januar 2015. 9. september 2014 Nyhedsbrev Bank & Finans Implementering af Solvens II-Direktivet i dansk ret Finanstilsynet sendte den 28. august 2014 lovforslag ( Lovforslaget ) til implementering af dele af Europa-Parlamentets

Læs mere

DE 4 NØGLEFUNKTIONER UNDER SOLVENS II A PUBLICATION BY FCG THE FINANCIAL COMPLIANCE GROUP

DE 4 NØGLEFUNKTIONER UNDER SOLVENS II A PUBLICATION BY FCG THE FINANCIAL COMPLIANCE GROUP DE 4 NØGLEFUNKTIONER UNDER SOLVENS II A PUBLICATION BY FCG THE FINANCIAL COMPLIANCE GROUP Made simple Solvens II udgør den mest omfattende reform af de fælleseuropæiske regler for forsikringsselskaber,

Læs mere

Grundkursus for delegerede Introduktion til hvordan medlemmernes penge investeres

Grundkursus for delegerede Introduktion til hvordan medlemmernes penge investeres Grundkursus for delegerede Introduktion til hvordan medlemmernes penge investeres Marts 2019 Kort om PKA 2 Spørgsmål til jer Hvad nr. er PKA på listen over de største pensionsselskaber i Europa? 1: Blandt

Læs mere

HVAD BETYDER SOLVENS II-DIREKTIVET FOR FORSIKRINGS- SELSKABER?

HVAD BETYDER SOLVENS II-DIREKTIVET FOR FORSIKRINGS- SELSKABER? HVAD BETYDER SOLVENS II-DIREKTIVET FOR FORSIKRINGS- SELSKABER? 27.2.2015 Den 21. januar 2015 fremsatte erhvervs- og vækstministeren et forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, der har

Læs mere

Halvårsrapport 30.06.2005. pensionskassen for amtsvejmænd m.fl.

Halvårsrapport 30.06.2005. pensionskassen for amtsvejmænd m.fl. Halvårsrapport 30.06.2005 pensionskassen for amtsvejmænd m.fl. Indhold Hovedtal...3 Periodens resultat...4 Forventninger til fremtiden...5 Investeringsstrategi og finansiel risikostyring...6 Resultatopgørelse...7

Læs mere

Realdanias investeringsstrategi april 2016

Realdanias investeringsstrategi april 2016 Realdanias investeringsstrategi 2016-2019 april 2016 nv nv Introduktion Realdania er en filantropisk forening, der arbejder for at skabe livskvalitet for alle gennem det byggede miljø. Vores kommercielle

Læs mere

Private Banking Portefølje. et nyt perspektiv på dine investeringer

Private Banking Portefølje. et nyt perspektiv på dine investeringer Private Banking Portefølje et nyt perspektiv på dine investeringer Det er ikke et spørgsmål om enten aktier eller obligationer. Den bedste portefølje er som regel en blanding. 2 2 Private Banking Portefølje

Læs mere

UNIPENSION - FOSSILFRI INVESTERINGER 1. BAGGRUND

UNIPENSION - FOSSILFRI INVESTERINGER 1. BAGGRUND UNIPENSION - FOSSILFRI INVESTERINGER ADVOKATFIRMA WWW.KROMANNREUMERT.COM 1. BAGGRUND Unipension I/S ("Unipension") er fælles administrationsselskab for Arkitekternes Pensionskasse ("AP"), MP Pension Pensionskassen

Læs mere

FAIF Loven DVCA orientering

FAIF Loven DVCA orientering FAIF Loven DVCA orientering Indledning Den 22. juli 2013 trådte den ny lov om forvaltere af alternative investeringsfonde m.v. ( FAIF loven ) i kraft. FAIF loven implementerer EU Direktiv 2011/61/EU om

Læs mere

Figuren nedenfor viser den overordnede proces for, hvordan ansvarlighed integreres i investeringsbeslutninger.

Figuren nedenfor viser den overordnede proces for, hvordan ansvarlighed integreres i investeringsbeslutninger. Ansvarlige investeringer i praksis Ansvarlighed er integreret i pensionskassens arbejde, før og efter investeringer foretages. Hovedparten af pensionskassens portefølje er investeringer foretaget gennem

Læs mere

Alternative investeringer

Alternative investeringer Alternative investeringer Børsmæglerforeningens årsmøde, 26. marts 2015 Ulrik Nødgaard Jagten på det forsvundne afkast Der er forandringer i disse år Væksten er lav Rente på 10-årige danske statsobligationer

Læs mere

Gode pensioner med kontrolleret risiko

Gode pensioner med kontrolleret risiko GODE PENSIONER MED SIDE 1 Gode pensioner med kontrolleret risiko - fire initiativer, der sikrer bedre forbrugerinformation og risikostyring SIDE 2 Indholdsfortegnelse Indledning 3 Forsikring & Pensions

Læs mere

Investpleje Frie Midler

Investpleje Frie Midler Investering Investpleje Frie Midler Investpleje Frie Midler 1 Investpleje Frie Midler En aftale om Investpleje Frie Midler er Andelskassens tilbud til dig om pleje af dine investeringer ud fra en strategi

Læs mere

Høring over bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl.

Høring over bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl. Høring over bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl. Finanstilsynet har i dag sendt udkast til bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl. i høring. Bekendtgørelsen

Læs mere

Bilag 1B. Kravspecifikation. (delaftale 2-4)

Bilag 1B. Kravspecifikation. (delaftale 2-4) Bilag 1B Kravspecifikation (delaftale 2-4) 1 1. Formål Den fælles kapitalforvaltning skal sikre professionel styring og ens afkast og risiko for de tilsluttede stifter. Ved at samle de frie midler forventer

Læs mere

Rejsen mod alternative investeringer

Rejsen mod alternative investeringer Dec 87 Dec 88 Dec 89 Dec 90 Dec 91 Dec 92 Dec 93 Dec 94 Dec 95 Dec 96 Dec 97 Dec 98 Dec 99 Dec 00 Dec 01 Dec 02 Dec 03 Dec 04 Dec 05 Dec 06 Dec 07 Dec 08 Dec 09 Dec 10 Dec 11 Dec 12 Dec 13 Dec 14 14. august

Læs mere

Forsikringstilsynet har reduceret antallet af politikker i forhold til den danske bekendtgørelse.

Forsikringstilsynet har reduceret antallet af politikker i forhold til den danske bekendtgørelse. Tórshavn 17. juli 2017 Journalnr.: 16/00163-2 Til organisationer og myndigheder nævnt på vedlagte høringsliste Høring af bekendtgørelse om ledelse og styring af forsikringsselskaber m.v. Forsikringstilsynet

Læs mere

Krav til bestyrelsens viden og erfaring i livsforsikringsselskaber og pensionskasser

Krav til bestyrelsens viden og erfaring i livsforsikringsselskaber og pensionskasser Finanstilsynet 20. marts 2012 Krav til bestyrelsens viden og erfaring i livsforsikringsselskaber og pensionskasser Baggrund Danske livsforsikringsselskaber og pensionskasser stilles i disse år over for

Læs mere

Evaluering af Realdanias Investeringsstrategi november 2018 [1]

Evaluering af Realdanias Investeringsstrategi november 2018 [1] Evaluering af Realdanias Investeringsstrategi 2016-2019 30. november 2018 [1] Executive Summary Samlet evaluering af Realdanias Investeringsstrategi 2016-2019 Overordnet set har Realdania en ambitiøs,

Læs mere

Krav til bestyrelsens viden og erfaring i skadesforsikringsselskaber

Krav til bestyrelsens viden og erfaring i skadesforsikringsselskaber Finanstilsynet 20. marts 2012 Krav til bestyrelsens viden og erfaring i skadesforsikringsselskaber Baggrund Danske skadesforsikringsselskaber stilles i disse år overfor en række udfordringer. Blandt de

Læs mere

DIREKTIV 138/2009 OM ADGANG TIL OG UDØVELSE AF FORSIKRINGS- OG GENFOR- SIKRINGSVIRKSOMHED ("SOLVENS II")

DIREKTIV 138/2009 OM ADGANG TIL OG UDØVELSE AF FORSIKRINGS- OG GENFOR- SIKRINGSVIRKSOMHED (SOLVENS II) DIREKTIV 138/2009 OM ADGANG TIL OG UDØVELSE AF FORSIKRINGS- OG GENFOR- SIKRINGSVIRKSOMHED ("SOLVENS II") 1 Formål og ikrafttræden Solvens II udgør grundstenen i den europæiske regulering af forsikrings-

Læs mere

Tillæg til risikorapport i henhold til kapitaldækningsbekendtgørelsen. Offentliggørelse af solvensbehov pr. 31. marts 2014. Udgivet den 5. maj 2014.

Tillæg til risikorapport i henhold til kapitaldækningsbekendtgørelsen. Offentliggørelse af solvensbehov pr. 31. marts 2014. Udgivet den 5. maj 2014. Tillæg til risikorapport i henhold til kapitaldækningsbekendtgørelsen Offentliggørelse af solvensbehov pr. 31. marts 2014. Udgivet den 5. maj 2014. Indholdsfortegnelse Side 1. Indledning 3 2. Solvensbehov

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl.

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl. 1 I bekendtgørelse nr. 1026 af 30. juni 2016 om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl., som ændret ved

Læs mere

Vejledning til evaluering af bestyrelsens viden og erfaring i firmapensionskasser

Vejledning til evaluering af bestyrelsens viden og erfaring i firmapensionskasser Finanstilsynet 10.oktober 2012 Vejledning til evaluering af bestyrelsens viden og erfaring i firmapensionskasser Baggrund Danske firmapensionskasser stilles i lighed med øvrige finansielle virksomheder

Læs mere

Investpleje Frie Midler

Investpleje Frie Midler Investering Investpleje Frie Midler Investpleje Frie Midler 1 Investpleje Frie Midler En aftale om Investpleje Frie Midler er Andelskassens tilbud til dig om pleje af dine investeringer ud fra en strategi

Læs mere

REDEGØRELSE FOR AKTIVT EJERSKAB 2017

REDEGØRELSE FOR AKTIVT EJERSKAB 2017 REDEGØRELSE FOR AKTIVT EJERSKAB 2017 Det er Skandias forpligtelse at sikre vores kunder et så højt afkast som muligt, og med det mål for øje investerer vi kundernes midler. Det sker naturligvis under hensyntagen

Læs mere

Faktaark Alm. Brand Bank

Faktaark Alm. Brand Bank Faktaark Hvad er IndexPlus? IndexPlus er et fuldmagtsprodukt som (Banken) forvalter på dine vegne. Målet med IndexPlus er at give dig et øget afkast på din investeringsportefølje via en løbende justering

Læs mere

Investeringsforeningen Sparinvest. Politik for samfundsansvar i investeringer

Investeringsforeningen Sparinvest. Politik for samfundsansvar i investeringer Investeringsforeningen Sparinvest Sidst opdateret den 20. marts 2019 Indhold 1. Formål... 3 2. Samfundsansvar i investeringsprocessen... 3 2.1. Samfundsansvar og ansvarlighed... 4 3. Aktivt ejerskab...

Læs mere

SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE

SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE FOR AKTIVT EJERSKAB INVESTERINGSFORENINGEN DANSKE INVEST INVESTERINGSFORENINGEN DANSKE INVEST SELECT Skema til redegørelse version af januar 2017 1 Dette

Læs mere

Styrk din opsparing. - PFA tilbyder nu investeringsforening til private

Styrk din opsparing. - PFA tilbyder nu investeringsforening til private Styrk din opsparing - PFA tilbyder nu investeringsforening til private Styrk din opsparing med PFA har stiftet, som privatpersoner har mulighed for at investere i. Bestyrelsen i består af direktør og tidligere

Læs mere

Investering. Investpleje VSO. Investpleje VSO 1

Investering. Investpleje VSO. Investpleje VSO 1 Investering Investpleje VSO Investpleje VSO 1 Investpleje VSO Investering i virksomhedsskatteordningen kræver ikke alene den rigtige strategi, men også at man, grundet skattereglerne for virksomhedsskatteordningen,

Læs mere

Lov om forvaltere af alternative investeringsfonde (FAIF)

Lov om forvaltere af alternative investeringsfonde (FAIF) Lov om forvaltere af alternative investeringsfonde (FAIF) FAIF-reglerne og fortolkningen af dem 14. maj 2014 Johanne Daugaard Risbjerg, Vicekontorchef Kontor for Kollektive Investeringer Implementeringen

Læs mere

Styrk din opsparing. - PFA tilbyder nu investeringsforening til private

Styrk din opsparing. - PFA tilbyder nu investeringsforening til private Styrk din opsparing - PFA tilbyder nu investeringsforening til private Styrk din opsparing med PFA har stiftet, som privatpersoner har mulighed for at investere i. Bestyrelsen i består af direktør og tidligere

Læs mere

I 1997 tydeliggjorde Finanstilsynet i et notat til branchen sin fortolkning af de gældende regler for pensionsselskabernes investeringer:

I 1997 tydeliggjorde Finanstilsynet i et notat til branchen sin fortolkning af de gældende regler for pensionsselskabernes investeringer: 8. januar 2014 SOCIALT ANSVARLIGE INVESTERINGER Lovgrundlaget Pensionskassens investeringspolitik tilrettelægges ud fra en målsætning om at opnå det størst mulige formueafkast under hensyntagen til den

Læs mere

SAXO GLOBAL EQUITIES

SAXO GLOBAL EQUITIES SAXO GLOBAL EQUITIES PRODUKT Saxo Global Equities er en del af investeringsforeningen Wealth Invest. Afdelingens mål er over tid at skabe et afkast efter alle omkostninger, der er bedre end MSCI AC World

Læs mere

POLITIK FOR VÆKSTFONDENS FINANSIERINGSSEGMENTER OG EJERSKAB

POLITIK FOR VÆKSTFONDENS FINANSIERINGSSEGMENTER OG EJERSKAB SIDE 1 AF 5 POLITIK FOR VÆKSTFONDENS FINANSIERINGSSEGMENTER OG EJERSKAB STAMDATA Ejer (ansvarlig): Bestyrelsen Version: 2 oprettet den 11.04.2019 Placering: [drev/intranet evt. med deeplink] Godkendt af:

Læs mere

KRA. Indholdet af denne rapport offentliggøres også på selskabets hjemmeside.

KRA. Indholdet af denne rapport offentliggøres også på selskabets hjemmeside. Indledning I henhold til Bekendtgørelse nr. 1723 af 16.12.2015 om ledelse og styring af forsikringsselskaber m.v., skal selskabet have en politik for udarbejdelse af rapport med fyldestgørende oplysninger

Læs mere

Ansvarlige investeringer. Side 1. Ansvarlig investering i Velliv Foreningen og i Velliv

Ansvarlige investeringer. Side 1. Ansvarlig investering i Velliv Foreningen og i Velliv Ansvarlige investeringer Side 1 Afkast med god samvittighed Velliv Foreningen er hovedaktionær i Velliv, og Vellivs kunder er automatisk medlemmer af Velliv Foreningen. I kraft af medlemskabet af Velliv

Læs mere

PRODUKT INVESTERINGSPROCES

PRODUKT INVESTERINGSPROCES SIRIUS BALANCE PRODUKT Sirius Balance er en del af investeringsforeningen Wealth Invest. Sirius Balance er den første afdeling i Danmark, der kombinerer aktier og virksomhedsobligationer i én afdeling.

Læs mere

Offentligt-Private Partnerskaber. Offentlig Sektor Branchemøde del I TR-Forum 2013

Offentligt-Private Partnerskaber. Offentlig Sektor Branchemøde del I TR-Forum 2013 Offentligt-Private Partnerskaber Offentlig Sektor Branchemøde del I TR-Forum 2013 Forskellige organisationsformer Model Eksempel Det offentlige som bygherre Den Sorte Diamant, DR-byen Offentligt selskab

Læs mere

Forbedret investeringsstrategi. tjenestemandsproduktet

Forbedret investeringsstrategi. tjenestemandsproduktet Forbedret investeringsstrategi i tjenestemandsproduktet Forbedret investeringsstrategi i tjenestemandsproduktet Sampension har siden 1929 genforsikret kommuners tjenestemandspensioner. Dengang hed vi Kommunernes

Læs mere

Tórshavn 5. desember 2018 Journalnr.: 18/ Undersøgelse af investeringsafkast

Tórshavn 5. desember 2018 Journalnr.: 18/ Undersøgelse af investeringsafkast Tórshavn 5. desember 2018 Journalnr.: 18/00344-17 Undersøgelse af investeringsafkast December 2018 Indholdsfortegnelse 1. Baggrund... 3 2. Sammenfatning... 3 3. Uddrag af bestemmelser om investeringer...

Læs mere

SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE

SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE SKEMA TIL REDEGØRELSE VEDRØRENDE ANBEFALINGERNE FOR AKTIVT EJERSKAB DANICA PENSION Skema til redegørelse version af januar 2017 1 Dette skema er tænkt som et hjælperedskab til danske institutionelle investorer,

Læs mere

INVESTERINGSFORENINGEN PFA INVEST - Invester sammen med PFA

INVESTERINGSFORENINGEN PFA INVEST - Invester sammen med PFA INVESTERINGSFORENINGEN PFA INVEST - Invester sammen med PFA STYRK DIN OPSPARING MED INVESTERINGSFORENINGEN PFA INVEST PFA har stiftet Investeringsforeningen PFA Invest, som privatpersoner har mulighed

Læs mere

Overholdelsen af hvidvaskreglerne skal være bedre. Finanstilsynet Den 8. maj 2019

Overholdelsen af hvidvaskreglerne skal være bedre. Finanstilsynet Den 8. maj 2019 Overholdelsen af hvidvaskreglerne skal være bedre Finanstilsynet Den 8. maj 2019 Sammenfatning Ressourcerne til hvidvasktilsynet er i de seneste par år blevet øget, senest med den politiske aftale fra

Læs mere

REDEGØRELSE OM EFTERLEVELSE AF LEDELSESKRAV

REDEGØRELSE OM EFTERLEVELSE AF LEDELSESKRAV REDEGØRELSE OM EFTERLEVELSE AF LEDELSESKRAV Redegørelse om efterlevelse af ledelseskrav I henhold til 80 c i lov om finansiel virksomhed skal C WorldWide Asset Management Fondsmæglerselskab A/S (herefter

Læs mere

Nykredit Privat Portefølje individuel rådgivning og formuepleje

Nykredit Privat Portefølje individuel rådgivning og formuepleje Nykredit Privat Portefølje individuel rådgivning og formuepleje Nykredit Privat Portefølje Invester i din fremtid Hvilke forventninger har du til fremtiden? Ved du, om de er realistiske, sådan som din

Læs mere

Præsentation af status på kapitalforvaltningen i forbindelse med godkendelse af årsrapport 2018 Sagsbehandler Koncernøkonomi

Præsentation af status på kapitalforvaltningen i forbindelse med godkendelse af årsrapport 2018 Sagsbehandler Koncernøkonomi KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 99, d. 8. april 2019 Pkt. 6a. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 8. MARTS 2019 Vedr. Præsentation af status på kapitalforvaltningen i forbindelse

Læs mere

Bilag til LP-Information 42/18

Bilag til LP-Information 42/18 Bilag til LP-Information 2/18 Henstilling vedrørende fælles stress-scenarier 27.11.2018 Resume Hermed foreligger henstilling om fælles stress-scenarier, der udgør en del af den samlede henstilling best

Læs mere

Lovtidende A Udgivet den 2. december 2016

Lovtidende A Udgivet den 2. december 2016 Lovtidende A 2016 Udgivet den 2. december 2016 29. november 2016. Nr. 1424. Bekendtgørelse om grundkursus for medlemmer af bestyrelsen i pengeinstitutter, realkreditinstitutter og forsikringsselskaber

Læs mere

REDEGØRELSE OM EFTERLEVELSE AF LEDELSESKRAV

REDEGØRELSE OM EFTERLEVELSE AF LEDELSESKRAV REDEGØRELSE OM EFTERLEVELSE AF LEDELSESKRAV 8. APRIL 2019 REDEGØRELSE OM EFTERLEVELSE AF LEDELSESKRAV I henhold til 80 c i lov om finansiel virksomhed skal C WorldWide Asset Management Fondsmæglerselskab

Læs mere

Tillæg til risikorapport. i henhold til kapitaldækningsbekendtgørelsen

Tillæg til risikorapport. i henhold til kapitaldækningsbekendtgørelsen Tillæg til risikorapport i henhold til kapitaldækningsbekendtgørelsen Offentliggørelse af solvensbehov pr. 31. marts 2010 Indholdsfortegnelse Side 1. Indledning 3 2. Solvensbehov 2.1 Beskrivelse af solvensbehovsmodel

Læs mere

Risikooplysninger for Salling Bank A/S Kvartalsvis redegørelse vedrørende tilstrækkeligt kapital grundlag og individuelt solvensbehov

Risikooplysninger for Salling Bank A/S Kvartalsvis redegørelse vedrørende tilstrækkeligt kapital grundlag og individuelt solvensbehov Risikooplysninger for Salling Bank A/S Kvartalsvis redegørelse vedrørende tilstrækkeligt kapital grundlag og individuelt solvensbehov Salling Bank gør opmærksom på, at redegørelsen er opbygget således,

Læs mere

Politik og retningslinjer for DLR Kredit A/S vedrørende aflønning

Politik og retningslinjer for DLR Kredit A/S vedrørende aflønning DLR Kredit A/S Nyropsgade 21 1780 København V. Tlf.nr. 70 10 00 90 Februar 2015 Politik og retningslinjer for DLR Kredit A/S vedrørende aflønning Side 1 af 5 Lønpolitik 1) Indledning Lønpolitik for bestyrelse,

Læs mere

FAIF nyhedsservice. Januar 2015

FAIF nyhedsservice. Januar 2015 FAIF nyhedsservice Januar 2015 Fokus på ændringer i FAIF-loven I dette nyhedsbrev sættes der fokus på de ændringer i FAIF-loven, der blev vedtaget af Folketinget den 18. december 2014, som en del af Lov

Læs mere

Bekendtgørelse om indberetning og offentliggørelse af oplysninger for Lønmodtagernes Dyrtidsfond

Bekendtgørelse om indberetning og offentliggørelse af oplysninger for Lønmodtagernes Dyrtidsfond BEK nr 1414 af 24/11/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 4. februar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Finanstilsynet, j.nr. 162-0064 Senere ændringer til

Læs mere

Politik for best practice for ledelse af investeringsforeninger

Politik for best practice for ledelse af investeringsforeninger Politik for best practice for ledelse af investeringsforeninger Gældende fra og med den 28. november 2014 1. Baggrund og formål Nærværende politik er fastsat af bestyrelsen i Investeringsforeningen PFA

Læs mere

Tillæg til risikorapport for 2016 vedrørende kapitaldækning udarbejdet i henhold til reglerne i CRR artikel

Tillæg til risikorapport for 2016 vedrørende kapitaldækning udarbejdet i henhold til reglerne i CRR artikel Tillæg til risikorapport for 2016 vedrørende kapitaldækning udarbejdet i henhold til reglerne i CRR artikel 433-455 Offentliggørelse af solvensbehov pr. 31. marts 2017. Udgivet den 8. maj 2017. Indholdsfortegnelse

Læs mere

SKAL VI INVESTERE FOR DIG - solidt og til en fair pris?

SKAL VI INVESTERE FOR DIG - solidt og til en fair pris? SKAL VI INVESTERE FOR DIG - solidt og til en fair pris? Kort fortalt Stonehenge Fondsmæglerselskab A/S er en uafhængig og selvstændig kapitalforvalter, der tilbyder dig aktiv formueforvaltning. Selskabet

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 23.3.2018 L 81/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2018/480 af 4. december 2017 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning

Læs mere

Opgørelse af solvensbehov for Sparekassen Bredebro pr. 31.122013

Opgørelse af solvensbehov for Sparekassen Bredebro pr. 31.122013 Opgørelse af solvensbehov for Sparekassen Bredebro pr. 31.122013 Indledning Den interne proces for vurdering og opgørelse af solvensbehovet ( ICAAP Internal Capital Adequacy Assessment Proces) er udgangspunktet

Læs mere

Hedgeforeningen Sydinvest, afdeling Virksomhedslån

Hedgeforeningen Sydinvest, afdeling Virksomhedslån Hedgeforeningen Sydinvest, afdeling Virksomhedslån Ny attraktiv investeringsmulighed for danske investorer Hedgeforeningen Sydinvest kan som den første i Danmark tilbyde sine medlemmer adgang til markedet

Læs mere

Det danske marked for venturekapital

Det danske marked for venturekapital 21 Det danske marked for venturekapital UDVIKLINGEN PÅ DET DANSKE VENTUREMARKED Venturekapital er risikovillige og langsigtede investeringer i unoterede virksomheder med et betydeligt udviklingspotentiale.

Læs mere

God selskabsledelse. Anbefalingerne i Rapport om god og effektiv selskabsledelse for arbejdsmarkedspensioner.

God selskabsledelse. Anbefalingerne i Rapport om god og effektiv selskabsledelse for arbejdsmarkedspensioner. God selskabsledelse Industriens Pensions har arbejdet systematisk med anbefalingerne og har redegjort herfor i årsrapporterne. Vi har neden for i skematisk form oplyst, om vi følger anbefalingen, om vi

Læs mere

Få mere til dig selv med SaxoInvestor

Få mere til dig selv med SaxoInvestor Få mere til dig selv med SaxoInvestor Vi har gjort det enkelt for dig at vælge de bedste investeringer til din pensionsopsparing eller dine frie midler Fuldautomatisk porteføljepleje Test din risiko og

Læs mere

Halvårsrapport ATP Alternative Investments K/S

Halvårsrapport ATP Alternative Investments K/S Halvårsrapport 2015 ATP Alternative Investments K/S Indholdsfortegnelse Selskabsoplysninger 2 Ledelsens beretning 3 Ledelsespåtegning 4 Resultatopgørelse 1. januar 30. juni 2015 5 Balance pr. 30. juni

Læs mere

Få mere til dig selv med SaxoInvestor

Få mere til dig selv med SaxoInvestor Få mere til dig selv med SaxoInvestor Vi har gjort det enkelt for dig at vælge de bedste investeringer til din pensionsopsparing eller dine frie midler Fuldautomatisk porteføljepleje Test din risiko og

Læs mere

1.3 Formålet med denne politik er at forhindre, at en interessekonflikt bliver udnyttet af Selskabet eller dets medarbejdere til skade for kunden.

1.3 Formålet med denne politik er at forhindre, at en interessekonflikt bliver udnyttet af Selskabet eller dets medarbejdere til skade for kunden. 1. Indledning 1.1 Denne politik ( Politik for håndtering af interessekonflikter ) definerer og skitserer retningslinjerne for Formuepleje A/S Fondsmæglerselskab ( Selskabet ) i relation til interessekonflikter.

Læs mere

Teknisk gennemgang af ATP s internationale investeringer

Teknisk gennemgang af ATP s internationale investeringer Finansudvalget 2017-18 FIU Alm.del Bilag 133 Offentligt Teknisk gennemgang af ATP s internationale investeringer v. Torben M. Andersen (bestyrelsesformand i ATP) og Christian Hyldahl (direktør i ATP) Møde

Læs mere

Virksomheden Realdania

Virksomheden Realdania Virksomheden Realdania Realdania er en forening med medlemsdemokrati, der driver en filantropisk virksomhed og støtter projekter inden for det byggede miljø. Grundlaget for det filantropiske arbejde er

Læs mere

Politik for best practice for ledelse af investeringsforeninger

Politik for best practice for ledelse af investeringsforeninger Politik for best practice for ledelse af investeringsforeninger Gældende fra og med den 1. april 2019 1. Regelgrundlag, baggrund og formål Nærværende politik er fastsat af bestyrelsen i Investeringsforeningen

Læs mere

Vi har gjort det enkelt for dig at vælge de bedste investeringer til din pensionsopsparing eller dine frie midler

Vi har gjort det enkelt for dig at vælge de bedste investeringer til din pensionsopsparing eller dine frie midler Bank Forsikring Pension Få mere til dig selv med InvestorPlus Vi har gjort det enkelt for dig at vælge de bedste investeringer til din pensionsopsparing eller dine frie midler InvestorPlus AB 21062018

Læs mere

Risikooplysninger for Sparekassen Sjælland Redegørelse vedrørende individuelt kapitalbehov og tilstrækkelig kapitalgrundlag (pr. 30.

Risikooplysninger for Sparekassen Sjælland Redegørelse vedrørende individuelt kapitalbehov og tilstrækkelig kapitalgrundlag (pr. 30. Risikooplysninger for Sparekassen Sjælland Redegørelse vedrørende individuelt kapitalbehov og tilstrækkelig kapitalgrundlag (pr. 30. juni 2014) Lovgrundlag. Ifølge kapitaldækningsbekendtgørelsen skal sparekassen

Læs mere

Februar 2014 Finansiel styringspolitik

Februar 2014 Finansiel styringspolitik Februar 2014 Finansiel styringspolitik Finansiel styringspolitik HAB Indholdsfortegnelse 1. Formål 1 1.1. Identifikation 1 1.2. Ikrafttrædelse 1 1.3. Retningslinjer 1 2. Intern bemyndigelse 2 2.1. Organisationsbestyrelsens

Læs mere

Baggrund Danske Færøske livsforsikringsselskaber og tværgående pensionskasser stilles i disse år over for en række udfordringer.

Baggrund Danske Færøske livsforsikringsselskaber og tværgående pensionskasser stilles i disse år over for en række udfordringer. Tórshavn 19. desember 2013 Journalnr.: 13/00270-5 Vegleiðing um at eftirmeta vitan og royndir hjá nevndini í lívstryggingarfeløgum og tvørgangandi eftirlønargrunnumvejledning til evaluering af bestyrelsens

Læs mere

Politik til imødegåelse af interessekonflikter

Politik til imødegåelse af interessekonflikter J.nr. 74-12295 Baneskellet 1 Hammershøj 8830 Tjele Telefon 8799 3000 CVR-nr. 31843219 Nærværende politik for Danske Andelskassers Bank A/S (i det følgende benævnt DAB) er udarbejdet med udgangspunkt i

Læs mere

Tillæg til risikorapport. Individuelt solvensbehov

Tillæg til risikorapport. Individuelt solvensbehov Tillæg til risikorapport Individuelt solvensbehov 3. juni 217 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 2 2. SOLVENSBEHOV... 2 2.1 Intern proces for opgørelse af solvensbehovet... 2 2.2 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag

Læs mere

AP PENSION INVESTOR I DEN DANSKE BANKSEKTOR

AP PENSION INVESTOR I DEN DANSKE BANKSEKTOR AP PENSION INVESTOR I DEN DANSKE BANKSEKTOR AGENDA AP Pension som investor AP Pension som bankinvestor Hvorfor investere i danske banker? Hvordan ser vi på sektoren Investeringskriterier 2 AGENDA AP Pension

Læs mere

Baggrund Danske Færøske skadesforsikringsselskaber stilles i disse år overfor en række udfordringer.

Baggrund Danske Færøske skadesforsikringsselskaber stilles i disse år overfor en række udfordringer. Tórshavn 19. desember 2013 Journalnr.: 13/00270-3 Vegleiðing um at eftirmeta vitan og royndir hjá nevndini í skaðatryggingarfeløgumvejledning til evaluering af bestyrelsens viden og erfaring i skadesforsikringsselskaber

Læs mere

Kvartalsvis redegørelse vedrørende tilstrækkeligt kapitalgrundlag og individuelt solvensbehov ultimo september 2015. GER-nr.

Kvartalsvis redegørelse vedrørende tilstrækkeligt kapitalgrundlag og individuelt solvensbehov ultimo september 2015. GER-nr. Kvartalsvis redegørelse vedrørende tilstrækkeligt kapitalgrundlag og individuelt solvensbehov ultimo september 2015 GER-nr. 80050410 1 INDHOLDSFORTEGNELSE Metode til opgørelse af tilstrækkeligt kapitalgrundlag

Læs mere

SaxoInvestor: Omlægning i porteføljerne, Q2-16 2. maj 2016

SaxoInvestor: Omlægning i porteføljerne, Q2-16 2. maj 2016 SaxoInvestor: Omlægning i porteføljerne, Q2-16 2. maj 2016 Introduktion til omlægningerne Markedsforholdene var meget urolige i første kvartal, med næsten panikagtige salg på aktiemarkederne, og med kraftigt

Læs mere

OpsparingPlus. Vi plejer dine penge, som vi plejer vores egne

OpsparingPlus. Vi plejer dine penge, som vi plejer vores egne OpsparingPlus Vi plejer dine penge, som vi plejer vores egne Vi tager hånd om din opsparing OpsparingPlus er moderne investeringspleje til dig, som ønsker sikkerhed for, at dine penge bliver plejet af

Læs mere

Halvårsregnskab. Sparekassen Thy Store Torv Thisted

Halvårsregnskab. Sparekassen Thy Store Torv Thisted Halvårsregnskab Sparekassen Thy Store Torv 1 7700 Thisted www.sparthy.dk 2011 2 Indhold: Ledelsesberetning...side 3-6 5 års hoved- og nøgletal... side 7 Ledelsesberetning HOVEDAKTIVITET Sparekassen Thy

Læs mere

Vi mener dog, at der en række forhold, man bør være opmærksom på, hvis man investerer i passive indeks. Blandt de vigtigste er, at:

Vi mener dog, at der en række forhold, man bør være opmærksom på, hvis man investerer i passive indeks. Blandt de vigtigste er, at: Kapitalforvaltningen Aktiv eller passiv investering Aktiv eller passiv investering I TryghedsGruppen er vi hverken for eller imod passiv investering. Vi forholder os i hvert enkelt tilfælde til, hvad der

Læs mere

Risikoredegørelse 1. halvår 2015 // 1. risiko redegørelse. 1. halvår 2015

Risikoredegørelse 1. halvår 2015 // 1. risiko redegørelse. 1. halvår 2015 Risikoredegørelse 1. halvår 2015 // 1 risiko redegørelse 1. halvår 2015 Risikoredegørelse 1. halvår 2015 // 2 indhold 1. Indledning... 3 2. Anvendelsesområde... 3 3. Kapitalgrundlag... 3 4. Kapitalkrav...

Læs mere

I det følgende vil de væsentligste ændringer, samt hvilke virksomheder loven omfatter, blive gennemgået.

I det følgende vil de væsentligste ændringer, samt hvilke virksomheder loven omfatter, blive gennemgået. 7. august 2017 N Y H V I D V A S K N I N G S L O V E R T R Å D T I K R A F T Indledning Folketinget implementerede den 2. juni 2017 den sidste del af det fjerde EU-direktiv om forebyggende foranstaltninger

Læs mere

RISIKOMÅL, STYRING OG PRÆSENTATION. - Pensionsinvestorens indfaldsvinkel

RISIKOMÅL, STYRING OG PRÆSENTATION. - Pensionsinvestorens indfaldsvinkel RISIKOMÅL, STYRING OG PRÆSENTATION - Pensionsinvestorens indfaldsvinkel Henrik Franck, Vicedirektør, investeringschef JØP Forskelle i risiko Kapitalforvalteren Forpligtigelserne er lig med formuen Pensionskassen

Læs mere

Politik for mangfoldighed i bestyrelsen i Foreningen Nykredit

Politik for mangfoldighed i bestyrelsen i Foreningen Nykredit Politik for mangfoldighed i bestyrelsen i Foreningen Nykredit November 2016 1 Indledning 1.1 Baggrund I Foreningen Nykredit betragter vi mangfoldighed som en vigtig forudsætning for nytænkning og udvikling

Læs mere

Rente-, risiko- og omkostningsgrupper i Danica Traditionel

Rente-, risiko- og omkostningsgrupper i Danica Traditionel Rente-, risiko- og omkostningsgrupper i Danica Traditionel Finanstilsynet har fastlagt nogle retningslinjer, som skal sikre en rimelig fordeling af overskud til pensionskunder. For dig med pensionsordning

Læs mere

DOKUMENT MED CENTRAL INFORMATION

DOKUMENT MED CENTRAL INFORMATION DOKUMENT MED CENTRAL INFORMATION FORMÅL Dette dokument indeholder central information om dette investeringsprodukt. Dokumentet er ikke reklamemateriale. Informationen er lovpligtig og har til formål at

Læs mere

Tillæg til risikorapport. Individuelt solvensbehov

Tillæg til risikorapport. Individuelt solvensbehov Tillæg til risikorapport Individuelt solvensbehov 31. marts 217 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 2 2. SOLVENSBEHOV... 2 2.1 Intern proces for opgørelse af solvensbehovet... 2 2.2 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag

Læs mere